- Paczka u Ciebie nawet pojutrze
- Wysyłka zagraniczna już od 20,75 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł
+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)
+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)
ACTIVLAB BCAA 1000 XXL to suplement diety w skład którego wchodzą aktywne biologicznie formy aminokwasów rozgałęzionych BCAA. Każda tabletka dostarcza łącznie 1000 mg leucyny, izoleucyny i waliny w optymalnych proporcjach 2:1:1.
Preparat należy do najpopularniejszych środków stosowanych w suplementacji sportowej. Jest polecany zarówno profesjonalistom, jak i osobom, które trenują rekreacyjnie. Sprzyja poprawie wydolności fizycznej i wytrzymałości, może opóźnić pojawienie się zmęczenia w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego i wyraźnie skraca tempo regeneracji organizmu.
BCAA (Branched Chain Amino Acids) to aminokwasy o rozgałęzionym bocznym łańcuchu alifatycznym. Przynależy do nich: leucyna, izoleucyna i walina. Są to aminokwasy egzogenne, co oznacza, że organizm jest pozbawiony możliwości ich samodzielnej produkcji, a jednym ich źródłem są źródła zewnętrzne. W ustroju BCAA gromadzą się głównie w tkance mięśniowej i stanowią blisko 35% białek mięśniowych. Pełnią funkcje nie tylko budulcowe, ale również regulacyjne. Wpływają na produkcję hormonów i katecholamin, pobudzają syntezę białek. Mogą także być wykorzystywane jako źródło energii.
Poprawa wydajności treningowej
Intensywny wysiłek fizyczny wiąże się ze znacznymi stratami BCAA, co sugeruje, że suplementacja tego rodzaju aminokwasami może korzystnie wpłynąć na parametry siłowo-wytrzymałościowe. BCAA chronią ośrodkowy układ nerwowy przed zmęczeniem, jakie jest spowodowane długotrwałą pracą mięśni. Dodatkowo korzystnie wpływają na procesy energetyczne i zabezpieczają włókna mięśniowe przed skutkami katabolizmu.
W jednym z badań porównywano wpływ suplementacji BCAA na siłę mięśni. Grupa 36 mężczyzn, która przyjmowała BCAA, odnotowała wzrost siły mięśni, jakiego nie zaobserwowano w grupie przyjmującej same odżywki proteinowe albo węglowodanowe. Udowodniono ponadto, że suplementacja BCAA może zwiększyć wytrzymałość sportowców. Biegacze wytrzymałościowi, którym podawano BCAA osiągali dużo lepsze wyniki w wyścigach odbywających się dzień po dniu.
Zmniejszenie zmęczenia psychofizycznego
Utrzymanie odpowiednio wysokiego stężenia aminokwasów BCAA we krwi odsuwa w czasie pojawienie się oznak zmęczenia, a tym samym pozwala wydłużyć trening. Odbywa się to na poziomie centralnego układu nerwowego, a najistotniejszą rolę w tym procesie odgrywa leucyna.
Leucyna konkuruje z tryptofanem o ten sam transporter i jeśli jej podaż jest odpowiednio wysoka, to zwykle wygrywa tę walkę. Dzięki temu wychwyt tryptofanu w mózgu zostaje mocno ograniczony. Tryptofan jest wykorzystywany do produkcji serotoniny, która odpowiada za pojawienie się uczucia znużenia i zmęczenia. Zmniejszenie jego stężenia nieco zahamuje produkcję serotoniny, co przy długotrwałym wysiłku fizycznym jest bardzo pożądane, bo pozwala odsunąć w czasie uczucie przemęczenia i sforsowania ciężkim treningiem.
BCAA redukują zmęczenie nie tylko na poziomie psychicznym, ale również fizycznym. Mogą wydłużyć czas pracy mięśni, poprzez dostarczenie im niezbędnej energii. Zarówno izoleucyna, jak i walina mogą być z łatwością przekształcone w glukozę, dlatego po wyczerpaniu rezerw glikogenu stają się wydajnym, wtórnym źródłem energii dla organizmu.
Usprawnienie regeneracji powysiłkowej
Aminokwasy BCAA przyczyniają do ograniczenia niekorzystnych zmian strukturalnych i metabolicznych związanych z uszkodzeniem mięśni na skutek obciążającego wysiłku fizycznego. Dzięki temu skracają czas, jaki jest potrzebny na odnowę biologiczną organizmu.
Naukowcy udowodnili, że wysokie stężenie BCAA we krwi chroni przed rozpadem białek mięśniowych i korzystnie wpływa na tempo odtwarzania zapasów glikogenu. Może również pobudzać procesy anaboliczne oraz sprzyjać redukcji nadmiar wolnych rodników, których znaczne ilości są produkowane w czasie intensywnego wysiłku fizycznego.
Z subiektywnych ocen użytkowników BCAA wynika, że dzięki suplementacji szybciej odzyskują oni siły po ciężkich treningach i odczuwają mniejsze bóle mięśni (DOMS). Dzięki temu sprawność fizyczna w kolejnych dniach po intensywnych ćwiczeniach pozostaje ciągle na bardzo wysokim poziomie.
Podsumowując, ACTIVLAB BCAA 1000 XXL to suplement, który można polecić praktycznie każdej osobie aktywnej ruchowo. Preparat korzystnie wpływa na zdolności wysiłkowe, sprzyja zwiększeniu siły i wytrzymałości organizmu. Pozwala również na skrócenie czasu, jaki jest konieczny do efektywnej regeneracji powysiłkowej.
w 1 tabletce | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 14,9 kJ / 3,6 kcal | - |
Błonnik | 0,4 g | - |
Białko | 0,69 g | - |
L-Leucyna | 500 mg | - |
L-Izoleucyna | 250 mg | - |
L-Walina | 250 mg | - |
L-leucyna, L-walina, L-izoleucyna, substancja wypełniająca – celuloza mikrokrystaliczna, skrobia kukurydziana, żelatyna, substancja przeciwzbrylająca – dwutlenek krzemu.
Bardzo jestem zadowolony z zakupu,skuteczne działanie,szybka regeneracja.
Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.
Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.
Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.
Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.
Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)
Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.
Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.
Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.
Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.
Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.
Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.
Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.