Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł409,00 zł614,00 zł818,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Cogni Keto Cogni Keto

Sparta Nutrition Cogni Keto to suplement diety zawierający egzogenne związki ketonowe w postaci β-hydroksymaślanu wapnia, sodu i magnezu, będące idealnym wsparciem diety ketogenicznej oraz związki wspomagające funkcje kognitywne, pamięć i koncentrację. Produkt ma atrakcyjny, cytrynowy smak i występuje w postaci proszku, co umożliwia łatwe stosowanie. 

β-hydroksymaślan (BHB) to substancja powstająca z acetylo-CoA w stanach niskiego poziomu glukozy i insuliny. BHB zostaje następnie utleniony do innego związku należącego do ciał ketonowych – acetooctanu. Acetooctan stanowi źródło energii dla mięśnia sercowego i mięśni szkieletowych, a po przejściu tzw. ketoadaptacji, może być wykorzystywany też przez mózg. 

β-hydroksymaślan wpływa na ekspresję BDNF.  BDNF, czyli neurotroficzny czynnik pochodzenia mózgowego, to białko należące do czynników wzrostów nerwów, wydzielanych przez neurony. Czynnik ten jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania neuronów cholinergicznych i dopaminergicznych, neuronów siatkówki oraz neuronów motorycznych i czuciowych w obwodowym układzie nerwowym. Niektórzy badacze twierdzą, że istnieje związek między niskim poziomem BDNF a rozwojem pewnych chorób układu nerwowego, m.in. choroby Parkinsona, u podstaw której leżą zaburzenia równowagi między przekaźnictwem cholinergicznym i dopaminergicznym. 

β-hydroksymaślan ma właściwości przeciwzapalne. Wykazano, że może hamować tzw. inflamasom NLRP3 – białkowy kompleks o aktywności prozapalnej. BHB wpływa też na zwiększenie poziomu niektórych enzymów antyoksydacyjnych, przyczyniając się do obniżenia stresu oksydacyjnego. 

Okres adaptacji do ketozy wymaga odpowiedniej podaży minerałów – magnezu, wapnia, potasu i sodu. Ze względu na nasiloną utratę wody i minerałów podczas diety ketogenicznej, należy zadbać o ich uzupełnianie. Niedobór wody i minerałów może objawiać się obniżeniem energii i osłabieniem, co może być pomylone z niedoborem węglowodanów. 

Olej MCT (Medium Chain Triglicerides) zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są łatwo i szybko wchłaniane przez organizm. Do MCT zaliczane są m.in. kwas laurynowy, kwas kaprylowy, kwas kaprynowy, kwas palmitynowy i kwas linolowy. MCT nie wymagają żółci ani enzymów do procesów trawienia, co odróżnia je od innych kwasów tłuszczowych. MCT stanowią szybkie i stabilne źródło energii, szczególnie dla osób aktywnych fizycznie – średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe „chronią” zapasy glikogenu. Ponadto MCT wykazują aktywność termogeniczną. 

Alpha GPC (alfosceran choliny) to doskonałe źródło choliny – prekursora acetylocholiny i budujących błony komórkowe fosfolipidów. W lecznictwie alpha GPC jest stosowany jako środek nootropowy w chorobach otępiennych oraz środek poprawiający czynność OUN. Alpha GPC ułatwia włączanie fosfolipidów (fosfatydylocholiny i sfingomieliny) do błon komórkowych komórek nerwowych, wpływając na ich regenerację, poprawę pamięci i czynności poznawczych. W badaniach na zwierzętach wykazano zdolność alpha GPC do przenikania do mózgu.

Kofeina jest alkaloidem purynowym o właściwościach pobudzających na ośrodkowy układ nerwowy. Na działanie kofeiny składa się kilka złożonych mechanizmów, a jednym z nich jest hamowanie fosfodiesterazy (PDE) i antagonizm receptorów adenozynowych. Hamowanie PDE powoduje zwiększenie stężenia cAMP, co powoduje przyspieszenie metabolizmu poprzez nasilenie procesów glikogenolizy i lipolizy. Blokada receptorów adenozynowych powoduje zniesienie senności i zmęczenia. 

Soplówka jeżowata (Lion’s Mane) to gatunek grzyba posiadający wieloletnią tradycję w medycynie wschodniej. Może wpływać na zwiększenie wytwarzania NGF (czynnik wzrostu nerwów), wspierając regenerację neuronów i poprawę funkcjonowania układu nerwowego. Istnieją badania mówiące o prokognitywnym działaniu soplówki. Oprócz tego, wykazuje właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, wspomagając redukcję stresu oksydacyjnego. 

Różeniec górski (Rhodiola rosea) to roślina o udowodnionych właściwościach adaptogennych, szeroko stosowana w tradycyjnym lecznictwie. Zwiększa odporność fizyczną i psychiczną organizmu oraz obniża poziom stresu. Istnieje kilka publikacji, w których udowodniono przeciwdepresyjne działanie różeńca. Zarówno wyciąg, jak i izolowany składnik wyciągu – salidrozyd, wpływają na neurotransmisję, której zaburzenia odgrywają istotną rolę w rozwoju depresji. Różeniec górski jest pomocny w trudnościach z uczeniem się, przy nadmiarze stresu oraz wyczerpaniu fizycznym i psychicznym.

L-Teanina jest aminokwasem obecnym w zielonej herbacie. W badaniach na zwierzętach wykazano nootropowe właściwości L-teaniny. Wpływa na poprawę procesów zapamiętywania i uczenia się. W badaniach na ludziach wykazano, że wskutek przyjmowania L-teaniny następowała zwiększona amplituda fal mózgowych alfa, co przekładało się na efekt uspokojenia i odprężenia z jednoczesną „ostrością” umysłu. L-teanina może być więc dobrym wyborem w sytuacjach stresujących, wymagających zachowania wysokiej koncentracji. 

Hupercynato alkaloid występujący w roślinie Huperzia serrata. Związek jest odwracalnym i selektywnym inhibitorem acetylocholinoesterazy, zdolnym do przenikania przez barierę krew-mózg. Zahamowanie rozkładu acetylocholiny wpływa na poprawę przewodnictwa nerwowego, procesów pamięciowych i kojarzeniowych. Hupercyna A wykazuje też właściwości neuroprotekcyjne, dzięki zdolności do obniżania poziomu ekscytotoksycznego glutaminianu oraz hamowaniu indukowanej β-amyloidem apoptozy (programowanej śmierci) komórek nerwowych poprzez inhibicję tworzenia się reaktywnych form tlenu i formacji kazpazy 3. 

Podsumowując, Sparta Nutrition Cogni Keto to efektywne wsparcie funkcji kognitywnych, pamięci i koncentracji, szczególnie w diecie ketogenicznej. Preparat wykazuje działanie zwiększające poziom energii, a jednocześnie uspokajające i adaptogenne. Produkt polecany jest szczególnie w okresach wytężonej pracy fizycznej i umysłowej. 

 
 
OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Cogni Keto Cogni Keto 360g
Sparta Nutrition
209,00 zł

Cogni Keto 360g

ilość: 360g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
209,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 204,82 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Wsparcie funkcjonowania układu nerwowego
  • Działanie adaptogenne i immunostymulujące
  • Źródło egzogennych związków ketonowych
  • Wspomaga utrzymanie stanu ketozy
  • Zawiera najlepsze źródło choliny
  • Wsparcie pracy mitochondriów
  • Poprawa funkcji kognitywnych
  • Wzrost poziomu acetylocholiny
  • Właściwości neuroprotekcyjne
  • Zwiększona produktywność
  • Wzrost poziomu energii
  • Słodzony stewią

Sparta Nutrition Cogni Keto to suplement diety zawierający egzogenne związki ketonowe w postaci β-hydroksymaślanu wapnia, sodu i magnezu, będące idealnym wsparciem diety ketogenicznej oraz związki wspomagające funkcje kognitywne, pamięć i koncentrację. Produkt ma atrakcyjny, cytrynowy smak i występuje w postaci proszku, co umożliwia łatwe stosowanie. 

β-hydroksymaślan (BHB) to substancja powstająca z acetylo-CoA w stanach niskiego poziomu glukozy i insuliny. BHB zostaje następnie utleniony do innego związku należącego do ciał ketonowych – acetooctanu. Acetooctan stanowi źródło energii dla mięśnia sercowego i mięśni szkieletowych, a po przejściu tzw. ketoadaptacji, może być wykorzystywany też przez mózg. 

β-hydroksymaślan wpływa na ekspresję BDNF.  BDNF, czyli neurotroficzny czynnik pochodzenia mózgowego, to białko należące do czynników wzrostów nerwów, wydzielanych przez neurony. Czynnik ten jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania neuronów cholinergicznych i dopaminergicznych, neuronów siatkówki oraz neuronów motorycznych i czuciowych w obwodowym układzie nerwowym. Niektórzy badacze twierdzą, że istnieje związek między niskim poziomem BDNF a rozwojem pewnych chorób układu nerwowego, m.in. choroby Parkinsona, u podstaw której leżą zaburzenia równowagi między przekaźnictwem cholinergicznym i dopaminergicznym. 

β-hydroksymaślan ma właściwości przeciwzapalne. Wykazano, że może hamować tzw. inflamasom NLRP3 – białkowy kompleks o aktywności prozapalnej. BHB wpływa też na zwiększenie poziomu niektórych enzymów antyoksydacyjnych, przyczyniając się do obniżenia stresu oksydacyjnego. 

Okres adaptacji do ketozy wymaga odpowiedniej podaży minerałów – magnezu, wapnia, potasu i sodu. Ze względu na nasiloną utratę wody i minerałów podczas diety ketogenicznej, należy zadbać o ich uzupełnianie. Niedobór wody i minerałów może objawiać się obniżeniem energii i osłabieniem, co może być pomylone z niedoborem węglowodanów. 

Olej MCT (Medium Chain Triglicerides) zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są łatwo i szybko wchłaniane przez organizm. Do MCT zaliczane są m.in. kwas laurynowy, kwas kaprylowy, kwas kaprynowy, kwas palmitynowy i kwas linolowy. MCT nie wymagają żółci ani enzymów do procesów trawienia, co odróżnia je od innych kwasów tłuszczowych. MCT stanowią szybkie i stabilne źródło energii, szczególnie dla osób aktywnych fizycznie – średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe „chronią” zapasy glikogenu. Ponadto MCT wykazują aktywność termogeniczną. 

Alpha GPC (alfosceran choliny) to doskonałe źródło choliny – prekursora acetylocholiny i budujących błony komórkowe fosfolipidów. W lecznictwie alpha GPC jest stosowany jako środek nootropowy w chorobach otępiennych oraz środek poprawiający czynność OUN. Alpha GPC ułatwia włączanie fosfolipidów (fosfatydylocholiny i sfingomieliny) do błon komórkowych komórek nerwowych, wpływając na ich regenerację, poprawę pamięci i czynności poznawczych. W badaniach na zwierzętach wykazano zdolność alpha GPC do przenikania do mózgu.

Kofeina jest alkaloidem purynowym o właściwościach pobudzających na ośrodkowy układ nerwowy. Na działanie kofeiny składa się kilka złożonych mechanizmów, a jednym z nich jest hamowanie fosfodiesterazy (PDE) i antagonizm receptorów adenozynowych. Hamowanie PDE powoduje zwiększenie stężenia cAMP, co powoduje przyspieszenie metabolizmu poprzez nasilenie procesów glikogenolizy i lipolizy. Blokada receptorów adenozynowych powoduje zniesienie senności i zmęczenia. 

Soplówka jeżowata (Lion’s Mane) to gatunek grzyba posiadający wieloletnią tradycję w medycynie wschodniej. Może wpływać na zwiększenie wytwarzania NGF (czynnik wzrostu nerwów), wspierając regenerację neuronów i poprawę funkcjonowania układu nerwowego. Istnieją badania mówiące o prokognitywnym działaniu soplówki. Oprócz tego, wykazuje właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, wspomagając redukcję stresu oksydacyjnego. 

Różeniec górski (Rhodiola rosea) to roślina o udowodnionych właściwościach adaptogennych, szeroko stosowana w tradycyjnym lecznictwie. Zwiększa odporność fizyczną i psychiczną organizmu oraz obniża poziom stresu. Istnieje kilka publikacji, w których udowodniono przeciwdepresyjne działanie różeńca. Zarówno wyciąg, jak i izolowany składnik wyciągu – salidrozyd, wpływają na neurotransmisję, której zaburzenia odgrywają istotną rolę w rozwoju depresji. Różeniec górski jest pomocny w trudnościach z uczeniem się, przy nadmiarze stresu oraz wyczerpaniu fizycznym i psychicznym.

L-Teanina jest aminokwasem obecnym w zielonej herbacie. W badaniach na zwierzętach wykazano nootropowe właściwości L-teaniny. Wpływa na poprawę procesów zapamiętywania i uczenia się. W badaniach na ludziach wykazano, że wskutek przyjmowania L-teaniny następowała zwiększona amplituda fal mózgowych alfa, co przekładało się na efekt uspokojenia i odprężenia z jednoczesną „ostrością” umysłu. L-teanina może być więc dobrym wyborem w sytuacjach stresujących, wymagających zachowania wysokiej koncentracji. 

Hupercynato alkaloid występujący w roślinie Huperzia serrata. Związek jest odwracalnym i selektywnym inhibitorem acetylocholinoesterazy, zdolnym do przenikania przez barierę krew-mózg. Zahamowanie rozkładu acetylocholiny wpływa na poprawę przewodnictwa nerwowego, procesów pamięciowych i kojarzeniowych. Hupercyna A wykazuje też właściwości neuroprotekcyjne, dzięki zdolności do obniżania poziomu ekscytotoksycznego glutaminianu oraz hamowaniu indukowanej β-amyloidem apoptozy (programowanej śmierci) komórek nerwowych poprzez inhibicję tworzenia się reaktywnych form tlenu i formacji kazpazy 3. 

Podsumowując, Sparta Nutrition Cogni Keto to efektywne wsparcie funkcji kognitywnych, pamięci i koncentracji, szczególnie w diecie ketogenicznej. Preparat wykazuje działanie zwiększające poziom energii, a jednocześnie uspokajające i adaptogenne. Produkt polecany jest szczególnie w okresach wytężonej pracy fizycznej i umysłowej. 

 
 
Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 360 gPorcja jednorazowa: 1 miarka / 2 miarki (8/16 g)Ilość porcji w opakowaniu: 40/20
w porcji (16 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna13 kCal
Kalorie z tłuszczu9 kCal
Tłuszcz ogółem1 g2%
Tłuszcz nasycony1 g5%
Węglowodany ogółem1 g
Wapń720 mg72%
Magnez225 mg59%
Sód510 mg23%
Beta-hydroksymaślan wapnia4500 mg*
Beta-hydroksymaślan sodu3000 mg*
Beta-hydroksymaślan magnezu2500 mg*
Sproszkowany olej MCT (standaryzowany na zawartość 50% kwasu kaprylowego)2000 mg*
Alpha-GPC (alfosceran choliny) 50%1200 mg *
Kofeina bezwodna125 mg*
Ekstrakt soplówki jeżowatej (Lion's Mane) 10:1100 mg*
Różeniec górski (Rhodiola rosea) (standaryzowany na zawatość 3% rozawiny i 1% salidrozydu)100 mg*
L-teanina75 mg*
Hupercyna A 1%1 mg*

Pozostałe składniki

Kwas cytrynowy, ditlenek krzemu, wapń i ekstrakt stewii. 

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Scitec
209,00 zł
(3)

Odżywka białkowa na bazie izolatu białka serwatki o niskiej zawartości tłuszczy oraz węglowodanów.

Kupuję
Life Extension
59,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Olimp
69,00 zł

Najwyższej jakości kazeina micelarna, cechująca się powolnym uwalnianiem aminokwasów do ustroju.

Kupuję
Trec
209,00 zł
(1)

Odżywka białkowa na bazie białek serwatkowych CFM. Bez zawartości tłuszczy oraz laktozy.

Kupuję
Biotech Usa
219,00 zł
(5)

Odżywka białkowa na bazie izolatu serwatki proteinowej. Niska zawartość tłuszczy i węglowodanów.

Kupuję
Controlled Labs
139,00 zł
(4)

Kompleks witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

BHB (beta-hydroksymaślan)

Informacja

BHB (beta-hydroksymaślan) to naturalnie występująca w organizmie substancja, syntezowana głównie w przypadku: dużego deficytu kalorycznego, postu, znacznego ograniczenia podaży węglowodanów, intensywnych treningów oraz oczywiście właściwie przeprowadzonej diety ketogenicznej.

BHB posiada wiele ciekawych zastosowań, głównie w aspekcie treningowym oraz kognitywnym, stąd suplementacja BHB zalecana jest zarówno osobom aktywnym fizycznie (w szczególności w okresie okołotreningowym), jak i pracującym umysłowo.

BHB zwiększa jasność umysłu i umożliwia uzyskanie pełnego skupienia, wpływa na poprawę samopoczucia, zwiększa pokłady energii i opóźnia uczucie zmęczenia. Efekty te wynikają m.in. z jego przeciwzapalnego i neuroprotekcyjnego działania.

Suplementacja egzogennego BHB (dostępnego postaci łatwo przyswajalnych soli mineralnych wapnia, magnezu, sodu oraz potasu) może być szczególnym wsparciem dla osób będących na diecie ketogenicznej, a także może łagodzić objawy keto-adaptacji i przyspieszyć jej proces. Może również umożliwić zwiększenie dziennego limitu węglowodanów.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT)

Informacja

MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe), to grupa kwasów tłuszczowych o tzw. średniej długości łańcucha węglowego, zawierające 6 – 12 atomów węgla. Do MCT zaliczają się kwasy: kapronowy (zawierający 6 atomów węgla – C6), heptanowy, (C7), kaprylowy (C8), pelargonowy (C9), kaprynowy (C10) i laurynowy (C12). W odróżnieniu od kwasów długołańcuchowych trawione przez lipazę trzustkową i wchłaniane przez żyłę wrotną do wątroby, transportowane w postaci chylomikronów, ograniczających ryzyko miażdżycy. Naturalnym źródłem MCT jest tłuszcz kokosowy, w mniejszym stopniu tłuszcz mleczny. Dzięki właściwościom ułatwiającym trawienie stanowią szybkie, odnawialne źródło energii (wykazują potencjał termogenny). Potencjał antybakteryjny pozwala na stosowanie w leczeniu klinicznym (m.in. chorób wątroby, niedożywienia, zaburzeń procesów metabolicznych). Zalecane są w suplementacji sportowej różnych dyscyplin sportowych w programach redukcji masy ciała i budowania masy mięśniowej, jako uzupełnienie kaloryczne diety oraz element wspomagania zdolności wysiłkowych i odnowy biologicznej po wysiłku. Dostępne na www.muscle-zone.pl

Alfa-GPC

Informacja

Alfa-GPC (L-Alpha Glucerylphosphorylcholine, alfaglicerylofosfocholina) występuje naturalnie w mózgu i mleku. Jest to związek chemiczny (pochodna choliny i jej zaopatrzeniowiec w organizmie) dostarczający prekursora do syntezy acetylocholiny będącej neuroprzekaźnikiem. Prawdopodobnie ma wpływ na wydzielanie się hormonu wzrostu pozwalający na intensyfikację regeneracji tkanek i poprawiający ogólną kondycję i kształtowanie prawidłowej budowy ciała.

W medycynie stosowana w leczeniu neurologicznym (stresach, depresji). W suplementacji sportowej rzadko stosowana. Wchodzi w skład preparatów wspomagających nocny proces odnowy.

Cholina

Informacja

Cholina należy do grupy witamin B rozpuszczalnych w cieczach. Jest organiczną zasadą azotową zawierającą lecytynę i acetylocholinę. Wspólnie z inozytolem bierze udział w metabolizmie tłuszczów i przemianach cholesterolu zapobiegając się jego osadzaniu na ścianach tętnic oraz złogów w pęcherzyku żółciowym. Dzięki przenikaniu do mózgu zawarta w niej lecytyna usprawnia jego działanie i poprawia pamięć. Stosowana w leczeniu chorób wieku starczego (Alzheimera). Występuje w produktach roślinnych: drożdżach, kiełkach pszenicy, lecytynie, warzywach zielonolistnych i żółtka jaj.

Kofeina

Informacja

Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.

Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.

Różeniec górski

Informacja

Różeniec górski (Rhodiola rosea) - ze względu na stosowanie w medycynie Wschodu jego korzenia, nosi również nazwę Złoty korzeń. Stosowanie preparatu poprawia wydolność psychofizyczną, zmniejsza zmęczenie, poprawia nastrój, łagodzi stres i depresję. Zawiera wiele składników aktywnych biologicznie, takich jak: flawonoidy, polifenole, proantycyjanidy i taniny.  W suplementacji sportowej stosowane są wyciągi ze złotego korzenia w okresie intensywnych treningu, w celu poprawy odporności na przeciążenia, w przypadkach obciążenia stresowego na poprawę samopoczucia i przyspieszenia regeneracji potreningowej. Korzeń rożeńca górskiego dostępny jest w postaci monopreparatów oraz jest składnikiem suplementów o wszechstronnym działaniu. W badaniach klinicznych podawany podczas leczenia umiarkowanej depresji podawano chorym dawkę 380-680mg/24h, bez skutków ubocznych.

Dawkowanie: W suplementacji sportowej 200 mg ekstraktu podawane w dwóch dawkach (rano i po południu).

L-teanina

Informacja

L-teanina jest aminokwasem niebudującym białek, występującym w postaci naturalnej w wysuszonych liściach zielonej herbaty (green tea), wchłanianym z przewodu pokarmowego, pokonującym z łatwością barierę krew-mózg, wpływając na układ nerwowy oraz relacje między neuroprzekaźnikami (tj. dopaminą, setononiną, kwasem gamma aminomasłowym), o działaniu relaksującym i zwiększającym zdolności wysiłkowe psychiczne (koncentrację, zapamiętywanie, czujność). Zalecana do stosowania dla osób obciążonym znacznym wysiłkiem fizycznym i fizycznym, oprócz sportowców trenujących dyscypliny wymagające koncentracji i zapamiętywania, również studentom w okresie przed egzaminami. Dostępna w postaci monopreparatów i wieloskładnikowych preparatów o działaniu relaksującym, zapobiegającym stresom powysiłkowym.

Dawkowanie: Zwyczajowo stosowane w suplementacji 50-200mg na dobę

Hupercyna A

Informacja

Hupercyna A (huperzine A) - alkaloid pochodzenia roślinnego posiadający zdolność przenikania bariery krew-mózg , będący katalizatorem ujemnym rozkładu acetylocholiny, usprawniającym przewodnictwo nerwowe i mającym znaczący wpływ na koncentrację, kojarzenie i zapamiętywanie. Pomaga łagodzić skutki stresu tlenowego, zapobiega depresjom oraz wykazuje właściwości neuroprotekcyjne poprawiające samopoczucie. W suplementacji sportowej zalecana w okresie przedtreningowym, przedwysiłkowym oraz w trakcie trwania wysiłku, w celu poprawy koncentracji jako składnik zaawansowanych stacków kreatynowych, no-boosterów oraz w postaci preparatów ziołowych poprawiających nastrój.

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027