Popularne artykuły

Chaga – siła natury!
Suplementacja

Chaga – siła natury! 

Odporność jest naszą naturalną barierą przed infekcjami i drobnoustrojami. Za jedną z najsilniejszych substancji immunomodulujących uważa się stosowany od dawna w medycynie ludowej Inonotus obliquus - znany jako ChagaW artykule przybliżymy jego działanie na organizm oraz dodatkowe korzyści jakie przynosi jego spożycie.


Chaga co to?

Chaga to grzyb występujący na półkuli północnej w Europie, Ameryce Północnej oraz w Azji, znany również w Polsce pod nazwą: błyskoporek podkorowy. Choć wizualnie nie wygląda zbyt atrakcyjnie w kontekście spożycia, grzyb chaga zyskuje popularność w świecie zachodnim ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne. Chaga zawiera ogromne ilości barwnika melaniny. Po wystawieniu grzyba na działanie promieni słonecznych zewnętrzna strona grzyba zmieni kolor na głęboką czerń, podczas gdy wnętrze pozostanie w jasnopomarańczowym kolorze. W Polsce chaga jest pod częściową ochroną gatunkową. Chaga była stosowana jako tradycyjna medycyna w Rosji i innych krajach Europy Północnej, głównie w celu wzmocnienia odporności i ogólnego stanu zdrowia.

Chaga jest znana na świecie pod wieloma nazwami: guz brzozy, birch mushroom, tschagapilz, Hua Jie Kong Jun itp. Nazewnictwo bywa zróżnicowane względem regionu.

Chaga korzyści zdrowotne

Za najczęściej opisywane działanie prozdrowotne wymienia się poprawę odporności, obniżanie poziomu cukru, wsparcie leczenia zmian nowotworowych, wsparcie funkcji kognitywnych oraz łagodzenie stanów zapalnych. Za sprawą funkcji immunomodulującej korzyści mogą być odczuwalne również w innych schorzeniach.

Chaga - wsparcie odporności

Badania prowadzone na zwierzętach Chagą sugerują, że grzyb ten faktycznie sprzyja tworzeniu wyspecjalizowanych białek (cytokin), które stymulują białe krwinki. Są one niezbędne do zwalczania szkodliwych bakterii i wirusów. Podobnie jak inne grzyby, Chaga jest bogata w ważne składniki odżywcze, takie jak: żelazo, magnezm mangan, potas, wapń, cynk, miedź, fosfor. Wszystkie te składniki odżywcze wpływają na ogólny stan zdrowia. W rezultacie grzyb ten może pomóc w zwalczaniu infekcji - od drobnych przeziębień po poważne choroby.

źródło: https://www.researchgate.net/figure/IL-6-production-in-the-serum-of-cyclophosphamide-treated-mice-after-administration-of-the_fig2_256765323

Chaga - cukrzyca

Grzyb chaga może się okazać pomocny dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. W badaniach przeprowadzonych na zwierzętach obniżył poziom cukru we krwi w porównaniu z myszami z cukrzycą, które nie otrzymywały ekstraktu. Jedno z badań wykazało w ciągu 3 tygodni redukcję poziomu cukru we krwi o 31%, wyniki są obiecujące, jednak należy pamiętać że są one oparte o modele zwierzęce. Nadal brakuje wymiernych badań prowadzonych na ludziach w kontekście walki z cukrzycą.

Według badań szczury z cukrzycą indukowaną chemicznie osiągały prawie normalny poziom cukru we krwi po karmieniu doustnym roztworem polisacharydów pochodzących z Chaga przez sześć tygodni. Badacze uważają, że roztwór zmniejszył stan zapalny uszkodzonych komórek trzustki , umożliwiając zbliżone do normalnego funkcjonowanie trzustki.

Chaga - nowotwory

Przeprowadzono kilka badań na zwierzętach i probówkach, aby określić czy chaga ma potencjał aby zapobiegać i spowalniać wzrost nowotworów.
Jedno z badań na modelu zwierzęcym (konkretnie na myszach) dowiodło ograniczenia wielkości guza o 60%. Badanie to pochodzi z Japonii. Myszom z rakiem płuc podawano ciągły dożylny (IV) wlew Chaga przez trzy tygodnie. Według badaczy myszy osiągnęły 25% zmniejszenie wielkości guza w porównaniu z myszami nieleczonymi. U osobników z przerzutami wielkość guza zmniejszyła się o 60%.

Działanie przeciwnowotworowe chaga jest częściowo spowodowane wysoką zawartością przeciwutleniaczy (głównie triterpen), które chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Dowodzi tego badanie na próbowkach (płytka Petriego) gdzie zaobserwowano ograniczenie wielkości nowotworów w przypadku komórek rakowych płuc, piersi, prostaty i okrężnicy. Potencjał jest bardzo duży i liczymy na badania prowadzone na ludziach w kontekście chorób nowotworowych.

Chaga - cholesterol

Jak wiadomo wysoki poziom cholesterolu wpływa negatywnie na zdrowie, między innymi przez zwiększenie ryzyka chorób serca. Prowadzono również kilka badań pod kątem redukcji cholesterolu za sprawą podania chaga. Oczywiście mowa o redukcji lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). 8-tygodniowe badanie na modelu zwierzęcym wykazało że za sprawą zawartych w grzybni przeciwutleniaczy obniżono poziom LDL, całkowity cholesterol i trójglicerydy. W innych badaniach tego typu poza obniżeniem LDL zanotowano nawet wzrost frakcji HDL.

Chaga skutki uboczne

Grzyb z reguły jest dobrze tolerowany i u zdrowych osób nie powoduje skutków ubocznych. Warto jednak wymienić kilka przypadków w których może powodować problemy:

  • chaga zawiera szczawiany, nie jest wskazana dla osób z przewlekłymi problemami nerek
  • na skutek obniżania poziomu cukru we krwi, preparat z chaga nie powinien być stosowany u osób z cukrzycą
  • grzyb ten nie jest wskazany dla osób przyjmujących preparaty rozrzedzające krew. Chaga może zakłócać krzepnięcie krwi.
  • brak jest badań na grupie kobiet w ciąży oraz karmiących piersią, stąd warto odpuścić stosowanie w tym okresie.

Chaga dawkowanie

W przypadku mielonego grzyba zaleca się stosowanie 1 do 2 łyżeczek chaga jednorazowo. Zaparza się to do 15 minut i wypija. W przypadku grzyba w kawałkach należy go przegotować przez dłuższy czas w wodzie - ok 30 minut. Najwygodniejszym sposobem dawkowania jest forma kapsułkowana, przyjmuje się wówczas 1-2 kapsułek jednorazowo, zależnie od ilości ekstraktu.

Chaga gdzie kupić?

Preparaty są szeroko dostępne w sieci, od sproszkowanej grzybni, przez herbatę z domieszką grzyba po suplementy diety z chagą. Względem sproszkowanych ekstraktów o nienormalizowanych ilościach mamy często do czynienia z problemem w kwestii dawkowania. Z pomocą przychodzą preparaty normalizowane jak np chaga w kapsułkach, dzięki czemu wiemy jaką ilość przyjmujemy i czy nasz ekstrakt jest standaryzowany na polisacharydy i triterpeny, które wykazują najwięcej korzyści względem naszego organizmu.

[bg_collapse view="link" color="#92d500" icon="arrow" expand_text="Bibliografia " collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21820502

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22819687

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28954386

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4946216/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28954386 [/bg_collapse]

Related posts

Dodaj komentarz

Required fields are marked *