- Paczka u Ciebie nawet pojutrze
- Wysyłka zagraniczna już od 20,73 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł
+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)
+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)
Scitec BCAA Complex to suplement diety zawierający aminokwasy rozgałęzione BCAA (leucyna, izoleucyna, walina) oraz dodatek L-alaniny, L-glutaminy i witaminę B6. Przyjmowanie preparatu przyspiesza potreningowy proces regeneracji oraz umożliwia bardziej efektywne budowanie masy mięśniowej.
Sportowcy stale poszukują coraz lepszych sposobów na poprawę wyników sportowych, a suplementacja aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) przynosi potencjalne korzyści w tej materii. Na podstawie wielu badań stwierdzono, że przyjmowanie BCAA może prowadzić do zwiększenia tempa syntezy białek mięśniowych i beztłuszczowej masy ciała, zmniejszenia rozpadu białek ustrojowych oraz redukcji zmęczenia i potreningowej bolesności mięśniowej, co może pozwolić na szybszą regenerację w celu optymalizacji wyników sportowych.
W skład BCAA wchodzą 3 aminokwasy egzogenne, w tym leucyna, walina oraz izoleucyna. Charakteryzują się specyficzną strukturą oraz odmiennym metabolizmem zachodzącym nie w wątrobie, a w tkance mięśniowej. W momencie deficytu energetycznego organizm wykorzystuje je do produkcji glukozy. Liczne badania potwierdzają, że wzrost BCAA we krwi może ochraniać białka tkanki mięsniowej przed rozpadem.
Synteza włókien mięśniowych (MPS) jest regulowana poprzez szlak mTOR, który stanowi główny mechanizm odpowiedzialny za wzrost mięśni. Dysfunkcja tego szlaku powoduje spadek MPS utrudniający przyrost tkanki mięśniowej. Badania analizujące mechanizmy molekularne regulujące MPS w odpowiedzi na suplementację BCAA oraz ćwiczenia oporowe dostarczają dowodów na to, że spożycie BCAA w odróżnieniu od placebo zwiększa aktywność kinazy mTOR, a tym samym przyczynia się do zwiększenia syntezy włókien mięśniowych.
Aby się rozwijać sportowcy muszą przestrzegać regularności i częstości odbywanych treningów, a wykonując intensywne ćwiczenia bardzo często opisują uczucie bolesności mięśni lub zmęczenia po ich zakończeniu. Jest to naturalna część regeneracji, ale bywa utrudnieniem dla wszystkich, którzy chcieliby dawać z siebie więcej i przyspieszać tempo adaptacji. Wiele badań opisuje dobroczynny wpływ BCAA na regenerację mięśni. Suplementacja BCAA podczas ćwiczeń może ograniczać potreningową obolałość mięśniową i redukować zmęczenie.
L-alanina stanowi ważny substrat w procesie glukoneogenezy oraz pełni istotną rolę w cyklu glukozowo-alaninowym będącym procesem, w którym dochodzi do przenoszenia azotu między wątrobą, a tkanką mięśniową. Właściwa dostępność alaniny pozytywnie wpływa na przebieg procesów energetycznych, szczególnie w trakcie wysiłku fizycznego, co pozytywnie przekłada się na proces regeneracji i odbudowy tkanek.
L-glutamina wspiera rozwój i utrzymanie tkanki mięśniowej w przypadku intensywnych okresów treningowych oraz zaburzeń powodujących wyniszczenie organizmu, w tym atrofii mięśni. Ponadto, pełni rolę głównego źródła energii dla enterocytów - komórek jelita cienkiego, w przypadku niskiej dostępności glukozy może być zapasowym paliwem dla mózgu oraz wspiera organizm w usuwaniu amoniaku będącego produktem ubocznym rozpadu białek.
Witamina B6 bierze udział w glikogenezie i glikogenolizie, pozytywnie wpływa na prawidłowe skurcze mięśni, jest wymagana w tworzeniu hemoglobiny, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz uczestnicząc w tworzeniu przeciwciał podnosi odporność organizmu.
Podsumowując, Scitec BCAA Complex to preparat, który stanowi doskonałe uzupełnienie diety wszystkich osób aktywnych fizycznie oraz sportowców wyczynowych. Regularne przyjmowanie produktu sprzyja budowie tkanki mięśniowej, usprawnia regenerację oraz dodaje energii podczas długich i ciężkich treningów.
w porcji (10 g) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
L-Leucyna | 4000 mg | * |
L-Izoleucyna | 500 mg | * |
L-Walina | 500 mg | * |
L-Alanina | 125 mg | * |
L-Glutamina | 125 mg | * |
Witamina B6 (jako chlorowodorek pirydoksyny) | 1,4 mg | * |
Dekstroza, regulator kwasowości (Kwas cytrynowy), aromat (cytrynowy), substancje słodzące (Acesulfam-K, Sukraloza), barwnik (Ryboflawina).
Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.
Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.
Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.
Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.
Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.
Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.
Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.
Alanina jest aminokwasem endogennym (tzn. posiadającym możliwość syntezy w organizmie ludzkim innych aminokwasów i pirogronianu), budującym białka. Pełni kluczową rolę w transporcie azotu pomiędzy mięśniami i wątrobą (tzw. cykl glukozowo-alaninowy). Pozwala na przetwarzanie w glukozę związków niecukrowych. W okresie długotrwałego wysiłku wspomaga przemiany metaboliczne. Występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał, jaja) i roślinnego (rośliny strączkowe, groch). Znajduje zastosowanie w postaci suplementów aminokwasowych i preparatów okołotreningowych. Stanowi uzupełnienie BCAA. Zwiększone użytkowanie preparatów z alaniną jest konieczne w treningu sportowym wymagającym wysokiej wytrzymałości i siły (np. u sportowców podnoszących ciężary, maratończyków ipt.).
L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.
Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.
Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B12 (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B6 zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.
Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.
Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).
Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?
Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.
Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.
Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl