Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
BCAA Mega Caps BCAA Mega Caps

Olimp BCAA Mega Caps to suplement diety zawierający aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach (BCAA) będące grupą trzech niezbędnych aminokwasów: leucyny, izoleucyny i waliny. Suplementy BCAA są powszechnie przyjmowane w celu przyspieszenia wzrostu mięśni i poprawy wydajności ćwiczeń. Mogą również pomóc w utracie wagi i zmniejszyć zmęczenie po wysiłku. Produkt wzbogacono dodatkiem witaminy B6.

BCAA są aminokwasami niezbędnymi, ponieważ w przeciwieństwie do endogennych aminokwasów organizm nie może ich wytwarzać i dlatego tak ważne jest, aby je pobrać z diety. Stanowią dużą część całkowitej puli aminokwasowej organizmu wynoszącą ok. 35-40% wszystkich niezbędnych aminokwasów obecnych w organizmie i ok.14-18% tych obecnych w mięśniach. Spośród nich leucyna ma największy wpływ na zdolność organizmu do budowy białek mięśniowych, a izoleucyna i walina wydają się bardziej skuteczne w wytwarzaniu energii i regulowaniu poziomu cukru we krwi.

W przeciwieństwie do innych aminokwasów, metabolizm BCAA zachodzi głównie w mięśniach, a nie w wątrobie. Z tego powodu uważa się, że odgrywają one kluczową rolę w produkcji energii podczas ćwiczeń. Organizm może używać ich jako budulca dla białka i mięśni, mogą również brać udział w regulowaniu poziomu cukru we krwi poprzez zachowanie zapasów cukru w ​​wątrobie i mięśniach oraz stymulowanie komórek do pobierania cukru z krwioobiegu. Co więcej, BCAA mogą pomóc zmniejszyć uczucie zmęczenia odczuwanego podczas ćwiczeń.

Wzrost masy mięśniowej
Badania pokazują, że BCAA, w tym głównie leucyna aktywuje enzymy odpowiedzialne za budowanie mięśni. Otóż anaboliczne działanie leucyny możliwe jest za pośrednictwem szlaku mTOR, którego celem jest wywołanie syntezy białek mięśniowych. Ponadto, białka zaangażowane w rozpad tkanki mięśniowej wydają się być tłumione po spożyciu BCAA, co może stanowić pośredni mechanizm umożliwiający przyrost masy mięśniowej.

Redukcja zmęczenia
Spożywanie BCAA może pomóc zmniejszyć zmęczenie fizyczne i psychiczne. Badania na ludziach wykazały, że osoby którym podawano BCAA podczas ćwiczeń, w odróżnieniu od grupy przyjmującej placebo charakteryzowały się mniejszym zmęczeniem i mogły ćwiczyć znacznie dłużej. Warto nadmienić, że BCAA są bardziej skuteczne w zmniejszaniu zmęczenia wysiłkowego u osób słabiej wytrenowanych.

Redukcja obolałości mięśniowej
Wyniki badań naukowych wskazują, że przyjmowanie BCAA powoduje zmniejszenie stężenia enzymów wewnątrzmięśniowych wytwarzanych w następstwie długotrwałego wysiłku fizycznego, w tym głównie dehydrogenazy mleczanowej, której obecność świadczy o uszkodzeniach mięśni. Obserwacja ta sugeruje, że suplementacja BCAA może zmniejszyć uszkodzenie mięśni związane z ćwiczeniami wytrzymałościowymi oraz wspierać redukcję uczucia bólu mięśniowego po wysiłku fizycznym.

Witamina B6 czynie uczestniczy utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz w przemianach aminokwasów. Oprócz tego, jej dodatek w preparacie jest spowodowany własnościami wspomagającymi prawidłowe działanie układu nerwowego, regulację gospodarki hormonalnej oraz efektów ograniczających uczucie zmęczenia i znużenia.

Podsumowując, Olimp BCAA Mega Caps to suplement diety, który może pełnić rolę idealnego dodatku do każdej diety pośród wszystkich osób aktywnych fizycznie oraz profesjonalnych sportowców. Regularna suplementacja preparatu sprzyja budowie tkanki mięśniowej, poprawia regenerację, zmniejsza obolałość mięśniową, redukuje zmęczenie oraz dodaje energii w trakcie długotrwałych i intensywnych treningów.

Na magazynie
5 1
5

Działa jak należy.
Polecam ten produkt!
Since 2005
Dodaj do koszyka
BCAA Mega Caps BCAA Mega Caps 30 kaps.
Olimp
9,90 zł

BCAA Mega Caps

5 na podstawie 1 opinii
Magazyn UE

Wszystkie warianty

30 kaps.
9,90 zł
120 kaps.
45,00 zł
300 kaps.
95,00 zł

Cechy

Siła:
Wytrzymałość:
Redukcja Wagi:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,56 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Posiada udowodnione działanie anaboliczne
  • Przyspiesza procesy regeneracji i odbudowy
  • Wpływa na poprawę wyników sportowych
  • Ogranicza zmęczenie wywołane wysiłkiem
  • Zmniejsza potreningową obolałość mięśni
  • Ogranicza katabolizm tkanki mięśniowej
  • Przyspiesza wzrost tkanki mięśniowej

Olimp BCAA Mega Caps to suplement diety zawierający aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach (BCAA) będące grupą trzech niezbędnych aminokwasów: leucyny, izoleucyny i waliny. Suplementy BCAA są powszechnie przyjmowane w celu przyspieszenia wzrostu mięśni i poprawy wydajności ćwiczeń. Mogą również pomóc w utracie wagi i zmniejszyć zmęczenie po wysiłku. Produkt wzbogacono dodatkiem witaminy B6.

BCAA są aminokwasami niezbędnymi, ponieważ w przeciwieństwie do endogennych aminokwasów organizm nie może ich wytwarzać i dlatego tak ważne jest, aby je pobrać z diety. Stanowią dużą część całkowitej puli aminokwasowej organizmu wynoszącą ok. 35-40% wszystkich niezbędnych aminokwasów obecnych w organizmie i ok.14-18% tych obecnych w mięśniach. Spośród nich leucyna ma największy wpływ na zdolność organizmu do budowy białek mięśniowych, a izoleucyna i walina wydają się bardziej skuteczne w wytwarzaniu energii i regulowaniu poziomu cukru we krwi.

W przeciwieństwie do innych aminokwasów, metabolizm BCAA zachodzi głównie w mięśniach, a nie w wątrobie. Z tego powodu uważa się, że odgrywają one kluczową rolę w produkcji energii podczas ćwiczeń. Organizm może używać ich jako budulca dla białka i mięśni, mogą również brać udział w regulowaniu poziomu cukru we krwi poprzez zachowanie zapasów cukru w ​​wątrobie i mięśniach oraz stymulowanie komórek do pobierania cukru z krwioobiegu. Co więcej, BCAA mogą pomóc zmniejszyć uczucie zmęczenia odczuwanego podczas ćwiczeń.

Wzrost masy mięśniowej
Badania pokazują, że BCAA, w tym głównie leucyna aktywuje enzymy odpowiedzialne za budowanie mięśni. Otóż anaboliczne działanie leucyny możliwe jest za pośrednictwem szlaku mTOR, którego celem jest wywołanie syntezy białek mięśniowych. Ponadto, białka zaangażowane w rozpad tkanki mięśniowej wydają się być tłumione po spożyciu BCAA, co może stanowić pośredni mechanizm umożliwiający przyrost masy mięśniowej.

Redukcja zmęczenia
Spożywanie BCAA może pomóc zmniejszyć zmęczenie fizyczne i psychiczne. Badania na ludziach wykazały, że osoby którym podawano BCAA podczas ćwiczeń, w odróżnieniu od grupy przyjmującej placebo charakteryzowały się mniejszym zmęczeniem i mogły ćwiczyć znacznie dłużej. Warto nadmienić, że BCAA są bardziej skuteczne w zmniejszaniu zmęczenia wysiłkowego u osób słabiej wytrenowanych.

Redukcja obolałości mięśniowej
Wyniki badań naukowych wskazują, że przyjmowanie BCAA powoduje zmniejszenie stężenia enzymów wewnątrzmięśniowych wytwarzanych w następstwie długotrwałego wysiłku fizycznego, w tym głównie dehydrogenazy mleczanowej, której obecność świadczy o uszkodzeniach mięśni. Obserwacja ta sugeruje, że suplementacja BCAA może zmniejszyć uszkodzenie mięśni związane z ćwiczeniami wytrzymałościowymi oraz wspierać redukcję uczucia bólu mięśniowego po wysiłku fizycznym.

Witamina B6 czynie uczestniczy utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz w przemianach aminokwasów. Oprócz tego, jej dodatek w preparacie jest spowodowany własnościami wspomagającymi prawidłowe działanie układu nerwowego, regulację gospodarki hormonalnej oraz efektów ograniczających uczucie zmęczenia i znużenia.

Podsumowując, Olimp BCAA Mega Caps to suplement diety, który może pełnić rolę idealnego dodatku do każdej diety pośród wszystkich osób aktywnych fizycznie oraz profesjonalnych sportowców. Regularna suplementacja preparatu sprzyja budowie tkanki mięśniowej, poprawia regenerację, zmniejsza obolałość mięśniową, redukuje zmęczenie oraz dodaje energii w trakcie długotrwałych i intensywnych treningów.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 30 kapsułekPorcja jednorazowa: 5 kapsułekIlość porcji w opakowaniu: 6
w 3 kapsułkachzawartość%ZDS
Wartość energetyczna64 kJ / 15 kcal*
Tłuszcz0 g*
tym kwasy tłuszczowe nasycone0 g*
Węglowodany0 g*
w tym cukry0 g*
Białko2,8 g*
Sól0 g*
Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny)0,7 mg50%
Aminokwasy rozgałęzione BCAA3,3 g*
L-Leucyna1,65 g*
L-Walina0,83 g*
L-Izoleucyna0,83 g*

Pozostałe składniki

Emulgator - lecytyna sojowa; regulator kwasowości - kwas cytrynowy; substancja zagęszczająca - guma ksantanowa; kapsułka (składniki otoczki – żelatyna, barwnik: E 171).

 

Ostatnia ocena

Arek

Działa jak należy. Polecam ten produkt!

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Swanson
22,00 zł

Opatentowany ekstrakt z pieprzu czarnego. Zwiększa wchłanianie witamin, minerałów i substancji odżywczych.

Kupuję
Haleo
149,00 zł

Wieloskładnikowa odżywka przedtreningowa. Poprawia siłę i wytrzymałość mięśni oraz dodaje energii.

Kupuję
Life Extension
129,00 zł

Ekstrakty roślinne wspierające aktywację enzymu AMPK, powodującego szybsze pozbycie się tkanki tłuszczowej

Kupuję
Olimp
99,00 zł

Wieloskładnikowa odżywka do stosowania przed treningami. Zwiększa wytrzymałość i poprawia koncentrację.

Kupuję
Bsn
99,00 zł
(2)

Wieloskładnikowa odżywka do stosowania przed treningami. Zwiększa siłę oraz wytrzymałość.

Kupuję
  • Promocja
E.S.P.
Metabolic
149,00 zł 119,00 zł

Preparat przedtreningowy o optymalnym działaniu pobudzającym. Zawiera kofeinę, tyrozynę oraz DMHA.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

BCAA

Informacja

BCAA to trzy aminokwasy egzogenne posiadające rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny (izoleucyna, leucyna i walina) oraz podobny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w tkance mięśniowej. W postaci naturalnej występują w pożywieniu wysokobiałkowym zwierzęcym (np.wołowina, proteiny mleczne). BCAA wykazują potencjał antykataboliczny i anaboliczny. Wspomagają nośniki energii w kryzysie energetycznym oraz wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego (likwidują stres, zmniejszają zmęczenie) i aktywność hormonów i kinaz odpowiedzialnych za metabolizm białek. W suplementacji sportowej stosowane są jako elementy wspomagania zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i odnowy biologicznej powysiłkowej; także antykatabolik i katalizator przemian anabolicznych. Przyjmowanie BCAA po wysiłku prawie natychmiast odbudowuje poziom tych aminokwasów we krwi (z pominięciem wątroby) i zasila tkankę mięśniową. Leucyna powoduje aktywację kinazy mTOR (rozpoczynającej anabolizm białek mięśniowych) oraz wykazuje wzmacniające działanie z insuliną, która oddziaływuje na kinazę PI3 i kinazę białkową B). Aminokwasy rozgałęzione BCAA, chętnie stosowane przez sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych,   dostępne są w postaci monopreparatów, a także zaawansowanych suplementach aminokwasowych, kreatynowych, stackach przed- i po- treningowych, oraz w napojach izotonicznych.

Dawkowanie: zazwyczaj 1–2 gramy BCAA na każde 10kg masy ciała w ciągu doby. Głownie przed i po treningu.

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Ostatnio na blogu

Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 2 – naukowe fakty i podsumowanie

Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 2 – naukowe fakty i podsumowanie

W ostatnim tekście nakreśliłem nieco rolę ryb, tłuszczu rybiego i wielonienasyconych kwasów z rodziny omega 3 w naszym organizmie. Przytoczyłem też dane...

czytaj więcej
Wiecznie młodzi – czy jest na to jakiś sposób?

Wiecznie młodzi – czy jest na to jakiś sposób?

Każdy z nas chciałby żyć jak w bajce – długo i szczęśliwie. Na pytanie jak wygląda szczęśliwe życie,...

czytaj więcej
Przerywany post na diecie tłuszczowej sposobem na długowieczność?- Spytajmy myszy…

Przerywany post na diecie tłuszczowej sposobem na długowieczność?- Spytajmy myszy…

Ostatnimi czasy, po pierwszej fali popularności, znowu wraca kwestia koncepcji polegających na przerywanym poście. Ilość takowych sposób żywienia oraz...

czytaj więcej
plecy na malej objetosci

plecy na malej objetosci

jako ze ostatnio cwicze mocno w kratke, to postanowilem ze ten trening zrobie sobie lzejszy (i pod wzgledem ciezarow i serii) DIETA + suplementy WITAMINY ...

czytaj więcej
4 zalety diet roślinnych dla sportowców wytrzymałościowych

4 zalety diet roślinnych dla sportowców wytrzymałościowych

Nie jest tajemnicą, że regularne ćwiczenia są niezbędne dla utrzymania dobrego zdrowia. Zwłaszcza w podeszłym wieku.  Stałe aktywności fizyczne w...

czytaj więcej
Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 1 – coś o omega 3 i parę naukowych ciekawostek o krylu

Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 1 – coś o omega 3 i parę naukowych ciekawostek o krylu

Na przestrzeni ostatnich lat wiele uwagi poświęca się rybom, ich spożyciu i tłuszczom w nich zawartych. Zalecenia mówią o spożyciu dwóch porcji ryb w...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ Supplements LTD
Unit 3 Enterprise Court Rotherham South Yorkshire S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027