Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Soja Pro Soja Pro

ACTIVLAB Soja Pro to najwyższej jakości izolat białka sojowego. Stanowi doskonałą alternatywę dla odżywek wysokoproteinowych bazujących na białku serwatkowym. Produkt nie zawiera laktozy ani glutenu, jest odpowiedni dla wegetarian i wegan.

Soja jest popularną rośliną uprawną z rodzaju bobowatych o dużej wartości odżywczej. Blisko 40% suchej masy jej nasion stanowi pełnowartościowe białko, czyli takie, które zawiera pełną gamę niezbędnych aminokwasów. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na wysoką zawartość cenionej przez sportowców argininy. Soja dostarcza także wielu cennych witamin (szczególnie z grupy B) i minerałów (potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor).

Nasiona soi są również źródłem izoflawonów, określanych mianem fitoestrogenów. Mogą one łączyć się z niektórymi receptorami estrogenowymi, a dzięki tym właściwościom sprawdzają się w działaniach prewencyjnych względem nowotworów sutka i prostaty.

Izolat białka sojowego powstaje z odtłuszczonej mąki sojowej, czyli takiej, która została pozbawiona większości składników niebiałkowych. Dzięki temu zawiera przede wszystkim proteiny, z minimalną ilością tłuszczy i węglowodanów. Jego smak jest neutralny, nie powoduje również dyskomfortu trawiennego, jaki może towarzyszyć spożywaniu strączków w innej postaci.

Doskonały profil aminokwasowy
Wiele osób niesłusznie obawia się, że wartość odżywcza białka roślinnego jest mniejsza niż białka zwierzęcego. Przekonanie to nie ma poparcia w dowodach naukowych. Specjaliści udowodnili, że białko sojowe jest białkiem kompletnym,  co oznacza, że dostarcza wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania aminokwasów. Pod względem wartości biologicznej dorównuje kazeinie.

W białku sojowym nie brakuje najbardziej pożądanych przez sportowców aminokwasów rozgałęzionych BCAA, czyli leucyny, izoleucyny i waliny. To głównie przesądzają o rozwoju masy mięśniowej i tempie regeneracji powysiłkowej.

Na podkreślenie zasługuje fakt, że białko sojowe jest wyjątkowo zasobne w argininę. Zawiera jej zdecydowanie więcej niż inne rodzaje protein. Aminokwas ten jest jednym z najbardziej wydajnych boosterów tlenku azotu, przez co promuje poprawę zdolności wysiłkowych i daje pożądany przez sportowców efekt „pompy mięśniowej”.

Brak substancji alergizujących
Prezentowana odżywka świetnie sprawdzi się u osób borykających się z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi. Wprawdzie soję zalicza się do alergenów, ale uczulona na nią jest bardzo niewielka grupa populacji. Co więcej, sporo badań wskazuje, że izolaty białka sojowego, dzięki zastosowanej obróbce enzymatycznej, są praktycznie w 100% wolne od alergenów.

Co najważniejsze, odżywka jest wolna od najpopularniejszych związków alergizujących, czyli glutenu i laktozy i może być spożywana nawet dla osoby chorujące na celiakię. Ponadto, w przeciwieństwie do białka serwatkowego, nie zawiera kazeiny, której trawienie jest dość problematyczne i u wielu osób kończy się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

Idealny smak i rozpuszczalność
Prezentowana odżywka wyróżnia się starannie dopracowanym smakiem i znakomitą rozpuszczalnością. Na bazie proszku można błyskawicznie przygotować pyszny, gęsty koktajl proteinowy. Proszek z łatwością łączy się z różnymi rodzajami płynów (woda, mleko krowie czy roślinne, sok), dając gładką, aksamitną fakturę bez grudek.

Działanie prozdrowotne
Prezentowana odżywka sprzyja rozbudowie masy mięśniowej i ma dużą wartość odżywczą, ale dodatkowo wykazuje również szerokie działanie prozdrowotne, wynikające ze specyficznych właściwości soi. Zawarte w nasionach izoflawony świetnie sprawdzają się w profilaktyce chorób nowotworowych. Mogą zmniejszyć ryzyko raka sutka i raka prostaty.

Niektórzy naukowcy sugerują, że izoflawony mogą także obniżać ryzyko osteoporozy. Zaobserwowano, że u osób, które zastępują białko zwierzęce białkiem sojowym poprawia się gęstość mineralna kości i zmniejsza ich łamliwość. Dzieje się tak ponieważ białko roślinne zawiera mniej cytozyny i metioniny niż białko zwierzęce. Metabolizm tych związków skutkuje produkcją kwasowych produktów, które zaburzają gospodarkę wapniową.

Soja ma korzystny wpływ na profil lipidowy, sprzyja redukcji poziomu cholesterolu i trójglicerydów. To z kolei pomaga zapobiegać chorobom serca i układu krążenia.

Podsumowując, ACTIVLAB Soja Pro to uniwersalna odżywka, która pozwala łatwo zwiększyć udział białka w jadłospisie. Preparat powstał przede wszystkim w odpowiedzi na potrzeby osób, które z powodu przekonań ideologicznych, albo ze względu na stan zdrowia muszą zrezygnować ze spożywania białka zwierzęcego. Będzie także doskonałym urozmaiceniem diety osób, które na co dzień nie stronią od produktów odzwierzęcych, ale potrzebują jakiejś odmiany i chcą przy tym zadbać o zdrowie.

Na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Soja Pro Soja Pro 2000g
Activlab
65,00 zł

Soja Pro

Magazyn UE

Wszystkie gramatury

2000g
65,00 zł
750g
29,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Redukcja Wagi:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,74 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Najwyższej jakości izolat białka sojowego
  • Idealny zamiennik białka serwatkowego
  • Wspomaga rozbudowę masy mięśniowej
  • Szybko się trawi i łatwo przyswaja
  • Wolny od problematycznej laktozy
  • Doskonały smak i rozpuszczalność
  • Korzystnie wpływa na lipidogram
  • Znakomity profil aminokwasowy
  • Polecany wegetarianom

ACTIVLAB Soja Pro to najwyższej jakości izolat białka sojowego. Stanowi doskonałą alternatywę dla odżywek wysokoproteinowych bazujących na białku serwatkowym. Produkt nie zawiera laktozy ani glutenu, jest odpowiedni dla wegetarian i wegan.

Soja jest popularną rośliną uprawną z rodzaju bobowatych o dużej wartości odżywczej. Blisko 40% suchej masy jej nasion stanowi pełnowartościowe białko, czyli takie, które zawiera pełną gamę niezbędnych aminokwasów. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na wysoką zawartość cenionej przez sportowców argininy. Soja dostarcza także wielu cennych witamin (szczególnie z grupy B) i minerałów (potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor).

Nasiona soi są również źródłem izoflawonów, określanych mianem fitoestrogenów. Mogą one łączyć się z niektórymi receptorami estrogenowymi, a dzięki tym właściwościom sprawdzają się w działaniach prewencyjnych względem nowotworów sutka i prostaty.

Izolat białka sojowego powstaje z odtłuszczonej mąki sojowej, czyli takiej, która została pozbawiona większości składników niebiałkowych. Dzięki temu zawiera przede wszystkim proteiny, z minimalną ilością tłuszczy i węglowodanów. Jego smak jest neutralny, nie powoduje również dyskomfortu trawiennego, jaki może towarzyszyć spożywaniu strączków w innej postaci.

Doskonały profil aminokwasowy
Wiele osób niesłusznie obawia się, że wartość odżywcza białka roślinnego jest mniejsza niż białka zwierzęcego. Przekonanie to nie ma poparcia w dowodach naukowych. Specjaliści udowodnili, że białko sojowe jest białkiem kompletnym,  co oznacza, że dostarcza wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania aminokwasów. Pod względem wartości biologicznej dorównuje kazeinie.

W białku sojowym nie brakuje najbardziej pożądanych przez sportowców aminokwasów rozgałęzionych BCAA, czyli leucyny, izoleucyny i waliny. To głównie przesądzają o rozwoju masy mięśniowej i tempie regeneracji powysiłkowej.

Na podkreślenie zasługuje fakt, że białko sojowe jest wyjątkowo zasobne w argininę. Zawiera jej zdecydowanie więcej niż inne rodzaje protein. Aminokwas ten jest jednym z najbardziej wydajnych boosterów tlenku azotu, przez co promuje poprawę zdolności wysiłkowych i daje pożądany przez sportowców efekt „pompy mięśniowej”.

Brak substancji alergizujących
Prezentowana odżywka świetnie sprawdzi się u osób borykających się z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi. Wprawdzie soję zalicza się do alergenów, ale uczulona na nią jest bardzo niewielka grupa populacji. Co więcej, sporo badań wskazuje, że izolaty białka sojowego, dzięki zastosowanej obróbce enzymatycznej, są praktycznie w 100% wolne od alergenów.

Co najważniejsze, odżywka jest wolna od najpopularniejszych związków alergizujących, czyli glutenu i laktozy i może być spożywana nawet dla osoby chorujące na celiakię. Ponadto, w przeciwieństwie do białka serwatkowego, nie zawiera kazeiny, której trawienie jest dość problematyczne i u wielu osób kończy się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

Idealny smak i rozpuszczalność
Prezentowana odżywka wyróżnia się starannie dopracowanym smakiem i znakomitą rozpuszczalnością. Na bazie proszku można błyskawicznie przygotować pyszny, gęsty koktajl proteinowy. Proszek z łatwością łączy się z różnymi rodzajami płynów (woda, mleko krowie czy roślinne, sok), dając gładką, aksamitną fakturę bez grudek.

Działanie prozdrowotne
Prezentowana odżywka sprzyja rozbudowie masy mięśniowej i ma dużą wartość odżywczą, ale dodatkowo wykazuje również szerokie działanie prozdrowotne, wynikające ze specyficznych właściwości soi. Zawarte w nasionach izoflawony świetnie sprawdzają się w profilaktyce chorób nowotworowych. Mogą zmniejszyć ryzyko raka sutka i raka prostaty.

Niektórzy naukowcy sugerują, że izoflawony mogą także obniżać ryzyko osteoporozy. Zaobserwowano, że u osób, które zastępują białko zwierzęce białkiem sojowym poprawia się gęstość mineralna kości i zmniejsza ich łamliwość. Dzieje się tak ponieważ białko roślinne zawiera mniej cytozyny i metioniny niż białko zwierzęce. Metabolizm tych związków skutkuje produkcją kwasowych produktów, które zaburzają gospodarkę wapniową.

Soja ma korzystny wpływ na profil lipidowy, sprzyja redukcji poziomu cholesterolu i trójglicerydów. To z kolei pomaga zapobiegać chorobom serca i układu krążenia.

Podsumowując, ACTIVLAB Soja Pro to uniwersalna odżywka, która pozwala łatwo zwiększyć udział białka w jadłospisie. Preparat powstał przede wszystkim w odpowiedzi na potrzeby osób, które z powodu przekonań ideologicznych, albo ze względu na stan zdrowia muszą zrezygnować ze spożywania białka zwierzęcego. Będzie także doskonałym urozmaiceniem diety osób, które na co dzień nie stronią od produktów odzwierzęcych, ale potrzebują jakiejś odmiany i chcą przy tym zadbać o zdrowie.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 2000 gPorcja jednorazowa: 30 gIlość porcji w opakowaniu: 66,5
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna1451 kJ / 342 kcal*
Białko81 g*
Węglowodany0 g*
Tłuszcz2 g*

Pozostałe składniki

Aromaty, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, substancja zagęszczająca E466, substancje słodzące: E950 i E951, barwniki: E124 (smak truskawkowy), E150c (smak czekoladowy), E171 (smak waniliowy).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Olimp
39,00 zł

Preparat ułatwiający utratę masy ciała i tkanki tłuszczowej na bazie CLA, zielonej herbaty i L-karnityny.

Kupuję
Innovative
169,00 zł

Nowa wersja kultowego preparatu zapewniającego efektywne spalanie tkanki tłuszczowej.

Kupuję
Swanson
10,90 zł

Silnie stężony ekstrakt z Garcinia Cambogia. Wspiera proces odchudzania i sprzyja zmniejszeniu apetytu.

Kupuję
Doctor's Best
179,00 zł

Serrapeptaza o wysokiej aktywności. Pomaga rozpuszczać skrzepy i reguluje produkcję śluzu.

Kupuję
Seeking Health
219,00 zł

Kompleksowy preparat dla kobiet w ciąży, karmiących i w okresie prekoncepcyjnym. Zawiera aktywny folian.

Kupuję
Hi-tech
179,00 zł
(1)

Preparat wspomagający spalanie tkanki tłuszczowej. Poprawia termogenezę i koncentrację, ogranicza łaknienie.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Ostatnio na blogu

Wpływ wysiłku fizycznego na wrażliwość insulinową

Wpływ wysiłku fizycznego na wrażliwość insulinową

Insulinooporność jest często występującym zjawiskiem u starszych osób, chociaż staje się coraz bardziej powszechna we wszystkich grupach wiekowych, w tym...

czytaj więcej
Nowatorskie metody terapii depresji – farmakologia to nie wszystko

Nowatorskie metody terapii depresji – farmakologia to nie wszystko

Niedawny tekst miałem przyjemność poświęcić najpopularniejszym i najlepiej znanym społeczeństwu technikom terapii zaburzeń depresyjnych. Dziś, zgodnie z...

czytaj więcej
Czy suplementacja miodem ma sens? – część 2 – miód i zdrowie

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 2 – miód i zdrowie

Wiedziano o tym już dosyć dawno. Jeśli by wierzyć skalnym malunkom – ludzie stosowali miód ok. 5500 lat temu. Terapeutyczne zastosowanie miodu notowali...

czytaj więcej
Czy suplementacja miodem ma sens? – część 1 – miód i sport

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 1 – miód i sport

Suplementacja węglowodanów jest szeroko rozpowszechniona w środowisku osób aktywnych. Chętnie sięga się po napoje izotoniczne, odzywki typu carbo, żele...

czytaj więcej
bareczki

bareczki

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie trening na...

czytaj więcej
Waflowa kanapka a’la KNOPERS

Waflowa kanapka a’la KNOPERS

Knoppers to z pewnością ulubiona przekąska wielu z Was. Przedstawiam jej fit wersję, dzięki której możecie spożyć go nawet na diecie! ✔️3 sztuki...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027