Odżywianie

Czy jajka są zdrowe?

Czy jajka są zdrowe?

Od wielu lat temat jaj kurzych i ich wpływu na zdrowie człowieka jest przedmiotem setek badań i dyskusji. Reputacja jajek jako „dobrego” pożywienia została pogrzebana w latach 60-tych, gdy naukowcy pierwszy raz ustalili związek pomiędzy chorobami serca, a wysokim stężeniem cholesterolu we krwi. Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologiczne ograniczyło zalecany limit dziennego spożycia cholesterolu […]

Inscription folic acid with nutritious products containing vitamin B9, natural sources of minerals and folic acid, healthy nutrition concept

Folian, kwas folinowy i 5-MTHF – dobór suplementów przy MTHFR

Warto wiedzieć, że nasza naukowa wiedza dotycząca folianu witaminy B przeszła znaczne zmiany w ciągu ostatnich 10 lat na podstawie pewnych zdumiewających badań naukowych. Dowiedzieliśmy się że biologicznie aktywne i naturalnie występujące formy folianu – L-5-metylotetrahydrofolian (5-MTHF) oraz 5- formylotetrahydrofolian (kwas folinowy) są znacznie bardziej efektywne niż kwas foliowy, który […]

Saw palmetto – dla zdrowych i silnych włosów

Saw palmetto – dla zdrowych i silnych włosów

Łysienie, zarówno u kobiet jak i u mężczyzn, najczęściej spowodowane jest zwiększonym poziomem męskiego hormonu znanego jako dihydrotestosteron (DHT). Wyciąg z jagód Saw palmetto (bocznia piłkowana) może blokować aktywnosć 5α-reduktazy, enzymu, który przekształca testosteron w DHT, a badania wykazały, że doustne i miejscowe zastosowanie tego środka może hamować wypadanie włosów. […]

Korzyści płynące ze stosowania PQQ

Korzyści płynące ze stosowania PQQ

PQQ jest “kofaktorem”, co oznacza, że pomaga enzymom wykonać ich zadania. Istnieje klasa takich cząsteczek kofaktorowych, które przenoszą elektrony, co jest ważne dla naszych mitochondriów do produkcji energii. Główne kofaktory, które przenoszą elektrony i o których możesz wiedzieć to glutation (NAC wzrasta), CoQ10, witamina C oraz NAD (Niagen NAD+). Mają […]

Czy warto dążyć do jak najszybszej utraty masy ciała?

Czy warto dążyć do jak najszybszej utraty masy ciała?

Liczna grupa osób, która nieustannie od wielu lat zmaga się nadmierną ilością zapasowej tkanki tłuszczowej w organizmie stale poszukuje odpowiedniego dla siebie rozwiązania w postaci chociażby kolejnego specjalistycznego treningu nasilającego utratę zasobów tłuszczu, aktualnie modnego systemu żywieniowego czy w końcu innowacyjnego suplementu diety skutecznie wspomagającego proces odchudzania. Kiedy wspomniane wcześniej […]

Tłuszcz w posiłku potreningowym?

Tłuszcz w posiłku potreningowym?

W obiegowych przekonaniach (przynajmniej tych siłownianych) sugeruje się, że należy bezwzględnie unikać spożycia tłuszczu w okresie powysiłkowym. Kultowym posiłkiem po treningu jest natomiast banan z odżywką białkową lub ryż z kurczakiem, a więc przeważnie źródło białka i węglowodanów. Praktyka związana z eliminacją lub przynajmniej ograniczeniem konsumpcji tłuszczu jest tłumaczona przeświadczeniem […]

Długofalowe skutki przetrenowania

Długofalowe skutki przetrenowania

 W wielu środowiskach istnieje przekonanie, że skoro coś jest zdrowe, to można korzystać z tego bez żadnych limitów. Wielokrotnie jednak okazuje się, że zachowania, które są praktykowane w nadmiarze, mogą przynosić odwrotny skutek do zamierzonego. Podobnie jest w przypadku aktywności fizycznej. Wiadomo, że brak ruchu zwiększa stan zapalny w organizmie. […]

Dieta rozdzielna – czy ma sens?

Dieta rozdzielna – czy ma sens?

W niektórych kręgach stosunkowo popularne bywa przekonanie, że pewnych grup pokarmów, a właściwie składników odżywczych, nie należy ze sobą łączyć. Ma to być konsekwencją różnic w trawieniu i wchłanianiu konkretnych substratów. Bowiem przykładowo węglowodany oraz białka wymagają skrajnie innego pH. Proteiny zaczynają być rozkładane w środowisku kwaśnym, natomiast węglowodany – […]

NEAT – Część 3. Dieta

NEAT – Część 3. Dieta

Czas na następną część z serii o NEAT. Tym razem przyjrzymy się temu, jak dieta każdego z nas, jak to co jemy codziennie, może wpływać na aktywność poza treningową. Sami pewnie zauważyliście, że czasami, po pewnych posiłkach jesteście albo zamuleni, albo trochę bardziej żywi. Pomyślcie o tym czy macie posiłki, […]

Jaka jest maksymalna ilość białka w jednym posiłku, która może zostać wykorzystana do budowy masy mięśniowej?

Jaka jest maksymalna ilość białka w jednym posiłku, która może zostać wykorzystana do budowy masy mięśniowej?

Z całą pewnością zarówno całkowite dzienne spożycie białka, jak i jego podaż w poszczególnych posiłkach zjadanych w ciągu dnia przez sportowców wyczynowych i osoby aktywne fizycznie jest tematem będącym przedmiotem licznych toczących się dyskusji wśród miłośników sportów sylwetkowych i fitness, a także pośród specjalistów takich jak kadra akademicka, dietetycy sportowi, […]

Dlaczego diety odchudzające nie działają? W szczególności te drastyczne

Dlaczego diety odchudzające nie działają? W szczególności te drastyczne

Gdyby wszechobecne, popularne diety odchudzające działały – znakomita większość ludzi byłaby szczupła. Znaczna część osób borykająca się z nadmierną masą ciała conajmniej raz w życiu poddała się działaniu jakiejś diety. Najczęściej jednak krótkotrwałe efekty niosą za sobą powrót do poprzedniej masy ciała, niestety bardzo często z nawiązką. Mówi się, że tylko około 20% […]

NEAT – Część 1. Wprowadzenie.

NEAT – Część 1. Wprowadzenie.

NEAT jest ostatnio tematem bardzo gorący i na czasie. Można zauważyć jak masa ludzi na instagramie, czy facebooku wrzuca zdjęcia i pisze „Na spacerze, podbijamy NEAT!”. O co tutaj w ogóle chodzi? Czym jest NEAT? Jak go zmierzyć? Jak go zwiększyć? Czemu jest on tak ważny? Chciałbym jednak zacząć od […]

Female feet standing on electronic scales for weight control dumbbells and measuring tape on wooden background. The concept of sports training slimming and weight loss

Leptynooporność – czyli dlaczego tak trudno nam schudnąć?

O insulinooporności i jej wpływie na wzrost fali nadwagi i otyłości mówi się już wiele. Często uważa się, że insulina jest kluczowym czynnikiem, który wpływa na nieprawidłową masę ciała i inne problemy metaboliczne. Niestety nie jest to takie proste, jakby się wydawało. Okazuje się, że na naszą wagę ma wpływ […]

O co powinieneś zadbać na diecie wegańskiej? [cz. 1/2]

O co powinieneś zadbać na diecie wegańskiej? [cz. 1/2]

Dieta bezmięsna oraz całkowicie roślinna ostatnimi czasy zyskują coraz większą liczbę zwolenników. Choć taki zabieg może nieść za sobą wiele korzyści na tle zdrowotnym, to niestety u entuzjastów wspomnianego modelu żywienia dość często dochodzi do niedoborów pokarmowych przez niewłaściwie zbilansowaną dietę. Obserwując styl żywienia osobników na diecie wegańskiej, można dość […]

Foods Highest in Carbohydrates. Healthy diet concept. Top view

Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Wraz z rosnącą popularnością diet niskowęglowodanowych coraz to więcej ludzi próbuje budować mase mięśniowa bez węglowodanów tłumacząc, że za tym wszystkim istnieje pewna magia, która pozwala na uniknięcie przyrostu tkanki tłuszczowej, a do tego mięśnie rosną lepiej i szybciej…  Jaka jest prawda?  Czy węglowodany są naprawdę niezbędne do budowania masy mięśniowej? […]

Herbata z cytryną a ryzyko choroby Alzheimera

Herbata z cytryną a ryzyko choroby Alzheimera

Istnieje taki odłam POP-dietetyki, który od lat usilnie zajmuje się przestrzeganiem przed łączeniem ze sobą rozmaitych pokarmów. Istnieje wiele na pozór logicznych koncepcji przestrzegających przed łączeniem ogórka z pomidorem, ryb z brokułami czy też produktów tłuszczowych z węglowodanami. Jakiś czas do długiej listy zakazów dołączyła jeszcze jedna żelazna zasada, która […]

Dolegliwości ze strony układu pokarmowego w ciąży

Dolegliwości ze strony układu pokarmowego w ciąży

Drastyczne zmiany w stężeniach estrogenów i progesteronu (oraz wielu innych hormonów) w przebiegu ciąży powodują wiele zmian strukturalnych w przewodzie pokarmowym. Zmiany te szczególnie mocno wpływają na pojawiające się nieprawidłowości w aktywności nerwowej żołądka i czynności tkanki mięśniowej gładkiej, co się przekłada na wiele przykrych objawów, jak np.: refluks żołądkowo-przełykowy […]

PCOS – czym jest?

PCOS – czym jest?

Na początku musimy przypomnieć sobie pewną bardzo istotną lekcję biologii, a mianowicie lekcję o owulacji. Jak to działa? Kobiecą przysadkę mózgową łączy z podwzgórzem swoista autostrada zbudowana z naczyń krwionośnych, która pozwala na transport hormonów. Gdy podwzgórze wydzieli GnRH (gonadoliberyna) przysadka wydzieli dwie gonadotropiny, czyli FSH (folikulotropina) i LH (lutropina). […]

Biotyna – czy rzeczywiście dobrze działa na włosy?

Biotyna – czy rzeczywiście dobrze działa na włosy?

Biotyna jest znana również pod nazwą witaminy B7 oraz H. Należy do tych rozpuszczalnych w wodzie. Nasz organizm sam ją wytwarza, dlatego jest ona wyjątkowa na tle innych witamin z grupy B. Potrzebujemy biotyny, aby móc przekształcić niektóre składniki odżywcze w energię. Witamina B7 pomaga organizmowi w metabolizowaniu węglowodanów, tłuszczów […]

Erytrytol – co warto o nim wiedzieć?

Erytrytol – co warto o nim wiedzieć?

Erytrytol jest rodzajem słodzika i choć zaliczany jest do grupy polioli, tak jak ksylitol czy maltitol, to stanowi pewien wyjątek, ponieważ zaliczany jest jako produkt „low-FODMAP”, czyli z niską tendencją do fermentacji. Ten cukier alkoholowy jest łatwo wchłaniany na etapie jelita cienkiego [1], co oznacza, że większość osób z IBS […]

Nutritional supplements and vitamins for brain in three wooden spoons on a dark background. Variety of dietary supplements including gel capsules and Veggie Caps of Omega 3 Fish Oil lecithin ginkgo biloba. Selective focus

Suplementacja w stwardnieniu rozsianym

Badania z udziałem pacjentów ze stwardnieniem rozsianym wskazują, że większość z nich jest zainteresowana modyfikacją swojej diety oraz stosowaniem różnorodnych suplementów diety, aby potencjalnie zmniejszyć nasilenie i symptomy towarzyszące chorobie [1]. Witamina D a stwardnienie rozsiane Niedobór witaminy D jest powszechnie uważany za środowiskowy czynnik ryzyka rozwoju stwardnienia rozsianego, bowiem […]

Sok pomarańczowy – cukier w płynie czy samo zdrowie?

Sok pomarańczowy – cukier w płynie czy samo zdrowie?

Sok pomarańczowy kojarzy się z rześkim, zdrowym śniadaniem. Telewizyjne reklamy przedstawiają go jako naturalny napój, który dostarcza witamin oraz zapewnia szczupłą sylwetkę. Jednak inaczej podchodzą do tego naukowcy – którzy kwestionują zalety najpopularniejszego soku owocowego świata. Dlatego w tym artykule omówimy, jak sok pomarańczowy wpływa na nasze zdrowie.

Chili, fruktoza oraz fruktany w chorobie zespołu jelita nadwrażliwego

Chili, fruktoza oraz fruktany w chorobie zespołu jelita nadwrażliwego

Okazuje się że duża część cierpiących na IBS jest wrażliwa na składnik papryki ostrej, fruktozę oraz fruktany. Może za któreś z występujących dolegliwości u ciebie odpowiada jakiś z produktów występujących w twojej diecie bogatych w fruktany albo fruktozę? Przypomina to nieco sytuację z aminami biogennymi występującymi w żywności a migrenami […]

Czy kawa z rana zmniejsza apetyt?

Czy kawa z rana zmniejsza apetyt?

Tak i nie. Popularna teoria głosi, że kofeina zmniejsza apetyt, a wypita rano pomaga nam się odchudzić. Zespół badaczy dr Leah M. Penek-Shirley z Uniwersytetu Stanu Nowy Jork w Buffalo postanowił sprawdzić tę teorię. Zaobserwowali, że badani po spożyciu niewielkiej ilości kofeiny zjadali 10% mniej z bufetu na śniadanie. I […]

Sportowcy kontra sól

Sportowcy kontra sól

Sól składa się z około 40% sodu i 60% chlorku. Jest to produkt dostępny w każdym domu, lecz ma ostatnio bardzo słaby PR. Biała śmierć i cichy zabójca to jedynie dwa z licznych negatywnych określeń pod jakim znamy te pozornie niewinne kryształki. Czy sól jest aż tak niebezpieczna? Czy spożywanie […]

Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Chociaż orzechy i nasiona przestały być już postrzegane jedynie przez pryzmat swojej wysokiej kaloryczności i dziś coraz częściej zwraca się na ich walory zdrowotne, to ta optymistyczna zmiana powszechnego trendu bezlitośnie ominęła fistaszki. O ile przykładowo migdały przedstawiane są jako obfite źródło witaminy E i magnezu, a orzechy brazylijskie – […]

Co gorsze – cukier czy syrop wysokofruktozowy? – część 1

Co gorsze – cukier czy syrop wysokofruktozowy? – część 1

Na temat wspomnianych w tytule „słodzideł” mówi się bardzo wiele. Często w ferworze walki dyskutantów padają różne określenia pod ich adresem (zazwyczaj negatywne), rzadko jednak ktokolwiek opowiada się zdecydowanie po „jednej ze stron barykady”. Dziś postanowiłem napisać parę słów zarówno na temat cukru, jak również syropu wysokofruktozowego i spróbować odpowiedzieć […]

Masło orzechowe, nie takie straszne jak je malują

Masło orzechowe, nie takie straszne jak je malują

Masło orzechowe jest zdecydowanie lubianą potrawą zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Chociaż smaczne, wiele osób zastanawia się nad korzyściami zdrowotnymi masła orzechowego. Okazuje się że orzeszki ziemne i masło orzechowe zawierają składniki odżywcze, które mogą poprawić zdrowie serca i pomóc w utrzymaniu zdrowej masy ciała! Różne twarze masła orzechowegoUtratę […]

Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn

Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn

Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny. Coraz większa liczba badań naukowych wskazuje, że częste i długotrwałe wysiłki o charakterze wytrzymałościowym mogą przyczyniać się znaczącego niekorzystnego wpływu na męską gospodarkę hormonalną. W szczególności, mężczyźni regularnie podejmujący taki […]

Cacao vs. Cocoa – to samo, a jednak zupełnie co innego!

Cacao vs. Cocoa – to samo, a jednak zupełnie co innego!

Kiedy nasze kubki smakowe domagają się czekolady – mamy wiele możliwości, aby je zaspokoić. Czekoladę możemy dostać pod setkami (jeśli nie tysiącami!) różnych smaków, form i rodzajów. Jest ona dostępna w postaci cukierków, napojów, batoników, pralinek. Może mieć formę płynną lub stałą. Bywa słodka, słona, gorzka, a nawet ostra! Dzisiaj […]

The concept of rational and irrational thinking of two people. Heads of two people with colourful shapes of abstract brain for concept of idea and teamwork. Two people with different thinking.

Probiotyki i ich wpływ na nasz mózg!

Często się zdarza, że stare powiedzenia zawierają w sobie mądrość, którą po latach naukowcy potwierdzają w laboratoriach. Nie inaczej jest z „jesteś tym, co jesz”. Wszystko co zjemy wpływa na całe nasze ciało. Serce, wątrobę, układ krwionośny, ale przede wszystkim mózg. Tak jest, cały pokarm w przerobionej formie trafia ostatecznie […]

Wskazówki dietetyczne dotyczące diety dla osób z insulioopornością

Wskazówki dietetyczne dotyczące diety dla osób z insulioopornością

Insulinooporność zwiększa ryzyko rozwoju stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2. Ale diagnoza insulinooporności jest tylko znakiem ostrzegawczym, nie wyrokiem. Możesz zapobiec cukrzycy jeśli zaprzyjaźnisz się ze zdrowym stylem życia, zaczniesz regularnie ćwiczyć oraz zmienisz swoje nawyki żywieniowe. W poniższym artykule postaramy się przekazać wam podstawowe informacje o tym co jeść […]

PCOS – zespół policystycznych jajników. Czym jest, jak się objawia oraz jak go leczyć?

PCOS – zespół policystycznych jajników. Czym jest, jak się objawia oraz jak go leczyć?

Niezależnie od tego, czy jesteś świeżo po diagnozie PCOS, czy cierpisz na to schorzenie od dawna, ważne jest, aby zrozumieć, co to właściwie jest i jak wpływa na Twoje zdrowie i samopoczucie. Tylko wtedy, gdy będziesz wiedziała, z czym masz do czynienia, będziesz w stanie dokładnie radzić sobie z PCOS […]

World diabetes day, National American diabetic awareness month concept with blood drop examination tool kit, blood sugar tracker record and heart with doctor's stethoscope

Czy kolejność spożycia makroskładników podczas posiłku ma znaczenie?

Uważa się, że poposiłkowe wyrzuty glukozy i insuliny są wczesnymi oznakami rozwoju cukrzycy oraz są silniej związane z poziomem hemoglobiny glikowanej (HbA1c), który odgrywa istotną rolę w monitorowaniu kontroli glikemii u pacjentów z cukrzycą, niż stężenie glukozy w osoczu na czczo. Warto również podkreślić, że poposiłkowy poziom glukozy we krwi […]

Salty snacks. Pretzels, chips, crackers in wooden bowls. Unhealthy products. food bad for figure, skin, heart and teeth. Assortment of fast carbohydrates food.

Czy stosowanie okresowych przerw od diety jest dobrym rozwiązaniem w przypadku sportowców?

Jak wiadomo, sportowcy stosunkowo często podejmują się okresowej utraty masy ciała, próbując zmniejszyć zawartość zapasowej tkanki tłuszczowej oraz nierzadko wody ustrojowej i jednocześnie zachować jak największą ilość masy mięśniowej. Z całą pewnością, bardzo ważne jest, aby stosowana przez sportowców strategia mająca na celu ubytek masy ciała minimalizowała straty beztłuszczowej masy […]

Czy na diecie niskowęglowodanowej nie da się przytyć?

Czy na diecie niskowęglowodanowej nie da się przytyć?

Ostatnimi czasy diety obniżające podaż węglowodanów cieszą się wysoką popularnością. Ich powszechność wynika głównie z rozpowszechnianego w społeczeństwie twierdzenia, jakoby to węglowodany były przyczyną otyłości, a co za tym idzie – dopiero obniżenie ich spożycia umożliwiałoby redukcje tkanki tłuszczowej. Entuzjaści diet niskowęglowodanowych uważają także, że na owej diecie jest dużo […]

Herbaty i ich wpływ na wchłanianie żelaza z posiłków – prawda czy mit?

Herbaty i ich wpływ na wchłanianie żelaza z posiłków – prawda czy mit?

Pewnego rodzaju zwyczajem pośród społeczeństwa jest picie herbat do posiłków lub też na krótko po konsumpcji dań. Herbaty zawierają w sobie garbniki – taniny, które rzutują na wchłanianie składników pokarmowych, np. żelazo. Jak taniny wpływają na absorpcję elementów pokarmowych oraz kiedy około posiłkowe wypijanie herbat jest wskazane, a kiedy nie […]

Refeed węglowodanów i utrata masy ciała

Refeed węglowodanów i utrata masy ciała

Ideą refeedu jest teza, że spożywanie dużej ilości węglowodanów spowoduje podwyższenie poziomu hormonu leptyny, a tym samym podkręcenie metabolizmu. Tak więc, jeśli w okresie redukcji zdarzy się, że waga przestanie spadać – warto rozważyć refeed w celu przełamania tej pauzy. Mechanizm ten jest ponoć tak potężny, że ​​napisano całą książkę […]

REDUKCJA TKANKI TŁUSZCZOWEJ NA DIECIE LCHF

REDUKCJA TKANKI TŁUSZCZOWEJ NA DIECIE LCHF

Wiele osób wybiera diety LCHF, czyli niskowęglowodanowe i wysokotłuszczowe w celach redukcyjnych. Owszem sama schudłam na tym modelu 30 kg, ale stał się to mój styl życia i w zależności od etapu i celu jaki mi przyświecał mój talerz wyglądał inaczej. I tak osoby, które przez długi czas utrzymują wysoką […]

Dlaczego 500 kcal deficytu to nigdy nie jest 500 kcal deficytu?

Dlaczego 500 kcal deficytu to nigdy nie jest 500 kcal deficytu?

Wszyscy dziś chyba zdają sobie sprawę, że aby zmusić organizm do uruchamiania rezerw tłuszczowych potrzebny jest deficyt kaloryczny. W praktyce jednak jego wprowadzanie okazuje się problematyczne i to nie tylko ze względu na brak konsekwencji w realizacji żywieniowego planu. Figle płata nam już na wstępie sama arytmetyka. Przykładowo większość osób […]

Suplementy na koronawirusa czyli słów kilka o wciskaniu… kitu

Suplementy na koronawirusa czyli słów kilka o wciskaniu… kitu

Epidemiczna sytuacja, w której się znaleźliśmy w sposób wielopłaszyznowy odciska brzemię na naszej egzystencji nie omijając przy tym spraw gospodarczych. Powyższy fakt wymusza w naturalny sposób rewizję stosowanych dotychczas praktyk biznesowych ukierunkowanych na sprzedaż towarów i usług. Jak się okazuje jednak, niekiedy prowadzić to może nie tylko do uruchomienia najgłębszych […]

Czy smażenie na olejach roślinnych jest szkodliwe?

Czy smażenie na olejach roślinnych jest szkodliwe?

Ostatnimi czasy wokół aspektu smażenia było wiele szumu, a przekonanie, iż poddawać obróbce termicznej należy wyłącznie tłuszcze nasycone utwierdziło się zdecydowanie dobitnie. Argumentem stojącym za takim przekonaniem jest twierdzenie jakoby tłuszcze nienasycone pod wpływem obróbki cieplnej ulegały niekorzystnym przemianom do wysoce szkodliwych związków. Czy takie przekonanie ma jednak swoje potwierdzenie […]

Vitamin B8 capsule. Dietary supplements. 3d illustration

Inozytol – pomoc w PCOS

Witamina B8 zwana jest izytolem i stanowi jedną z tych substancji, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Rozpuszczalna jest ona w wodzie i produkowana przez organizm, przez co nie do końca zaliczana do grupy witamin. Krąży ona we krwi, jest w mózgu, w nerkach i w wątrobie. DziałanieDawkowanieNiedobórNadmiarPolecany […]

tape measure and diet pills. weightloss slimming and addiction. drugs on white background

Odchudzanie – kompendium

Wokół odchudzania narosło wiele mitów. Sprzecznych informacji na temat spalania tłuszczu jest tak wiele, że trudno się w tym wszystkim połapać. Aby Ci to ułatwić, przygotowaliśmy dla Ciebie kompendium wiedzy, które wdroży Cię w tematykę odchudzania. Jak wyliczyć zapotrzebowanie kaloryczne?Jakie produkty wybierać na diecie?Odchudzanie a insulinoopornośćKetoza – warto?Nietolerancje pokarmowe – […]

Wysokobiałkowe posiłki w kilka minut

Wysokobiałkowe posiłki w kilka minut

Hej! Pewnie nieraz zastanawiałeś się co zjeść, aby uzupełnić ilość białka, ile razy kończyło się na proteinowym shake’u czy kurczaku z ryżem czy batonach proteinowych, by nie tracić czasu na gotowanie?  Jednak przygotowanie proteinowego śniadania, obiadu czy innego posiłku wcale nie musi zajmować nam pół dnia, a nawet nie musi […]

JAK PRZEMYCIĆ WARZYWA W POSIŁKU

JAK PRZEMYCIĆ WARZYWA W POSIŁKU

Zauważyłam, że niektórzy mają problem ze spożywaniem wystarczającej ilości warzyw albo zwyczajnie ich nie lubią jeść. Warzywa w formie sałatki czy jako dodatek do kanapki wydaje się im być absolutnie niezjadliwy – no, ale spoko, jest z tego wyjście 😉 Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na to jak można przemycić warzywo […]

DIETA KETOGENICZNA CZY KETOZA?

DIETA KETOGENICZNA CZY KETOZA?

Modele LCHF, czyli niskowęglowodanowe i wysokotłuszczowe mają wielu zwolenników, ale i przeciwników. Krąży wiele mitów i przekłamań na temat diety ketogenicznej, która wbrew pozorom nie wymaga wielu poświęceń a po prostu jest zmianą nie tylko sposobu odżywiania, ale i stylu życia. Po pierwsze samo przejście na dietę ketogeniczną nie oznacza […]

Wpływ żywienia na zdrowie seksualne mężczyzn

Wpływ żywienia na zdrowie seksualne mężczyzn

Nie ulega wątpliwości, że dysfunkcje seksualne mężczyzn stają się coraz bardziej rozpowszechnione wraz z wiekiem. Ze względu na rosnącą liczbę doniesień sugerujących korzystny wpływ odpowiedniego i nierzadko zindywidualizowanego sposobu odżywiania na różnorodne choroby przewlekłe, wzrasta także zainteresowanie związkiem pomiędzy dietą oraz dostępnymi substancjami aktywnymi zawartymi w suplementach diety na zaburzenia […]