Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Organic Apple Cider Vinegar Organic Apple Cider Vinegar

Bragg Apple Cider Vinegar to najwyższej jakości produkt znanej z naturalnych produktów marki o nieocenionym działaniu prozdrowotnym. Może być przyjmowany na wiele sposobów, bezpośrednio lub jako dodatek do dań czy napojów.

Ocet jabłkowy jest produkowany w dwuetapowym procesie. W pierwszym z etapów miazga jabłkowa mieszana jest z pszenicą, która powoduje fermentację cukrów i powstanie alkoholu. Kolejno, do alkoholowego roztworu dodawane są bakteria, które inicjują przemianę alkoholu w kwas octowy będący głównym składnikiem aktywnym octu.

Ocet jabłkowy firmy Bragg dzięki temu, że jest organiczny i niefiltrowany, zawiera także tzw. „matkę” - mieszaninę białek, enzymów oraz wartościowych dla organizmu bakterii, które nadają substancji nieco mętny wygląd. Według niektórzych to właśnie „matka” odpowiedzialna jest za większość działań terapeutycznych octu jabłkowego.

Efekt przeciwbakteryjny
Ocet może być pomocny w walce z patogennymi mikroorganizmami. Tradycyjnie używany był w celu oczyszczania i dezynfekcji, leczenia grzybicy, wszawicy oraz zakażeń usznych. Już dwa tysiące lat temu Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny, stosował go do oczyszczania ran.

Ocet znalazł także zastosowanie jako substancja konserwująca żywność, a badania wykazały, że zapobiega on psuciu się pożywienia i wzrostowi bakterii takich jak E. coli. Dodatek octu jest naturalnym sposobem na wydłużenie przydatności do spożycia przetworów i dań.

Wspomaga w walce z cukrzycą
Jednym z najbardziej znaczących działań octu jest pozytywny wpływ na pacjentów cierpiących na cukrzycę typu 2. Choroba ta charakteryzuje się wysokim stężeniem glukowy we krwi spowodowanym insulinoopornością bądź zmniejszeniem wydzielania insuliny. Jednak wysoki poziom cukru może stanowić problem także u osób zdrowych - istnieje prawdopodobieństwo, że przyczynia się on do starzenia oraz wielu schorzeń przewlekłych.

Praktycznie każdy powinien dbać o utrzymywanie właściwego poziomu cukru we krwi. Najbardziej skutecznym sposobem jest adaptacja diety oraz unikanie cukru rafinowanego i sacharozy, ale pomocny może okazać się również dodatek octu jabłkowego do jedzenia.

Ocet okazał się bardzo skuteczny w kontroli stężenia glukozy oraz insuliny. Poprawia on wrażliwość na insulinę podczas posiłku bogatego w węglowodany o około 19-34%. Dwie łyżki octu jabłkowego przed snem mogą zmniejszyć poziom glukozy na czczo o 4%. Redukuje także poziom cukru aż o 34% po spożyciu 50 gram białego pieczywa. Z tych powodów ocet jabłkowy może znaleźć zastosowanie u cukrzyków oraz osób pragnących utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi ze względów profilaktycznych.

Ocet winny a odchudzanie
Co ciekawe i jednocześnie zaskakujące, ocet jest w stanie pomóc w utracie nadmiernej masy ciała. W kilku badaniach okazało się, że ocet może zwiększyć uczucie sytości, powodując zmniejszenie spożycia kalorii i utratę zbędnych kilogramów. Przykładowo, przyjmowany wraz z posiłkiem bogatym w węglowodany, będziesz czuł się bardziej syty, co może spowodować, że zjesz o 200-275 kalorii mniej w ciągu dnia.

Eksperyment przeprowadzony z udziałem 175 otyłych osób udowodnił, że codzienne spożycie octu jabłkowego prowadziło do zmniejszenia poziomu tkanki tłuszczowej na brzuchu oraz redukcji wagi. Spożywanie 15ml (jedna łyżka) octu spowodowału utratę 1.2 kilograma, natomiast 30 ml – 1.7 kilograma. Należy jednak wziąc pod uwagę, że badanie trwało 3 miesiące, a w przypadku gdy zależy nam na znaczących efektach, ocet jabłkowy powinien być dodatkiem do dobrze zbilansowanej diety.

Wpływ na poziom cholesterolu
Jedno z badań z 2006 roku przeprowadzone na szczurach, wykazało, że kwas octowy z octu wpływał na obniżenie tzw. „złego cholesterolu” (LDL). Oprócz tego, w badaniu przeprowadzonym w Japonii okazało się, że łyżka octu jabłkowego dziennie zredukowała poziom cholesterolu u osób uczestniczących w eksperymencie.

