Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Uni-Liver Uni-Liver

Uni-Liver to suplement zawierający w swoim składzie najwyższej jakości aminokwasów pochodzących ze źródeł zwierzęcych(wątrób), pozyskane w unikalnym procesie przebiegającym pod niską temtperaturą.

W skład Uni-Liver wchodzą:

L-Arginina - bierze udział w powstawaniu tlenku azotu i tym samym wykazuje zdolność do rozszerzania naczyń krwionośnych, pozwalając na lepsze ukrwienie mięśni i tkanek miękkich. W sposób pośredni bierze udział w syntezie cGMP, które wraz z ATP, bierze udział w procesie skurczu mięśni oraz wykazuje działanie anaboliczne. Wpływa na wydzielanie hormonu wzrostu, wspiera proces regeneracji wątroby, jest ważnym prekursorem dla kreatyny

L-Leucyna – wpływa na syntezę mięśni szkieletowych na kilka sposobów: zwiększa wydzielanie insuliny, potężnego anabolika obecnego w naszym ciele, wpływa na aktywność kinazy proteinowej S6, przyspiesza fosforylację białka wiążącego eIf4E oraz wpływa na stopień powiązania pomiędzy białkami (eIF)4E i eIF4G. Wszystko to, pomimo skomplikowanego brzmienia i nazewnictwa sprowadza się do bardzo prostego twierdzenia – Leucyna zwiększa stopień, i szybkość, wykorzystania białek do budowy mięśni.

L-Izoleucyna – dostarczanie dużych ilości Leucyny powoduje obniżenie poziomu pozostałych dwóch aminokwasów Izoleucyny i Waliny dlatego tak ważne jest aby stosować wszystkie trzy związki razem. Dodatkowo Izoleucyna jest zaliczana do aminokwasów glukogennych czyli takich, które organizm w łatwy i szybki sposób może przekształcić w niezbędną mu do funkcjonowania energię. Oznacza to, że będziemy mogli trenować dłużej i intensywniej oraz szybciej się regenerować.

L-Walina – swoją obecność w tym zestawieniu, zawdzięcza nie tylko, wspomnianej wcześniej, potrzebie podawania wszystkich trzech aminokwasów BCAA razem ale również wpływowi na ograniczenie zmęczenia centralnego układu nerwowego. Dodatkowo, jak w przypadku pozostałych dwóch aminokwasów, jest łatwo przekształcana w energie dla pracujących mięśni i tym samym pozwala oszczędzić zapasy glikogenu zgromadzone w wątrobie.

L-Lizyna – podobnie jak pozostałe aminokwasy musi być dostarczana z pożywienia ponieważ nasz organizm nie jest w stanie jej syntezować. Wykazuje właściwości przeciwutleniające (niszczy wolne rodniki) a tym samym pomaga zwalczać choroby, pomaga podnieść poziom hormonu wzrostu, obecna przy budowie kolagenu, wchłania wapń i poprawia koncentracje umysłową.

L-Histydyna – razem z Beta-Alaniną biorą udział w syntezie Karnozyny tym samym zapobiega nadbudowywaniu się kwasu mlekowego, pozwalając na dłuższy i cięższy trening.

L-Tryptofan – wykazuje działanie przeciwdepresyjne (poprzez udział w syntezie ważnego neurotransmitera – serotoniny), zwiększa ukrwienie mięśni szkieletowych oraz skóry, poprawia prace jelita cienkiego

L-Metionina – należy do grupy aminokwasów siarkowych. Jest niezbędna w procesie syntezy białek (jest przyłączana jako pierwsza podczas budowy łańcucha polipeptydowego), zwiększa produkcję glutanionu (związek pomagający usuwać toksyny z organizmu), uczestniczy w powstawaniu adrenaliny, kwasów nukleinowych i fosforanu kreatyny.

L-Treonina – odgrywa ważną rolę w syntezie kolagenu a tym samym poprawia stan naszych stawów, więzadeł i ścięgien. Jest też obecna przy produkcji antyciał oraz pozwala ograniczyć proces otłuszczania wątroby.

L-Fenylalanina - ulega konwersji do tyrozyny, która jest prekursorem m.in.: dopaminy, adrenaliny i noradrenaliny (stymulują centralny układ nerwowy, łagodzą stany depresyjne, poprawiają pamięć i zdolność koncentracji)

L-Tyrozyna – jest prekursorem dla adrenaliny, dopaminy i noradrenaliny (niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego)

L-Cysteina – pomaga oczyścić organizm z toksyn, bierze udział w przemianach metabolicznych zachodzących w gałce ocznej

L-Seryna – bierze udział w syntezie wielu, obecnych w mózgu, związków (m.in.: acetylocholiny), tym samym wpływa na zachowanie jego prawidłowych czynności i struktury.

Kwas Glutaminowy – wchodzi w skład neuronów, bierze udział w syntezie acetylocholiny i adrenaliny, zmniejsza wyczerpanie nerwowe, poprawia pamięć i koncentracje.

Kwas Asparginowy – bierze udział w metabolizmie węglowodanów, transportuje magnezpotas od komórek, pomaga w usuwaniu amoniaku z organizmu.

Glicyna – uczestniczy w procesie powstawania czerwonych krwinek, tym samym wpływa na transport tlenu we krwi, odgrywa istotną rolę w procesach syntezy glukozy i kreatyny (ważne źródła energii)

L-Alanina - przenosi do wątroby reszty węglowe, które zużywane są do syntezy glukozy, tym samym wspiera metabolizm mięśni

L-Prolina – niezbędna w procesie syntezy kolagenu, przyspiesza regeneracje uszkodzonych więzadeł i chrząstek

Brak na magazynie
5 2
5

Najlepsze aminokwasy od universal
5

Najlepsze aminokwasy od universal
Since 2005
Dodaj do koszyka
Uni-Liver Uni-Liver 250 tab.
UNIVERSAL
65,00 zł

Uni-Liver

5 na podstawie 2 opinii

Wszystkie warianty

250 tab.
65,00 zł
500 tab.
119,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!

Cechy

Siła:
Wytrzymałość:
Redukcja Wagi:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,75 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • WSPIERA PROCESY ANABOLICZNE
  • ZAWIERA AMINOKWASY NIEZBĘDNE I BCAA
  • SKUTECZNIE HAMUJE KATABOLIZM

Uni-Liver to suplement zawierający w swoim składzie najwyższej jakości aminokwasów pochodzących ze źródeł zwierzęcych(wątrób), pozyskane w unikalnym procesie przebiegającym pod niską temtperaturą.

W skład Uni-Liver wchodzą:

L-Arginina - bierze udział w powstawaniu tlenku azotu i tym samym wykazuje zdolność do rozszerzania naczyń krwionośnych, pozwalając na lepsze ukrwienie mięśni i tkanek miękkich. W sposób pośredni bierze udział w syntezie cGMP, które wraz z ATP, bierze udział w procesie skurczu mięśni oraz wykazuje działanie anaboliczne. Wpływa na wydzielanie hormonu wzrostu, wspiera proces regeneracji wątroby, jest ważnym prekursorem dla kreatyny

L-Leucyna – wpływa na syntezę mięśni szkieletowych na kilka sposobów: zwiększa wydzielanie insuliny, potężnego anabolika obecnego w naszym ciele, wpływa na aktywność kinazy proteinowej S6, przyspiesza fosforylację białka wiążącego eIf4E oraz wpływa na stopień powiązania pomiędzy białkami (eIF)4E i eIF4G. Wszystko to, pomimo skomplikowanego brzmienia i nazewnictwa sprowadza się do bardzo prostego twierdzenia – Leucyna zwiększa stopień, i szybkość, wykorzystania białek do budowy mięśni.

L-Izoleucyna – dostarczanie dużych ilości Leucyny powoduje obniżenie poziomu pozostałych dwóch aminokwasów Izoleucyny i Waliny dlatego tak ważne jest aby stosować wszystkie trzy związki razem. Dodatkowo Izoleucyna jest zaliczana do aminokwasów glukogennych czyli takich, które organizm w łatwy i szybki sposób może przekształcić w niezbędną mu do funkcjonowania energię. Oznacza to, że będziemy mogli trenować dłużej i intensywniej oraz szybciej się regenerować.

L-Walina – swoją obecność w tym zestawieniu, zawdzięcza nie tylko, wspomnianej wcześniej, potrzebie podawania wszystkich trzech aminokwasów BCAA razem ale również wpływowi na ograniczenie zmęczenia centralnego układu nerwowego. Dodatkowo, jak w przypadku pozostałych dwóch aminokwasów, jest łatwo przekształcana w energie dla pracujących mięśni i tym samym pozwala oszczędzić zapasy glikogenu zgromadzone w wątrobie.

L-Lizyna – podobnie jak pozostałe aminokwasy musi być dostarczana z pożywienia ponieważ nasz organizm nie jest w stanie jej syntezować. Wykazuje właściwości przeciwutleniające (niszczy wolne rodniki) a tym samym pomaga zwalczać choroby, pomaga podnieść poziom hormonu wzrostu, obecna przy budowie kolagenu, wchłania wapń i poprawia koncentracje umysłową.

L-Histydyna – razem z Beta-Alaniną biorą udział w syntezie Karnozyny tym samym zapobiega nadbudowywaniu się kwasu mlekowego, pozwalając na dłuższy i cięższy trening.

L-Tryptofan – wykazuje działanie przeciwdepresyjne (poprzez udział w syntezie ważnego neurotransmitera – serotoniny), zwiększa ukrwienie mięśni szkieletowych oraz skóry, poprawia prace jelita cienkiego

L-Metionina – należy do grupy aminokwasów siarkowych. Jest niezbędna w procesie syntezy białek (jest przyłączana jako pierwsza podczas budowy łańcucha polipeptydowego), zwiększa produkcję glutanionu (związek pomagający usuwać toksyny z organizmu), uczestniczy w powstawaniu adrenaliny, kwasów nukleinowych i fosforanu kreatyny.

L-Treonina – odgrywa ważną rolę w syntezie kolagenu a tym samym poprawia stan naszych stawów, więzadeł i ścięgien. Jest też obecna przy produkcji antyciał oraz pozwala ograniczyć proces otłuszczania wątroby.

L-Fenylalanina - ulega konwersji do tyrozyny, która jest prekursorem m.in.: dopaminy, adrenaliny i noradrenaliny (stymulują centralny układ nerwowy, łagodzą stany depresyjne, poprawiają pamięć i zdolność koncentracji)

L-Tyrozyna – jest prekursorem dla adrenaliny, dopaminy i noradrenaliny (niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego)

L-Cysteina – pomaga oczyścić organizm z toksyn, bierze udział w przemianach metabolicznych zachodzących w gałce ocznej

L-Seryna – bierze udział w syntezie wielu, obecnych w mózgu, związków (m.in.: acetylocholiny), tym samym wpływa na zachowanie jego prawidłowych czynności i struktury.

Kwas Glutaminowy – wchodzi w skład neuronów, bierze udział w syntezie acetylocholiny i adrenaliny, zmniejsza wyczerpanie nerwowe, poprawia pamięć i koncentracje.

Kwas Asparginowy – bierze udział w metabolizmie węglowodanów, transportuje magnezpotas od komórek, pomaga w usuwaniu amoniaku z organizmu.

Glicyna – uczestniczy w procesie powstawania czerwonych krwinek, tym samym wpływa na transport tlenu we krwi, odgrywa istotną rolę w procesach syntezy glukozy i kreatyny (ważne źródła energii)

L-Alanina - przenosi do wątroby reszty węglowe, które zużywane są do syntezy glukozy, tym samym wspiera metabolizm mięśni

L-Prolina – niezbędna w procesie syntezy kolagenu, przyspiesza regeneracje uszkodzonych więzadeł i chrząstek

Sposób użycia
Producent
Recenzje (2)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 250 tabletekPorcja jednorazowa: 2 tabletkiIlość porcji w opakowaniu: 125
w porcji (2 tabletki)zawartość%ZDS
Ryboflawina110 mcg6%
Niacyna500 mcg3%
Witamina B61 mg50%
Witamina B125 mcg85%
Wapń120 mg12%
Fosfor100 mg10%
Cholina22 mg*
Profil Aminokwasowy na 100 g:
L-Alanina5459 mg*
L-Arginina6671 mg*
L-Asparagina277 mg*
Kwas L-asparaginowy5796 mg*
Kwas L-glutaminowy11137 mg*
L-Glicyna6134 mg*
L-Histydyna1061 mg*
L-Izoleucyna3121 mg*
L-Leucyna5911 mg*
L-Lizyna4634 mg*
L-Metionina2622 mg*
L-Fenyloalanina3657 mg*
L-Seryna4141 mg*
L-Tauryna1310 mg*
L-Treonina2530 mg*
L-Tryptofan1011 mg*
L-Tyrozyna2900 mg*
L-Walina4196 mg*

Pozostałe składniki

aminokwasy pochodzące z wątroby wołowej, serwatka (z mleka), fosforan diwapnia, woda, celuloza mikrokrystaliczna, kwas stearynowy, stearynian magnezu, lecytyna sojowa, glazura farmaceutyczna.

Ostatnia ocena

Siwy

Najlepsze aminokwasy od universal

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
  • Darmowa dostawa
Casein 100
TREC
175,00 zł

Booster tlenku azotu. Zmniejsza zakwaszenie mięśni, zwiększa wytrzymałość i poprawia koncentrację.

Kupuję
NOW FOODS
33,00 zł

Przyspiesza metabolizm; stymuluje termogenezę; stabilizuje glikemię.

Kupuję
DYMATIZE
219,00 zł

Odżywka białkowa na bazie kazeiny micelarnej. Ułatwia budowę mięśni i redukcję tkanki tłuszczowej.

Kupuję
5% NUTRITION
149,00 zł

Rewolucyjny preparat intensyfikujący zjawisko pompy mięśniowej. Wyróżnia się długim i silnym działaniem.

Kupuję
HI-TECH
159,00 zł

Suplement aminokwasowy z dodatkiem stymulantów. Dodaje energii, zwiększa wytrzymałość i koncentrację.

Kupuję
PHARMABEST
19,00 zł

Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103) (LGG) - jedyny szczep spełniający wszystkie warunki idealnego probiotyku.

Kupuję

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Fosfor

Informacja

Fosfor (pierwiastek chemiczny z grupy azotowców, występujący w kilku odmianach kolorystycznych: biały [trujący], czerwony, fioletowy i czarny). Jest mikroelementem biorącym udział w reakcjach fizjologicznych organizmu. Jest czynnikiem prawidłowej struktury kości i zębów, magazynując ok. 85 % pierwiastka, w postaci hydroksyapatytu. Reguluje kwasowość w organizmie zwiększając pH. Jest składnikiem kwasów nukleinowych. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie nerek i serca oraz nerwy (przenoszenie impulsów). Naturalnym źródłem pozyskiwania fosforu są zarówno produkty roślinne (jaja, nasiona, orzechy, pełne ziarno), jak i pochodzenia zwierzęcego (drób, różne rodzaje mięsa, ryby). Niedobór fosforu i wzmocnienie struktury kości można wyrównać poprzez stosowanie odpowiednich odżywek i suplementów.

Niedobór fosforu wywołuje chorobę kości (krzywicę) i ropowicę.

Nadmiar fosforu (aczkolwiek wydalany jest przez nerki) wywołać może naruszenie równowagi mineralnej (szczególnie obniżenia poziomu wapnia, aż do jego całkowitej utraty).  Szczególną ostrożność spożywania produktów i specyfików zawierających fosfor zaleca się osobom chorym przewlekle na nerki i osobom w podeszłym wieku. Nadmiar potasu należy równoważyć wówczas zwiększonym przyjmowaniem wapnia.

Dawkowanie: 800-1200 mg na dobę. Górną granicę dawkowania powinny spożywać kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Cholina

Informacja

Cholina należy do grupy witamin B rozpuszczalnych w cieczach. Jest organiczną zasadą azotową zawierającą lecytynę i acetylocholinę. Wspólnie z inozytolem bierze udział w metabolizmie tłuszczów i przemianach cholesterolu zapobiegając się jego osadzaniu na ścianach tętnic oraz złogów w pęcherzyku żółciowym. Dzięki przenikaniu do mózgu zawarta w niej lecytyna usprawnia jego działanie i poprawia pamięć. Stosowana w leczeniu chorób wieku starczego (Alzheimera). Występuje w produktach roślinnych: drożdżach, kiełkach pszenicy, lecytynie, warzywach zielonolistnych i żółtka jaj.

Alanina

Informacja

Alanina jest aminokwasem endogennym (tzn. posiadającym możliwość syntezy w organizmie ludzkim innych aminokwasów i pirogronianu), budującym białka. Pełni kluczową rolę w transporcie azotu pomiędzy mięśniami i wątrobą (tzw. cykl glukozowo-alaninowy). Pozwala na przetwarzanie w glukozę związków niecukrowych. W okresie długotrwałego wysiłku wspomaga przemiany metaboliczne. Występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał, jaja) i roślinnego (rośliny strączkowe, groch). Znajduje zastosowanie w postaci suplementów aminokwasowych i preparatów okołotreningowych. Stanowi uzupełnienie BCAA. Zwiększone użytkowanie preparatów z alaniną jest konieczne w treningu sportowym wymagającym wysokiej wytrzymałości i siły (np. u sportowców podnoszących ciężary, maratończyków ipt.).

Arginina

Informacja

Arginina jest aminokwasem egzogennym, występuje jako składnik białek w pożywieniu syntezowanych w ustroju człowieka w wielkościach nie zawsze potrzebnych, stąd konieczne jej dostarczanie w postaci syntetyków. Bierze udział w procesach biosyntezy agmatyny, kreatyny i tlenków azotu. Stosowanie suplementów zawierających argininę wpływa przetreningowo na zwiększenie zdolności wysiłkowych (wytrzymałość, siła). Zażyta po znacznym wysiłku intensyfikuje przenoszenie składników energetycznych i budulcowych i intensyfikuje proces odnowy. Stosowana przed snem w połączeniu z lizyną i ornityną potęguje syntezę hormonu wzrostu. Uczestniczy w wewnątrzustrojowej  syntezie kreatyny. Arginina (jako prekursor ornityny) bierze udział w cyklu mocznikowym, zwiększa przepływ krwi w układzie krwionośnym, zwiększa potencję seksualną (w krótkim czasie po zastosowaniu). Wpływa na odporność organizmu przeciwdziałając infekcjom oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. W suplementach bywa najczęściej w postaci alfaketoglutaranu.

Asparagina

Informacja

Asparagina jest aminokwasem endogennym syntetyzowanym bezpośrednio w organizmie ludzkim, a również w pokarmach zawierających duże ilości białka roślinnego i zwierzęcego. Dostępna jest również w postaci odżywek, suplementów i preparatów mineralnych (np. asparaginian magnezu lub cynku [ZMA]). Bierze udział bezpośredni lub przy wspomaganiu syntetykami w procesach fizjologicznych: przemianach energetycznych, syntezie puryn i mocznika. Jego pochodna (asparginina) wraz z fenyoalaniną (aminokwasem egzogennym) wchodzi w skład  aspartamu [E 951]. Pojawia się coraz więcej pozytywnych opinii sportowców o przydatności jej odpowiednika kwasu d-asparginowego na zwiększenie potencjału testosteronowego.  

Dawkowanie: brak norm dziennych spożycia

Glicyna

Informacja

Glicyna należy do grupy 22 aminokwasów endogennych (syntezowanych wewnątrz organizmu)  budujących białka, a także niebiałkowego składnika enzymów tzw. hemu. Jest neuroprzekaźnikiem tłumiącym, pozwalającym na polepszenie komfortu snu już przy dawce 3 g przed snem. Glicyna (podobnie jak arginina) jest prekursorem kreatyny. Jest niezbędna w procesie syntezy silnego antyoksydanta usuwającego poza organizm wolne rodniki tlenowe, glutationu. Działa żółciopędnie i żółciotwórczo. Dzięki oddziaływaniu na syntezę hormonów wzrostu przyspiesza odnowę biologiczna organizmu. W postaci naturalnej występuje w pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. W suplementacji sportowej jest składnikiem stacków kreatynowych, suplementów aminokwasowych, odżywek białkowych opartych na składnikach naturalnych i węglowodanowo-białkowych.

Histydyna

Informacja

Histydyna jest jednym z 22 aminokwasów wchodzących w skład białka, który w zależności od źródła informacji określany jest jako "względnie egzogenny" lub "egzogenny". Wymagana dawka tego aminokwasu jest bardzo niewielka, a przy tym należy dodać, że rolę w zaspokajaniu zapotrzebowania na niego może odgrywać również mikroflora jelitowa.

Histydyna jest prekursorem karnozyny, a więc dipeptydu posiadającego właściwości antyoksydacyjne i buforujące. Zwiększenie dawki karnozyny w mięśniach jest skutecznym sposobem na zwiększenie siły i wytrzymałości, jak również na przyspieszenie regeneracji po wysiłku fizycznym, a więc poprawy wskaźników, które mają niebagatelne znaczenie zwłaszcza w przypadku osób regularnie uprawiających sport, w tym sportowców zawodowych.

Oferta preparatów zawierających histydynę jest dość mocno ograniczona, aminokwas ten jest głównie dodawany do niektórych suplementów stosowanych przed i/lub po treningu oraz suplementów aminokwasowych. Należy jednak zaznaczyć, iż występuje ona również w postaci naturalnej w pokarmach bogatych w białko, a więc przede wszystkim w mięsie, jajach i nabiale, a także w odżywkach białkowych.

Histydyna jest aminokwasem glukogennym, czyli może zostać przekształcona w organizmie w glukozę. Bierze ona również udział w syntezie białek, w tym hemoglobiny.

Dawkowanie: Brak precyzyjnych danych, aczkolwiek jak już zostało to nadmienione powyżej – wymagana dawka tego aminokwasu jest bardzo niewielka.

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Lizyna

Informacja

Lizyna należy do grupy 9 aminokwasów egzogennych, dostarczanych do organizmu z zewnątrz (z pożywieniem lub jako suplement).Jest budulcem białka (również białka mięśniowego). Jest dostępna w żywności pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał) i roślinnego (rośliny strączkowe).  Odgrywa ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych (wchłaniania wapnia, produkcji enzymów, hormonów i przeciwciał), wraz z argininą jest składnikiem suplementów zwiększających syntezę hormonu wzrostu (stymulatory HGH). W postaci hydroksylizyny (jako składnika kolageny) zalecana przy leczeniu kontuzji sportowych oraz w profilaktyce.  W przypadku stresu i nadmiernych obciążeń fizycznych i psychicznych polecana ze względu na funkcję obniżania poziomu kortyzolu. Ma zastosowanie również w medycynie, w leczeniu stanów lękowych i opryszczki. Udział lizyny w spożyciu dobowej dawki aminokwasów nie powinien przekraczać 5,1 %. Dostępna w sprzedaży na www.muscle-zone.pl

W procesach gnilnych ciał białkowych,  w wyniku dekarboksylacji lizyny, może przekształcać się w kadawerynę (aminę biogenną) posiadającą silne działanie toksyczne.

Dawkowanie: brak ściśle określonej normy spożycia dobowego lizyny. W suplementacji stosuje się dawki używane zwyczajowo: z argininą 500mg – 2g (przed snem) ewentualnie okołotreningowo z innymi aminokwasami.

Metionina

Informacja

Metionina jest aminokwasem egzogennym, zawierającym w swym składzie siarkę. Zapewnia wielofunkcyjny metabolizm, przy nieodzownym udziale witaminy B6. Uczestniczy w syntezie fosfolipidów (np. lecytyna),  karnityny odpowiedzialnej za transport w organizmie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych spalanych w mitochondriach komórkowych (organellach komórkowych w komórkach z wyodrębnionym jądrem), wraz z cystyną tworzy cysteinę. Pełni w organizmie funkcję przeciwutleniacza. Naturalnym źródłem pozyskiwania metioniny są pokarmy wysokobiałkowe pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, ryby), roślinnego (nasiona sezamu, produkty zbożowe). Dostępna we wszystkich odżywkach białkowych i białkowo węglowodanowych, suplementach aminokwasowych typu EAA i zawierających tzw. aminokwasy całodzienne, środkach wspomagania wątroby i kosmetykach wspomagających wzrost i stan włosów, skóry i paznokci. 

