Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł410,00 zł615,00 zł820,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Glycine 1000mg Glycine 1000mg

NOW Glycine 1000 mg to środek dostarczający jeden gram wolnej formy glicyny w każdej kapsułce. Uzupełniając dietę w ważny dla pracy organizmu aminokwas, wspiera funkcjonowanie licznych układów, szczególnie nerwowego, sercowo-naczyniowego, pokarmowego, czy kostno-stawowego oraz wątroby. Pozwala istotnie zwiększyć zdolności obronne i detoksykacyjne organizmu, oparte na mechanizmach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i immunomodulujących. Promuje zachowanie dobrej kondycji psychicznej, a stosowany na wieczór skutecznie przygotowuje organizm do wysokiej jakości nocnego wypoczynku. Występując w postaci łatwych do połknięcia kapsułek celulozowych, możliwy jest do przyjęcia także przez wegan.

Glicyna – inaczej kwas α-aminooctowy, zapisywany skrótem Gly, najprostszy pośród związków chemicznych z grupy aminokwasów, nieczynny optycznie z racji posiadanego wyłącznie jednego atomu wodoru w łańcuchu bocznym. Po raz pierwszy wyodrębniony w 1820 roku. Postacią przypomina kryształki, jest słodkawy w smaku i bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Z żywieniowego punku widzenia uznawany jest za substancję nie niezbędną. Wraz z przeciętną dietą dostarczana jest do organizmu ilość 3-5 g w ciągu dnia. Ostatnio co raz więcej doniesień wskazuje na potrzebę zwiększenia ilości przyjmowanej glicyny, celem zaspokojenia potrzeb ustroju na dany aminokwas.

Glicyna jako substancja aktywna
Przez bardzo długi czas uznawana za związek nie wywołujący istotnych efektów. Zwracano uwagę niemal wyłącznie na rolę konstytucyjną (udział w tworzeniu struktur białkowych jako składowej). Istotną właściwością glicyny, poza wchodzeniem w skład ważnych biologicznie aktywnych, bądź nie, struktur, jest natomiast jej zdolność do oddziaływania na receptory glicynowe (przekaźnik hamujący) oraz receptory N-metylo-D-asparaginowe (NMDA) (koagonista wspierający aktywację glutaminianem) zlokalizowane w układzie nerwowym. Tym samym dostarczona z zewnątrz może działać jako substancja aktywna. Wysoką skuteczność działania w układzie nerwowym po przyjęciu z zewnątrz zawdzięcza m. in. swojej zdolności do biernej dyfuzji przez barierę krew-mózg poprzez transport niespecyficzny. Dzięki temu bez większych problemów może zwiększać swoje stężenie w płynie mózgowo-rdzeniowym i oddziaływać na wybrane receptory, prowadząc do wywoływania określonych efektów.

Właściwości glicyny

Wywiera działanie immunomodulujące, przeciwzapalne i cytoprotekcyjne
Oddziałując na komórki zapalne, takie jak np. makrofagi zmniejsza pobudliwość czynników transkrypcyjnych, a tym samym tworzenie cytokin prozapalnych i wolnych rodników. Przy jej podaniu zauważalny jest spadek aktywności NF-κB, obniżeniu ulega poziom interleukiny 6 (IL-6) i TNF-α, z kolei wzrasta ilość interleukiny 10 (IL-10), co istotnie wpływa na niwelowanie rozległości stanów zapalnych. Wpływając na aktywność makrofagów i zwiększając ilość interferonu, podnosi skuteczność obronną ustroju przed patogenami. Uznaje się, że za immunomodulujące, przeciwzapalne i cytoprotekcyjne efekty glicyny, odpowiada jej zdolność do aktywacji kanału chlorkowego, który ingerując w potencjał membrany plazmowej tłumi otwarcie kanałów wapniowych zależnych od typu L i przeciwdziała wzrostowi wewnątrzkomórkowych jonów wapnia, co ma dalsze konsekwencje w ochronie stabilności komórki.

Zwiększa pojemność bariery antyoksydacyjnej
Glicyna, obok kwasu glutaminowego i cysteiny, wchodząc w skład struktury glutationu, jest istotnym związkiem umożliwiającym endogenną syntezę danego związku przeciwutleniającego. Przyczyniając się do podnoszenia ogólnej puli glutationu, bierze udział w redukcji głównie nadtlenku wodoru i regeneracji innych związków przeciwutleniających, chociażby witamin C i E.

Potęguje efektywność detoksykacji
Pozwalając na syntezę i podnoszenie poziomu glutationu, wspiera usuwanie licznych związków toksycznych dla organizmu, w tym: pestycydów, toksyn niektórych patogenów np. bakterii E. Coli, czy acetaminofenu.

Wspiera gospodarkę energetyczną ustroju
Będąc łatwym do przemiany w glukozę aminokwasem glukogennym, stanowi istotny substrat energetyczny. Stymulując wydzielanie hormonu jelitowego (glukagonu), wspiera insulinę w rozlokowywaniu glukozy w organizmie. Po intensywnym wysiłku fizycznym istotnie wspiera odbudowę glikogenu, rezerwuaru węglowodanów służących za ważny magazyn substratów energetycznych. Jako jedna z niezbędnych składowych umożliwiających przebieg endogennej syntezy kreatyny, zapewnia organizmowi zdolność tworzenia transportera i magazynu związków wysokoenergetycznych, takich jak np. adenozyno-5′-trifosforanu (ATP).

Zapewnia prawidłową kondycję układu sercowo-naczyniowego
Biorąc udział w syntezie hemu, zapewnia zdolność bezpiecznego przenoszenia tlenu w naczyniach. Wzmacniając barierę antyoksydacyjną ustroju, wspiera niezachwiane funkcjonowanie procesów odpowiedzialnych za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Wspiera stabilizację płytek krwi. Dodatkowo chroniąc komórki układu krwionośnego przed nadmiernym stresem oksydacyjnym, w tym redukując wielkość peroksydacji lipidów krążących w układzie krwionośnym oraz przeciwdziałając procesom glikacji hemoglobiny w ustroju o zaburzonej gospodarce węglowodanowo-insulinowej, umożliwia zachowanie prawidłowości struktur układu krwionośnego i ich zdolności do wykonywania przypisanej im funkcji.

Wspiera pracę układu nerwowego
Oddziałując na receptory glicynowe, w sposób który pełni rolę przekaźnika hamującego oraz ingerując w aktywność receptorów N-metylo-D-asparaginowe (NMDA), poprzez co wspiera ich aktywację glutaminianem, angażuje się działanie układu nerwowego. Wykazując właściwości wazoaktywne promujące rozszerzanie naczyń i usprawnianie mikrokrążenia w mózgu, wspomaga odżywienie, dotlenienie i detoksykację istotnego dla układu nerwowego narządu. Redukując wielkość gromadzonych ilości cholesterolu, fosfolipidów, trójglicerydów i wolnych kwasów tłuszczowych w mózgu podczas nadmiernej konsumpcji alkoholu, ogranicza występowanie obrzęku tworzącego się w mózgu.

Usprawnia procesy regeneracyjne kośćca i stawów
Zwiększając proliferację osteoblastów oraz inkorporację BrdU i ekspresję mRNA Ki-67 w komórkach MCF-7, znacząco zwiększa gęstość mineralną kości, liczbę beleczkową i gęstość połączeń w ich strukturach, co przekłada się na szybkość odnowy kości. Uznaje się, iż wykazuje estrogenopodobne działanie osteoporotyczne. Szczególnie zauważalne jest ono u kobiet w okresie menopauzy. Istotne jest także wspieranie glicyny regeneracji ścięgien po urazach.

Wspomaga prawidłową pracę wątroby
Zwiększając ilość glutationu w wątrobie, zmniejsza wielkość uszkodzeń hepatocytów powodowanych nadmierną aktywnością oksydacyjną i zbyt dużą akumulacją toksyn. Opóźniając wchłanianie alkoholu z przewodu pokarmowego, ułatwia radzenie sobie wątroby z alkoholem. Redukując magazynowanie trójglicerydów, cholesterolu, wolnych kwasów tłuszczowych i fosfolipidów w wątrobie w okresie nadmiernego przyjmowania alkoholu, zmniejsza wielkość stłuszczenia wątroby. Zapewniając wymagany skład kwasów żółciowych i prawidłową działalność mitochondriów w okresie zbytniego zniszczenia struktur wątroby, dba o zachowanie jej wymaganej funkcjonalności.

Wspiera zachowanie struktur nerek
Wspomagając utrzymanie struktur nefronów w okresie niedokrwienia, sprzyja zachowaniu struktur, a tym samym i odpowiedniej funkcjonalności nerek.

Dba o dobrą kondycję układu pokarmowego
Wspierając funkcjonowanie bariery antyoksydacyjnej, redukuje wielkość stresu oksydacyjnego stanowiącego zagrożenie dla integralności komórek układu pokarmowego. Zmniejszając wydzielanie kwasu solnego i niwelując stres oksydacyjny zagrażający integralności śluzówki żołądka, przyczynia się do zachowania dobrego stanu danego odcinka układu pokarmowego. Obniża tym samym ilość uszkodzeń żołądka powodowanych alkoholem. Zmniejszając odczucia bólu żołądka powodowane przyjmowaniem kwasu acetylosalicylowego, poprawia jego tolerancję. Ograniczając rozległość stanów zapalnych, poprawia funkcjonalność mięśni gładkich znajdujących się m. in. w jelitach.

Zmniejsza ilość powstającej próchnicy zębów
Ingerując w skład lipidowy zębów, bez wpływu na wielkość retencji wapnia, czy fosforu, pozwala na tworzenie zębów bardziej odpornych na próchnicę.

Ułatwia zasypianie i poprawia jakość snu
Glicyna podana z zewnątrz skraca czas zasypiania i poprawia zarówno subiektywną, jak i obiektywną jakość snu. W godzinę po jej podaniu zauważalne są: obniżenie temperatury ciała i rozszerzenie naczyń krwionośnych, towarzyszące przygotowywaniu się organizmu do odbycia nocnego wypoczynku. Znaczącemu skróceniu ulega sen nie-REM (NREM), pozwalając na szybsze przejście do snu głębokiego. Poprawiona jakość snu pozwala na wystąpienie uczucia zmniejszonego zmęczenia w dniu następnym. Za główne mechanizmy poprawiające jakość snu za pomocą glicyny, postuluje się jej wpływ na receptory NMDA, modulowanie ekspresji pewnych peptydów m. in. wazopresyny argininy (AVP) i polipeptydu jelitowego wazoaktywny (VIP), a także zwiększanie pozakomórkowego uwalniania się serotoniny w przedniej części korowej.

Wspomaga zachowanie dobrego stanu psychicznego
Wspierając przywracanie równowagi seryna/glicyna, w chwilach zachwiania ich stężeń w osoczu na korzyść seryny oraz równoważąc niektóre inne aminokwasy takie jak: tauryna i glutaminian, promuje utrzymanie równowagi psychicznej. Umożliwiając równoważenie proporcji tworzonej z wybranymi aminokwasami, jak również oddziałując na receptory NMDA oraz poprawiając jakość snu, pozwala na zmniejszenie przygnębienia oraz wprowadzenie lepszego samopoczucia i nastawienia wobec świata. Ponadto za pośrednictwem receptorów NMDA, zmniejsza uciążliwość zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych (OCD, Zespół Nerwicy Natręctw).

Wspiera kontrolę masy ciała
Zwiększając stężenie adiponektyny, wpływa na metabolizm węglowodanów i tłuszczy, sprzyjając utrzymaniu odpowiedniej masy ciała. Dodatkowo uważa się, że istotne działanie wspierające kontrolę wagi może odbywać się poprzez właściwości glicyny wspierające wydzielanie glukagonopodobnego peptydu-1 (GLP-1), glukagonu oraz prowadzący do ograniczenia tempa lipogenezy pośredni wpływ na aktywność cAMP i AMPK.

NOW Glycine 1000 mg jest monopreparatem uzupełniającym dietę w istotny dla funkcjonowania organizmu aminokwas, którym jest glicyna. Stanowiąc ważną cząstkę budującą liczne struktury ustroju zapewnia możliwość właściwego pełnienia przypisanych funkcji białkom w skład których wchodzi. Tworząc ważną składową glutationu, związku stanowiącego filar bariery antyoksydacyjnej i silne ogniwo procesów detoksykacyjnych, pozwala na zachowanie odpowiedniej równowagi wewnątrzustrojowej. Sprawuje pieczę nad niezachwianym działaniem licznych układów, w tym nerwowego, pokarmowego, krwionośnego, kostno-stawowego, bądź immunologicznego, jak również narządów, takich jak wątroba, czy nerki. Za sprawą swoich unikatowych właściwości pełnionych w układzie nerwowym, pozwala na zachowanie równowagi psychicznej. Dostarczony porą wieczorną, uspokaja organizm, przygotowując go do snu, a także moduluje jego przebieg, celem zapewnienia możliwie najlepszej jakości nocnego wypoczynku. Zamknięcie glicyny w bezżelatynowe kapsułki, pozwala na jej przyjmowanie również przez osoby prowadzące wegański styl życia.

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Glycine 1000mg Glycine 1000mg 100 kaps.
Now Foods
49,00 zł

Glycine 1000mg 100 kaps.

ilość: 100 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
mała ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2022-05
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
49,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 48,02 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Glicyna w postaci wolnej
  • Istotny element strukturalny białek
  • Ważna składowa glutationu
  • Wzmacnia barierę antyoksydacyjną
  • Ogranicza rozległość stanów zapalnych
  • Przyspiesza procesy detoksykacyjne
  • Istotnie wpływa na neurotransmisję
  • Dba o dobry stan układu nerwowego
  • Promuje utrzymanie równowagi psychicznej
  • Wspomaga relaksację organizmu
  • Przygotowuje ustrój do nocnego wypoczynku
  • Zapewnia lepszą jakość snu
  • Wspiera układ sercowo-naczyniowy
  • Dba o kondycję układu pokarmowego
  • Utrzymuje funkcjonalność wątroby
  • Wspomaga regenerację kośćca i stawów
  • Zmniejsza podatność zębów na próchnicę
  • Wspiera kontrolę masy ciała
  • Zamknięty w celulozowych kapsułkach
  • Możliwy do spożycia przez wegan

NOW Glycine 1000 mg to środek dostarczający jeden gram wolnej formy glicyny w każdej kapsułce. Uzupełniając dietę w ważny dla pracy organizmu aminokwas, wspiera funkcjonowanie licznych układów, szczególnie nerwowego, sercowo-naczyniowego, pokarmowego, czy kostno-stawowego oraz wątroby. Pozwala istotnie zwiększyć zdolności obronne i detoksykacyjne organizmu, oparte na mechanizmach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i immunomodulujących. Promuje zachowanie dobrej kondycji psychicznej, a stosowany na wieczór skutecznie przygotowuje organizm do wysokiej jakości nocnego wypoczynku. Występując w postaci łatwych do połknięcia kapsułek celulozowych, możliwy jest do przyjęcia także przez wegan.

Glicyna – inaczej kwas α-aminooctowy, zapisywany skrótem Gly, najprostszy pośród związków chemicznych z grupy aminokwasów, nieczynny optycznie z racji posiadanego wyłącznie jednego atomu wodoru w łańcuchu bocznym. Po raz pierwszy wyodrębniony w 1820 roku. Postacią przypomina kryształki, jest słodkawy w smaku i bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Z żywieniowego punku widzenia uznawany jest za substancję nie niezbędną. Wraz z przeciętną dietą dostarczana jest do organizmu ilość 3-5 g w ciągu dnia. Ostatnio co raz więcej doniesień wskazuje na potrzebę zwiększenia ilości przyjmowanej glicyny, celem zaspokojenia potrzeb ustroju na dany aminokwas.

Glicyna jako substancja aktywna
Przez bardzo długi czas uznawana za związek nie wywołujący istotnych efektów. Zwracano uwagę niemal wyłącznie na rolę konstytucyjną (udział w tworzeniu struktur białkowych jako składowej). Istotną właściwością glicyny, poza wchodzeniem w skład ważnych biologicznie aktywnych, bądź nie, struktur, jest natomiast jej zdolność do oddziaływania na receptory glicynowe (przekaźnik hamujący) oraz receptory N-metylo-D-asparaginowe (NMDA) (koagonista wspierający aktywację glutaminianem) zlokalizowane w układzie nerwowym. Tym samym dostarczona z zewnątrz może działać jako substancja aktywna. Wysoką skuteczność działania w układzie nerwowym po przyjęciu z zewnątrz zawdzięcza m. in. swojej zdolności do biernej dyfuzji przez barierę krew-mózg poprzez transport niespecyficzny. Dzięki temu bez większych problemów może zwiększać swoje stężenie w płynie mózgowo-rdzeniowym i oddziaływać na wybrane receptory, prowadząc do wywoływania określonych efektów.

Właściwości glicyny

Wywiera działanie immunomodulujące, przeciwzapalne i cytoprotekcyjne
Oddziałując na komórki zapalne, takie jak np. makrofagi zmniejsza pobudliwość czynników transkrypcyjnych, a tym samym tworzenie cytokin prozapalnych i wolnych rodników. Przy jej podaniu zauważalny jest spadek aktywności NF-κB, obniżeniu ulega poziom interleukiny 6 (IL-6) i TNF-α, z kolei wzrasta ilość interleukiny 10 (IL-10), co istotnie wpływa na niwelowanie rozległości stanów zapalnych. Wpływając na aktywność makrofagów i zwiększając ilość interferonu, podnosi skuteczność obronną ustroju przed patogenami. Uznaje się, że za immunomodulujące, przeciwzapalne i cytoprotekcyjne efekty glicyny, odpowiada jej zdolność do aktywacji kanału chlorkowego, który ingerując w potencjał membrany plazmowej tłumi otwarcie kanałów wapniowych zależnych od typu L i przeciwdziała wzrostowi wewnątrzkomórkowych jonów wapnia, co ma dalsze konsekwencje w ochronie stabilności komórki.

Zwiększa pojemność bariery antyoksydacyjnej
Glicyna, obok kwasu glutaminowego i cysteiny, wchodząc w skład struktury glutationu, jest istotnym związkiem umożliwiającym endogenną syntezę danego związku przeciwutleniającego. Przyczyniając się do podnoszenia ogólnej puli glutationu, bierze udział w redukcji głównie nadtlenku wodoru i regeneracji innych związków przeciwutleniających, chociażby witamin C i E.

Potęguje efektywność detoksykacji
Pozwalając na syntezę i podnoszenie poziomu glutationu, wspiera usuwanie licznych związków toksycznych dla organizmu, w tym: pestycydów, toksyn niektórych patogenów np. bakterii E. Coli, czy acetaminofenu.

Wspiera gospodarkę energetyczną ustroju
Będąc łatwym do przemiany w glukozę aminokwasem glukogennym, stanowi istotny substrat energetyczny. Stymulując wydzielanie hormonu jelitowego (glukagonu), wspiera insulinę w rozlokowywaniu glukozy w organizmie. Po intensywnym wysiłku fizycznym istotnie wspiera odbudowę glikogenu, rezerwuaru węglowodanów służących za ważny magazyn substratów energetycznych. Jako jedna z niezbędnych składowych umożliwiających przebieg endogennej syntezy kreatyny, zapewnia organizmowi zdolność tworzenia transportera i magazynu związków wysokoenergetycznych, takich jak np. adenozyno-5′-trifosforanu (ATP).

Zapewnia prawidłową kondycję układu sercowo-naczyniowego
Biorąc udział w syntezie hemu, zapewnia zdolność bezpiecznego przenoszenia tlenu w naczyniach. Wzmacniając barierę antyoksydacyjną ustroju, wspiera niezachwiane funkcjonowanie procesów odpowiedzialnych za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Wspiera stabilizację płytek krwi. Dodatkowo chroniąc komórki układu krwionośnego przed nadmiernym stresem oksydacyjnym, w tym redukując wielkość peroksydacji lipidów krążących w układzie krwionośnym oraz przeciwdziałając procesom glikacji hemoglobiny w ustroju o zaburzonej gospodarce węglowodanowo-insulinowej, umożliwia zachowanie prawidłowości struktur układu krwionośnego i ich zdolności do wykonywania przypisanej im funkcji.

Wspiera pracę układu nerwowego
Oddziałując na receptory glicynowe, w sposób który pełni rolę przekaźnika hamującego oraz ingerując w aktywność receptorów N-metylo-D-asparaginowe (NMDA), poprzez co wspiera ich aktywację glutaminianem, angażuje się działanie układu nerwowego. Wykazując właściwości wazoaktywne promujące rozszerzanie naczyń i usprawnianie mikrokrążenia w mózgu, wspomaga odżywienie, dotlenienie i detoksykację istotnego dla układu nerwowego narządu. Redukując wielkość gromadzonych ilości cholesterolu, fosfolipidów, trójglicerydów i wolnych kwasów tłuszczowych w mózgu podczas nadmiernej konsumpcji alkoholu, ogranicza występowanie obrzęku tworzącego się w mózgu.

Usprawnia procesy regeneracyjne kośćca i stawów
Zwiększając proliferację osteoblastów oraz inkorporację BrdU i ekspresję mRNA Ki-67 w komórkach MCF-7, znacząco zwiększa gęstość mineralną kości, liczbę beleczkową i gęstość połączeń w ich strukturach, co przekłada się na szybkość odnowy kości. Uznaje się, iż wykazuje estrogenopodobne działanie osteoporotyczne. Szczególnie zauważalne jest ono u kobiet w okresie menopauzy. Istotne jest także wspieranie glicyny regeneracji ścięgien po urazach.

Wspomaga prawidłową pracę wątroby
Zwiększając ilość glutationu w wątrobie, zmniejsza wielkość uszkodzeń hepatocytów powodowanych nadmierną aktywnością oksydacyjną i zbyt dużą akumulacją toksyn. Opóźniając wchłanianie alkoholu z przewodu pokarmowego, ułatwia radzenie sobie wątroby z alkoholem. Redukując magazynowanie trójglicerydów, cholesterolu, wolnych kwasów tłuszczowych i fosfolipidów w wątrobie w okresie nadmiernego przyjmowania alkoholu, zmniejsza wielkość stłuszczenia wątroby. Zapewniając wymagany skład kwasów żółciowych i prawidłową działalność mitochondriów w okresie zbytniego zniszczenia struktur wątroby, dba o zachowanie jej wymaganej funkcjonalności.

Wspiera zachowanie struktur nerek
Wspomagając utrzymanie struktur nefronów w okresie niedokrwienia, sprzyja zachowaniu struktur, a tym samym i odpowiedniej funkcjonalności nerek.

Dba o dobrą kondycję układu pokarmowego
Wspierając funkcjonowanie bariery antyoksydacyjnej, redukuje wielkość stresu oksydacyjnego stanowiącego zagrożenie dla integralności komórek układu pokarmowego. Zmniejszając wydzielanie kwasu solnego i niwelując stres oksydacyjny zagrażający integralności śluzówki żołądka, przyczynia się do zachowania dobrego stanu danego odcinka układu pokarmowego. Obniża tym samym ilość uszkodzeń żołądka powodowanych alkoholem. Zmniejszając odczucia bólu żołądka powodowane przyjmowaniem kwasu acetylosalicylowego, poprawia jego tolerancję. Ograniczając rozległość stanów zapalnych, poprawia funkcjonalność mięśni gładkich znajdujących się m. in. w jelitach.

Zmniejsza ilość powstającej próchnicy zębów
Ingerując w skład lipidowy zębów, bez wpływu na wielkość retencji wapnia, czy fosforu, pozwala na tworzenie zębów bardziej odpornych na próchnicę.

Ułatwia zasypianie i poprawia jakość snu
Glicyna podana z zewnątrz skraca czas zasypiania i poprawia zarówno subiektywną, jak i obiektywną jakość snu. W godzinę po jej podaniu zauważalne są: obniżenie temperatury ciała i rozszerzenie naczyń krwionośnych, towarzyszące przygotowywaniu się organizmu do odbycia nocnego wypoczynku. Znaczącemu skróceniu ulega sen nie-REM (NREM), pozwalając na szybsze przejście do snu głębokiego. Poprawiona jakość snu pozwala na wystąpienie uczucia zmniejszonego zmęczenia w dniu następnym. Za główne mechanizmy poprawiające jakość snu za pomocą glicyny, postuluje się jej wpływ na receptory NMDA, modulowanie ekspresji pewnych peptydów m. in. wazopresyny argininy (AVP) i polipeptydu jelitowego wazoaktywny (VIP), a także zwiększanie pozakomórkowego uwalniania się serotoniny w przedniej części korowej.

Wspomaga zachowanie dobrego stanu psychicznego
Wspierając przywracanie równowagi seryna/glicyna, w chwilach zachwiania ich stężeń w osoczu na korzyść seryny oraz równoważąc niektóre inne aminokwasy takie jak: tauryna i glutaminian, promuje utrzymanie równowagi psychicznej. Umożliwiając równoważenie proporcji tworzonej z wybranymi aminokwasami, jak również oddziałując na receptory NMDA oraz poprawiając jakość snu, pozwala na zmniejszenie przygnębienia oraz wprowadzenie lepszego samopoczucia i nastawienia wobec świata. Ponadto za pośrednictwem receptorów NMDA, zmniejsza uciążliwość zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych (OCD, Zespół Nerwicy Natręctw).

Wspiera kontrolę masy ciała
Zwiększając stężenie adiponektyny, wpływa na metabolizm węglowodanów i tłuszczy, sprzyjając utrzymaniu odpowiedniej masy ciała. Dodatkowo uważa się, że istotne działanie wspierające kontrolę wagi może odbywać się poprzez właściwości glicyny wspierające wydzielanie glukagonopodobnego peptydu-1 (GLP-1), glukagonu oraz prowadzący do ograniczenia tempa lipogenezy pośredni wpływ na aktywność cAMP i AMPK.

NOW Glycine 1000 mg jest monopreparatem uzupełniającym dietę w istotny dla funkcjonowania organizmu aminokwas, którym jest glicyna. Stanowiąc ważną cząstkę budującą liczne struktury ustroju zapewnia możliwość właściwego pełnienia przypisanych funkcji białkom w skład których wchodzi. Tworząc ważną składową glutationu, związku stanowiącego filar bariery antyoksydacyjnej i silne ogniwo procesów detoksykacyjnych, pozwala na zachowanie odpowiedniej równowagi wewnątrzustrojowej. Sprawuje pieczę nad niezachwianym działaniem licznych układów, w tym nerwowego, pokarmowego, krwionośnego, kostno-stawowego, bądź immunologicznego, jak również narządów, takich jak wątroba, czy nerki. Za sprawą swoich unikatowych właściwości pełnionych w układzie nerwowym, pozwala na zachowanie równowagi psychicznej. Dostarczony porą wieczorną, uspokaja organizm, przygotowując go do snu, a także moduluje jego przebieg, celem zapewnienia możliwie najlepszej jakości nocnego wypoczynku. Zamknięcie glicyny w bezżelatynowe kapsułki, pozwala na jej przyjmowanie również przez osoby prowadzące wegański styl życia.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 100 kapsułekPorcja jednorazowa: 3 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 33
w porcji (3 kapsułki)zawartość%ZDS
Glicyna (Wolna Postać)3000 mg-

Pozostałe składniki

Celuloza (kapsułka), proszek celulozowy, stearynian magnezu (pochodzenia roślinnego), krzemionka

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Hepatica
33,00 zł

Efektywna dawka eleuterozydów, wspierających funkcje nerwowe, seksualne i odpornościowe. Działa adaptogennie.

Kupuję
Now Foods
59,00 zł

Suplement ziołowy o działaniu adaptogennym.

Kupuję
Universal
149,00 zł
(2)

Zestaw witamin i minerałów dla sportowców. Zawiera aminokwasy, antyoksydanty, ergogeniki i enzymy trawienne.

Kupuję
  • Popularny
AAKG
MZ-STORE
39,90 zł

Stabilna i skuteczna postać boostera azotowego L-argininy - AAKG. Wygodna forma proszku.

Kupuję
Now Foods
69,00 zł

Suplement witaminowy-mineralny dla mężczyzn. Zwiększa odporność, poprawia samopoczucie i anabolizm.

Kupuję
Source Naturals
159,00 zł

Suplement diety poprawiający samopoczucie. Zmniejsza napięcie nerwowe oraz wspomaga pamięć.

Kupuję

Glicyna

Informacja

Glicyna należy do grupy 22 aminokwasów endogennych (syntezowanych wewnątrz organizmu)  budujących białka, a także niebiałkowego składnika enzymów tzw. hemu. Jest neuroprzekaźnikiem tłumiącym, pozwalającym na polepszenie komfortu snu już przy dawce 3 g przed snem. Glicyna (podobnie jak arginina) jest prekursorem kreatyny. Jest niezbędna w procesie syntezy silnego antyoksydanta usuwającego poza organizm wolne rodniki tlenowe, glutationu. Działa żółciopędnie i żółciotwórczo. Dzięki oddziaływaniu na syntezę hormonów wzrostu przyspiesza odnowę biologiczna organizmu. W postaci naturalnej występuje w pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. W suplementacji sportowej jest składnikiem stacków kreatynowych, suplementów aminokwasowych, odżywek białkowych opartych na składnikach naturalnych i węglowodanowo-białkowych.

Ostatnio na blogu

Równowaga w treningu siłowym

Równowaga w treningu siłowym

Trening siłowy i równowaga. Ta fraza różnym osobom może przywodzić na myśl różnie skojarzenia. Czym jest tak naprawdę równowaga, która powinna...

czytaj więcej
Krótki sen a uczucie głodu

Krótki sen a uczucie głodu

Fachowe piśmiennictwo wskazuje, że manipulowanie długością snu i/lub jego jakością może mieć znaczący wpływ na kompozycję sylwetki, spożycie pokarmu,...

czytaj więcej
Witamina D redukuje agresję w komórkach czerniaka

Witamina D redukuje agresję w komórkach czerniaka

Naukowcy z Cancer Research UK stwierdzili, że witamina D wpływa na zachowanie komórek czerniaka w laboratorium, czyniąc je mniej agresywnymi. Naukowcy z...

czytaj więcej
Jaka Ashwagandha jest najlepsza? – Ranking

Jaka Ashwagandha jest najlepsza? – Ranking

Na rynku znajduje się ogromny wybór produktów zawierających ekstrakt Ashwagandha. Przeciętny konsument myśli tokiem:...

czytaj więcej
Indukcja porodu – kiedy coś idzie nie tak…

Indukcja porodu – kiedy coś idzie nie tak…

W poprzednim tygodniu projektu opisałam, jak rozpoznać czy poród już się zaczął oraz jak w ogóle wygląda właściwy przebieg porodu naturalnego. Biorąc...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

W poprzednich trzech częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności następujących interwencji...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027