Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł411,00 zł616,00 zł822,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Psyllium Husk Powder Psyllium Husk Powder

Now Foods Psyllium Husk Powder to suplement diety zawierający wysokiej jakości sproszkowane, organiczne łupiny/nasiona babki płesznik, które są źródłem błonnika pokarmowego - kluczowego składnika wspierającego funkcjonowanie układu trawiennego. Wygodna, sproszkowana forma umożliwia dopasowanie dawki do indywidualnych potrzeb. 

Babka płesznik to roślina, której niezwykle wartościowym surowcem leczniczym są łupiny lub nasiona, będące bogatym źródłem substancji kleistej. Składnikiem śluzu jest przede wszystkim rozpuszczalna frakcja polisacharydów, w skład której wchodzi m.in. ramnoza, arabinoksylany i kwas galakturonowy. Oprócz tego znajduje się w nim także białko, triterpeny czy niewielkie ilości fitosteroli.

Naturalne źródło błonnika
Błonnik pokarmowy to grupa związków, które stanowią pozostałości po ścianach komórkowych roślin. Cechują się one odpornością na działanie enzymów trawiennych, lecz w większym lub mniejszym stopniu mogą ulec hydrolizie przez enzymy bakterii zasiedlających jelito grube, a dokładniej okrężnicę. Błonnik jest kluczowym elementem profilaktyki i terapii zaparć, a także ma inne ciekawe właściwości, dzięki którym znajduje zastosowanie w praktyce klinicznej. 

W związku z tym, że zarówno nasiona, jak i łuski babki płesznik są znakomitym źródłem błonnika, preparaty na jej bazie są szeroko wykorzystywane w terapii wielu zaburzeń. Surowiec ten doskonale sprawdza się jako środek regulujący wypróżnianie, wspomagający przemianę materii oraz optymalizujący gospodarkę lipidową.

Regulacja perystaltyki jelit i pomoc w zaparciach
Znajdująca się w łupinach babki płesznik rozpuszczalna frakcja błonnika pochłania wodę i ulega przekształceniu w żel, który ogranicza pasaż jelitowy oraz zwiększa objętość mas kałowych i je zmiękcza. Efektem tego jest poprawa pracy jelit, regularność wypróżnień, a także usprawnienie wydalania toksyn z organizmu. Z tego powodu stosowanie babki płesznik może przynieść szczególne korzyści nie tylko osobom zmagającym się z różnego pochodzenia biegunkami, ale i także zaparciami.

Błonnik a zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Liczne badania potwierdzają korzystny wpływ błonnika na funkcjonowanie układu krążenia. Wykazano, że odpowiednio wysokie spożycie błonnika może znacząco przyczynić się do redukcji ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Kardioprotekcyjne działanie włókna pokarmowego, a w szczególności rozpuszczalnych w wodzie frakcji, wynika najprawdopodobniej z jego hipocholesterolemicznych i przeciwzapalnych właściwości. Udowodniono, że owe frakcje pomagają obniżyć poziom tzw.

„złego cholesterolu” (mowa o frakcji LDL) oraz cholesterolu całkowitego.

Błonnik w profilaktyce cukrzycy
Błonnik pokarmowy spowalnia opróżnianie żołądka, a tym samym hamuje trawienie oraz wchłanianie. W efekcie końcowym przyczynia się do obniżenia wartości glikemii poposiłkowej. Parametr ten oznacza poziom glukozy we krwi po zjedzeniu posiłku i zaliczany jest do kluczowych narzędzi umożliwiających samokontrolę, niezwykle ważną wśród osób chorujących na cukrzycę.

Ponadto błonnik pokarmowy może pobudzać produkcję glukagonopodobnego peptydu-1 (glucagon-like peptide-1, GLP-1) oraz insulinotropowego polipeptydu zależnego od glukozy (glucose-dependent insulinotropic peptide, GIP), które są bardzo ważnymi elementami warunkującymi właściwe uwalnianie insuliny.

Podsumowując, Now Foods Psyllium Husk Powder to wysokiej jakości preparat o wielokierunkowym działaniu. Rekomendowany jest w szczególności osobom, które mają problem z nieregularnymi wypróżnieniami lub zaparciami, zmagają się z zaburzeniami gospodarki cukrowej i lipidowej oraz chcą wspomóc metabolizm.

OutOfStock
4 1
4

W opisie "sposób użycia" na stronie jest napisane, że jedna łyżeczka na min. 400 ml wody. A na opakowaniu po angielsku jest "1 level tablespoon daily into at least 12 oz. of water". Nie wiem, kto to tłumaczył, ale wg. angielskiego opisu powinno być 1 ŁYŻKA ( TABLEspoon to łyżka, TEAspoon to łyżeczka ) na minimum 350 ml wody... Różnica objętości proszku między łyżeczką a łyżką jest prawie trzykrotna, więc ma znaczenie.
A sam produkt działa, polecam.
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Psyllium Husk Powder Psyllium Husk Powder 340g
Now Foods
39,00 zł

Psyllium Husk Powder 340g

4 na podstawie 1 opinii ilość: 340g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
39,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 38,22 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Pomaga kontrolować poziom glikemii poposiłkowej
  • Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn
  • Niska zawartość tłuszczów nasyconych
  • Wspiera pracę układu trawiennego
  • Sprzyja regulacji perystaltyki jelit
  • Promuje zdrowie układu krążenia
  • Znakomite źródło błonnika
  • Zwiększa uczucie sytości
  • Pomaga w zaparciach

Now Foods Psyllium Husk Powder to suplement diety zawierający wysokiej jakości sproszkowane, organiczne łupiny/nasiona babki płesznik, które są źródłem błonnika pokarmowego - kluczowego składnika wspierającego funkcjonowanie układu trawiennego. Wygodna, sproszkowana forma umożliwia dopasowanie dawki do indywidualnych potrzeb. 

Babka płesznik to roślina, której niezwykle wartościowym surowcem leczniczym są łupiny lub nasiona, będące bogatym źródłem substancji kleistej. Składnikiem śluzu jest przede wszystkim rozpuszczalna frakcja polisacharydów, w skład której wchodzi m.in. ramnoza, arabinoksylany i kwas galakturonowy. Oprócz tego znajduje się w nim także białko, triterpeny czy niewielkie ilości fitosteroli.

Naturalne źródło błonnika
Błonnik pokarmowy to grupa związków, które stanowią pozostałości po ścianach komórkowych roślin. Cechują się one odpornością na działanie enzymów trawiennych, lecz w większym lub mniejszym stopniu mogą ulec hydrolizie przez enzymy bakterii zasiedlających jelito grube, a dokładniej okrężnicę. Błonnik jest kluczowym elementem profilaktyki i terapii zaparć, a także ma inne ciekawe właściwości, dzięki którym znajduje zastosowanie w praktyce klinicznej. 

W związku z tym, że zarówno nasiona, jak i łuski babki płesznik są znakomitym źródłem błonnika, preparaty na jej bazie są szeroko wykorzystywane w terapii wielu zaburzeń. Surowiec ten doskonale sprawdza się jako środek regulujący wypróżnianie, wspomagający przemianę materii oraz optymalizujący gospodarkę lipidową.

Regulacja perystaltyki jelit i pomoc w zaparciach
Znajdująca się w łupinach babki płesznik rozpuszczalna frakcja błonnika pochłania wodę i ulega przekształceniu w żel, który ogranicza pasaż jelitowy oraz zwiększa objętość mas kałowych i je zmiękcza. Efektem tego jest poprawa pracy jelit, regularność wypróżnień, a także usprawnienie wydalania toksyn z organizmu. Z tego powodu stosowanie babki płesznik może przynieść szczególne korzyści nie tylko osobom zmagającym się z różnego pochodzenia biegunkami, ale i także zaparciami.

Błonnik a zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Liczne badania potwierdzają korzystny wpływ błonnika na funkcjonowanie układu krążenia. Wykazano, że odpowiednio wysokie spożycie błonnika może znacząco przyczynić się do redukcji ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Kardioprotekcyjne działanie włókna pokarmowego, a w szczególności rozpuszczalnych w wodzie frakcji, wynika najprawdopodobniej z jego hipocholesterolemicznych i przeciwzapalnych właściwości. Udowodniono, że owe frakcje pomagają obniżyć poziom tzw.

„złego cholesterolu” (mowa o frakcji LDL) oraz cholesterolu całkowitego.

Błonnik w profilaktyce cukrzycy
Błonnik pokarmowy spowalnia opróżnianie żołądka, a tym samym hamuje trawienie oraz wchłanianie. W efekcie końcowym przyczynia się do obniżenia wartości glikemii poposiłkowej. Parametr ten oznacza poziom glukozy we krwi po zjedzeniu posiłku i zaliczany jest do kluczowych narzędzi umożliwiających samokontrolę, niezwykle ważną wśród osób chorujących na cukrzycę.

Ponadto błonnik pokarmowy może pobudzać produkcję glukagonopodobnego peptydu-1 (glucagon-like peptide-1, GLP-1) oraz insulinotropowego polipeptydu zależnego od glukozy (glucose-dependent insulinotropic peptide, GIP), które są bardzo ważnymi elementami warunkującymi właściwe uwalnianie insuliny.

Podsumowując, Now Foods Psyllium Husk Powder to wysokiej jakości preparat o wielokierunkowym działaniu. Rekomendowany jest w szczególności osobom, które mają problem z nieregularnymi wypróżnieniami lub zaparciami, zmagają się z zaburzeniami gospodarki cukrowej i lipidowej oraz chcą wspomóc metabolizm.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Wielkość opakowania: 340 gPorcja jednorazowa: 9 g (1 łyżka)Ilość porcji w opakowaniu: 37
w porcji (9 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna34 kcal*
Węglowodany8 g*
Błonnik Pokarmowy6,7 g*
Wapń27 mg3%
Żelazo162 mg< 1%

Pozostałe składniki

Organiczne, sproszkowane łupiny babki płesznik (łupiny/nasiona)

Ostatnia ocena

Iza

W opisie "sposób użycia" na stronie jest napisane, że jedna łyżeczka na min. 400 ml wody. A na opakowaniu po angielsku jest "1 level tablespoon daily into at least 12 oz. of water". Nie wiem, kto to tłumaczył, ale wg. angielskiego opisu powinno być 1 ŁYŻKA ( TABLEspoon to łyżka, TEAspoon to łyżeczka ) na minimum 350 ml wody... Różnica objętości proszku między łyżeczką a łyżką jest prawie trzykrotna, więc ma znaczenie. A sam produkt działa, polecam.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Trec
29,00 zł

Suplement zawierający 500 mg witaminy C w jednej kapsułce. Wspomaga odporność organizmu.

Kupuję
Aliness
99,90 zł

Mieszanka 5 szczepów bakterii probiotycznych z rodziny Bifidobacterium. Wolny od fruktooligosacharydów (FOS).

Kupuję
Now Foods
79,00 zł

Suplement zawierający 10 szczepów bakterii probiotycznych. Wspiera trawienie i odporność.

Kupuję
Now Foods
119,00 zł
(7)

Kompleks witamin i minerałów dla mężczyzn. Wspomaga anabolizm, zwiększa odporność i poprawia samopoczucie.

Kupuję
Hepatica
37,00 zł

Uniwersalny suplement diety o szerokim działaniu prozdrowotnym.

Kupuję
Aliness
99,90 zł

Aż 60 miliardów komórek bakteryjnych w 1 porcji. Technologie zapewniające długą przeżywalność i okres użycia.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027