Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł411,00 zł616,00 zł822,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Psyllium Husk Certified Organic Psyllium Husk Certified Organic

Psyllium Husk Powder produkowany przez firmę NOW jest suplementem zawierającym sproszkowaną postać łusek nasion babki płesznik będącej doskonałym źródłem wysokiej jakości błonnika pokarmowego - składnika niezbędnego dla prawidłowego działania układu pokarmowego.

Babka płesznik (Psyllium Seed Husk) jest rośliną występującą w klimacie śródziemnomorskim. Swoje zastosowanie w dietetyce oraz przemyśle suplementacyjnym zawdzięcza przede wszystkim korzystnie oddziałującym na układ pokarmowy łuskom nasion, które stanowią bogate źródło rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Regularne stosowanie babki płesznik ma pozytywny wpływ na profilaktykę chorób układu pokarmowego, perystaltykę jelit, układ krążenia oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia insulinooporności - poprzez obniżenie indeksu glikemicznego spożywanych pokarmów.

Jej nasiona składają się głównie ze śluzu, w skład którego wchodzą rozpuszczalne, silnie hydrofilowe polisacharydy (zawierające arabinoksylany, ramnozę oraz kwas galakturonowy), które wskutek kontaktu z wodą tworzą galaretowatą substancję otaczającą łuskę. Najczęściej, nasiona babki płesznik stosuje się w walce z zaparciami, jednakże roślina ta przejawia szereg innych, cennych dla zdrowia właściwości.

Błonnik pokarmowy (hemiceluloza) jest składnikiem nietrawionym przez ludzki organizm, aczkolwiek niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania całego układu pokarmowego. Jego obecność pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit, dzięki czemu zmniejsza ryzyko występowania zaparć i stanowi skuteczne narzędzie do ich niwelowania. Dzięki swojej zdolności do pęcznienia, przekłada się na zwiększenie uczucia sytości po spożytym posiłku, a niezdolność organizmu do jego trawienia opóźnia proces i spowalnia wchłanianie składników odżywczych (obniżając tym samym indeks glikemiczny spożytego pokarmu). Właściwości te czynią błonnik jednym z ważniejszych, aczkolwiek często pomijanym elementem na drodze do redukcji masy ciała i utrzymania sylwetki w wyznaczonych ryzach.

Oprócz tego, błonnik zmniejsza ilość trójglicerydów i cholesterolu we krwi, dzięki czemu pozytywnie wpływa na zdrowie i funkcjonowanie układu krążenia, zmniejszając ryzyko wystąpienia jego chorób. Hemiceluloza wspiera także proces detoksykacji organizmu oraz jest doskonałym prebiotykiem - sprzyja rozwojowi naturalnej flory bakteryjnej jelit.

Wsparcie i regulacja pracy układu pokarmowego
Stosowanie nasion babki płesznik ma niewątpliwie kluczowe znaczenie w profilaktyce i dbaniu o prawidłowość funkcjonowania naszego przewodu pokarmowego. Błonnik, wskutek kontaktu z wodą, znacznie zwiększa swoją objętość - trafiając w tej postaci do jelita grubego, zwiększa objętość kału, co przyczynia się do usuwania złogów jelitowych i korzystnie wpływa na konsystencję i regularność wypróżniania się. Powstawanie zaparć, oprócz dyskomfortu fizycznego i uciążliwego uczucia wzdęcia, niesie za sobą także ryzyko wystąpienia chorób przewodu pokarmowego.

Suplementacja nasionami babki płesznik usprawnia przemieszczanie się mas kałowych w jelitach, co przekłada się na lepsze oczyszczanie dróg pokarmowych z toksycznych produktów ubocznych przemiany materii (amoniaku czy siarkowodoru). Dzięki tej właściwości, po suplement ten z pewnością powinny sięgnąć osoby borykające się z problemem nawracających zaparć i biegunek. Babka płesznik ma również działanie uśmierzające ból przy hemoroidach, stanowi osłonę w przypadku choroby wrzodowej oraz podrażnieniach przewodu pokarmowego i jelit (zespół jelita drażliwego).

Nieoceniona pomoc w odchudzaniu
Niewiele odchudzających się osób zdaje sobie sprawę jak wielkim wsparciem w tym procesie może być dla nich błonnik. Niestety w dzisiejszych czasach, znakomita część społeczeństwa narażona jest na spożywanie wysoko przetworzonych produktów, których zawartość błonnika została drastycznie zmniejszona lub całkowicie usunięta wskutek procesu produkcyjnego. Pożywienie ubogie w ten składnik jest zdecydowanie mniej syte oraz szybciej „przelatuje” przez układ pokarmowy, co owocuje częstszym uczuciem głodu. W efekcie sięgamy po kolejny posiłek, dostarczając w ten sposób setek, a czasem nawet i tysięcy zbędnych kalorii.

Aby temu zaradzić, zalecane jest stosowanie suplementu Psyllium Husk w formie wygodnego proszku, co zdecydowanie ułatwia „przemycenie” go do posiłku i spożycie odpowiedniej porcji błonnika w praktycznie niezauważalny sposób. Pochłaniające wodę nasiona babki płesznik znacząco zwiększają swoją objętość, dzięki czemu odczuwamy większą sytość po zakończeniu jedzenia. Ponadto, spowalniają one trawienie całego posiłku (jako, że nie są trawione przez organizm), przez co składniki odżywcze uwalniane są do krwiobiegu w bardziej łagodny i stopniowy sposób. Pozwala to uniknąć gwałtownych skoków cukru i związanych z nimi wyrzutów insuliny oraz ograniczyć wchłanianie się tłuszczów.

Wymienione wyżej właściwości zmniejszają także ryzyko wystąpienia insulinooporności, będącej coraz częstszą przyczyną otyłości. Spożywanie zbyt dużej ilości węglowodanów prowadzi do wzrostu poziomu cukru we krwi - aby przywrócić go do normy, organizm wydziela hormon zwany insuliną, będącą transporterem cukrów i aminokwasów. Jednakże, gdy wyrzuty insuliny są zbyt długotrwałe i częste, komórki mogą stopniowo uodparniać się na jej działanie, co prowadzi do insulinooporności. W takim przypadku, spożyte węglowodany w mniejszej ilości transportowane są do i wykorzystywane energetycznie w m.in. komórkach mięśniowych, a w znacznie większej mierze magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej.

Psyllium Husk i zawarty w nim błonnik spowalnia trawienie węglowodanów, dzięki czemu wzrost cukru i wyrzut insuliny we krwi przebiega łagodniej i jest bardziej stabilny. Zmniejsza to ryzyko uodpornienia się komórek na działanie insuliny i co za tym idzie ryzyko magazynowania zbędnej tkanki tłuszczowej.

Naturalny prebiotyk i ochrona błony śluzowej jelit
Od prawidłowej flory bakteryjnej zależy prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz systemu immunologicznego. Do prebiotyków zaliczamy wszelkie składniki odżywcze, stymulujące produkcję żywych kultur bakterii w organizmie. Oligosacharydy, m.in. z których złożony jest śluz zawarty w nasionach babki płesznik, stanowi idealną wręcz pożywkę dla kultur bakterii jelitowych. Obecność Psyllium Husk w jelitach, stwarza doskonałe warunki do rozmnażania się bifidobakterii i bakterii kwasu mlekowego.

Proces fermentacji wspomnianych polisacharydów ma także pozytywny wpływ na wytwarzanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych - maślanu, propionanu i octanu, które stanowią naturalną osłonę błony śluzowej jelit oraz ograniczają procesy gnilne. Kwas masłowy stanowi także podstawowe źródło energii dla komórek nabłonka jelita grubego (kolonocytów).

Regulacja poziomu cholesterolu
Nasionom babki płesznik przypisuje się także właściwości obniżające „zły” cholesterol LDL. Wpływają one na ograniczający szybkość syntezy kwasów żółciowych enzym 7 alfa-hydrolazy oraz zwiększają aktywność inhibitora reduktazy HMG-CoA, która odpowiada za regulację syntetyzowanego cholesterolu. Dzięki temu, suplementacja pełni także funkcje profilaktyczne w chorobach układu sercowo-naczyniowego.

Podsumowując, suplement Psyllium Husk to wysokiej jakości źródło błonnika pokarmowego pod postacią nasion babki płesznik. Posiada on szeroki wachlarz właściwości korzystnie wpływających na układ pokarmowy oraz krwionośny. Stanowi także skuteczne narzędzie wspomagające odchudzanie i utrzymywanie wysportowanej sylwetki. Doskonale uzupełnia błonnik, w który uboga jest większość obecnych, wysoko przetworzonych produktów pokarmowych. Produkt jest także opatrzony certyfikatem „Certified Organic” przyznawanym przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) produktom w 100% naturalnym i organicznym, co zapewnia bezpieczeństwo stosowania.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Psyllium Husk Certified Organic Psyllium Husk Certified Organic 340g
Now Foods
55,00 zł

Psyllium Husk Certified Organic 340g

ilość: 340g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
55,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 53,90 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Zmniejsza apetyt
  • Naturalny prebiotyk
  • Reguluje wypróżnienia
  • Wygodna forma proszku
  • Przedłuża uczucie sytości
  • Stymuluje perystaltykę jelit
  • Wysoka zawartość błonnika
  • Certyfikat „Certified Organic”
  • Reguluje poziom cukru we krwi
  • Skuteczny w walce z zaparciami
  • Niezastąpiony przy odchudzaniu
  • Zmniejsza ryzyko insulinooporności
  • Wspiera pracę układu pokarmowego
  • Obniża poziom złego cholesterolu LDL

Psyllium Husk Powder produkowany przez firmę NOW jest suplementem zawierającym sproszkowaną postać łusek nasion babki płesznik będącej doskonałym źródłem wysokiej jakości błonnika pokarmowego - składnika niezbędnego dla prawidłowego działania układu pokarmowego.

Babka płesznik (Psyllium Seed Husk) jest rośliną występującą w klimacie śródziemnomorskim. Swoje zastosowanie w dietetyce oraz przemyśle suplementacyjnym zawdzięcza przede wszystkim korzystnie oddziałującym na układ pokarmowy łuskom nasion, które stanowią bogate źródło rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Regularne stosowanie babki płesznik ma pozytywny wpływ na profilaktykę chorób układu pokarmowego, perystaltykę jelit, układ krążenia oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia insulinooporności - poprzez obniżenie indeksu glikemicznego spożywanych pokarmów.

Jej nasiona składają się głównie ze śluzu, w skład którego wchodzą rozpuszczalne, silnie hydrofilowe polisacharydy (zawierające arabinoksylany, ramnozę oraz kwas galakturonowy), które wskutek kontaktu z wodą tworzą galaretowatą substancję otaczającą łuskę. Najczęściej, nasiona babki płesznik stosuje się w walce z zaparciami, jednakże roślina ta przejawia szereg innych, cennych dla zdrowia właściwości.

Błonnik pokarmowy (hemiceluloza) jest składnikiem nietrawionym przez ludzki organizm, aczkolwiek niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania całego układu pokarmowego. Jego obecność pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit, dzięki czemu zmniejsza ryzyko występowania zaparć i stanowi skuteczne narzędzie do ich niwelowania. Dzięki swojej zdolności do pęcznienia, przekłada się na zwiększenie uczucia sytości po spożytym posiłku, a niezdolność organizmu do jego trawienia opóźnia proces i spowalnia wchłanianie składników odżywczych (obniżając tym samym indeks glikemiczny spożytego pokarmu). Właściwości te czynią błonnik jednym z ważniejszych, aczkolwiek często pomijanym elementem na drodze do redukcji masy ciała i utrzymania sylwetki w wyznaczonych ryzach.

Oprócz tego, błonnik zmniejsza ilość trójglicerydów i cholesterolu we krwi, dzięki czemu pozytywnie wpływa na zdrowie i funkcjonowanie układu krążenia, zmniejszając ryzyko wystąpienia jego chorób. Hemiceluloza wspiera także proces detoksykacji organizmu oraz jest doskonałym prebiotykiem - sprzyja rozwojowi naturalnej flory bakteryjnej jelit.

Wsparcie i regulacja pracy układu pokarmowego
Stosowanie nasion babki płesznik ma niewątpliwie kluczowe znaczenie w profilaktyce i dbaniu o prawidłowość funkcjonowania naszego przewodu pokarmowego. Błonnik, wskutek kontaktu z wodą, znacznie zwiększa swoją objętość - trafiając w tej postaci do jelita grubego, zwiększa objętość kału, co przyczynia się do usuwania złogów jelitowych i korzystnie wpływa na konsystencję i regularność wypróżniania się. Powstawanie zaparć, oprócz dyskomfortu fizycznego i uciążliwego uczucia wzdęcia, niesie za sobą także ryzyko wystąpienia chorób przewodu pokarmowego.

Suplementacja nasionami babki płesznik usprawnia przemieszczanie się mas kałowych w jelitach, co przekłada się na lepsze oczyszczanie dróg pokarmowych z toksycznych produktów ubocznych przemiany materii (amoniaku czy siarkowodoru). Dzięki tej właściwości, po suplement ten z pewnością powinny sięgnąć osoby borykające się z problemem nawracających zaparć i biegunek. Babka płesznik ma również działanie uśmierzające ból przy hemoroidach, stanowi osłonę w przypadku choroby wrzodowej oraz podrażnieniach przewodu pokarmowego i jelit (zespół jelita drażliwego).

Nieoceniona pomoc w odchudzaniu
Niewiele odchudzających się osób zdaje sobie sprawę jak wielkim wsparciem w tym procesie może być dla nich błonnik. Niestety w dzisiejszych czasach, znakomita część społeczeństwa narażona jest na spożywanie wysoko przetworzonych produktów, których zawartość błonnika została drastycznie zmniejszona lub całkowicie usunięta wskutek procesu produkcyjnego. Pożywienie ubogie w ten składnik jest zdecydowanie mniej syte oraz szybciej „przelatuje” przez układ pokarmowy, co owocuje częstszym uczuciem głodu. W efekcie sięgamy po kolejny posiłek, dostarczając w ten sposób setek, a czasem nawet i tysięcy zbędnych kalorii.

Aby temu zaradzić, zalecane jest stosowanie suplementu Psyllium Husk w formie wygodnego proszku, co zdecydowanie ułatwia „przemycenie” go do posiłku i spożycie odpowiedniej porcji błonnika w praktycznie niezauważalny sposób. Pochłaniające wodę nasiona babki płesznik znacząco zwiększają swoją objętość, dzięki czemu odczuwamy większą sytość po zakończeniu jedzenia. Ponadto, spowalniają one trawienie całego posiłku (jako, że nie są trawione przez organizm), przez co składniki odżywcze uwalniane są do krwiobiegu w bardziej łagodny i stopniowy sposób. Pozwala to uniknąć gwałtownych skoków cukru i związanych z nimi wyrzutów insuliny oraz ograniczyć wchłanianie się tłuszczów.

Wymienione wyżej właściwości zmniejszają także ryzyko wystąpienia insulinooporności, będącej coraz częstszą przyczyną otyłości. Spożywanie zbyt dużej ilości węglowodanów prowadzi do wzrostu poziomu cukru we krwi - aby przywrócić go do normy, organizm wydziela hormon zwany insuliną, będącą transporterem cukrów i aminokwasów. Jednakże, gdy wyrzuty insuliny są zbyt długotrwałe i częste, komórki mogą stopniowo uodparniać się na jej działanie, co prowadzi do insulinooporności. W takim przypadku, spożyte węglowodany w mniejszej ilości transportowane są do i wykorzystywane energetycznie w m.in. komórkach mięśniowych, a w znacznie większej mierze magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej.

Psyllium Husk i zawarty w nim błonnik spowalnia trawienie węglowodanów, dzięki czemu wzrost cukru i wyrzut insuliny we krwi przebiega łagodniej i jest bardziej stabilny. Zmniejsza to ryzyko uodpornienia się komórek na działanie insuliny i co za tym idzie ryzyko magazynowania zbędnej tkanki tłuszczowej.

Naturalny prebiotyk i ochrona błony śluzowej jelit
Od prawidłowej flory bakteryjnej zależy prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz systemu immunologicznego. Do prebiotyków zaliczamy wszelkie składniki odżywcze, stymulujące produkcję żywych kultur bakterii w organizmie. Oligosacharydy, m.in. z których złożony jest śluz zawarty w nasionach babki płesznik, stanowi idealną wręcz pożywkę dla kultur bakterii jelitowych. Obecność Psyllium Husk w jelitach, stwarza doskonałe warunki do rozmnażania się bifidobakterii i bakterii kwasu mlekowego.

Proces fermentacji wspomnianych polisacharydów ma także pozytywny wpływ na wytwarzanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych - maślanu, propionanu i octanu, które stanowią naturalną osłonę błony śluzowej jelit oraz ograniczają procesy gnilne. Kwas masłowy stanowi także podstawowe źródło energii dla komórek nabłonka jelita grubego (kolonocytów).

Regulacja poziomu cholesterolu
Nasionom babki płesznik przypisuje się także właściwości obniżające „zły” cholesterol LDL. Wpływają one na ograniczający szybkość syntezy kwasów żółciowych enzym 7 alfa-hydrolazy oraz zwiększają aktywność inhibitora reduktazy HMG-CoA, która odpowiada za regulację syntetyzowanego cholesterolu. Dzięki temu, suplementacja pełni także funkcje profilaktyczne w chorobach układu sercowo-naczyniowego.

Podsumowując, suplement Psyllium Husk to wysokiej jakości źródło błonnika pokarmowego pod postacią nasion babki płesznik. Posiada on szeroki wachlarz właściwości korzystnie wpływających na układ pokarmowy oraz krwionośny. Stanowi także skuteczne narzędzie wspomagające odchudzanie i utrzymywanie wysportowanej sylwetki. Doskonale uzupełnia błonnik, w który uboga jest większość obecnych, wysoko przetworzonych produktów pokarmowych. Produkt jest także opatrzony certyfikatem „Certified Organic” przyznawanym przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) produktom w 100% naturalnym i organicznym, co zapewnia bezpieczeństwo stosowania.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 340 gPorcja jednorazowa: jedna płaska łyżka (9)Ilość porcji w opakowaniu: 37
w porcji (9 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna30kcal††
Tłuszcz0g0%
Sód10mg
Węglowodany, w tym:8g3%
Błonnik7g28%
Błonnik rozpuszczalny6g
Błonnik nierozpuszczalny1g
Białko0g0%
Wapń2%
Żelazo8%

Pozostałe składniki

Organiczne, sproszkowane łupiny babki płesznik (łupiny/nasiona)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
  • Popularny
Alpha GPC
Apollo's Hegemony
99,00 zł

Alpha GPC stymuluje syntezę acetylocholiny oraz wspiera pracę mózgu i wspomaga funkcje poznawcze.

Kupuję
Now Foods
99,00 zł

Kapsułki żelowe z CLA. Ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej i poprawia ogólny stan zdrowia.

Kupuję
Hi-tec
33,00 zł
(1)

Tabletki ze sprzężonym kwasem linolowym. Ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej i poprawia ogólny stan zdrowia.

Kupuję
Smarty Pants Vitamins
109,00 zł

Wielofunkcyjny preparat w formie gum do żucia dla dzieci od 4 lat. Zawiera witaminy, minerały i kwasy ω-3.

Kupuję
Seeking Health
129,00 zł

20 miliardów CFU bakterii szczepu Lactobacillus Rhamnosus w każdej kapsułce. Zapobiega dysbiozie jelitowej.

Kupuję
BetterYou
59,00 zł

Multiskładnikowy preparat zawierający minerały i witaminy w aerozolu. Łatwy i wygodny do stosowania.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

Czy spożycie mięsa warunkuje męskość?

Czy spożycie mięsa warunkuje męskość?

Nie od dziś toczą się dyskusje nad wpływem sposobu żywienia i przyjmowanych pokarmów na męskość. Cóż oznacza owa męskość? W powszechnym rozumieniu...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – woda i nawodnienie

Żywieniowy elementarz sportowca – woda i nawodnienie

Mamy już za sobą podstawowe „stałe” składniki diety. W poprzednich częściach miałem możliwość przybliżyć Wam jak wygląda rola podstawowych...

czytaj więcej
Nadmierna masa ciała a choroby kardiologiczne i nie tylko

Nadmierna masa ciała a choroby kardiologiczne i nie tylko

O otyłości mówi się coraz więcej. Sam miałem okazję postąpić parę tekstów dotyczących nadmiernej masy ciała. Problem eskaluje, ponad połowa naszego...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część I

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część I

Zespół jelita drażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome – IBS) jest obecnie najczęściej spotykanym funkcjonalnym zaburzeniem żołądkowo-jelitowym z...

czytaj więcej
Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 2

Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 2

W poprzednim tygodniu wyjaśniliśmy sobie, że okres okołoporodowy sprzyja wystąpieniu wielu zaburzeniom emocjonalnym, zaczynając od stanów depresyjnych i...

czytaj więcej
Ogólnorozwojowy Program Treningowy na 3 dni

Ogólnorozwojowy Program Treningowy na 3 dni

  Witajcie, jakiś czas temu opublikowałem program treningowy pod wyciskanie leżąc na 4 dni w tygodniu. Program ten był przeznaczony głównie dla...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027