Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Blog us   | pl | PLN
0 0,00 zł
 bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Aminolast Aminolast 420g
Gaspari
105,00 zł
Magazyn:

Aminolast 420g

od 3 sztuk tylko: 102,90 zł / szt. -2%

Waga wysyłki: 600g
105,00 złz VAT
3,50 zł / porcja
Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz
Opis produktu
  • POZWALA SKRÓCIĆ CZAS PRZERW MIĘDZY SERIAMI
  • REDUKUJE ZMĘCZENIE PODCZAS TRENINGU
  • PRZYSPIESZA REGENERACJĘ W TRAKCIE I PO TRENINGU
  • ZAWIERA AMINOKWASY BCAA, ORNITYNĘ I TAURYNĘ

Aminolast to najbardziej zaawansowany mix aminokwasów oparta o technologię AMMOJECT ? i jest jedynym produktem, który dostarcza dużą dawkę BCAA, w tym potężną dawkę L-Leucyny w postaci peptydów aminokwasowych, elektrolity (wapń, magnez, sód - zapobiegają kurczom) oraz ornitynę, a wszystko to, by pomóc pozbyć z Twoich mięśni odpadów, które mogą powodować zmęczenie.

W skład Aminolast wchodzą:

L-Leucyna - wpływa na syntezę mięśni szkieletowych na kilka sposobów: zwiększa wydzielanie insuliny, potężnego anabolika obecnego w naszym ciele, wpływa na aktywność kinazy proteinowej S6, przyspiesza fosforylację białka wiążącego eIf4E oraz wpływa na stopień powiązania pomiędzy białkami (eIF)4E i eIF4G. Wszystko to, pomimo skomplikowanego brzmienia i nazewnictwa, sprowadza się do bardzo prostego twierdzenia - Leucyna zwiększa stopień, i szybkość, wykorzystania białek do budowy mięśni.

L-Izoleucyna - dostarczanie dużych ilości Leucyny powoduje obniżenie poziomu pozostałych dwóch aminokwasów: Izoleucyny i Waliny, dlatego tak ważne jest aby stosować wszystkie trzy związki razem. Dodatkowo Izoleucyna jest zaliczana do aminokwasów glukogennych, czyli takich, które organizm w łatwy i szybki sposób może przekształcić w niezbędną mu do funkcjonowania energię. Oznacza to, że będziemy mogli nie tylko trenować dłużej i intensywniej, ale też szybciej się regenerować.

L-Walina - swoją obecność w tym zestawieniu, zawdzięcza nie tylko, wspomnianej wcześniej, potrzebie podawania wszystkich trzech aminokwasów BCAA razem ale również wpływowi na ograniczenie zmęczenia centralnego układu nerwowego. Dodatkowo, jak w przypadku pozostałych dwóch aminokwasów, jest łatwo przekształcana w energie zużywaną przez pracujące mięśnie i tym samym pozwala oszczędzić zapasy glikogenu zgromadzone w wątrobie.

Mieszanka elektrolitów - mieszanka ta dostarczona podczas wysiłku fizycznego skutecznie uzupełnia tracone z potem elektrolity, reguluje pracę skurczu mięśni oraz równowagę kwasowo-zasadową tkanki mięśniowej. Może zapobiec odwodnieniu i wyczerpaniu organizmu ponieważ pomaga utrzymać prawidłowy poziom wody w organizmie. Zapewniają one również pełne wykorzystanie energii uczestnicząc w metabolizmie glukozy.

L-Tauryna - pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi, wykazuje działanie antykataboliczne (ogranicza proces rozpadu białek), zwiększa stężenie azotu w organizmie oraz pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Bardzo istotny jest fakt, że Tauryna stymuluje trzustkę do wydzielania insuliny. Czyni to jednak w inny sposób niż glukoza, a tym samym zmniejsza ryzyko powstania insulinoodporności, która prowadzi do rozwoju cukrzycy. Dzięki temu możemy cieszyć się wszystkimi zaletami insuliny - silnego anabolika - bez obawy o nasze zdrowie.

L-Ornityna - wykazuje synergizm działania względem Argininy (w cyklu mocznikowym Ornityna przekształcana jest do Argininy, która ponownie przekształcana jest do Ornityny). Pobudza syntezę Hormonu Wzrostu dzięki czemu przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym wzroście tkanki mięśniowej. Dodatkowo Ornityna wspiera poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego i wątroby oraz pomaga w odbudowie zniszczonych tkanek.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 420 gPorcja jednorazowa: 14 gIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (14 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna10-
Białko2 g4%
Wapń (jako Calci-K® calcium potassium citrate)92 mg12%
Magnez (jako jabłczan magnezu Albion®)20 mg5%
Sód (jako chlorek sodu)25 mg1%
AMINOLAST Matrix:10 g-
L-Leucyna2,5 g-
Tauryna2 g-
Peptydy Leucyny (jako PepForm™)2 g-
L-Izoleucyna1,25 g-
L-Walina1,25 g-
L-Asparaginian L-Ornityny (jako AminoJECT™)1 g-

Pozostałe składniki

Kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, Lecytyna sojowa, Naturalne Aromaty, Sukraloza, Acesulfam potasu, Barwnik: sproszkowany korzeń buraka.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Aliness
82,90 zł

Zastrzeżona forma Spirulina Pacifica® w proszku. Naturalna alga o dobroczynnym wpływie na zdrowie.

Kupuję
Franky's Bakery
22,00 zł

Wyrazisty w smaku wytrawny sos do dań mięsnych, który pozwala ograniczyć ilość spożywanych kalorii.

Kupuję
Aliness
59,90 zł

Doskonałej jakości sproszkowana chlorella z ekologicznych, portugalskich upraw. Wysoka wartość odżywcza.

Kupuję
MZ-STORE
6,90 zł

Nasiona szałwii hiszpańskiej. Smaczny dodatek do diety o licznych właściwościach prozdrowotnych.

Kupuję
BeOrganic
32,90 zł

Ogromna porcja zdrowia w postaci sproszkowanego jarmużu z ekologicznej uprawy.

Kupuję
Aliness
64,90 zł

Ekstrakt z jagód acai w sproszkowanej, skoncentrowanej formie. Najlepsze roślinne źródło antyoksydantów.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Jabłczan magnezu

Informacja

Jabłczan magnezu – dobrze absorbowana w organizmie człowieka postać magnezu, z której możemy uzyskać dodatkowe korzyści przez wzgląd na zawartość reszty kwasu jabłkowego. Jest ona angażowana w przemiany dążące do pozyskania energii w ustroju, przez co suplementacja jabłczanem może korzystnie wpływać na metabolizm energetyczny.

Kolejną zaletą jabłczanu magnezu wyróżniającą ją na tle innych, licznych form tego pierwiastka, jest jego zdolność do wiązania i neutralizacji toksycznych metali ciężkich. Może być dzięki temu antidotum na ich gromadzenie się w organizmie, wykazując w związku z tym działanie neuroprotekcyjne.

Dbanie o odpowiednią podaż magnezu ważne jest ze względu na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Jego niewystarczające ilości w diecie mogą powodować wzrost ciśnienia oraz zaburzenia rytmu pracy serca. Wskazuje się na korelację pomiędzy niedoborami magnezu a zwiększonym ryzykiem zawału serca. Ze względu na zdrowie układu krwionośnego istotny jest również korzystny wpływ magnezu na profil lipidowy.

Ponadto, magnez jest pierwiastkiem istotnym dla zachowania optymalnego metabolizmu cukrów. Korzyści z jego suplementacji odniosą również osoby borykające się z cukrzycą, wykazano bowiem, że może on ograniczać rozwój polineuropatii cukrzycowej.

Odpowiednia podaż magnezu jest ważna również ze względu na wytrzymałość tkanki kostnej w organizmie. Magnez należy do grupy pierwiastków budulcowych, wzmacniających strukturę kośćca.

Rozpatrując aktywność magnezu nie można też zapomnieć o jego korzystnym wpływie na funkcje układu nerwowego. Sprzyja prawidłowemu przewodnictwu nerwowemu oraz koordynacji neuromotorycznej.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Chlorek sodu

Informacja

Chlorek sodu (NaCl) - sól kuchenna, główne źródło sodu i chloru w diecie. Chlor wchodzi w skład soków trawiennych (soku żołądkowego i śliny), reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową utrzymując właściwy czynnik pH. Wspomaga proces usuwania zbędnych produktów przemiany materii. Niedobór chloru może spowodować zaburzenia przemiany materii. Sód jest składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych odpowiedzialnym za gospodarkę wodno-elektrolitową oraz uzupełnia działanie chloru. Jego nadmiar zwiększa ryzyko wzrostu ciśnienia tętniczego w krwi. Obydwa składniki aktywują enzymy odpowiedzialne za trawienie skrobii.

Dawkowanie: Używany do nadawania smaku potrawom. W ich składzie chemicznym występuje wystarczająca dawka NaCl. Optymalna dawka to ok. 5 gramów na dobę.

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Tauryna

Informacja

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

L-asparaginian l-ornityny

Informacja

 L-asparaginian l-ornityny (sól aminokwasów: l-ornityny i kwasu l-asparaginowego), biorący udział w procesie detoksykacji amoniaku oraz wpływający na regenerację komórek wątroby. Kwas l-asparaginowy bierze udział bezpośredni lub przy wspomaganiu syntetykami w procesach fizjologicznych: przemianach energetycznych, syntezie puryn i mocznika, nasila syntezę tlenku azotu. L-ornityna, aminokwas endogenny niebiałkowy, którego prekursorem jest arginina. Pośredniczy w cyklu metabolicznym syntezy mocznika z amoniaku i wydalania azotu. Jest akceptorem cytruliny. Syntezuje poliaminy regenerując wątrobę. Wchodzi w skład preparatów w kategorii zdrowie, stosowanych w suplementacji w postaci no-boosterów, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: zróżnicowane od kilkudziesięciu mg do kilku g/24h

Ostatnio na blogu

Morsowanie – czego nie dowiesz się z komentarzy znajomych

Morsowanie – czego nie dowiesz się z komentarzy znajomych

Ostatnimi czasy możemy zauważyć zwiększone zainteresowanie tym bardzo nietypowym sportem. Morsowanie, bo o tym dzisiaj mowa, zaczyna...

czytaj więcej

Jak poprawić wrażliwość insulinową?

Jak poprawić wrażliwość insulinową?

To jak niezawodnie funkcjonuje nasza gospodarka glukozowo-insulinowa ma wpływ zarówno na stan zdrowia, jak i kształtowanie sylwetki. Nic dziwnego nie ma więc...

czytaj więcej

Czy czekolada wspomaga odchudzanie?

Czy czekolada wspomaga odchudzanie?

W obiegowych przekonaniach choć słodycze ogólnie uchodzą raczej za produkty niesprzyjające odchudzaniu i sugeruje się by je unikać, a przynajmniej...

czytaj więcej

Ranking odżywek białkowych

Ranking odżywek białkowych

Każdy z nas wie, że wysokiej jakości białko to element niezbędny w diecie każdego. Nie chodzi tu jedynie o sportowców czy...

czytaj więcej

Balans strukturalny – praktyczne zastosowanie

Balans strukturalny – praktyczne zastosowanie

Balans strukturalny, czyli idea, która głosi, że różne grupy mięśniowe powinny być zbalansowane względem wzajemnego stosunku sił, aby uzyskać...

czytaj więcej

Istotność suplementacji magnezu podczas ciąży

Istotność suplementacji magnezu podczas ciąży

Magnez pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Oprócz funkcji stabilizującej nasze kości, reguluje metabolizm energetyczny w...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Trustpilot
Sprawdź również nasze doskonałe oceny na 
Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027