Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
My Bar My Bar

Prosupps MyBar™ PRO to kolejna odsłona kultowego batonika proteinowego, tym razem w wersji pro. Każda porcja dostarcza aż 30 g pełnowartościowego białka, minimalną ilość cukru oraz niewielki pakiet witamin. Batonik jest wolny od glutenu i budzących coraz większe wątpliwości izomaltooligosacharydów.

Źródło pełnowartościowego białka
Pod względem składu prezentowany batonik zostawia konkurencję daleko w tyle. Wydawać by się mogło, że formuły produktów tego typu są tożsame, lecz jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach.

Podczas gdy większość batonów proteinowych bazuje na białku roślinnym, producent batonika MyBar™ Pro sięgnął przede wszystkim po izolat i koncentrat białka serwatkowego. Stanowią one główne źródło białka w prezentowanym batoniku, cechują się doskonałym profilem aminokwasowym i mają bardzo wysoką wartość biologiczną. Dzięki temu można mieć pewność, że dostarczone z batonem proteiny zostaną należycie spożytkowane w organizmie i faktycznie przyczynią się do łatwiejszego budowania masy mięśniowej oraz usprawnią regenerację powysiłkową.

Batonik wolny od IMO 
Tajemnicze izomaltooligosacharydy (IMO) szturmem podbiły rynek spożywczy i szybko stały się popularnym dodatkiem do żywności. Producenci przekonują, że jest to po prostu błonnik, który nie ulega strawieniu, dlatego nie ma żadnego znaczenia w zarządzaniu gospodarką węglowodanową organizmu. Tymczasem istnieją badania, które jednoznacznie wskazują, że IMO w rzeczywistości podlegają normalnemu procesowi trawienia, wchłaniania i są metabolizowane w ustroju. Nie jest więc prawdą, że nie dostarczają kalorii i nie wpływają na poziom glukozy w surowicy.

Z uwagi na powyższe kontrowersje producent batonika MyBar™ Pro postanowił całkowicie zrezygnować z obecności IMO. Batonik zawiera naturalny cukier w tak małej ilości, że bardzo łatwo go zbilansować z indywidualnym zapotrzebowaniem na węglowodany.

Co więcej, tak niska zawartość błonnika sprawia, że batonik bardzo łatwo się trawi i nie obciąża żołądka. Jest to szczególnie istotne dla osób aktywnych fizycznie, które często traktują batoniki proteinowe jako przekąskę przedtreningową. Dzięki temu nie ma obawy, że pojawi się jakiś dyskomfort trawienny i obniży jakość treningu.

Atrakcyjny smak i optymalna konsystencja
Prezentowany batonik to wartościowa przekąska i znakomity zamiennik niezdrowych, marketowych słodyczy. Jest dostępny w kilku wariantach smakowych, które w świetle badań statystycznych cieszą się największą popularnością wśród konsumentów.

Producent prezentowanego batonika szczyci się, że zaprojektowany przez niego produkt cechuje się wprost idealną konsystencją. Konsumenci przywiązują do tego ogromną wagę i często skarżą się, że batony białkowe są zbyt gęste, kleiste i zapychające. MyBar™ Pro jest przepyszny, odpowiednio miękki, smakuje i przypomina świeżo upieczone, delikatne ciastko.

Podsumowując, Prosupps MyBar™ PRO to ekskluzywny batonik o podwyższonej zawartości białka. Bazuje na tradycyjnych, sprawdzonych składnikach, nie zawiera glutenu, IMO ani żadnych innych, kontrowersyjnych dodatków. Doskonale sprawdzi się jako pożywna przekąska i łatwo dostępne źródło energii.

 

Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
My Bar My Bar Pro 88g
Prosupps
10,90 zł

My Bar Pro 88g

Inne formy

55g
8,90 zł
Uwaga: Brak na magazynie!
Pro 88g
10,90 zł
Uwaga: Brak na magazynie!
10,90 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,74 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Smaczny, sycący, bezglutenowy batonik proteinowy
  • Dobra alternatywa dla marketowych słodyczy
  • Znakomite źródło pełnowartościowego białka
  • Doskonale zbilansowany zamiennik posiłku
  • Aż 30 g białka i tylko 4 g cukru w porcji
  • Pozbawiony izomaltooligosacharydów
  • Wartościowa i odżywcza przekąska
  • Atrakcyjne wersje smakowe
  • Odpowiednia konsystencja
  • Wzbogacony o witaminy
  • Nie zawiera aspartamu

Prosupps MyBar™ PRO to kolejna odsłona kultowego batonika proteinowego, tym razem w wersji pro. Każda porcja dostarcza aż 30 g pełnowartościowego białka, minimalną ilość cukru oraz niewielki pakiet witamin. Batonik jest wolny od glutenu i budzących coraz większe wątpliwości izomaltooligosacharydów.

Źródło pełnowartościowego białka
Pod względem składu prezentowany batonik zostawia konkurencję daleko w tyle. Wydawać by się mogło, że formuły produktów tego typu są tożsame, lecz jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach.

Podczas gdy większość batonów proteinowych bazuje na białku roślinnym, producent batonika MyBar™ Pro sięgnął przede wszystkim po izolat i koncentrat białka serwatkowego. Stanowią one główne źródło białka w prezentowanym batoniku, cechują się doskonałym profilem aminokwasowym i mają bardzo wysoką wartość biologiczną. Dzięki temu można mieć pewność, że dostarczone z batonem proteiny zostaną należycie spożytkowane w organizmie i faktycznie przyczynią się do łatwiejszego budowania masy mięśniowej oraz usprawnią regenerację powysiłkową.

Batonik wolny od IMO 
Tajemnicze izomaltooligosacharydy (IMO) szturmem podbiły rynek spożywczy i szybko stały się popularnym dodatkiem do żywności. Producenci przekonują, że jest to po prostu błonnik, który nie ulega strawieniu, dlatego nie ma żadnego znaczenia w zarządzaniu gospodarką węglowodanową organizmu. Tymczasem istnieją badania, które jednoznacznie wskazują, że IMO w rzeczywistości podlegają normalnemu procesowi trawienia, wchłaniania i są metabolizowane w ustroju. Nie jest więc prawdą, że nie dostarczają kalorii i nie wpływają na poziom glukozy w surowicy.

Z uwagi na powyższe kontrowersje producent batonika MyBar™ Pro postanowił całkowicie zrezygnować z obecności IMO. Batonik zawiera naturalny cukier w tak małej ilości, że bardzo łatwo go zbilansować z indywidualnym zapotrzebowaniem na węglowodany.

Co więcej, tak niska zawartość błonnika sprawia, że batonik bardzo łatwo się trawi i nie obciąża żołądka. Jest to szczególnie istotne dla osób aktywnych fizycznie, które często traktują batoniki proteinowe jako przekąskę przedtreningową. Dzięki temu nie ma obawy, że pojawi się jakiś dyskomfort trawienny i obniży jakość treningu.

Atrakcyjny smak i optymalna konsystencja
Prezentowany batonik to wartościowa przekąska i znakomity zamiennik niezdrowych, marketowych słodyczy. Jest dostępny w kilku wariantach smakowych, które w świetle badań statystycznych cieszą się największą popularnością wśród konsumentów.

Producent prezentowanego batonika szczyci się, że zaprojektowany przez niego produkt cechuje się wprost idealną konsystencją. Konsumenci przywiązują do tego ogromną wagę i często skarżą się, że batony białkowe są zbyt gęste, kleiste i zapychające. MyBar™ Pro jest przepyszny, odpowiednio miękki, smakuje i przypomina świeżo upieczone, delikatne ciastko.

Podsumowując, Prosupps MyBar™ PRO to ekskluzywny batonik o podwyższonej zawartości białka. Bazuje na tradycyjnych, sprawdzonych składnikach, nie zawiera glutenu, IMO ani żadnych innych, kontrowersyjnych dodatków. Doskonale sprawdzi się jako pożywna przekąska i łatwo dostępne źródło energii.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 88 g
w 1 batoniezawartość%ZDS
Kalorie 340
Całkowita zawartość tłuszczu 13 g 17%
Tłuszcze nasycone 8 g 45%
Tłuszcze jednonasycone 4 g **
Tłuszcze wielonasycone 1 g **
Tłuszcze trans 0 g **
Cholesterol20 mg 7%
Sód 370 mg 16%
Całkowita zawartość węglowodanów 33 g 16%
Błonnik pokarmowy1 g 4%
Cukier 4 g*
- łącznie z 3 g dodanego cukru6%
Białko 30 g 60%
Witamina D 0.09 mcg 0%
Wapń 100 mg 8%
Żelazo 2 mg 10%
Potas180 mg 4%

Pozostałe składniki

Mieszanka białkowa (koncentrat białka serwatkowego, izolat białka serwatkowego), oleje roślinne (palma, ziarna palmowe, soja), gliceryna roślinna, żelatyna, izolat białka sojowego, polidekstroza, maltitol, sorbitol, woda, orzeszki ziemne, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, krem, mączka z brązowego ryżu, syrop z tapioki, kakao (przetworzone z alkaliami), naturalne aromaty, sól, mono i diglicerydy, lecytyna słonecznikowa, fosforan disodowy, soda oczyszczona, sorbinian potasu, barwnik karmelowy, serwatka, lecytyna sojowa, beta-karoten, palmitynian witaminy A, migdał i sukraloza.

*Zawiera: mleko, soję, migdały i orzeszki ziemne.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Biotech Usa
39,00 zł

Kompleks witamin i minerałów dla mężczyzn. Wspomaga psychiczną oraz fizyczną sprawność męskiego organizmu.

Kupuję
Olimp
4,90 zł

Suplement w postaci żelu energetycznego. Źródło szybkoprzyswajalnej energii i mikroelementów.

Kupuję
Scitec
175,00 zł

Gainer białka o zawartości 52 gramów protein na porcję. Zapewnia szybki przyrost masy mięśniowej.

Kupuję
Now Foods
65,00 zł
(5)

Kompleks witamin i minerałów dla mężczyzn. Wspomaga anabolizm, zwiększa odporność i poprawia samopoczucie.

Kupuję
Gaspari
169,00 zł

Produkt typu „all in one” przeznaczony dla sportowców. Wzmocniony winianem l-karnityny i beta-alaniną.

Kupuję
Pes
199,00 zł

Suplement diety łączący w sobie białko serwatkowe oraz kazeinę. Doskonałe źródło pełnowartościowego białka.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA)

Informacja

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) – kwasy tłuszczowe monoenowe, w przeciwieństwie do PUFA – kwasów polienowych - mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka. Są w związku z tym mniej popularne w suplementacji, choć aktualne badania nad ich właściwościami wskazują, że są niezasłużenie pomijane.

Głównym prozdrowotnym zastosowaniem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych MUFA jest ich suplementacja w ramach profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. Mogą one optymalizować profil lipidowy, zwiększając ilość lipoproteiny HDL, jednocześnie obniżając ilość „złego” cholesterolu LDL. To właśnie kwasowi oleinowemu, obecnemu w oliwie z oliwek, należącemu do MUFA, przypisuje się właściwości diety śródziemnomorskiej, uważanej za najlepszą dla naszego układu krążenia.

Niektóre źródła podają też, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe monoenowe sprzyjają odchudzaniu. W związku z tym, zwiększenie ich podaży w diecie jest polecane osobom zmagającym się z nadwagą.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA)

Informacja

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) – posiadają co najmniej dwa podwójne wiązania w cząsteczce. Najczęściej wyróżnia się wśród nich dwie podgrupy: Omega 3 oraz 6. PUFA należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, organizm nie jest w stanie ich syntetyzować endogennie i musza być dostarczane do niego wraz z pożywieniem. Ich aktywność biologiczna w ustroju opiera się na byciu prekursorami dla różnorodnych eikozanoidów.

Głównym spektrum właściwości prozdrowotnych PUFA jest układ sercowo-naczyniowy. Są one skuteczną formą profilaktyki przed chorobami krążeniowymi. Ograniczają agregację płytek krwi, mogą obniżać ciśnienie oraz poziom triglicerydów.

Odpowiednia podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ma także kluczowe znaczenie dla zachowania sprawności mózgu. PUFA sprzyjają prawidłowemu rozwojowi układu nerwowego oraz jego funkcjonalności, korzystnie wpływając na funkcje poznawcze. Wskazuje się, że ich odpowiednio duża ilość w diecie może opóźniać procesy starzenia się.

Suplementację kwasami PUFA poleca się także osobom odchudzającym się, wspierają one bowiem kontrolę masy ciała. Ponadto, mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Niedobory wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie sprzyjają też osłabieniu odporności.

Tłuszcze trans

Informacja

Tłuszcze trans (trans fat ) są efektem procesu utwardzania płynnej frakcji tłuszczów roślinnych, poprzez wprowadzenie wiązań wodorowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tworząc izomery trans, powodujące zmianę właściwości odżywczych kwasów tłuszczowych, pozostając wyłącznie źródłem energii. Znajdują zastosowanie w margarynach twardych oraz wyrobach spożywczych (produktach cukierniczych wypiekanych). Zalecane jest całkowite wyeliminowanie (lub co najmniej ograniczenie) spożywania tłuszczy trans, ze względu na ich niekorzystny wpływ na organizm ludzki (m.in. podnoszą poziom cholesterolu całkowitego zakłócają proporcje pomiędzy jego frakcjami LDL i HDL, osłabiają odporność immunologiczną organizmu oraz wpływają negatywnie na gospodarkę insulinową, utrudniając transport pożywienia do komórek mięśniowych, odnotowani również ich wpływ na rozwój nowotworów. Bardzo rzadko stosowane w odżywkach sportowych o charakterze termogenicznym (np. batonach energetycznych).

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Ostatnio na blogu

Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Od pewnego czasu sporo uwagi poświęca się strategiom żywieniowym, które koncentrują się na manipulowaniu spożyciem węglowodanów, co zgodnie z...

czytaj więcej
Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Tytuł nieco zaskakujący, choć same doniesienia o protekcyjnym wpływem nabiału względem chorób układu sercowo-naczyniowego już nie są tak świeże. O tym...

czytaj więcej
Śniadanie – jeść czy nie jeść?

Śniadanie – jeść czy nie jeść?

Temat spożywania lub też – omijania śniadań od dłuższego czasu budzi wiele kontrowersji i… emocji. Z jednej strony często podkreśla się, że...

czytaj więcej
Cholina – kluczowy składnik odżywczy

Cholina – kluczowy składnik odżywczy

Pomimo kilkudziesięcioletniej historii dietetyki, najnowsze badania wskazują, że nadal istnieją kluczowe składniki odżywcze, których możemy dostarczać...

czytaj więcej
Białko wołowe – suplementacyjny hit czy pic na wodę?

Białko wołowe – suplementacyjny hit czy pic na wodę?

O tym, że wyższe spożycie protein (niż przeciętny Kowalski, a nie bez umiaru) wspiera budowę formy sportowej. Białko dostarczane wraz z żywnością i...

czytaj więcej
klatka

klatka

w koncu alergia odpuscila (chyba…), niestety tak mam ze o tej porze roku mam „przekichane” (dziwne ze wiosna mam spokoj…no coz czeka mnie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027