Dzisiaj coś dla wielbicieli kuchni azjatyckiej. Aromatyczna zupa tajska z kurczakiem i warzywami, która powstaje jak większość moich zup na bazie rosołu. Przełamanie smaków ostrych i słodkich to zasługa mleczka kokosowego, chili, imbiru i limonki. Lekka, ale sycąca doskonała na co dzień, jak i od święta. Idealna dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu i laktozy.
Składniki – zupa tajska z kurczakiem:
- 500 g piersi z kurczaka
- 150 g papryki czerwonej
- 150 g pieczarek
- 50 g cebuli
- 20 g świeżego imbiru
- 1 papryczka chilli
- 1 limonka lub 20 ml (2 łyżki) soku z limonki
- 10 ml (1 łyżka) sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 40 ml masła klarowanego , ghee czosnkowego lub ziołowego bądź oliwy z oliwek extra virgin
- 1 l bulionu z przepisu na rosół
- 400 ml mleka kokosowego
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 pęczek (ok 30 g posiekanego) szczypiorku
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Skropić połową soku z limonki i doprawić solą oraz pieprzem.
Papryczkę chili umyć, osuszyć, wydrążyć i drobno posiekać.
Cebulę obrać i pokroić drobno w kostkę.
Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
Imbir obrać i zetrzeć na drobnych oczkach lub również drobniutko posiekać.
Tłuszcz rozgrzać na patelni następnie podsmażyć na nim cebulę, czosnek, imbir i chili.
Gdy cebula się zeszkli dodać przygotowane mięso i obsmażyć ze wszystkich stron.
W tym czasie umyć, osuszyć, wydrążyć i pokroić w kostkę paprykę oraz w plasterki pieczarki.
Warzywa dodać na patelnię i chwilę smażyć aż lekko zmiękną.
W garnku podgrzać bulion i mleko kokosowe a następnie dodać zawartość patelni i sos sojowy. Całość wymieszać i gotować ok 15 minut.
Doprawić pozostałym sokiem z limonki, solą i pieprzem do smaku.
Zupa tajska z kurczakiem znakomicie komponuje się ze świeżo pokrojonym szczypiorkiem. Osobiście podaję ją samą ale fajnie komponuje się także z makaronem konjac.
Smacznego!
—
BTW całości bez makaronu: 2395 g, 2404 kcal, B 169 g, T 195 g, W (całkowite) 41 g. W 100 g: 100 kcal, B 7 g, T 8g, W (całkowite) 2 g.
Powiązane artykuły
1 Comment
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Właściwości pokrzywy zwyczajnej – krążenie krwi, zdrowie skóry, anemia
Napar z pokrzywy, czy też herbatka z pokrzywy to tradycyjny sposób na wiele dolegliwości. Obecnie nadal wiele osób korzysta z…
Tart Cherry – cierpka wiśnia na lepszy sen i mniejszą bolesność mięśni
Suplementy Tart cherry, czyli po prostu ekstrakty cierpkiej wiśni mają świetną renomę wśród sportowców. Soki i koncentraty z tego owocu…
Bifidobacterium – właściwości, działanie i rodzaje
Wiele środowisk w organizmie człowieka jest zasiedlanych przez zróżnicowane mikroorganizmy. Ludzki przewód pokarmowy jest wyścielony przez około tysiąc gatunków bakterii….
Czym są prebiotyki i czy warto je stosować?
Zbilansowana dieta polega nie tylko na przyjmowaniu posiłków zawierających makroskładniki, jak węglowodany, białka i tłuszcze. Aby zapewnić odpowiednio wysokie wchłanianie…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
Ostatnio miałam przyjemność spróbowania u znajomej zupy tajskiej i tak mi zasmakowała, że postanowiłam również taką zrobić. Wielkie dzięki za przepis, dokładnie o coś takiego mi chodziło 🙂