Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
BCAA 20:1:1 Xplode BCAA 20:1:1 Xplode

Olimp BCAA 20:1:1 Xplode jest popularnym suplementem diety dostarczającym aminokwasów o odmiennej, rozgałęzionej strukturze w zadziwiającym i wręcz niespotykanym składzie, który warunkuje jego wysoką aktywność wobec tkanki mięśniowej. Preparaty BCAA od lat stanowią jeden z podstawowych aspektów suplementacji okołotreningowej, dlatego koniecznie należy zadbać ich prawidłową podaż ze sprawdzonego i uznanego przez innych sportowców źródła.

Czym dokładnie jest Olimp BCAA 20:1:1 Xplode?
Produkt ten różni się pod wieloma względami wobec innych dostępnych na rynku. Wersja 20:1:1 oznacza proporcję występujących w nim aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach, są to kolejno: L-leucyna, L-izoleucyna i L-walina. Zostały one wzbogacone aminokwasem niebiałkowym L-cytruliną, która zdecydowanie poprawia wydolność tlenową tkanki mięśniowej. Dodatkowo producent zadbał, aby preparat w swoim składzie zawierał kompleks witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i regeneracji.

BCAA – skrót wywodzący się z języka angielskiego, inaczej brain chain amino acids. Aminokwasy te są egzogenne i zawierają w swojej strukturze długie boczne alifatyczne łańcuchy węglowodorowe. Są wyjątkowe pod tym względem, że ich metabolizm zachodzi w tkance mięśniowej. Stanowią ponad 30% jej suchej masy, gdzie odpowiedzialne są przede wszystkim za transport związków energetycznych i antykatabolizm. Po wnikliwych badaniach potwierdzono ich zdolność do przyśpieszenia regeneracji i wydolności tkanki mięśniowej, co objawia się w zwiększeniu limitów siłowych oraz ograniczeniu potreningowego bólu mięśni.

Biorą one udział w wielu procesach fizjologicznych: indukują syntezę hemoglobiny, regulują procesy glukonegoenezy i glikolizy, przywracając równowagę stężenia glukozy we krwi. Mają właściwości transportujące powstały w trakcie wysiłku fizycznego tlenek azotu, dzięki czemu przyśpieszają jego metabolizm i poprawiają ogólny bilans azotowy. Wykazują także właściwości neuromodulacyjne, znosząc uczucie zmęczenia psychicznego.

L-leucyna – jej zawartość zdecydowanie przeważa w preparacie, ze względu na jej odrębne, charakterystyczne właściwości anaboliczne i antykataboliczne. Jest ona aktywatorem kompleksu enzymatycznego mTORC1, który pobudzony przez czynniki energetyczne oraz niektóre endogenne substancje np. insulinę, reguluje procesy transkrypcji oraz translacji, opowiadając za biosyntezę białek, w tym w dużym stopniu białek tworzących masę mięśniową.

W trakcie wysiłku fizycznego, kiedy wyczerpie się pula podstawowych substancji energetycznych, mięśnie zaczynają wypełnić lukę i czerpią energię z leucyny powstającej w wyniku degradacji białek mięśniowych. L-leucyna wykazuję podobny charakter metaboliczny do tłuszczy, po rozłożeniu może uzupełnić brakujące zapasy energetyczne. Przy jej niedoborach, procesy rozkładania aminokwasu nasilają się, jej stężenie spada, a degradacja mięśni postępuje zdecydowanie szybciej. Wykazano, że może być ona zahamowana w prosty sposób, przez podanie aminokwasu z egzogennego źródła.

L-cytrulina – jest specyficznym, niebiałkowym aminokwasem, biorącym udział w cyklu mocznikowym. Przekształcana do L-argininy, co odpowiada za jej silnie zwiększające wydolność tlenową działanie, które następuje wskutek uwolnienia NO w enzymatycznej reakcji, która ma miejsce w śródbłonku naczyń krwionośnych.

Jest to hormon gazowy o charakterze wolnego rodnika, dzięki temu bez przeszkód penetruje do komórek, gdzie wpływa na transdukcje sygnału, zwiększając poziom wewnątrzkomórkowego cGMP. Tym samym przenosi sygnał rozkurczowy dla naczyń i działa wazodylatacyjnie, zwiększając światło naczynia przyśpiesza transport tlenu i substancji odżywczych takich jak glukoza i inne aminokwasy do mięśni.

Poza tym, L-cytrulina bierze udział w wielu procesach fizjologicznych regulując ich działanie. Najistotniejszy jej wpływ wywiera na przemiany w cyklu mocznikowym, przyczynia się do zmniejszenia poziomu wolnego, trującego amoniaku, który powstaje w wyniku metabolizmu białek i aminokwasów. Dodatkowo, po przemianie do L-argininy pomaga regulować pracę układu sercowo-naczyniowego i immunologicznego, a także odnotowano jej korzystny wpływ na procesy anaboliczne i procesy glikolizy oraz lipolizy.

Kompleks witaminowo-mineralny – umożliwiających prawidłowy rozwój tkanki mięśniowej, niezbędnych w diecie każdego sportowca. Są one przede wszystkim kofaktorami wielu enzymów, regulując prawidłowy przebieg metabolizmu. W preparacie występują: Cynk, który wpływa na syntezę takich hormonów jak insulina, testosteron i tyroksyna. Magnez, biorący udział w przemianie węglowodanów i lipidów w przewodnictwie nerwowym oraz kurczliwości mięśni. Witamina B6 , której niedobory rozwijają się zdecydowanie szybciej u osób spożywających duże ilości białka, zwiększa ona biodostępność magnezu, a sama wspomaga układ krwiotwórczy w syntezie hemu oraz bierze udział w wytwarzaniu hormonów takich jak serotonina czy noradrenalina.

Podsumowując, Olimp BCAA 20:1:1 Xplode to preparat o dużej koncentracji L-leucyny stawiający na kompleksowe i synergistyczne działanie jego poszczególnych składników. Zalecany jako element suplementacji przedtreningowej, gdyż zdecydowanie zwiększy on wydolność w trakcie jego trwania, niezależnie od rodzaju podejmowanej aktywności fizycznej. Równocześnie pozwoli na prawidłowy przebieg procesów regeneracji i antykatabolizmu, co niewątpliwie przyczynia się do rozrostu tkanki mięśniowej.

Magazyn UK
Since 2005
Dodaj do koszyka
BCAA 20:1:1 Xplode BCAA 20:1:1 Xplode 500g
OLIMP
99,00 zł

BCAA 20:1:1 Xplode 500g

Magazyn UE

Smak

Cechy

Siła:
Wytrzymałość:
Redukcja Wagi:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,53 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Nasila odżywienie tkanki mięśniowej, zwiększa jej wydolność i przyśpiesza regenerację
  • Reguluje przemiany metaboliczne, pomaga zachować odpowiedni poziom glukozy
  • Preparat BCAA o zadziwiających proporcjach i najwyższej zawartości L-leucyny
  • Indukuje reakcje anaboliczne i antykataboliczne, niezbędne do rozrostu mięśni
  • Wzbogacony w kompleks witaminowo-mineralny oraz L-cytrulinę
  • Dodaje niezbędnej energii, pomaga osiągnąć limity treningowe
  • Wpływa na zachowanie równowagi hormonalnej
  • Aktywator kompleksu enzymatycznego mTOR
  • Redukuje stężenie szkodliwego amoniaku

Olimp BCAA 20:1:1 Xplode jest popularnym suplementem diety dostarczającym aminokwasów o odmiennej, rozgałęzionej strukturze w zadziwiającym i wręcz niespotykanym składzie, który warunkuje jego wysoką aktywność wobec tkanki mięśniowej. Preparaty BCAA od lat stanowią jeden z podstawowych aspektów suplementacji okołotreningowej, dlatego koniecznie należy zadbać ich prawidłową podaż ze sprawdzonego i uznanego przez innych sportowców źródła.

Czym dokładnie jest Olimp BCAA 20:1:1 Xplode?
Produkt ten różni się pod wieloma względami wobec innych dostępnych na rynku. Wersja 20:1:1 oznacza proporcję występujących w nim aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach, są to kolejno: L-leucyna, L-izoleucyna i L-walina. Zostały one wzbogacone aminokwasem niebiałkowym L-cytruliną, która zdecydowanie poprawia wydolność tlenową tkanki mięśniowej. Dodatkowo producent zadbał, aby preparat w swoim składzie zawierał kompleks witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i regeneracji.

BCAA – skrót wywodzący się z języka angielskiego, inaczej brain chain amino acids. Aminokwasy te są egzogenne i zawierają w swojej strukturze długie boczne alifatyczne łańcuchy węglowodorowe. Są wyjątkowe pod tym względem, że ich metabolizm zachodzi w tkance mięśniowej. Stanowią ponad 30% jej suchej masy, gdzie odpowiedzialne są przede wszystkim za transport związków energetycznych i antykatabolizm. Po wnikliwych badaniach potwierdzono ich zdolność do przyśpieszenia regeneracji i wydolności tkanki mięśniowej, co objawia się w zwiększeniu limitów siłowych oraz ograniczeniu potreningowego bólu mięśni.

Biorą one udział w wielu procesach fizjologicznych: indukują syntezę hemoglobiny, regulują procesy glukonegoenezy i glikolizy, przywracając równowagę stężenia glukozy we krwi. Mają właściwości transportujące powstały w trakcie wysiłku fizycznego tlenek azotu, dzięki czemu przyśpieszają jego metabolizm i poprawiają ogólny bilans azotowy. Wykazują także właściwości neuromodulacyjne, znosząc uczucie zmęczenia psychicznego.

L-leucyna – jej zawartość zdecydowanie przeważa w preparacie, ze względu na jej odrębne, charakterystyczne właściwości anaboliczne i antykataboliczne. Jest ona aktywatorem kompleksu enzymatycznego mTORC1, który pobudzony przez czynniki energetyczne oraz niektóre endogenne substancje np. insulinę, reguluje procesy transkrypcji oraz translacji, opowiadając za biosyntezę białek, w tym w dużym stopniu białek tworzących masę mięśniową.

W trakcie wysiłku fizycznego, kiedy wyczerpie się pula podstawowych substancji energetycznych, mięśnie zaczynają wypełnić lukę i czerpią energię z leucyny powstającej w wyniku degradacji białek mięśniowych. L-leucyna wykazuję podobny charakter metaboliczny do tłuszczy, po rozłożeniu może uzupełnić brakujące zapasy energetyczne. Przy jej niedoborach, procesy rozkładania aminokwasu nasilają się, jej stężenie spada, a degradacja mięśni postępuje zdecydowanie szybciej. Wykazano, że może być ona zahamowana w prosty sposób, przez podanie aminokwasu z egzogennego źródła.

L-cytrulina – jest specyficznym, niebiałkowym aminokwasem, biorącym udział w cyklu mocznikowym. Przekształcana do L-argininy, co odpowiada za jej silnie zwiększające wydolność tlenową działanie, które następuje wskutek uwolnienia NO w enzymatycznej reakcji, która ma miejsce w śródbłonku naczyń krwionośnych.

Jest to hormon gazowy o charakterze wolnego rodnika, dzięki temu bez przeszkód penetruje do komórek, gdzie wpływa na transdukcje sygnału, zwiększając poziom wewnątrzkomórkowego cGMP. Tym samym przenosi sygnał rozkurczowy dla naczyń i działa wazodylatacyjnie, zwiększając światło naczynia przyśpiesza transport tlenu i substancji odżywczych takich jak glukoza i inne aminokwasy do mięśni.

Poza tym, L-cytrulina bierze udział w wielu procesach fizjologicznych regulując ich działanie. Najistotniejszy jej wpływ wywiera na przemiany w cyklu mocznikowym, przyczynia się do zmniejszenia poziomu wolnego, trującego amoniaku, który powstaje w wyniku metabolizmu białek i aminokwasów. Dodatkowo, po przemianie do L-argininy pomaga regulować pracę układu sercowo-naczyniowego i immunologicznego, a także odnotowano jej korzystny wpływ na procesy anaboliczne i procesy glikolizy oraz lipolizy.

Kompleks witaminowo-mineralny – umożliwiających prawidłowy rozwój tkanki mięśniowej, niezbędnych w diecie każdego sportowca. Są one przede wszystkim kofaktorami wielu enzymów, regulując prawidłowy przebieg metabolizmu. W preparacie występują: Cynk, który wpływa na syntezę takich hormonów jak insulina, testosteron i tyroksyna. Magnez, biorący udział w przemianie węglowodanów i lipidów w przewodnictwie nerwowym oraz kurczliwości mięśni. Witamina B6 , której niedobory rozwijają się zdecydowanie szybciej u osób spożywających duże ilości białka, zwiększa ona biodostępność magnezu, a sama wspomaga układ krwiotwórczy w syntezie hemu oraz bierze udział w wytwarzaniu hormonów takich jak serotonina czy noradrenalina.

Podsumowując, Olimp BCAA 20:1:1 Xplode to preparat o dużej koncentracji L-leucyny stawiający na kompleksowe i synergistyczne działanie jego poszczególnych składników. Zalecany jako element suplementacji przedtreningowej, gdyż zdecydowanie zwiększy on wydolność w trakcie jego trwania, niezależnie od rodzaju podejmowanej aktywności fizycznej. Równocześnie pozwoli na prawidłowy przebieg procesów regeneracji i antykatabolizmu, co niewątpliwie przyczynia się do rozrostu tkanki mięśniowej.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 500 gPorcja jednorazowa: 1 miarka (7,2 g)Ilość porcji w opakowaniu: 69
w porcji (7,2 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna119 kJ/28 kcal-
Tłuszcz< 0,5 g-
w tym kwasy tłuszczowe nasycone< 0,1 g-
Węglowodany< 0,5 g-
W tym cukry< 0,5 g-
Białko5,6 g-
Sól< 0,06 g-
Witamina B60,21 mg15%
Magnez57 mg15%
Cynk1,5 mg15%
Sód23 mg-
Aminokwasy BCAA5 g-
L-leucyna4,55 g-
L-izoleucyna0,23g-
L-walina0,23 g-
L-Cytrulina1 g-

Pozostałe składniki

Regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromaty, substancje słodzące (acesulfam K, sukraloza), emulgator (lecytyna sojowa), barwniki – karoteny (A), koszenila (B), ryboflawiny (C), E 150c (D), E 150d (E), E 133 (F), błękit patentowy V (G), indygokarmin (H), chlorofile i chlorofiliny (I), kurkumina (J), antocyjany (K), ekstrakt z papryki (L), betanina (M), węgiel roślinny (N). (A)-(Z) – W zależności od smaku produktu symbol (A-Z) użytego składnika znajduje się obok daty minimalnej trwałości (najlepiej spożyć przed).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Glutamine Mega Caps
Glutamine Mega Caps
OLIMP

Preparat zawierający L-glutaminę. Wspomaga przyrost suchej masy mięśniowe i przyspiesza regenerację.

42,00 zł
więcej
Attack 2.0
Attack 2.0 Promocja
SCITEC

Stack kreatynowy. Wspomaga budowę suchej masy mięśniowej, zwiększa siłę i energię w trakcie treningów.

59,00 zł 49,00 zł
więcej
Cricket Flour
Cricket Flour
CRUNCHY CRITTERS

Liofilizowane świerszcze. Smaczna, niskotłuszczowa i wysokobiałkowa przekąska, która zwalczy niewielki głód.

39,00 zł
więcej
Jack3d
Jack3d
USP LABS

Odżywka przedtreningowa. Pobudza i ożywia, zapewnia pompę mięśniową, przyspiesza syntezę tlenku azotu.

119,00 zł
więcej
Mega Arginine
Mega Arginine
SCITEC

L-Arginina w kapsułkach. Stymuluje wydzielanie insuliny i poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego.

85,00 zł
więcej
NitroBolon II
NitroBolon II
TREC

Booster przedtreningowy z kreatyną. Stymuluje produkcję tlenku azotu, wspomaga budowę mięśni.

66,00 zł
więcej

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

BCAA

Informacja

BCAA to trzy aminokwasy egzogenne posiadające rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny (izoleucyna, leucyna i walina) oraz podobny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w tkance mięśniowej. W postaci naturalnej występują w pożywieniu wysokobiałkowym zwierzęcym (np.wołowina, proteiny mleczne). BCAA wykazują potencjał antykataboliczny i anaboliczny. Wspomagają nośniki energii w kryzysie energetycznym oraz wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego (likwidują stres, zmniejszają zmęczenie) i aktywność hormonów i kinaz odpowiedzialnych za metabolizm białek. W suplementacji sportowej stosowane są jako elementy wspomagania zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i odnowy biologicznej powysiłkowej; także antykatabolik i katalizator przemian anabolicznych. Przyjmowanie BCAA po wysiłku prawie natychmiast odbudowuje poziom tych aminokwasów we krwi (z pominięciem wątroby) i zasila tkankę mięśniową. Leucyna powoduje aktywację kinazy mTOR (rozpoczynającej anabolizm białek mięśniowych) oraz wykazuje wzmacniające działanie z insuliną, która oddziaływuje na kinazę PI3 i kinazę białkową B). Aminokwasy rozgałęzione BCAA, chętnie stosowane przez sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych,   dostępne są w postaci monopreparatów, a także zaawansowanych suplementach aminokwasowych, kreatynowych, stackach przed- i po- treningowych, oraz w napojach izotonicznych.

Dawkowanie: zazwyczaj 1–2 gramy BCAA na każde 10kg masy ciała w ciągu doby. Głownie przed i po treningu.

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

L-Cytrulina

Informacja

Co to jest za składnik L-Cytrulina?

L-Cytrulina jest α-aminokwasem pochodnym od ornityny. Po raz pierwszy została wyizolowana z arbuza i temu zawdzięcza swoją nazwę, gdyż citrullus z łacińskiego oznacza właśnie arbuza. Cytrulina bierze udział w tlenowych procesach produkcji energii podczas wysiłku, dzięki czemu jest szczególnie atrakcyjna dla sportowców dyscyplin wytrzymałościowych. Bierze także udział w cyklu mocznikowym, zwanym też cyklem ornitynowym, przez co pomaga w pozbyciu się nadmiernych ilości amoniaku z ustroju.

W nerkach konwertuje do l-argininy, a badania naukowe sugerują, że podnosi jej poziom nawet efektywniej, niż w przypadku podawania samej argininy. Ponadto wzrost poziomu argininy wynikający z podaży cytruliny jest dłuższy i bardziej stabilny. Dzięki temu przyczynia się do wzrostu tlenku azotu i rozszerzenia światła naczyń krwionośnych. Ta właściwość sprawia, że cytrulina jest przydatna w prewencji incydentów kardiologicznych. Korzystny wpływ na układ krążenia wykorzystywany jest także w przypadku zaburzeń erekcji, gdyż podniesiony tlenek azotu może inicjować sprawniejszy napływ krwi do narządów płciowych.

L-Cytrulina zawarta jest w składzie wielu suplementów przedtreningowych i NO-Boosterów ukierunkowanych na poprawę możliwości sportowych organizmu, które można znaleźć w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ
Premiera w Muscle-Zone!
APOLLO'S HEGEMONY
Synephrine HCL
59,00 zł
APOLLO'S HEGEMONY
CDP Choline
109,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2018 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>