Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
BCAA Xplode BCAA Xplode

Olimp BCAA Xplode to suplement diety zawierający aminokwasy rozgałęzione BCAA wzbogacone dodatkiem L-glutaminy oraz witaminy B6. Przeznaczeniem preparatu jest wspomaganie aktywności fizycznej poprzez stymulację anabolizmu i zwiększenie możliwości regeneracyjnych organizmu.

Obrót białek mięśniowych i spożycie białka w diecie
Białka mięśniowe są w stanie stałego obrotu, co oznacza, że synteza nowych białek zachodzi w czasie kiedy inne białka ulegają degradacji. Stan anaboliczny w odniesieniu treningowym nie ma określonej definicji, ale ogólnie odnosi się do okoliczności, w których szybkość syntezy białek mięśniowych przekracza szybkość ich rozpadu, czego rezultatem jest przyrost masy mięśniowej. Oficjalnie uważa się również, że anabolizm włókien mięśniowych wynika ze wzrostu syntezy białek mięśniowych, ale tak naprawdę może również brać się z z hamowania rozpadu białka mięśniowego.

Białka mięśniowe złożone są z dwudziestu różnych aminokwasów, z których dziewięć jest aminokwasami egzogennymi (EAA). Aminokwasy te nie mogą być wytwarzane przez organizm w fizjologicznie znaczących ilościach i dlatego muszą być kluczowymi składnikami zrównoważonej diety. W skład EAA wchodzą BCAA, czyli aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach zawierające leucynę, izoleucynę i walinę.

Przeznaczenie BCAA
Uważa się, że suplementacja BCAA przed, po i w trakcie treningu wywiera korzystny wpływ na zmniejszenie indukowanego wysiłkiem fizycznym uszkodzenia mięśni i promowanie syntezy białek mięśniowych. Uszkodzenia mięśni wywołują opóźnione pojawienie się bolesności mięśniowej, która to występuje 24-48 godzin po intensywnej aktywności fizycznej i może hamować progres sportowy.

W świetle najnowszych doniesień naukowych suplementacja BCAA przywraca stężenie glutaminy w osoczu oraz proliferację komórek jednojądrzastych krwi obwodowej po intensywnych wysiłkach fizycznych. Ponadto, może wpływać na powysiłkową produkcję cytokin prowadząc do zmiany odpowiedzi immunologicznej limfocytów. Zgodnie z tymi ustaleniami, można rozważać użyteczność BCAA jako suplementu korzystnie regulującego odporność organizmu i regenerację mięśni w odpowiedzi na zdarzenia sportowe.

Leucyna jest nie tylko prekursorem syntezy białek mięśniowych, ale może również odgrywać rolę regulatora wewnątrzkomórkowych szlaków sygnałowych zaangażowanych w proces syn- tezy białek. Można by było więc oczekiwać, że sama leucyna będzie bardziej skuteczna niż kombinacja wszystkich aminokwasów zawartych w BCAA.  Nic bardziej mylnego, ponieważ istnieją istotne ograniczenia wynikające z samodzielnej suplementacji leucyny.

W wyniku przyjmowania samej leucyny, zakres stymulacji białek zostaje ograniczony ze względu na brak dostępności innych kluczowych aminokwasów, w tym waliny i izoleucyny. Ponadto, podniesienie stężenia samej leucyny w osoczu aktywuje szlak metabolizujący zarówno walinę, jak i izoleucynę, w wyniku czego obserwuje się zmniejszenie ich stężenia w osoczu. Podsumowując, niska dostępność walinyizoleucyny ogranicza szybkość syntezy białek mięśniowych.

Mechanizmy omawiane powyżej wyczerpują temat wyższości mieszanki BCAA nad samodzielnie przyjmowaną leucyną. W preparacie zawarto najlepszą proporcję składników, w stosunku 2:1:1 dla leucyny, która zapewnia efektywne działanie preparatu.

Suplementacja L-glutaminy wykazuje korzystny wpływ na odporność organizmu oraz generuje dodatni bilans azotowy, a zapotrzebowanie na ten aminokwas znacznie zwiększa się w trakcie okresów intensywnych wysiłków fizycznych.

Witamina B6 bierze udział w przemianach aminokwasów oraz utrzymaniu właściwego metabolizmu energetycznego. Dodatkowo wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego, normalizację aktywności hormonalnej oraz wpiera redukcję uczucia zmęczenia i znużenia.

Podsumowując, Olimp BCAA Xplode to preparat przeznaczony do stosowania przez osoby aktywne fizycznie i wspomagający ich efektywność treningową. Produkt stymuluje anabolizm tkanki mięśniowej i podnosi możliwości regeneracyjne organizmu przyczyniając się do poprawy wyników sportowych.

Na magazynie
5 3
5

Przepyszny smak ananasowy , smak jest dla mnie bardzo ważny bo używam BCAA 24h/24h . Regeneracje nie jest jakaś różniąca się od innych BCAA ale i tak bardzo pomaga .
5

W sumie po zjedzeniu puszki jestem zadowolony z zakupu,skuteczne działanie,szybka regeneracja.Polecam supelki z Olimpa
5

Moje ulubione bcaa! polecam smak anasowy!
Since 2005
Dodaj do koszyka
BCAA Xplode BCAA Xplode 500g
Olimp
85,00 zł

BCAA Xplode

5 na podstawie 3 opinii
Magazyn UE

Wszystkie gramatury

500g
85,00 zł
700g
105,00 zł
1000g
145,00 zł

Smak

Cechy

Siła:
Wytrzymałość:
Redukcja Wagi:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,56 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Wspiera anabolizm tkanki mięśniowej
  • Indukuje syntezę białek mięśniowych
  • Poprawia możliwości regeneracyjne
  • Wspomaga aktywność fizyczną
  • Ogranicza katabolizm mięśni
  • Wspomaga progres sportowy

Olimp BCAA Xplode to suplement diety zawierający aminokwasy rozgałęzione BCAA wzbogacone dodatkiem L-glutaminy oraz witaminy B6. Przeznaczeniem preparatu jest wspomaganie aktywności fizycznej poprzez stymulację anabolizmu i zwiększenie możliwości regeneracyjnych organizmu.

Obrót białek mięśniowych i spożycie białka w diecie
Białka mięśniowe są w stanie stałego obrotu, co oznacza, że synteza nowych białek zachodzi w czasie kiedy inne białka ulegają degradacji. Stan anaboliczny w odniesieniu treningowym nie ma określonej definicji, ale ogólnie odnosi się do okoliczności, w których szybkość syntezy białek mięśniowych przekracza szybkość ich rozpadu, czego rezultatem jest przyrost masy mięśniowej. Oficjalnie uważa się również, że anabolizm włókien mięśniowych wynika ze wzrostu syntezy białek mięśniowych, ale tak naprawdę może również brać się z z hamowania rozpadu białka mięśniowego.

Białka mięśniowe złożone są z dwudziestu różnych aminokwasów, z których dziewięć jest aminokwasami egzogennymi (EAA). Aminokwasy te nie mogą być wytwarzane przez organizm w fizjologicznie znaczących ilościach i dlatego muszą być kluczowymi składnikami zrównoważonej diety. W skład EAA wchodzą BCAA, czyli aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach zawierające leucynę, izoleucynę i walinę.

Przeznaczenie BCAA
Uważa się, że suplementacja BCAA przed, po i w trakcie treningu wywiera korzystny wpływ na zmniejszenie indukowanego wysiłkiem fizycznym uszkodzenia mięśni i promowanie syntezy białek mięśniowych. Uszkodzenia mięśni wywołują opóźnione pojawienie się bolesności mięśniowej, która to występuje 24-48 godzin po intensywnej aktywności fizycznej i może hamować progres sportowy.

W świetle najnowszych doniesień naukowych suplementacja BCAA przywraca stężenie glutaminy w osoczu oraz proliferację komórek jednojądrzastych krwi obwodowej po intensywnych wysiłkach fizycznych. Ponadto, może wpływać na powysiłkową produkcję cytokin prowadząc do zmiany odpowiedzi immunologicznej limfocytów. Zgodnie z tymi ustaleniami, można rozważać użyteczność BCAA jako suplementu korzystnie regulującego odporność organizmu i regenerację mięśni w odpowiedzi na zdarzenia sportowe.

Leucyna jest nie tylko prekursorem syntezy białek mięśniowych, ale może również odgrywać rolę regulatora wewnątrzkomórkowych szlaków sygnałowych zaangażowanych w proces syn- tezy białek. Można by było więc oczekiwać, że sama leucyna będzie bardziej skuteczna niż kombinacja wszystkich aminokwasów zawartych w BCAA.  Nic bardziej mylnego, ponieważ istnieją istotne ograniczenia wynikające z samodzielnej suplementacji leucyny.

W wyniku przyjmowania samej leucyny, zakres stymulacji białek zostaje ograniczony ze względu na brak dostępności innych kluczowych aminokwasów, w tym waliny i izoleucyny. Ponadto, podniesienie stężenia samej leucyny w osoczu aktywuje szlak metabolizujący zarówno walinę, jak i izoleucynę, w wyniku czego obserwuje się zmniejszenie ich stężenia w osoczu. Podsumowując, niska dostępność walinyizoleucyny ogranicza szybkość syntezy białek mięśniowych.

Mechanizmy omawiane powyżej wyczerpują temat wyższości mieszanki BCAA nad samodzielnie przyjmowaną leucyną. W preparacie zawarto najlepszą proporcję składników, w stosunku 2:1:1 dla leucyny, która zapewnia efektywne działanie preparatu.

Suplementacja L-glutaminy wykazuje korzystny wpływ na odporność organizmu oraz generuje dodatni bilans azotowy, a zapotrzebowanie na ten aminokwas znacznie zwiększa się w trakcie okresów intensywnych wysiłków fizycznych.

Witamina B6 bierze udział w przemianach aminokwasów oraz utrzymaniu właściwego metabolizmu energetycznego. Dodatkowo wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego, normalizację aktywności hormonalnej oraz wpiera redukcję uczucia zmęczenia i znużenia.

Podsumowując, Olimp BCAA Xplode to preparat przeznaczony do stosowania przez osoby aktywne fizycznie i wspomagający ich efektywność treningową. Produkt stymuluje anabolizm tkanki mięśniowej i podnosi możliwości regeneracyjne organizmu przyczyniając się do poprawy wyników sportowych.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (3)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 500 gPorcja jednorazowa: 10 gIlość porcji w opakowaniu: 50
w porcji (10 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna38 kcal/ 158,4 kJ*
Tłuszcz0,02 g*
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,02 g*
Węglowodany0 g*
w tym cukry0 g*
Białko5,1 g*
Sól0,45 g*
L-leucyna3000 mg*
L-walina1500 mg*
L-izoleucyna1500 mg*
L-glutamina1000 mg*
Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny)2 mg143%

Pozostałe składniki

Regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, cytryniany sodu, kwas jabłkowy, aromaty, substancje zagęszczające: guma arabska, guma ksantanowa, sól sodowa karboksymetylocelulozy; substancje słodzące: acesulfam K, sukraloza, cyklaminiany; substancje przeciwzbrylające: fosforan wapnia, dwutlenek krzemu; emulgator: lecytyna sojowa.

Ostatnia ocena

Aram

Przepyszny smak ananasowy , smak jest dla mnie bardzo ważny bo używam BCAA 24h/24h . Regeneracje nie jest jakaś różniąca się od innych BCAA ale i tak bardzo pomaga .

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Activlab
33,00 zł
(1)

Booster azotu z argininą, cytruliną oraz niacyną. Rozszerza naczynia krwionośne i wspomaga wzrost mięśni.

Kupuję
Seeking Health
109,00 zł

Wspiera równowagę elektrolitową oraz pomaga osiągnąć wysoką wydajność fizyczną.

Kupuję
Trec
64,00 zł
(4)

Odżywka przedtreningowa dla zawodowych sportowców. Działa anabolicznie i zwiększa twardość mięśni.

Kupuję
Amix
99,00 zł

Połączenie beta-alaniny i kreatyny dla maksymalnych rezultatów. Zastosowano aż 5 form kreatyny.

Kupuję
Trec
41,00 zł
(2)

Suplement zawierający jabłczan kreatyny. Zwiększa siłę i energię, ułatwia budowę masy mięśniowej.

Kupuję
Aps
9,90 zł

Wieloskładnikowa odżywka przedtreningowa. Pobudza, zwiększa wytrzymałość i przyśpiesza regenerację.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

L-Glutamina

Informacja

L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

Uważaj z ostrością – chilli zabija czy ratuje życie?

Uważaj z ostrością – chilli zabija czy ratuje życie?

Któż nie lubi w życiu odrobiny pikanterii? Z pewnością znajdą się tacy, jednak myślę, że pozostaną w mniejszości. Nie o samej pikanterii jednak dziś,...

czytaj więcej
weszla porcja synedrexa :P/lapy

weszla porcja synedrexa :P/lapy

od dzis wspomagam sie tym SPALACZEM TLUSZCZU i powiem ze jak na pierwszy dzien jest masakrycznie (tzn jem na sile…gdy normalnie bylem glodny, ale to sie...

czytaj więcej
HIIT vs Cardio – który trening skuteczniej wpływa na proces redukcji tkanki tłuszczowej?

HIIT vs Cardio – który trening skuteczniej wpływa na proces redukcji tkanki tłuszczowej?

Szacuje się, że obecnie u 2,1 miliarda osób, czyli około 30 % światowej populacji występuje nadwaga lub otyłość [1]. Rosnącej epidemii otyłości w...

czytaj więcej
Probiotyki w ciąży i podczas karmienia piersią

Probiotyki w ciąży i podczas karmienia piersią

Ciąża jest jest bardzo ważnym okresem w życiu kobiety. Zachodzą wtedy szybkie zmiany fizjologiczne w organizmie matki. Zmiany te, następujące już w...

czytaj więcej
Indywidualne podejście do aktywności fizycznej osób o wysokiej wrażliwości sensorycznej

Indywidualne podejście do aktywności fizycznej osób o wysokiej wrażliwości sensorycznej

Indywidualne różnice w reaktywności lub wrażliwości na bodźce środowiskowe zaobserwowano zarówno u ludzi, jak i u wielu gatunków zwierząt [1]....

czytaj więcej
Czy pokarmy mogą obniżać wytrzymałość sportowca?

Czy pokarmy mogą obniżać wytrzymałość sportowca?

Produkty powszechnie uznawane za zdrowe, nie zawsze muszą iść w parze z lepszymi wynikami w sporcie. I choć za zdrowe produkty uznaje się te, które...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

Black Supps Ltd (11986057)
235-239 High Road London N22 8HF
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027