Odżywianie

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 3

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 3

Przed Wami trzecia, ostatnia z „tłuszczowych”, część elementarzu sportowca. Dziś skupimy uwagę na zaleceniach spożycia tłuszczu, a także szepniemy nieco o statynach, które to u niektórych spędzają sen z powiek, a przez innych traktowane są jak pudrowe cukierki z czasów dzieciństwa – sprawdźcie w jak wielkim błędzie żyjecie! Cholesterol? Testosteron? […]

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 2

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 2

W poprzedniej części rozpoczęliśmy przygodę z żywieniowym elementarzem i historią dotyczącą tłuszczów. Wiecie już czym są i jakie są ich podziały. Wiecie także, że tłuszcz w pożywieniu nie zawsze jest widoczny, a co za tym idzie – czasem łatwo „nabić kalorii” podchodząc zdroworozsądkowo (tak nam się wydaje). Odkrojenie widocznego tłuszczu […]

Dieta rozdzielna – czy ma sens?

Dieta rozdzielna – czy ma sens?

W niektórych kręgach stosunkowo popularne bywa przekonanie, że pewnych grup pokarmów, a właściwie składników odżywczych, nie należy ze sobą łączyć. Ma to być konsekwencją różnic w trawieniu i wchłanianiu konkretnych substratów. Bowiem przykładowo węglowodany oraz białka wymagają skrajnie innego pH. Proteiny zaczynają być rozkładane w środowisku kwaśnym, natomiast węglowodany – […]

Podkręć swój metabolizm naturalnie

Podkręć swój metabolizm naturalnie

Z czasem twój naturalny poziom metabolizmu zaczyna zwalniać, powodując wzrost wagi i trudności w zrzuceniu zbędnych kilogramów pomimo diety. To może doprowadzić do wzrostu wagi o 0,5 – 1 kg rocznie u przeciętnego mężczyzny lub kobiety. Na szczęście, istnieje wiele naturalnych sposobów, by podkręcić metabolizm, aby Twój organizm prawidłowo funkcjonował. […]

Napoje light vs. z cukrem – które zdrowsze?

Napoje light vs. z cukrem – które zdrowsze?

Sięgając po ulubiony napój na półce sklepowej nie raz zastanawiać się mogłeś/aś, który wariant jest zdrowszy dla Ciebie – ten słodzony cukrem czy na sztucznym, ale bezkalorycznym słodziku? Ten pierwszy zawiera wysoki ładunek energetyczny, sprzyjający tyciu, ale za to pozbawiony jest substancji dla nas sztucznych. Ten opierający się zaś na […]

Długofalowe skutki przetrenowania

Długofalowe skutki przetrenowania

 W wielu środowiskach istnieje przekonanie, że skoro coś jest zdrowe, to można korzystać z tego bez żadnych limitów. Wielokrotnie jednak okazuje się, że zachowania, które są praktykowane w nadmiarze, mogą przynosić odwrotny skutek do zamierzonego. Podobnie jest w przypadku aktywności fizycznej. Wiadomo, że brak ruchu zwiększa stan zapalny w organizmie. […]

Metabolizm glukozy w ciąży oraz „słodkie” mamy

Metabolizm glukozy w ciąży oraz „słodkie” mamy

Mówi się, że ciąża działa procukrzycowo/diabetogennie oraz że stan insulinooporności jest stanem fizjologicznym, wpisanym w przebieg prawidłowej, fizjologicznej ciąży. I jest to prawda, gdyż jak już wielokrotnie wspominałam, pisząc na temat masy ciała w ciąży czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego u kobiet ciężarnych, zachodzi dużo zmian adaptacyjnych, nie tylko […]

Czy od fruktozy rzeczywiście się tyje?

Czy od fruktozy rzeczywiście się tyje?

W niektórych kręgach dość powszechnie unika się pewnego składnika odżywczego – fruktozy, która rzekomo ma być przyczyną odkładania się tłuszczu zapasowego (stąd i w konsekwencji – nadmiernej masy ciała). Co ciekawe, takie przeświadczenie nie wzięło się znikąd, lecz znajduje pewne podłoże fizjologiczne i swego czasu było popularne nawet w środowisku […]

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 1

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 1

Temat na czasie – wszędzie trąbią o tłuszczu, o kwasach tłuszczowych – nasycone, nienasycone, wielonienasycone, niezbędne nienasycone, omega-3, omega-6, omega-9. No właśnie – trąbią, często bez ładu i składu, ale O CO W TYM WSZYSTKIM CHODZI? W gąszczu informacji i medialnej papce serwowanej nam przez celebrytów – znanych głównie z […]

Regeneracja mięśni – klucz do efektywnych treningów

Regeneracja mięśni – klucz do efektywnych treningów

Chwila nieuwagi, przenikliwy ból i wizja tygodni rehabilitacji. To jest coś, czego każda aktywna osoba chce uniknąć. Treningi to w końcu duża część życia nie tylko sportowców, ale również osób trenujących amatorsko. Czasami nie jest to nawet kwestia tego jednego momentu, ale raczej niezliczone godziny treningów, które prowadzą mięśnie do przeciążenia […]

Czosnek i jego zdrowotne właściwości

Czosnek i jego zdrowotne właściwości

Na temat czosnku i jego prozdrowotnych właściwości można byłoby powiedzieć wiele. Od dziesiątek lat to właśnie czosnek uznawany był za lekarstwo na przeziębienia, złe samopoczucie i wszelkie objawy grypowe. Jak pokazuje wiele badań, czosnek działa jednak i w innych aspektach życia człowieka, wpływając na funkcjonowanie organizmu. Co więc daje nam […]

Czy warto jeść brokuły?

Czy warto jeść brokuły?

Brokuły są to rośliny krzyżowe (kapustne), znane naukowo jako Brassica oleracea. Są one blisko spokrewnione z kapustą, jarmużem, kalafiorem i brukselską. Warzywa te są znane ze korzystnego wpływu na stan zdrowia i są czasami określane mianem „super warzyw”. Brokuły zawierają wiele składników odżywczych, w tym błonnik, witaminę C, witaminę K, […]

Dolegliwości ze strony układu pokarmowego w ciąży

Dolegliwości ze strony układu pokarmowego w ciąży

Drastyczne zmiany w stężeniach estrogenów i progesteronu (oraz wielu innych hormonów) w przebiegu ciąży powodują wiele zmian strukturalnych w przewodzie pokarmowym. Zmiany te szczególnie mocno wpływają na pojawiające się nieprawidłowości w aktywności nerwowej żołądka i czynności tkanki mięśniowej gładkiej, co się przekłada na wiele przykrych objawów, jak np.: refluks żołądkowo-przełykowy […]

Korzyści zdrowotne migdałów

Korzyści zdrowotne migdałów

Migdały są bogate w witaminy, minerały, białko i błonnik, w związku z czym przypisuje się im wiele korzyści zdrowotnych. Zaledwie garść migdałów – około 30 gramów – zawiera jedną ósmą naszego dziennego zapotrzebowania na białko. Migdały mogą być spożywane w całości, surowe lub prażone; są także dostępne w plasterkach, płatkach, […]

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

W poprzedniej części omówiliśmy jakie substancje (w nieodpowiednich dawkach) mogą szkodzić gruczołowi tarczowemu – wiecie już, że nawet składniki mineralne to związki nie w pełni bezpieczne… Rola stresu i temperatury w regulacji pracy tarczycy pewnie niewielu zaskoczyła, jednak warto mieć te aspekty na względzie. Dziś pragnąłbym iść o krok dalej […]

Foods Highest in Carbohydrates. Healthy diet concept. Top view

Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Wraz z rosnącą popularnością diet niskowęglowodanowych coraz to więcej ludzi próbuje budować mase mięśniowa bez węglowodanów tłumacząc, że za tym wszystkim istnieje pewna magia, która pozwala na uniknięcie przyrostu tkanki tłuszczowej, a do tego mięśnie rosną lepiej i szybciej…  Jaka jest prawda?  Czy węglowodany są naprawdę niezbędne do budowania masy mięśniowej? […]

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 1

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 1

Cykl dotyczący wpływu żywienia ( a w sumie to i stylu życia) na funkcjonowanie gruczołu tarczowego doczekał się aż 11 części, dzisiejsza, 12 (podwójna zarazem) z nich będzie ostatnią, choć daleko mi do tego by stwierdzić, iż temat został całkowicie wyczerpany. Tarczyca jest niezmiernie wrażliwym i, jak samo mogliście się […]

Pomidory – korzyści zdrowotne

Pomidory – korzyści zdrowotne

Sezon na soczyste, czerwone pomidory trwa w najlepsze! Obecna pora roku sprzyja ich naturalnemu dojrzewaniu, a warzywa są dzięki temu wyraźnie smaczniejsze, niż gdy dojrzewają w sztuczny sposób jesienią czy zimą, a także obfitują w większą ilość witamin i innych związków, które sprzyjają naszemu zdrowiu. Jakich benefitów oczekiwać możemy spożywając […]

Robisz masę? Kręć cardio na czczo!

Robisz masę? Kręć cardio na czczo!

Z żywieniowego punktu widzenia by efektywnie wspierać rozwój masy mięśniowej konieczne jest przede wszystkim dostarczenie odpowiedniej dawki białka i zapewnienie wymaganej dostępności energii. I o ile na temat podaży protein powiedziano i napisano już niemal wszystko o tyle kwestia kaloryczności ciągle traktowana jest dość powierzchownie. Warto wiec pochylić się nad […]

Woda kokosowa – krótkie kompendium wiedzy

Woda kokosowa – krótkie kompendium wiedzy

Obserwuje się, że spośród rozmaitych płynów wykorzystywanych w celu prawidłowego nawodnienia organizmu, niewątpliwie rosnącym zainteresowaniem w ostatnich latach cieszy się woda kokosowa, której dostępność w sklepach spożywczych obecnie jest powszechna [1]. Jak się bowiem okazuje, całkiem liczna grupa entuzjastów zdrowego stylu życia na całym świecie, używa wody kokosowej jako niskowęglowodanowej […]

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 11 – ekstrakt z selera i tarczyca?

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 11 – ekstrakt z selera i tarczyca?

Seler większości kojarzy się z warzywem korzeniowym, wchodzącym w skład zestawu „na wywar” lub też składnikiem sałatek wszelkiej maści. Jednocześnie w selerze upatruje się niejednokrotnie czegoś więcej niż tylko nośnika smaku i konsystencji, popularnego „zapychacza”. Seler jako antyutleniający wspomagacz W literaturze naukowej możemy odnaleźć ciekawą pracę przeglądową traktującą o aktywności […]

Sztuczne substancje słodzące a mikrobiom jelitowy

Sztuczne substancje słodzące a mikrobiom jelitowy

Powszechność stosowania sztucznych substancji słodzących rośnie wraz z czasem, co wynika z m.in. z większej świadomości konsumentów i chęci sięgania po żywność lub napoje bezcukrowe/niskokaloryczne, lecz pozwalające w dalszym ciągu cieszyć się słodkim smakiem. Pomimo tego, że niektóre ze sztucznych słodzików zostały wprowadzone na rynek już stosunkowo dawno temu (np. […]

Histamine - Doctor with chalkboard on white background

Dieta antyhistaminowa – co nowego warto wiedzieć?

Diety o niskiej zawartości histaminy są obecnie przede wszystkim stosowane w celu zmniejszenia objawów nietolerancji histaminy, czyli zaburzenia charakteryzującego się zwiększonym stężeniem tego związku chemicznego w osoczu, głównie z powodu zmniejszonej aktywności oksydazy diaminowej (DAO), enzymu metabolizującego histaminę [1]. Tego typu diety z reguły wykluczają żywność, w tym wiele wartościowych […]

Czy zawartość arsenu w ryżu jest rzeczywiście niebezpieczna dla zdrowia?

Czy zawartość arsenu w ryżu jest rzeczywiście niebezpieczna dla zdrowia?

Stale rosnąca w ostatnich latach liczba publikacji naukowych wskazuje, że ekspozycja na arsen nieorganiczny stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia populacji europejskiej, w szczególności małych dzieci [1]. Arsen jest pierwiastkiem chemicznym, zaliczanym do grupy metali ciężkich, który jest szeroko rozpowszechniony w przyrodzie, zwłaszcza występuje w glebie i wodzie. Warto w tym […]

Niedobory żywieniowe a zapalenie kącików ust

Niedobory żywieniowe a zapalenie kącików ust

Wiele osób codziennie zgłasza się do lekarza podstawowej opieki zdrowotnej, bądź stomatologa z nieprzyjemnymi dolegliwościami, zlokalizowanymi w okolicy kątów ust. Kątowe zapalenie jamy ustnej, powszechnie nazywane także zapaleniem kącików ust, pękającymi kącikami ust oraz zajadami, charakteryzuje się drobnymi pęknięciami kątów ust, tworzeniem się nadżerek i miejscowym łuszczeniem się skóry, jak […]

Jagody goji – superfood czy chwyt marketingowy? – część II

Jagody goji – superfood czy chwyt marketingowy? – część II

W pierwszej części artykułu w pełni wyczerpująco omówiony został skład i właściwości zdrowotne jagód goji. W drugiej odsłonie natomiast poruszona zostanie w głównej mierze kwestia wyników dotychczas przeprowadzonych badań klinicznych, oceniających wpływ konsumpcji jagód goji i/lub ich przetworów na parametry gospodarki węglowodanowej oraz lipidowej, a także wydatkowanie energii, masę ciała, […]

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 10 – redukcja i jej wpływ na tarczycę

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 10 – redukcja i jej wpływ na tarczycę

Wbrew początkowym założeniom cykl wyszedł nam całkiem obszerny, ale dokumentuje nam to tylko jak szeroki wpływ na pracę tarczycy może mieć nasz styl życia. W dzisiejszym tekście chciałbym pochylić się nad aspektem o którym wspomina się często, jednak zazwyczaj rozważania owe oparte są na osobistych przemyśleniach lub domniemanych zależnościach fizjologicznych. […]

Zrestartuj swój metabolizm part 2

Zrestartuj swój metabolizm part 2

W ostatnim artykule pisałam o tym, że w procesie przemiany materii uczestniczą różne hormony i gdy działają prawidłowo utrzymujemy zdrowie, utrzymujemy odpowiednią homeostazę organizmu dzięki której spalamy pobieraną energię. Mięśnie wykorzystują odpowiednią ilość cukru krążącego we krwi, insulina utrzymuje się na stałym poziomie, tarczyca pracuje tak jak powinna. PLASTIK PESTYCYDYDIETAPLAN […]

Jagody goji – superfood czy chwyt marketingowy? – część I

Jagody goji – superfood czy chwyt marketingowy? – część I

W ostatnich latach obserwuje się wyraźnie rosnące zainteresowanie suszonymi jagodami goji, które coraz częściej można spotkać na półkach sklepowych w wielu krajach całego świata. Dostępne na rynku jagody goji (Lycium barbarum) zwykle pochodzą z Azji, dokładnie północno-zachodnich regionów Chin i są powszechnie postrzegane jako żywność funkcjonalna, zarówno w licznych krajach […]

Wpływ antocyjanów na zdrowie kardiometaboliczne

Wpływ antocyjanów na zdrowie kardiometaboliczne

Antocyjany stanowią ważną podgrupę flawonoidów, odpowiedzialną za barwę pomarańczową, czerwoną, niebieską i fioletową w owocach, warzywach, kwiatach oraz ziarnach [1, 2]. Potencjalne korzyści antocyjanów w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia zaburzeń kardiometabolicznych spowodowały zwiększone zainteresowanie się antyoksydantami w ostatnich dziesięcioleciach. Wyniki kilku dużych badań podłużnych wykazały, że zwyczajowe spożycie pokarmów bogatych […]

Happy pregnant woman cooking at home, doing fresh green salad, eating many different vegetables during pregnancy, healthy pregnancy concept

Zgaga w ciąży – przyczyny – jak sobie poradzić?

Okres ciąży to magiczny czas dla kobiety. Jednak wiele kobiet odczuwa nieprzyjemne dolegliwości, takie jak zgaga, pieczenie w przełyku, kwaśne lub gorzkie odbijanie się, wymioty, które utrudniają cieszenie się tym czasem. Nieprzyjemne odczucie pieczenia w przełyku, niestrawności to najczęstsze objawy ciążowej zgagi. Do tego często dochodzą objawy refluksu, czyli zwracania […]

Mocno czekoladowe brownie z batata

Mocno czekoladowe brownie z batata

Witajcie, dziś przygotowałem dla Was przepis na pyszne brownie. Kluczowym składnikiem jest batat – produkt posiadający wielu zwolenników oraz przeciwników – mam nadzieję że mój przepis pozwoli Ci przekonać się do jego spożywania. Składniki: – 500g ugotowanego batata – 4 całe jaja (rozmiar M – łącznie ok. 200g) – 80g […]

Śniadanie – rzeczywiście najważniejszy posiłek w ciągu dnia?

Śniadanie – rzeczywiście najważniejszy posiłek w ciągu dnia?

Pośród wielu entuzjastów zdrowego stylu życia i wysportowanej sylwetki relatywnie często pokutuje twierdzenie, iż codzienne spożywanie śniadania jest konieczne dla zachowania długotrwałej dobrej kondycji zdrowotnej i uzyskania oraz utrzymania szczupłej sylwetki, a niektórzy wręcz uważają, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i należy je zjeść natychmiast po przebudzeniu. […]

I Trymestr – Zapotrzebowanie na energie oraz przyrost masy ciała w ciąży

I Trymestr – Zapotrzebowanie na energie oraz przyrost masy ciała w ciąży

W poprzednim artykule wyjaśniliśmy sobie, na czym polega właściwie zbilansowane żywienie w ciąży oraz czego warto w diecie prenatalnej unikać. Rozmawialiśmy o tym, że głównym lub nawet jedynym fundamentem motywacyjnym do właściwego odżywiania ma być zdrowie potomka. Wspomniałam również o tym, że dieta prenatalna nie służy temu, aby uniknąć przyrostu […]

Adaptacje Metaboliczne Część 7: Refeedy

Adaptacje Metaboliczne Część 7: Refeedy

Jesteś już długo na redukcji, energii nie ma, kalorii już jest tyle co kot napłakał, no ale tkanka tłuszczowa nie spada, a Ty nie chcesz obniżać dalej kalorii, bo zjesz całe dzienne zapotrzebowanie w jednym posiłku… brzmi znajomo?Myślę, że tak, bo z kim nie rozmawiam, to miał taki problem. Trzeba […]

Spring healthy vegan food cooking ingredients. Flat-lay of vegetables, fruit, seeds, sprouts, flowers, greens over wooden background, top view. Diet, clean eating food concept

Co unikatowego kryją w sobie zielone warzywa liściaste?

Bez cienia wątpliwości, niewłaściwy sposób odżywiania jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, nowotwory, schorzenia układu oddechowego, czy cukrzyca, które według danych przedstawionych przez Światową Organizację Zdrowia stanowią przyczynę, aż 70 % wszystkich zgonów na całym świecie, a w niektórych krajach takich jak Australia nawet 90% […]

Alkohol a regeneracja. Co warto wiedzieć o wpływie alkoholu na regeneracje potreningową?

Alkohol a regeneracja. Co warto wiedzieć o wpływie alkoholu na regeneracje potreningową?

Regeneracja rozpoczyna się natychmiast po treningu. Jak powszechnie wiadomo, pierwsze godziny po ćwiczeniach są szczególnie ważne dla regeneracji, jak i długoterminowych adaptacji. Odżywianie odgrywa ważną rolę w tym procesie: pomaga przywrócić glikogen mięśni, nawodnienie i może wzmocnić syntezę białek. Synteza białek jest ważna dla naprawy i adaptacji naszych mięśni. Spożycie […]

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 9 – moc witaminy D

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 9 – moc witaminy D

Na temat witaminy D przez wiele lat mówiło się tylko ogólnikowo, podkreślając jej podstawową rolę, którą jest utrzymanie homeostazy wapnia i fosforu oraz prawidłowy metabolizm kostny. Na przestrzeni ostatnich parunastu lat zainteresowanie tym związkiem (który w sumie witaminą to do końca nie jest, ale o tym innym razem) zdecydowanie wzrosło, […]

Beautiful background of cranberries. Fresh cranberries in the cup. Cranberries in the forest. Ripe cranberries on the wood. Christmas spirit and traditions. Ice cold cranberries. Christmas mood

Czy warto włączać regularnie do diety żurawinę i jej produkty?

Żurawina i jej przetwory są dzisiaj stosunkowo łatwo dostępne w licznych sklepach spożywczych, a w szczególności w coraz bardziej popularnych sklepach ze zdrową żywnością, czy sklepach ekologicznych. Pomimo obecności szerokiego asortymentu produktów spożywczych zawierających w swoim składzie żurawinę, wśród których można wyróżnić m.in.: owoce suszone, mieszanki studenckie, soki, syropy, batony, […]

I Trymestr – Żywienie oraz preparaty prenatalne w ciąży

I Trymestr – Żywienie oraz preparaty prenatalne w ciąży

Po tym jak wyjaśniliśmy sobie w jaki sposób się oblicza wiek ciąży, jakie najważniejsze wydarzenia w rozwoju płodu mają miejsce w ciągu pierwszych paru tygodni ciąży oraz jakie następne kroki najlepiej wykonać po pozytywnym domowym teście ciążowym – czas przejść do tematu odżywiania, który wymaga wniesienie paru poprawek i podkreślenie […]

Czy czerwone mięso może utrudniać odchudzanie?

Czy czerwone mięso może utrudniać odchudzanie?

Efektywność procesu odchudzania uzależniona jest od wielu czynników, w tym przede wszystkim od.. realizacji założeń diety redukcyjnej w praktyce. Ta natomiast zależy w dużej mierze od mechanizmów kontroli łaknienia: jeśli stosując od poniedziałku założenia danej strategii żywieniowej stajemy się z dnia na dzień coraz bardziej głodni, to z dużym prawdopodobieństwem […]

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 6 – czym jest dieta bezglutenowa i celiakia i co wiąże je z dysfunkcją tarczycy?

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 6 – czym jest dieta bezglutenowa i celiakia i co wiąże je z dysfunkcją tarczycy?

Podobnie jak w przypadku opisywanej w pierwszych częściach cyklu diety ketogennej – również sposób żywienia wykluczający gluten zdobył ostatnimi laty rzesze zwolenników. Diecie bezglutenowego przypisywano wszelkie możliwe do wymyślenia zalety – od poprawy stanu skóry, po wzrost funkcji kognitywnych, kończąc na maksymalizacji osiągów sportowych. Z „ustnych doniesień” – spotkałem wręcz […]

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 5 – weganizm i białko soi a funkcjonowanie tarczycy

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 5 – weganizm i białko soi a funkcjonowanie tarczycy

Weganizm zdobywa ostatnimi laty rzesze zwolenników. Część sięga po pokarmy roślinne ze względów etycznych, część decyzji pokierowana jest dbałością o zdrowie (coraz więcej doniesień naukowych wspiera przekonanie o dobroczynnym wpływie diet opartych o pokarmy roślinne z minimalizacją bądź wykluczeniem mięsa i produktów odzwierzęcych), jeszcze inni natomiast decydują się na rośliny […]

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 4 – dieta ketogenna – wspomożenie tarczycy czy „gwóźdź do trumny”?

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 4 – dieta ketogenna – wspomożenie tarczycy czy „gwóźdź do trumny”?

Wiecie już czym jest tarczyca, po co nam ona, jak reguluje funkcjonowanie organizmu i przemiany składników pożywienia. W poprzednim tekście pokrótce przybliżyłem Wam ideę diet ketogenicznej oraz postarałem się sprostować najczęstsze przeinaczenia z nią związane. Dziś przyszedł czas na naukowo-praktyczne konkrety, a więc wpływ stosowania diety ketogenicznej na funkcjonowanie gruczołu […]

Czy należy unikać owoców suszonych w diecie?

Czy należy unikać owoców suszonych w diecie?

Obserwuje się, że wiele osób rezygnuje z częstego spożywania suszonych owoców w swojej diecie ze względu na relatywnie wysoką zawartość kalorii oraz cukrów prostych, zwłaszcza glukozy i fruktozy, co wzbudza niejednokrotnie obawy przed wzrostem ryzyka przyrostu masy ciała. Wyniki badań potwierdzają, że konsumpcja suszonych owoców w populacji jest wyraźnie mniejsza, […]

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 3 – dieta ketogenna – założenia prawidłowej diety ketogennej

Wpływ żywienia na pracę tarczycy – część 3 – dieta ketogenna – założenia prawidłowej diety ketogennej

Diety ketogenne/skrajnie niskowęglowodanowe jeszcze niedawno były jednymi z najbardziej popularnych. Jeśli wierzyć Google Trends „hype” na ketozę mija, jednak wciąż jest ona dosyć często wyszukiwana – pod poniższym linkiem znajdziecie wykres obrazujący częstość wyszukiwania frazy „ketogenic diet” na świecie w ciągu ostatnich 5 lat. W dzisiejszym tekście chciałbym się pochylić […]

Odchudzanie bez liczenia kalorii na diecie wysokowęglowodanowej

Odchudzanie bez liczenia kalorii na diecie wysokowęglowodanowej

Odchudzanie dla wielu osób nierozerwalnie łączy się z „liczeniem kalorii”. Czy jednak proces redukcji tłuszczu zapasowego faktycznie uzależniony jest od naszych arytmetycznych wyliczeń? Okazuje się, że można mieć co do tego liczne wątpliwości. Mało tego, istnieją dowody wskazujące na to, iż można efektywnie poprawiać kompozycję ciała bez zawracania sobie głowy […]