Witamina D3 to związek organiczny który występuje w organizmach zwierzęcych. Jest syntezowany przez proces dysocjacji elektrolitycznej wskutek czego bombardowana promieniami świetlnymi skóra rozbija pochodne cholesterolu na lumisterol, który po ogrzaniu w organizmie zwierzęcym tworzy cholekalcyferol (D3).
Jakie korzyści daje witamina D3?
Zdrowotne, między innymi:
- stymulacja aktywności gonad przyśpieszając wytwarzanie i dojrzewanie plemników
- aktywizacja wątroby do procesu regeneracji po uszkodzeniach lekami (sterydami) czy alkoholem
- aktywacja peptydów bakteriobójczych, pomagają w stanach zapalnych skóry czy problemach z próchnicą
- zwiększa stopień mineralizacji kości pomagając przy rekonwalescencji po złamaniach
- może wpływać na obniżenie ryzyka zachorowalności na nowotwory(!)
- działa dość mocno na neurony komórkowe aktywując procesy ich regeneracji
Co dla Nas, bywalców siłowni, jakie jeszcze profity?
- wzmocnienie tkanek kostnych oraz pobudzenie skurczu mięśni poprzez zwiększone przyswajanie wapnia
- wzrost poziomu testosteronu o nawet 25%!
- wpływa na regulacje gospodarki insulinowej, co stabilizuje poziom glukozy we krwi
Bez wątpienia witaminy z grupy D to skuteczne składniki diety, ich najskuteczniejszą formą jest D3, ze względu na wysoką przyswajalność przy dostarczeniu z zewnątrz oraz aktywność działania.
Z czym łączyć witaminę D3?
Przede wszystkim z witaminą K2, to wręcz obowiązkowe połączenie. Wpływa bowiem ona na proces wchłaniania wapnia przez kości. Brak może podnosić ryzyko zwapnienia tętnic przy dużej podaży wapnia oraz witamin z grupy D.
Witamina K2 ulega dość szybkiemu rozpadowi w ciele człowieka, stąd warto pamiętać aby jej forma była odpowiednia. Najlepszą z dostępnych na rynku jest K2 mk7 ze względu na kilkudniową biodostępność w organizmie.
W przypadku problemów z krzepliwością krwi należy zasięgnąć opinii lekarza odnośnie suplementacji witamin z grupy K.
Warto pamiętać również o wapniu i magnezie.
Skąd czerpać witaminę D3?
Wystawienie na ekspozycje słoneczną, gdzie już 20 min. potrafi wytworzyć nawet 5-8 tys. j.m. D3! Żyjemy jednak w strefie umiarkowanej, gdzie apogeum promieniowania słonecznego to zaledwie 3 miesiące, stąd niedobór w pozostałej części roku.
Najlepszymi źródłami w przypadku pożywienia są tłuste ryby (łosoś, śledź, makrela), jaja kurze, wątroba zwierzęca oraz żółte sery o wysokiej ilości tłuszczu.
K2 z kolei znajduje się w dużej ilości w Natto i Miso (fermentowana soja), żółtkach jaj, wątróbce, brokułach czy szpinaku.
Dobrze to wygląda, ale ile tego?
Dawkowanie witaminy D3:
D3: 1000-4000 IU
K2: 50-100 mcg.
Gdzie górne limity są preferowane dla osób aktywnych fizycznie oraz odczuwających skutki niedoboru, niemniej jednak warto zasięgnąć opinii lekarskiej w przypadku wyższej dawki.
Co jeśli nie toleruję tych potraw?
Z pomocą przychodzą suplementy diety, które zawierają wyłącznie witaminę D3 czy K2, bądź z bardziej kompleksowym składem, w który wchodzą obie witaminy. Każdy znajdzie coś dla siebie.