Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:213,00 zł425,00 zł638,00 zł850,00 zł1 063,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-32,00 zł-43,00 zł-54,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Basic Prenatal Basic Prenatal

Thorne Research Basic Prenatal jest złożonym preparatem witaminowo-mineralnym, przeznaczonym dla kobiet w okresie ciąży i laktacji, dostarczającym niezbędnych składników dla zdrowia matki i prawidłowego rozwoju płodu. Zawiera składniki o jednoznacznym, potwierdzonym pozytywnym wpływie na organizm matki i dziecka – witaminę D3, żelazo, jod oraz aktywną postać kwasu foliowego – 5MTHF oraz dodatkowe witaminy, mikro- i makroelementy, wspierające prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Ciąża i laktacja są stanem zwiększonego zapotrzebowania organizmu kobiety na składniki budulcowe, witaminy i składniki mineralne. Podwyższone stężenie progesteronu u kobiet ciężarnych ogranicza biodostępność substancji odżywczych, a rozwijający się płód dodatkowo zwiększa zapotrzebowanie organizmu matki na te związki. Zatem prawidłowa podaż witamin, mikro- i makroelementów jest niezbędna w okresie przedkoncepcyjnym, w czasie ciąży oraz do końca okresu laktacji.

Metylowany kwas foliowy to aktywna, bezpieczna postać kwasu foliowego. Foliany dostarczają reszt jednowęglowych, niezbędnych do syntezy kwasów nukleinowych i białek. Katalizują procesy krwiotworzenia, uczestniczą w powstawaniu osłonki mielinowej i przede wszystkim chronią płód przed rozwojem wrodzonych wad ośrodkowego układu nerwowego (cewy nerwowej). Suplementacja jest zalecana w okresie przedkoncepcyjnym, aż do zakończenia ciąży. Zapotrzebowanie na foliany w czasie ciąży i karmienia piersią znacznie wzrasta.

5-metylotetrahydrofolian to aktywna, bezpośrednio włączana do metabolizmu folianów, postać kwasu foliowego. Szacuje się, że aż 30-40% populacji europejskiej posiada mutację genu MTHFR. Taki blok enzymatyczny powoduje obniżenie przekształcania kwasu foliowego do aktywnej formy metylowanej, skutkując jego kumulacją w organizmie. Coraz więcej danych wskazuje na szkodliwe działanie niezmetabolizowanego kwasu foliowego w organizmie. Kumulacja może prowadzić m.in. do neurodegeneracji, problemów z donoszeniem ciąży i rozwoju wad u płodów.

Witamina D3 to związek o budowie steroidowej, powstający ze znajdującej się w naskórku i skórze właściwej prowitaminy D3 (7-dehydrocholesterolu) pod wpływem promieniowania UV-B. Stosowanie kremów z filtrami UV, zanieczyszczenie powietrza, brak przebywania na słońcu oraz procesy starzenia się skóry, znacznie ograniczają przezskórną syntezę witaminy D3, powodując jej niedobór. Witamina D3 reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową organizmu, warunkując optymalną gęstość mineralną kości oraz zapobiegając osteopenii i osteoporozie. Ma właściwości immunomodulacyjne, gdyż aktywuje geny kodujące białka o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym.

Odpowiednia suplementacja witaminy D3 zmniejsza ryzyko wystąpienia bakteryjnego zapalenia pochwy, które jest powiązane z licznymi powikłaniami ciąży. Kobiety w ciąży i karmiące piersią są szczególnie narażone na zwiększoną utratę wapnia z kości, dlatego przyjmowanie witaminy D3 jest zalecane i uzasadnione.

Żelazo jest powszechnym niedoborowym mikroelementem u kobiet ciężarnych. Niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza u kobiet ciężarnych może skutkować przedwczesnym porodem, a w okresie karmienia piersią – zwiększać ryzyko anemii u dziecka i wpływać negatywnie na jego rozwój psychomotoryczny. Kobiety ciężarne i karmiące znajdują się w grupie zagrożenia anemią z niedoboru żelaza. Optymalny metabolizm żelaza zależy m.in. od obecnego w preparacie magnezu i witaminy B6.

Jod, ze względu na wzrost aktywności enzymów dejodynaz, zapotrzebowanie płodu, i uwalnianie jodu do mleka matki, powinien być przyjmowany przez kobiety ciężarne i karmiące piersią w większej ilości. Niedobory jodu przyczyniają się do powstawania wola tarczycowego, zwiększają ryzyko zaburzeń układu nerwowego i nieprawidłowej mielinizacji u noworodków, niedoczynności tarczycy u płodu, a nawet poronienia. Ilość jodu w mleku matki zależy od puli zapasowej tego pierwiastka w tarczycy oraz jego podaży z dietą i suplementacją. Prawidłowe funkcjonowanie tarczycy dodatkowo wspierają obecne w preparacie selen, cynk oraz witaminy z grupy B.

Podsumowując, Thorne Research Basic Prenatal to suplement diety pozwalający na pokrycie zapotrzebowania na składniki niezbędne w okresie ciąży i karmienia piersią. Preparat jest polecany kobietom planującym ciążę, podczas ciąży i laktacji, w celu optymalnego rozwoju dziecka i zdrowia matki.

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Basic Prenatal Basic Prenatal 90 kaps.
Thorne Research
179,00 zł

Basic Prenatal 90 kaps.

ilość: 90 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
zmień
Dostępność:
średnia ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-12
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
179,00 złz VAT
5,97 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 175,42 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Wysoko biodostępne minerały w postaci chelatów TRAACS®
  • Aktywna, metylowana postać kwasu foliowego i kobalaminy
  • Dla kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących
  • Kompleks niezbędnych witamin i minerałów
  • Wspiera prawidłowy rozwój dziecka
  • Optymalna mineralizacja kości
  • Prewencja chorób wrodzonych
  • Wzmocnienie odporności

Thorne Research Basic Prenatal jest złożonym preparatem witaminowo-mineralnym, przeznaczonym dla kobiet w okresie ciąży i laktacji, dostarczającym niezbędnych składników dla zdrowia matki i prawidłowego rozwoju płodu. Zawiera składniki o jednoznacznym, potwierdzonym pozytywnym wpływie na organizm matki i dziecka – witaminę D3, żelazo, jod oraz aktywną postać kwasu foliowego – 5MTHF oraz dodatkowe witaminy, mikro- i makroelementy, wspierające prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Ciąża i laktacja są stanem zwiększonego zapotrzebowania organizmu kobiety na składniki budulcowe, witaminy i składniki mineralne. Podwyższone stężenie progesteronu u kobiet ciężarnych ogranicza biodostępność substancji odżywczych, a rozwijający się płód dodatkowo zwiększa zapotrzebowanie organizmu matki na te związki. Zatem prawidłowa podaż witamin, mikro- i makroelementów jest niezbędna w okresie przedkoncepcyjnym, w czasie ciąży oraz do końca okresu laktacji.

Metylowany kwas foliowy to aktywna, bezpieczna postać kwasu foliowego. Foliany dostarczają reszt jednowęglowych, niezbędnych do syntezy kwasów nukleinowych i białek. Katalizują procesy krwiotworzenia, uczestniczą w powstawaniu osłonki mielinowej i przede wszystkim chronią płód przed rozwojem wrodzonych wad ośrodkowego układu nerwowego (cewy nerwowej). Suplementacja jest zalecana w okresie przedkoncepcyjnym, aż do zakończenia ciąży. Zapotrzebowanie na foliany w czasie ciąży i karmienia piersią znacznie wzrasta.

5-metylotetrahydrofolian to aktywna, bezpośrednio włączana do metabolizmu folianów, postać kwasu foliowego. Szacuje się, że aż 30-40% populacji europejskiej posiada mutację genu MTHFR. Taki blok enzymatyczny powoduje obniżenie przekształcania kwasu foliowego do aktywnej formy metylowanej, skutkując jego kumulacją w organizmie. Coraz więcej danych wskazuje na szkodliwe działanie niezmetabolizowanego kwasu foliowego w organizmie. Kumulacja może prowadzić m.in. do neurodegeneracji, problemów z donoszeniem ciąży i rozwoju wad u płodów.

Witamina D3 to związek o budowie steroidowej, powstający ze znajdującej się w naskórku i skórze właściwej prowitaminy D3 (7-dehydrocholesterolu) pod wpływem promieniowania UV-B. Stosowanie kremów z filtrami UV, zanieczyszczenie powietrza, brak przebywania na słońcu oraz procesy starzenia się skóry, znacznie ograniczają przezskórną syntezę witaminy D3, powodując jej niedobór. Witamina D3 reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową organizmu, warunkując optymalną gęstość mineralną kości oraz zapobiegając osteopenii i osteoporozie. Ma właściwości immunomodulacyjne, gdyż aktywuje geny kodujące białka o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym.

Odpowiednia suplementacja witaminy D3 zmniejsza ryzyko wystąpienia bakteryjnego zapalenia pochwy, które jest powiązane z licznymi powikłaniami ciąży. Kobiety w ciąży i karmiące piersią są szczególnie narażone na zwiększoną utratę wapnia z kości, dlatego przyjmowanie witaminy D3 jest zalecane i uzasadnione.

Żelazo jest powszechnym niedoborowym mikroelementem u kobiet ciężarnych. Niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza u kobiet ciężarnych może skutkować przedwczesnym porodem, a w okresie karmienia piersią – zwiększać ryzyko anemii u dziecka i wpływać negatywnie na jego rozwój psychomotoryczny. Kobiety ciężarne i karmiące znajdują się w grupie zagrożenia anemią z niedoboru żelaza. Optymalny metabolizm żelaza zależy m.in. od obecnego w preparacie magnezu i witaminy B6.

Jod, ze względu na wzrost aktywności enzymów dejodynaz, zapotrzebowanie płodu, i uwalnianie jodu do mleka matki, powinien być przyjmowany przez kobiety ciężarne i karmiące piersią w większej ilości. Niedobory jodu przyczyniają się do powstawania wola tarczycowego, zwiększają ryzyko zaburzeń układu nerwowego i nieprawidłowej mielinizacji u noworodków, niedoczynności tarczycy u płodu, a nawet poronienia. Ilość jodu w mleku matki zależy od puli zapasowej tego pierwiastka w tarczycy oraz jego podaży z dietą i suplementacją. Prawidłowe funkcjonowanie tarczycy dodatkowo wspierają obecne w preparacie selen, cynk oraz witaminy z grupy B.

Podsumowując, Thorne Research Basic Prenatal to suplement diety pozwalający na pokrycie zapotrzebowania na składniki niezbędne w okresie ciąży i karmienia piersią. Preparat jest polecany kobietom planującym ciążę, podczas ciąży i laktacji, w celu optymalnego rozwoju dziecka i zdrowia matki.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 90 kapsułekPorcja jednorazowa: 3 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (3 kapsułki)zawartość%ZDS
Witamina A (450 mcg z beta-karotenu i 600 mcg RAE w postaci palmitynianu)1,05 mg131%
Witamina C (kwas askorbinowy)150 mg187%
Witamina D3 (1000 IU)25 mcg500%
Witamina E (d-alfa tokoferyl)33.5 mg279%
Witamina K1100 mcg133%
Tiamina (Tiamina HCL)5 mg454%
Ryboflawina (5’-fosforan sodowy ryboflawiny)5 mg357%
Niacyna (Niacynamid)30 mg187%
Witamina B6 (5'-Fosforan pirydoksalu)12 mg857%
Folate (1mg jako L-5-Metylotetrahydrofolian z soli glukozaminowej kwasu L-5-Metylotetrahydrofoliowego)1,7 mg DFE850%
Witamina B12 (Metylokobalamina)200 mcg8000%
Biotyna50 mcg100%
Kwas pantotenowy (Pantotenian wapnia)18 mg300%
Wapń (90 mg jako cytrynian wapnia i 90 mg jako jabłczan wapnia)180 mg22,5%
Żelazo (FerroChel) Chelat biglicynowy żelaza)45 mg321%
Jod (Jodek potasu)150 mcg100%
Magnez (45 mg jako cytrynian magnezu 45 mg jako jabłczan magnezu)90 mg24%
Cynk (TRAACS® chelat biglicynowy cynku)25 mg250%
Selen (L-selenometionina)50 mcg91%
Miedź (TRAACS® chelat biglicynowy miedzi)2 mg200%
Mangan (TRAACS® chelat biglicynowy manganu)5 mg250%
Chrom (TRAACS® chelat nikotynian glicynian chromu)100 mcg250%
Molibden (TRAACS® chelat glicynianu molibdenu)50 mcg100%
Bor (boroorganiczny kompleks glicyny)1 mg-

Pozostałe składniki

Kapsułka hypromelozowa (z celulozy), celuloza mikrokrystaliczna, laurynian wapnia, ditlenek krzemu.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
  • Promocja
Resveratrol
Apollo's Hegemony
119,00 zł 99,00 zł
(1)

Naturalny resweratrol ze standaryzowanego ekstraktu z rdestowca ostrokończystego.

Kupuję
Now Foods
139,00 zł
(2)

Booster testosteronu na bazie Tongkat Ali, ZMA i buzdyganka ziemnego.

Kupuję
Mrm
55,00 zł

Suplement diety wspomagający produkcję hormonów steroidowych.

Kupuję
Now Foods
95,00 zł
(2)

Booster testosteronu na bazie Tongkat Ali, ZMA i buzdyganka ziemnego.

Kupuję
Medicaline
8,90 zł

Zestaw 3 szczepów probiotycznych, wzbogacony o prebiotyk i witaminę C. Wspiera naturalną mikroflorę jelitową.

Kupuję
Kirkman
199,00 zł

Pięć szczepów bakterii probiotycznych. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i odpornościowego.

Kupuję

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina K1

Informacja

Witamina K1 (fitomenadion lub filochinon) to forma witaminy K zawierająca 4 grupy izoprenoidowe (3 nasycone oraz 1 nienasyconą). Syntetyzowana jest w warunkach naturalnych wyłącznie w roślinach. Znajdziemy ją głównie w zielonych warzywach liściastych oraz niektórych olejach roślinnych; jej ilość w zielonych częściach roślin jest proporcjonalna do ilości zawartego w nich chlorofilu.

Organy odznaczające się wysoką koncentracją witaminy K to głównie wątroba (zawartość witaminy K1 ok. 10-krotnie przewyższa tutaj zawartość MK-7) i serce. Sugeruje się, że witamina K1 gromadzona jest także w tkance kostnej. Przypuszcza się, że ok. 90% wchłoniętego fitomenadionu zostaje poddane przekształceniu do MK-4, np. w przypadku niewystarczającej podaży menachinonów z diety.

Oprócz dobrze poznanej roli w produkcji czynników krzepnięcia krwi w organizmie, witamina K1 posiada także nieco szersze działanie – może stanowić jeden z elementów profilaktyki osteoporozy, miażdżycy, zaburzeń układu nerwowego, a także chorób nowotworowych.

W związku z powyższym, suplementacja witaminy K1 może okazać się bardzo pomocna, szczególnie w obszarze prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz metabolizmu kostnego.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cytrynian magnezu

Informacja

Cytrynian magnezu jest to sól magnezu i kwasu cytrynowego. Stanowi jedną z najlepiej przyswajalnych form magnezu, który pełni wiele istotnych funkcji w organizmie. Odpowiada między innymi za prawidłowe działanie układu nerwowego, immunologicznego, czy mięśniowego.

Magnez posiada działanie uspokajające poprzez zmniejszanie pobudliwości komórek nerwowych. Dzięki wprowadzeniu tego pierwiastka do diety, potencjalnie można zatem poprawić jakość snu, czy też zredukować poziom stresu.

Korzystny wpływ na układ krwionośny to kolejna z cech magnezu. Zapobiega on bowiem nadciśnieniu oraz odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych (tętnic), dzięki czemu może zapobiegać chorobom związanym z układem krwionośnym.

Magnez odgrywa również znaczącą rolę w procesie skurczu mięśnia, a więc wpływa na działanie całego układu mięśniowego. Bierze też udział w prawidłowej syntezie białka, procesie podziału komórek oraz w prawidłowym przebiegu metabolizmu energetycznego. Pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości oraz całościowej elektrolitowej równowagi w organizmie.

Jabłczan magnezu

Informacja

Jabłczan magnezu – dobrze absorbowana w organizmie człowieka postać magnezu, z której możemy uzyskać dodatkowe korzyści przez wzgląd na zawartość reszty kwasu jabłkowego. Jest ona angażowana w przemiany dążące do pozyskania energii w ustroju, przez co suplementacja jabłczanem może korzystnie wpływać na metabolizm energetyczny.

Kolejną zaletą jabłczanu magnezu wyróżniającą ją na tle innych, licznych form tego pierwiastka, jest jego zdolność do wiązania i neutralizacji toksycznych metali ciężkich. Może być dzięki temu antidotum na ich gromadzenie się w organizmie, wykazując w związku z tym działanie neuroprotekcyjne.

Dbanie o odpowiednią podaż magnezu ważne jest ze względu na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Jego niewystarczające ilości w diecie mogą powodować wzrost ciśnienia oraz zaburzenia rytmu pracy serca. Wskazuje się na korelację pomiędzy niedoborami magnezu a zwiększonym ryzykiem zawału serca. Ze względu na zdrowie układu krwionośnego istotny jest również korzystny wpływ magnezu na profil lipidowy.

Ponadto, magnez jest pierwiastkiem istotnym dla zachowania optymalnego metabolizmu cukrów. Korzyści z jego suplementacji odniosą również osoby borykające się z cukrzycą, wykazano bowiem, że może on ograniczać rozwój polineuropatii cukrzycowej.

Odpowiednia podaż magnezu jest ważna również ze względu na wytrzymałość tkanki kostnej w organizmie. Magnez należy do grupy pierwiastków budulcowych, wzmacniających strukturę kośćca.

Rozpatrując aktywność magnezu nie można też zapomnieć o jego korzystnym wpływie na funkcje układu nerwowego. Sprzyja prawidłowemu przewodnictwu nerwowemu oraz koordynacji neuromotorycznej.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

TRAACS

Informacja

TRAACS® pochodzi od słów „The Real Amino Acid Chelate System”. Nazwa ta została zastrzeżona przez firmę Albion® Human Nutrition – wiodącego producenta chelatów aminokwasowych minerałów. Odzwierciedla ona ultranowoczesną, chronioną licznymi patentami, metodę łączenia składników mineralnych z ligandami w organiczną, wysoce biodostępną i łatwo przyswajalną formę.

Chelaty aminokwasowe minerałów TRAACS® mają strukturę pierścieni i cechują się wyjątkowo niską masą cząsteczkową. Minerał jest uwięziony pomiędzy dwiema cząsteczkami aminokwasów i przyłączony do nich za pomocą wiązań kowalencyjnych. To zapewnia mu dużą stabilność chemiczną, odporność na działanie kwaśnego oraz zasadowego środowiska przewodu pokarmowego. Bez problemu trafia on do jelita cienkiego, gdzie zostaje wchłonięty.

Za minerałami sygnowanymi znakiem TRAACS® stoi uznany producent, setki badań naukowych, tysiące testów laboratoryjnych i ponad 70 patentów z dziedziny składników mineralnych. Są one zgodne z definicją NNFA (National Nutrition Foods Association) i mają przyznany numer rejestracyjny American Chemical Society (Amerykańskie Towarzystwo Chemiczne). Bez wątpienia są to jedne z najbezpieczniejszych i najlepiej wchłanianych związków mineralnych, jakie można spotkać w doustnych suplementach diety.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

L-selenometionina

Informacja

L-selenometionina jest selenoaminokwasem, organiczną formą selenu. Stanowi połączenie selenu z metioniną (ok. 40% selenu i 60% aminokwasu metioniny w cząsteczce), przy czym w L-metioninie cząsteczka siarki zastąpiona została przez selen.

Forma ta niezwykle skutecznie wchłania się z przewodu pokarmowego. Uważa się, że dostępność biologiczna selenu pochodzącego z L-selenometioniny jest nawet 1,5-2 razy większa niż z nieorganicznych form. Szacuje się, że jej biodostępność może przekraczać 90%. Ponadto, okres półtrwania L-selenometioniny jest dużo dłuższy niż okres półtrwania form nieorganicznych – wynosi aż 252 dni, co oznacza, że raz wchłonięty selen, ulega włączeniu do długoterminowej puli zasobów w organizmie.

Selen wchodzi w skład wielu kluczowych dla życia szlaków biochemicznych. Pomaga w ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym, przeciwdziała zmianom miażdżycowym, wspiera układ immunologiczny oraz funkcje mózgu, optymalizuje pracę tarczycy. Wykazano, że selen w postaci L-selenometioniny może m.in. redukować wydzielanie cytokin prozapalnych wśród pacjentek z Hashimoto.

Jako suplement diety, najczęstsze zastosowanie L-selenometiony obejmuje wsparcie pracy tarczycy, serca, układu immunologicznego oraz stabilizację poziomu cholesterolu.

Miedź

Informacja

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Molibden

Informacja

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Bor

Informacja

Bor - pierwiastek z grupy borowców, symbol B, la 5, zaliczany do grupy mikroelementów. W organizmie jest odpowiedzialny za syntezę kwasów nukleinowych, oraz zapobiega uwalnianiu się nadmiaru wapnia z kości. Jest aktywatorem enzymów w przemianach metabolicznych. Występuje w naturze w owocach cytrusowych (grapefruit, gorzka pomarańcza), roślinach strączkowych, winogronach, w słodzie piwnym. W suplementacji stosowany rzadko, przeważnie w preparatach witaminizujących i witamino-mineralizujących.

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia. Nadmiar boru działa toksycznie w organizmie.

Ostatnio na blogu

Suplementacja kwasem foliowym – cienka granica pomiędzy profilaktyką a kancerogenezą.

Suplementacja kwasem foliowym – cienka granica pomiędzy profilaktyką a kancerogenezą.

Foliany mają ogromne znaczenie biologiczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przede wszystkim dostarczają reszt jednowęglowych w procesach syntezy...

czytaj więcej
Trening siłowy a markery stanu zapalnego

Trening siłowy a markery stanu zapalnego

Wydaje się, że popularność treningu siłowego zdecydowanie rośnie w dzisiejszych czasach i to nie tylko wśród młodych mężczyzn pragnących zwiększyć...

czytaj więcej
Powrót do formy

Powrót do formy

Jak wrócić do formy po dłuższej przerwie? W momencie, gdy piszę ten artykuł wielu z Was zapewne zastanawia się jaką strategię treningową obrać po...

czytaj więcej
Suplementacja w depresji

Suplementacja w depresji

Ważnym elementem terapii przeciwdepresyjnej może okazać się odpowiednia suplementacja, ponieważ nie zawsze jesteśmy w stanie uzupełnić niezbędne...

czytaj więcej
Korzyści i zastosowania Lactobacillus Plantarum

Korzyści i zastosowania Lactobacillus Plantarum

Dla osób poszukujących lepszego funkcjonowania jelit i silniejszego układu odpornościowego, Lactobacillus plantarum jest często naturalnym wyborem. Dostępne...

czytaj więcej
Grzybek tybetański  – czym na prawdę jest i jakie są podstawy jego dobroczynnego działania?

Grzybek tybetański – czym na prawdę jest i jakie są podstawy jego dobroczynnego działania?

Nazwa brzmi dość tajemniczo, muszę Was jednak rozczarować. Grzybek tybetański, nie ma nic wspólnego z grzybami (oczywiście oprócz obecnych w swojej...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027