Kurkumina jest najcenniejszą substancją bioaktywną obecną w kłączu kurkumy. Jest to barwrnik o charakterze polifenoli, należący do grupy kurkuminoidów. Kurkumina wykazuje szeroki zakres prozdrowotnego działania na poziomie komórkowym i na poziomie całego organizmu. Ma silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne oraz przeciwnowotworowe, dlatego też jest z powodzeniem wykorzystywana w terapii wielu chorób – astmy, miażdżycy, cukrzycy, chorób neurodegeneracyjnych czy nowotworów.
Kurkumina ma zdolność do neutralizacji reaktywnych form tlenu, m.in. anionorodnika ponadtlenkowego, rodnika hydroksylowego i tlenku azotu. Chroni lipidy przed peroksydacją. Zwiększa poziom enzymów antyoksydacyjnych – peroksydazy glutationowej, S-transferazy glutationowej, katalazy oraz dysmutazy ponadtlenkowej. Ponadto, kurkumina działa silnie przeciwzapalnie – hamuje aktywację czynnika transkrypcyjnego NF-kB, regulującego ekspresję interleukin prozapalnych, cząsteczek adhezyjnych i cyklooksygenazy 2 (COX-2), kluczowych mediatorów stanu zapalnego. Zapobiegając powstawaniu złogów β-amyloidu, substancja ta chroni przed rozwojem choroby Alzheimera. Badania naukowe potwierdziły także właściwości chemoprewencyjne kurkuminy. Może ona hamować etap inicjacji i proliferacji komórek nowotworowych.
Powszechnie dostępne, sproszkowane kłącze kurkumy nie składa się w 100% z kurkuminy. Procentowa zawartość kurkuminy w przyprawach może różnić się w zależności od wielu czynników. Od czego zależy ilość kurkuminy w kłączu kurkumy?
Zawartość kurkuminy w sproszkowanym kłączu na poziomie 2,5% jest zadowalająca, a wartość powyżej 4% świadczy o wysokiej jakości produktu. Mniejsze natężenie substancji można łatwo zrekompensować poprzez zwiększenie ilości przyjmowanego proszku. Przeciętnie stosuje się 1-1,5 łyżeczki kurkumy, co daje około 5 gram proszku. Taka porcja 4% kurkumy dostarcza 0,2 g kurkuminy, natomiast 3% proszek o tej samej wadze zawiera 0,15 g.
- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
Istnieje kilka gatunków kurkumy, mniej lub bardziej bogatych w kurkuminę, m.in. kurkuma wonna (C. aromatica), o niskiej zawartości kurkuminy oraz obfitująca w tę substancję kurkuma długa (C. longa, ostryż długi). Duże znaczenie ma także miejsce i sposób uprawy roślin. Według ”Medicinal and Aromatic Plants – Turmeric”, wysoką (10,2%) zawartością kurkuminy odznaczały się kłącza rosnące na terenie Parku Kaziranga w Indiach, podczas gdy pozostałe uprawy charakteryzują się niższą jakością, na poziomie 3-4%. Kolejnym istotnym czynnikiem jest przetwarzanie surowca. Tradycyjne metody przetwarzania kłącza kurkumy pozwalają na zachowanie większości kurkuminy, a podgrzewanie, jako element procesu proszkowania, zawsze prowadzi do pewnych strat ilościowych. Dlatego też, aby zachować jak najwięcej tej cennej substancji, warto jest stosować całe kłącze kurkumy zamiast gotowego, sproszkowanego surowca.
https://www.turmericforhealth.com/turmeric-queries/mystery-solved-how-much-curcumin-your-turmeric-powder-should-have
Marta Ogorzałek
Powiązane artykuły
Ciekawostki
Właściwości pokrzywy zwyczajnej – krążenie krwi, zdrowie skóry, anemia
Napar z pokrzywy, czy też herbatka z pokrzywy to tradycyjny sposób na wiele dolegliwości. Obecnie nadal wiele osób korzysta z…
Tart Cherry – cierpka wiśnia na lepszy sen i mniejszą bolesność mięśni
Suplementy Tart cherry, czyli po prostu ekstrakty cierpkiej wiśni mają świetną renomę wśród sportowców. Soki i koncentraty z tego owocu…
Bifidobacterium – właściwości, działanie i rodzaje
Wiele środowisk w organizmie człowieka jest zasiedlanych przez zróżnicowane mikroorganizmy. Ludzki przewód pokarmowy jest wyścielony przez około tysiąc gatunków bakterii….
Czym są prebiotyki i czy warto je stosować?
Zbilansowana dieta polega nie tylko na przyjmowaniu posiłków zawierających makroskładniki, jak węglowodany, białka i tłuszcze. Aby zapewnić odpowiednio wysokie wchłanianie…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….