Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Iso Great Zero Sugar/Zero Fat Iso Great Zero Sugar/Zero Fat

Scitec Iso Great Zero Sugar/Zero Fat to najwyższej jakości izolat białek serwatkowych, pozbawiony węglowodanów oraz tłuszczy. Produkt charakteryzuje się szybkim czasem wchłaniania aminokwasów do krwioobiegu i zawartością aż 91 gram białka w 100g produktu. Zastosowana podczas produkcji metoda CFM, zapobiega denaturacji białek i uszkodzeniom ich struktury. Dzięki temu izolat posiada wysoki wskaźnik wartości biologicznej, a zawarte w nim aminokwasy mogą z łatwością zostać zużyte na potrzeby organizmu.

Ekspresowa dostawa aminokwasów
Izolat (WPI) białka serwatkowego pozbawiony jest tłuszczy i węglowodanów charakteryzuje się niezwykle szybkim czasem wchłaniania, wynoszącym około 60 minut. Dzięki temu odżywka może szybko zaspokoić zapotrzebowanie na aminokwasy po skończonej jednostce treningowej. Idealnie sprawdzi się także podczas trwania treningu, gdzie pozbawiona węglowodanów i tłuszczy odżywka, nie będzie powodować dyskomfortu trawiennego.

Dobra przyswajalność
Wysoka zawartość aminokwasów egzogennych oraz ich odpowiednie proporcje pozwalają organizmowi dobrze je przyswoić i wykorzystać zgodnie z aktualnym zapotrzebowaniem. Wartość biologiczną określa się dzięki skali BV (biological value), która dla WPI wynosi aż 159! Produktem wzorowym pod względem zawartości i proporcji aminokwasów określa się białko jaj, którego BV=100. Warto wspomnieć, że im wyższa wartość BV tym lepiej organizm może przyswoić i wykorzystać poszczególne aminokwasy.

Zaawansowana technologia
Izolat białka serwatki pozyskiwany metodą CFM (Cross-Flow Microfiltration), czyli mikrofiltracji w przepływie krzyżowym, pozwala odrzucić cząsteczki węglowodanów i tłuszczy i pozyskać czystą odżywkę białkową. Dodatkowo, metoda ta nie wymaga stosowania wysokiej temperatury, która może negatywnie wpłynąć na struktury białek i zmniejszyć ich wartość biologiczną. Zapobieganie denaturacji aminokwasów, pozwala też zachować struktury takie jak alfa-laktoalbuminy oraz glikomakropeptydy wywierające pozytywny wpływ na układ immunologiczny.

Białko mleczne bez laktozy
Zaawansowana technologia produkcji, pozwala pozbyć się węglowodanów oraz cukrów, w tym także laktozy. Laktoza to cukier mleczny, który u osób posiadających zbyt małą ilość enzymu laktazy może powodować problemy trawienne. Odżywka może okazać się idealnym rozwiązaniem dla osób z nietolerancją laktozy, które nie chcą rezygnować ze spożywania odżywek opartych na białkach mleka.

Budulec dla tkanki mięśniowej
Białko jest niezbędnym składnikiem budulcowym tkanki mięśniowej. To w głównej mierze białka wchodzą w skład mięśni, a co za tym idzie są niezbędne dla ich rozwoju. Wysoka dostępność aminokwasów wspiera procesy anabolizmu i umożliwia rozwój masy mięśniowej. Ich podaż podnosi również aktywność hormonów anabolicznych, takich jak insulina czy insulinopodobny czynnik wzrostu, odpowiedzialnych między innymi za nasilenie tempa syntezy białek mięśniowych. Dodatkowa podaż protein może zmniejszyć także poziom miostatyny – białka ograniczającego rozrost tkanki mięśniowej.

Potreningowa regeneracja
Trening wywołuje mikrouszkodzenia mięśniowe, które są przyczyną opóźnionej bolesności mięśniowej tzw. DOMSy (ang. delayed onset muscle soreness). Aby skutecznie zregenerować i odbudować włókna mięśniowe należy dostarczyć odpowiedniej ilości aminokwasów, które są składnikiem budulcowym tkanki mięśniowej. Szybko wchłaniane aminokwasy o wysokim stopniu biodostępności mogą skutecznie przyśpieszyć regenerację między treningami i zmniejszyć odczuwalną bolesność mięśniową.

Wysoka zawartość BCAA
W kontekście budowy masy mięśniowej, istotna jest podaż zwłaszcza trzech aminokwasów – leucyny, izoleucyny i waliny. Wchodzą one w skład grupy aminokwasów o rozgałęzionym łańcuchu bocznym (ang. branched-chain amino acid). BCAA skutecznie nasilają proces syntezy białek mięśniowych i regulują gospodarkę glukozową w mięśniach szkieletowych. WPI charakteryzuje się wysoką wartością tych istotnych aminokwasów, a zwłaszcza leucyny, która najskuteczniej ze wszystkich aminokwasów pobudza syntezę protein.

Podsumowując, Scitec Iso Great Zero Sugar/Zero Fat to zaawansowana odżywka białkowa, pozyskiwana z wykorzystaniem technologii niskociśnieniowej i niskotemperaturowej ultra i mikrofiltracji krzyżowej. Dzięki temu charakteryzuje się ponad 90% zawartością białka i nie zawiera najmniejszej ilości węglowodanów oraz tłuszczy. Zapewnia szybki czas wchłaniania i wysoką biodostępność, umożliwiając szybkie wykorzystanie aminokwasów na potrzeby organizmu.

Brak na magazynie
5 1
5

Idealne na ketoze, zero węgli, zero laktozy, bardzo godnie się składzik prezentuje
Since 2005
Dodaj do koszyka
Iso Great Zero Sugar/Zero Fat Iso Great Zero Sugar/Zero Fat 2300g
Scitec
289,00 zł

Iso Great Zero Sugar/Zero Fat 2300g

5 na podstawie 1 opinii

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Redukcja Wagi:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,59 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Wysokiej jakości izolat białka serwatkowego pozbawiony węglowodanów oraz tłuszczy
  • Przyśpiesza potreningową regenerację i zmniejsza bolesność mięśni
  • Skutecznie uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na aminokwasy
  • Pozyskana dzięki zaawansowanej metodzie produkcji CFM
  • Zawiera ponad 90% białka w 100g produktu
  • Skutecznie promuje anabolizm mięśniowy
  • Wysoka zawartość aminokwasów BCAA
  • Szybki czas wchłaniania aminokwasów
  • Nie zawiera laktozy oraz cholesterolu
  • Wysoki indeks BV=159

Scitec Iso Great Zero Sugar/Zero Fat to najwyższej jakości izolat białek serwatkowych, pozbawiony węglowodanów oraz tłuszczy. Produkt charakteryzuje się szybkim czasem wchłaniania aminokwasów do krwioobiegu i zawartością aż 91 gram białka w 100g produktu. Zastosowana podczas produkcji metoda CFM, zapobiega denaturacji białek i uszkodzeniom ich struktury. Dzięki temu izolat posiada wysoki wskaźnik wartości biologicznej, a zawarte w nim aminokwasy mogą z łatwością zostać zużyte na potrzeby organizmu.

Ekspresowa dostawa aminokwasów
Izolat (WPI) białka serwatkowego pozbawiony jest tłuszczy i węglowodanów charakteryzuje się niezwykle szybkim czasem wchłaniania, wynoszącym około 60 minut. Dzięki temu odżywka może szybko zaspokoić zapotrzebowanie na aminokwasy po skończonej jednostce treningowej. Idealnie sprawdzi się także podczas trwania treningu, gdzie pozbawiona węglowodanów i tłuszczy odżywka, nie będzie powodować dyskomfortu trawiennego.

Dobra przyswajalność
Wysoka zawartość aminokwasów egzogennych oraz ich odpowiednie proporcje pozwalają organizmowi dobrze je przyswoić i wykorzystać zgodnie z aktualnym zapotrzebowaniem. Wartość biologiczną określa się dzięki skali BV (biological value), która dla WPI wynosi aż 159! Produktem wzorowym pod względem zawartości i proporcji aminokwasów określa się białko jaj, którego BV=100. Warto wspomnieć, że im wyższa wartość BV tym lepiej organizm może przyswoić i wykorzystać poszczególne aminokwasy.

Zaawansowana technologia
Izolat białka serwatki pozyskiwany metodą CFM (Cross-Flow Microfiltration), czyli mikrofiltracji w przepływie krzyżowym, pozwala odrzucić cząsteczki węglowodanów i tłuszczy i pozyskać czystą odżywkę białkową. Dodatkowo, metoda ta nie wymaga stosowania wysokiej temperatury, która może negatywnie wpłynąć na struktury białek i zmniejszyć ich wartość biologiczną. Zapobieganie denaturacji aminokwasów, pozwala też zachować struktury takie jak alfa-laktoalbuminy oraz glikomakropeptydy wywierające pozytywny wpływ na układ immunologiczny.

Białko mleczne bez laktozy
Zaawansowana technologia produkcji, pozwala pozbyć się węglowodanów oraz cukrów, w tym także laktozy. Laktoza to cukier mleczny, który u osób posiadających zbyt małą ilość enzymu laktazy może powodować problemy trawienne. Odżywka może okazać się idealnym rozwiązaniem dla osób z nietolerancją laktozy, które nie chcą rezygnować ze spożywania odżywek opartych na białkach mleka.

Budulec dla tkanki mięśniowej
Białko jest niezbędnym składnikiem budulcowym tkanki mięśniowej. To w głównej mierze białka wchodzą w skład mięśni, a co za tym idzie są niezbędne dla ich rozwoju. Wysoka dostępność aminokwasów wspiera procesy anabolizmu i umożliwia rozwój masy mięśniowej. Ich podaż podnosi również aktywność hormonów anabolicznych, takich jak insulina czy insulinopodobny czynnik wzrostu, odpowiedzialnych między innymi za nasilenie tempa syntezy białek mięśniowych. Dodatkowa podaż protein może zmniejszyć także poziom miostatyny – białka ograniczającego rozrost tkanki mięśniowej.

Potreningowa regeneracja
Trening wywołuje mikrouszkodzenia mięśniowe, które są przyczyną opóźnionej bolesności mięśniowej tzw. DOMSy (ang. delayed onset muscle soreness). Aby skutecznie zregenerować i odbudować włókna mięśniowe należy dostarczyć odpowiedniej ilości aminokwasów, które są składnikiem budulcowym tkanki mięśniowej. Szybko wchłaniane aminokwasy o wysokim stopniu biodostępności mogą skutecznie przyśpieszyć regenerację między treningami i zmniejszyć odczuwalną bolesność mięśniową.

Wysoka zawartość BCAA
W kontekście budowy masy mięśniowej, istotna jest podaż zwłaszcza trzech aminokwasów – leucyny, izoleucyny i waliny. Wchodzą one w skład grupy aminokwasów o rozgałęzionym łańcuchu bocznym (ang. branched-chain amino acid). BCAA skutecznie nasilają proces syntezy białek mięśniowych i regulują gospodarkę glukozową w mięśniach szkieletowych. WPI charakteryzuje się wysoką wartością tych istotnych aminokwasów, a zwłaszcza leucyny, która najskuteczniej ze wszystkich aminokwasów pobudza syntezę protein.

Podsumowując, Scitec Iso Great Zero Sugar/Zero Fat to zaawansowana odżywka białkowa, pozyskiwana z wykorzystaniem technologii niskociśnieniowej i niskotemperaturowej ultra i mikrofiltracji krzyżowej. Dzięki temu charakteryzuje się ponad 90% zawartością białka i nie zawiera najmniejszej ilości węglowodanów oraz tłuszczy. Zapewnia szybki czas wchłaniania i wysoką biodostępność, umożliwiając szybkie wykorzystanie aminokwasów na potrzeby organizmu.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 2300 gPorcja jednorazowa: 22 gIlość porcji w opakowaniu: 104
w porcji (22 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna80kcal4%
Węglowodany0g*
Białko20g40%
Tłuszcze0g*
Sól0,10g2%
Profil Aminokwasowy
L-alanina1g*
L-arginina0,42g*
Kwas L-Asparaginowy2,2g*
L-Cysteina0,44g*
L-Glutamina3,62g*
Glicyna0,28g*
L-Histydyna0,001g*
L-Izoleucyna (BCAA)1,28g*
L-Leucyna (BCAA)2,12g*
L-Lizyna1,92g*
L-Metionina0,44g*
L-Fenyloalanina0,6g*
L-Prolina1,1g*
L-Seryna0,92g*
L-Treonina1,34g*
L-Tryptofan0,28g*
L-Tyrozyna0,52g*
L-Walina1,18g*

Pozostałe składniki

Cappuccino: izolat białek serwatki CFM [(wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa) pozyskiwany z wykorzystaniem technologii niskociśnieniowej i niskotemperaturowej ultra- i mikrofiltracji krzyżowej – dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, jak również biologicznie aktywnych mikrofrakcji białkowych takich jak beta laktoglobulina, alfa laktoalbumina, surowicza albumina wołowa, immunoglobulina G, laktoferryna i glikomakropeptyd], substancje słodzące (acesulfam-K, sukraloza), Aromat (cappuccino), ekstrakt słodowy (pozyskany z jęczmienia).

Krem pomarańczowy: izolat białek serwatki CFM [(wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa) pozyskiwany z wykorzystaniem technologii niskociśnieniowej i niskotemperaturowej ultra- i mikrofiltracji krzyżowej – dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, jak również biologicznie aktywnych mikrofrakcji białkowych takich jak beta laktoglobulina, alfa laktoalbumina, surowicza albumina wołowa, immunoglobulina G, laktoferryna i glikomakropeptyd], substancje słodzące (acesulfam-k, sukraloza), Aromat (pomarańczowy), barwnik (Żółcień pomarańczowa FCF****).

Malinowy: izolat białek serwatki CFM [(wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa) pozyskiwany z wykorzystaniem technologii niskociśnieniowej i niskotemperaturowej ultra- i mikrofiltracji krzyżowej – dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, jak również biologicznie aktywnych mikrofrakcji białkowych takich jak beta laktoglobulina, alfa laktoalbumina, surowicza albumina wołowa, immunoglobulina G, laktoferryna i glikomakropeptyd], substancje słodzące (acesulfam-K, sukraloza), Aromat (malinowy), regulator kwasowości (Kwas cytrynowy), Barwnik (Czerwień koszelinowa A- Pąs 4R****).

Truskawkowy: izolat białek serwatki CFM [(wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa) pozyskiwany z wykorzystaniem technologii niskociśnieniowej i niskotemperaturowej ultra- i mikrofiltracji krzyżowej – dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, jak również biologicznie aktywnych mikrofrakcji białkowych takich jak beta laktoglobulina, alfa laktoalbumina, surowicza albumina wołowa, immunoglobulina G, laktoferryna i glikomakropeptyd], substancje słodzące (acesulfam-K, sukraloza), Aromat (truskawkowy), barwnik (Betanina).

Waniliowy: izolat białek serwatki CFM [(wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa) pozyskiwany z wykorzystaniem technologii niskociśnieniowej i niskotemperaturowej ultra- i mikrofiltracji krzyżowej – dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, jak również biologicznie aktywnych mikrofrakcji białkowych takich jak beta laktoglobulina, alfa laktoalbumina, surowicza albumina wołowa, immunoglobulina G, laktoferryna i glikomakropeptyd], substancje słodzące (acesulfam-K, sukraloza), Aromat (waniliowy).

Waniliowo-jagodowy: izolat białek serwatki CFM [(wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa) pozyskiwany z wykorzystaniem technologii niskociśnieniowej i niskotemperaturowej ultra- i mikrofiltracji krzyżowej – dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, jak również biologicznie aktywnych mikrofrakcji białkowych takich jak beta laktoglobulina, alfa laktoalbumina, surowicza albumina wołowa, immunoglobulina G, laktoferryna i glikomakropeptyd], substancje słodzące (acesulfam-K, sukraloza), Aromat (kremowa wanilia, malinowy, jagodowy), barwnik (Karmoizyna****, Błękit brylantowy FCF). ****Może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci!

Ostatnia ocena

Marcin

Idealne na ketoze, zero węgli, zero laktozy, bardzo godnie się składzik prezentuje

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Body Attack
109,00 zł

BCAA w proszku. Wspomaga syntezę białek, ogranicza katabolizm, zwiększa siłę i wytrzymałość organizmu.

Kupuję
Scitec
89,00 zł

Wspiera ogólną kondycję zdrowotną; wzmaga lipolizę tkanki tłuszczowej; wieloskładnikowa formuła.

Kupuję
Scitec
115,00 zł
(4)

BCAA w proszku. Przyśpiesza syntezę białek, ogranicza katabolizm, zwiększa siłę oraz wytrzymałość organizmu.

Kupuję
Activlab
33,00 zł
(3)

Czyste BCAA w tabletkach. Poprawia anabolizm, ogranicza katabolizm i przyspiesza regenerację potreningową.

Kupuję
Lg Sciences
399,00 zł

Zestaw zawierający 3 skuteczne preparaty. Buduje siłę i masę mięśniową oraz chroni przed skutkami ubocznymi.

Kupuję
Swanson
22,00 zł

Opatentowana kompozycja fitosteroli CardioAid®. Sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i zapobiega miażdżycy.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Alanina

Informacja

Alanina jest aminokwasem endogennym (tzn. posiadającym możliwość syntezy w organizmie ludzkim innych aminokwasów i pirogronianu), budującym białka. Pełni kluczową rolę w transporcie azotu pomiędzy mięśniami i wątrobą (tzw. cykl glukozowo-alaninowy). Pozwala na przetwarzanie w glukozę związków niecukrowych. W okresie długotrwałego wysiłku wspomaga przemiany metaboliczne. Występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał, jaja) i roślinnego (rośliny strączkowe, groch). Znajduje zastosowanie w postaci suplementów aminokwasowych i preparatów okołotreningowych. Stanowi uzupełnienie BCAA. Zwiększone użytkowanie preparatów z alaniną jest konieczne w treningu sportowym wymagającym wysokiej wytrzymałości i siły (np. u sportowców podnoszących ciężary, maratończyków ipt.).

Arginina

Informacja

Arginina jest aminokwasem egzogennym, występuje jako składnik białek w pożywieniu syntezowanych w ustroju człowieka w wielkościach nie zawsze potrzebnych, stąd konieczne jej dostarczanie w postaci syntetyków. Bierze udział w procesach biosyntezy agmatyny, kreatyny i tlenków azotu. Stosowanie suplementów zawierających argininę wpływa przetreningowo na zwiększenie zdolności wysiłkowych (wytrzymałość, siła). Zażyta po znacznym wysiłku intensyfikuje przenoszenie składników energetycznych i budulcowych i intensyfikuje proces odnowy. Stosowana przed snem w połączeniu z lizyną i ornityną potęguje syntezę hormonu wzrostu. Uczestniczy w wewnątrzustrojowej  syntezie kreatyny. Arginina (jako prekursor ornityny) bierze udział w cyklu mocznikowym, zwiększa przepływ krwi w układzie krwionośnym, zwiększa potencję seksualną (w krótkim czasie po zastosowaniu). Wpływa na odporność organizmu przeciwdziałając infekcjom oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. W suplementach bywa najczęściej w postaci alfaketoglutaranu.

Cysteina

Informacja

Cysteina należy do grupy aminokwasów endogennych, syntetyzowanych przez organizm, biorącym udział w detoksykacji organizmu. W połączeniu L-cysteiny z glutaminą i glicyną uczestniczy w syntezie glutationu (silnego przeciwutleniacza) oraz białek, enzymów i koenzymów. Występuje w produktach wysokobiałkowych, w mniejszych ilościach w kukurydzy i orzeszkach arachidowych. Źródłem jej pozyskiwania są również koncentraty i izolaty białka serwatkowego oraz preparaty zawierające mieszanki aminokwasów. Nie występuje w postaci monopreparatów. Jest składnikiem preparatów wykazujących właściwości detoksyczne, wspomagających pracę wątroby oraz w suplementach poprawiających kosmetykę ciała, najczęściej pod postaci l-cystyny (dwóch połączonych cząsteczek cysteiny) lub w postaci NAC.

Dawkowanie: Zwyczajowo w suplementacji 50–500 mg na dobę.

L-Glutamina

Informacja

L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Glicyna

Informacja

Glicyna należy do grupy 22 aminokwasów endogennych (syntezowanych wewnątrz organizmu)  budujących białka, a także niebiałkowego składnika enzymów tzw. hemu. Jest neuroprzekaźnikiem tłumiącym, pozwalającym na polepszenie komfortu snu już przy dawce 3 g przed snem. Glicyna (podobnie jak arginina) jest prekursorem kreatyny. Jest niezbędna w procesie syntezy silnego antyoksydanta usuwającego poza organizm wolne rodniki tlenowe, glutationu. Działa żółciopędnie i żółciotwórczo. Dzięki oddziaływaniu na syntezę hormonów wzrostu przyspiesza odnowę biologiczna organizmu. W postaci naturalnej występuje w pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. W suplementacji sportowej jest składnikiem stacków kreatynowych, suplementów aminokwasowych, odżywek białkowych opartych na składnikach naturalnych i węglowodanowo-białkowych.

Histydyna

Informacja

Histydyna jest jednym z 22 aminokwasów wchodzących w skład białka, który w zależności od źródła informacji określany jest jako "względnie egzogenny" lub "egzogenny". Wymagana dawka tego aminokwasu jest bardzo niewielka, a przy tym należy dodać, że rolę w zaspokajaniu zapotrzebowania na niego może odgrywać również mikroflora jelitowa.

Histydyna jest prekursorem karnozyny, a więc dipeptydu posiadającego właściwości antyoksydacyjne i buforujące. Zwiększenie dawki karnozyny w mięśniach jest skutecznym sposobem na zwiększenie siły i wytrzymałości, jak również na przyspieszenie regeneracji po wysiłku fizycznym, a więc poprawy wskaźników, które mają niebagatelne znaczenie zwłaszcza w przypadku osób regularnie uprawiających sport, w tym sportowców zawodowych.

Oferta preparatów zawierających histydynę jest dość mocno ograniczona, aminokwas ten jest głównie dodawany do niektórych suplementów stosowanych przed i/lub po treningu oraz suplementów aminokwasowych. Należy jednak zaznaczyć, iż występuje ona również w postaci naturalnej w pokarmach bogatych w białko, a więc przede wszystkim w mięsie, jajach i nabiale, a także w odżywkach białkowych.

Histydyna jest aminokwasem glukogennym, czyli może zostać przekształcona w organizmie w glukozę. Bierze ona również udział w syntezie białek, w tym hemoglobiny.

Dawkowanie: Brak precyzyjnych danych, aczkolwiek jak już zostało to nadmienione powyżej – wymagana dawka tego aminokwasu jest bardzo niewielka.

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

BCAA

Informacja

BCAA to trzy aminokwasy egzogenne posiadające rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny (izoleucyna, leucyna i walina) oraz podobny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w tkance mięśniowej. W postaci naturalnej występują w pożywieniu wysokobiałkowym zwierzęcym (np.wołowina, proteiny mleczne). BCAA wykazują potencjał antykataboliczny i anaboliczny. Wspomagają nośniki energii w kryzysie energetycznym oraz wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego (likwidują stres, zmniejszają zmęczenie) i aktywność hormonów i kinaz odpowiedzialnych za metabolizm białek. W suplementacji sportowej stosowane są jako elementy wspomagania zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i odnowy biologicznej powysiłkowej; także antykatabolik i katalizator przemian anabolicznych. Przyjmowanie BCAA po wysiłku prawie natychmiast odbudowuje poziom tych aminokwasów we krwi (z pominięciem wątroby) i zasila tkankę mięśniową. Leucyna powoduje aktywację kinazy mTOR (rozpoczynającej anabolizm białek mięśniowych) oraz wykazuje wzmacniające działanie z insuliną, która oddziaływuje na kinazę PI3 i kinazę białkową B). Aminokwasy rozgałęzione BCAA, chętnie stosowane przez sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych,   dostępne są w postaci monopreparatów, a także zaawansowanych suplementach aminokwasowych, kreatynowych, stackach przed- i po- treningowych, oraz w napojach izotonicznych.

Dawkowanie: zazwyczaj 1–2 gramy BCAA na każde 10kg masy ciała w ciągu doby. Głownie przed i po treningu.

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Lizyna

Informacja

Lizyna należy do grupy 9 aminokwasów egzogennych, dostarczanych do organizmu z zewnątrz (z pożywieniem lub jako suplement).Jest budulcem białka (również białka mięśniowego). Jest dostępna w żywności pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał) i roślinnego (rośliny strączkowe).  Odgrywa ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych (wchłaniania wapnia, produkcji enzymów, hormonów i przeciwciał), wraz z argininą jest składnikiem suplementów zwiększających syntezę hormonu wzrostu (stymulatory HGH). W postaci hydroksylizyny (jako składnika kolageny) zalecana przy leczeniu kontuzji sportowych oraz w profilaktyce.  W przypadku stresu i nadmiernych obciążeń fizycznych i psychicznych polecana ze względu na funkcję obniżania poziomu kortyzolu. Ma zastosowanie również w medycynie, w leczeniu stanów lękowych i opryszczki. Udział lizyny w spożyciu dobowej dawki aminokwasów nie powinien przekraczać 5,1 %. Dostępna w sprzedaży na www.muscle-zone.pl

W procesach gnilnych ciał białkowych,  w wyniku dekarboksylacji lizyny, może przekształcać się w kadawerynę (aminę biogenną) posiadającą silne działanie toksyczne.

Dawkowanie: brak ściśle określonej normy spożycia dobowego lizyny. W suplementacji stosuje się dawki używane zwyczajowo: z argininą 500mg – 2g (przed snem) ewentualnie okołotreningowo z innymi aminokwasami.

Metionina

Informacja

Metionina jest aminokwasem egzogennym, zawierającym w swym składzie siarkę. Zapewnia wielofunkcyjny metabolizm, przy nieodzownym udziale witaminy B6. Uczestniczy w syntezie fosfolipidów (np. lecytyna),  karnityny odpowiedzialnej za transport w organizmie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych spalanych w mitochondriach komórkowych (organellach komórkowych w komórkach z wyodrębnionym jądrem), wraz z cystyną tworzy cysteinę. Pełni w organizmie funkcję przeciwutleniacza. Naturalnym źródłem pozyskiwania metioniny są pokarmy wysokobiałkowe pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, ryby), roślinnego (nasiona sezamu, produkty zbożowe). Dostępna we wszystkich odżywkach białkowych i białkowo węglowodanowych, suplementach aminokwasowych typu EAA i zawierających tzw. aminokwasy całodzienne, środkach wspomagania wątroby i kosmetykach wspomagających wzrost i stan włosów, skóry i paznokci. 

Fenyloalanina

Informacja

Fenyloalanina (aminokwas egzogenny) jest dostarczana z zewnątrz w pożywieniu lub środkach syntetycznych. Jej źródłem są pokarmy wysokobiałkowe oraz odżywki, koncentraty: proteinowe, aminokwasowi  i suplementy diety dla sportowców . Prekursor tyrozyny, hormonów tarczycy i neuroprzekaźników (adrenalina, noradrenalina, dopomina),  fenyloetylaminy (neuromodulator) oraz barwników melaninowych włosów i skóry. Niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ma działanie przeciwbólowe, przeciwdepresyjne oraz stosowana jest jako dodatek do preparatów o działaniu termogenicznym i stymulującym. Jest składnikiem aspartamu.

Nadmiar fenyloalaniny spożywany przez osoby z problemami neurologicznymi, może obniżyć dostępność innego aminokwasu egzogennego tryptofanu układu nerwowego, a w konsekwencji doprowadzić do obniżenia serotoniny i nasilić objawy depresji.

Prolina

Informacja

Prolina aminokwas endogenny, jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W wyniku przekształcenia (dokonywanego z udziałem witaminy C) w postać hydroksyl-proliny , jest budulcem kolagenu (podstawowego białka tkanki łącznej). Oddziaływuje pozytywnie na aparat ruchu  szczególnie u osób narażonych na przeciążenia (np. sportowcy sportów siłowych i wytrzymałościowych) oraz w okresie rehabilitacji po kontuzji lub zabiegach dokonywanych na narządach ruchu. Występuje w stanie naturalnym w żywności, lub jest syntezowana wewnątrz organizmu z glutaminianu. W suplementacji diety jest składnikiem  odżywek wysokobiałkowych, preparatów aminokwasowych (w postaci proliny lub hydroksyl-proliny), oraz wspomagających funkcjonowanie narządów ruchu zawierający kolagen, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak norm jednostkowego użycia. Dawkowanie przyjęte zwyczajowo w suplementacji.

Seryna

Informacja

Seryna należy do grupy aminokwasów endogennych, czyli syntetyzowanych w organizmie człowieka, występuje w postaci naturalnej w mózgu człowieka oraz mleczku sojowym. Jej pochodną jest fosfodyloseryna. Seryna bierze udział w syntezie białek mięśniowych , jest m.in. aktywatorem kinazy białkowej C (enzymu zlokalizowanego w mózgu), działającym pozytywnie na układ nerwowy (poprawia funkcje kojarzenia i zapamiętywania oraz koncentrację), podwyższa zdolność odbioru bodźców zewnętrznych i intensyfikuje proces przetwarzania informacji. Seryna stosowana w pokarmach wpływa na obniżenie poziomu kortyzolu, hormonu katabolicznego zlokalizowanego w tkance mięśniowej, wpływającego ujemnie na procesy metaboliczne, powodującego spadek masy mięśniowej i przyrost tkanki tłuszczowej. Stosowanie seryny wpływa na tempo rekonwalescencji, powrót do zdrowia po kontuzjach oraz utrzymywanie kondycji psychofizycznej. Ze względu na wysoką cenę w suplementacji stosowana bardzo rzadko. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: zwyczajowo stosowane w suplementacji

Treonina

Informacja

Treonina – aminokwas egzogenny, syntetyzowany z pokarmem lub (i) w postaci suplementów . Bierze udział w produkcji nowych białek mięśniowych. Jest niezbędna do tworzenia prawidłowego układu immunologicznego, utrzymuje w dobrym stanie skórę, kości. Wpływa na prawidłowy rozwój szkliwa w uzębieniu oraz funkcjonowanie układu pokarmowego działając pozytywnie na pracę wątroby i śluzówkę żołądka. Jest nieodzowna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Na rynku polskim brak monopreparatu treoniny. Dostępna w postaci mieszanek aminokwasowych (np. typ EAA) oraz naturalnych odżywek białkowych.

Niedobór treoniny może skutkować zaburzeniami neurologicznymi i wzmożenia się depresji.

Dawkowanie: brak norm dobowego zapotrzebowania treoniny. Dawki używane zwyczajowo w suplementacji.

Tryptofan

Informacja

Tryptofan jest jednym z dziewięciu aminokwasów egzogennych, wymagających spożywania żywności wysokobiałkowej, monopreparatów tryptofanu, aminokwasów typu EAA  i całodziennych oraz odżywek proteinowych, niezbędnym w procesie syntezy białek. Jego pochodna 5-hydroksytryptofan w procesie dekarboksylacji jest prekursorem serotoniny ((hormonu tkankowego mającego wpływ na ciśnienie krwi oraz perystaltykę jelit), a w dalszych procesach melatoniny (hormonu snu). Jest wykorzystywany do syntezy kwasu nikotynowego ,(niacyny, zwanej witaminą PP) . Ze względu na działanie hamujące łaknienie jest stosowany również w niektórych preparatach odchudzających.

Nawet niewielki niedobór jest niebezpieczny dla przebiegu wielu procesów fizjologicznych, może powodować w układzie nerwowym pogorszenie nastroju, bezsenność i zakłócenia w procesie trawienia. Niedobór tryptofanu w dłuższym czasie prowadzi do depresji i zaburzeń neurologicznych.

Monopreparaty tryptofanu zalecane są jako środek zmniejszający stres i zmniejszenie poczucia bezsenności. Wchodzi w skład preparatów aminokwasowych typu EAA i aminokwasów całodziennych, jest cennym składnikiem odżywek proteinowych. W sprzedaży w sklepie muscle-zone.pl

Dawki zalecane w suplementacji: 500 – 2000 mg przed snem, zamiennie 500 – 1000 mg przed posiłkami.

Tyrozyna

Informacja

Tyrozyna - aminokwas endogenny (syntezowany wewnątrz organizmu), jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W stanie naturalnym występuje w produktach żywnościowych zwierzęcych (jaja, nabiał, mięso). W razie niedoborów może być syntezowana w procesie hydroksylacji fenyloalaniny, ulegającej przekształceniu w tyrozynę w obrębie wątroby. Jest prekursorem neuroprzekaźników : dopaminy (z grupy  katecholamin, uczestniczących w procesach zachodzących w układzie nerwowym, powodujących koordynację mięśni oraz uczestniczy w syntezie wielu hormonów) i noradrenaliny (przeciwdziałającej stresowi, stymulującej pracę serca i układu krążenia oraz nasilającej glikogenolizę i lipolizę uczestnicząc w procesach przemian energetycznych). Tyrozyna jest prekursorem hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemian w procesach metabolicznych oraz barwnikiem (melanina). W suplementacji preparaty zawierające tyrozynę stosowane są w programach redukcji tkanki tłuszczowej (odchudzanie), poprawiających natrój i pobudzających.

Dawkowanie: Zwyczajowo 500–2000 mg na dobę.

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Ostatnio na blogu

Autyzm leczony dietą

Autyzm leczony dietą

Dietetyka ma coraz szersze zastosowanie w leczeniu chorób. Wiadomo, że składniki pożywienia wpływają na organizm w wieloraki sposób. Na jednym biegunie są...

czytaj więcej
3-4 mega ciężkie serie na NOGI, a one rosną? Jak to możliwe? TRENING NÓG!

3-4 mega ciężkie serie na NOGI, a one rosną? Jak to możliwe? TRENING NÓG!

Hej!  Przez długi okres czasu robiłem bardzo dużą objętość na mięśnie czworogłowe, dwugłowe, łydki itd. Krótko mówiąc przesadzałem! Nogi...

czytaj więcej
typowy trening nog

typowy trening nog

DIETA + suplementy WITAMINY  – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo,  VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie...

czytaj więcej
Czy stosowanie okresowych przerw od diety jest dobrym rozwiązaniem w przypadku sportowców?

Czy stosowanie okresowych przerw od diety jest dobrym rozwiązaniem w przypadku sportowców?

Zmiany masy ciała sportowców Jak wiadomo, sportowcy stosunkowo często podejmują się okresowej utraty masy ciała, próbując zmniejszyć zawartość...

czytaj więcej
Śmierć przez sen? – wpływ snu na śmiertelność z różnych przyczyn

Śmierć przez sen? – wpływ snu na śmiertelność z różnych przyczyn

W ostatnim tekście pisałem nieco o ryzyku sercowo-naczyniowym zależnym od czasu trwania snu i pracy, dziś natomiast chciałbym skupić się na śmiertelności...

czytaj więcej
Wszystko, o czym powinieneś wiedzieć w temacie wyczerpania nadnerczy

Wszystko, o czym powinieneś wiedzieć w temacie wyczerpania nadnerczy

W dzisiejszych czasach wyczerpanie nadnerczy zdaje się być niezwykle nośnym tematem. Co to właściwie jest? Jeśli nie wiesz, to warto, abyś zapoznał się z...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ Supplements LTD
Unit 3 Enterprise Court Rotherham South Yorkshire S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027