Odżywianie

Prolaktyna a zaburzenia jelitowe

Prolaktyna a zaburzenia jelitowe

Podwyższony poziom prolaktyny (PRL) może w sposób wielopłaszczyznowy odciskać swoje piętno zarówno na zdrowiu jak i na ogólnie pojętym komforcie życia. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, iżhiperprolaktynemia może potencjalnie sprzyjać nasileniu objawów charakterystycznych dla zespołu jelita drażliwego (IBS – irritable bowel syndrome). Mechanizm powyższej zależności jest dość […]

Fit michałki

Fit michałki

Hej! Dzisiaj przychodzę z kolejną zdrową i wegańską wersją kultowych słodyczy! Co powiecie na michałki? Moje ulubione to chyba kokosowe, ale te klasyczne też uwielbiam, a co najlepsze, w domu można odtworzyć ten smak właściwie w 100% z dużo zdrowszych składników i zajadać bez wyrzutów sumienia!   SKŁADNIKI: 80g masła […]

Odżywianie w chorobie Gravesa-Basedowa

Odżywianie w chorobie Gravesa-Basedowa

Graves-Basedowa to choroba o podłożu autoimmunologicznym, która stanowi jedną z najczęstszych przyczyn rozwoju nadczynności tarczycy. Wśród czynników predysponujących do wystąpienia choroby wymienia się płeć żeńską, genetykę, infekcje bakteryjne i wirusowe, stres, palenie tytoniu, ale również czynniki dietozależne, jak niedobór selenu czy nadmiar jodu. Jej etiologia nie jest jeszcze do końca […]

Właściwości prozdrowotne kwiatów hibiskusa

Właściwości prozdrowotne kwiatów hibiskusa

Ketmia szczawiowa (Hibiscus sabdariffa L.), znana powszechnie jako hibiskus jest jednorocznym krzewem, należącym do rodziny ślazowatych (Malvaceae), który osiąga wysokość nawet 2,5 metra. Kwiat hibiskusa jest powszechnie uprawiany w wielu krajach na całym świecie, zwłaszcza w środkowej oraz zachodniej Afryce, południowo-wschodniej Azji, a także w regionach tropikalnych i subtropikalnych. Roślina […]

Czy warto regularnie włączać do diety owoce granatu?

Czy warto regularnie włączać do diety owoce granatu?

Granat właściwy (Punica granatum L.) należy do grona najstarszych znanych owoców jadalnych, które obecnie spożywane są powszechnie na całym świecie. Zainteresowanie środowiska naukowego tą rośliną stale rośnie w ostatnich latach, bowiem jak się okazuje jej owoce i nasiona są bogate w liczne bioaktywne związki o szerokim spektrum właściwości prozdrowotnych. W […]

Fit tarta oreo

Fit tarta oreo

Hej! Ostatnio ochota na słodkie nie chce mnie opuścić, więc postanowiłam przygotować coś zdrowego, bez cukru i innych zbędnych składników. I tak właśnie powstała przepyszna tarta ciasteczkowa, która dosłownie rozpływa się w ustach! To kto się skusi? SKŁADNIKI: (przepis na małą tortownicę o średnicy 16 cm) Spód: 100g suszonych daktyli […]

Wegańskie praliny reese’s

Wegańskie praliny reese’s

Hej! Czy są tutaj jacyś fani masła orzechowego? Albo dokładniej reese’s? Te popularne amerykańskie słodycze skradły serca wielu osób, w tym mnie i nie wyobrażam sobie teraz czegoś lepszego niż połączenie czekolady i masła orzechowego. Oryginalne babeczki do najzdrowszych nie należą, dlatego postanowiłam przygotować je w domu! SKŁADNIKI: tabliczka gorzkiej […]

Piramida żywienia jako wzór zasad żywieniowych – współczesność czy przeżytek?

Piramida żywienia jako wzór zasad żywieniowych – współczesność czy przeżytek?

Piramidę żywienia (a aktualnie piramidę żywienia i aktywności fizycznej, ale o tym za chwilę) widziała z pewnością większość, a żywię nadzieję że wszyscy z naszych czytelników. Żaden to nowy wytwór, warto jednak pamiętać, że niesłychanie dynamiczny. Piramida żywienia została opracowana i przedstawiona po raz pierwszy w 1992 roku przez USDA […]

Zdrowa princessa z masłem orzechowym

Zdrowa princessa z masłem orzechowym

Hej! Dzisiaj przechodzę z ostatnim przepisem w tym roku i jest to coś specjalnego, bo zdrowsza wersja nowej princessy z masłem orzechowym! Brzmi kusząco? Jest bardzo prosta do zrobienia, więc zachęcam Was do odtworzenia w domu!   SKŁADNIKI: 9 wafelków pszennych bez cukru (kwadraty ok. 10×10) 2 łyżki masła orzechowego […]

Przyczyny wysokiego testosteronu u kobiet

Przyczyny wysokiego testosteronu u kobiet

Przyrost masy ciała, trądzik i wypadanie włosów – czy doświadczasz którejkolwiek z tych przykrych dolegliwości?To tylko kilka typowych objawów wysokiego poziomu testosteronu u kobiet, ale prawdziwe pytanie brzmi: „Dlaczego kobiety w ogóle mają wysoki poziom testosteronu … i co można zrobić, aby go obniżyć?” Niestety wielu lekarzy może ci powiedzieć, […]

Alkohol – instrukcja obsługi

Alkohol – instrukcja obsługi

Upowszechniło się takie przeświadczenie, zgodnie z którym niektóre trunki są zdecydowanie bardziej „kacogenne” niż inne. Co ciekawe, uzasadnienie to nie jest tylko wynikiem dyskotekowych degustacji czy też konsekwencją wniosków wypływających z eksperymentów pieczołowicie dokonywanych podczas studenckich domówek, a ma wsparcie w literaturze fachowej. Mając na uwadze fakt, iż początek roku […]

Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Cholesterol odgrywa kluczową rolę w organizmie, pomagając w produkcji niezbędnych hormonów i enzymów. Ale zbyt wysoki cholesterol może powodować mnogość problemów, takich jak zablokowanie tętnic, co, w wyniku braku leczenia może prowadzić, do zawału serca lub udaru mózgu. W poniższym artykule postaramy się przedstawić wam sprawdzone metody na obniżenie cholesterolu […]

Sposób odżywiania a ryzyko rozwoju raka prostaty

Sposób odżywiania a ryzyko rozwoju raka prostaty

Rak charakteryzuje się niekontrolowaną proliferacją (namnażaniem się) komórek i jest drugą najczęstszą przyczyną śmierci na świecie, zaraz po chorobach układu sercowo-naczyniowego [1]. Według najświeższych danych przedstawionych przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (ang. International Agency for Research on Cancer – IARC), globalne obciążenie chorobami nowotworowymi w roku 2018 wzrosło do […]

Beautiful background of cranberries. Fresh cranberries in the cup. Cranberries in the forest. Ripe cranberries on the wood. Christmas spirit and traditions. Ice cold cranberries. Christmas mood

Jak przetrwać święta na diecie?

Święta to jeden z najbardziej ulubionych okresów w roku. Dostajemy wtedy prezenty, spędzamy czas z bliskimi w przyjemnej atmosferze (kiedy kłótnie o jedzenie czy sprzątanie się skończą), a stół ugina się pod ogromną ilością różnorodnych potraw i słodkości, po które wystarczy tylko trochę wyciągnąć rękę. I tutaj właśnie zaczyna się […]

Świąteczna granola piernikowa

Świąteczna granola piernikowa

Hej! Do świąt został już tylko tydzień, aż trudno w to uwierzyć! A co za tym idzie, w domu coraz więcej świątecznych zapachów. Dzisiaj przychodzę z pomysłem na idealne świąteczne, ale nadal zdrowe śniadanie, czyli pierniczkową granolę. Świetnie sprawdzi się również jako mały podarunek dla kogoś bliskiego! SKŁADNIKI: 150g płatków […]

Źródła pokarmowe neurotransmiterów

Źródła pokarmowe neurotransmiterów

Modyfikacje stylu życia, w tym również zmiana nawyków żywieniowych w niektórych chorobach neurologicznych oraz zaburzeniach psychicznych cieszy się coraz większym uznaniem ze strony pracowników służby zdrowia, naukowców, jak i samych pacjentów [1 – 5]. Wyniki ostatnich metaanaliz ujawniły, że osoby chore na depresję mają często obniżone stężenie folianów i witaminy […]

Piwo bezalkoholowe – czym jest, jak powstaje i czy jego spożycie w ciąży jest bezpieczne?

Piwo bezalkoholowe – czym jest, jak powstaje i czy jego spożycie w ciąży jest bezpieczne?

Złocistym trunkiem, nazywanym przez smakoszy piwem lub, nieco bardziej pieszczotliwie, piwkiem, browarkiem lub bursztynową rozkoszą raczy się znaczna część populacji. O ile napój ten, w formie klasycznej, z zawartością alkoholu na poziomie ok. 5%, nie jest wybitnym wyborem zarówno z punktu widzenia zdrowia, jak i formy sportowej (właśnie przede wszystkim […]

Wpływ miodu na kondycję zdrowotną osób aktywnych fizycznie

Wpływ miodu na kondycję zdrowotną osób aktywnych fizycznie

Miód jest zaliczany do grupy substancji słodzących pochodzenia naturalnego, które chętnie wykorzystywane są na co dzień w wielu gospodarstwach domowych na całym świecie [1, 2]. Ten popularny produkt żywnościowy składa się w blisko 80 % z węglowodanów, głównie fruktozy i glukozy oraz w około 19 % z wody. Ponadto zawiera […]

Medicine helps get asleep. Good sleep. Word sleep lined with sleeping pills near sleeping mask and alarm clock on dark wooden background top view.

Krótki sen a uczucie głodu

Fachowe piśmiennictwo wskazuje, że manipulowanie długością snu i/lub jego jakością może mieć znaczący wpływ na kompozycję sylwetki, spożycie pokarmu, całkowity wydatek energetyczny oraz inne czynniki związane z bilansem energetycznym [1]. Wyniki wielu dotychczas przeprowadzonych metaanaliz i systematycznych przeglądów wykazały dodatni związek między krótkim czasem trwania snu a występowaniem otyłości i/lub […]

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

W poprzednich trzech częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności następujących interwencji żywieniowych: diety low FODMAP, diety bezglutenowej, diety ubogo- i bezlaktozowej oraz diety nisko- i wysokobłonnikowej we wspomaganiu leczenia zespołu jelita nadwrażliwego. W ostatniej odsłonie artykułu, przedstawione zostaną aktualne dowody na efektywność pozostałych interwencji żywieniowych, […]

Używki kobiety karmiącej

Używki kobiety karmiącej

„Urodziłam…uf! W końcu mogę sobie odpuścić i/lub mniej dbać o ten cały zdrowy styl życia, odpowiednie żywienie, suplementację, wypić winko, zapalić papieroska…” – możesz pomyśleć Ty. No niestety nie do końca świeżo upieczona mamo! Zarówno okres ciąży, jak i laktacja wymaga od nas dalszego prowadzenia zdrowego stylu życia, gdyż laktację […]

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

W poprzednich dwóch częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności zarówno diety o niskiej zawartości FODMAP, jak i diety bezglutenowej we wspomaganiu leczenia zespołu jelita nadwrażliwego. Tymczasem w niniejszej odsłonie artykułu, przedstawione zostaną aktualne dowody na efektywność diety ubogo- lub całkowicie bezlaktozowej, a także diety ubogo- […]

Fit pierniczki

Fit pierniczki

Hej! Do świąt zostały już niecałe 3 tygodnie, co oznacza, że już powoli można zacząć pierwsze przygotowania. To idealny czas, żeby zabrać się na przykład za pieczenie pierniczków, no właśnie pierniczki! I dzisiaj mam dla Was przepis na ich zdrowszą wersję. Nie dość, że są przepyszne, to zapach unoszący się […]

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część II

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część II

W pierwszej części artykułu omówiona została skuteczność diety o niskiej zawartości FODMAP we wspomaganiu leczenia zespołu jelita nadwrażliwego. Z kolei w niniejszej odsłonie przedstawione zostaną aktualne dowody na efektywność przestrzegania diety bezglutenowej w celu poprawy objawów żołądkowo-jelitowych u pacjentów z IBS. Dieta bezglutenowa jako remedium na zespół jelita nadwrażliwego? W […]

Przepis na: KETO GOFRY KOKOSOWE (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu, laktozy i cukru)

Przepis na: KETO GOFRY KOKOSOWE (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu, laktozy i cukru)

Tradycyjne gofry mają w swoim składzie mleko i mąkę czyli to, co na dietach niskowęglowodanowych jest zakazane. Ale istnieje cała masa zamienników i dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na gofry z wersji LCHF na bazie mąki kokosowej. Gofry które można jeść na ketozie! Składniki na 6 sztuk: 6 jajek […]