Fenyloalanina

Informacja

Fenyloalanina (aminokwas egzogenny) jest dostarczana z zewnątrz w pożywieniu lub środkach syntetycznych. Jej źródłem są pokarmy wysokobiałkowe oraz odżywki, koncentraty: proteinowe, aminokwasowi  i suplementy diety dla sportowców . Prekursor tyrozyny, hormonów tarczycy i neuroprzekaźników (adrenalina, noradrenalina, dopomina),  fenyloetylaminy (neuromodulator) oraz barwników melaninowych włosów i skóry. Niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ma działanie przeciwbólowe, przeciwdepresyjne oraz stosowana jest jako dodatek do preparatów o działaniu termogenicznym i stymulującym. Jest składnikiem aspartamu.

Nadmiar fenyloalaniny spożywany przez osoby z problemami neurologicznymi, może obniżyć dostępność innego aminokwasu egzogennego tryptofanu układu nerwowego, a w konsekwencji doprowadzić do obniżenia serotoniny i nasilić objawy depresji.

Seryna

Informacja

Seryna należy do grupy aminokwasów endogennych, czyli syntetyzowanych w organizmie człowieka, występuje w postaci naturalnej w mózgu człowieka oraz mleczku sojowym. Jej pochodną jest fosfodyloseryna. Seryna bierze udział w syntezie białek mięśniowych , jest m.in. aktywatorem kinazy białkowej C (enzymu zlokalizowanego w mózgu), działającym pozytywnie na układ nerwowy (poprawia funkcje kojarzenia i zapamiętywania oraz koncentrację), podwyższa zdolność odbioru bodźców zewnętrznych i intensyfikuje proces przetwarzania informacji. Seryna stosowana w pokarmach wpływa na obniżenie poziomu kortyzolu, hormonu katabolicznego zlokalizowanego w tkance mięśniowej, wpływającego ujemnie na procesy metaboliczne, powodującego spadek masy mięśniowej i przyrost tkanki tłuszczowej. Stosowanie seryny wpływa na tempo rekonwalescencji, powrót do zdrowia po kontuzjach oraz utrzymywanie kondycji psychofizycznej. Ze względu na wysoką cenę w suplementacji stosowana bardzo rzadko. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: zwyczajowo stosowane w suplementacji

Tauryna

Informacja

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

Treonina

Informacja

Treonina – aminokwas egzogenny, syntetyzowany z pokarmem lub (i) w postaci suplementów . Bierze udział w produkcji nowych białek mięśniowych. Jest niezbędna do tworzenia prawidłowego układu immunologicznego, utrzymuje w dobrym stanie skórę, kości. Wpływa na prawidłowy rozwój szkliwa w uzębieniu oraz funkcjonowanie układu pokarmowego działając pozytywnie na pracę wątroby i śluzówkę żołądka. Jest nieodzowna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Na rynku polskim brak monopreparatu treoniny. Dostępna w postaci mieszanek aminokwasowych (np. typ EAA) oraz naturalnych odżywek białkowych.

Niedobór treoniny może skutkować zaburzeniami neurologicznymi i wzmożenia się depresji.

Dawkowanie: brak norm dobowego zapotrzebowania treoniny. Dawki używane zwyczajowo w suplementacji.

Tryptofan

Informacja

Tryptofan jest jednym z dziewięciu aminokwasów egzogennych, wymagających spożywania żywności wysokobiałkowej, monopreparatów tryptofanu, aminokwasów typu EAA  i całodziennych oraz odżywek proteinowych, niezbędnym w procesie syntezy białek. Jego pochodna 5-hydroksytryptofan w procesie dekarboksylacji jest prekursorem serotoniny ((hormonu tkankowego mającego wpływ na ciśnienie krwi oraz perystaltykę jelit), a w dalszych procesach melatoniny (hormonu snu). Jest wykorzystywany do syntezy kwasu nikotynowego ,(niacyny, zwanej witaminą PP) . Ze względu na działanie hamujące łaknienie jest stosowany również w niektórych preparatach odchudzających.

Nawet niewielki niedobór jest niebezpieczny dla przebiegu wielu procesów fizjologicznych, może powodować w układzie nerwowym pogorszenie nastroju, bezsenność i zakłócenia w procesie trawienia. Niedobór tryptofanu w dłuższym czasie prowadzi do depresji i zaburzeń neurologicznych.

Monopreparaty tryptofanu zalecane są jako środek zmniejszający stres i zmniejszenie poczucia bezsenności. Wchodzi w skład preparatów aminokwasowych typu EAA i aminokwasów całodziennych, jest cennym składnikiem odżywek proteinowych. W sprzedaży w sklepie muscle-zone.pl

Dawki zalecane w suplementacji: 500 – 2000 mg przed snem, zamiennie 500 – 1000 mg przed posiłkami.

Tyrozyna

Informacja

Tyrozyna - aminokwas endogenny (syntezowany wewnątrz organizmu), jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W stanie naturalnym występuje w produktach żywnościowych zwierzęcych (jaja, nabiał, mięso). W razie niedoborów może być syntezowana w procesie hydroksylacji fenyloalaniny, ulegającej przekształceniu w tyrozynę w obrębie wątroby. Jest prekursorem neuroprzekaźników : dopaminy (z grupy  katecholamin, uczestniczących w procesach zachodzących w układzie nerwowym, powodujących koordynację mięśni oraz uczestniczy w syntezie wielu hormonów) i noradrenaliny (przeciwdziałającej stresowi, stymulującej pracę serca i układu krążenia oraz nasilającej glikogenolizę i lipolizę uczestnicząc w procesach przemian energetycznych). Tyrozyna jest prekursorem hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemian w procesach metabolicznych oraz barwnikiem (melanina). W suplementacji preparaty zawierające tyrozynę stosowane są w programach redukcji tkanki tłuszczowej (odchudzanie), poprawiających natrój i pobudzających.

Dawkowanie: Zwyczajowo 500–2000 mg na dobę.

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Ostatnio na blogu

Śniadanie – 7 najlepszych produktów na pierwszy posiłek!

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Okazuje się jednak, że czasami lepiej jest go nie zjeść. Kiedy? Wtedy kiedy mamy do wyboru wyjątkowo ominąć ten...

czytaj więcej

Przełom w zakresie terapii zastępczej w cukrzycy typu 1

Cukrzyca typu 1 jest przewlekłą chorobą, w której trzustka wytwarza niewiele lub nie wytwarza wcale insuliny w wyniku działania układu odpornościowego na...

czytaj więcej

Czy naturalna substancja zawarta w spirulinie może obniżyć wysokie ciśnienie krwi?

Włoscy naukowcy przetestowali różne związki występujące w spirulinie, aby dowiedzieć się, czy którakolwiek z tych substancji może obniżyć wysokie...

czytaj więcej

Dlaczego cukier nie uzależnia?

Jednym z najbardziej zakorzenionych twierdzeń w zakresie żywienia jest przekonanie o wszechobecnym uzależnieniu od cukru. Zgodnie ze wspomnianym...

czytaj więcej

Depresja – cicha morderczyni

Jedną z chorób XXI wieku, która zbiera swoje żniwo jest depresja.  Według raportu WHO depresja jest główną przyczyną samobójstw, których liczba wynosi...

czytaj więcej

Czy Horny Goat Weed pomaga na zaburzenia erekcji?

Zaburzenia erekcji  (Erectile dysfunction (ED) )definiuje się jako niezdolność do uzyskania i utrzymania erekcji wystarczająco mocnej, aby odbyć stosunek...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ Supplements LTD
Unit 3 Enterprise Court Rotherham South Yorkshire S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027