CIASTO ORZECHOWO-KARMELOWE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru)

AleksandraLCHF

Zapewne znacie ciasto miodownik lub orzechowiec. Tym razem przepis na zamiennik tego ciasta w wariancie LCHF, czyli ciasto biszkoptowe na bazie mąki kokosowej przełożone kremem ze śmietanki kokosowej lub w wersji z nabiałem - kremem budyniowym a na wierzchu włoskie orzechy w pysznym karmelu na bazie ksylitolu lub erytrolu. Polecam przygotować je wcześniej aby "przegryzło się" przez 2 dni przed podaniem. Idealne nie tylko dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF, paleo czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu i laktozy.

Składniki na ciasto ( duża prostokątna forma - najlepiej silikonowa):
  • 12 jajek o temperaturze pokojowej
  • 180 g mąki kokosowej (patrz na makro bo mąki kokosowe mają bardzo różne proporcje BTW)
  • 120 g roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna)
  • 2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
  • 5 g proszku do pieczenia bez glutenu lub sody
  • 15-20 łyżek wody
  • opcjonalnie słodzik np eytrol/cukier dla osób, które ich używają

Składniki na masę kokosową:

  • 120 g wiórków kokosowych
  • 400 g śmietanki kokosowej lub stałej części schłodzonego mleczka kokosowego
  • 40 g oleju kokosowego
  • Opcjonalnie słodzik np. ksylitol (10 g), erytrytol lub stewia

Składniki na karmel:

  • 400 ml śmietanki kokosowej (stałej części schłodzonego mleczka kokosowego)
  • 80 g ksylitolu
  • 10 g masła klarowanego lub oleju kokosowego (bez nabiału)
  • szczypta sól himalajska lub kłodawska

Dodatki:

  • 250 g orzechów włoskich

 

W rondelku podgrzać śmietankę i olej kokosowy. Dodać wiórki i ewentualnie słodzik (ksylitol lub erytrol).

Całość wymieszać i odstawić aż wiórki wchłoną śmietankę i masa zgęstnieje.

Przygotować dużą, prostokątną silikonową formę lub posmarować tłuszczem metalową formę.

Ciasto można piec z całości składników i gotowe przekroić wzdłuż dzieląc na 2 blaty lub podzielić składniki na pół i piec osobno każdy blat.

Wbić jajka do miski a następnie zmiksować.

Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy.

W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię, kakao oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać.

Połączyć ze sobą suche i mokre składniki.

Dodawać stopniowo po 1 łyżce zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania wodę i należy ją dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.Ciasto nie może być zbyt zbite bo wyjdzie suche.

Ciasto umieścić w formie i wstawić do piekarnika.

Piec przez ok 25-30 minut w temperaturze 190° C.

Gotowe ciasto wystudzić i ewentualnie przekroić na 2 blaty jeśli było pieczone w całości.

Przygotować karmel podgrzewając wszystkie składniki w rondelku.

Gotować od czasu do czasu mieszając aż zgęstnieje czyli ok 30-40 minut.

Wystudzony blat ciasta przełożyć kremem a następnie przykryć drugim blatem.

Na wierzchu posmarować gorącym karmelem i posypać rozdrobnionymi orzechami.

Ciasto odstawić na 1-2 dni ponieważ wtedy najlepiej przechodzi smakami.

Smacznego!

BTW całości bez słodzików do ciasta i kremu: 2415 g, 7479 kcal, B 177 g, T 660 g, W 174 g ( z czego 80 g z ksylitolu, który nie powoduje skoków insuliny). W 100 g: 310 kcal, B 7 g, T 27 g, W 7 g.

Tagi: bez cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez maki, bez mleka krowiego, bezglutenowe, Boże Narodzenie, ciasto, ciasto bez mąki, ciasto orzechowo-karmelowe, deser, deser niskowęglowodanowy, dieta, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta odchudzająca, dieta optymalna, dieta paleo, fit, gluten free, gotowanie, high fat, kajmak, karmel, keto, keto deser, ketoza, kuchnia, kuchniamz, lchf, low carb, low carb high fat, mazurek, nadwaga, niskowęglowodanowa dieta, orzechowiec, orzechy, orzechy włoskie, otyłość, paleo, przepis, węglowodany, zdrowe odżywianie, zdrowe przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *