Tym razem odrobina włoskiej kuchni i tiramisu, czyli deser z biszkoptów nasączonych mocną kawą, przełożonych kremem z serka mascarpone. Oczywiście u mnie w wersji niskowęglowodanowej z keto biszkoptem i kremem bez cukru. Ciasto idealne dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu.
Składniki na ciasto:
- 10 jaj
- 110 g mąki migdałowej
- 30 g mąki kokosowej
- 5 g łupin babki jajowatej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
- Opcjonalnie – słodzik (stewia/erytrol/ksylitol itd.)
Składniki na krem:
- mascarpone – 500 g
- 6 żółtek
- 3 białka
- opcjonalnie słodzik
Przygotowanie ciasta:
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka ubić na puszystą masę, dodając opcjonalnie słodzik lub cukier.
W misce wymieszać dokładnie suche składniki: mąkę migdałową, kokosową, łupiny babki jajowatej oraz proszek do pieczenia.
Białka ubić na sztywno a następnie dodać stopniowo masę z żółtek oraz suche składniki delikatnie mieszając.
Formę posmarować tłuszczem (masło klarowane lub olej kokosowy). W zależności od wybranej opcji podania ciasto wylać na średniej wielkości blaszkę lub do tortownicy (ok 30 cm).
Piec ok 30 minut w temperaturze 170 stopni a następnie przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Ciasto odstawić do wystudzenia i przygotować krem.
Przygotowanie kremu:
Oryginalny krem do tiramisu składa się z mascarpone, żółtek, białek i cukru. Oczywiście w wersji LCHF nie ma cukru ale pozostałe składniki są jak najbardziej zgodne z tym modelem odżywiania. Dzięki białkom krem jest lekki i bardziej puszysty. Bez białek natomiast będzie cięższy, ale też bardziej wyrazisty i słodszy. Jeśli wolicie krem bez dodatku białek, to oczywiście możecie pominąć białka.
Jajka umyć przelać wrzątkiem. Żółtka starannie oddzielić od białek.
Do żółtek dodać opcjonalnie słodzik lub cukier i ucierać mikserem przez kilka minut do uzyskania puszystej jasnej masy.
Białka ubić na sztywną pianę.
Do żółtek dodać serek mascarpone i delikatnie wmieszać ręcznie łyżką. Po połączeniu masa powinna być gęsta i puszysta.
Następnie do masy dodać ubite białka i wymieszać całość delikatnie łyżką. Krem nadal powinien być gęsty i puszysty.
Po wystudzeniu ciasta podzielić je na 2 lub 3 części w zależności od tego jak bardzo wyrośnie.
Zaparzyć dobrej jakości mocną kawę i nasączyć wywarem biszkopt. Do kawy można dodać rum, whisky lub spirytus.
Biszkopty przełożyć masą tak aby na wierzchu była warstwa kremu i posypać kakao.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
—
BTW całości: 1470 g, 4255 kcal, B 165 g, W 30 g, T 380 g. W 100 g: 289 kcal, B 11 g, W 2g, T 26 g.
Jeden komentarz