TIRAMISU BEZ MĄKI I CUKRU

AleksandraLCHF

Tym razem odrobina włoskiej kuchni i tiramisu, czyli deser z biszkoptów nasączonych mocną kawą, przełożonych kremem z serka mascarpone. Oczywiście u mnie w wersji niskowęglowodanowej z keto biszkoptem i kremem bez cukru. Ciasto idealne  dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu.

Składniki na ciasto:

  • 10 jaj
  • 110 g mąki migdałowej
  • 30 g mąki kokosowej
  •  5 g łupin babki jajowatej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • Opcjonalnie – słodzik (stewia/erytrol/ksylitol itd.)

Składniki na krem:

  • mascarpone – 500 g
  • 6 żółtek
  • 3 białka
  • opcjonalnie słodzik

Przygotowanie ciasta:

Białka oddzielić od żółtek.

Żółtka ubić na puszystą masę, dodając opcjonalnie słodzik lub cukier.

W misce wymieszać dokładnie suche składniki: mąkę migdałową, kokosową, łupiny babki jajowatej oraz proszek do pieczenia.

Białka ubić na sztywno a następnie dodać stopniowo masę z żółtek oraz suche składniki delikatnie mieszając.

Formę posmarować tłuszczem (masło klarowane lub olej kokosowy). W zależności od wybranej opcji podania ciasto wylać na średniej wielkości blaszkę lub do tortownicy (ok 30 cm).

Piec ok 30 minut w temperaturze 170 stopni a następnie przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Ciasto odstawić do wystudzenia i przygotować krem.

Przygotowanie kremu:

Oryginalny krem do tiramisu składa się z mascarpone, żółtek, białek i cukru. Oczywiście w wersji LCHF nie ma cukru ale pozostałe składniki są jak najbardziej zgodne z tym modelem odżywiania. Dzięki białkom krem jest lekki i bardziej puszysty. Bez białek natomiast będzie cięższy, ale też bardziej wyrazisty i słodszy. Jeśli wolicie krem bez dodatku białek, to oczywiście możecie pominąć białka.

Jajka umyć przelać wrzątkiem. Żółtka starannie oddzielić od białek.

Do żółtek dodać opcjonalnie słodzik lub cukier i ucierać mikserem przez kilka minut do uzyskania puszystej jasnej masy.

Białka ubić na sztywną pianę.

Do żółtek dodać serek mascarpone i delikatnie wmieszać ręcznie łyżką. Po połączeniu masa powinna być gęsta i puszysta.

Następnie do masy dodać ubite białka i wymieszać całość delikatnie łyżką. Krem nadal powinien być gęsty i puszysty.

 

Po wystudzeniu ciasta podzielić je na 2 lub 3 części w zależności od tego jak bardzo wyrośnie.

Zaparzyć dobrej jakości mocną kawę i nasączyć wywarem biszkopt. Do kawy można dodać rum, whisky lub spirytus.

Biszkopty przełożyć masą tak aby na wierzchu była warstwa kremu i posypać kakao.

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc.

Smacznego!

BTW całości: 1470 g,  4255 kcal, B 165 g, W 30 g, T 380 g.  W 100 g: 289 kcal, B 11 g, W 2g, T 26 g.

Tagi: bez cukru, bez glutenu, bez maki, bezglutenowe, biszkopt, ciasto, ciasto bez mąki, ciasto lchf, deser, deser niskowęglowodanowy, dieta, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, keto przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *