Tym razem odrobina włoskiej kuchni i tiramisu, czyli deser z biszkoptów nasączonych mocną kawą, przełożonych kremem z serka mascarpone. Oczywiście u mnie w wersji niskowęglowodanowej z keto biszkoptem i kremem bez cukru. Ciasto idealne dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu. […]
Diety
Kasze – czy są one dobre dla każdego? Sprawdź które wybierać
Kasze są wartościowym oraz bogatym źródłem węglowodanów złożonych. Spożywanie ich regularnie niesie za sobą mnóstwo korzyści zdrowotnych, ze względu na to, że dostarczają do naszego organizmu sporo składników odżywczych oraz mineralnych.
ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM
Dzisiaj coś dla wielbicieli kuchni azjatyckiej. Aromatyczna zupa tajska z kurczakiem i warzywami, która powstaje jak większość moich zup na bazie rosołu. Przełamanie smaków ostrych i słodkich to zasługa mleczka kokosowego, chili, imbiru i limonki. Lekka, ale sycąca doskonała na co dzień, jak i od święta. Idealna dla osób na dietach […]
Dieta w depresji – rola pożywienia w naszym zdrowiu
Depresja to niestety bardzo powszechny problem. Cierpi na nią około 300 milionów ludzi. Co istotne, to choroba, a nie chwilowe zaburzenie nastroju, choć rozróżnia się również typ łagodny (to wciąż depresja-choroba). Często przybiera różne maski, które są ciężkie do rozpoznania, niespecyficzne i mogą powodować niezrozumienie ze strony społeczeństwa, a nawet samej osoby chorej. […]
PĄCZKI KOKOSOWE BEZ GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru)
Za miesiąc Tłusty Czwartek, więc mam przepis na keto pączki w wersji bez laktozy. Są naprawdę pyszne, delikatne, naturalnie słodkawe, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Idealne dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu i laktozy. Polecam też obejrzeć filmik […]
Orzechy a odchudzanie – co na ten temat mówią badania naukowe?
Orzechy a odchudzanie to coraz mniej sporna kwestia w nurcie zdrowego odżywiania. Pomimo wysokiej zawartości tłuszczu wszyscy przyjęliśmy do świadomości, że ten prozdrowotny dar natury niesie ze sobą korzyści zdrowotne. Co ważne, jest to jeden z najbardziej uniwersalnych pokarmów, bowiem wpasowuje się niemal we wszystkie diety – od wegańskich po […]
MISECZKI SEROWE
Karnawał trwa a w nim spotkania w gronie znajomych. A zatem przed weekendem ciekawa propozycja dania, które świetnie sprawdzi się podczas różnego rodzaju imprez. Jadalne miseczki serowe doskonale wyglądają i smakują a przecież o to chodzi, gdy mamy gości. U mnie z farszem w stylu meksykańskim, ale możecie oczywiście kombinować […]
Jak pokonać uzależnienie od jedzenia? Kilka prostych wskazówek
Choć tytuł może budzić zastrzeżenia w stosunku do wartości merytorycznej dzisiejszego artykułu, uzależnienie od jedzenia jest poważnym problemem i główną przyczyną mizernej skuteczności podejmowanych diet. Mimo szczerych chęci niektórzy z pełną świadomością spożywają zakazane pokarmy, przez co utrzymanie zdrowej diety wydaje się niemożliwe. Należy zdawać sobie sprawę, że spożywane pokarmy […]
PIERŚ Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM
Warto komponować swoje posiłki tak by znalazł się w nich od czasu do czasu szpinak, który ma bogate właściwości prozdrowotne. Mam zatem dla Was bardzo proste i szybkie danie obiadowe, które polubią osoby kochające połączenie sera i szpinaku. Sama sporadycznie jadam nabiał i na ogół są to właśnie jakieś wytrawne […]
Dieta Pegan – czy wpływa korzystnie na nasze zdrowie? Sprawdź!
Dieta Pegan jest połączeniem dwóch popularnych sposobów żywienia – diety wegańskiej oraz paleo. Według założeń twórcy dr. Marka Hymana, korzyści płynące z takiego odżywiania obejmują redukcję stanu zapalnego oraz regulację gospodarki cukrowej. Ale czy teoria przeradza się w praktykę? Przyjrzyjmy się badaniom i sprawdźmy, jakie korzystne (i niekorzystne) efekty niesie ze sobą […]
MUFFINKI JAJECZNE Z WARZYWAMI
Dzisiaj pomysł na śniadanie jajeczne, ale w nieco innej odsłonie. Muffinki jajeczne z warzywami to fajny pomysł na bardzo pożywne śniadanie, które można przygotować nawet na kilka dni, ponieważ doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale sprawdzą się także na wynos np w pudełku do szkoły czy […]
Czy detoks działa? Czy warto stosować oczyszczanie organizmu?
Detoks jest podstawowym elementem diet „oczyszczających” i „odtruwających”. Takie systemy żywieniowe twierdzą, że dzięki powyższemu zabiegowi oczyścisz swoją krew oraz pozbędziesz się szkodliwych toksyn z organizmu. Jednak czy ma to jakiekolwiek potwierdzenie w nauce? Czy oczyszczanie organizmu ma sens? Przyjrzyjmy się szczegółowo tej kwestii, ponieważ detoks w coraz większym stopniu […]
Cukry proste – czy rzeczywiście są szkodliwe? Wpływ cukru na zdrowie
Cukry proste zaliczamy do węglowodanów – jednych z trzech podstawowych makroskładników. W porównaniu do tłuszczu i białka, węglowodanów zazwyczaj boimy się najbardziej, a w szczególności cukrów prostych. Jednakże można odnieść wrażenie, że w dietetyce panują różnorakie poglądy na temat ich wpływu na sylwetkę i zdrowie człowieka. Temat jest często pojmowany […]
Programowanie żywieniowe cz.II – Karmienie piersią – Wpływ na dziecko oraz matkę.
Programowanie żywieniowe cz.II – Karmienie piersią. W świecie wypełnionym po brzegi mieszankami do żywienia niemowląt to natura góruje i nic nie dorówna mleku matki. Karmienie piersią wpływa nie tylko prozdrowotnie na karmione dziecko ale i matkę. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłączne karmienie piersią do 6 miesiąca […]
Owoce – po których schudniesz najbardziej? Sprawdź!
Owoce często kojarzone są ze słodkością i cukrem, co nie sprzyja odchudzaniu. Jednakże przekąski stworzone przez naturę to coś więcej – znajdziemy nie tylko węglowodany, ale również sporą ilość witamin, składników mineralnych oraz błonnika, które mogą wpłynąć na lepsze samopoczucie, zdrowie, a także – zmniejszenie masy ciała.
Czarnuszka – środek na wszystkie dolegliwości świata?
Czarnuszka to roślina wykorzystywana od wieków jako naturalny środek na niemal wszystkie problemy zdrowotne. Jej szerokie zastosowanie znane było kilka stuleci temu i trwa do dziś. Dzisiaj przeanalizujemy, czym jest czarnuszka i jakie korzyści zdrowotne są wspierane przez naukę.
Dieta Dukana – zasady, korzyści oraz skutki uboczne
Dieta Dukana zdobyła popularność kilkanaście lat temu, jako skuteczny sposób na szybkie odchudzanie. Eksperci zgadzają się z przysłowiem „co nagle, to po diable”. Szybka utrata masy ciała wiąże się bowiem z większym ryzykiem powrotu wagi. Jednakże zwolennicy diety twierdzą, że dieta Dukana odchudza szybko, ale trwale – i to bez […]
Mango – bomba witaminowa dla każdego. Korzyści zdrowotne
Mango jest uprawiane od ponad 4000 lat. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji, głównie z Indii. Co ciekawe, istnieją setki rodzajów tego owocu, o różnym kształcie, wielkości, kolorze, a nawet smaku. Jak się okazuje, mango jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawiera imponująco dużo składników odżywczych, a jego spożycie powiązano z […]
Czekoladowo karmelowe smoothie bowl!
Hej! Łapcie przepis na czekoladowo karmelowe smoothie bowl 🙂 Przepis jest mega prosty, jak każdy! Super sprawdzi się jako deser w Mikołajki! Świetnie zastąpi czekoladowe mikołaje, jeśli jesteście na redukcji 🙂 Przepis można podzielić nawet na 3-4 porcje 🙂 Składniki: 4 zamrożone dojrzałe banany 1 miarka czekoladowej odżywki białkowej 50g […]
Ilość węglowodanów a ryzyko śmiertelności!
Dnia 16 sierpnia bieżącego roku zostało opublikowane ciekawe badanie kohortowe oraz metaanaliza gdzie badano korelację pomiędzy dawką spożywanych węglowodanów a śmiertelnością. Popularnością w procesie odchudzania nadal cieszą się diety o obniżonej podaży węglowodanów, pomimo braku dowodów nad wyższością takiego rozwiązania w odniesieniu do uszczuplania ilości energii chociażby z tłuszczu. Dieta […]
Miód pitny – zdrowy trunek czy zwykły alkohol? Wpływ na zdrowie
Miód pitny to sfermentowany napój tradycyjnie wytwarzanym z miodu, wody oraz drożdży. Spożywany jest na całym świecie od tysięcy lat. Dlatego w tym artykule sprawdzimy, co nauka mówi na temat jego wpływu na zdrowie.
Dieta bezglutenowa – nowa moda, czy faktyczna potrzeba?
Czy powinieneś stosować dietę bezglutenową? Oczywiście! Lecz tylko wtedy, kiedy cierpisz na celiakię (czyli nietolerancję glutenu na poziomie immunogenetycznym), lub nadwrażliwość na gluten. I tu się robi ciekawie, ponieważ pierwsza przypadłość dotyka 1% populacji, druga zaś 6%. Jeżeli jesteś w którejś z wymienionych grup to współczuję – jesteś bezwarunkowo skazany […]
PULPECIKI RYBNE
Pulpeciki rybne to posiłek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Znakomicie sprawdzają się jako codzienny obiad, ale id świąteczne danie. Przygotowuję je w różnych wariantach smakowych i lubię kombinować ze składnikami. Tym razem wersja podstawowa pulpecików przygotowanych z brzuszków z dorsza, które są nieco bardziej tłuste. Możecie do nich dodać jakikolwiek […]
PASZTET DOMOWY
Pasztet to znakomity sposób na przemycenie wątróbki, dla tych którzy za nią nie przepadają. Doskonale smakuje z surówką, jak i w towarzystwie keto pieczywa i warzyw. Przygotowując pasztet osobiście w domu jesteście pewni jego składu, jakości oraz makro, a tym samym macie pewność że jest LCHF. W tych sklepowych znajduje […]
Pojęcia, które trzeba znać na drodze do zdrowia
Sezon letni zbliża się powoli i nieubłaganie, a razem z nim moda na lekkie stroje, oraz wyjścia na plażę. A my tymczasem patrzymy w lustro i nie mamy pojęcia skąd wzięły się zbędne zaokrąglenia tu i tam. Niektórzy machną ręką i uznają, że i tak przed sezonem nie zdążą zgubić […]
CIASTO CZEKOLADOWE BEZ MĄKI
Kolejny przepis dla tych, którzy czasem lubią zjeść jakiś keto deser choć jedząc tłuste i bogate odżywczo posiłki ochota na słodkości jest dużo mniejsza a nawet znika tak jak u mnie. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na ciasto czekoladowe, składające się tylko z czekolady, jajek i tłuszczu. Smaczne, proste […]
Spożycie węglowodanów a dieta ketogeniczna
Węglowodany a dieta ketogeniczna. Czy można je spożywać pozostając w ketozie? Jeśli tak to ile? Czy górną granicą faktycznie jest 30g WW w ciągu dnia? Stężenie ciał ketonowych we krwi powyżej 0,2 mmol/dl wg medycyny jest określane stanem ketozy. Różnica taka, że ketoza żywieniowa (wywołana dietą) i zaadaptowanie się do […]
Olej kokosowy a zawartość MCT
Parę słów na temat oleju kokosowego i zawartości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (która przez niektórych jest uważana za znikomą). Kwasy tłuszczowe określane jako MCT (Medium Chain Triglicerydes) czyli kwasy średniołańcuchowe to kwasy tłuszczowe to kwasy zwierające w swoim łańcuchu węglowym 6 do 12 atomów węgla. Im więcej atomów węgla posiada dany […]
Jak jeść w restauracji bez wyrzutów sumienia?
Kontrola nad doborem produktów i sposobem ich przygotowania jest podstawą stosowania diet ukierunkowanych nie tylko na redukcję tkanki tłuszczowej, budowę masy mięśniowej czy utrzymania masy i kompozycji ciała na zadowalającym nas poziomie. Jest również niezbędna w trakcie wspomagania leczenia chorób dietozależnych (np. cukrzyca typu 2, SIBO, celiakia). Pod pojęciem kontroli […]
CIASTO CZEKOLADOWE Z AWOKADO (keto, LCHF, paleo)
Ciasto czekoladowe z awokado to zdrowy zamiennik deseru idealny nie tylko dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF, paleo czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu, laktozy i jajek. Orzechowa tarta wypełniona aksamitnym musem skradnie serce miłośników czekolady. Do tego bardzo szybka i prosta w wykonaniu a na […]
Waga w dół, siła w górę.
Wariat jakiś jestem chyba… bo czy to możliwe, żeby zejść z 75kg do 65,90 wagi? Nie jestem zawodowym zawodnikiem MMA 🙂 wagę muszę więc mieć w dzień zawodów. Żeby wystartować w mało znaczących zawodach graplingowych, muszę zgubić 9,1kg. Postanowiłem, że drugi raz w życiu zejdę do tak niskiej wagi. Zrobię […]
KAPUSTA KISZONA
Kiszona kapusta tak jak i inne kiszonki to źródło wielu witamin a także jeden z najlepszych naturalnych probiotyków. Oto kilka dobroczynnych właściwości kiszonej kapusty, która zawiera: witaminy B1, B6, B9, C, K mangan, wapń, potas, magnez, fosfor i żelazo, bogate źródła błonnika pokarmowego, doskonałe źródło przeciwutleniaczy i składników odżywczych, bogata […]
Maliny – czysty cukier czy kolejny superfood?
Maliny to jadalne owoce pochodzące z Europy i Północnej Azji. Istnieje wiele rodzajów malin, m.in czarne, fioletowe, złote, ale nas interesują najbardziej popularne – czerwone. W tym artykule bierzemy pod lupę korzyści zdrowotne, na jakie możemy liczyć mając romans z malinami.
CHLEB NISKOWĘGLOWODANOWY OOPSIES
Kolejny pomysł na niskowęglowodanowe śniadanie lub przekąskę. Tym razem zamiennik zwykłego chleba, którego wielu osobom brakuje na LCHF. Placki „oopsies” są przepyszne i bardzo sycące. Można z nich komponować kanapki z odpowiednimi dodatkami. Doskonałe także jako posiłek na wynos, pieczywo do hamburgerów czy hot dogów. Idealne nie tylko dla osób […]
Czy przerywany post faktycznie wspiera utratę wagi i jest korzystny dla naszego zdrowia?
Przerywany post (intermittent fasting) występuje w różnych formach i zyskuje popularność jako dieta odchudzająca. Naukowcy dokonali przeglądu badań dotyczących okresowego postu, aby określić jego skuteczność w odniesieniu do utraty wagi i innych korzyści dla organizmu. Przerywany post jest od tysiącleci praktykowany w wielu religiach i kulturach. W kulturze zachodniej, w […]
Efektywność praktyk relaksacyjnych oraz diety ubogiej w FODMAP w zespole jelita nadwrażliwego – część II
W pierwszej części artykułu omówiona została bliżej dieta o obniżonej zawartości FODMAP w kontekście możliwości jej skutecznego zastosowania w celu redukcji dolegliwości żołądkowo-jelitowych u pacjentów z zespołem jelita nadwrażliwego, jak również w przypadku sportowców dyscyplin wytrzymałościowych, borykających się niejednokrotnie z uciążliwymi symptomami ze strony przewodu pokarmowego w trakcie treningu oraz […]
Efektywność praktyk relaksacyjnych oraz diety ubogiej w FODMAP w zespole jelita nadwrażliwego – część I
Zespół jelita nadwrażliwego (IBS, ang. irritable bowel syndrome) jest niewątpliwie jednym z najczęściej diagnozowanych obecnie schorzeń żołądkowo-jelitowych. Uważa się, że IBS dotyka od 7 do 15 % populacji ogólnej na świecie. To przewlekłe i nawracające zaburzenie czynnościowe jelit obejmuje rozmaite symptomy, takie jak chociażby ból brzucha lub uczucie dyskomfortu w […]
ŁOPATKA ZAPIEKANA W KAPUŚCIE (keto, LCHF, paleo)
Na dworze zimno i moja dieta od razu naturalnie zmienia się na bardziej tłustą i energetyczną. Mimo, że lubię gotować to jednak cenie też sobie czas wolny i relaks dlatego tak bardzo uwielbiam dania jednogarnkowe. Jednym z nich jest łopatka zapiekana w kapuście. Dowód na to że kapusta w odpowiednim […]
LODY KOKOSOWE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy, jajek i cukru)
To już podobno ostatnie dni ciepła więc łapcie kolejny przepis na lody w wersji LCHF! Polecam bardzo proste w wykonaniu lody kokosowe. Idealne nie tylko dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF, paleo czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu i laktozy. Składniki na 8 porcji po 50g: […]
ZUPA CYGAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM
Zupa cygańska w oryginale zawiera fasolę i kukurydzę, ale po ich pominięciu powstaje tanie, łatwe, sycące i rozgrzewające danie, idealne na jesienny dni, które zbliżają się wielkimi krokami. Taka zupa to naturalny termogenik, który pobudza metabolizm i przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Polecam ugotować ja wcześniej bo najlepiej smakuje dopiero w […]
KLUSKI LENIWE BEZ MĄKI (keto, LCHF, bez glutenu)
Jednym z dań pojawiającym się w wielu polskich domach są różnego rodzaju kopytka czy kluski leniwe.Tym razem mam dla Was przepis, dzięki któremu nie trzeba rezygnować z tych smakołyków. Są to kluski z dodatkiem łupin babki jajowatej, czyli czystego błonnika. Świetnie smakują zarówno zaraz po ugotowaniu, jak i podsmażone. Podaję […]
Hashimoto to nie wyrok!
W styczniu 2015 roku temu endokrynolog zdiagnozował u mnie Hashimoto – autoimmunologiczne, przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy. W zasadzie to lekarz potwierdził jedynie moje przypuszczenia, bo przed wizytą z wynikami w ręku spędziłam kilka dni na szukaniu informacji na temat choroby w Internecie. Przeczytałam wiele amerykańskich i brytyjskich stron i nie […]
Zmiana pory spożywania posiłków ma istotny wpływ na redukcję masy ciała
Wyniki badań opublikowane kilka dni temu na łamach Journal of Nutritional Sciences wykazały, że zmiana przyzwyczajenia jakim jest jedzenie śniadania i kolacji o określonej porze może mieć znaczny wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Angielscy naukowcy przeprowadzili trwający 10 tygodni eksperyment, w którym poddali ocenie skuteczność diety w modelu „time-restricted feeding”, czyli […]
Niedoczynność tarczycy – jak wspomóc się dietą?
Niedoczynność tarczycy jest obecnie bardzo powszechnym schorzeniem. To ono skutecznie utrudnia nam odchudzanie, zabiera energię i wpływa na szereg innych problemów zdrowotnych. Standardowym postępowaniem po zdiagnozowaniu niedoczynności tarczycy jest podawanie leków hormonalnych. Jednak czy to jedyne wyjście? Często okazuje się, że uzupełnienie niedoborów pokarmowych i dieta potrafią zdziałać naprawdę wiele. […]
Poranny kac – sprawdź jak skutecznie z nim walczyć!
Poranny kac to nic innego, jak reakcja organizmu na spożycie zbyt dużej ilości alkoholu. Najczęściej kac objawia się nudnościami, bólami i zawrotami głowy, wzmożonym pragnieniem oraz wrażliwością na światło i dźwięki, które utrzymują się przez kilka godzin. Podczas gdy poranny kac nie został jeszcze wnikliwie zbadany przez naukowców, my postaramy […]
CIASTO ORZECHOWO-KARMELOWE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru)
Zapewne znacie ciasto miodownik lub orzechowiec. Tym razem przepis na zamiennik tego ciasta w wariancie LCHF, czyli ciasto biszkoptowe na bazie mąki kokosowej przełożone kremem ze śmietanki kokosowej lub w wersji z nabiałem – kremem budyniowym a na wierzchu włoskie orzechy w pysznym karmelu na bazie ksylitolu lub erytrolu. Polecam […]
Diety typu Low-Carb!
Najpopularniejsze niskowęglowodanowe diety redukcyjne Dieta Atkinsa Zakłada drastyczne ograniczenie ilości węglowodanów. Ilość dozwolonych węglowodanów aktywnych, sięga poziomu nie przekraczającego granicy 100g dziennie (próg ketozy).Dlatego jest standardową dietą ketogeniczną. W okresie przejściowym wymagane jest, aby spożycie węglowodanów aktywnych (nie liczymy błonnika) wynosiło około 20-30g dziennie (tylko warzywa).Okres ten, powinien trwać tak […]
Jak skutecznie budowac masę mięśniowa
Dziś postaramy się wprowadzić najmłodszych adeptów siłowni w mechanizm budowania masy mięśniowej, czyli jak budować masę mięśniową. Krok Pierwszy Podstawowym i pierwszym krokiem w układaniu jakiejkolwiek diety jest obliczanie naszego zapotrzebowania kcal ,w momencie obliczenia naszego zapotrzebowania kalorycznego stawiamy pierwszy krok na drodze do bycia panem naszej wagi) .Wzór jaki […]
Dieta odchudzająca, która leczy – dieta Atkinsa
Na samym początku dr Robert Atkins polecał swoją dietę osobom pragnącym schudnąć. I rzeczywiście jest ona niezwykle skuteczna – pozwala każdemu osiągnąć swoją idealną masę ciała, niezależnie od tego, czy nadwaga sięga pięciu czy pięćdziesięciu kilogramów. A co więcej – naukowcy twierdzą, że utracie masy ciała spowodowanej stosowaniem tej diety towarzyszy […]
Ziemniaki – krok do otyłości czy samo zdrowie?
Ziemniaki to warzywa, które możemy przyrządzać na kilkadziesiąt różnych sposobów. Są one popularne na całym świecie. Jednak ze względu na dużą zawartość skrobi, wielu ludzi uważa, że powinno się ograniczyć ich spożywanie. Ponadto ziemniaki w Polsce niekoniecznie kojarzone są ze zdrową żywnością, a wręcz przeciwnie – z tłustym i ciężkostrawnym […]