Hej!
Do świąt zostały już niecałe 3 tygodnie, co oznacza, że już powoli można zacząć pierwsze przygotowania. To idealny czas, żeby zabrać się na przykład za pieczenie pierniczków, no właśnie pierniczki! I dzisiaj mam dla Was przepis na ich zdrowszą wersję. Nie dość, że są przepyszne, to zapach unoszący się w domu jest obłędny! Pamiętajcie, żeby w trakcie koniecznie włączyć świąteczne piosenki!
SKŁADNIKI:
- 250g mąki (2 szklanki)
- 80g erytrytolu
- 6 łyżek miodu lub syropu z agawy lub zamiennika cukru
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki przyprawy do piernika bez cukru
- aromat o smaku cynamonowym Franky's Bakery lub 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego + 4 łyżeczki wody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, syrop lub miód i przyprawę do piernika, aromat lub cynamon a następnie studzimy. Siemię zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę. W misce mieszamy mąki, proszek i słodzidło, dodajemy rozpuszczoną masę i siemię. Zagniatamy ciasto, powinno być elastyczne i dosyć miękkie, gdyby takie nie było (różne mąki, różna struktura) dodajemy 1/4 szklanki wody albo stopniowo dodajemy więcej i zagniatamy jeszcze raz. Podsumujemy blat mąką, ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy nasze pierniczki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy je ok 10 minut i gotowe! Pierniczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku to kilku tygodni.
Tagi: bez cukru, fit, fit przepis, fit słodycze, zdrowe odżywianie