od 3 sztuk tylko: 87,22 zł / szt. -2%
IHS® Technology BCAA Plus to odżywka przedtreningowa na bazie aminokwasów BCAA. Dla jeszcze lepszego działania jej skład rozbudowano o beta-alaninę, tyrozynę, histydynę, magnez i kluczowe witaminy z grupy B.
Preparat jest dostępny w formie proszku. Łatwo rozpuszcza się w wodzie tworząc smaczny, owocowy napój. Co ważne, nie zawiera on dodanego cukru.
Trzon preparatu stanowią aminokwasy BCAA. Zalicza się do nich trzy substancje: leucynę, izoleucynę oraz walinę. Z racji specyficznej struktury i obecności rozgałęzionego bocznego łańcucha alifatycznego są one nazywane po prostu aminokwasami rozgałęzionymi. Mają duże znaczenie dla osób narażonych na intensywny wysiłek fizyczny, a niestety należą do związków egzogennych i nie mogą być wyprodukowane w organizmie. W trakcie intensywnego wysiłku fizycznego stanowią alternatywne źródło energii, wykazują również potencjał anaboliczny i skutecznie chronią przed rozpadem tkanki mięśniowej.
Prezentowana odżywka została wzbogacona o dodatkowe aminokwasy. Wśród nich znalazły się: beta-alanina oraz histydyna (są głównymi składnikami karnozyny, która chroni przed zmniejszeniem zdolności wysiłkowych, będących skutkiem obniżenia pH m.in. w związku z nasiloną produkcją kwasu mlekowego); tyrozyna (prekursor najważniejszych neuroprzekaźników, sprzyja redukcji zmęczenia, ponoć może również przyczynić się do rekrutacji większej liczby włókien mięśniowych w czasie treningu); acetylowana forma aminokwasu L-karnityny, czyli ALCAR (wspomaga pracę mitochondriów, dzięki czemu promuje wysoki poziom energii. Dodatkowo ma potencjał antyoksydacyjny i prokognitywny).
Prezentowana odżywka ma w składzie magnez i kluczowe witaminy z grupy B. Związki te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – m.in. warunkują pracę układu nerwowego oraz mięśniowego, wspomagają metabolizm energetyczny. Osoby narażone na nadmierny wysiłek fizyczny zwykle potrzebują ich więcej i rzadko kiedy udaje im się w pełni pokryć to zapotrzebowanie wyłącznie z pożywienia.
Podsumowując, IHS® Technology BCAA Plus to preparat, który doskonale sprawdzi się przed intensywnym treningiem. Sprzyja zwiększeniu siły i wytrzymałości, odsuwa w czasie zmęczenie i pomaga wykonać dłuższy, bardziej intensywny trening. Może także przyczynić się do usprawnienia regeneracji powysiłkowej. Jest łatwy w dozowaniu i komfortowy do stosowania.
w porcji (10 g) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
L-Leucyna | 2600 mg | * |
L-Walina | 1800 mg | * |
L-Izoleucyna | 1600 mg | * |
Beta-Alanina | 1600 mg | * |
Tyrozyna | 450 mg | * |
N-Acetyl-L-Karnityna | 300 mg | * |
Magnez | 130 mg | 35% |
Witamina B1 (chlorowodorek tiaminy) | 5 mg | 454,5% |
Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny) | 5 mg | 357,1% |
Witamina B12 (cyjanokobalamina) | 10 µg | 200% |
Substancje słodzące: sacharynian sodu, sukraloza; aromat owocowy: cytrynowy – dla smaku cytrynowego, ananasowy – dla smaku ananasowego, owoców lasu – dla smaku owoców lasu, pomarańczowy – dla smaku pomarańczowego, kiwi – dla smaku kiwi, arbuzowy – dla smaku arbuzowego, jeżynowy – dla smaku jeżynowego; substancje barwiące: ryboflawina – dla smaku cytrynowego i ananasowego, ekstrakt z buraka czerwonego – dla smaku owoców lasu, arbuzowego i jeżynowego, żółcień pomarańczowa – dla smaku pomarańczowego, zieleń pistacjowa – dla smaku kiwi; substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu
Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.
Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.
Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.
Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.
Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.
Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.
Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.
Beta-alanina (β-alanina) należy do β-aminokwasów (tej samej grupy do której należy I-alanina, lecz o różnych właściwościach chemicznych). W połączeniu z histydyną tworzy β-alanylo-L-histydynę (karnozynę) związek wykazujący właściwości antyoksydacyjne, chelatujące i buforujące. Karnozyna obniża poziom jonów wodorowych w komórce i pozwala na przedłużanie wysiłku, większą wydolność siły i wytrzymałości oraz wpływa na odnowę biologiczną po wysiłku. Beta-alanina dostępna jest w postaci monopreparatów oraz zaawansowanych preparatów aminokwasowych, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.
Tyrozyna - aminokwas endogenny (syntezowany wewnątrz organizmu), jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W stanie naturalnym występuje w produktach żywnościowych zwierzęcych (jaja, nabiał, mięso). W razie niedoborów może być syntezowana w procesie hydroksylacji fenyloalaniny, ulegającej przekształceniu w tyrozynę w obrębie wątroby. Jest prekursorem neuroprzekaźników : dopaminy (z grupy katecholamin, uczestniczących w procesach zachodzących w układzie nerwowym, powodujących koordynację mięśni oraz uczestniczy w syntezie wielu hormonów) i noradrenaliny (przeciwdziałającej stresowi, stymulującej pracę serca i układu krążenia oraz nasilającej glikogenolizę i lipolizę uczestnicząc w procesach przemian energetycznych). Tyrozyna jest prekursorem hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemian w procesach metabolicznych oraz barwnikiem (melanina). W suplementacji preparaty zawierające tyrozynę stosowane są w programach redukcji tkanki tłuszczowej (odchudzanie), poprawiających natrój i pobudzających.
Dawkowanie: Zwyczajowo 500–2000 mg na dobę.
Acetyl-L-Karnityna (ALC, ALCAR) jest acetylowaną postacią substancji witaminopodobnej karnityny. Wykazuje działanie metaboliczne, antyoksydacyjne i neuroprotekcyjne. Jej wysoki potencjał antyoksydacyjny i neuroprotekcyjny wykorzystywany jest w leczeniu neurologicznym stanów głębokiego stresu i depresji. Jej stosowanie wpływa na wrażliwość insulinową tkanek oraz intensyfikację działania długołańcuchowych kwasów tłuszczowych w produkcji i wydatkach energii, przez co zwiększa się działanie metaboliczne wpływające na poprawę estetyki i składu ciała. W medycynie ALC stosowana w profilaktyce i leczeniu niepłodności u mężczyzn. Suplementacja ALC polecana jest osobom aktywnym fizycznie i umysłowo, obciążonych głębokim stresem i w stanach depresyjnych. Zmniejsza poczucie zmęczenia i jego odczuwalność. Wspomaga procesy redukcji tkanki tłuszczowej.
Dawkowanie: Zwyczajowo używane w suplementacji (500–1000 mg/ na dobę w 1–3 dawkach przed wysiłkiem fizycznym.
Magnez (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.
Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień
Witamina B1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.
Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.
Dawkowanie: Norma dzienna wynosi 1–2 mg.
Chlorowodorek tiaminy – wysoko biodostępna postać tiaminy, zwanej również witaminą B1. Ze względu na istotną rolę, jaką odgrywa w metabolizmie węglowodanów, jej zwiększona podaż wskazana jest dla osób notujących zbyt wysokie stężenia cukru we krwi. Ułatwia ich przetwarzanie w organizmie oraz wspomaga działania mające na celu przywrócenie optymalnego poziomu glikemii. Istotną rolę w metabolizmie składników odżywczych odgrywa także jako integralny składnik koenzymu karboksylazy – pirofosforanu tiaminy.
Niektóre źródła wskazują, że efektywność tiaminy wobec zdrowia układu sercowo-naczyniowego poza wspieraniem obniżania poziomu glukozy we krwi wyraża się również poprzez optymalizację ciśnienia tętniczego. Choć ten aspekt efektywności witaminy B1 wymaga kolejnych badań, to jest kolejnym argumentem wskazującym na szczególną potrzebę dbania o odpowiednią podaż tiaminy przez osób z grupy ryzyka chorób układu krwionośnego.
Wśród osób szczególnie narażonych na niedobory witaminy B1 podaje się również osoby walczące z nadwagą oraz często spożywające alkohol.
Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B12 (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B6 zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.
Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.
Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).
Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?
Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.
Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.
Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl
Witamina B12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.
Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.
Co to jest za składnik cyjanokobalamina?
Cyjanokobalamina jest podstawową, najczęściej spotykaną formą witaminy B12 w dostępnych na rynku kompleksach witamin B i multiwitaminach.
Witamina B12 najbardziej znana jest z wpływu na neurologię. Uczestniczy w budowie i regeneracji osłonek mielinowych osłaniających neurony, dzięki czemu przyczynia się do ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami. Ze względu na zdolność do zwiększania poziomu s-adenozyl metioniny, witamina B12 może przyczyniać się do sprawniejszej syntezy wielu neuroprzekaźników, dzięki czemu korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychiczną.
Ta witamina jest zaangażowana również w proces produkcji krwi, a jej braki przyczyniają się do powstawania anemii megaloblastycznej. Jej niedobory dotyczyć mogą także wegetarian i wegan, osób starszych oraz osób z zaburzeniami wchłaniania i stosujących leki neutralizujące kwas żołądkowy.
Cyjanokobalamina zawarta jest w składzie wielu kompleksowych suplementów witaminowych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl