Aktualne trendy w świecie dietetyki rzucają nieco jaśniejsze światło na rolę tłuszczów w diecie, wśród których wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi charakteryzują się szczególnie długołańcuchowe kwasy z rodziny omega 3. Ich rola wzrasta z uwagi na niezwykle powszechne niedobory lub nadmiar czynników, które mogą zwiększać zapotrzebowanie na EPA i DHA. Suplementy ze skoncentrowanym olejem rybim są rewelacyjnym i co najważniejsze bezpiecznym sposobem na wsparcie kondycji zdrowotnej.
Do czego potrzebujemy kwasów omega 3?
Ta rodzina lipidów odgrywa ważną rolę w regulacji procesów zapalnych. Poza samą ich podażą potrzebujemy również odpowiedniego stosunku do kwasów omega 6 dostarczanych z dietą. Mając na uwadze wysoką podaż omega 6 w przeciętnym jadłospisie mieszkańca wysoko rozwiniętych społeczeństw, omega 3 niezwykle często pozostają niedoborowe, a organizm opanowują przewlekłe stany zapalne.
Suplementy z olejem rybim przynoszą rozległe korzyści dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Wysoką efektywność wykazują w przypadku podwyższonych poziomów triglicerydów, które mogą skutecznie normować. Pozostałe elementy profilu lipidowego również ulec mogą poprawie, na co wskazują wyniki badań, w których notowano wzrost frakcji HDL cholesterolu oraz spadek reaktywnej formy vLDL. Kolejne zalety to zdolność do hamowania agregacji płytek, poprawa przepływu krwi oraz wsparcie funkcji śródbłonka.
DHA znane jest również z korzyści przynoszonych dla zdrowia układu nerwowego. Ten kwas tłuszczowy jest szczególnie istotny w czasie ciąży, by umożliwić prawidłowy rozwój neuronów u wzrastającego płodu. Wskazuje się także na antystresowe oraz wspomagające ogólną kondycję psychiczną działanie oleju rybiego, dzięki któremu bywa pomocny w stanach depresyjnych. Pozwala także utrzymać funkcje poznawcze w wieku podeszłym
Jakie mamy dostępne źródła?
Podstawowym podziałem kwasów omega 3 jest rozróżnienie na te pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Kwas alfa linolenowy (ALA) zawarty w roślinach określany jest jako nieaktywny, natomiast by wywrzeć pożądany wpływ na nasz organizm musi być przekonwertowany do aktywnych postaci, czyli kwasu eikozapentaenowego (EPA) oraz dokozaheksaenowego (DHA). EPA i DHA zawarte są w pokarmach zwierzęcych, szczególnie w rybach. Pewne ich ilości (głównie DHA) znajdziemy także w algach morskich, co jest dobrą wiadomością dla osób stroniących od mięsa. Warto wspomnieć o niskiej wydajności konwersji ALA do DHA i EPA, gdyż jej poziom szacuje się na poniżej 10%. Mając na uwadze powyższe, suplementacja EPA i DHA często jest wskazana, by zachować właściwy stosunek do omega 6 i cieszyć się dobrym zdrowiem.
Olimp Gold Omega 3
Gold Omega 3 jest dobrze znanym z korzystnego stosunku jakości do ceny oraz dobrej dostępności, gdyż jest do kupienia w wielu aptekach. Koncentracja kwasów omega 3 w zastosowanym oleju wynosi 65%, tak więc w jednej kapsułce uzyskujemy 330 mg EPA, 220 mg DHA (suma 550 mg) oraz 100 mg innych kwasów tłuszczowych z tej rodziny. Całość zwieńczona została dodatkiem 12 mg witaminy E w postaci alfa tokoferolu, by ochronić niestabilne tłuszcze przed utlenianiem.
NOW Foods Omega 3
Suplement marki NOW Foods zawiera EPA i DHA w takim samym stosunku jak w produkcie Olimpu, a więc 3:2. Jedna kapsułka dostarcza naszemu organizmowi 300 mg kwasów omega 3, z których 180 mg to EPA, a 120 mg to DHA. W porównaniu do pozostałych produktów w naszym wykazie, koncentracja ta jest dość niska. Potencjalnym minusem może być także użycie witaminy E (alfa-tokoferolu) pozyskiwanego z soi, której wiele osób stara się unikać. Warto wspomnieć natomiast, iż NOW Foods zapewnia o wysokim standardzie wykonania, uwzględniającym badania na zawartość metali ciężkich.
Jarrow Formulas EPA-DHA Balance
Ten produkt jest bezwonny, ku uciesze osób z niską tolerancją na rybi aromat. Dobrą informacją jest również to, iż w celu zabezpieczenia przed utlenianiem zastosowano mieszankę tokoferoli zamiast zazwyczaj stosowanego pojedynczego alfa-tokoferolu, co nieco rozszerza spektrum korzyści. Etykieta informuje o zawartości 600 mg omega 3 w każdej kapsułce, a konkretniej 400 mg EPA oraz 200 mg DHA, co jest zadowalającą ilością.
Seeking Health Optimal Fish Oil
Optimal Fish Oil zaskakuje wysokim stężeniem omega 3 w kapsułce, gdyż w każdej z nich znajdziemy aż 750 mg dobroczynnych tłuszczy w stosunku 500 mg EPA do 250 mg DHA. Olej z sardynek i anchois stosowany przez Seeking Health jest najpierw poddawany procesom filtracji, by mieć pewność czystości materiału, bez ryzyka obecności toksycznych metali ciężkich. Dla najefektywniejszego wykorzystania suplementu, omega 3 pozostają w naturalnej formie triglicerydów, a sam produkt wzbogacony został lipazą usprawniającą trawienie tłuszczu. Za ochronę przed utlenianiem w niekorzystnych warunkach odpowiada dodana do produktu witamina E pod postacią mieszanki tokoferoli.
Podsumowanie
Każdy z wymienionych suplementów charakteryzuje się wysoką jakością i powszechnym uznaniem wśród stosujących, jednak bez wątpienia Optimal Fish Oil marki Seeking Health wysuwa się na prowadzenie pod względem jakości. Wszystkie rozpatrywane parametry są lepsze lub przynajmniej równie dobre w porównaniu z konkurencją. Szczególnie atrakcyjna jest wizja postaci kwasów tłuszczowych oraz obecność enzymów usprawniających ich przyswajanie, czego w innych preparatach nie doświadczymy. Najwyższa koncentracja EPA i DHA w kapsułce daje także największa wygodę wynikającą z możliwości stosowania mniejszej ilości kapsułek w porcji.
Te dane wskazują, że Optimal Fish Oil jest najprawdopodobniej najlepszym wyborem, gdy rozglądamy się za suplementacyjnym źródłem pożądanych dla dobrego zdrowia kwasów tłuszczowych.