ŚLEDZIE POD TŁUSTĄ PIERZYNKĄ (keto, LCHF, optymalne)

AleksandraLCHF

Jest piątek i jest rybka a że staram się raz w tygodniu zjeść coś co pływało to często sięgam po tłuste ryby i tu na ogół są to śledzie w wielu wersjach. Tym razem dzielę się z Wami przepisem na śledzie pod śmietanowo-majonezową pierzynką.  Przepyszne i bardzo sycące! A do tego mają zacne makro zgodne z dietami niskowęglowodnaowymi i wysokotłuszczowaymi jak ketogeniczna czy LCHF.: W 100 g: 233 kcal, B 11g, T 20g, W 2g.

Kolejnym argumentem przemawiającym za włączeniem śledzi do menu jest to że są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają witaminę A (wzrok i naskórek), witaminę D (budowa kości, gospodarka wapnia), witaminę E (stymuluje prawidłowy wzrost), witaminy z grupy B, a szczególnie B12 (chroniąca przed niedokrwistością). Ponadto znajdziemy w nich żelazo (zapobieganie i leczenie anemii) , jod (składnik hormonów) i cynk (ochrona przed infekcjami). Spożywanie śledzi wpływa również na zwiększenie produkcji serotoniny, czyli "hormonu szczęścia". Poza tym zawiera kwasy omega-3. Pomagają one przeciwdziałać zakrzepom krwi i nowotworom. Poprawiają pamięć, przyśpieszają krążenie krwi, redukują zmęczenie i depresyjny nastrój, a dodatkowo poprawiają kondycję skóry, zapobiegają bowiem jej nadmiernemu wysuszeniu.

Składniki:

  • 400 g śledzi solonych
  • 5 żółtek gotowanych – ok 100 g
  •  200 g ogórków kiszonych
  • 100 g cebuli czerwonej
  • szczypiorek
  • 100 g śmietany 30%
  • 100 g majonezu
  • 100 g sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez min 3-4 godziny a najlepiej całą noc.

Wymoczone śledzie opłukać i odsączyć z wody a następnie pokroić w drobną kostkę.

Ugotować 5 jajek na twardo, wystudzić a następnie pokruszyć same żółtka.

Pokroić drobno szczypiorek oraz w kostkę ogórki i cebulę.

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

W misce układać warstwami składniki oraz przyprawy wg preferencji smakowych: śledzie, śmietana, ogórek, majonez, żółtka, śmietana, cebula, majonez, ser żółty i szczypiorek. Można też całość wymieszać jeśli nie zależy nam na efekcie wizualnym ?

Gotowe danie wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach lub na drugi dzień gdy smaki „przegryzą się” ?

Smacznego! ?

BTW całości: 1110 g, 2586 g, B 126 g, T 222 g, W 19 g. W 100 g: 233 kcal, B 11g, T 20g, W 2g.

Tagi: bez glutenu, bezglutenowe, bezglutenowe śniadanie, białko, dieta, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta odchudzająca, dieta optymalna, fit, gotowanie, high fat, jajka, keto, keto przepis, keto sałatka, ketoza, kolacja, kolacja niskowęglowodanowa, kuchnia, lchf, low carb, low carb high fat, lunch, lunch niskowęglowodanowy, majonez, muscle-zone, mzkuchnia, nadwaga, niskowęglowodanowa dieta, otyłość, przepis, przepisy, ryba, ryby, sałatka śledziowa, schudnij, ser żółty, śledź, śledzie, śledzie pod pierzynką, śledzie solone, śledzie w sosie śmietanowo-majonezowym, śmietana, śniadanie niskowęglowodanowe, tłusta kolacja, tłuszcze, węglowodany, zdrowe kwasy tłuszczowe, zdrowe odżywianie, zdrowe śniadanie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *