Dziś zdradzę Wam przepis na jedne z moich ulubionych placków owsianych. Małe puszyste i bananowe placki które pochłaniam na śniadanie dwa razy szybciej niż jakiekolwiek inne omlety. Placków tych nie miksuję w blenderze tylko całość ugniatam widelcem - to dzięki temu stają się one takie puszyste i nie są wcale suche. Pochłaniam je w błyskawicznym tempie i polecam Wam – sprawdźcie je koniecznie!
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki 4-5 placków
- 50g płatków owsianych
- 1 jajko
- 1 bardzo dojrzały banan
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Do miseczki wsypujemy płatki, wbijamy jajko, dodajemy cynamonu i bardzo dojrzałego, miękkiego banana pokrojonego na kawałki. Wszystko razem mieszamy i dusimy widelcem aż kawałki banana razem z płatkami zmienią się w jednolitą i gęsta masę. Na rozgrzanej i popsikanej oliwą patelni do naleśników układamy z tej masy małe ale dość grube placuszki. Po 1-2 minutach smażenia (najlepiej pod przykryciem) przerzucamy je na drugą stronę i smażymy kolejne 2 minuty. Na jednej patelni do naleśników zmieścić powinny się 4 takie placuszki. Z ilości podanych w przepisie wyjdzie 5-6 sztuk. Od kilki dni kombinuję z nimi jeszcze bardziej, mianowicie część placków zamieniam na pełnoziarnistą orkiszową mąkę, dodaje ulubionej odżywki białkowej a czasem dodaje 2-3 szczypty sody oczyszczonej co sprawia, że placuszki są jeszcze bardziej puszyste.
Wartości odżywcze
Białko: 12g
Węglowodany: 86g
Tłuszcz: 7g
Kalorie: 464 kcal
hewps.pl - żywność ekologiczna
Jeden komentarz