Odżywianie

PCOS – zespół policystycznych jajników. Czym jest, jak się objawia oraz jak go leczyć?

PCOS – zespół policystycznych jajników. Czym jest, jak się objawia oraz jak go leczyć?

Niezależnie od tego, czy jesteś świeżo po diagnozie PCOS, czy cierpisz na to schorzenie od dawna, ważne jest, aby zrozumieć, co to właściwie jest i jak wpływa na Twoje zdrowie i samopoczucie. Tylko wtedy, gdy będziesz wiedziała, z czym masz do czynienia, będziesz w stanie dokładnie radzić sobie z PCOS […]

Korzeń jukki – pozytywny wpływ na zdrowie skóry, stawów oraz układ immunologiczny

Korzeń jukki – pozytywny wpływ na zdrowie skóry, stawów oraz układ immunologiczny

Bogaty w kalorie, węglowodany i witaminę C, a także pełen smaku, korzeń jukki jest ważnym składnikiem diety dla milionów ludzi na całym świecie. Może być podany w formie puree, gotowany, pieczony lub smażony. Można go wykorzystać jako zamiennik ziemniaków we właściwie każdym przepisie. Stosuje się go również do wytwarzania różnych […]

Aerial view of various coffee

W jaki sposób regularne picie kawy wpływa na płodność?

Według definicji przedstawionej w ostatnich latach przez Światową Organizację Zdrowia, niepłodność jest chorobą układu rozrodczego, która charakteryzuje się brakiem osiągnięcia ciąży klinicznej po okresie co najmniej 12 miesięcy odbywania regularnego niezabezpieczonego stosunku płciowego bez określonego powodu, takiego jak chociażby karmienie piersią lub krwawienie poporodowe [1]. Szacuje się, że około 13 […]

Stres i jego wpływ na odchudzanie

Stres i jego wpływ na odchudzanie

Stres powoduje, że szybciej tyjemy. Nie tylko dlatego, że osoby będące pod wpływem stresu chętniej spożywają dodatkowe ilości pokarmów, ale również z tego tytułu, iż stres ogranicza zdolność organizmu do produkcji energii. Problemy związkowe, kłopoty w pracy – wszystko to i tym podobne może obniżyć dzienne wydatkowanie energetyczne organizmu o […]

Czy rzeczywiście należy się obawiać fruktozy?

Czy rzeczywiście należy się obawiać fruktozy?

W ciągu ostatnich kilku dekad, obserwuje się rosnące obawy społeczeństwa o negatywne konsekwencje zdrowotne wynikające z długotrwałej konsumpcji cukrów prostych, w szczególności fruktozy. Wciąż w powszechnej świadomości społecznej pokutuje przekonanie, że długookresowe spożycie fruktozy może w znacznie większym stopniu przyczyniać się do nadwagi, otyłości oraz cukrzycy typu 2, aniżeli konsumpcja […]

Czy dieta zgodna z grupą krwi znajduje poparcie w fachowej literaturze?

Czy dieta zgodna z grupą krwi znajduje poparcie w fachowej literaturze?

Pomimo, iż od premiery książki „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” autorstwa Petera D’Adamo, która miała miejsce w 1996 roku minęło bezsprzecznie sporo czasu, wciąż na licznych forach dyskusyjnych oraz portalach chętnie odwiedzanych przez szerokie grono entuzjastów zdrowego stylu życia i/lub internautów poszukujących odpowiedniego sposobu odżywiania, aby uporać się z […]

Jakie korzyści zdrowotne zapewnia napój Yerba mate?

Jakie korzyści zdrowotne zapewnia napój Yerba mate?

Yerba Mate, czyli napar z liści drzewa ostrokrzewu paragwajskiego, jest powszechnie spożywanym od stuleci napojem bezalkoholowym w Ameryce Południowej, który w dodatku szybko się wprowadza na rynek światowy, zarówno jako napój przyrządzany z suszu, jak i składnik gotowych produktów spożywczych oraz suplementów diety. W Ameryce Łacińskiej Yerba Mate jest używana […]

Analiza polimorfizmów pojedycznego nukleotydu, czyli jak możesz już rozgryźć swoją odmienność.

Analiza polimorfizmów pojedycznego nukleotydu, czyli jak możesz już rozgryźć swoją odmienność.

Trochę trudno w to uwierzyć, ale cała nasza “natura”, zmienność,  indywidualne cechy i predyspozycje organizmu zapisane są w dwuniciowej helisie kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA). ​Z wyjątkiem identycznych bliźniąt, informacje zawarte w ludzkim DNA różnią się nieznacznie między sobą, i to właśnie te różnice tworzą różnorodność pomiędzy ludźmi. Wariancje genowe to niewielkie […]

Co gorsze – cukier czy syrop wysokofruktozowy? – część 2

Co gorsze – cukier czy syrop wysokofruktozowy? – część 2

W poprzedniej części postarałem się przybliżyć nieco tematykę syropów glukozowo-fruktozowych i znanego wszystkim cukru – sacharozy. Znamy ich podobieństwa i różnice, a także odmienny metabolizm ich podstawowych składowych – monocukrów – glukozy i fruktozy. Część 1 „Na papierze” różnice wydają się być znaczne, dziś chciałbym natomiast pochylić się nad danymi […]

Dieta przy trądziku

Dieta przy trądziku

Trądzik jest znacząco powiązany z tym, co spożywamy. Duże powinowactwo do występowania trądziku ma dieta obfita w rafinowane węglowodany – czyli cukry proste – nabiał mleczny oraz tłuszcze typu trans. W społeczeństwach żyjących na Zachodzie trądzik dotyka ok 80-95% nastolatków. U mężczyzn i kobiet starszych niż 25 lat 40-54% zmaga […]

Adaptacje Metaboliczne Część 3: I Ty leptyno przeciwko mnie?

Adaptacje Metaboliczne Część 3: I Ty leptyno przeciwko mnie?

W poprzednich wpisach opisałem po krótce mechanizmy jakie zachodzą w organizmie, gdy jesteśmy na deficycie kalorycznym. Jednak jak wiadomo, wszystko w naszym ciele jest od siebie zależne. Metabolizm spowalnia, jednak to jest efekt końcowy wszystkiego co zachodzi u nas w organizmie. Co mam na myśli? Otóż wszystko zaczyna się od […]

Co gorsze – cukier czy syrop wysokofruktozowy? – część 1

Co gorsze – cukier czy syrop wysokofruktozowy? – część 1

Na temat wspomnianych w tytule „słodzideł” mówi się bardzo wiele. Często w ferworze walki dyskutantów padają różne określenia pod ich adresem (zazwyczaj negatywne), rzadko jednak ktokolwiek opowiada się zdecydowanie po „jednej ze stron barykady”. Dziś postanowiłem napisać parę słów zarówno na temat cukru, jak również syropu wysokofruktozowego i spróbować odpowiedzieć […]

Koniec hype’u na olej kokosowy nieunikniony. Bolesny upadek „mistrza”

Koniec hype’u na olej kokosowy nieunikniony. Bolesny upadek „mistrza”

Hype na olej kokosowy zdaje się nieco milknąć. Jeszcze niedawno miał wielu zwolenników, spośród których niektórzy byli skłonni rzucać wyzwiskami, krytykować i opluwać (głównie w internecie naturalnie) wszystkich którzy mieli czelność powiedzieć cokolwiek nie będącego gloryfikacją tłuszczu pozyskiwanego z tych specyficznych orzechów. Po dziś dzień zastanawiam się skąd wzięło się […]

Nietolerancja laktozy a gęstość mineralna kości

Nietolerancja laktozy a gęstość mineralna kości

Wokół zagadnienia konsumpcji mleka, czy ogólnie produktów mlecznych od lat krąży wiele nieporozumień. W czeluściach internetu znaleźć można rozmaite, czasem wręcz zaskakujące argumenty mające przekonać nas, że spożycie nabiału jest praktyką niezdrową, nieetyczną i wręcz niedopuszczalną. Wspomina się o rzekomym „zaśluzowieniu” organizmu, zwiększeniu ryzyka różnych chorób, a nierzadko rzucany bywa […]

Czy na diecie niskowęglowodanowej nie da się przytyć?

Czy na diecie niskowęglowodanowej nie da się przytyć?

Ostatnimi czasy diety obniżające podaż węglowodanów cieszą się wysoką popularnością. Ich powszechność wynika głównie z rozpowszechnianego w społeczeństwie twierdzenia, jakoby to węglowodany były przyczyną otyłości, a co za tym idzie – dopiero obniżenie ich spożycia umożliwiałoby redukcje tkanki tłuszczowej. Entuzjaści diet niskowęglowodanowych uważają także, że na owej diecie jest dużo […]

Pszenica – choć kontrowersyjna, może być dla Ciebie pomocna

Pszenica – choć kontrowersyjna, może być dla Ciebie pomocna

W tym wypadku, przy nadmiarze estrogenów, spożycie pszenicy może okazać się korzystne. Mowa tu konkretnie o otrębach pszennych. Na przełomie lat 70 i 80 odkryto [1], że duża część estrogenów (ok 80%), wydalanych jest przez wątrobę wraz z żółcią, poprzez obieg jelitowy zostaje przez nie zwrotnie zaabsorbowana. U mężczyzn, dbających […]

Chili, fruktoza oraz fruktany w chorobie zespołu jelita nadwrażliwego

Chili, fruktoza oraz fruktany w chorobie zespołu jelita nadwrażliwego

Okazuje się że duża część cierpiących na IBS jest wrażliwa na składnik papryki ostrej, fruktozę oraz fruktany. Może za któreś z występujących dolegliwości u ciebie odpowiada jakiś z produktów występujących w twojej diecie bogatych w fruktany albo fruktozę? Przypomina to nieco sytuację z aminami biogennymi występującymi w żywności a migrenami […]

Supplement kratom green capsules and powder on brown plate. Herbal product alt-medicine kratom is  opioid. Home alternative pain remedy, opioid addiction, dangerous painkiller, overdose. Close up. Selective focus

Andrographis Paniculata – korzyści zdrowotne

Jeśli jeszcze nie bierzesz tego zioła to jest duża szansa, ze po przeczytaniu tego artykułu – zechcesz po nie sięgnąć! To mało znane (niesłusznie!) zioło posiada szereg potężnych właściwości. Między innymi działa przeciw drobnoustrojom, pasożytom i rakowi. Pomaga w leczeniu malarii, ma właściwości antyoksydacyjne. Doskonale nadaje się do leczenia przeziębienia, […]

Przerywany post na diecie tłuszczowej sposobem na długowieczność?- Spytajmy myszy…

Przerywany post na diecie tłuszczowej sposobem na długowieczność?- Spytajmy myszy…

Ostatnimi czasy, po pierwszej fali popularności, znowu wraca kwestia koncepcji polegających na przerywanym poście. Ilość takowych sposób żywienia oraz rodzajów przyprawiać może o ból głowy i ciężko jest „przeciętnemu” użytkownikowi zdrowego stylu życia odnaleźć się w natłoku informacji. Wiele jednak doniesień w świecie nauki przemawia za włączeniem takiego rozwiązania, ze […]

10 warzyw bogatych w białko, które warto włączyć do swojej diety

10 warzyw bogatych w białko, które warto włączyć do swojej diety

Jesteś wegetarianinem na redukcji? Znudziła Ci się dieta oparta na gotowanych jajkach i grillowanym kurczaku? Jeśli na którekolwiek z tych pytań odpowiedziałeś „tak”, koniecznie musisz poznać 10 wysokobiałkowych warzyw! Warto rozważyć włączenie ich do swoich codziennych posiłków, ponieważ są łatwo dostępne, a ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Oto lista […]

Spring healthy vegan food cooking ingredients. Flat-lay of vegetables, fruit, seeds, sprouts, flowers, greens over wooden background, top view. Diet, clean eating food concept

4 zalety diet roślinnych dla sportowców wytrzymałościowych

Nie jest tajemnicą, że regularne ćwiczenia są niezbędne dla utrzymania dobrego zdrowia. Zwłaszcza w podeszłym wieku.  Stałe aktywności fizyczne w połączeniu z pożywną dietą są korzystne w zapobieganiu otyłości, utrzymywaniu gęstości kości i zapobieganiu utracie masy mięśniowej, szczególnie u starszych osób dorosłych. Zrównoważony styl życia jest również pomocny w utrzymaniu […]

Betaina HCL – w jakich okolicznościach warto stosować?

Betaina HCL – w jakich okolicznościach warto stosować?

Betaina HCL jest składnikiem, z którego powstaje kwas żołądkowy – niezbędny do prawidłowego przebiegu procesu trawienia, zwłaszcza białek [1]. Sporadycznie występująca niestrawność może być wynikiem drażnienia kwasem solnym tkanek przełyku, jednakże wiele badań potwierdza, że w zasadzie najczęstszą przyczyną niestrawności jest niedobór kwasu solnego w żołądku. Kwas żołądkowy normalnie produkowany […]

Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Chociaż orzechy i nasiona przestały być już postrzegane jedynie przez pryzmat swojej wysokiej kaloryczności i dziś coraz częściej zwraca się na ich walory zdrowotne, to ta optymistyczna zmiana powszechnego trendu bezlitośnie ominęła fistaszki. O ile przykładowo migdały przedstawiane są jako obfite źródło witaminy E i magnezu, a orzechy brazylijskie – […]

Co syci bardziej: węglowodany vs tłuszcze?

Co syci bardziej: węglowodany vs tłuszcze?

Odwieczna batalia diety wysokowęglowodanowej z niskowęglowodanową (wysokotłuszczową) obejmuje wiele zagadnień. Kwestie dotyczą skuteczności odchudzania, lepszego wyboru w kontekście budowania masy mięśniowej, czy długofalowego wpływu na zdrowie. Jedną z rzadziej poruszanych zmiennych jest wpływ na uczucie sytości i zmniejszenie poziomu głodu. Jak prezentuje się więc tytułowa rozgrywka? Na wstępie warto zdać […]

Diety opierające się na okresowym poście – którą z nich wybrać?

Diety opierające się na okresowym poście – którą z nich wybrać?

Ogólne informacje na temat diet postnych i ich wpływu na redukcję tkanki tłuszczowej: – Diety uwzględniające post stały się niezwykle popularną metodą na utratę tkanki tłuszczowej i odchudzanie. – Polegają one na świadomym ograniczeniu spożycia żywności / napojów w określonym czasie, zamiast koncentrować się na ograniczeniach kalorycznych. – Znane także […]

Goździki, Żeń-szeń, papryka Chili – dlaczego warto? cz.3

Goździki, Żeń-szeń, papryka Chili – dlaczego warto? cz.3

Goździki Nie każdy je lubi, mają dość specyficzny, bo słodko-pikantny zapach i smak, ale za samo działanie każdy powinien się do nich szybko przekonać. Zawierają bowiem eugenol, caryophyllene i tannins (związki działające bakteriobójczo i antyseptycznie). Pomogą nam zwalczyć wszelkie infekcje, o które teraz zimą nie jest ciężko. Łagodzą też problemy […]

Salty snacks. Pretzels, chips, crackers in wooden bowls. Unhealthy products. food bad for figure, skin, heart and teeth. Assortment of fast carbohydrates food.

Czy stosowanie okresowych przerw od diety jest dobrym rozwiązaniem w przypadku sportowców?

Zmiany masy ciała sportowców Jak wiadomo, sportowcy stosunkowo często podejmują się okresowej utraty masy ciała, próbując zmniejszyć zawartość zapasowej tkanki tłuszczowej oraz nierzadko wody ustrojowej i jednocześnie zachować jak największą ilość masy mięśniowej. Z całą pewnością, bardzo ważne jest, aby stosowana przez sportowców strategia mająca na celu ubytek masy ciała […]

Wszystko, o czym powinieneś wiedzieć w temacie wyczerpania nadnerczy

Wszystko, o czym powinieneś wiedzieć w temacie wyczerpania nadnerczy

W dzisiejszych czasach wyczerpanie nadnerczy zdaje się być niezwykle nośnym tematem. Co to właściwie jest? Jeśli nie wiesz, to warto, abyś zapoznał się z poniższym artykułem. Pamiętaj, ze nawet jeśli nie masz świadomości jakiegoś problemu zdrowotnego, to nie znaczy, że on Cię nie dotyczy! Tak jak wspomnieliśmy, wyczerpanie nadnerczy jest […]

Cynamon, Kurkuma, Imbir – dlaczego warto?

Cynamon, Kurkuma, Imbir – dlaczego warto?

Cynamon Ma właściwości antyoksydacyjne.Reguluje poziom glukozy we krwi, więc będzie idealny dla cukrzyków. Spożywając go spada nam również poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów. Ponadto, kontroluje apetyt, wspomaga pracę żołądka i wpływa pozytywnie na starzenie się skóry. Cynamon ma działanie przeciwbólowe, znieczulające i przeciwbakteryjne. Rozgrzewa, więc nada się idealnie do ciepłych napojów, ale też do […]

Piwo – 14 Niesamowitych Zalet!

Piwo – 14 Niesamowitych Zalet!

Picie piwa ma wiele zdrowotnych zalet, takich jak właściwości antynowotworowe, mniejsze ryzyko chorób krążeniowych, większa gęstość kości, zapobieganie demencji i choroby wieńcowej, wspomaganie systemu trawiennego, właściwości przeciwstarzeniowe, jak również leczenie cukrzycy, kamieni żółciowych, kamicy nerkowej, osteoporozy i nadciśnienia tętniczego. Piwo działa również jak silny pogromca stresu i środek moczopędny. Piwo […]

Berberyna i jej korzyści zdrowotne

Berberyna i jej korzyści zdrowotne

Berberyna jest znakomitym suplementem dla wielu osób. Przeczytaj ten całkiem obszerny post i dowiedz się czym jest berberyna oraz jakie ma działanie na nasz organizm. Czym jest Berberyna?1.Berberyna wyrównuje poziom cukru we krwi2.Berberyna poprawia pamięć i zdolność uczenia się3. Berberyna jest antydepresantem4. Berberyna promuje utratę wagi5. Berberyna przeciwdziała nowotworom6. Berberyna poprawia wyniki […]

Warzywa korzeniowe – dlaczego warto je włączyć do swojej diety?

Warzywa korzeniowe – dlaczego warto je włączyć do swojej diety?

Warzywa korzeniowe są nieodłącznym elementem Polskiej kuchni. Są łatwe w uprawie, dlatego tak często można je znaleźć w przydomowych ogródkach. Rośliny te mają mnóstwo witamin, składników odżywczych oraz mineralnych, ale także są dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Jednak są one mało doceniane, pewnie ze względu na to, że są dostępne w sklepach […]

7 zdrowych produktów bogatych w cholesterol!

7 zdrowych produktów bogatych w cholesterol!

Przez wiele lat wmawiano nam, że produkty bogate w cholesterol szkodzą naszemu zdrowiu, powodując między innymi choroby serca. Ostatnie badania donoszą jednak, że nie jest to do końca prawda. (1) Większość cholesterolu, który jest obecny w naszej krwi, produkowane jest w wątrobie. Kiedy jesz produkty wysokocholesterolowe – Twoja wątroba produkuje […]

Mit niezdrowej margaryny

Mit niezdrowej margaryny

To naprawdę zaskakujące, że obiegowa POP-dietetyka dobrnęła do tej strefy absurdu, w której zjedzenie dwóch burgerów w ramach tzw. „cheat meal” uchodzi za najnormalniejsze uwieńczenie zdrowego stylu życia, a w zamian posmarowanie kromki chleba kilkugramową porcją margaryny traktowane jest jako kardynalny grzech przeciwko zdrowiu. Mało tego, osoby, które uważają, że […]

20 produktów spożywczych, które pomogą Ci schudnąć!

20 produktów spożywczych, które pomogą Ci schudnąć!

Nie wszystkie kalorie są sobie równe.Różne pokarmy muszą przejść przez różne szlaki metaboliczne w naszym organizmie. Mogą one także mieć odmienny wpływ na głód, hormony i ilość spalanych kalorii. Oto 20 największych sprzymierzeńców odchudzania na ziemi. Dobroczynny wpływ tych produktów spożywczych na utratę kilogramów został niejednokrotnie potwierdzony naukowo. Całe jajka […]

Food recomended on low carb diet or ketogenic diet

Dieta ketogeniczna a budowanie masy mięśniowej

Wydaje się, że wielokrotnie omawiany temat diety ketogenicznej jest już wyczerpany, zwłaszcza w obszarze redukcji nadmiernych kilogramów. Prawdopodobnie znajdą się jednak osoby, które szukają zastosowań tej diety w innych celach. Może zastanawiałeś się co dzieje się z mięśniami podczas ketozy, albo czy można z sukcesem zwiększać masę mięśniową spożywając niemal […]

Adaptacje Metaboliczne Część 2: Spowolniony metabolizm

Adaptacje Metaboliczne Część 2: Spowolniony metabolizm

W pierwszej części tej serii opisałem w najprosztszy sposób jaki się da na czym polegają adaptacje metaboliczne na poziomie komórkowym, a dokładnie co się dzieje w mitochondriach. Fajnie takie rzeczy wiedzieć, ale jaki to ma wpływ na nasz metabolizm? Jak zmieniają sie jego składowe? Co jeszcze się dzieje przez to, […]

Sweetener tablet and sugar on wooden background

Czy warto stosować sztuczne słodziki jako alternatywę dla tradycyjnego cukru stołowego?

Obserwuje się w ostatnich latach wzrost zarówno dostępności na rynku, jak i powszechności stosowania produktów spożywczych zawierających bezkaloryczne lub niskokaloryczne substancje słodzące, które stanowią alternatywę dla tradycyjnego białego cukru stołowego, gwarantującą równie słodki smak spożywanych w ciągu dnia posiłków oraz napojów, jednak bez niepotrzebnego narażenia na pobór dodatkowej energii [1]. […]

Detox green smoothies concept, two glasses of green diet detox drink  and various fresh green vegetables around them, view from above composition

W jaki sposób dieta może wpływać na płodność?

Niepłodność została uznana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za globalny problem zdrowia publicznego, który dotyka 15 % wszystkich par w wieku reprodukcyjnym, podczas gdy uważa się, iż czynniki dotyczące mężczyzn, w tym obniżona jakość nasienia, odpowiadają za blisko 25 % tych przypadków [1, 3, 5]. Dieta a płodność Niewątpliwie, rosnąca […]

Palm oil with oily liquid and tree with branches

Co należy wiedzieć na temat oleju palmowego?

Niewątpliwie olej palmowy jest wciąż obecnie powszechnie stosowanym tłuszczem jadalnym w przemyśle spożywczym ze względu chociażby na jego wysoką wydajność, ponieważ jak się okazuje, można wyprodukować nawet do 10 razy więcej oleju palmowego w przeliczeniu na jednostkę powierzchni w porównaniu do olejów z innych roślin oleistych [1]. Dane pochodzące z […]

Hands of a doctor holding a blackboard with the workds Vitamin D written on it

Rola witaminy D w zespole policystycznych jajników

Niedobór witaminy D u kobiet z PCOS Zespół policystycznych jajników (ang. The Polycystic Ovary Syndrome, PCOS) jest obecnie jednym z najczęściej występujących zaburzeń metabolicznych i dysfunkcji układu rozrodczego wśród kobiet w wieku reprodukcyjnym [1]. Ponadto, kobiety cierpiące z powodu zespołu wielotorbielowatych jajników często raportują szereg symptomów powiązanych z zaburzeniami cyklu […]

Czy przesuwanie węglowodanów na wieczór pomaga w redukcji masy ciała? (CBL – carb back loading)

Czy przesuwanie węglowodanów na wieczór pomaga w redukcji masy ciała? (CBL – carb back loading)

Ostatnimi laty dość popularnym systemem żywienia bywa „carb back loading”. O ile niegdyś zakładano (zresztą błędnie), że to ilość węglowodanów w ciągu dnia jest najistotniejszym aspektem w kontekście redukcji tłuszczu zapasowego, o tyle propagatorzy tytułowej diety sądzą inaczej – sugerują oni, że to nie ogólna podaż węglowodanów, lecz czas kiedy […]

plastic measuring scoop of white powder (whey protein) against grunge wood background

Odżywka proteinowa a stan jelitowej mikrobioty

Chociaż w dzisiejszych czasach niedostateczna podaż białka wśród osób regularnie trenujących raczej występuje epizodycznie, to preparaty proteinowe cieszą się niezwykle dużą popularnością. W zasadzie suplementy białkowe należą do najczęściej stosowanych środków wspomagających rozwój ogólnie pojętej formy sportowej. Zarówno w obiegowych, jak i fachowych źródłach najczęściej dyskutuje się nad ewentualnymi korzyściami […]

Przeceniany jak… indeks glikemiczny

Przeceniany jak… indeks glikemiczny

Koncepcja indeksu glikemicznego (IG), jak tylko powstała, niemal natychmiast urosła do rangi „systemu rankingowego” używanego w dietetyce, tak tej obiegowej, jak również – akademickiej. Pomimo iż formuła tejże koncepcji została opracowana pod kątem potrzeb osób borykających się z zaburzeniami gospodarki glukozowej, to szybko zaczęto przypisywać jej także inne właściwości. I […]

Fresh healthy salad with dumbbells, jump rope, tape measure and excercise equipment on wood background top viwe with copy space. For dieting, fitness and active healthy lifestyles Concept.

Trening czy dieta- co ważniejsze? Jaki jest wpływ treningu na dietę?

Osoby, które kiedykolwiek próbowały zaznać zdrowego stylu życia wielokrotnie słyszały porzekadło, iż „dieta to 70% sukcesu”. Nigdy nikt nie dowiedział się kto i w jaki sposób dokonał tej miary ale owa obiegowa teoria została utrwalona dość trwale w świadomości zapaleńców treningów oraz zdrowego odżywiania. Jako kontrę można wystosować, że jeżeli […]

Siemię lniane i jego walory prozdrowotne  – część II

Siemię lniane i jego walory prozdrowotne – część II

W pierwszej części artykułu dokładnie omówiony został skład nasion lnu oleistego oraz ich wpływ na profil lipidowy krwi, masę oraz skład ciała, a także gospodarkę węglowodanową organizmu. Z kolei w tej części przedstawione zostaną pozostałe udokumentowane w badaniach naukowych walory prozdrowotne, którymi charakteryzuje się siemię lniane. Siemię lniane a ciśnienie […]

Siemię lniane i jego walory prozdrowotne – część I

Siemię lniane i jego walory prozdrowotne – część I

Charakterystyka składu nasion lnu oleistego Bez cienia wątpliwości, siemię lniane należy do grupy produktów żywnościowych charakteryzujących się wyjątkowo wysoką wartością odżywczą między innymi ze względu na dużą zawartość kwasu alfa-linolenowego (55 %), wykorzystywanego do syntetyzowania kwasu DHA w organizmie człowieka [1]. Nasiona lnu oleistego w przeliczeniu na 100 gram świeżego […]

Czy jedzenie ryb może pomóc w walce z astmą?

Czy jedzenie ryb może pomóc w walce z astmą?

O dziwo okazuje się, że tak. Trzeba jednak zaznaczyć dwie rzeczy: po pierwsze mówimy tutaj o tłustych rybach charakterystycznych dla diety śródziemnomorskiej (łosoś, pstrąg, sardynki). Po drugie pozytywny wpływ zaobserwowano wśród dzieci. Badania wykazały, że już pół roku na diecie śródziemnomorskiej znacząco zmniejsza stan zapalny oskrzeli. Wykonano testy kliniczne w […]