Suplementacja

Działanie prozdrowotne astaksantyny

Działanie prozdrowotne astaksantyny

Astaksantyna należy do rodziny ksantofilów, czyli tlenowych pochodnych karotenoidów [1]. Związek ten powszechnie występuje w środowisku morskim, w którym stanowi czerwony barwnik tradycyjny dla wielu gatunków zwierząt morskich, takich jak choćby ryby łososiowate, krewetki, homary i raki, przyczyniając się do różowoczerwonego koloru ich mięsa. Uważa się również, że astaksantyna jest […]

Witamina D w spray’u

Witamina D w spray’u

Zażywanie witaminy D jest niezwykle ważne do prawidłowej pracy całego naszego organizmu. Latem otrzymujemy ją w postaci promieni słonecznych, w porze mniej słonecznej – musimy postawić na jej suplementację. Wiele firm farmaceutycznych poleca nam różnego rodzaju suplementy z witaminą D w odpowiednich dawkach i porcjach. Dla dzieci doskonale znaną jest […]

Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.2

Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.2

W poprzednim wpisie zwrócono uwagę na najczęściej występujące niedobory żywieniowe wśród sportowców. Dotyczą one głównie żelaza, wapnia i magnezu. Rozległość deficytów może jednak obejmować znacznie większą ilość mikroelementów. Poniżej opisano te z nich, których ubytki są rzadsze, ale mają równie istotne znaczenie w kontekście aktywności fizycznej. Fosfor Obecność fosforanów w […]

Structural chemical molecular formula and model of Lipoic acid. Atoms are represented as spheres with color coding isolated on background. 2d and 3d visualization and skeletal formula. Vector formula

Czy kwas alfa-liponowy wpływa na profil lipidowy krwi?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że przewlekłe choroby niezakaźne, takie jak chociażby schorzenia układu sercowo-naczyniowego są głównymi czynnikami przyczyniającymi się w ostatnich latach do wzrostu śmiertelności na całym świecie [1]. Dane obejmujące całkowitą liczbę zgonów spowodowanych chorobami sercowo-naczyniowymi wskazują na jej globalny wzrost z 14,4 miliona w roku 1990 do 17,5 […]

#8 Badania suplementów diety – Diamond Fish Oil

#8 Badania suplementów diety – Diamond Fish Oil

Prawidłowa podaż zdrowych kwasów tłuszczowych jest niezwykle ważna dla naszego organizmu. Kwasy z rodziny Omega-3 wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, zdrowie mózgu i redukcję stanów zapalnych oraz przyczyniają się do ogólnego zdrowia organizmu. Okres jesienno-zimowy to również czas w którym powinniśmy zadbać o prawidłową podaż witaminy D3. W naszej szerokości […]

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Dysmutaza ponadtlenkowa jest enzymem występującym naturalnie w organizmie. Dostępna jest ona również w postaci suplementów diety i zastrzyków. Główną zaletą dysmutazy ponadtlenkowej jest to, że sprzyja rozkładowi wolnych rodników. Suplementy dysmutazy ponadtlenkowej są stosowane w leczeniu i zapobieganiu wielu problemom zdrowotnym i poważnym chorobom. Suplementy te są zwykle wytwarzane z […]

Dwuwęglan sodu – proszek wielozadaniowy – w kuchni, w łazience i w sporcie

Dwuwęglan sodu – proszek wielozadaniowy – w kuchni, w łazience i w sporcie

Dwuwęglan sodu jest związkiem o niespotykanie szerokim zastosowaniu. Jeśli by zerknąć „w internety” zauważycie, że poleca się ją niemal na wszystko. Dzięki sodzie wyczyścicie srebrną biżuterię/sztućce, spulchnicie wypieki, „oczyścicie atmosferę” (soda ma właściwości absorbowania różnych zapachów, więc pochłania również te nieprzyjemne), wyczyścicie powierzchnie w kuchni i łazience, wybielicie ubrania, odchwaścicie […]

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach jagodowych, winogronach i czerwonym winie, a także orzechach arachidowych, nasionach soi oraz azjatyckiej herbacie Itadori [1]. Ten dobrze znany związek polifenolowy jest również zaliczany do fitoaleksyn, czyli substancji o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych, które wytwarzane są […]

3d render of creatine pills lying on white table. Sport supplements concept.

Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 2

W poprzedniej części miałem przyjemność napisać parę słów o tym czym jest kreatyna i po co stosuje się ją w sporcie. Nadmieniłem także nieco o jej wpływie na procesy energetyczne zachodzące w centralnym układzie nerwowym (mózgu), a także o potencjale jej zastosowania jako środka wspierającego jego pracę. Badania in vitro […]

Creatine powder with  chemical formula of creatine on a blue paper

Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 1

Kreatynę większość kojarzy z reklamami „napakowanych gości” z pękatymi bicepsami, a także hasłami reklamowymi i rekomendacjami znajomych mówiących o zauważalnym przyroście masy ciała i siły mięśniowej. W sumie nie jest to obraz błędny, jednak zacznijmy od początku… Czym jest kreatyna i czemu kojarzysz ją z „koksami”? Kreatyna jest związkiem naturalnie […]

Fitness concept, Sports nutrition. Protein cocktails, protein powder and dumbbell. Vanilla, berry and chocolate protein shakes.

Czy nadmiar białka szkodzi? Jakie ilości protein są bezpieczne?

W niedawnych tekstach poświęconych proteinom, a pochodzącym z cyklu „żywieniowy elementarz sportowca” pisałem o zapotrzebowaniu na białko. Wiemy, że „Kowalskiemu” wystarcza ok. 0,8-1g-kg m.c., a sportowcom potrzeba nieco więcej – zależnie od dyscypliny 1,2-2, a czasem i >3g/kg m.c. Różnice bądź co bądź niepomijalne. Czy tak wysokie spożycie protein (mimo […]

Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 2

Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 2

Nim przejdziemy do bezpośrednich zaleceń opartych o międzynarodowe stanowiska grup eksperckich i instytutów zajmujących się żywieniem i suplementacją w sporcie musimy zaznaczyć istotną różnicę pomiędzy sportowcem, a osoba za sportowca jedynie się uznającą. O ile realizacja „zapotrzebowania białkowego” na poziomie sportowca przez osobę rekreacyjnie zajmująca się aktywnością fizyczną i traktującą […]

WPC Econo – wyniki badań na zawartość białka

WPC Econo – wyniki badań na zawartość białka

WPC Econo to po bardzo ciepło przyjętym MZWhey drugi produkt naszej marki z kategorii odżywek białkowych. Jest to świetna alternatywa dla innych tanich białek na rynku – dlaczego świetna? – o tym poniżej! WPC Econo – dobry produkt w korzystnej cenie.Zawartość białka oraz dostępne smaki WPC Econo.Szczegółowe badanie składu.   […]

Obróbka termiczna pokarmów, a flora jelitowa

Obróbka termiczna pokarmów, a flora jelitowa

To co spożywamy ma znaczenie na to, jak wygląda nasza flora jelitowa. Nie tylko rzutuje na to dobór produktów, ale również i sposób ich obróbki. Coraz więcej badań to udowadnia, gdzie przykładem jest kolejny, cytowany eksperyment. W owym badaniu naukowcy doprowadzili do zmiany składu flory jelitowej poprzez samo podawanie pokarmów […]

Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.1

Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.1

Składniki mineralne obecne w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego 1-3 odgrywają kluczową rolę dla utrzymania zdrowia. Ich wartość dla sportowców dotyczy m.in. wspierania pracy układu sercowo-naczyniowego, regulowania przemian metabolicznych, zapobiegania starzeniu lub  przebudowy struktury kości 4-7. Wiele osób rozpoczynających swoją przygodę ze sportem trwa w nieświadomości żywieniowej, zwracając swoją uwagę […]

Właściwości ergogeniczne soku z buraka

Właściwości ergogeniczne soku z buraka

Sok z buraków figuruje w klasyfikacji suplementów diety, stworzonej przez Australijski Instytut Sportu w kategorii A, czyli jednym słowem należy do produktów posiadających wysoki poziom dowodów naukowych na faktyczną poprawę możliwości wysiłkowych sportowców przy założeniu, że suplementacja zrealizowana zostanie zgodnie z dobrze udokumentowanym w badaniach protokołem stosowania. Sok z buraków […]

Korzyści zdrowotne wynikające z regularnej konsumpcji buraków i ich przetworów

Korzyści zdrowotne wynikające z regularnej konsumpcji buraków i ich przetworów

W ostatnich latach obserwuje się wyraźny ogólnoświatowy wzrost zainteresowania prozdrowotnymi i ergogenicznymi właściwościami buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) [1]. Czerwony burak jest jednym z najbardziej popularnych warzyw korzeniowych w naszym kraju, niemniej jednak według danych przedstawionych przez Główny Urząd Statystyczny w 2015 roku jego konsumpcja wśród społeczeństwa w ostatniej dekadzie […]

3d render of creatine pills on spoon over white background. Sport supplements concept.

Jak brać monohydrat kreatyny?

Artykuł dotyczy prostego ale jak, że czesto zadawanego pytania, jak brać monohydrat kreatyny : „Kreatyna to jeden z najczęściej używanych suplementów stosowanych w kulturystyce. Niewielkie ilości kreatyny przechowywane są w komórkach mięśniowych, a jej rola sprowadza się do wytwarzania i przenoszenia adenozynotrójfosforanu (ATP) tzw. głównej cząsteczki odpowiedzialnej za produkcję energii.”

Cholina podczas ciąży a wpływ na mózg dziecka

Cholina podczas ciąży a wpływ na mózg dziecka

Przyjmowanie większych ilości choliny podczas ciąży, może polepszyć funkcjonowanie mózgu noworodka: badanie Cornell University. Nowe badanie pokazuje, że dzieci matek przyjmujących podczas ciąży dwukrotnie wyższe dawki choliny niż zalecane, znacznie szybciej przetwarzają informacje na każdym poziomie rozwoju. Wyniki badania opublikowanego w FASEB Journal wykazują, że noworodki matek przyjmujących 930 mg […]

Koktajle białkowe a wpływ na mięśnie po treningu

Koktajle białkowe a wpływ na mięśnie po treningu

Koktajle proteinowe spożywane po treningu siłowym na dużych ciężarach, mogą nie przynosić takich korzyści jakich się spodziewamy. Najnowsze badanie wskazuje, że koktajle białkowe mogą wcale nie mieć wpływu na znaczną regenerację mięśni po wyczerpującym treningu. Uczestnicy badania zgłosili bolesność mięśni oraz zmniejszenie ich siły i funkcji po treningu pomimo spożyciu […]

Masło orzechowe zdrowe czy nie?

Masło orzechowe zdrowe czy nie?

Orzechy są bogatym odżywczo składnikiem naszej codziennej diety, w orzechach znajdziemy: nienasycone tłuszcze i inne związki bioaktywne: wysokiej, jakości białko roślinne, błonnik, składniki mineralne, tokoferole, fitosterole i związki fenolowe. Ze względu na swój unikalny skład orzechy wpływają na wiele aspektów naszego zdrowia.[1]  W Polsce coraz bardziej popularny staje się produkt z […]

Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Kontynuujemy cykl żywieniowego elementarza sportowca, tym razem na warsztat weźmiemy kolejny makroskładnik – proteiny. Święty Grall sportów sylwetkowych i siłowych, gloryfikowany składnik diety wielu sportowców, jeden z podstawowych składników najpopularniejszych suplementów diety. Czym jest uwielbiane przez wszystkich białko? Do czego służy w naszym organizmie? Ile tak naprawdę powinniśmy go spożywać […]

Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Tytuł nieco zaskakujący, choć same doniesienia o protekcyjnym wpływem nabiału względem chorób układu sercowo-naczyniowego już nie są tak świeże. O tym jednak innym razem. Niedawno moją uwagę przykuł całkiem świeży artykuł (28 sierpnia 2019) w którym oceniano czy wyższa podaż sera może minimalizować zaburzenia funkcji śródbłonka naczyniowego powodowane wysokim spożyciem […]

Cholina – kluczowy składnik odżywczy

Cholina – kluczowy składnik odżywczy

Pomimo kilkudziesięcioletniej historii dietetyki, najnowsze badania wskazują, że nadal istnieją kluczowe składniki odżywcze, których możemy dostarczać naszemu organizmowi w niewystarczających ilościach. Składnik odżywczy, którego może brakować wielu z nas? Odpowiedź brzmi – cholina. Cholina, obecna w jajach, nabiale i mięsie, została uznana przez Instytut Medyczny za niezbędny składnik odżywczy w […]

Białko wołowe – suplementacyjny hit czy pic na wodę?

Białko wołowe – suplementacyjny hit czy pic na wodę?

O tym, że wyższe spożycie protein (niż przeciętny Kowalski, a nie bez umiaru) wspiera budowę formy sportowej. Białko dostarczane wraz z żywnością i suplementami wspiera anabolizm, a jeśli włączymy dodatkowo wysiłek fizyczny – o poprawę sylwetki nie jest wcale trudno. Oczywiście prócz podaży białka wpływ na to ma cała rzesza […]

Fizjoterapia uroginekologiczna w przebiegu ciąży i po porodzie

Fizjoterapia uroginekologiczna w przebiegu ciąży i po porodzie

Po raz kolejny wspominam o tym, że u kobiet ciężarnych zachodzi dużo zmian adaptacyjnych w anatomii, fizjologii, biochemii, hematologii, neurologii, psychologii i immunologii organizmu. Te wszystkie zmiany adaptacyjne, są napędzane przez rosnący płód i są one niezbędne do utrzymania ciąży oraz jej szczęśliwego zakończenia. W tym artykule skupimy się na […]

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 1 – miód i sport

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 1 – miód i sport

Suplementacja węglowodanów jest szeroko rozpowszechniona w środowisku osób aktywnych. Chętnie sięga się po napoje izotoniczne, odzywki typu carbo, żele energetyczne, batony węglowodanowe, maksymalizacji ulega także spożycie węglowodanów w całodziennej racji pokarmowej, głównie przez większą podaż produktów węglowodanowych (produkty zbożowe, warzywa skrobiowe, świeże i suszone owoce, czasem cukry rafinowane i żywność […]

Waflowa kanapka a’la KNOPERS

Waflowa kanapka a’la KNOPERS

Knoppers to z pewnością ulubiona przekąska wielu z Was. Przedstawiam jej fit wersję, dzięki której możecie spożyć go nawet na diecie! ✔️3 sztuki wafli owsianych (możecie użyć cienkich ryżowych) przekroić na kształt prostokątów. ✔️30g kaszy jaglanej ugotować, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Zmiksować z 10g mąki kokosowej i stewię, wedle uznania😀 […]

Wpływ przyjmowania metforminy na ryzyko niedoboru witaminy B12

Wpływ przyjmowania metforminy na ryzyko niedoboru witaminy B12

Metformina jest obecnie najczęściej stosowanym lekiem przeciwcukrzycowym, bowiem niemal wszystkie wytyczne towarzystw naukowych w dziedzinie diabetologii na całym świecie zalecają jej przyjmowanie jako leku pierwszego rzutu w leczeniu pacjentów z cukrzycą typu 2 [1]. Ponadto, metformina jest także często wykorzystywana w leczeniu innych stanów związanych z występowaniem oporności na insulinę, […]

Jak mózg i mięśnie reagują na kreatynę cz.2

Jak mózg i mięśnie reagują na kreatynę cz.2

Poprzednia część artykułu wskazywała na podstawowe znaczenie biologiczne, genezę stosowania i przemiany biochemiczne kreatyny w organizmie człowieka. Przykładem bogatej funkcjonalności tego związku było opisanie wpływu jego niedoborów na mózg. Jakie jeszcze znaczenie ma suplementacja kreatyną i czy jest korzystna tylko dla mięśni? Niedokrwienie i niedotlenienie Kiedy do mózgu nie dociera […]

Konsumpcja kofeiny a stężenie kortyzolu

Konsumpcja kofeiny a stężenie kortyzolu

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na całym świecie, jak również stanowi główne źródło kofeiny dla większości populacji [1]. Pomimo, iż kawa jest przede wszystkim kojarzona z zawartością kofeiny to jednak jest to złożona mieszanina ponad 1000 różnych bioaktywnych związków, które wykazują szerokie spektrum […]

Borelioza – pomoc w leczeniu

Borelioza – pomoc w leczeniu

Ostatnimi czasy choroby odkleszczowe znacząco zyskują na popularności; świadomość ludzi w kwestii badania się i kontroli własnego zdrowia również rośnie. Stąd też właśnie taka duża ilość osób, u których wykrywana jest borelioza – oczywiście w różnym stadium. Choroby odkleszczowe przenoszone są przez kleszcze, które żywiąc się krwią przenoszą patogeny tych […]

Food with calcium. Products rich in calcium. The view from above, flat lay

Czy wysoka podaż wapnia wspomaga redukcję masy ciała?

