Zioła, które mogą okazać się pomocne przy cukrzycy

Cukrzyca, ta niezwykle popularna i powszechnie znana choroba, rozwija się, gdy organizm nie wytwarza odpowiedniej ilości insuliny lub nie korzysta z niej w optymalny sposób. Hormon ten  jest odpowiedzialny za przekształcanie cukru, skrobi i innych pokarmów w energię potrzebną nam do codziennego funkcjonowania. Jak dotąd nie odkryto jeszcze przyczyny dysfunkcji produkcji i użycia insuliny, chociaż uważa się, że to zaburzenie definiuje genetyka, czynniki środowiskowe, otyłość oraz bark aktywności fizycznej. 


Czym jest cukrzyca?

Cukrzyca dotyka zarówno dzieci, jak i dorosłych, a niestety ogromna liczba ludzi żyje w nieświadomości, że ​​cierpi na tę chorobę.

Badanie poziomu glukozy w osoczu na czczo pomaga zdefiniować i zdiagnozować cukrzycę. Choroba jest podzielona na 4 główne typy.

Cukrzyca typu 1 wynika z niezdolności organizmu do produkcji insuliny, która pozwala glukozie przedostać się do komórek ciała. Cukrzyca typu 2 wynika z insulinooporności, gdy organizm nadal produkuje hormon, ale nie korzysta z niego we właściwy sposób. Jest to najbardziej rozpowszechniony typ cukrzycy. Cukrzyca ciążowa dotyka kobiety w ciąży. Stan przedcukrzycowy występuje, gdy poziom glukozy we krwi osoby jest wyższy niż normalnie, ale nie tak wysoki, jak u pacjentów, u których  zdiagnozowano typ 2.

Objawy

Pierwszymi oznakami cukrzycy są nadmierne pragnienie i apetyt, zwiększone oddawanie moczu oraz nietypowa utrata lub przyrost wagi. Zmęczenie, nudności i wymioty mogą być mylone z objawami innych chorób i należy zwrócić na nie szczególną uwagę. Kobiety powinny rozważyć możliwość wystąpienia cukrzycy w przypadku częstych infekcji pochwy.

Inne objawy cukrzycy to zaburzenia widzenia, suchość w ustach, powolne gojenie się ran i skaleczeń, swędzenie skóry w okolicy pachwiny lub pochwy. Potencjalnie śmiertelnym powikłaniem cukrzycy typu 1 jest kwasica ketonowa. Pacjent odczuwa słabość, nadmierne pragnienie, potrzebę częstego oddawania moczu, ból brzucha, oddychanie staje się głębokie i szybkie, może pojawić się słodki oddech pachnący jak zmywacz do paznokci. Ten stan wymaga natychmiastowej pomocy lekarskiej, może bowiem zakończyć się śpiączką i śmiercią.

Przyczyny

Cukrzyca obejmuje zespół chorób, które są spowodowane przez problemy z hormonem - insuliną. Ogólnie rzecz biorąc, otyłość i brak aktywności fizycznej są dwiema najczęstszymi przyczynami rozwoju cukrzycy typu 2. Problem z wytwarzaniem insuliny jest spowodowany dysfunkcją trzustki lub opornością organizmu na insulinę. W takich przypadkach glukoza gromadzi się we krwi zamiast być przetwarzana w komórkach organizmu, aby umożliwić ich prawidłowe funkcjonowanie.

Tradycyjne podejście

Dla osób z cukrzycą typu 1 codzienne zastrzyki insuliny są podstawową procedurą umożliwiającą organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Rodzaje insuliny różnią się długością działania i zwykle przyjmowane są 2-3 razy dziennie w ciągu posiłków. W przypadku pacjentów z cukrzycą typu 2 wstrzyknięcia insuliny nie są obowiązkowe, a leki zależą od poziomu glukozy we krwi. Leki obniżające poziom cukru we krwi obejmują sulfonylomoczniki, biguanidy, inhibitory alfa-glukozydazy, tiazolidynodiony, meglitynidy i różnorodność typów insuliny.

Alternatywne podejście

Badania dowodzą, że niektóre preparaty ziołowe wykazują korzystne właściwości w kwestii cukrzycy.

Ekstrakt z Ginkgo Biloba

Jest na przykład skuteczny w zapobieganiu i leczeniu wczesnego stadium neuropatii cukrzycowej i jest w stanie znacząco poprawić pomiar widzenia barwnego u pacjentów z wczesną retinopatią cukrzycową. Potencjalne skutki uboczne - gingko biloba może wywoływać zawroty głowy, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, kołatanie serca, zaparcia lub reakcje alergiczne skóry.

Świeży napar z Gingko Biloba
Świeży napar z Gingko Biloba

Pterocarpus marsupium

Ma długą historię stosowania przeciwbólowego oraz leczenia cukrzycy w indyjskiej medycynie. Ekstrakty z tego drzewa są w stanie regenerować funkcjonalne, trzustkowe komórki beta. Działanie to nie zostało odnotowane w przypadku jakiegokolwiek innego leku lub środka naturalnego.

Roślina Pterocarpus Marsupium
Roślina Pterocarpus Marsupium

Bitter melon

Świeży sok lub ekstrakt z niedojrzałych owoców są używane w walce z cukrzycą w Azji, Afryce i Ameryce Południowej. Aktywnymi związkami tej rośliny są charantyna, ekstrahowana alkoholem i momordica, zawierająca polipeptyd podobny do insuliny. Ta pierwsza zawiera środek hipoglikemizujący złożony z mieszanych steroidów, który jest silniejszy niż niektóre typy leków stosowanych w leczeniu tego schorzenia. Ta ostatnia substancja chemiczna jest korzystna ze względu na polipeptyd-P, który obniża poziom cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 1.

Świeży Gorzki melon (Momordica charantia)
Świeży Gorzki melon (Momordica charantia)

Liście borówki

Zawierają mirtillinę, która ma działanie podobne do insuliny, ale jest mniej toksyczna, a jej działanie trwa dłużej (do kilku tygodni). Substancje chemiczne zawarte w borówkach działają również przeciwko szkodliwym działaniom wolnych rodników, wzmacniają układ naczyniowy i leczą choroby oczu, w tym retinopatię cukrzycową.

Świeża borówka i świeży liść borówki
Świeża borówka i świeży liść borówki

Żeń-szeń azjatycki

Jak wygląda żeń szeń azjatycki
Jak wygląda żeń szeń azjatycki

To zioło szeroko stosowane w medycynie chińskiej. Wzmacnia uwalnianie insuliny z trzustki i zwiększa liczbę receptorów insuliny. Co więcej, żeń-szeń ma bezpośrednie działanie obniżające poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać, że powyższe ekstrakty roślinne powinny być stosowane przez osoby potrafiące zadbać o własną glikemię. Najlepiej konsultować ich zażywanie z lekarzem prowadzącym. Cukrzyca to poważna choroba, za którą idzie szereg powikłań, należy przestrzegać zaleceń lekarza i postępować zgodnie z jego wytycznymi.

Tagi: berberyna, bitter melon, cukrzyca, gingko biloba, insulina, pterostilben, żeń-szeń