Soja na piękną cerę

Soja na piękną cerę

Twarz kobiety jest ważną częścią jej wizerunku, dlatego wiele Pań wydaje duże ilości funduszy, oraz poświęca znaczną ilość czasu, by ich twarz wyglądała na zadbaną i atrakcyjną. Jednak zabiegi kosmetyczne są zazwyczaj mało skuteczne, gdy problemem są wypryski na twarzy. Wtedy tym problemem należy się zająć od wewnętrznej strony organizmu. […]

Fit twix pierniczkowy

Fit twix pierniczkowy

Hej! Święta już tuż tuż, więc powoli można zacząć pierniczkowe szaleństwo! Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrową wersję twixa ginger cookie. Mam nadzieję, że się skusicie! SKŁADNIKI NA SPÓD: 60g mąki 1 łyżeczka przyprawy do piernika bez cukru 15g kremu proteinowego o smaku ciasteczek Lotus Soncon 1 łyżka syropu […]

Czy mięso jest pronowotworowe?

Czy mięso jest pronowotworowe?

26 października 2015 roku WHO wydało raport nr 240 na temat rakotwórczości czerwonego mięsa i mięsa przetworzonego. Podkreśla w nim, że są jednoznaczne dowody na to, żemięso przetworzonejest rakotwórcze.Po bardzo powierzchownym przeglądzie raportu WHO wiele osób stwierdziło, iż mięso czerwone jest rakotwórcze czy jednak jest to prawda? Aby zrozumieć, o […]

Czy spożycie mięsa warunkuje męskość?

Czy spożycie mięsa warunkuje męskość?

Nie od dziś toczą się dyskusje nad wpływem sposobu żywienia i przyjmowanych pokarmów na męskość. Cóż oznacza owa męskość? W powszechnym rozumieniu przyjmuje się za nią płodność a w zasadzie funkcje reprodukcyjne) i, często, odpowiednio wysoki poziom testosteronu (częściowo warunkujący płodność, wpływający jednak również na wiele typowo „męskich” drugorzędowych cech […]

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część I

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część I

Zespół jelita drażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome – IBS) jest obecnie najczęściej spotykanym funkcjonalnym zaburzeniem żołądkowo-jelitowym z rozpowszechnieniem na całym świecie wynoszącym około 14 % [1]. Omawiane w niniejszym artykule, przewlekłe i nawracające zaburzenie czynnościowe jelit obejmuje różnorodne objawy, w tym ból brzucha lub uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej oraz […]

Fit rogaliki drożdżowe z czekoladą

Fit rogaliki drożdżowe z czekoladą

Hej! Kto w dzieciństwie zajadał się drożdżowymi rogalikami babci czy mamy? Mi zdecydowanie przypominają taki beztroski czas i ten zapach w domu… to co robimy? SKŁADNIKI: 250g mąki orkiszowej tortowej lub pszennej 125 ml mleka (może być roślinne) 30g margaryny roślinnej 30g erytrytolu lub innego słodzika 1 łyżeczka cukru 15g […]

Działanie prozdrowotne astaksantyny

Działanie prozdrowotne astaksantyny

Astaksantyna należy do rodziny ksantofilów, czyli tlenowych pochodnych karotenoidów [1]. Związek ten powszechnie występuje w środowisku morskim, w którym stanowi czerwony barwnik tradycyjny dla wielu gatunków zwierząt morskich, takich jak choćby ryby łososiowate, krewetki, homary i raki, przyczyniając się do różowoczerwonego koloru ich mięsa. Uważa się również, że astaksantyna jest […]

Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część III

Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część III

W ostatniej części artykułu przedstawione zostaną kolejne wybrane kontrolowane i randomizowane interwencje dietetyczne, które przeprowadzono do chwili obecnej u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego oraz podsumowany zostanie na końcu cały aspekt żywieniowy w nieswoistych zapaleniach jelit. Eliminacja mleka krowiego i jego przetworów W trwającym 12 miesięcy, randomizowanym, kontrolowanym badaniu […]

Proteinowa pieczona owsianka

Proteinowa pieczona owsianka

Hej! Owsianki są dobre na każdą porę roku, ale zimą czy jesienią najlepsze są zdecydowanie pieczone. Super sprawdzą się oczywiście na śniadanie, ale też na deser jako zdrowsza alternatywa ciacha. Łapcie przepis na czekoladową pieczoną owsiankę i wypróbujcie ją sami! Przepis składa się z dwóch porcji   SKŁADNIKI: 80g płatków […]

Background healthy food for heart. Healthy food, diet and life. Fresh fruits and vegetables, berries and nuts. Healthy heart concept

Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część II

W pierwszej części artykułu dokonano przeglądu potencjalnych mechanizmów odpowiedzialnych za związek między sposobem odżywiania a patogenezą wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Z kolei, w niniejszej odsłonie omówione zostaną pokrótce poszczególne kontrolowane i randomizowane interwencje dietetyczne, które przeprowadzono dotychczas u chorych z colitis ulcerosa. Chociaż wielu pacjentów cierpiących na wrzodziejące zapalenie jelita […]

Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część I

Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego – część I

Wyniki dotychczas przeprowadzonych badań epidemiologicznych i eksperymentalnych sugerują, że sposób odżywiania jest jednym z kluczowych czynników środowiskowych, które przyczyniają się do rozwoju wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (łac. colitis ulcerosa) oraz nasilenia zmian patofizjologicznych u pacjentów cierpiących z powodu tej nieswoistej choroby zapalnej jelit [1]. Jak się bowiem okazuje, znaczące zmiany […]

Kiwi na lepszy sen

Kiwi na lepszy sen

Kiwi jakie jest niby każdy widzi: smaczne, włochate i idealne by jeść je… ze skórką*. W praktyce jednak poza wspomnianymi walorami posiada jeszcze co najmniej kilka innych zalet, w tym między innymi – może sprzyjać poprawie jakości snu. Co szczególnie istotne powyższe twierdzenie wspierają nie tyle ludowe mądrości co dane […]

Dlaczego gotowanie w żeliwnych naczyniach może być niebezpieczne?

Dlaczego gotowanie w żeliwnych naczyniach może być niebezpieczne?

Obróbka termiczna i przygotowanie posiłków to czynności, które właściwie większość z nas wykonuje na codzień. Używamy do tego różnego rodzaju patelni, garnków, naczyń, czy przyrządów kuchennych. Dość popularnym naczyniem bywa przykładowo żeliwny garnek, w którym szykowane są potrawy wieloskładnikowe, zupy i tym podobne. Co ciekawe, okazuje się, że taka praktyka […]

Structural chemical molecular formula and model of Lipoic acid. Atoms are represented as spheres with color coding isolated on background. 2d and 3d visualization and skeletal formula. Vector formula

Czy kwas alfa-liponowy wpływa na profil lipidowy krwi?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że przewlekłe choroby niezakaźne, takie jak chociażby schorzenia układu sercowo-naczyniowego są głównymi czynnikami przyczyniającymi się w ostatnich latach do wzrostu śmiertelności na całym świecie [1]. Dane obejmujące całkowitą liczbę zgonów spowodowanych chorobami sercowo-naczyniowymi wskazują na jej globalny wzrost z 14,4 miliona w roku 1990 do 17,5 […]

Alkohol a nadmiar żelaza

Alkohol a nadmiar żelaza

Regularna konsumpcja alkoholu definitywnie nie należy do praktyk sprzyjających szeroko rozumianemu zdrowiu. Już minimalne jego ilości mogą przyczyniać się do wzrostu ryzyka niektórych chorób i powszechnie wiadomo, iż należy on do czynników rakotwórczych dla ludzi. W szczególności udokumentowany jest związek przyczynowy między spożyciem alkoholu a rakiem jamy ustnej, gardła, krtani, […]

Brak miesiączki jako konsekwencja odchudzania

Brak miesiączki jako konsekwencja odchudzania

O tym, że źle przemyślane odchudzanie prowadzić może do zaburzeń cyklu menstruacyjnego przekonało się dotkliwie wiele kobiet. Co ciekawe w powszechnym przekonaniu, rzekomym czynnikiem żywieniowym doprowadzającym do zaniku miesiączki ma być… niskie spożycie tłuszczu. W rzeczywistości jednak brakuje przekonujących dowodów, które wskazywałyby że to tłuszcz sam w sobie jest kluczowym […]

Proteinowe białe michałki low carb – przepis

Proteinowe białe michałki low carb – przepis

  Mam dzisiaj dla Was prosty przepis bez pieczenia. Niestety robienie masy jest dla wytrwałych, bo bardzo ciężko się opanować by nie podjadać jej 🙂 Przygotowanie zajmuje chwilę, najdłużej przysmak leży w zamrażarce, dlatego warto zrobić go wieczorem, na noc, a przed podaniem wyjąć pół h wcześniej i wstawić do […]

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach jagodowych, winogronach i czerwonym winie, a także orzechach arachidowych, nasionach soi oraz azjatyckiej herbacie Itadori [1]. Ten dobrze znany związek polifenolowy jest również zaliczany do fitoaleksyn, czyli substancji o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych, które wytwarzane są […]

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie uważa się, że wykluczają się one nawzajem. Spożycie trunków wyskokowych w niektórych kręgach uchodzi za praktykę, która wiąże się z destrukcyjnym wpływem na nasze osiągi sportowe, efektywność treningów, tempo budowania masy […]

Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Choć tytułowe pytanie na pierwszy rzut oka może wydawać się conajmniej banalnie proste i wręcz można by było powiedzieć, iż jest to pytanie retoryczne, to okazuje się, że wiele osób (nawet na swój sposób doświadczonych i wykształconych) zwyczajnie nie wie lub się myli. Jaka jest więc prawidłowa odpowiedź? W 2014 […]

„Cheat day” a mikrobiota jelitowa

„Cheat day” a mikrobiota jelitowa

W obrębie naszych jelit istnieje mikrokosmos zamieszkiwany przez istoty o wyjątkowo prymitywnej budowie oraz zarazem – pełniące wyjątkowo doniosłą rolę w utrzymywaniu homeostazy naszego organizmu. Pomimo, iż dzielą nas lata świetlne rozwoju ewolucyjnego to jedno jest pewne: w jednostkowo rozpatrywanym ludzkim bycie nie jesteśmy sami, a gdybyśmy nawet kiedyś sami […]

Health food concept for a high fiber diet with fruit, vegetables, cereals, whole wheat pasta, grains, legumes and herbs. Foods high in anthocyanins, antioxidants, smart carbohydrates and vitamins.

Zastosowanie diety DASH u kobiet z zespołem policystycznych jajników

Zespół policystycznych jajników (PCOS) dotyka od 8 % do nawet 13 % kobiet w wieku rozrodczym i jest związany z zaburzeniami funkcji reprodukcyjnych oraz metabolicznych [1]. Zaobserwowano, że nadmierny stopień otłuszczenia ciała przyczynia się do pogorszenia wszystkich objawów klinicznych choroby, które obejmują m.in.: zmniejszoną częstotliwość owulacji, nieregularne cykle miesiączkowe, obniżoną […]

Obróbka termiczna pokarmów, a flora jelitowa

Obróbka termiczna pokarmów, a flora jelitowa

To co spożywamy ma znaczenie na to, jak wygląda nasza flora jelitowa. Nie tylko rzutuje na to dobór produktów, ale również i sposób ich obróbki. Coraz więcej badań to udowadnia, gdzie przykładem jest kolejny, cytowany eksperyment. W owym badaniu naukowcy doprowadzili do zmiany składu flory jelitowej poprzez samo podawanie pokarmów […]

Czy prażenie orzechów niweczy ich prozdrowotne właściwości?

Czy prażenie orzechów niweczy ich prozdrowotne właściwości?

Regularna konsumpcja orzechów zdecydowanie jest nawykiem prozdrowotnym, co nie ulega szczególnej wątpliwości. Obserwuje się istotnie niższe ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, czy przedwczesnej śmierci. Co warto zaznaczyć – dotyczy to wszystkich pokarmów zaliczanych do orzechów (wbrew obiegowym opiniom – nawet orzechów ziemnych). Dyskusji podlega jednak kwestia związana z ich obróbką termiczną. […]

Konsumpcja herbaty a zdrowie

Konsumpcja herbaty a zdrowie

Nie ulega wątpliwości, że herbata jest najczęściej wypijanym napojem na świecie [1]. Światowe spożycie herbaty jest największe w przypadku czarnej herbaty, a następnie zielonej herbaty, herbaty oolong i białej herbaty. Napar z liści herbaty zawiera śladowe ilości białek, węglowodanów, lipidów, aminokwasów, witamin i składników mineralnych, lecz to głównie związki polifenolowe […]