Dzisiaj coś dla wielbicieli kuchni azjatyckiej. Aromatyczna zupa tajska z kurczakiem i warzywami, która powstaje jak większość moich zup na bazie rosołu. Przełamanie smaków ostrych i słodkich to zasługa mleczka kokosowego, chili, imbiru i limonki. Lekka, ale sycąca doskonała na co dzień, jak i od święta. Idealna dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu i laktozy.
Składniki – zupa tajska z kurczakiem:
- 500 g piersi z kurczaka
- 150 g papryki czerwonej
- 150 g pieczarek
- 50 g cebuli
- 20 g świeżego imbiru
- 1 papryczka chilli
- 1 limonka lub 20 ml (2 łyżki) soku z limonki
- 10 ml (1 łyżka) sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 40 ml masła klarowanego , ghee czosnkowego lub ziołowego bądź oliwy z oliwek extra virgin
- 1 l bulionu z przepisu na rosół
- 400 ml mleka kokosowego
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 pęczek (ok 30 g posiekanego) szczypiorku
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Skropić połową soku z limonki i doprawić solą oraz pieprzem.
Papryczkę chili umyć, osuszyć, wydrążyć i drobno posiekać.
Cebulę obrać i pokroić drobno w kostkę.
Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
Imbir obrać i zetrzeć na drobnych oczkach lub również drobniutko posiekać.
Tłuszcz rozgrzać na patelni następnie podsmażyć na nim cebulę, czosnek, imbir i chili.
Gdy cebula się zeszkli dodać przygotowane mięso i obsmażyć ze wszystkich stron.
W tym czasie umyć, osuszyć, wydrążyć i pokroić w kostkę paprykę oraz w plasterki pieczarki.
Warzywa dodać na patelnię i chwilę smażyć aż lekko zmiękną.
W garnku podgrzać bulion i mleko kokosowe a następnie dodać zawartość patelni i sos sojowy. Całość wymieszać i gotować ok 15 minut.
Doprawić pozostałym sokiem z limonki, solą i pieprzem do smaku.
Zupa tajska z kurczakiem znakomicie komponuje się ze świeżo pokrojonym szczypiorkiem. Osobiście podaję ją samą ale fajnie komponuje się także z makaronem konjac.
Smacznego!
—
BTW całości bez makaronu: 2395 g, 2404 kcal, B 169 g, T 195 g, W (całkowite) 41 g. W 100 g: 100 kcal, B 7 g, T 8g, W (całkowite) 2 g.
Jeden komentarz