Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • HITEC Whey C-6 1000g
  • HITEC Whey C-6 1000g
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
  • HITEC Whey C-6 1000g
  • HITEC Whey C-6 1000g
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska Polska
    Niemcy Niemcy
    Wielka Brytania Wielka Brytania
    Irlandia Irlandia
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Holandia Holandia
    Hiszpania Hiszpania
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
  • J
    Japonia Japonia
  • K
    Kanada Kanada
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • Ł
    Łotwa Łotwa
  • M
    Malta Malta
    Meksyk Meksyk
    Monaco Monaco
  • N
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
    RPA RPA
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
  • W
    Węgry Węgry
    Włochy Włochy
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • HITEC Whey C-6 1000g
  • HITEC Whey C-6 1000g
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Whey C-6 Whey C-6

Whey C-6 to megaanaboliczny, wysokobiałkowy preparat (85% białka w suchej masie), zawierający unikatowy zestaw białek serwatkowych: WPI (izolacja metodami: chromatografii jonowymiennej i filtracji krzyżowej), ultrafiltrowany WPC oraz WPH, który dostarcza organizmowi sportowca najwyższą dawkę niezbędnych aminokwasów (50%) w tym aminokwasów BCAA (25%) a w szczególności leucyny – kluczowy aminokwas w stymulacji syntezy nowych białek mięśniowych.

W skład Whey C-6 wchodzą:

Ultrafiltrowany Koncentrat Białka Serwatki - bardzo łatwo przyswajalny – wchłania się z przewodu pokarmowego w zaledwie kilkanaście minut, posiada szeroki profil aminokwasów, wysoką wartość biologiczna BV=104, bogaty w alfa-laktoalbuminy - obniżające stres, zapobiegające nowotworom i schorzeniom kardiologicznym, laktoferyne czyli doskonale przyswajalne żelazo oraz laktoperoksydaze, pogromcę bakterii.

Mikrofiltrowany Izolat Białka Serwatki - Izolat Białka Serwatki otrzymywany drogą wymiany jonowej - czas wchłaniania rzędu kilku minut, najwyższa wartość biologiczna BV=159, idealne kiedy potrzebujemy praktycznie bardzo szybkiej dostawy aminokwasów dla naszego organizmu. Sposób w jaki otrzymywane są te izolaty gwarantują minimalną zawartość innych makroskładników – tłuszczy i węglowodanów.

Hydrolizat Białka Serwatki – białko poddane procesowi wstępnego trawienia enzymatycznego (ok.30% białka nie musi być trawione). Dzięki temu wchłania się prawie natychmiastowo, dostarczając organizmowi niezbędnych związków budulcowych (aminokwasów).

Leucyna [16g na 100g odżywki] –wpływa na syntezę mięśni szkieletowych na kilka sposobów: zwiększa wydzielanie insuliny, potężnego anabolika obecnego w naszym ciele, wpływa na aktywność kinazy proteinowej S6, przyspiesza fosforylację białka wiążącego eIf4E oraz wpływa na stopień powiązania pomiędzy białkami (eIF)4E i eIF4G. Wszystko to, pomimo skomplikowanego brzmienia i nazewnictwa, sprowadza się do bardzo prostego twierdzenia – Leucyna zwiększa stopień, i szybkość, wykorzystania białek do budowy mięśni.

Glutamina [18g na 100g odżywki] - jest jednym z najbardziej wszechstronnych aminokwasów i najpopularniejszych aminokwasów stosowanych przez sportowców ze światowej czołówki. Oprócz wielu innych funkcji glutamina usuwa z ciała amoniak, reguluje syntezę protein i ich niszczenie, działa jako prekursor i przekaźnik azotu, wspomaga uwadnianie komórek, stymuluje produkcje hormonu wzrostu, utrzymuje równowagę kwasową, wzmacnia system odpornościowy, jest prekursorem energii i zwiększa wytwarzanie glikogenu w wątrobie.
Mówiąc w skrócie, glutamina jest zarówno anabolikiem jak i antykatabolikiem. Glutamina odpowiada za ponad 60% całej puli wolnych aminokwasów międzymięśniowych w ciele i 20% sumy wszystkich aminokwasów krążących w ciele. W przeciwieństwie do innych amin, glutamina zawiera dwa atomy azotu. Dzięki temu dodatkowemu atomowi azotu glutamina jest nazywana nośnikiem azotu. Glutamina transportuje azot tam, gdzie najbardziej potrzebuje go ciało.

Ekstrakt ze szpinaku [beta-ecdysteron] - Ecdysteron stymuluje rozrost tkanki mięśniowej poprzez wpływ zarówno na włókna wolno jak i szybko kurczliwe, przyspiesza synteze protein i dodatkowo zwiększa produkcję czerwonych krwinek, pośrednio wpływając na lepsze dotlenienie tkanek w organizmie.

Połączenie ekstraktu szpinaku z mieszanką białek i wolnych form aminokwasów zapewnia nie tylko pełne wykorzystanie każdej porcji Whey Fusion , ale również wysoki komfort trawienia i jeszcze szybsze działanie.

W połączeniu ze świetnym smakiem, łatwą rozpuszczalnością oraz niską zwartością tłuszczy i węglowodanów sprawia, że jest do doskonała odżywka do spożywania o każdej porze dnia, którą śmiało możemy umiejscowić w czołówce odżywek białkowych dostępnych na rynku polskim.

Na magazynie
5 1
5

Dobra cena, dobry skład,dobra rozpuszczalność cóż więcej potrzeba :)
Since 2005
Whey C-6 Whey C-6 1000g
Hi-TEC
75,00 zł

Whey C-6 1000g

5 na podstawie 1 opinii
Magazyn UE

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Redukcja Wagi:
Regeneracja:
75,00 zł
1 szt.
Zwiększa się zainteresowanie tym produktem

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,72 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • 6 ŹRÓDEŁ BIAŁKA
  • 85% BIAŁKA W ODŻYWCE (86-89% W SUCHEJ MASIE!)
  • DODATEK WOLNEJ FORMY L-LEUCYNY I L-GLUTAMINY
  • 7 GRAM BCAA W PORCJI [+2 GRAMY L-LEUCYNY]
  • 6 GRAM GLUTAMINY W PORCJI [+1 GRAM L-GLUTAMINY]
  • DODATEK ANABOLICZNEGO BETA-ECDYSTERONU
  • DODATEK KOMPLEKSU WITAMIN B
  • NAJSZYBSZA WCHŁANIALNOŚĆ
  • PRAKTYCZNIE BRAK CUKRÓW I TŁUSZCZY
  • ŚWIETNA ROZPUSZCZALNOŚĆ
  • PYSZNY SMAK

Whey C-6 to megaanaboliczny, wysokobiałkowy preparat (85% białka w suchej masie), zawierający unikatowy zestaw białek serwatkowych: WPI (izolacja metodami: chromatografii jonowymiennej i filtracji krzyżowej), ultrafiltrowany WPC oraz WPH, który dostarcza organizmowi sportowca najwyższą dawkę niezbędnych aminokwasów (50%) w tym aminokwasów BCAA (25%) a w szczególności leucyny – kluczowy aminokwas w stymulacji syntezy nowych białek mięśniowych.

W skład Whey C-6 wchodzą:

Ultrafiltrowany Koncentrat Białka Serwatki - bardzo łatwo przyswajalny – wchłania się z przewodu pokarmowego w zaledwie kilkanaście minut, posiada szeroki profil aminokwasów, wysoką wartość biologiczna BV=104, bogaty w alfa-laktoalbuminy - obniżające stres, zapobiegające nowotworom i schorzeniom kardiologicznym, laktoferyne czyli doskonale przyswajalne żelazo oraz laktoperoksydaze, pogromcę bakterii.

Mikrofiltrowany Izolat Białka Serwatki - Izolat Białka Serwatki otrzymywany drogą wymiany jonowej - czas wchłaniania rzędu kilku minut, najwyższa wartość biologiczna BV=159, idealne kiedy potrzebujemy praktycznie bardzo szybkiej dostawy aminokwasów dla naszego organizmu. Sposób w jaki otrzymywane są te izolaty gwarantują minimalną zawartość innych makroskładników – tłuszczy i węglowodanów.

Hydrolizat Białka Serwatki – białko poddane procesowi wstępnego trawienia enzymatycznego (ok.30% białka nie musi być trawione). Dzięki temu wchłania się prawie natychmiastowo, dostarczając organizmowi niezbędnych związków budulcowych (aminokwasów).

Leucyna [16g na 100g odżywki] –wpływa na syntezę mięśni szkieletowych na kilka sposobów: zwiększa wydzielanie insuliny, potężnego anabolika obecnego w naszym ciele, wpływa na aktywność kinazy proteinowej S6, przyspiesza fosforylację białka wiążącego eIf4E oraz wpływa na stopień powiązania pomiędzy białkami (eIF)4E i eIF4G. Wszystko to, pomimo skomplikowanego brzmienia i nazewnictwa, sprowadza się do bardzo prostego twierdzenia – Leucyna zwiększa stopień, i szybkość, wykorzystania białek do budowy mięśni.

Glutamina [18g na 100g odżywki] - jest jednym z najbardziej wszechstronnych aminokwasów i najpopularniejszych aminokwasów stosowanych przez sportowców ze światowej czołówki. Oprócz wielu innych funkcji glutamina usuwa z ciała amoniak, reguluje syntezę protein i ich niszczenie, działa jako prekursor i przekaźnik azotu, wspomaga uwadnianie komórek, stymuluje produkcje hormonu wzrostu, utrzymuje równowagę kwasową, wzmacnia system odpornościowy, jest prekursorem energii i zwiększa wytwarzanie glikogenu w wątrobie.
Mówiąc w skrócie, glutamina jest zarówno anabolikiem jak i antykatabolikiem. Glutamina odpowiada za ponad 60% całej puli wolnych aminokwasów międzymięśniowych w ciele i 20% sumy wszystkich aminokwasów krążących w ciele. W przeciwieństwie do innych amin, glutamina zawiera dwa atomy azotu. Dzięki temu dodatkowemu atomowi azotu glutamina jest nazywana nośnikiem azotu. Glutamina transportuje azot tam, gdzie najbardziej potrzebuje go ciało.

Ekstrakt ze szpinaku [beta-ecdysteron] - Ecdysteron stymuluje rozrost tkanki mięśniowej poprzez wpływ zarówno na włókna wolno jak i szybko kurczliwe, przyspiesza synteze protein i dodatkowo zwiększa produkcję czerwonych krwinek, pośrednio wpływając na lepsze dotlenienie tkanek w organizmie.

Połączenie ekstraktu szpinaku z mieszanką białek i wolnych form aminokwasów zapewnia nie tylko pełne wykorzystanie każdej porcji Whey Fusion , ale również wysoki komfort trawienia i jeszcze szybsze działanie.

W połączeniu ze świetnym smakiem, łatwą rozpuszczalnością oraz niską zwartością tłuszczy i węglowodanów sprawia, że jest do doskonała odżywka do spożywania o każdej porze dnia, którą śmiało możemy umiejscowić w czołówce odżywek białkowych dostępnych na rynku polskim.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 1000 gPorcja jednorazowa: 30 gIlość porcji w opakowaniu: 33
w porcji (30 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna459 kJ / 108 kcal*
Białko25,17 g*
Węglowodany0,88 g*
Tłuszcz0,43 g*
Ekstrakt ze szpinaku (β-ecdysteron)60 mg*
Enzymy trawienne (Laktaza, ekstrakt z papai (papaina), ekstrakt z ananasa (bromelaina))30 mg*
Witamina C15 mg83%
Niacyna4,5 mg83%
Witamina E2,5 mg83%
Kwas pantotenowy1,5 mg83%
Witamina B60,5 mg83%
Ryboflawina0,4 mg83%
Tiamina0,35 mg83%
Kwas foliowy50 µg83%
Biotyna38 µg83%
Witamina B120,25 µg83%

Pozostałe składniki

Mieszanka białek (składająca się z: ultrafiltrowany koncentrat białek serwatkowych, izolat białka sojowego (bez GMO), izolat białka serwatkowego)(98% dla wszystkich smaków oprócz: 93% dla smaku czekoladowego), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (dla smaku czekoladowego, orzechowego, ciastka z kremem), aromat, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja dłodząca (acesulfam K, sukraloza), emulgator: lecytyny, barwniki: burak czerwony w proszku (dla smaku truskawkowego).

Ostatnia ocena

Tomek

Dobra cena, dobry skład,dobra rozpuszczalność cóż więcej potrzeba :)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
SARM MK-677 Ibutamoren
SARM MK-677 Ibutamoren
HADES'S HEGEMONY

Inhibitor miostatny. Zwiększa wzrost mięśni, przyczynia się do zwiększonej siły oraz wytrzymałości.

289,00 zł
więcej
LoGGic
LoGGic
PHARMABEST

Liofilizat bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus rhamnosus LGG (ATCC 53103)

19,00 zł
więcej
Spartan Mass
Spartan Mass
SPARTA NUTRITION

Produkt pro-hormonalny zwiększający siłę oraz masę mięśniową.

339,00 zł
więcej
Chromium Picolinate 200mcg
Chromium Picolinate 200mcg
SWANSON

The most available chromium in the chelate form. It regulates blood sugar levels and curbs the appetite.

29,00 zł
więcej
Mega Test
Mega Test
PRIMEVAL LABS

Suplement diety zwiększający produkcję testosteronu. Ogranicza kortyzol i estrogen. Podnosi siłę i wytrzymałość.

149,00 zł
więcej
Multivitamin for Women
Multivitamin for Women
BIOTECH USA

Formula designed specifically for women. Massive doses of antioxidants, vitamins and minerals.

39,00 zł
więcej

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Ecdysteron

Informacja

Ecdysteron to substancja, która w świecie suplementacyjnym przechodzi bez wielkiego echa. W rzeczywistości jednak jest ona silnie skorelowana z hormonami anabolicznymi i wykazuje ogromny potencjał. Jak się okazuje bowiem regularna suplementacja odpowiednimi dawkami może przyczynić się do wzrostu beztłuszczowej masy ciała, zwiększenia wytrzymałości i siły mięśniowej, a także przyspieszenia przemiany materii. Ecdysteron znacząco poprawia syntezę białek, odznacza się właściwościami antykatabolicznymi oraz blokującymi zbyt wysoki poziom estrogenów. Przypuszcza się również, że może zwiększać erytropoezę.

Laktaza

Informacja

Laktaza (enzym trawienny) uczestniczący w trawieniu cukru mlecznego (laktozy) i poprawie jego przyswajalności, sztucznie pozyskiwany z drożdży. W suplementacji jest składnikiem preparatów odżywczych  zawierających w składzie białka pochodzenia mlecznego (kazeinowe, serwatkowe), węglowodanowych, zamiennikach posiłku typu MRP oraz jako dodatek w kompleksach aminokwasowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak norm jednostkowego spożycia

Papaina

Informacja

Papaina jest enzymem trawiennym uzyskiwanym z owocu papai, powodującym wstępny rozkład białka zwierzęcego w wyniku hydrolizy, zwiększa przyswajalność aminokwasów, wspomaga procesy trawienne, przez wpływ na błonę śluzową żołądka zmniejsza ryzyko choroby wrzodowej, wg niepotwierdzonych do końca badań wpływa na zwiększenie odporności organizmu. W suplementacji sportowej stosowana w składzie odżywek białkowych, preparatów witaminowych oraz kompleksów enzymatycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: od kilkudziesięciu do kilkuset mg/24h

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Rhodiola

79,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

5-HTP 200mg

89,00 zł

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>