Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:204,00 zł409,00 zł613,00 zł818,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Anabolic Amino Anabolic Amino

Olimp Anabolic Amino 9000 to kompleks całodziennych aminokwasów pochodzących z hydrolizatu białek serwatkowych, hydrolizatu białek z kurczaka oraz wołowiny. Dzięki temu zawarte w preparacie aminokwasy cechują się wysoką biodostępnością oraz podwyższoną zawartością glicyny, argininy i proliny. Suplement pozwala na szybkie i wygodne dostarczenie niezbędnych aminokwasów, przyczyniając się do budowy masy mięśniowej lub jej ochrony przed procesami katabolicznymi.

Preparat stanowi połączenie 18 aminokwasów, obejmujących zarówno te, które mogą być produkowane przez organizm (endogenne), jak i te które należy dostarczyć z pożywienia (egzogenne). Jak wiadomo, aminokwasy są podstawowym budulcem tkanki mięśniowej, a ich podaż korzystnie wpływa na przyrost masy mięśniowej i możliwość jej utrzymania. Ponadto aminokwasy pełnią wiele funkcji niezwiązanych z mięśniami szkieletowymi, ale wpływających na prawidłowe funkcjonowanie ustroju. Mogą być one wykorzystywane do syntezy neurotransmiterów, produkcji kolagenu czy inicjowania procesów metabolicznych. Podlegając ciągłej wymianie w organizmie, tzw. protein turnover, aminokwasy umożliwiają pozbywanie się uszkodzonych struktur i zastępowanie ich nowymi. Podaż aminokwasów podnosi się wraz ze wzrostem aktywności fizycznej ze względu na uszkodzenia mięśniowe, procesy regeneracyjne oraz metaboliczne zachodzące podczas wysiłku i po jego zakończeniu.

Zawarte w suplemencie aminokwasy endogenne to: kwas L-glutaminowy, kwas L-asparaginowy, L-prolina, L-alanina, L-seryna, L-tyrozyna, L-arginina, L-glicyna.

Produkcja kolagenu
Aminokwasy pochodzenia zwierzęcego dostarczają większej ilości proliny oraz glicyny, które wraz z lizyną uczestniczą w formowaniu kolagenu. Kolagen jest najobficiej występującym białkiem w ludzkim organizmie, odpowiadającym za budowę tkanki łącznej, obejmującej więzadła i ścięgna. Struktury te ulegają przeciążeniu podczas aktywności fizycznej, a dzięki odpowiedniej podaży tych trzech kluczowych do produkcji kolagenu aminokwasów, organizm może zregenerować i wzmocnić elementy tkanki łącznej.

Synteza tlenku azotu
Jednym z aminokwasów pobudzających produkcję tlenku azotu jest arginina, która jest najważniejszym składnikiem boosterów azotowych. Tlenek azotu jest hormonem gazowym, który jest znany głównie z możliwości rozszerzania światła naczyń krwionośnych. Dzięki temu zapewnia sprawny przepływ krwi do mięśni, umożliwiając uzyskanie efektu “pompy” treningowej.

Dystrybucja azotu
Kwas L-glutaminowy w organizmie pełni odpowiedzialną rolę - uczestniczy w transporcie i magazynowaniu azotu. Pozwalając dostarczyć go do uszkodzonych tkanek, sprzyja ich odnowie i regeneracji. Działając w synergii z aminokwasami BCAA, pozwala przyśpieszyć potreningową regenerację, syntezę glikogenu oraz zmniejszyć uszkodzenia mięśni szkieletowych. Ponadto jego suplementacja może znacząco podnieść potreningowy wyrzut hormonu wzrostu, sprzyjając regeneracji i procesom anabolicznym.

Aminokwasy egzogenne umieszone w preparacie to: L-leucyna, L-izoleucyna, L-walina, L-lizyna, L-treonina, L-fenyloalanina, L-metionina, L-histydyna, L-cysteina, L-tryptofan.

Aminokwasy o rozgałęzionym łańcuchu bocznym
Obejmują one trzy z aminokwasów egzogennych, a mianowicie leucynę, izoleucynę i walinę. Stanowią znaczną część aminokwasów zawartych w mięśniach szkieletowych, stanowiąc ważne funkcje w procesie budowy, regeneracji czy zapobiegania rozpadowi mięśni. Leucyna, poprzez wpływ na aktywność kinazy mTOR, silnie stymuluje proces syntezy białek mięśniowych, który jest niezbędny do budowy masy mięśniowej. Izoleucyna i walina wykazują działanie antykataboliczne, zwiększają wychwyt glukozy w mięśniach i sprzyjają resyntezie glikogenu mięśniowego, co korzystnie wpływa zarówno na wydolność mięśni, jak i ich regenerację.

Pozostałe właściwości aminokwasów
Cysteina, wraz z glicyną i kwasem glutaminowym, należy do aminokwasów, z których produkowany jest silny, naturalny przeciwutleniacz jakim jest glutation. Pozwala on na walkę z wolnymi rodnikami, stanem zapalnym, a także posiada właściwości neuroprotekcyjne i przeciwstarzeniowe. Metionina jest z kolei aminokwasem siarkowym, niezbędnym do prawidłowego przebiegu metylacji, która reguluje syntezę takich związków jak DNA, proteiny, neurotransmitery czy fosfolipidy. Proces ten jest niezwykle istotny do funkcjonowania całego organizmu, ponieważ odpowiada także za detoks, aktywację genów, eliminację histaminy i wiele więcej.

Podsumowując, Olimp Anabolic Amino 9000 to kompleks aminokwasów pochodzących ze źródeł zwierzęcych, charakteryzujący się wysoką biodostępnością i szybkim czasem wchłaniania. Pozwala wygodnie dostarczyć niezbędnych dla organizmu aminokwasów, które skutecznie wspomogą proces odbudowy i regeneracji u osób aktywnych fizycznie.

OutOfStock
5 1
5

Moje ulubione aminokwasy, bardzo duża dawka w jedne porcji i mocno przyspieszja regenerajce
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Anabolic Amino Anabolic Amino 9000 300 tab.
Olimp
110,00 zł

Anabolic Amino 9000 300 tab.

5 na podstawie 1 opinii ilość: 9000 300 tab.

Wszystkie warianty:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 50,00 zł
110,00 złz VAT
2,20 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 107,80 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Całodzienny kompleks aminokwasów z białek pochodzenia zwierzęcego
  • Wysoka zawartość aminokwasów nasilających produkcję kolagenu
  • Dostarcza niezbędnych do funkcjonowania ustroju aminokwasów
  • Zapewnia wysoką biodostępność i szybki czas wchłaniania
  • Połączenie 18 aminokwasów endo- i egzogennych
  • Wygodne do spożycia w każdej sytuacji
  • Przyśpiesza potreningową regenerację
  • Sprzyja budowie masy mięśniowej
  • Ogranicza katabolizm mięśniowy

Olimp Anabolic Amino 9000 to kompleks całodziennych aminokwasów pochodzących z hydrolizatu białek serwatkowych, hydrolizatu białek z kurczaka oraz wołowiny. Dzięki temu zawarte w preparacie aminokwasy cechują się wysoką biodostępnością oraz podwyższoną zawartością glicyny, argininy i proliny. Suplement pozwala na szybkie i wygodne dostarczenie niezbędnych aminokwasów, przyczyniając się do budowy masy mięśniowej lub jej ochrony przed procesami katabolicznymi.

Preparat stanowi połączenie 18 aminokwasów, obejmujących zarówno te, które mogą być produkowane przez organizm (endogenne), jak i te które należy dostarczyć z pożywienia (egzogenne). Jak wiadomo, aminokwasy są podstawowym budulcem tkanki mięśniowej, a ich podaż korzystnie wpływa na przyrost masy mięśniowej i możliwość jej utrzymania. Ponadto aminokwasy pełnią wiele funkcji niezwiązanych z mięśniami szkieletowymi, ale wpływających na prawidłowe funkcjonowanie ustroju. Mogą być one wykorzystywane do syntezy neurotransmiterów, produkcji kolagenu czy inicjowania procesów metabolicznych. Podlegając ciągłej wymianie w organizmie, tzw. protein turnover, aminokwasy umożliwiają pozbywanie się uszkodzonych struktur i zastępowanie ich nowymi. Podaż aminokwasów podnosi się wraz ze wzrostem aktywności fizycznej ze względu na uszkodzenia mięśniowe, procesy regeneracyjne oraz metaboliczne zachodzące podczas wysiłku i po jego zakończeniu.

Zawarte w suplemencie aminokwasy endogenne to: kwas L-glutaminowy, kwas L-asparaginowy, L-prolina, L-alanina, L-seryna, L-tyrozyna, L-arginina, L-glicyna.

Produkcja kolagenu
Aminokwasy pochodzenia zwierzęcego dostarczają większej ilości proliny oraz glicyny, które wraz z lizyną uczestniczą w formowaniu kolagenu. Kolagen jest najobficiej występującym białkiem w ludzkim organizmie, odpowiadającym za budowę tkanki łącznej, obejmującej więzadła i ścięgna. Struktury te ulegają przeciążeniu podczas aktywności fizycznej, a dzięki odpowiedniej podaży tych trzech kluczowych do produkcji kolagenu aminokwasów, organizm może zregenerować i wzmocnić elementy tkanki łącznej.

Synteza tlenku azotu
Jednym z aminokwasów pobudzających produkcję tlenku azotu jest arginina, która jest najważniejszym składnikiem boosterów azotowych. Tlenek azotu jest hormonem gazowym, który jest znany głównie z możliwości rozszerzania światła naczyń krwionośnych. Dzięki temu zapewnia sprawny przepływ krwi do mięśni, umożliwiając uzyskanie efektu “pompy” treningowej.

Dystrybucja azotu
Kwas L-glutaminowy w organizmie pełni odpowiedzialną rolę - uczestniczy w transporcie i magazynowaniu azotu. Pozwalając dostarczyć go do uszkodzonych tkanek, sprzyja ich odnowie i regeneracji. Działając w synergii z aminokwasami BCAA, pozwala przyśpieszyć potreningową regenerację, syntezę glikogenu oraz zmniejszyć uszkodzenia mięśni szkieletowych. Ponadto jego suplementacja może znacząco podnieść potreningowy wyrzut hormonu wzrostu, sprzyjając regeneracji i procesom anabolicznym.

Aminokwasy egzogenne umieszone w preparacie to: L-leucyna, L-izoleucyna, L-walina, L-lizyna, L-treonina, L-fenyloalanina, L-metionina, L-histydyna, L-cysteina, L-tryptofan.

Aminokwasy o rozgałęzionym łańcuchu bocznym
Obejmują one trzy z aminokwasów egzogennych, a mianowicie leucynę, izoleucynę i walinę. Stanowią znaczną część aminokwasów zawartych w mięśniach szkieletowych, stanowiąc ważne funkcje w procesie budowy, regeneracji czy zapobiegania rozpadowi mięśni. Leucyna, poprzez wpływ na aktywność kinazy mTOR, silnie stymuluje proces syntezy białek mięśniowych, który jest niezbędny do budowy masy mięśniowej. Izoleucyna i walina wykazują działanie antykataboliczne, zwiększają wychwyt glukozy w mięśniach i sprzyjają resyntezie glikogenu mięśniowego, co korzystnie wpływa zarówno na wydolność mięśni, jak i ich regenerację.

Pozostałe właściwości aminokwasów
Cysteina, wraz z glicyną i kwasem glutaminowym, należy do aminokwasów, z których produkowany jest silny, naturalny przeciwutleniacz jakim jest glutation. Pozwala on na walkę z wolnymi rodnikami, stanem zapalnym, a także posiada właściwości neuroprotekcyjne i przeciwstarzeniowe. Metionina jest z kolei aminokwasem siarkowym, niezbędnym do prawidłowego przebiegu metylacji, która reguluje syntezę takich związków jak DNA, proteiny, neurotransmitery czy fosfolipidy. Proces ten jest niezwykle istotny do funkcjonowania całego organizmu, ponieważ odpowiada także za detoks, aktywację genów, eliminację histaminy i wiele więcej.

Podsumowując, Olimp Anabolic Amino 9000 to kompleks aminokwasów pochodzących ze źródeł zwierzęcych, charakteryzujący się wysoką biodostępnością i szybkim czasem wchłaniania. Pozwala wygodnie dostarczyć niezbędnych dla organizmu aminokwasów, które skutecznie wspomogą proces odbudowy i regeneracji u osób aktywnych fizycznie.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Wielkość opakowania: 300 tabletekPorcja jednorazowa: 6 tabletekIlość porcji w opakowaniu: 50
w porcji (6 tabletek)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna206 kJ / 49 kcal*
Tłuszcz< 0,5 g*
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,3 g*
Węglowodany0,5 g*
w tym cukry< 0,5 g*
Białko11 g*
Sól0,27 g*
Kwas L-Glutaminowy1596 mg*
L-Leucyna749 mg*
Kwas L-Asparaginowy928 mg*
L-Lizyna735 mg*
L-Prolina1026 mg*
L-Walina455 mg*
L-Izoleucyna388 mg*
L-Treonina491 mg*
L-Alanina821 mg*
L-Seryna463 mg*
L-Fenyloalanina299 mg*
L-Tyrozyna197 mg*
L-Arginina607 mg*
Glicyna1410 mg*
L-Metionina163 mg*
L-Histydyna150 mg*
L-Cysteina121 mg*
L-Tryptofan81 mg*

Pozostałe składniki

55% Anabolic Amino 9000 blend (hydrolizat białek serwatkowych (z mleka ), hydrolizat białek kurczaka); hydrolizat białek wołowych, substancja wypełniająca - węglan wapnia; substancja wiążąca - fosforany wapnia; substancje przeciwzbrylające - sole magnezowe kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu; aromat.

Ostatnia ocena

franc

Moje ulubione aminokwasy, bardzo duża dawka w jedne porcji i mocno przyspieszja regenerajce

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Doctor's Best
179,00 zł

Serrapeptaza o wysokiej aktywności. Pomaga rozpuszczać skrzepy i reguluje produkcję śluzu.

Kupuję
Apollo's Hegemony
149,00 zł
(3)

Zaawansowany stack przedtreningowy. Wzrost siły, maksymalne pobudzenie i poprawa funkcji psychomotorycznych.

Kupuję
Apollo's Hegemony
59,00 zł
(3)

Deglicyryzowana lukrecja z aloesem. Polecana w chorobie wrzodowej i infekcjach górnych dróg oddechowych.

Kupuję
Performax Labs
149,00 zł

Odżywka do stosowania przed treningiem. Zapewnia wzrost siły, zwiększa wytrzymałość oraz nasila ukrwienie mięśni.

Kupuję
Aliness
33,90 zł

Sproszkowany sok z pędów jęczmienia. Promuje prawidłowy lipidogram i poziom glukozy, działa antyoksydacyjnie.

Kupuję
Optimum
135,00 zł
(1)

Odżywka białkowa z kazainą micelarną o wydłużonym czasie wchłaniania. Działa antykatabolicznie.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Kwas glutaminowy

Informacja

Kwas glutaminowy jest jednym  z 22 aminokwasów budujących białka, wytwarzany w organizmie ludzkim z większości aminokwasów (m.in. glutaminy, alfaketoglutaranu itp.) Spełnia funkcję neuroprzekaźnika o charakterze stymulującym , pozwalającym na umiejętność lepszego zapamiętywania. Jest prekursorem GABA (kwasu gamma aminomasłowego). Stosowanie kwasu glutaminowego w suplementacji sportowej ma ograniczony zasięg, ze względu na możliwość negatywnych skutków ubocznych w układzie nerwowym. Zastępuje go amid kwasu glutaminowego (glutamina) ograniczający, a nawet niwelujący, uboczne skutki działania. Występuje w żywności pochodzenia zwierzęcego oraz w niektórych roślinach białkowych, stosowany jest jako dodatek do odżywek białkowych i preparatów aminokwasowych, a także jako przyprawa poprawiająca smak potraw. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Kwas asparaginowy

Informacja

Kwas asparaginowy – aminokwas endogenny, jeden z 22 aminokwasów budujących białka, o szerokich właściwościach chemicznych: neuroprzekaźnik, uczestniczy w glukoneogenezie i syntezie puryn i mocznika. Występuje w wysokobiałkowych naturalnych środkach żywności, jak też w postaci syntetycznej. Kwas l-asparaginowy ma zastosowanie w suplementach aminokwasowych oraz w wielu preparatach mineralnych (m.in. asparaginian magnezu czy cynku w składzie ZMA), jest składnikiem aspartamu (w połączeniu z fenyloalaniną). Ostatnio prowadzone są badania kwasu d-asparaginowego (DAA) na organizmach zwierzęcych, wykazujące wpływ na syntezę testosteronu.

Kwas l-asparaginowy jest używany w suplementacji sportowej, w suplementach aminokwasowych, preparatach odżywczych (proteinowych) i mineralnych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lizyna

Informacja

Lizyna należy do grupy 9 aminokwasów egzogennych, dostarczanych do organizmu z zewnątrz (z pożywieniem lub jako suplement).Jest budulcem białka (również białka mięśniowego). Jest dostępna w żywności pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał) i roślinnego (rośliny strączkowe).  Odgrywa ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych (wchłaniania wapnia, produkcji enzymów, hormonów i przeciwciał), wraz z argininą jest składnikiem suplementów zwiększających syntezę hormonu wzrostu (stymulatory HGH). W postaci hydroksylizyny (jako składnika kolageny) zalecana przy leczeniu kontuzji sportowych oraz w profilaktyce.  W przypadku stresu i nadmiernych obciążeń fizycznych i psychicznych polecana ze względu na funkcję obniżania poziomu kortyzolu. Ma zastosowanie również w medycynie, w leczeniu stanów lękowych i opryszczki. Udział lizyny w spożyciu dobowej dawki aminokwasów nie powinien przekraczać 5,1 %. Dostępna w sprzedaży na www.muscle-zone.pl

W procesach gnilnych ciał białkowych,  w wyniku dekarboksylacji lizyny, może przekształcać się w kadawerynę (aminę biogenną) posiadającą silne działanie toksyczne.

Dawkowanie: brak ściśle określonej normy spożycia dobowego lizyny. W suplementacji stosuje się dawki używane zwyczajowo: z argininą 500mg – 2g (przed snem) ewentualnie okołotreningowo z innymi aminokwasami.

Prolina

Informacja

Prolina aminokwas endogenny, jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W wyniku przekształcenia (dokonywanego z udziałem witaminy C) w postać hydroksyl-proliny , jest budulcem kolagenu (podstawowego białka tkanki łącznej). Oddziaływuje pozytywnie na aparat ruchu  szczególnie u osób narażonych na przeciążenia (np. sportowcy sportów siłowych i wytrzymałościowych) oraz w okresie rehabilitacji po kontuzji lub zabiegach dokonywanych na narządach ruchu. Występuje w stanie naturalnym w żywności, lub jest syntezowana wewnątrz organizmu z glutaminianu. W suplementacji diety jest składnikiem  odżywek wysokobiałkowych, preparatów aminokwasowych (w postaci proliny lub hydroksyl-proliny), oraz wspomagających funkcjonowanie narządów ruchu zawierający kolagen, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak norm jednostkowego użycia. Dawkowanie przyjęte zwyczajowo w suplementacji.

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Treonina

Informacja

Treonina – aminokwas egzogenny, syntetyzowany z pokarmem lub (i) w postaci suplementów . Bierze udział w produkcji nowych białek mięśniowych. Jest niezbędna do tworzenia prawidłowego układu immunologicznego, utrzymuje w dobrym stanie skórę, kości. Wpływa na prawidłowy rozwój szkliwa w uzębieniu oraz funkcjonowanie układu pokarmowego działając pozytywnie na pracę wątroby i śluzówkę żołądka. Jest nieodzowna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Na rynku polskim brak monopreparatu treoniny. Dostępna w postaci mieszanek aminokwasowych (np. typ EAA) oraz naturalnych odżywek białkowych.

Niedobór treoniny może skutkować zaburzeniami neurologicznymi i wzmożenia się depresji.

Dawkowanie: brak norm dobowego zapotrzebowania treoniny. Dawki używane zwyczajowo w suplementacji.

Alanina

Informacja

Alanina jest aminokwasem endogennym (tzn. posiadającym możliwość syntezy w organizmie ludzkim innych aminokwasów i pirogronianu), budującym białka. Pełni kluczową rolę w transporcie azotu pomiędzy mięśniami i wątrobą (tzw. cykl glukozowo-alaninowy). Pozwala na przetwarzanie w glukozę związków niecukrowych. W okresie długotrwałego wysiłku wspomaga przemiany metaboliczne. Występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał, jaja) i roślinnego (rośliny strączkowe, groch). Znajduje zastosowanie w postaci suplementów aminokwasowych i preparatów okołotreningowych. Stanowi uzupełnienie BCAA. Zwiększone użytkowanie preparatów z alaniną jest konieczne w treningu sportowym wymagającym wysokiej wytrzymałości i siły (np. u sportowców podnoszących ciężary, maratończyków ipt.).

Seryna

Informacja

Seryna należy do grupy aminokwasów endogennych, czyli syntetyzowanych w organizmie człowieka, występuje w postaci naturalnej w mózgu człowieka oraz mleczku sojowym. Jej pochodną jest fosfodyloseryna. Seryna bierze udział w syntezie białek mięśniowych , jest m.in. aktywatorem kinazy białkowej C (enzymu zlokalizowanego w mózgu), działającym pozytywnie na układ nerwowy (poprawia funkcje kojarzenia i zapamiętywania oraz koncentrację), podwyższa zdolność odbioru bodźców zewnętrznych i intensyfikuje proces przetwarzania informacji. Seryna stosowana w pokarmach wpływa na obniżenie poziomu kortyzolu, hormonu katabolicznego zlokalizowanego w tkance mięśniowej, wpływającego ujemnie na procesy metaboliczne, powodującego spadek masy mięśniowej i przyrost tkanki tłuszczowej. Stosowanie seryny wpływa na tempo rekonwalescencji, powrót do zdrowia po kontuzjach oraz utrzymywanie kondycji psychofizycznej. Ze względu na wysoką cenę w suplementacji stosowana bardzo rzadko. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: zwyczajowo stosowane w suplementacji

Fenyloalanina

Informacja

Fenyloalanina (aminokwas egzogenny) jest dostarczana z zewnątrz w pożywieniu lub środkach syntetycznych. Jej źródłem są pokarmy wysokobiałkowe oraz odżywki, koncentraty: proteinowe, aminokwasowi  i suplementy diety dla sportowców . Prekursor tyrozyny, hormonów tarczycy i neuroprzekaźników (adrenalina, noradrenalina, dopomina),  fenyloetylaminy (neuromodulator) oraz barwników melaninowych włosów i skóry. Niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ma działanie przeciwbólowe, przeciwdepresyjne oraz stosowana jest jako dodatek do preparatów o działaniu termogenicznym i stymulującym. Jest składnikiem aspartamu.

Nadmiar fenyloalaniny spożywany przez osoby z problemami neurologicznymi, może obniżyć dostępność innego aminokwasu egzogennego tryptofanu układu nerwowego, a w konsekwencji doprowadzić do obniżenia serotoniny i nasilić objawy depresji.

Tyrozyna

Informacja

Tyrozyna - aminokwas endogenny (syntezowany wewnątrz organizmu), jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W stanie naturalnym występuje w produktach żywnościowych zwierzęcych (jaja, nabiał, mięso). W razie niedoborów może być syntezowana w procesie hydroksylacji fenyloalaniny, ulegającej przekształceniu w tyrozynę w obrębie wątroby. Jest prekursorem neuroprzekaźników : dopaminy (z grupy  katecholamin, uczestniczących w procesach zachodzących w układzie nerwowym, powodujących koordynację mięśni oraz uczestniczy w syntezie wielu hormonów) i noradrenaliny (przeciwdziałającej stresowi, stymulującej pracę serca i układu krążenia oraz nasilającej glikogenolizę i lipolizę uczestnicząc w procesach przemian energetycznych). Tyrozyna jest prekursorem hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemian w procesach metabolicznych oraz barwnikiem (melanina). W suplementacji preparaty zawierające tyrozynę stosowane są w programach redukcji tkanki tłuszczowej (odchudzanie), poprawiających natrój i pobudzających.

Dawkowanie: Zwyczajowo 500–2000 mg na dobę.

Arginina

Informacja

Arginina jest aminokwasem egzogennym, występuje jako składnik białek w pożywieniu syntezowanych w ustroju człowieka w wielkościach nie zawsze potrzebnych, stąd konieczne jej dostarczanie w postaci syntetyków. Bierze udział w procesach biosyntezy agmatyny, kreatyny i tlenków azotu. Stosowanie suplementów zawierających argininę wpływa przetreningowo na zwiększenie zdolności wysiłkowych (wytrzymałość, siła). Zażyta po znacznym wysiłku intensyfikuje przenoszenie składników energetycznych i budulcowych i intensyfikuje proces odnowy. Stosowana przed snem w połączeniu z lizyną i ornityną potęguje syntezę hormonu wzrostu. Uczestniczy w wewnątrzustrojowej  syntezie kreatyny. Arginina (jako prekursor ornityny) bierze udział w cyklu mocznikowym, zwiększa przepływ krwi w układzie krwionośnym, zwiększa potencję seksualną (w krótkim czasie po zastosowaniu). Wpływa na odporność organizmu przeciwdziałając infekcjom oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. W suplementach bywa najczęściej w postaci alfaketoglutaranu.

Glicyna

Informacja

Glicyna należy do grupy 22 aminokwasów endogennych (syntezowanych wewnątrz organizmu)  budujących białka, a także niebiałkowego składnika enzymów tzw. hemu. Jest neuroprzekaźnikiem tłumiącym, pozwalającym na polepszenie komfortu snu już przy dawce 3 g przed snem. Glicyna (podobnie jak arginina) jest prekursorem kreatyny. Jest niezbędna w procesie syntezy silnego antyoksydanta usuwającego poza organizm wolne rodniki tlenowe, glutationu. Działa żółciopędnie i żółciotwórczo. Dzięki oddziaływaniu na syntezę hormonów wzrostu przyspiesza odnowę biologiczna organizmu. W postaci naturalnej występuje w pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. W suplementacji sportowej jest składnikiem stacków kreatynowych, suplementów aminokwasowych, odżywek białkowych opartych na składnikach naturalnych i węglowodanowo-białkowych.

Metionina

Informacja

Metionina jest aminokwasem egzogennym, zawierającym w swym składzie siarkę. Zapewnia wielofunkcyjny metabolizm, przy nieodzownym udziale witaminy B6. Uczestniczy w syntezie fosfolipidów (np. lecytyna),  karnityny odpowiedzialnej za transport w organizmie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych spalanych w mitochondriach komórkowych (organellach komórkowych w komórkach z wyodrębnionym jądrem), wraz z cystyną tworzy cysteinę. Pełni w organizmie funkcję przeciwutleniacza. Naturalnym źródłem pozyskiwania metioniny są pokarmy wysokobiałkowe pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, ryby), roślinnego (nasiona sezamu, produkty zbożowe). Dostępna we wszystkich odżywkach białkowych i białkowo węglowodanowych, suplementach aminokwasowych typu EAA i zawierających tzw. aminokwasy całodzienne, środkach wspomagania wątroby i kosmetykach wspomagających wzrost i stan włosów, skóry i paznokci. 

Histydyna

Informacja

Histydyna jest jednym z 22 aminokwasów wchodzących w skład białka, który w zależności od źródła informacji określany jest jako "względnie egzogenny" lub "egzogenny". Wymagana dawka tego aminokwasu jest bardzo niewielka, a przy tym należy dodać, że rolę w zaspokajaniu zapotrzebowania na niego może odgrywać również mikroflora jelitowa.

Histydyna jest prekursorem karnozyny, a więc dipeptydu posiadającego właściwości antyoksydacyjne i buforujące. Zwiększenie dawki karnozyny w mięśniach jest skutecznym sposobem na zwiększenie siły i wytrzymałości, jak również na przyspieszenie regeneracji po wysiłku fizycznym, a więc poprawy wskaźników, które mają niebagatelne znaczenie zwłaszcza w przypadku osób regularnie uprawiających sport, w tym sportowców zawodowych.

Oferta preparatów zawierających histydynę jest dość mocno ograniczona, aminokwas ten jest głównie dodawany do niektórych suplementów stosowanych przed i/lub po treningu oraz suplementów aminokwasowych. Należy jednak zaznaczyć, iż występuje ona również w postaci naturalnej w pokarmach bogatych w białko, a więc przede wszystkim w mięsie, jajach i nabiale, a także w odżywkach białkowych.

Histydyna jest aminokwasem glukogennym, czyli może zostać przekształcona w organizmie w glukozę. Bierze ona również udział w syntezie białek, w tym hemoglobiny.

Dawkowanie: Brak precyzyjnych danych, aczkolwiek jak już zostało to nadmienione powyżej – wymagana dawka tego aminokwasu jest bardzo niewielka.

Cysteina

Informacja

Cysteina należy do grupy aminokwasów endogennych, syntetyzowanych przez organizm, biorącym udział w detoksykacji organizmu. W połączeniu L-cysteiny z glutaminą i glicyną uczestniczy w syntezie glutationu (silnego przeciwutleniacza) oraz białek, enzymów i koenzymów. Występuje w produktach wysokobiałkowych, w mniejszych ilościach w kukurydzy i orzeszkach arachidowych. Źródłem jej pozyskiwania są również koncentraty i izolaty białka serwatkowego oraz preparaty zawierające mieszanki aminokwasów. Nie występuje w postaci monopreparatów. Jest składnikiem preparatów wykazujących właściwości detoksyczne, wspomagających pracę wątroby oraz w suplementach poprawiających kosmetykę ciała, najczęściej pod postaci l-cystyny (dwóch połączonych cząsteczek cysteiny) lub w postaci NAC.

Dawkowanie: Zwyczajowo w suplementacji 50–500 mg na dobę.

Tryptofan

Informacja

Tryptofan jest jednym z dziewięciu aminokwasów egzogennych, wymagających spożywania żywności wysokobiałkowej, monopreparatów tryptofanu, aminokwasów typu EAA  i całodziennych oraz odżywek proteinowych, niezbędnym w procesie syntezy białek. Jego pochodna 5-hydroksytryptofan w procesie dekarboksylacji jest prekursorem serotoniny ((hormonu tkankowego mającego wpływ na ciśnienie krwi oraz perystaltykę jelit), a w dalszych procesach melatoniny (hormonu snu). Jest wykorzystywany do syntezy kwasu nikotynowego ,(niacyny, zwanej witaminą PP) . Ze względu na działanie hamujące łaknienie jest stosowany również w niektórych preparatach odchudzających.

Nawet niewielki niedobór jest niebezpieczny dla przebiegu wielu procesów fizjologicznych, może powodować w układzie nerwowym pogorszenie nastroju, bezsenność i zakłócenia w procesie trawienia. Niedobór tryptofanu w dłuższym czasie prowadzi do depresji i zaburzeń neurologicznych.

Monopreparaty tryptofanu zalecane są jako środek zmniejszający stres i zmniejszenie poczucia bezsenności. Wchodzi w skład preparatów aminokwasowych typu EAA i aminokwasów całodziennych, jest cennym składnikiem odżywek proteinowych. W sprzedaży w sklepie muscle-zone.pl

Dawki zalecane w suplementacji: 500 – 2000 mg przed snem, zamiennie 500 – 1000 mg przed posiłkami.

Ostatnio na blogu

Żonglowanie parametrami treningowymi cz.3

Żonglowanie parametrami treningowymi cz.3

W poprzednich tekstach (część 1, część 2) opisałem jak ułożyć program treningowy składający się z 3 mikrocykli kolejno skupiających się na...

czytaj więcej
Cholina – niezwykły nootropik o szerokim spektrum działania

Cholina – niezwykły nootropik o szerokim spektrum działania

Cholina jest niezwykle ważnym składnikiem odżywczym dla organizmu ludzkiego, który jest niezbędny do optymalnego funkcjonowania...

czytaj więcej
Czy białko i kreatyna uszkadzają nerki?

Czy białko i kreatyna uszkadzają nerki?

Jeśli choć trochę interesujesz się tematyką żywienia, a zwłaszcza jeśli od dłuższego czasu wylewasz siódme poty na treningu siłowym, to...

czytaj więcej
Cynamon – na zdrowie oraz szczupłą sylwetkę

Cynamon – na zdrowie oraz szczupłą sylwetkę

Cynamon jest przyprawą produkowaną z drzew z rodzaju cynamonowców, obejmującą około 250 gatunków. Wykorzystywany był od wieków w przepisach kulinarnych...

czytaj więcej
Cynamon – dlaczego warto dodać go do codziennej diety?

Cynamon – dlaczego warto dodać go do codziennej diety?

Cynamon niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Dawniej wykorzystywano go jako środek leczniczy w przypadku chorób takich jak choroby układu oddechowego,...

czytaj więcej
Cholina podczas ciąży a wpływ na mózg dziecka

Cholina podczas ciąży a wpływ na mózg dziecka

Przyjmowanie większych ilości choliny podczas ciąży, może polepszyć funkcjonowanie mózgu noworodka: badanie Cornell...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027