Hej!
Dzisiaj przychodzę z kolejną zdrową i wegańską wersją kultowych słodyczy! Co powiecie na michałki? Moje ulubione to chyba kokosowe, ale te klasyczne też uwielbiam, a co najlepsze, w domu można odtworzyć ten smak właściwie w 100% z dużo zdrowszych składników i zajadać bez wyrzutów sumienia!
SKŁADNIKI:
- 80g masła orzechowego 100% Soncone
- 20g oleju kokosowego
- 20g orzechów ziemnych
- 30g wegańskiej odżywki białkowej o smaku czekoladowym Olimp
- 20g kakao
- 40g mąki kokosowej
- 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Masło orzechowe mieszamy z rozpuszczonym olejem, dodajemy białko, kakao, mąkę kokosową, a orzechy siekamy i dodajemy do masy i dokładnie razem mieszamy, powinna przypominać plastelinę. Przekładamy ją do formy wyłożonej papierem (ja używałam keksówkę) i dociskamy dobrze, a następnie wkładamy do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie cukierki będzie można łatwo pokroić. Czekoladę rozpuszczamy, a następnie oblewamy nią michałki i gotowe! Przechowujemy w lodówce. Jeden michałek ma ok. 125 kcal.
Tagi: bez glutenu, białko, fit, odżywka białkowa, przepis, zdrowe odżywianie