Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:218,00 zł436,00 zł654,00 zł873,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-33,00 zł-44,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Whey C-6 Whey C-6

Whey C-6 to megaanaboliczny, wysokobiałkowy preparat (85% białka w suchej masie), zawierający unikatowy zestaw białek serwatkowych: WPI (izolacja metodami: chromatografii jonowymiennej i filtracji krzyżowej), ultrafiltrowany WPC oraz WPH, który dostarcza organizmowi sportowca najwyższą dawkę niezbędnych aminokwasów (50%) w tym aminokwasów BCAA (25%) a w szczególności leucyny – kluczowy aminokwas w stymulacji syntezy nowych białek mięśniowych.

W skład Whey C-6 wchodzą:

Ultrafiltrowany Koncentrat Białka Serwatki - bardzo łatwo przyswajalny – wchłania się z przewodu pokarmowego w zaledwie kilkanaście minut, posiada szeroki profil aminokwasów, wysoką wartość biologiczna BV=104, bogaty w alfa-laktoalbuminy - obniżające stres, zapobiegające nowotworom i schorzeniom kardiologicznym, laktoferyne czyli doskonale przyswajalne żelazo oraz laktoperoksydaze, pogromcę bakterii.

Mikrofiltrowany Izolat Białka Serwatki - Izolat Białka Serwatki otrzymywany drogą wymiany jonowej - czas wchłaniania rzędu kilku minut, najwyższa wartość biologiczna BV=159, idealne kiedy potrzebujemy praktycznie bardzo szybkiej dostawy aminokwasów dla naszego organizmu. Sposób w jaki otrzymywane są te izolaty gwarantują minimalną zawartość innych makroskładników – tłuszczy i węglowodanów.

Hydrolizat Białka Serwatki – białko poddane procesowi wstępnego trawienia enzymatycznego (ok.30% białka nie musi być trawione). Dzięki temu wchłania się prawie natychmiastowo, dostarczając organizmowi niezbędnych związków budulcowych (aminokwasów).

Leucyna [16g na 100g odżywki] –wpływa na syntezę mięśni szkieletowych na kilka sposobów: zwiększa wydzielanie insuliny, potężnego anabolika obecnego w naszym ciele, wpływa na aktywność kinazy proteinowej S6, przyspiesza fosforylację białka wiążącego eIf4E oraz wpływa na stopień powiązania pomiędzy białkami (eIF)4E i eIF4G. Wszystko to, pomimo skomplikowanego brzmienia i nazewnictwa, sprowadza się do bardzo prostego twierdzenia – Leucyna zwiększa stopień, i szybkość, wykorzystania białek do budowy mięśni.

Glutamina [18g na 100g odżywki] - jest jednym z najbardziej wszechstronnych aminokwasów i najpopularniejszych aminokwasów stosowanych przez sportowców ze światowej czołówki. Oprócz wielu innych funkcji glutamina usuwa z ciała amoniak, reguluje syntezę protein i ich niszczenie, działa jako prekursor i przekaźnik azotu, wspomaga uwadnianie komórek, stymuluje produkcje hormonu wzrostu, utrzymuje równowagę kwasową, wzmacnia system odpornościowy, jest prekursorem energii i zwiększa wytwarzanie glikogenu w wątrobie.
Mówiąc w skrócie, glutamina jest zarówno anabolikiem jak i antykatabolikiem. Glutamina odpowiada za ponad 60% całej puli wolnych aminokwasów międzymięśniowych w ciele i 20% sumy wszystkich aminokwasów krążących w ciele. W przeciwieństwie do innych amin, glutamina zawiera dwa atomy azotu. Dzięki temu dodatkowemu atomowi azotu glutamina jest nazywana nośnikiem azotu. Glutamina transportuje azot tam, gdzie najbardziej potrzebuje go ciało.

Ekstrakt ze szpinaku [beta-ecdysteron] - Ecdysteron stymuluje rozrost tkanki mięśniowej poprzez wpływ zarówno na włókna wolno jak i szybko kurczliwe, przyspiesza synteze protein i dodatkowo zwiększa produkcję czerwonych krwinek, pośrednio wpływając na lepsze dotlenienie tkanek w organizmie.

Połączenie ekstraktu szpinaku z mieszanką białek i wolnych form aminokwasów zapewnia nie tylko pełne wykorzystanie każdej porcji Whey Fusion , ale również wysoki komfort trawienia i jeszcze szybsze działanie.

W połączeniu ze świetnym smakiem, łatwą rozpuszczalnością oraz niską zwartością tłuszczy i węglowodanów sprawia, że jest do doskonała odżywka do spożywania o każdej porze dnia, którą śmiało możemy umiejscowić w czołówce odżywek białkowych dostępnych na rynku polskim.

OutOfStock
5 1
5

Dobra cena, dobry skład,dobra rozpuszczalność cóż więcej potrzeba :)
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Whey C-6 Whey C-6 1000g
Hi-tec
75,00 zł

Whey C-6

5 na podstawie 1 opinii ilość: 1000g

Wszystkie gramatury:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 50,00 zł
75,00 złz VAT
2,27 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 73,50 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • 6 ŹRÓDEŁ BIAŁKA
  • 85% BIAŁKA W ODŻYWCE (86-89% W SUCHEJ MASIE!)
  • DODATEK WOLNEJ FORMY L-LEUCYNY I L-GLUTAMINY
  • 7 GRAM BCAA W PORCJI [+2 GRAMY L-LEUCYNY]
  • 6 GRAM GLUTAMINY W PORCJI [+1 GRAM L-GLUTAMINY]
  • DODATEK ANABOLICZNEGO BETA-ECDYSTERONU
  • DODATEK KOMPLEKSU WITAMIN B
  • NAJSZYBSZA WCHŁANIALNOŚĆ
  • PRAKTYCZNIE BRAK CUKRÓW I TŁUSZCZY
  • ŚWIETNA ROZPUSZCZALNOŚĆ
  • PYSZNY SMAK

Whey C-6 to megaanaboliczny, wysokobiałkowy preparat (85% białka w suchej masie), zawierający unikatowy zestaw białek serwatkowych: WPI (izolacja metodami: chromatografii jonowymiennej i filtracji krzyżowej), ultrafiltrowany WPC oraz WPH, który dostarcza organizmowi sportowca najwyższą dawkę niezbędnych aminokwasów (50%) w tym aminokwasów BCAA (25%) a w szczególności leucyny – kluczowy aminokwas w stymulacji syntezy nowych białek mięśniowych.

W skład Whey C-6 wchodzą:

Ultrafiltrowany Koncentrat Białka Serwatki - bardzo łatwo przyswajalny – wchłania się z przewodu pokarmowego w zaledwie kilkanaście minut, posiada szeroki profil aminokwasów, wysoką wartość biologiczna BV=104, bogaty w alfa-laktoalbuminy - obniżające stres, zapobiegające nowotworom i schorzeniom kardiologicznym, laktoferyne czyli doskonale przyswajalne żelazo oraz laktoperoksydaze, pogromcę bakterii.

Mikrofiltrowany Izolat Białka Serwatki - Izolat Białka Serwatki otrzymywany drogą wymiany jonowej - czas wchłaniania rzędu kilku minut, najwyższa wartość biologiczna BV=159, idealne kiedy potrzebujemy praktycznie bardzo szybkiej dostawy aminokwasów dla naszego organizmu. Sposób w jaki otrzymywane są te izolaty gwarantują minimalną zawartość innych makroskładników – tłuszczy i węglowodanów.

Hydrolizat Białka Serwatki – białko poddane procesowi wstępnego trawienia enzymatycznego (ok.30% białka nie musi być trawione). Dzięki temu wchłania się prawie natychmiastowo, dostarczając organizmowi niezbędnych związków budulcowych (aminokwasów).

Leucyna [16g na 100g odżywki] –wpływa na syntezę mięśni szkieletowych na kilka sposobów: zwiększa wydzielanie insuliny, potężnego anabolika obecnego w naszym ciele, wpływa na aktywność kinazy proteinowej S6, przyspiesza fosforylację białka wiążącego eIf4E oraz wpływa na stopień powiązania pomiędzy białkami (eIF)4E i eIF4G. Wszystko to, pomimo skomplikowanego brzmienia i nazewnictwa, sprowadza się do bardzo prostego twierdzenia – Leucyna zwiększa stopień, i szybkość, wykorzystania białek do budowy mięśni.

Glutamina [18g na 100g odżywki] - jest jednym z najbardziej wszechstronnych aminokwasów i najpopularniejszych aminokwasów stosowanych przez sportowców ze światowej czołówki. Oprócz wielu innych funkcji glutamina usuwa z ciała amoniak, reguluje syntezę protein i ich niszczenie, działa jako prekursor i przekaźnik azotu, wspomaga uwadnianie komórek, stymuluje produkcje hormonu wzrostu, utrzymuje równowagę kwasową, wzmacnia system odpornościowy, jest prekursorem energii i zwiększa wytwarzanie glikogenu w wątrobie.
Mówiąc w skrócie, glutamina jest zarówno anabolikiem jak i antykatabolikiem. Glutamina odpowiada za ponad 60% całej puli wolnych aminokwasów międzymięśniowych w ciele i 20% sumy wszystkich aminokwasów krążących w ciele. W przeciwieństwie do innych amin, glutamina zawiera dwa atomy azotu. Dzięki temu dodatkowemu atomowi azotu glutamina jest nazywana nośnikiem azotu. Glutamina transportuje azot tam, gdzie najbardziej potrzebuje go ciało.

Ekstrakt ze szpinaku [beta-ecdysteron] - Ecdysteron stymuluje rozrost tkanki mięśniowej poprzez wpływ zarówno na włókna wolno jak i szybko kurczliwe, przyspiesza synteze protein i dodatkowo zwiększa produkcję czerwonych krwinek, pośrednio wpływając na lepsze dotlenienie tkanek w organizmie.

Połączenie ekstraktu szpinaku z mieszanką białek i wolnych form aminokwasów zapewnia nie tylko pełne wykorzystanie każdej porcji Whey Fusion , ale również wysoki komfort trawienia i jeszcze szybsze działanie.

W połączeniu ze świetnym smakiem, łatwą rozpuszczalnością oraz niską zwartością tłuszczy i węglowodanów sprawia, że jest do doskonała odżywka do spożywania o każdej porze dnia, którą śmiało możemy umiejscowić w czołówce odżywek białkowych dostępnych na rynku polskim.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Wielkość opakowania: 1000 gPorcja jednorazowa: 30 gIlość porcji w opakowaniu: 33
w porcji (30 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna459 kJ / 108 kcal*
Białko24,9 g*
Węglowodany1 g*
w tym cukry0,9 g*
Tłuszcz0,5 g*
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,4 g*
Sól0,3 g*
Witamina C (kwas L-askorbinowy)20 mg25%
Niacyna (amid kwasu nikotyowego)4 mg25%
Witamina E (octan DL alfa-tokorefylu)3 mg25%
Kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia)1,5 mg25%
Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny)0,35 mg25%
Ryboflawina (witamina B2)0,35 mg25%
Tiamina (witamina B1)0,275 mg25%
Kwas foliowy50 µg25%
Biotyna (D-biotyna)12,5 µg25%
Witamina B12 (cyjanokobalamina)0,625 µg25%

Pozostałe składniki

Mieszanka białek (składająca się z: ultrafiltrowany koncentrat białek serwatkowych, izolat białka sojowego (bez GMO), izolat białka serwatkowego)(98% dla wszystkich smaków oprócz: 93% dla smaku czekoladowego), L-leucyna, L-glutamina, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (dla smaku czekoladowego, orzechowego, ciastka z kremem), aromat, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja dłodząca (acesulfam K, sukraloza), emulgator: lecytyny, barwniki: burak czerwony w proszku (dla smaku truskawkowego), Ekstrakt ze szpinaku (β-ecdysteron), Laktaza, ekstrakt z papai (papaina), ekstrakt z ananasa (bromelaina).

 

Ostatnia ocena

Tomek

Dobra cena, dobry skład,dobra rozpuszczalność cóż więcej potrzeba :)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Now Foods
79,00 zł

Naturalny antyoksydant na bazie zielonej herbaty. Obniża ciśnienie, poprawia krążenie i wspomaga odporność.

Kupuję
Activlab
42,00 zł
(2)

Glukozamina i chondroityna wzbogacone dodatkowymi składnikami. Chronią stawy podczas zwiększonego wysiłku.

Kupuję
Controlled Labs
155,00 zł
(8)

Kompleks witamin i minerałów z zieloną herbatą. Chroni stawy, wspiera układ pokarmowy i odpornościowy.

Kupuję
Biotech Usa
6,90 zł

Smaczny baton niskowęglowodanowy, zawierający 22 g białka. Niska zawartość cukru, pyszny smak.

Kupuję
Swanson
52,00 zł

L-karnityna w kapsułkach. Zwiększa energię, ułatwia spalanie tłuszczu, poprawia wydolność fizyczną.

Kupuję
  • Popularny
Berberine
Apollo's Hegemony
75,00 zł
(2)

300 mg czystej berberyny HCl w jednej kapsułce; aktywuje kinazę AMPK, poprawiając zdolności wysiłkowe.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Cyjanokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik cyjanokobalamina?

Cyjanokobalamina jest podstawową, najczęściej spotykaną formą witaminy B12 w dostępnych na rynku kompleksach witamin B i multiwitaminach.

Witamina B12 najbardziej znana jest z wpływu na neurologię. Uczestniczy w budowie i regeneracji osłonek mielinowych osłaniających neurony, dzięki czemu przyczynia się do ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami. Ze względu na zdolność do zwiększania poziomu s-adenozyl metioniny, witamina B12 może przyczyniać się do sprawniejszej syntezy wielu neuroprzekaźników, dzięki czemu korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychiczną.

Ta witamina jest zaangażowana również w proces produkcji krwi, a jej braki przyczyniają się do powstawania anemii megaloblastycznej. Jej niedobory dotyczyć mogą także wegetarian i wegan, osób starszych oraz osób z zaburzeniami wchłaniania i stosujących leki neutralizujące kwas żołądkowy.

Cyjanokobalamina zawarta jest w składzie wielu kompleksowych suplementów witaminowych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

COVID-19: co warto wiedzieć

COVID-19: co warto wiedzieć

Panująca obecnie epidemia choroby COVID-19 (Coronavirus Disease 2019), to skutek rozprzestrzeniania się wirusa SARS-CoV-2, który potocznie nazywamy...

czytaj więcej
Kortyzol – wróg czy przyjaciel?

Kortyzol – wróg czy przyjaciel?

Popularny „hormon stresu” uważany jest w świecie fitness za wroga numer jeden. Przypisuje się mu bowiem całe zło...

czytaj więcej
Ashwagandha – adaptogen o szerokim spektrum działania

Ashwagandha – adaptogen o szerokim spektrum działania

Ashwaghandha to inaczej Witania Ospała lub indyjski żeń- szeń, należy do rodziny psiankowatych. Występuje przede wszystkim w...

czytaj więcej
Czy od fruktozy rzeczywiście się tyje?

Czy od fruktozy rzeczywiście się tyje?

W niektórych kręgach dość powszechnie unika się pewnego składnika odżywczego – fruktozy, która rzekomo ma być przyczyną odkładania się tłuszczu...

czytaj więcej
Gorąca kąpiel czy zimny prysznic? Który wariant przyspiesza regenerację mięśni po treningu?

Gorąca kąpiel czy zimny prysznic? Który wariant przyspiesza regenerację mięśni po treningu?

Wielu sportowców za jedną z lepszych metod regeneracji zmęczonych treningiem mięśni uważa kąpiel w zimnej wodzie. Pomimo związanego z tym dyskomfortem,...

czytaj więcej
Witamina B2 – wsparcie układu odpornościowego

Witamina B2 – wsparcie układu odpornościowego

Witamina B2 zwana jest inaczej ryboflawiną i odgrywa ona bardzo ważne funkcje w organizmie człowieka, działając na bardzo wielu...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027