Fit pierniczki

Agata

Hej!

Do świąt zostały już niecałe 3 tygodnie, co oznacza, że już powoli można zacząć pierwsze przygotowania. To idealny czas, żeby zabrać się na przykład za pieczenie pierniczków, no właśnie pierniczki! I dzisiaj mam dla Was przepis na ich zdrowszą wersję. Nie dość, że są przepyszne, to zapach unoszący się w domu jest obłędny! Pamiętajcie, żeby w trakcie koniecznie włączyć świąteczne piosenki!

 


SKŁADNIKI:

  • 250g mąki (2 szklanki)
  • 80g erytrytolu
  • 6 łyżek miodu lub syropu z agawy
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki przyprawy do piernika bez cukru
  • aromat o smaku cynamonowym Franky's Bakery lub 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego + 4 łyżeczki wody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

PRZYGOTOWANIE:

W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, syrop lub miód i przyprawę do piernika, aromat lub cynamon a następnie studzimy. Siemię zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę. W misce mieszamy mąki, proszek i słodzidło, dodajemy rozpuszczoną masę i siemię. Zagniatamy ciasto, powinno być elastyczne i dosyć miękkie, gdyby takie nie było (różne mąki, różna struktura) dodajemy 1/4 szklanki wody albo stopniowo dodajemy więcej i zagniatamy jeszcze raz. Podsumujemy blat mąką, ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy nasze pierniczki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy je ok 10 minut i gotowe! Pierniczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku to kilku tygodni.

 

 

Tagi: bez cukru, fit, fit przepis, fit słodycze, zdrowe odżywianie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *