Trec BCAA G-Force 1150 to preparat, który zawiera składniki dobrane w optymalnych porcjach i w wygodnej do spożycia formie kapsułek – należą do nich aminokwasy rozgałęzione (BCAA) z dodatkiem L-glutaminy. Dzięki takiemu połączeniu możliwe jest efektywne wsparcie procesów anabolicznych, maksymalne zwiększenie zdolności odbudowy silniejszych włókien mięśniowych i powstrzymanie katabolizmu.
Przeznaczenie białek w diecie
Ustrój ludzki codziennie produkuje kilkadziesiąt gramów nowych protein, z których pewną część stanowią białka strukturalne włókien mięśniowych. Ilość ta jest zależna od uszkodzeń tkanki mięśniowej, a ta z kolei jest wykładnikiem przeprowadzanych treningów siłowych.
Nie tylko sam trening determinuje skuteczność powstawania nowych protein. Drugim bardzo ważnym czynnikiem jest dostępność budulca, z którego składają się wielkocząsteczkowe białka – aminokwasów. Część z nich powstaje w organizmie z innych produktów pośrednich (aminokwasy endogenne - NEAA), zaś pewna pula musi zostać dostarczona z pożywieniem (aminokwasy egzogenne - EAA), aby mógł zostać zachowany optymalny bilans azotowy.
Rola aminokwasów rozgałęzionych
Intensywny trening – zarówno siłowy, jak i aerobowy - predysponuje do zwiększonego zapotrzebowania dietetycznego na białka. Warto jednak wiedzieć, iż nie każda z protein, pozwoli uzyskać taki sam efekt biologiczny (anabolizm) ze względu na odmienny skład aminokwasowy różnych białek. Aby pokryć żywieniowe niedobory, warto wspomóc się odżywką o najlepiej dobranym składzie.
Spośród EAA można wyróżnić trzy związki o charakterystycznym typie budowy. BCAA, czyli aminokwasy rozgałęzione wykazują spory potencjał anaboliczny. To w dużej mierze dzięki nim możliwa jest skuteczna naprawa zniszczonych włókien mięśniowych, a także ograniczenie katabolizmu po intensywnym wysiłku.
Liczne badania wykazały, iż L-leucynę charakteryzuje przyspieszanie procesów biosyntezy białka. Może to rodzić błędne przekonanie, iż jest jedynym aminokwasem rozgałęzionym potrzebnym do zajścia opisywanych przemian. Zaobserwowano jednak, iż niedobór L-waliny i L-izoleucyny, bardzo mocno ograniczał potencjał anaboliczny BCAA.
Nie tylko synteza nowych białek
Tkanka mięśniowa, wykonując ciężką pracę, produkuje związki azotowe, które muszą zostać poddane utylizacji. Najłatwiejszą drogą byłoby wyprodukowanie amoniaku, a pozostały szkielet węglowy mógłby posłużyć jako paliwo metaboliczne. Jest to niestety niemożliwe, gdyż amoniak jest silną neurotoksyną, która poważnie zaburza funkcje ustroju. W celu jego pozbycia się, reszta aminowa zostaje przenoszona pomiędzy dwoma aminokwasami.
Dodatek L-glutaminy do preparatu nie jest przypadkiem! Co prawda należy ona do NEAA, jednak zwiększenie jej ustrojowej puli pozwala na swobodne wykorzystanie w komórkach mięśniowych właśnie do opisanego procesu transaminacji. Dzięki temu stanowi ona potężne wsparcie dla procesów regeneracyjnych zachodzących w mięśniach.
Warto również wspomnieć o tym, iż glutamina jest substratem energetycznym dla dwóch typów komórek – enterocytów i limfocytów. Właściwe odżywienie pierwszych z nich zapewnia utrzymanie zdrowej kondycji przewodu pokarmowego, minimalizowanie dolegliwości trawiennych i prawidłowe wchłanianie dostarczonych składników pokarmowych – budulców mięśni. W odniesieniu do drugiego rodzaju komórek, aminokwas może okazać się ważnym czynnikiem immunomodulującym, wspierającym funkcje układu odpornościowego. Dzięki temu unikanie infekcji stanie się łatwiejsze.
Podsumowując, Trec BCAA G-Force 1150 to suplement diety maksymalnie podnoszący intensywność procesów anabolicznych, a także promujący regenerację mięśni, dzięki czemu stosujący go adepci sportów siłowych wyraźnie odczują przyrosty siły i masy mięśniowej.
w porcji (6 kapsułek) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Aminokwasy Rozgałęzione | 4860 mg | - |
w tym L-Leucyna | 3420 mg | - |
w tym L-Walina | 960 mg | - |
w tym L-Izoleucyna | 480 mg | - |
L-Glutamina | 1950 mg | - |
Otoczka kapsułki (żelatyna; barwniki – dwutlenek tytanu, błękit patentowy V); substancja przeciwzbrylająca – sole magnezowe kwasów tłuszczowych
BCAA to trzy aminokwasy egzogenne posiadające rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny (izoleucyna, leucyna i walina) oraz podobny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w tkance mięśniowej. W postaci naturalnej występują w pożywieniu wysokobiałkowym zwierzęcym (np.wołowina, proteiny mleczne). BCAA wykazują potencjał antykataboliczny i anaboliczny. Wspomagają nośniki energii w kryzysie energetycznym oraz wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego (likwidują stres, zmniejszają zmęczenie) i aktywność hormonów i kinaz odpowiedzialnych za metabolizm białek. W suplementacji sportowej stosowane są jako elementy wspomagania zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i odnowy biologicznej powysiłkowej; także antykatabolik i katalizator przemian anabolicznych. Przyjmowanie BCAA po wysiłku prawie natychmiast odbudowuje poziom tych aminokwasów we krwi (z pominięciem wątroby) i zasila tkankę mięśniową. Leucyna powoduje aktywację kinazy mTOR (rozpoczynającej anabolizm białek mięśniowych) oraz wykazuje wzmacniające działanie z insuliną, która oddziaływuje na kinazę PI3 i kinazę białkową B). Aminokwasy rozgałęzione BCAA, chętnie stosowane przez sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych, dostępne są w postaci monopreparatów, a także zaawansowanych suplementach aminokwasowych, kreatynowych, stackach przed- i po- treningowych, oraz w napojach izotonicznych.
Dawkowanie: zazwyczaj 1–2 gramy BCAA na każde 10kg masy ciała w ciągu doby. Głownie przed i po treningu.
Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.
Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.
Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.
Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.
Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.
Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.
Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.
L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.
Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.