Popularne artykuły

Potas w diecie ketogenicznej – NIEZBĘDNY dla równowagi organizmu
Suplementacja

Potas w diecie ketogenicznej – NIEZBĘDNY dla równowagi organizmu 

Potas odgrywa ważną rolę w równoważeniu elektrolitów, ale jego podaż jest często zaniedbywana w diecie ketogenicznej. Większość ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że elektrolity są niezbędną częścią diety ketogenicznej, ale z jakiegoś powodu nie przykładają wystarczającej wagi do potasu.


Aby zadbać o prawidłowy poziom potasu należy włączyć do diety ketogenicznej produkty niskowęglowodanowe, które są bogate w ten minerał.

Więcej o ketozie przeczytasz tutaj.

Dlaczego potas jest tak ważny?

Potas odgrywa ważną rolę w regulacji minerałów i płynów w organizmie, pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi poprzez równoważenie magazynowanego sodu. Potas wspiera również siłę i skurcze mięśni, gęstość kości i zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Rekomendowany suplement z efektywną dawką cytrynianu potasu i niskiej cenie - MZ Store Potassium
Rekomendowany suplement z efektywną dawką cytrynianu potasu i niskiej cenie - MZ Store Potassium

Fakty na temat potasu

  • Potas jest ważnym elektrolitem, który pomaga zrównoważyć inne elektrolity, takie jak sód i magnez,
  • Potas pomaga zapobiegać wyniszczaniu mięśni u osób starszych i osób z pewnymi ograniczeniami dietetycznymi spowodowanymi np. cukrzycą,
  • Badania sugerują, że ci, którzy mają odpowiednie dzienne spożycie potasu, rzadziej zapadają na choroby serca,
  • Niedobór potasu prowadzi do osłabienia, zmęczenia i problemów trawiennych,
  • Odpowiedni poziom potasu pomaga zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych,
  • Bardzo niski poziom potasu może ostatecznie spowodować niewydolność oddechową i porażenie,
  • Nadmiar potasu jest również problemem i może powodować stan zwany hiperkaliemią,
  • Większość ludzi ma niedobór potasu.

Potas jest również ważnym elementem w zapobieganiu zmęczeniu i przeciwdziałaniu grypie ketonowej.

Zalecane dzienne spożycie potasu

Zalecane dzienne spożycie potasu dla zdrowych osób różni się w zależności od wieku.

  • Dzienne spożycie potasu dla dorosłych i młodzieży wynosi 4700 mg dziennie,
  • W przypadku dzieci w wieku od 1 do 3 lat zalecane dzienne spożycie wynosi 3000 mg na dobę,
  • W przypadku dzieci w wieku od 4 do 8 lat zalecane dzienne spożycie wynosi 3800 mg na dobę,
  • W przypadku dzieci w wieku od 9 do 13 lat zalecane dzienne spożycie wynosi 4500 mg na dobę.

Uwaga: zawsze skonsultuj się z lekarzem przed rozpoczęciem przyjmowania jakiegokolwiek suplementu diety, szczególnie jeśli cierpisz na choroby przewlekłe i przyjmujesz leki.

Uwaga do kwadratu: jeśli zażywasz leki na nadciśnienie lub leki moczopędne (diuretyki), MUSISZ skonsultować się z lekarzem, ponieważ wiele z nich doprowadza do gromadzenia potasu i może powodować niebezpiecznie wysoki poziom tego minerału.

Pokarmy o wysokiej zawartości potasu przyjazne dla osób będących na diecie ketogenicznej

  1. Szpinak

Wszyscy wiedzą, że szpinak to superfood, znany od dziesięcioleci. 200 gramów szpinaku zawiera aż 1100 mg potasu i tylko 50 kalorii. Szpinak jest również bogaty w inne niezbędne witaminy i składniki odżywcze, w tym B12 i magnez.

  1. Brokuły

Kolejny zielony superfood o wysokiej zawartości potasu. Brokuły zawierają 630 mg potasu na 200 gramów, są również bogate w witaminę C, przy czym ta sama porcja zapewnia prawie 300% dziennego zapotrzebowania. 200 gramów brokułów to zaledwie 70 kcal i masa błonnika. Warzywo to powinno na stałe zagościć w jadłospisie osób będących na keto.

  1. Awokado

Uwielbiamy awokado, które jest niezbędnym składnikiem większości pudełkowych diet ketogenicznych. Awokado zawiera nie tylko 485 mg potasu, ale jest także bogate w pożywne tłuszcze, które będą cię napędzać przez wiele godzin.

  1. Kalafior

Kalafior zawiera 600 mg potasu na 200 gramów. Kalafiora możemy zjeść gotowanego na parze, jako pure z serem lub jako alternatywa dla ryżu (o niskiej zawartości węglowodanów). Jest to także kolejne bardzo dobre źródło witaminy C.

  1. Grzyby

Mmm mmm, grzyby gotowane na oliwie z oliwek, sól i czosnek. Grzyby zawierają 740 mg potasu na 200 gramów. Doskonale smakują podane ze stekiem i brokułami!

  1. Cukinia

Cukinia, w niektórych częściach świata znana jako kabaczek, jest bogatym źródłem potasu. W 200 gramach znajdziemy aż 520 mg tego składnika. Wiele osób używa cukinii jako „faux” makaronu lub spaghetti, krojąc ją na długie paski.

  1. Wołowina

Kto nie lubi dobrego steku? W 200 gramach wołowiny znajdziemy aż 635 mg potasu (ale kto je tylko 200 gramów steków? Nie ja!). A jeśli przyprawisz swój stek solą lite (patrz powyżej), możesz jeszcze bardziej podnieść poziom potasu na porcję!

  1. Łosoś

Łosoś jest nie tylko bogaty w tłuszcze omega 3, ale jest także doskonałym źródłem potasu. Jeden 200 gramowy stek z łososia zawiera prawie 830 mg potasu!

  1. Sardynki

Sardynki to kolejna ryba, która zawiera solidną porcję potasu. 200 gramów sardynek zawiera prawie 800 mg potasu.

Jak widać powyżej – nie jest trudno zadbać o odpowiedni poziom potasu w diecie. Wystarczy wiedzieć, które produkty są bogatym i wartościowym źródłem tego minerału i zadbać o to, aby były obecne na naszym talerzu!

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *