Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł411,00 zł616,00 zł822,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Workout Power Booster Workout Power Booster

Hi Tec Workout Power Booster to wieloskładnikowy, zaawansowany suplement diety zwiększający możliwości wysiłkowe organizmu. Polecany osobom wykonującym ciężkie i długotrwałe treningi, które pragną usprawnić metabolizm energetyczny i krążenie krwi oraz zniwelować odczuwanie zmęczenia. Preparat jest źródłem aminokwasów, łatwo przyswajalnych węglowodanów, niezbędnych witamin i minerałów oraz kofeiny.

Suplement kompleksowo nasila produkcję energii i ułatwia wykonywanie długotrwałych i intensywnych wysiłków. Jego aktywne składniki wspierają organizm na wielu płaszczyznach.

Źródło aminokwasów o rozgałęzionym łańcuchu bocznym (BCAA)
W skład BCAA wchodzi L-leucyna, L-izoleucynaL-walina. Te trzy egzogenne aminokwasy mogą zmniejszyć rozkład białek mięśniowych, który nasilony zostaje podczas długotrwałych treningów. Dzięki temu BCAA może przyczynić się do utrzymania pożądanego poziomu tkanki mięśniowej. Aminokwasy te podnoszą także możliwości wysiłkowe organizmu poprzez zwiększony wychwyt glukozy przez mięśnie oraz nasilone wykorzystywanie kwasów tłuszczowych. Ponadto opóźniają pojawienie się zmęczenia i przyśpieszają resyntezę glikogenu mięśniowego, skracając czas potrzebny na regenerację. Przypisywany jest im także potencjał anaboliczny, ponieważ zwiększają produkcję insuliny oraz syntezę nowych białek mięśniowych (MPS).

Wzrost wytrzymałości i nasilenie produkcji tlenku azotu
Beta-Alanina – zbudowany z dwóch aminokwasów (L-alanina i L-histydyna) dipeptyd, który jest w organizmie przekształcany do karnozyny. Karnozyna uczestniczy w regulacji poziomu pH w komórkach, pełniąc rolę akceptora jonów wodorowych. Substancja ta przyczynia się dzięki temu do zmniejszenia uczucia “palenia” mięśni i umożliwia wygenerowanie ich silniejszego skurczu.

L-Cytrulina – niebiałkowy aminokwas przekształcany w nerkach do L-argininy, z której syntezowany jest tlenek azotu (NO). NO jako hormon gazowy wpływa na rozluźnienie mięśni gładkich naczyń krwionośnych i zwiększa przepływ krwi do tkanek. Pomaga to w transporcie tlenu i składników odżywczych do mięśni, przy jednoczesnym obniżeniu wysiłku mięśnia sercowego. Dzięki temu zwiększa się siła i wydolność organizmu oraz usprawniona zostaje powysiłkowa regeneracja. Zastosowana forma jabłczanu cytruliny stanowi połączenie aminokwasu z kwasem jabłkowym, który uczestniczy w produkcji energii w cyklu Krebsa.

Betaina – zmodyfikowana wersja aminokwasu glicyny połączona z trzema grupami metylowymi. Betaina jest źródłem azotanów, które naturalnie występują w żywności i przyczynia się do zwiększenia NO w organizmie. Ponadto substancja ta odpowiada m.in. za prawidłowy stan nawodnienia komórek, wspiera metabolizm energetyczny oraz ułatwia adaptację organizmu do warunków stresowych.

Sprawne procesy energetyczne
Kofeina - naturalnie występujący alkaloid roślinny o właściwościach ergogenicznych, który stymuluje pracę układu nerwowego. Kofeina zwiększa uwalnianie katecholamin (adrenalina, noradrenalina i dopamina) oraz nasila i wydłuża ich działanie poprzez zwiększenie aktywności cyklicznego adenozyno-3′,5′-monofosforanu (cAMP). W ośrodkowym układzie nerwowym (OUN) kofeina przyłącza się do receptorów adenozynowych, zmniejszając tym samym odczuwalny poziom zmęczenia i znużenia.  Alkaloid ten nasila także uwalnianie kwasów tłuszczowych z adipocytów i promuje wykorzystywanie ich jako głównego źródła paliwa organizmu.

Alfaketoglutaran (AAKG) – ketonowa pochodna kwasu glutarowego. Jest produktem pośrednim w cyklu Krebsa i bierze udział w wytwarzaniu energii i metabolizmie białek. Odpowiada także za transport azotu w organizmie i wydalanie amoniaku. Ze względu na udział w wytwarzaniu energii, AAKG zwiększa wydolność wysiłkową, a także promuje prawidłowy obrót białka w organizmie i sprzyja utrzymaniu masy mięśniowej.

Glukuronolakton – naturalnie występujący w organizmie metabolit glukozy, który bierze udział w procesach energetycznych. Jest w stanie poprawić wydolność treningową oraz wydłużyć czas pracy do wyczerpania. Wchodzi w skład płynów stawowych i odpowiada za ich prawidłowe funkcjonowanie, a także zabezpiecza naczynia krwionośne przed stresem nitronizacyjnym.

Maltodekstryna i dekstroza - szybko wchłanialne cukry, które niemal natychmiast po przyjęciu są gotowe do użycia jako źródło energetyczne dla pracujących mięśni. Przyjmowanie szybko uwalnianych węglowodanów podczas treningu jest w stanie zwiększyć wydolność organizmu, wydłużyć czas jego trwania oraz skrócić czas potrzebny na regenerację.

Wsparcie układu nerwowego
L-Tyrozyna – aminokwas endogenny, który uczestniczy w syntezie katecholamin i hormonów tarczycy. Jest prekursorem dla dopaminy, adrenaliny oraz noradrenaliny, przez co pomaga uzyskać stan pobudzenia, motywacji i odczuć przypływ energii. Może być także wykorzystany do produkcji trójjodotyroniny (T3) oraz tyroksyny (T4), które jako hormony tarczycy regulują procesy energetyczne całego organizmu.

Tauryna - niebiałkowy aminokwas o bardzo szerokim spektrum działania. Bierze udział m.in. w transporcie kreatyny, wspiera prawidłową kurczliwość mięśni i redukuje ich bolesność po treningu. W OUN przyłączając się do receptorów GABA-ergicznych zmniejsza nadmierne pobudzenie komórek nerwowych i zapobiega odczuwaniu niepokoju i rozdrażnienia.

Sprawny metabolizm aminokwasów
L-Ornityna – aminokwas niebiałkowy, który razem z L-cytruliną i L-argininą wchodzi w cykl mocznikowy, który odpowiada za wydalanie nadmiernej ilości amoniaku z organizmu. Amoniak to związek powstały wskutek metabolizmu aminokwasów i w zbyt wysokich stężeniach jest dla organizmu toksyczny. Prawidłowy przebieg cyklu mocznikowego pozwala na przekształcenie go w mocznik i wydalenie wraz z moczem. L-ornityna uczestniczy także w biosyntezie L-cytruliny i zmniejsza poziom zmęczenia podczas trwania wysiłku.

Witaminyminerały
Witaminy E i C - wykazują silny potencjał antyoksydacyjny i pomagają w neutralizacji nadmiaru wolnych rodników tlenowych. Witamina C wspiera budowę kości i dba o prawidłową strukturę ścian naczyń krwionośnych. Witamina E promuje wazorelaksację naczyń krwionośnych i usprawnia tym samym przepływ krwi w organizmie. Witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B17, B9, B12) - uczestniczą w wielu niezbędnych reakcjach biochemicznych, takich jak pozyskiwanie energii z pożywienia, synteza hormonów i neurotransmiterów. Zapewniają prawidłową budowę krwinek i pracę układu nerwowego, zwiększają produkcję energii i pomagają w pozbywaniu się zbędnych substancji z organizmu. Potas – bierze udział w regulacji ciśnienia tętniczego oraz zapewnia odpowiedni stan odżywienia komórek. Wapń - warunkuje prawidłowy skurcz mięśni i jest niezbędny dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Magnez – uczestniczy w procesach wytwarzania energii, poprawia metabolizm glukozy. Cynk – wspiera odbudowę tkanek oraz prawidłowe funkcjonowanie wielu niezbędnych enzymów; reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową.

Podsumowując, Hi Tec Workout Power Booster to wieloskładnikowy preparat przedtreningowy o plejotropowym działaniu. Suplement zwiększa produkcję energii, zmniejsza zakwaszenie mięśni, usprawnia przepływ krwi i składników odżywczych oraz opóźnia pojawienie się zmęczenia. Odżywka ułatwia wykonanie bardziej intensywnego lub dłużej trwającego treningu bez odczuwalnego zwiększenia poziomu trudności wysiłku. Idealnie sprawdzi się w sportach takich jak CrossFit, sztuki walki czy kulturystyka, a także będzie przydatna wszystkim tym, którzy potrzebują zwiększonego przypływu energii podczas ćwiczeń.

 

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Workout Power Booster Workout Power Booster 1250g
Hi-tec
139,00 zł

Workout Power Booster 1250g

ilość: 1250g

Smak:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
średnia ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2020-06
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
139,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 136,22 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Wieloskładnikowy suplement zwiększający poziom energii w organizmie
  • Podnosi wydolność i możliwości wysiłkowe podczas aktywności fizycznej
  • Reguluje pH mięśni i zapobiega ich zakwaszaniu
  • Wspiera usuwanie wolnych rodników tlenowych
  • Zapewnia odpowiednie nawodnienie komórek
  • Pomaga uzyskać efekt pompy treningowej
  • Zmniejsza odczuwalny poziom zmęczenia
  • Zapewnia prawidłowy metabolizm białek
  • Wysoka zawartość aminokwasów BCAA
  • Poprawia przepływ krwi do mięśni
  • Zmniejsza katabolizm mięśniowy
  • Usprawnia procesy energetyczne
  • Nasila produkcję tlenku azotu
  • Zawiera witaminyminerały

Hi Tec Workout Power Booster to wieloskładnikowy, zaawansowany suplement diety zwiększający możliwości wysiłkowe organizmu. Polecany osobom wykonującym ciężkie i długotrwałe treningi, które pragną usprawnić metabolizm energetyczny i krążenie krwi oraz zniwelować odczuwanie zmęczenia. Preparat jest źródłem aminokwasów, łatwo przyswajalnych węglowodanów, niezbędnych witamin i minerałów oraz kofeiny.

Suplement kompleksowo nasila produkcję energii i ułatwia wykonywanie długotrwałych i intensywnych wysiłków. Jego aktywne składniki wspierają organizm na wielu płaszczyznach.

Źródło aminokwasów o rozgałęzionym łańcuchu bocznym (BCAA)
W skład BCAA wchodzi L-leucyna, L-izoleucynaL-walina. Te trzy egzogenne aminokwasy mogą zmniejszyć rozkład białek mięśniowych, który nasilony zostaje podczas długotrwałych treningów. Dzięki temu BCAA może przyczynić się do utrzymania pożądanego poziomu tkanki mięśniowej. Aminokwasy te podnoszą także możliwości wysiłkowe organizmu poprzez zwiększony wychwyt glukozy przez mięśnie oraz nasilone wykorzystywanie kwasów tłuszczowych. Ponadto opóźniają pojawienie się zmęczenia i przyśpieszają resyntezę glikogenu mięśniowego, skracając czas potrzebny na regenerację. Przypisywany jest im także potencjał anaboliczny, ponieważ zwiększają produkcję insuliny oraz syntezę nowych białek mięśniowych (MPS).

Wzrost wytrzymałości i nasilenie produkcji tlenku azotu
Beta-Alanina – zbudowany z dwóch aminokwasów (L-alanina i L-histydyna) dipeptyd, który jest w organizmie przekształcany do karnozyny. Karnozyna uczestniczy w regulacji poziomu pH w komórkach, pełniąc rolę akceptora jonów wodorowych. Substancja ta przyczynia się dzięki temu do zmniejszenia uczucia “palenia” mięśni i umożliwia wygenerowanie ich silniejszego skurczu.

L-Cytrulina – niebiałkowy aminokwas przekształcany w nerkach do L-argininy, z której syntezowany jest tlenek azotu (NO). NO jako hormon gazowy wpływa na rozluźnienie mięśni gładkich naczyń krwionośnych i zwiększa przepływ krwi do tkanek. Pomaga to w transporcie tlenu i składników odżywczych do mięśni, przy jednoczesnym obniżeniu wysiłku mięśnia sercowego. Dzięki temu zwiększa się siła i wydolność organizmu oraz usprawniona zostaje powysiłkowa regeneracja. Zastosowana forma jabłczanu cytruliny stanowi połączenie aminokwasu z kwasem jabłkowym, który uczestniczy w produkcji energii w cyklu Krebsa.

Betaina – zmodyfikowana wersja aminokwasu glicyny połączona z trzema grupami metylowymi. Betaina jest źródłem azotanów, które naturalnie występują w żywności i przyczynia się do zwiększenia NO w organizmie. Ponadto substancja ta odpowiada m.in. za prawidłowy stan nawodnienia komórek, wspiera metabolizm energetyczny oraz ułatwia adaptację organizmu do warunków stresowych.

Sprawne procesy energetyczne
Kofeina - naturalnie występujący alkaloid roślinny o właściwościach ergogenicznych, który stymuluje pracę układu nerwowego. Kofeina zwiększa uwalnianie katecholamin (adrenalina, noradrenalina i dopamina) oraz nasila i wydłuża ich działanie poprzez zwiększenie aktywności cyklicznego adenozyno-3′,5′-monofosforanu (cAMP). W ośrodkowym układzie nerwowym (OUN) kofeina przyłącza się do receptorów adenozynowych, zmniejszając tym samym odczuwalny poziom zmęczenia i znużenia.  Alkaloid ten nasila także uwalnianie kwasów tłuszczowych z adipocytów i promuje wykorzystywanie ich jako głównego źródła paliwa organizmu.

Alfaketoglutaran (AAKG) – ketonowa pochodna kwasu glutarowego. Jest produktem pośrednim w cyklu Krebsa i bierze udział w wytwarzaniu energii i metabolizmie białek. Odpowiada także za transport azotu w organizmie i wydalanie amoniaku. Ze względu na udział w wytwarzaniu energii, AAKG zwiększa wydolność wysiłkową, a także promuje prawidłowy obrót białka w organizmie i sprzyja utrzymaniu masy mięśniowej.

Glukuronolakton – naturalnie występujący w organizmie metabolit glukozy, który bierze udział w procesach energetycznych. Jest w stanie poprawić wydolność treningową oraz wydłużyć czas pracy do wyczerpania. Wchodzi w skład płynów stawowych i odpowiada za ich prawidłowe funkcjonowanie, a także zabezpiecza naczynia krwionośne przed stresem nitronizacyjnym.

Maltodekstryna i dekstroza - szybko wchłanialne cukry, które niemal natychmiast po przyjęciu są gotowe do użycia jako źródło energetyczne dla pracujących mięśni. Przyjmowanie szybko uwalnianych węglowodanów podczas treningu jest w stanie zwiększyć wydolność organizmu, wydłużyć czas jego trwania oraz skrócić czas potrzebny na regenerację.

Wsparcie układu nerwowego
L-Tyrozyna – aminokwas endogenny, który uczestniczy w syntezie katecholamin i hormonów tarczycy. Jest prekursorem dla dopaminy, adrenaliny oraz noradrenaliny, przez co pomaga uzyskać stan pobudzenia, motywacji i odczuć przypływ energii. Może być także wykorzystany do produkcji trójjodotyroniny (T3) oraz tyroksyny (T4), które jako hormony tarczycy regulują procesy energetyczne całego organizmu.

Tauryna - niebiałkowy aminokwas o bardzo szerokim spektrum działania. Bierze udział m.in. w transporcie kreatyny, wspiera prawidłową kurczliwość mięśni i redukuje ich bolesność po treningu. W OUN przyłączając się do receptorów GABA-ergicznych zmniejsza nadmierne pobudzenie komórek nerwowych i zapobiega odczuwaniu niepokoju i rozdrażnienia.

Sprawny metabolizm aminokwasów
L-Ornityna – aminokwas niebiałkowy, który razem z L-cytruliną i L-argininą wchodzi w cykl mocznikowy, który odpowiada za wydalanie nadmiernej ilości amoniaku z organizmu. Amoniak to związek powstały wskutek metabolizmu aminokwasów i w zbyt wysokich stężeniach jest dla organizmu toksyczny. Prawidłowy przebieg cyklu mocznikowego pozwala na przekształcenie go w mocznik i wydalenie wraz z moczem. L-ornityna uczestniczy także w biosyntezie L-cytruliny i zmniejsza poziom zmęczenia podczas trwania wysiłku.

Witaminyminerały
Witaminy E i C - wykazują silny potencjał antyoksydacyjny i pomagają w neutralizacji nadmiaru wolnych rodników tlenowych. Witamina C wspiera budowę kości i dba o prawidłową strukturę ścian naczyń krwionośnych. Witamina E promuje wazorelaksację naczyń krwionośnych i usprawnia tym samym przepływ krwi w organizmie. Witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B17, B9, B12) - uczestniczą w wielu niezbędnych reakcjach biochemicznych, takich jak pozyskiwanie energii z pożywienia, synteza hormonów i neurotransmiterów. Zapewniają prawidłową budowę krwinek i pracę układu nerwowego, zwiększają produkcję energii i pomagają w pozbywaniu się zbędnych substancji z organizmu. Potas – bierze udział w regulacji ciśnienia tętniczego oraz zapewnia odpowiedni stan odżywienia komórek. Wapń - warunkuje prawidłowy skurcz mięśni i jest niezbędny dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Magnez – uczestniczy w procesach wytwarzania energii, poprawia metabolizm glukozy. Cynk – wspiera odbudowę tkanek oraz prawidłowe funkcjonowanie wielu niezbędnych enzymów; reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową.

Podsumowując, Hi Tec Workout Power Booster to wieloskładnikowy preparat przedtreningowy o plejotropowym działaniu. Suplement zwiększa produkcję energii, zmniejsza zakwaszenie mięśni, usprawnia przepływ krwi i składników odżywczych oraz opóźnia pojawienie się zmęczenia. Odżywka ułatwia wykonanie bardziej intensywnego lub dłużej trwającego treningu bez odczuwalnego zwiększenia poziomu trudności wysiłku. Idealnie sprawdzi się w sportach takich jak CrossFit, sztuki walki czy kulturystyka, a także będzie przydatna wszystkim tym, którzy potrzebują zwiększonego przypływu energii podczas ćwiczeń.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 1250 gPorcja jednorazowa: 50 gIlość porcji w opakowaniu: 25
w porcji (50 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna99 kcal5%
Białko11 g4%
Węglowodany20 g22%
-w tym cukry9 g18%
Tłuszcze0,2 g0,3%
-w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,02 g0,7%
Sól1 g17%
Składniki aktywne:
L-Leucyna5000 mg*
L-Izoleucyna2500 mg*
L-Walina2500 mg*
Beta-Alanina 3000 mg*
Jabłczan L-Cytruliny3000 mg*
-w tym L-Cytrulina2150 mg*
Alfaketoglutaran (jako alfaketoglutaran wapnia)2200 mg*
Tauryna1200 mg*
L-Ornityna (jako chlorowodorek L-Ornityny)800 mg*
L-Tyrozyna700 mg*
Betaina500 mg*
D-Glukuronolakton500 mg*
Kofeina300 mg*
Witamina E (jako octan DL-alfa-tokoferylu)3 mg*
Witamina C (jako kwas askorbinowy)20 mg*
Tiamina jako (monoazotan tiaminy)0,275 mg*
Ryboflawina0,35 mg*
Niacyna jako (amid kwasu nikotynowego)4 mg*
Witamina B6 (jako chlorowodorek pirydoksyny) 30, 35 mg*
Kwas foliowy (jako kwas pteroilomonoglutaminowy)50 µg*
Witamina B12 (jako cyjanokobalamina)0,625 µg*
D-Biotyna12,5 µg*
Kwas pantotenowy (jako D-Pantotenian wapnia )1,5 mg*
Potas ( z cytrynianu potasu )300 mg*
Wapń (jako sole wapniowe kwasu cytrynowego)150 mg*
Magnez (jako sole magnezowe kwasu cytrynowego)100 mg*
Cynk (z cytrynianu cynku )10 mg*

Pozostałe składniki

Maltodekstryny, dekstroza, cytrynian sodu, regulator kwasowości: kwas cytrynowy i kwas jabłkowy, aromat, substancje słodzące: acesulfam K* i sukraloza, trójglicerydy o średniej długości łańcucha kwasów tłuszczowych z oleju kokosowego i oleju z ziaren palmowych, emulgator: lecytyny, barwnik: beta-karoten

*Zawiera źródło fenyloalaniny.

Produkt może zawierać mleko, soję, jaja, gluten.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Trec
29,00 zł
(1)

Preparat zawierający witaminę C oraz L-lizynę. Usprawnia procesy antyoksydacyjne organizmu.

Kupuję
Scitec
175,00 zł

Gainer białka o zawartości 52 gramów protein na porcję. Zapewnia szybki przyrost masy mięśniowej.

Kupuję
Olimp
93,00 zł

BCAA, L-glutamina i witamina B6 zamknięte w limitowanej edycji opakowań Dragon Ball.

Kupuję
Aliness
56,90 zł

Kompleksowy preparat wspierający zdrowie stawów, ścięgien oraz kości. Zawiera naturalny kolagen rybi.

Kupuję
Trec
34,00 zł
(1)

Suplement zawierający aminokwasy rozgałęzione i L-glutaminę. Zwiększa siłę i wydolność podczas treningów.

Kupuję
Olimp
105,00 zł
(1)

Suplement diety zawierający glutaminę. Wspomaga regenerację potrenignową oraz ogranicza katabolizm.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Składniki aktywne

Informacja

Składniki aktywne, są kompleksem składników odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie organizmu ludzkiego, pochodzenia naturalnego (roślinne lub zwierzęcego) lub syntetycznych (o identycznym działaniu), które po spożyciu (i strawieniu) przynoszą odpowiedni efekt fizjologiczny organizmu zgodny z ich specyfiką. Przykładowo należą do nich kofeina i wyciąg z  zielonej herbaty stosowane jako składnik spalaczy tłuszczu, składniki powodujące przyrosty energii czy poszczególnych układów organizmu.

Oprócz składników aktywnych, wymienić należy składniki dodatkowe, które przedłużają trwałość produktów oraz nadają im określone cechy fizyczne lub chemiczne.

Dostępne na www.muscle-zone.pl w postaci preparatów wieloskładnikowych jak i monopreparatów.

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Beta-alanina

Informacja

Beta-alanina (β-alanina) należy do β-aminokwasów (tej samej grupy do której należy I-alanina, lecz o różnych właściwościach chemicznych). W połączeniu z histydyną tworzy β-alanylo-L-histydynę (karnozynę) związek wykazujący właściwości antyoksydacyjne, chelatujące i buforujące. Karnozyna obniża poziom jonów wodorowych w komórce i pozwala na przedłużanie wysiłku, większą wydolność siły i wytrzymałości oraz wpływa na odnowę biologiczną po wysiłku. Beta-alanina dostępna jest w postaci monopreparatów oraz zaawansowanych preparatów aminokwasowych, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Jabłczan Cytruliny

Informacja

Jabłczan cytruliny powstaje w wyniku połączenia cząsteczki aminokwasu cytruliny i cząsteczki kwasu jabłkowego w jedną molekuła, posiadającą stabilność chemiczną i dobrze rozpuszczalną w cieczach. Zjonizowany kwas jabłkowy ma potencjał ergogenny, zapewniając uzupełnienie potencjału cytruliny o nowe właściwości. Poprawia zdolności wysiłkowe oraz zmniejsza poczucie zmęczenia, a jego suplementacja jest korzystna na każdym poziomie wytrenowania. Wpływa na równowagę kwasowo-zasadową. Powinien być stosowany przez osoby uprawiające dyscypliny sportu: siłowe, wytrzymałościowe oraz mieszane siłowo-wytrzymałościowe. Do osiągnięcia korzystnych rezultatów wskazana jest dawka jabłczanu cytruliny 6 g/24h.

Jest dostępny w postaci monopreparatów, jak i składnik preparatów złożonych (stacków kreatynowych, no-boosterów, suplementów aminokwasowych). Stosowany w suplementacji okresowej, cyklicznej i stałej.

Dawkowanie: 3–8 g na dobę (w dawkach dzielonych). Optymalna dawka do osiągania korzystnych rezultatów, sprawdzona doświadczalnie, wynosi 6 g/24h.

L-Cytrulina

Informacja

Co to jest za składnik L-Cytrulina?

L-Cytrulina jest α-aminokwasem pochodnym od ornityny. Po raz pierwszy została wyizolowana z arbuza i temu zawdzięcza swoją nazwę, gdyż citrullus z łacińskiego oznacza właśnie arbuza. Cytrulina bierze udział w tlenowych procesach produkcji energii podczas wysiłku, dzięki czemu jest szczególnie atrakcyjna dla sportowców dyscyplin wytrzymałościowych. Bierze także udział w cyklu mocznikowym, zwanym też cyklem ornitynowym, przez co pomaga w pozbyciu się nadmiernych ilości amoniaku z ustroju.

W nerkach konwertuje do l-argininy, a badania naukowe sugerują, że podnosi jej poziom nawet efektywniej, niż w przypadku podawania samej argininy. Ponadto wzrost poziomu argininy wynikający z podaży cytruliny jest dłuższy i bardziej stabilny. Dzięki temu przyczynia się do wzrostu tlenku azotu i rozszerzenia światła naczyń krwionośnych. Ta właściwość sprawia, że cytrulina jest przydatna w prewencji incydentów kardiologicznych. Korzystny wpływ na układ krążenia wykorzystywany jest także w przypadku zaburzeń erekcji, gdyż podniesiony tlenek azotu może inicjować sprawniejszy napływ krwi do narządów płciowych.

L-Cytrulina zawarta jest w składzie wielu suplementów przedtreningowych i NO-Boosterów ukierunkowanych na poprawę możliwości sportowych organizmu, które można znaleźć w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Tauryna

Informacja

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

Ornityna

Informacja

Ornityna należy do aminokwasów endogennych niebiałkowych powstaje w wyniku przemian aminokwasu argininy oraz kwasu glutaminowego .  Jest związkiem pośrednim w cyklu metabolicznym syntezy mocznika z amoniaku i dwutlenku węgla. Degradacja aminokwasów dokonująca się w wątrobie w pierwszej kolejności usuwa azot (grupy alfa-aminowe przenoszone są na alfa-ketoglutaran) i prowadzi do powstawania glutaminianu, przechodzącego do postaci jonów amonowych. Zachodzi konieczność zneutralizowania silnie toksycznego amoniaku, która dokonuje się za pośrednictwem asparaginianu tworząc arginobursztynian. Dalszą fazą przemian jest tworzenie się argininy i fumaranu. Po czym cykl przemian się powtarza. W  procesie przemian ornityna substancją wyjściową dla enzymu katalizującego określony etap syntezy mocznika. Jest również akceptorem w syntezie cytruliny. Ornityna dzięki syntezie poliamin wpływa regenerująco na wątrobę.

Ornityna dostępna jest w postaci monopreparatów (często w zestawie z innymi składnikami wspomagającymi funkcjonowanie wątroby) oraz preparatów wieloskładnikowych zawierających asparaginian ornityny. Nieodzowna w  suplementacji sportowej w no-boosterach (preparatów przedtreningowych) ponieważ magazynuje część argininy, spowalnia jej wydatek i pozwala na efektywniejsze wykorzystania w procesie syntezy tlenku azotu. Dostępna w pełnym asortymencie na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak ściśle określonych norm dobowego spożycia. 200 – 1500 mg/24h, zwyczajowo używane w suplementacji.

Tyrozyna

Informacja

Tyrozyna - aminokwas endogenny (syntezowany wewnątrz organizmu), jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W stanie naturalnym występuje w produktach żywnościowych zwierzęcych (jaja, nabiał, mięso). W razie niedoborów może być syntezowana w procesie hydroksylacji fenyloalaniny, ulegającej przekształceniu w tyrozynę w obrębie wątroby. Jest prekursorem neuroprzekaźników : dopaminy (z grupy  katecholamin, uczestniczących w procesach zachodzących w układzie nerwowym, powodujących koordynację mięśni oraz uczestniczy w syntezie wielu hormonów) i noradrenaliny (przeciwdziałającej stresowi, stymulującej pracę serca i układu krążenia oraz nasilającej glikogenolizę i lipolizę uczestnicząc w procesach przemian energetycznych). Tyrozyna jest prekursorem hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemian w procesach metabolicznych oraz barwnikiem (melanina). W suplementacji preparaty zawierające tyrozynę stosowane są w programach redukcji tkanki tłuszczowej (odchudzanie), poprawiających natrój i pobudzających.

Dawkowanie: Zwyczajowo 500–2000 mg na dobę.

Glukuronolakton

Informacja

Glukuronolakton (D-glukurono-3 ,6-lakton; DGL) - metabolit glukozy występujący w pożywieniu, o potencjale termogenicznym, detoksykacyjnym i osłaniającym wątrobę, wpływający na prawidłowe funkcjonowanie aparatu ruchu. Dzięki potencjałowi  detoksykacyjnemu neutralizuje toksyny i pomaga w usunięciu z organizmu zbędnych produktów przemiany materii. Wspomaga zdolności wysiłkowe. W suplementacji sportowej jest składnikiem napojów energetyzujących, w składzie preparatów okołotreningowych, stacków kreatynowych. Informacje o ujemnym wpływie na zdrowie przy stosowaniu glukuronolaktonu, w świetle certyfikatu bezpieczeństwa wydanego przez European Food Safety Authority (EFSA), wydaja się być mocno przesadzone. Preparaty i napoje energetyzujące (w tym: tzw. energy drink’s).

Dawkowanie: Zwyczajowo przyjmowane w suplementacji sportowej 1–3 g na dobę.

Kofeina

Informacja

Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.

Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Kwas foliowy

Informacja

Kwas foliowy - znany również jako witamina B9, jest syntetyczną wersją folianów występujących naturalnie. Również w organizmie człowieka, w celu osiągnięcia aktywności biologicznej, musi być przekształcony do folianów. W związku z tym, jego suplementacja polecana jest osobom nie mającym problemów ze sprawnością procesu metylacji.

Większości kwas foliowy kojarzy się głównie z okresem okołociążowym. Jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Odpowiednia podaż witaminy B9 warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega zaburzeniom wykształcania się cewy nerwowej u dziecka.

Suplementacja kwasem foliowym wykazuje również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego u osoby dorosłej. Niektóre źródła wskazują, że sprzyja on zachowaniu korzystnych stanów emocjonalnych. Ponadto, kwas foliowy bierze udział w procesie erytropoezy, przez co jego odpowiednia podaż umożliwia sprawną produkcję krwinek czerwonych.

Suplementację kwasem foliowym powinni rozważyć również mężczyźni borykający się z niską jakością nasienia. Wskazuje się, że wyrównanie podaży witaminy B9 sprzyja zwiększeniu zdolności reprodukcyjnych mężczyzny.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Cyjanokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik cyjanokobalamina?

Cyjanokobalamina jest podstawową, najczęściej spotykaną formą witaminy B12 w dostępnych na rynku kompleksach witamin B i multiwitaminach.

Witamina B12 najbardziej znana jest z wpływu na neurologię. Uczestniczy w budowie i regeneracji osłonek mielinowych osłaniających neurony, dzięki czemu przyczynia się do ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami. Ze względu na zdolność do zwiększania poziomu s-adenozyl metioniny, witamina B12 może przyczyniać się do sprawniejszej syntezy wielu neuroprzekaźników, dzięki czemu korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychiczną.

Ta witamina jest zaangażowana również w proces produkcji krwi, a jej braki przyczyniają się do powstawania anemii megaloblastycznej. Jej niedobory dotyczyć mogą także wegetarian i wegan, osób starszych oraz osób z zaburzeniami wchłaniania i stosujących leki neutralizujące kwas żołądkowy.

Cyjanokobalamina zawarta jest w składzie wielu kompleksowych suplementów witaminowych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Cytrynian potasu

Informacja

Cytrynian potasu jest organiczną formą potasu, która cechuje się wysokim stopniem wchłaniania. Pierwiastek ten ma kluczowe znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Reguluje on bowiem gospodarkę wodną ustroju, dzięki czemu możliwe jest utrzymanie homeostazy.

Potas pomaga również w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i jest niezbędny do zachowania prawidłowej pracy serca. Bierze udział we właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego - ma udział w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz wspomaga pracę mózgu, a mianowicie jego dotlenienie.

Wprowadzenie potasu do diety jest niezwykle ważne w przypadku sportowców, ponieważ podczas wysiłku długotrwałego zmniejsza on ryzyko odwodnienia organizmu. Zapewnia też prawidłową pracę mięśni. Pierwiastek ten jest niezbędny także w procesie syntezy białek.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Cytrynian cynku

Informacja

Cytrynian cynku – organiczna forma cynku o bardzo dobrej przyswajalności i biodostępności. W jednej cząsteczce cytrynianu cynku jony cynkowe stanowią 34% masy związku. Zatem 100 mg substancji związku dostarczy 34 mg jonów cynkowych. Należy mieć to na uwadze przy zakupie suplementów diety, gdzie podana jest wyłącznie masa całego związku w porcji. Suplementacja cynku w postaci cytrynianu u niektórych osób może powodować dolegliwości przewodu pokarmowego – nudności, spadek apetytu lub ból brzucha. Cynk w postaci cytrynianu cynku najlepiej przyjmować w odstępach między posiłkami, ze względu na fakt, iż wiele pokarmów może ograniczyć wchłanianie tego pierwiastka, zwłaszcza produkty bogate w fityniany, nabiał czy błonnik.

Ostatnio na blogu

Czy mięso jest pronowotworowe?

Czy mięso jest pronowotworowe?

26 października 2015 roku WHO wydało raport nr 240 na temat rakotwórczości czerwonego mięsa i mięsa przetworzonego. Podkreśla w nim, że są jednoznaczne...

czytaj więcej
BPC-157 w formie stabilnych soli – garść informacji

BPC-157 w formie stabilnych soli – garść informacji

Ten peptyd zyskał sobie w ostatnich latach sławę ze względu na rewelacyjne właściwości regenerujące, jednak znany był głównie pod postacią proszku w...

czytaj więcej
Czy spożycie mięsa warunkuje męskość?

Czy spożycie mięsa warunkuje męskość?

Nie od dziś toczą się dyskusje nad wpływem sposobu żywienia i przyjmowanych pokarmów na męskość. Cóż oznacza owa męskość? W powszechnym rozumieniu...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – woda i nawodnienie

Żywieniowy elementarz sportowca – woda i nawodnienie

Mamy już za sobą podstawowe „stałe” składniki diety. W poprzednich częściach miałem możliwość przybliżyć Wam jak wygląda rola podstawowych...

czytaj więcej
Nadmierna masa ciała a choroby kardiologiczne i nie tylko

Nadmierna masa ciała a choroby kardiologiczne i nie tylko

O otyłości mówi się coraz więcej. Sam miałem okazję postąpić parę tekstów dotyczących nadmiernej masy ciała. Problem eskaluje, ponad połowa naszego...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część I

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część I

Zespół jelita drażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome – IBS) jest obecnie najczęściej spotykanym funkcjonalnym zaburzeniem żołądkowo-jelitowym z...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027