Otyłość stała się jednym z najważniejszych problemów zdrowia publicznego na świecie i jest niewątpliwie ściśle związana z występowaniem wielu przewlekłych chorób niezakaźnych, takich jak nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe czy cukrzyca typu 2 [1, 2]. Jak się bowiem okazuje, nawet niewielkie zmniejszenie masy ciała o 5 % (np. około 2,5 kg przy […]

Illustration of the molecular structure of vitamin D

Witamina D3 – jakie dawki i kiedy stosować?

Witamina D3 to związek organiczny który występuje w organizmach zwierzęcych. Jest syntezowany przez proces dysocjacji elektrolitycznej wskutek czego bombardowana promieniami świetlnymi skóra rozbija pochodne cholesterolu na lumisterol, który po ogrzaniu w organizmie zwierzęcym tworzy cholekalcyferol (D3). Jakie korzyści daje?Co dla Nas bywalców siłowni, jakie jeszcze profity?Z czym ją łączyć?Skąd je […]

Rola witaminy D w nieswoistych chorobach zapalnych jelit

Rola witaminy D w nieswoistych chorobach zapalnych jelit

Do grupy nieswoistych chorób zapalnych jelit zalicza się wrzodziejące zapalenie jelita grubego i chorobę Leśniowskiego-Crohna [1]. Nieswoiste zapalenia jelit są najbardziej rozpowszechnione w rozwiniętych krajach zachodnich Europy i w Ameryce Północnej, bowiem charakteryzują się one najwyższym wskaźnikiem chorobowości. Ponadto zaobserwowano, że zapadalność na nieswoiste choroby zapalne jelit gwałtownie wzrasta w  […]

Poród przedwczesny a wybrane substancje ziołowe – mit czy fakt? Cz. 2

Poród przedwczesny a wybrane substancje ziołowe – mit czy fakt? Cz. 2

Zgodnie z obietnicą, w tym tygodniu biorę pod lupę kwestię związane z tym czy rzeczywiście mamy się obawiać niektórych preparatów ziołowych/różnego rodzaju substancji naturalnych, które w obiegowej opinii i według Doktor GOOGLE noszą miano tych, które zwiększają ryzyko porodu przedwczesnego poprzez np. wywoływania skurczy macicy i wędrują w internecie pod […]

BPC 157 – korzyści, skutki uboczne i dawkowanie

BPC 157 – korzyści, skutki uboczne i dawkowanie

BPC-157 (Body Protective Compound 157) jest syntetyczną mieszanką peptydów. Zastrzyk z BPC 157 oferuje silny efekt regeneracyjny osobom, które się na niego zdecydują. Podobnie jak w przypadku wszystkich peptydów, BPC 157 składa się z łańcucha peptydów. W tym konkretnym przypadku łańcuch peptydowy składa się z 15 aminokwasów. Jest to syntetyczny […]

Sok z granatów – ochrona mózgu dzieci z hipotrofią wewnątrzmaciczną?

Sok z granatów – ochrona mózgu dzieci z hipotrofią wewnątrzmaciczną?

O zbawiennych właściwościach owoców, warzyw i roślin wiemy nie od dziś. Każdy z nich posiada w sobie takie składniki, które w mniejszym lub większym stopniu działają na organizm człowieka. Dziś chcielibyśmy wziąć pod lupę sok z granatów, który według naukowców z Brigham and Women’s Hospital, może mieć kluczowe znaczenie dla […]

Żywieniowy elementarz sportowca – Węglowodany w żywieniu człowieka – część 2

Żywieniowy elementarz sportowca – Węglowodany w żywieniu człowieka – część 2

W poprzedniej części przybliżyłem Wam czym są cukrowce, jakie są ich inne nazwy, a także w jaki sposób możemy dokonać podziału węglowodanów. Wiecie już także, że błonnik również należy do grupy węglowodanów, a produkty zasobne w cukrowce są jego znakomitym źródłem. Warto więc wiedzę na temat błonnika nieco poszerzyć i […]

Zwyrodnienie plamki żółtej – żywienie i suplementacja

Zwyrodnienie plamki żółtej – żywienie i suplementacja

Zwyrodnienie plamki żółtej jest jedną z najczęstszych przyczyn powodujących zaburzenie widzenia. Dotyka ono około 1 osoby na 10 po 50 roku życia [1] i polega na zwyrodnieniu obszaru siatkówki oka kontrolującego ostrość widzenia, czego efektem jest to, że obiekty przestają być ostre, a proste linie odbierane są jako krzywe. Stan […]

Znaczenie cynku w chorobach autoimmunizacyjnych

Znaczenie cynku w chorobach autoimmunizacyjnych

Cynk jest kluczowym pierwiastkiem śladowym dla wszystkich żywych organizmów i zachodzących w nich procesów biologicznych. Mikroskładnik ten wchodzi w skład ponad 300 enzymów, w tym również tych odpowiedzialnych za biosyntezę białek, w których pełni funkcje strukturalne, regulacyjne oraz katalityczne, a także bierze udział w komunikacji międzykomórkowej, proliferacji, różnicowaniu i przeżyciu […]

Wapń – jaką pełni role w naszym organizmie?

Wapń – jaką pełni role w naszym organizmie?

Wapń jest pierwiastkiem, którego każdy z nas potrzebuje. Organizm sam go nie wytwarza, dlatego należy codziennie dostarczać odpowiednią ilość wraz z pożywieniem. Odpowiada on za wiele ważnych procesów zachodzących w organizmie. Można go uzyskać poprzez spożywanie odpowiednich produktów, ale także dostarczać go w postaci suplementów diety.

Mit omega 3

Mit omega 3

Zarówno wśród zwolenników diet wysoko- jak i niskotłuszczowych kwasy tłuszczowe omega 3 uchodzą za niezwykle cenny i wyjątkowo korzystny dla zdrowia składnik diety. W zasadzie już od dłuższego czasu o tych lipidach mówi i pisze się same dobre rzeczy. Faktycznie w licznych badaniach odkryto wiele negatywnych konsekwencji wynikających z niskiej […]

Caralluma i jej wpływ na utratę masy ciała

Caralluma i jej wpływ na utratę masy ciała

Wiele osób, które chcą schudnąć, desperacko poszukuje magicznej pigułki, która sprawi, że ćwiczenia i zdrowa dieta staną się zbędne. Caralluma to suplement, który wpisuje się w aktualne trendy dietetyczne. Producenci obiecują, że caralluma spali tłuszcz bez specjalnego wysiłku z twojej strony (oprócz przyjmowania dwóch tabletek dziennie). Zwolennicy twierdzą, że suplementy […]

#7 Badania suplementów diety – Omega-3

#7 Badania suplementów diety – Omega-3

Kwasy tłuszczowe Omega-3 to w ostatnim czasie bardzo popularny suplement diety. Ich obecność w naszej diecie jest konieczna, aby cieszyć się dobrym zdrowiem. Wśród znajdujących się na rynków preparatów wiele posiada różne ilości deklarowanych wartości poszczególnych kwasów tłuszczowych, postanowiliśmy upublicznić wyniki badań naszego nowego suplementu Omega-3 marki własnej. Warto zwrócić […]

Miażdżyca – jak jej zapobiegać?

Miażdżyca – jak jej zapobiegać?

Miażdżyca jest przewlekłym stanem zapalnym dotyczącym aorty i tętnic średniej wielkości, jak wieńcowe, szyjne, nerkowe, czy biodrowe. Proces ten polega na gromadzeniu się w przestrzeni naczynia pasm tłuszczowych, do których z czasem dołączają elementy włókniste tkanki łącznej. Elementy te przerastając i otaczając pierwotne ognisko zapalne, separują je od reszty naczynia. […]

Depressing girl. sits on the floor. Depression and chronic fatigue. Young beautiful blonde in a gray sweater and jeans, gray textured background

Zioła i suplementy na depresję

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła szereg leków stosowanych w leczeniu depresji. Jeśli żyjesz z depresją, ale zdecydujesz się nie przyjmować jednego z tych leków, nadal masz inne możliwości. Niektórzy ludzie szukają ziół i naturalnych środków, aby złagodzić ich objawy. DziurawiecKwasy tłuszczowe omega-3SzafranSAM-eFolianCynkZioła, które jeszcze nie dowiodły, że […]

Zastosowanie produktów z konopi indyjskich w sporcie

Zastosowanie produktów z konopi indyjskich w sporcie

Sportowcy wyczynowi relatywnie często odczuwają ostry i przewlekły ból spowodowany urazami, przetrenowaniem oraz zbyt małą ilością odpoczynku [1]. Ponadto, presja na dobre wyniki, szczególnie w okresach kontuzji lub stagnacji, stwarza sytuację zwiększonego ryzyka rozwoju zaburzeń lękowych, depresji i problemów ze snem, które prowadzą do znaczącego pogorszenia samopoczucia. W fachowej literaturze […]