Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
CLA Extreme CLA Extreme

Now Foods CLA Extreme to suplement diety zawierający sprzężony kwas linolowy (CLA) na bazie oleju z krokosza barwierskiego, uzupełniony o potęgujące jego termogeniczne działanie standaryzowane ekstrakty z zielonej herbaty i guarany, oraz chrom (w postaci pikolinianu). Preparat wspomaga żmudny proces redukcji tkanki tłuszczowej, wspomagając fizjologiczne procesy lipolizy, jak również motywację, koncentrację podczas treningów, dbając o zachowanie homeostazy ustroju.

W jego składzie znajdziemy:

Sprzężony kwas linolowy (CLAjest związkiem chemicznym należącym do niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), określanych również jako witamina F. „Sprzężony” odnosi się do samej struktury chemicznej tej substancji, a oznacza występowanie podwójnych wiązań w odległości dwóch atomów węgla.

W licznych badaniach została potwierdzona jego zdolność do promowania spalania tłuszczów w molekularnym mechanizmie pobudzania receptorów PPAR-alfa i PPAR-gamma, zlokalizowanych w tkance tłuszczowej. Co więcej – dzięki temu oddziaływaniu, hamowane jest również różnicowanie adipocytów, a także ich zdolność do gromadzenia tłuszczów zapasowych.

Doniesienia mówią również o wpływie na te same receptory w komórkach wątroby – obserwowany efekt jest jednak nieco inny. Postuluje się bowiem, iż suplementacja CLA może znacząco obniżyć wątrobową syntezę tłuszczu, co dzieje się za sprawą hamowania aktywności enzymów uczestniczących w lipogenezie – syntazy kwasów tłuszczowych i karboksylazy acetylo-CoA. Hepatocyty pobudzone przez CLA posiadają również większą zdolność do utylizacji tłuszczów, o czym świadczy zdecydowania wyższa aktywność palmitylotransferazy karnitynowej i oksydazy acylo-CoA – białek, działających synergistycznie podczas procesów lipolitycznych.

Co istotne, CLA wykazuje świetne działanie hamujące apetyt, co idealnie współgra z nasilonym spalaniem tłuszczu, gdyż zwiększa deficyt kaloryczny, pozwalając w szybszym tempie, bezpiecznie utracić zbędne kilogramy.

Guarana– to bogactwo naturalnej kofeiny, jednego z popularniejszych składników spalaczy tłuszczu, którego właściwości poparte są licznymi badaniami naukowymi. Wykazuje ona działanie zarówno obwodowe, jak i ośrodkowe, bowiem przyczynia się do zwiększania stężenia cAMP w komórkach tkanki tłuszczowej. Bez tego niemożliwe jest uruchomienie „enzymatycznej machiny” potrzebnej do utylizacji zgromadzonych trójglicerydów w wakuolach adipocytów. Pozyskana z nich energia zużywana jest przez inne tkanki (m.in. mięśnie) do wykonywania pracy.

Co więcej, suplementacja kofeiną pomaga w koncentracji, motywacji, a przede wszystkim redukuje zmęczenie. Związane jest to z jej działaniem w obrębie ośrodkowego układu nerwowego – blokuje ona receptory purynergiczne, dzięki czemu obserwowane są wyżej wymienione efekty. Jest to przydatny dodatek dla osób redukujących, którym często brakuje odpowiedniej motywacji do treningów.

Zielona herbata (Camelliasinensis)– jest m.in. źródłem katechin –substancji o niebagatelnym znaczeniu w redukcji tkanki tłuszczowej. Wykazują one wielokierunkowe działanie.

Przedostając się do ośrodkowego układu nerwowego, ich punktem uchwytu jest podwzgórze, a szczególnie ośrodek łaknienia i sytości, zaś obwodowo opóźniają opróżnianie żołądka z pokarmów, dzięki czemu dłużej „drażni” on jego ścianę, dając uczucie nasycenia.

Wykazano również, iż te dobroczynne substancje posiadają zdolność inhibicji enzymu COMT, który rozkłada katecholaminy – noradrenalinę i adrenalinę, czyli hormony o działaniu lipolitycznym. Szczególnie efektywne jest połączenie katechin z kofeiną, gdyż postuluje się, iż druga z nich posiada właściwość podwyższania stężenia noradrenaliny w ustroju.

Chrom w postaci pikolinianu, uznanego za jego najlepiej przyswajalną formę, jest mało znanym i niedocenionym pierwiastkiem, którego głównym polem działania jest stabilizacja gospodarki węglowodanowej w naszym ustroju.

Głównie wyraża się to w normowaniu glikemii poprzez podnoszenie wrażliwości insulinowej dla tkanek, co przekłada się zdecydowanie lepszym zaopatrzeniem mięśni w niezbędne paliwo, jakim jest glukoza. Ta ostatnia poddana odpowiednim przemianom stanowi źródło energii „roboczej”, jak i jej „magazyn”. Znoszenie insulinooporności jest ważnym aspektem podczas redukcji tkanki tłuszczowej, gdyż często jest ona problemem w jej skutecznym zwalczeniu.

Witamina E (D-alfa Tokoferol) pełni rolę wspomagającą utrzymanie homeostazy ustroju. Znana jest ze swoich właściwości przeciwutleniających – „wymiata” wolne rodniki, które są przyczyną wielu stanów patologicznych – miażdżycy naczyń, nowotworów, czy zmian wtórnych takich jak nadciśnienie tętnicze, czy cukrzyca.

Potrafi także wpływać na hormony gonadotropowe, co ma przełożenie na stabilizację gospodarki hormonalnej mężczyzn i skutkuje widoczną poprawą jakości ich życia.

Podsumowując, Now Foods CLA Extreme to wysokospecjalistyczny fatburner, którego działanie gwarantuje utratę zbędnych kilogramów  w postaci tkanki tłuszczowej w bezpieczny i jak najbardziej fizjologiczny sposób. Odpowiedni dobór składników aktywnych przez producenta, jak również zadowolenie rzeszy użytkowników gwarantują satysfakcję z użytkowania tego produktu.

 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
CLA Extreme CLA Extreme 90 softgels
NOW FOODS
89,00 zł

CLA Extreme

Wszystkie warianty

90 softgels
89,00 zł
180 softgels
159,00 zł

Cechy

Masa:
Redukcja Wagi:
Koncentracja:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,50 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • CLA w połączeniu z zieloną herbatą i guaraną
  • Dłuższe uczucie sytości po posiłku, przeciwdziałając podjadaniu
  • Maksymalnie podkręcone fizjologiczne mechanizmy lipolizy
  • Poprawia koncentrację i motywację podczas treningów
  • Opróżnia komórki tłuszczowe i hamuje ich podziały
  • Lepsze zaopatrzenie mięśni w paliwo metaboliczne
  • Stymuluje wyrzut noradrenaliny i gonadotropin
  • Wolniejsze opróżnianie żołądka z pokarmów
  • Dodatek chromu w postaci pikolinianu
  • Pozwala na zdrową redukcję wagi
  • Standaryzowane ekstrakty

Now Foods CLA Extreme to suplement diety zawierający sprzężony kwas linolowy (CLA) na bazie oleju z krokosza barwierskiego, uzupełniony o potęgujące jego termogeniczne działanie standaryzowane ekstrakty z zielonej herbaty i guarany, oraz chrom (w postaci pikolinianu). Preparat wspomaga żmudny proces redukcji tkanki tłuszczowej, wspomagając fizjologiczne procesy lipolizy, jak również motywację, koncentrację podczas treningów, dbając o zachowanie homeostazy ustroju.

W jego składzie znajdziemy:

Sprzężony kwas linolowy (CLAjest związkiem chemicznym należącym do niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), określanych również jako witamina F. „Sprzężony” odnosi się do samej struktury chemicznej tej substancji, a oznacza występowanie podwójnych wiązań w odległości dwóch atomów węgla.

W licznych badaniach została potwierdzona jego zdolność do promowania spalania tłuszczów w molekularnym mechanizmie pobudzania receptorów PPAR-alfa i PPAR-gamma, zlokalizowanych w tkance tłuszczowej. Co więcej – dzięki temu oddziaływaniu, hamowane jest również różnicowanie adipocytów, a także ich zdolność do gromadzenia tłuszczów zapasowych.

Doniesienia mówią również o wpływie na te same receptory w komórkach wątroby – obserwowany efekt jest jednak nieco inny. Postuluje się bowiem, iż suplementacja CLA może znacząco obniżyć wątrobową syntezę tłuszczu, co dzieje się za sprawą hamowania aktywności enzymów uczestniczących w lipogenezie – syntazy kwasów tłuszczowych i karboksylazy acetylo-CoA. Hepatocyty pobudzone przez CLA posiadają również większą zdolność do utylizacji tłuszczów, o czym świadczy zdecydowania wyższa aktywność palmitylotransferazy karnitynowej i oksydazy acylo-CoA – białek, działających synergistycznie podczas procesów lipolitycznych.

Co istotne, CLA wykazuje świetne działanie hamujące apetyt, co idealnie współgra z nasilonym spalaniem tłuszczu, gdyż zwiększa deficyt kaloryczny, pozwalając w szybszym tempie, bezpiecznie utracić zbędne kilogramy.

Guarana– to bogactwo naturalnej kofeiny, jednego z popularniejszych składników spalaczy tłuszczu, którego właściwości poparte są licznymi badaniami naukowymi. Wykazuje ona działanie zarówno obwodowe, jak i ośrodkowe, bowiem przyczynia się do zwiększania stężenia cAMP w komórkach tkanki tłuszczowej. Bez tego niemożliwe jest uruchomienie „enzymatycznej machiny” potrzebnej do utylizacji zgromadzonych trójglicerydów w wakuolach adipocytów. Pozyskana z nich energia zużywana jest przez inne tkanki (m.in. mięśnie) do wykonywania pracy.

Co więcej, suplementacja kofeiną pomaga w koncentracji, motywacji, a przede wszystkim redukuje zmęczenie. Związane jest to z jej działaniem w obrębie ośrodkowego układu nerwowego – blokuje ona receptory purynergiczne, dzięki czemu obserwowane są wyżej wymienione efekty. Jest to przydatny dodatek dla osób redukujących, którym często brakuje odpowiedniej motywacji do treningów.

Zielona herbata (Camelliasinensis)– jest m.in. źródłem katechin –substancji o niebagatelnym znaczeniu w redukcji tkanki tłuszczowej. Wykazują one wielokierunkowe działanie.

Przedostając się do ośrodkowego układu nerwowego, ich punktem uchwytu jest podwzgórze, a szczególnie ośrodek łaknienia i sytości, zaś obwodowo opóźniają opróżnianie żołądka z pokarmów, dzięki czemu dłużej „drażni” on jego ścianę, dając uczucie nasycenia.

Wykazano również, iż te dobroczynne substancje posiadają zdolność inhibicji enzymu COMT, który rozkłada katecholaminy – noradrenalinę i adrenalinę, czyli hormony o działaniu lipolitycznym. Szczególnie efektywne jest połączenie katechin z kofeiną, gdyż postuluje się, iż druga z nich posiada właściwość podwyższania stężenia noradrenaliny w ustroju.

Chrom w postaci pikolinianu, uznanego za jego najlepiej przyswajalną formę, jest mało znanym i niedocenionym pierwiastkiem, którego głównym polem działania jest stabilizacja gospodarki węglowodanowej w naszym ustroju.

Głównie wyraża się to w normowaniu glikemii poprzez podnoszenie wrażliwości insulinowej dla tkanek, co przekłada się zdecydowanie lepszym zaopatrzeniem mięśni w niezbędne paliwo, jakim jest glukoza. Ta ostatnia poddana odpowiednim przemianom stanowi źródło energii „roboczej”, jak i jej „magazyn”. Znoszenie insulinooporności jest ważnym aspektem podczas redukcji tkanki tłuszczowej, gdyż często jest ona problemem w jej skutecznym zwalczeniu.

Witamina E (D-alfa Tokoferol) pełni rolę wspomagającą utrzymanie homeostazy ustroju. Znana jest ze swoich właściwości przeciwutleniających – „wymiata” wolne rodniki, które są przyczyną wielu stanów patologicznych – miażdżycy naczyń, nowotworów, czy zmian wtórnych takich jak nadciśnienie tętnicze, czy cukrzyca.

Potrafi także wpływać na hormony gonadotropowe, co ma przełożenie na stabilizację gospodarki hormonalnej mężczyzn i skutkuje widoczną poprawą jakości ich życia.

Podsumowując, Now Foods CLA Extreme to wysokospecjalistyczny fatburner, którego działanie gwarantuje utratę zbędnych kilogramów  w postaci tkanki tłuszczowej w bezpieczny i jak najbardziej fizjologiczny sposób. Odpowiedni dobór składników aktywnych przez producenta, jak również zadowolenie rzeszy użytkowników gwarantują satysfakcję z użytkowania tego produktu.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 90 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 90
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Wartość energetyczna10 kcal
Tłuszcz1 g
W tym Wielonienasycone kwasy tłuszczowe1 g2%
Witamina E (D-alfa Tokoferol z soi)10 IU33%
Chrom (Pikolinian chromu)100 mcg83%
CLA (in a Safflower Oil Base)Sprzężony kwas linolowy (CLA) (olej z Krokosza barwierskiego)750 mg
Guarana (Paullinia cupana) (standaryzowany ekstrakt z ziaren) (15 mg naturalnej kofeiny)75 mg
Zielona herbata (liść)(standaryzowany ekstrakt) (Camelliasinensis) (minimum 30% katechin)50 mg

Pozostałe składniki

Składniki kapsułki miękkiej (żelatyna wołowa, gliceryna, woda, karob), wosk pszczeli, lecytyna słonecznikowa. Witamina E z soi

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Provit 80
Provit 80
OLIMP

Odżywka białkowa na bazie roślinnych białek sojowych i pszenicznych. Wspomaga regenerację i spalanie tłuszczu.

40,00 zł
więcej
L-Carnitine 3000
L-Carnitine 3000
TREC

Silnie skoncentrowana l-karnityna w formie kapsułek. Wspomaga redukcję tłuszczu.

79,00 zł
więcej
100% Whey Protein
100% Whey Protein
SCITEC

Odżywka na bazie białka serwatkowego, cechująca się bardzo dobrym profilem aminokwasowym i doskonałym smakiem.

85,00 zł
więcej
Whey C-6
Whey C-6
Hi-TEC

Odżywka wysokobiałkowa zawierająca 6 źródeł białka oraz dodatek witamin z grupy B. Wspomaga regenerację.

75,00 zł
więcej
Ultra Loss
Ultra Loss
BIOTECH USA

Wysokobiałkowy szejk o niskiej zawartości węglowodanów i tłuszczów. Stanowi idealny zamiennik posiłku.

49,00 zł
więcej
Iso Great Zero Sugar/Zero Fat
Iso Great Zero Sugar/Zero Fat Promocja
SCITEC

Odżywka białkowa na bazie izolatu serwatki proteinowej. Nie zawiera tłuszczy i węglowodanów.

279,00 zł 259,00 zł
więcej

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA)

Informacja

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) – posiadają co najmniej dwa podwójne wiązania w cząsteczce. Najczęściej wyróżnia się wśród nich dwie podgrupy: Omega 3 oraz 6. PUFA należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, organizm nie jest w stanie ich syntetyzować endogennie i musza być dostarczane do niego wraz z pożywieniem. Ich aktywność biologiczna w ustroju opiera się na byciu prekursorami dla różnorodnych eikozanoidów.

Głównym spektrum właściwości prozdrowotnych PUFA jest układ sercowo-naczyniowy. Są one skuteczną formą profilaktyki przed chorobami krążeniowymi. Ograniczają agregację płytek krwi, mogą obniżać ciśnienie oraz poziom triglicerydów.

Odpowiednia podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ma także kluczowe znaczenie dla zachowania sprawności mózgu. PUFA sprzyjają prawidłowemu rozwojowi układu nerwowego oraz jego funkcjonalności, korzystnie wpływając na funkcje poznawcze. Wskazuje się, że ich odpowiednio duża ilość w diecie może opóźniać procesy starzenia się.

Suplementację kwasami PUFA poleca się także osobom odchudzającym się, wspierają one bowiem kontrolę masy ciała. Ponadto, mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Niedobory wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie sprzyjają też osłabieniu odporności.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

D-alfa tokoferol

Informacja

D-alfa tokoferol - naturalna forma witaminy E wskazywana jako najbardziej optymalna do stosowania w suplementacji. Pozwala na efektywne uzupełnianie niedoborów tego niezwykle istotnego dla organizmu człowieka związku.

Witamina E jest niezwykle istotną substancją aktywną biologiczną obecną w wielu tkankach organizmu człowieka i niezbędną do jego prawidłowego funkcjonowania. Jej niedobory objawiać się mogą w osłabieniu zdolności kognitywnych, zaburzeniach widzenia, osłabieniu mięśniowym, bezpłodności. Bierze też udział w erytropoezie, przez co jej zbyt niska podaż może prowadzić do niedokrwistości.

Poza tym, witamina E pełni istotna rolę w organizmie człowieka jako przeciwutleniacz. Jest zdolna do obniżania ilości wolnych rodników, redukując negatywny stres oksydacyjny.

Podczas suplementacji d-alfa-tokoferolem należy pamiętać, że wraz z witaminą A, D i K należy on do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w związku z czym suplementy zawierające witaminę E należy przyjmować wraz z posiłkiem zawierającym tłuszcze.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Pikolinian chromu

Informacja

Pikolinian chromu jest kompleksem zawierającym chrom trójwartościowy i kwas pikolinowy, zapewniający większą przyswajalność ma właściwości chelatujące oraz działa przeciwzapalnie. Chrom trójwartościowy wchodzi w skład czynnika tolerancji glukozy (GTF), wspomagając działanie anaboliczne insuliny w procesie transportu kreatyny do komórek mięśniowych. Chrom znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, wraz z insuliną uczestniczy w metabolizmie glukozy w transporcie białka. Jest aktywatorem enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Pikolinian chromu jest stosowany przez osoby aktywne poza sportem i w suplementacji sportowej w charakterze spalaczy tłuszcz, wpływających na redukcję tkanki tłuszczowej, odchudzanie, a także jako związek ułatwiający wychwyt substancji odżywczych przez komórki mięśniowe oraz suplementów witaminowo-mineralizujących, dostępnych na www.muscle-zone.pl

CLA

Informacja

Sprzężony kwas linolowy CLA (kwas cis-9,trans-11-oktadekadienowy) – nienasycony kwas tłuszczowy z grupy Omega 6, będący izomerem kwasu linolowego. Źródłem pozyskiwania CLA są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (mięsie wołowym i wysokotłuszczowych produktach z mleka – m.in. maśle). Mimo niepełnych badań naukowych nad jego działaniem w organizmie ludzkim, przyjmuje się iż posiada działanie przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Przyśpiesza tempo przemian metabolicznych oraz zmniejsza aktywność enzymów trawiennych i znajduje zastosowanie w dietach odchudzających, pomagających kształtować sylwetkę. Suplementy zawierające CLA (lub monopreparat CLA) są wskazane dla osób o różnej aktywności fizycznej (od sportów wysiłkowych, aż po małą aktywność fizyczną) dla redukcji tkanki tłuszczowej i poprawy masy ciała.

Dawkowanie: 3–6 gramów na dobę w podzielonych dawkach podczas posiłków.

Kwas linolowy

Informacja

Kwas linolowy, nienasycony kwas tłuszczowy z grupy Omega 6, nie podlega syntezie wewnątrzustrojowej, jest dostarczany w pokarmach pochodzenia roślinnego (m.in. w ziarnach słonecznika, sezamie, soi, orzechach laskowych, pestkach winogron itd) oraz w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Bierze udział w procesie biosyntezy kwasu arachidonowego niezbędnego do wytwarzania prostaglandyn. W normalnej diecie przy użyciu podanych powyżej składników pożywienia jest wystarczający i nie wymaga wspomagania suplementacją. Rzadko stosowany w suplementach diety, najczęściej połączony z EPA, DHA i ALA; jest składnikiem suplementów zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) często we połączeniu z witaminą E chroniącą kwasy tłuszczowe przed utlenianiem. Wskazane jest spożycie kwasu linolowego w odpowiedniej proporcji do kwasów z grupy Omega 3 (w przedziałach 1 : 1 do 1 : 5). Jako składnik błon komórkowych odpowiada za stan skóry, wypadanie włosów, gojenie się zadrapań i małych ran. Badania potwierdzają jego wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie:  w dawkowaniu najważniejsze jest zachowanie proporcji między kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6,. Ilość przy zachowaniu proporcji nie odgrywa większego znaczenia

Guarana

Informacja

Guarana (Paulinia cupana) jest rośliną z rodziny mydleńcowatych, której nasiona zawierają alkaloid purynowy (kofeinę), działającą stymulująco na organizm sportowca. Zawartość kofeiny w nasionach guarany waha się między 4 a 8 %. Sproszkowane nasiona stanowią surowiec suplementów. Dzięki powolnemu uwalnianiu kofeiny w przewodzie pokarmowym człowieka pobudzenie następuje dłużej i jest mniej gwałtowne, niż przy spożyciu mocnej kawy czy naparów z kofeiny. Wyciągi z guarany wspomagają organizm sportowca , zwiększają jego zdolność wysiłkową i wytrzymałość (szczególnie tlenową). Guarana jest równocześnie składnikiem spalaczy tłuszczów. Często występuje w połączeniu z ekstraktami różnych roślin (np. zielonej herbaty, pieprzu Cayenne, substancjami ziołowymi i syntetycznymi). Poza naparami guarana jest dostępna w postaci jednoskładnikowych proszków rozpuszczalnych w wodzie, kapsułek, a także butelkowanych napoi i koncentratów.

Dawkowanie: W przeliczeniu na kofeinę 100–300 mg na porcję, w zależności od potrzeb.

Ekstrakt z liści zielonej herbaty

Informacja

Ekstrakt z zielonej herbaty jest koncentratem zawierającym związki biologicznie aktywne: polifenole (m.in. katechinę, w postaci EGCG – galusan epigalokatechiny), wykazujące właściwości antyoksydacyjne oraz niewielki potencjał termogeniczny, modyfikujący działanie metabolity testosteronu DTH. Ekstrakt z zielonej herbaty jest składnikiem wielu suplementów diety sportowej, zawierającej spalacze tłuszczu, działających prozdrowotnie i witaminizująco; jak i dla osób o niewielkiej aktywności fizycznej jako przeciwutleniacz i środek odchudzający. Dostępny zarówno w postaci monopreparatów, gotowych napoi, a przede wszystkim ekstraktu w sprzedaży.

Dawkowanie: 200–500 mg na dobę (zależnie od zawartości innych bioskładników aktywnych).

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ
Premiera w Muscle-Zone!
APOLLO'S HEGEMONY
Synephrine HCL
59,00 zł
APOLLO'S HEGEMONY
CDP Choline
109,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2018 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>