Sukraloza – czy jest szkodliwa?

Avatar

Jak każdy wie, cukier ma bardzo destrukcyjny wpływ na nasze zdrowie. Stąd też rosnąca ilość jego zamienników, które mają być rzekomo o wiele lepsze dla naszego organizmu. Czy takie zamienniki cukru są dobre? Co to sukraloza i czy jest szkodliwa?

Co to jest sukraloza?

Sukraloza to sztuczny słodzik, który nie zawiera kalorii i jest jednym z najpopularniejszych produktów stosowanych w przemyśle. Sukraloza jest izolowana z cukru w procesie chemicznym. Sukraloza (splenda) ma słodki smak i jest używana bardzo powszechnie zarówno przy gotowaniu jak i pieczeniu.

Jak smakuje sukraloza i ile ma kalorii?

Sukraloza jest uważana za 300 do nawet 700 razy słodszą od cukru! Nie ma również gorzkiego posmaku, który często wyczuwalny jest w przypadku innych zamienników cukru.

Splenda nie jest metabolizowana w organizmie, przez co w praktyce nie zawiera kalorii i nie będzie miała wpływu na bilans kaloryczny w ciągu dnia.

Sukraloza a gospodarka cukrowa

Sukraloza ma znikomy wpływ na stężenie glukozy i insuliny we krwi. Oczywiście jest to kwestia indywidualna, więc warto zwrócić uwagę na reakcję organizmu po spożywaniu produktów z sukralozą. Jeśli regularnie nie spożywasz sukralozy, być może będzie miała ona wpływ na stężenie cukru we krwi - kiedy organizm się przyzwyczai, taki efekt zniknie.

Sukraloza a mikrobiota jelitowa

Jelita to podstawa poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Niestety, wiele czynników ma na nie negatywny wpływ. Czy jest wśród nich sukraloza?

Pewne badanie na szczurach wykazało, ze sukraloza może mieć negatywny wpływ na bakterie jelitowe. Po 12 tygodniach regularnego spożywania sukralozy, szczury miały od 47 do 80% mniej bakterii beztlenowych w jelitach. Korzystne bakterie jak Bifidobacterium lub Labcobacillus były w znacznie mniejszej ilości, niż wcześniej. Ponadto, stan mikrobioty nie wrócił do normy po zakończeniu badania.

Czy sukraloza pomaga w odchudzaniu?

Produkty, które nie zawierają kalorii często uważane są za cudowną żywność na odchudzanie. Jednakże, sukraloza i inne zamienniki cukru nie mają żadnego powiązania z utratą wagi. Najważniejszy w tej kwestii jest deficyt kaloryczny.

Czy sukraloza jest bezpieczna?

Tak jak inne sztuczne słodziki, sukraloza jest również kontrowersyjna. Niektóre badania pokazują, że jest bezpieczna i nieszkodliwa dla zdrowia, jednak inne wskazują, że wpływa na metabolizm! U niektórych ludzi, sukraloza będzie podnosić stężenie glukozy oraz insuliny we krwi.

Sukraloza ma również potencjalnie negatywny wpływ na bakterie jelitowe, jednak to wymaga dalszych badań. Bezpieczeństwo sukralozy w wysokich temperaturach (np. przy pieczeniu) jest również wątpliwe. Warto unikać pieczenia i gotowania produktów, które zawierają sukralozę.

Tagi: CUKIER, słodziki, sukraloza, zamienniki cukru

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *