Popularne artykuły

Czerwona papryka – naturalny antybiotyk. Część VI
Suplementacja

Czerwona papryka – naturalny antybiotyk. Część VI 

Wiele odmian czerwonej papryki (Capsicum annuum), takich jak cayenne, papryka chili i papryka jalapeno, ma właściwości antybakteryjne [1]. Jak działa i co zawiera papryka?


Mechanizm działania

Kapsaicyna, główny składnik aktywny w papryce, który nadaje paprykom ich pikantny smak, zapobiega infekcjom bakteryjnym poprzez obniżenie pH żołądka. Dodatkowo, kwas kawowy, kwercetyna i kemferol usztywniają zewnętrzną warstwę (membranę) komórek bakteryjnych, zabijając je [2]. Związek (CAY-1) w papryce cayenne zabija grzyby poprzez zakłócanie zewnętrznej warstwy komórek (zwiększona przepuszczalność błony komórkowej) [3].

Wzór strukturalny kapsaicyny - głównego składnika aktywnego znajdującego się w papryce.
Wzór strukturalny kapsaicyny - głównego składnika aktywnego znajdującego się w papryce.

Aktywność przeciwbakteryjna

Capsaicin & Ginger od Apollo Hegemony to suplement łączący dwa naturalne antybiotyki - kapsaicynę oraz imbir
Capsaicin & Ginger od Apollo Hegemony to suplement łączący dwa naturalne antybiotyki - kapsaicynę oraz imbir

Kapsaicyna ograniczała produkcję toksyn α ze Staphylococcus aureus i zapobiegała zapaleniu płuc u myszy. Kapsaicyna blokowała wytwarzanie toksyn bakteryjnych (Vibrio cholerae) i zapobiegała inwazji komórek przez bakterie (Streptococcus pyogenes i Staphylococcus aureus) [4,5].

Aktywność przeciwgrzybicza

CAY-1 jest skuteczny wobec wielu gatunków grzybów, takich jak Candida albicans, Aspergillus, Microsporum i innych. Niektóre z tych grzybów powodują choroby skóry, takie jak grzybica[6].

Skutki uboczne

Kapsaicyna w umiarkowanych ilościach jest uważana za bezpieczną, ale może powodować podrażnienie żołądka [7].

Interakcje z lekami

Stosowanie kapsaicyny może zwiększać ryzyko wystąpienia kaszlu u pacjentów stosujących leki przeciwnadciśnieniowe (inhibitory ACE) [8].

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *