Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Profi Mass Profi Mass

Olimp Profi Mass to najwyższej jakości odżywka wspomagająca przyrost beztłuszczowej masy mięśniowej. Stanowi unikalną kompozycję białek o różnej prędkości przyswajania oraz węglowodanów o zbilansowanym indeksie glikemicznym. Zaawansowaną formułę uzupełniono o kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha (MCT), aminokwasywitaminy. Produkt o tak wielopłaszczyznowym składzie ma na celu maksymalną promocję reakcji anabolicznych, umożliwiając tym samym szybką regenerację po treningu.

W odróżnieniu od klasycznych gainerów, w których dominują węglowodany wątpliwej jakości, Profi Mass jest preparatem typu bulk, co oznacza, iż ma niemal równy stosunek zawartych w nim białek i węglowodanów o starannie dobranych właściwościach. Jest to idealne rozwiązanie zarówno dla ektomorfików, mających problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości kalorii, jak również dla pozostałych trenujących, którzy pragną zadbać o prawidłową regenerację.

Na formułę proteinową zawartą w suplemencie składają się następujące frakcje białek:
Hydrolizat białek serwatkowych (WPH) - jest to rodzaj białka serwatkowego o niezwykle szybkim wchłanianiu i najwyższej możliwej wartości biologicznej. Otrzymuje się go poprzez wstępną hydrolizę białek mlecznych. W ten sposób wielkocząsteczkowe białka rozkładane są na krótsze łańcuchy peptydowe, które po konsumpcji są natychmiastowo uwalniane do organizmu pod postacią aminokwasów. Ponadto w badaniach wykazano wzmożony wyrzut insuliny do krwi po podaniu tego rodzaju białka, co skutkuje jeszcze lepszą syntezą białek mięśniowych i odżywieniem tkanek.

Izolat białek serwatkowych (WPI) - szybko przyswajalny rodzaj białka serwatkowego uzyskany na drodze opatentowanej krzyżowej mikrofiltracji CFM®, o wzorowej wartości biologicznej (BV = 159). Przyswajanie aminokwasów rozpoczyna się niemal bezpośrednio po spożyciu izolatu i trwa przez około godzinę.

Koncentrat białek serwatkowych (WPC) - ten rodzaj białek prezentuje dobrą przyswajalność i wysoką wartość biologiczną (BV = 104). Jest to najpopularniejszy rodzaj odżywki białkowej stosowany wśród sportowców. Dzięki nieco dłuższemu niż izolat i hydrolizat okresowi absorbcji (blisko 2 godziny), świetnie wpisuje się w formułę produktu.

Kazeina micelarna - jest to rodzaj białek wolno przyswajalnych uzyskiwanych z mleka. W przeciwieństwie do wcześniej wymienionych, kazeina uwalnia aminokwasy do krwioobiegu dopiero po około 1,5 godziny od spożycia. Ponadto proces ten trwa przez blisko 5 godzin! W ten sposób zapobiega nagłym, niekorzystnym spadkom poziomu aminokwasów we krwi i zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo naturalnie zagęszcza odżywkę, nadając jej konsystencję prawdziwego shake’a.

Tak skonstruowany blend, uzupełniony L-glutaminą i tauryną, zapewnia stałą dostępność białek o doskonałym aminogramie. Pozwala w ten sposób uzyskać dodatni bilans azotowy, co umożliwia organizmowi odbudowywanie tkanki mięśniowej. W badaniach udowodniono, iż mieszanka białek w tych właśnie proporcjach najsilniej promuje wzrost mięśni po treningu.

Kolejnym, równie istotnym elementem odżywki, jest mieszanka węglowodanowa Low-GLC™ mająca na celu utrzymanie odpowiedniego napływu glukozy do krwi przez długi czas po spożyciu. W ten sposób organizmowi dostarczany jest substrat energetyczny, konieczny zarówno do wykonywania bieżących czynności, jak i odbudowy uszkodzonych treningiem tkanek.

W skład mieszanki wchodzą:
Waxy-Maize - jest to woskowa skrobia kukurydziana o niskim indeksie glikemicznym, w której dominują amylopektyny. Są one długołańcuchowymi wielocukrami, które składają się z wielu cząsteczek glukozy. Gwarantują one mieszance długofalowe uwalnianie monocukru do krwi, sięgające nawet do 4 godzin od momentu spożycia.

Izomaltuloza - jest to dwucukier o budowie podobnej do sacharozy, jednak znacząco się od niej różniący, dzięki różnicy w wiązaniu pomiędzy cząsteczką glukozy i fruktozy. Indeks glikemiczny izomaltulozy wynosi około 30, co oznacza, iż po spożyciu podnosi ona poziom glukozy we krwi znacznie wolniej niż standardowy cukier.

Aby pokryć zapotrzebowanie organizmu na energię bezpośrednio po treningu, skład odżywki uzupełniono o składniki szybko podnoszące poziom glikemii:
Maltodekstryny - wielocukrowe związki otrzymywane ze skrobi, które natychmiastowo podnoszą poziom glukozy we krwi, by następnie utrzymywać go na dość stabilnym poziomie. Zastosowane po treningu umożliwiają błyskawiczne uzupełnienie uszczuplonych zapasów glikogenu mięśniowego.

Dekstroza oraz fruktoza – cukry proste o wysokim indeksie glikemicznym, powodujące dynamiczny wyrzut insuliny, która poza ulokowaniem dużej ilości glukozy w komórkach, promuje reakcje anaboliczne w organizmie. Stosowanie dekstrozy i fruktozy po treningu wraz z preparatami białkowymi promuje szybkie procesy odbudowy naruszonej treningiem tkanki mięśniowej. Fruktoza, z racji swoich niewielkich rozmiarów, nie potrzebuje insuliny, by wniknąć do komórek. Stąd też sprawdza się wyjątkowo dobrze jako zastrzyk energii, zanim jeszcze insulina zostanie uwolniona.

Jako uzupełniający substrat energetyczny, w preparacie zastosowano kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha (MCT), które sprawdzają się jako źródło energii, nie obciążając nadmiernie układu pokarmowego. Tłuszcze te zapewniają dłuższe uczucie sytości i ułatwiają wchłanianie wielu składników odżywczych.

Dodatkowo odżywka uzupełniona została kompleksem witamin, które biorą udział w szeregu reakcji biochemicznych w organizmie. Umożliwiają lepsze trawienie umieszczonych w preparacie składników oraz mają działanie antyoksydacyjne, istotnie wpływając na regenerację potreningową.

Podsumowując, Olimp Profi Mass to produkt o zaawansowanym składzie, który zapewnia organizmowi idealne warunki do regeneracji koniecznej po wykonaniu ciężkiego treningu. Instantyzowana forma produktu gwarantuje szybkie i równomierne rozpuszczenie odżywki i umożliwia w łatwy sposób podbicie kaloryczności swojej diety, bez obaw o jakość składników czy przyrost tkanki tłuszczowej.

Brak na magazynie
5 1
5

Bardzo dobry smak,łatwa rozpuszczalność,nie zalega na żołądku.Co chcieć więcej po gainerze?
Since 2005
Dodaj do koszyka
Profi Mass Profi Mass 2500g
Olimp
155,00 zł

Profi Mass

5 na podstawie 1 opinii
Magazyn UK

Wszystkie gramatury

2500g
155,00 zł
1000g
59,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Odżywka typu bulk, o wyrównanym stosunku białka do węglowodanów
  • Skład wzbogacony o L-glutaminę, taurynę i witaminy
  • Wspomaga przyrost beztłuszczowej masy mięśniowej
  • Zawiera zróżnicowaną formułę węglowodanową
  • Wkomponowany dodatek oleju MCT
  • Wyłącznie białka najwyższej jakości

Olimp Profi Mass to najwyższej jakości odżywka wspomagająca przyrost beztłuszczowej masy mięśniowej. Stanowi unikalną kompozycję białek o różnej prędkości przyswajania oraz węglowodanów o zbilansowanym indeksie glikemicznym. Zaawansowaną formułę uzupełniono o kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha (MCT), aminokwasywitaminy. Produkt o tak wielopłaszczyznowym składzie ma na celu maksymalną promocję reakcji anabolicznych, umożliwiając tym samym szybką regenerację po treningu.

W odróżnieniu od klasycznych gainerów, w których dominują węglowodany wątpliwej jakości, Profi Mass jest preparatem typu bulk, co oznacza, iż ma niemal równy stosunek zawartych w nim białek i węglowodanów o starannie dobranych właściwościach. Jest to idealne rozwiązanie zarówno dla ektomorfików, mających problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości kalorii, jak również dla pozostałych trenujących, którzy pragną zadbać o prawidłową regenerację.

Na formułę proteinową zawartą w suplemencie składają się następujące frakcje białek:
Hydrolizat białek serwatkowych (WPH) - jest to rodzaj białka serwatkowego o niezwykle szybkim wchłanianiu i najwyższej możliwej wartości biologicznej. Otrzymuje się go poprzez wstępną hydrolizę białek mlecznych. W ten sposób wielkocząsteczkowe białka rozkładane są na krótsze łańcuchy peptydowe, które po konsumpcji są natychmiastowo uwalniane do organizmu pod postacią aminokwasów. Ponadto w badaniach wykazano wzmożony wyrzut insuliny do krwi po podaniu tego rodzaju białka, co skutkuje jeszcze lepszą syntezą białek mięśniowych i odżywieniem tkanek.

Izolat białek serwatkowych (WPI) - szybko przyswajalny rodzaj białka serwatkowego uzyskany na drodze opatentowanej krzyżowej mikrofiltracji CFM®, o wzorowej wartości biologicznej (BV = 159). Przyswajanie aminokwasów rozpoczyna się niemal bezpośrednio po spożyciu izolatu i trwa przez około godzinę.

Koncentrat białek serwatkowych (WPC) - ten rodzaj białek prezentuje dobrą przyswajalność i wysoką wartość biologiczną (BV = 104). Jest to najpopularniejszy rodzaj odżywki białkowej stosowany wśród sportowców. Dzięki nieco dłuższemu niż izolat i hydrolizat okresowi absorbcji (blisko 2 godziny), świetnie wpisuje się w formułę produktu.

Kazeina micelarna - jest to rodzaj białek wolno przyswajalnych uzyskiwanych z mleka. W przeciwieństwie do wcześniej wymienionych, kazeina uwalnia aminokwasy do krwioobiegu dopiero po około 1,5 godziny od spożycia. Ponadto proces ten trwa przez blisko 5 godzin! W ten sposób zapobiega nagłym, niekorzystnym spadkom poziomu aminokwasów we krwi i zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo naturalnie zagęszcza odżywkę, nadając jej konsystencję prawdziwego shake’a.

Tak skonstruowany blend, uzupełniony L-glutaminą i tauryną, zapewnia stałą dostępność białek o doskonałym aminogramie. Pozwala w ten sposób uzyskać dodatni bilans azotowy, co umożliwia organizmowi odbudowywanie tkanki mięśniowej. W badaniach udowodniono, iż mieszanka białek w tych właśnie proporcjach najsilniej promuje wzrost mięśni po treningu.

Kolejnym, równie istotnym elementem odżywki, jest mieszanka węglowodanowa Low-GLC™ mająca na celu utrzymanie odpowiedniego napływu glukozy do krwi przez długi czas po spożyciu. W ten sposób organizmowi dostarczany jest substrat energetyczny, konieczny zarówno do wykonywania bieżących czynności, jak i odbudowy uszkodzonych treningiem tkanek.

W skład mieszanki wchodzą:
Waxy-Maize - jest to woskowa skrobia kukurydziana o niskim indeksie glikemicznym, w której dominują amylopektyny. Są one długołańcuchowymi wielocukrami, które składają się z wielu cząsteczek glukozy. Gwarantują one mieszance długofalowe uwalnianie monocukru do krwi, sięgające nawet do 4 godzin od momentu spożycia.

Izomaltuloza - jest to dwucukier o budowie podobnej do sacharozy, jednak znacząco się od niej różniący, dzięki różnicy w wiązaniu pomiędzy cząsteczką glukozy i fruktozy. Indeks glikemiczny izomaltulozy wynosi około 30, co oznacza, iż po spożyciu podnosi ona poziom glukozy we krwi znacznie wolniej niż standardowy cukier.

Aby pokryć zapotrzebowanie organizmu na energię bezpośrednio po treningu, skład odżywki uzupełniono o składniki szybko podnoszące poziom glikemii:
Maltodekstryny - wielocukrowe związki otrzymywane ze skrobi, które natychmiastowo podnoszą poziom glukozy we krwi, by następnie utrzymywać go na dość stabilnym poziomie. Zastosowane po treningu umożliwiają błyskawiczne uzupełnienie uszczuplonych zapasów glikogenu mięśniowego.

Dekstroza oraz fruktoza – cukry proste o wysokim indeksie glikemicznym, powodujące dynamiczny wyrzut insuliny, która poza ulokowaniem dużej ilości glukozy w komórkach, promuje reakcje anaboliczne w organizmie. Stosowanie dekstrozy i fruktozy po treningu wraz z preparatami białkowymi promuje szybkie procesy odbudowy naruszonej treningiem tkanki mięśniowej. Fruktoza, z racji swoich niewielkich rozmiarów, nie potrzebuje insuliny, by wniknąć do komórek. Stąd też sprawdza się wyjątkowo dobrze jako zastrzyk energii, zanim jeszcze insulina zostanie uwolniona.

Jako uzupełniający substrat energetyczny, w preparacie zastosowano kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha (MCT), które sprawdzają się jako źródło energii, nie obciążając nadmiernie układu pokarmowego. Tłuszcze te zapewniają dłuższe uczucie sytości i ułatwiają wchłanianie wielu składników odżywczych.

Dodatkowo odżywka uzupełniona została kompleksem witamin, które biorą udział w szeregu reakcji biochemicznych w organizmie. Umożliwiają lepsze trawienie umieszczonych w preparacie składników oraz mają działanie antyoksydacyjne, istotnie wpływając na regenerację potreningową.

Podsumowując, Olimp Profi Mass to produkt o zaawansowanym składzie, który zapewnia organizmowi idealne warunki do regeneracji koniecznej po wykonaniu ciężkiego treningu. Instantyzowana forma produktu gwarantuje szybkie i równomierne rozpuszczenie odżywki i umożliwia w łatwy sposób podbicie kaloryczności swojej diety, bez obaw o jakość składników czy przyrost tkanki tłuszczowej.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 2500 gPorcja jednorazowa: 50 gIlość porcji w opakowaniu: 50
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna1440 /344,5 kcal*
Białko45 g*
Węglowodany40 g*
w tym cukry7 g*
Tłuszcz4,7 g*
w tym Kwasy tłuszczowe nasycone3,8 g*
Błonnik pokarmowy0 g*
Sód0,1 g*
Tauryna500 mg*
L-Glutamina250 mg*
Olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (Olej MCT)700 mg*

Pozostałe składniki

56% preparaty białkowe (koncentrat białek serwatkowych (z mleka), izolat białek serwatkowych (z mleka), micelarna kazeina (z mleka), hydrolizat białek serwatkowych (z mleka)), 40% preparaty węglowodanowe (kompleks poli- i oligosacharydów, długołańcuchowa woskowa skrobia kukurydziana, fruktoza, izomaltuloza), aromaty, regulatory kwasowości – kwas jabłkowy, kwas cytrynowy; substancje zagęszczające – guma arabska, guma ksantanowa, sól sodowa karboksymetylocelulozy; substancje słodzące - acesulfam K, sukraloza; emulgator – lecytyny (z soi); barwniki: karoteny (A), koszenila (B), ryboflawiny (C), E 150c (D), E 150d (E), E 133 (F), błękit patentowy V (G), indygokarmin (H), chlorofile i chlorofiliny (I), kurkumina (J), antocyjany (K), ekstrakt z papryki (L), betanina (M), węgiel roślinny (N). (A)-(Z)

 W zależności od smaku produktu symbol (A-Z) użytego składnika znajduje się obok daty minimalnej trwałości (najlepiej spożyć przed).

* Izomaltuloza jest źródłem glukozy i fruktozy.

Ostatnia ocena

Mateusz

Bardzo dobry smak,łatwa rozpuszczalność,nie zalega na żołądku.Co chcieć więcej po gainerze?

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Olympus Labs
129,00 zł

Suplement diety wspomagający spalanie tkanki tłuszczowej na bazie forskoliny.

Kupuję
Now Foods
59,00 zł
(1)

Aminokwasy zwiększające produkcję tlenku azotu (NO), hormonu wzrostu (HGH). Usuwają amoniak.

Kupuję
Now Foods
139,00 zł
(2)

7-Keto obniża poziom kortyzolu, wspomaga rozkład tkanki tłuszczowej.

Kupuję
Trec
64,00 zł
(4)

Odżywka przedtreningowa dla zawodowych sportowców. Działa anabolicznie i zwiększa twardość mięśni.

Kupuję
Now Foods
139,00 zł
(2)

Booster testosteronu na bazie Tongkat Ali, ZMA i buzdyganka ziemnego.

Kupuję
Olympus Labs
169,00 zł

Spalacz tłuszczu, który może pełnić rolę przedtreningówki. Poprawia samopoczucie i zdolności kognitywne.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Tauryna

Informacja

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

L-Glutamina

Informacja

L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT)

Informacja

MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe), to grupa kwasów tłuszczowych o tzw. średniej długości łańcucha węglowego, zawierające 6 – 12 atomów węgla. Do MCT zaliczają się kwasy: kapronowy (zawierający 6 atomów węgla – C6), heptanowy, (C7), kaprylowy (C8), pelargonowy (C9), kaprynowy (C10) i laurynowy (C12). W odróżnieniu od kwasów długołańcuchowych trawione przez lipazę trzustkową i wchłaniane przez żyłę wrotną do wątroby, transportowane w postaci chylomikronów, ograniczających ryzyko miażdżycy. Naturalnym źródłem MCT jest tłuszcz kokosowy, w mniejszym stopniu tłuszcz mleczny. Dzięki właściwościom ułatwiającym trawienie stanowią szybkie, odnawialne źródło energii (wykazują potencjał termogenny). Potencjał antybakteryjny pozwala na stosowanie w leczeniu klinicznym (m.in. chorób wątroby, niedożywienia, zaburzeń procesów metabolicznych). Zalecane są w suplementacji sportowej różnych dyscyplin sportowych w programach redukcji masy ciała i budowania masy mięśniowej, jako uzupełnienie kaloryczne diety oraz element wspomagania zdolności wysiłkowych i odnowy biologicznej po wysiłku. Dostępne na www.muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

duzo roznych rzeczy :P/nogi

duzo roznych rzeczy :P/nogi

ostatnio mam problemy z zebem (dlubalem sobie w zebie i sie ukruszyl 😛 lekki bol, ale nie ma tragedii), wiec posilki glownie skladaja sie z odzywki bialkowej +...

czytaj więcej
NAC – zastosowanie w neurologii, psychiatrii i… sportach walki!

NAC – zastosowanie w neurologii, psychiatrii i… sportach walki!

N-acetylo L-cysteina, czyli popularny NAC znany jest przede wszystkim ze swojego wpływu mukolitycznego. Pamiętasz kiedy podczas uciążliwego kaszlu z...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne migdałów

Korzyści zdrowotne migdałów

Migdały są bogate w witaminy, minerały, białko i błonnik, w związku z czym przypisuje się im wiele korzyści zdrowotnych. Zaledwie garść migdałów...

czytaj więcej
Proste sposoby na kaca

Proste sposoby na kaca

Sezon wakacyjny, to czas imprez grillowych i różnego rodzaju event’ów, którym towarzyszą spore ilości wypijanego alkoholu… oraz często kac następnego...

czytaj więcej
Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

W poprzedniej części omówiliśmy jakie substancje (w nieodpowiednich dawkach) mogą szkodzić gruczołowi tarczowemu – wiecie już, że nawet składniki...

czytaj więcej
Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Wraz z rosnącą popularnością diet niskowęglowodanowych coraz to więcej ludzi próbuje budować mase mięśniowa bez węglowodanów tłumacząc, że za tym...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027