Podsumowując, Bragg Apple Cider Vinegar, to produkt wysokiej jakości o potwierdzonym pozytywnym działaniu na zdrowie. Wpływa na poziom glukozy we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób cierpiących na cukrzycę. Może także powodować redukcję stężenia cholesterolu oraz wspierać utratę zbędnej tkanki tłuszczowej. Jest również pomocny w zwalczaniu infekcji i zakażeń.

 

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Organic Apple Cider Vinegar Organic Apple Cider Vinegar 473 ml
Bragg
33,00 zł

Organic Apple Cider Vinegar

Wszystkie warianty

473 ml
33,00 zł
946 ml
59,00 zł

Cechy

Siła:
Wytrzymałość:
Redukcja Wagi:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • W pełni organiczny produkt bez konserwantów i GMO
  • Wspomaga ochronę przed chorobotwórczymi bakteriami
  • Bogaty w potas, enzymy oraz przyjazne bakterie
  • Stanowi pomoc w kontroli masy ciała
  • Przynosi ulgę w suchości gardła oraz skóry
  • Korzystny wpływ na redukcję poziomu cukru we krwi
  • Może mieć znaczenie w zmniejszaniu stężenia cholesterolu
  • Wspiera prawidłowe trawienie oraz właściwe pH przewodu pokarmowego

Bragg Apple Cider Vinegar to najwyższej jakości produkt znanej z naturalnych produktów marki o nieocenionym działaniu prozdrowotnym. Może być przyjmowany na wiele sposobów, bezpośrednio lub jako dodatek do dań czy napojów.

Ocet jabłkowy jest produkowany w dwuetapowym procesie. W pierwszym z etapów miazga jabłkowa mieszana jest z pszenicą, która powoduje fermentację cukrów i powstanie alkoholu. Kolejno, do alkoholowego roztworu dodawane są bakteria, które inicjują przemianę alkoholu w kwas octowy będący głównym składnikiem aktywnym octu.

Ocet jabłkowy firmy Bragg dzięki temu, że jest organiczny i niefiltrowany, zawiera także tzw. „matkę” - mieszaninę białek, enzymów oraz wartościowych dla organizmu bakterii, które nadają substancji nieco mętny wygląd. Według niektórzych to właśnie „matka” odpowiedzialna jest za większość działań terapeutycznych octu jabłkowego.

Efekt przeciwbakteryjny
Ocet może być pomocny w walce z patogennymi mikroorganizmami. Tradycyjnie używany był w celu oczyszczania i dezynfekcji, leczenia grzybicy, wszawicy oraz zakażeń usznych. Już dwa tysiące lat temu Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny, stosował go do oczyszczania ran.

Ocet znalazł także zastosowanie jako substancja konserwująca żywność, a badania wykazały, że zapobiega on psuciu się pożywienia i wzrostowi bakterii takich jak E. coli. Dodatek octu jest naturalnym sposobem na wydłużenie przydatności do spożycia przetworów i dań.

Wspomaga w walce z cukrzycą
Jednym z najbardziej znaczących działań octu jest pozytywny wpływ na pacjentów cierpiących na cukrzycę typu 2. Choroba ta charakteryzuje się wysokim stężeniem glukowy we krwi spowodowanym insulinoopornością bądź zmniejszeniem wydzielania insuliny. Jednak wysoki poziom cukru może stanowić problem także u osób zdrowych - istnieje prawdopodobieństwo, że przyczynia się on do starzenia oraz wielu schorzeń przewlekłych.

Praktycznie każdy powinien dbać o utrzymywanie właściwego poziomu cukru we krwi. Najbardziej skutecznym sposobem jest adaptacja diety oraz unikanie cukru rafinowanego i sacharozy, ale pomocny może okazać się również dodatek octu jabłkowego do jedzenia.

Ocet okazał się bardzo skuteczny w kontroli stężenia glukozy oraz insuliny. Poprawia on wrażliwość na insulinę podczas posiłku bogatego w węglowodany o około 19-34%. Dwie łyżki octu jabłkowego przed snem mogą zmniejszyć poziom glukozy na czczo o 4%. Redukuje także poziom cukru aż o 34% po spożyciu 50 gram białego pieczywa. Z tych powodów ocet jabłkowy może znaleźć zastosowanie u cukrzyków oraz osób pragnących utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi ze względów profilaktycznych.

Ocet winny a odchudzanie
Co ciekawe i jednocześnie zaskakujące, ocet jest w stanie pomóc w utracie nadmiernej masy ciała. W kilku badaniach okazało się, że ocet może zwiększyć uczucie sytości, powodując zmniejszenie spożycia kalorii i utratę zbędnych kilogramów. Przykładowo, przyjmowany wraz z posiłkiem bogatym w węglowodany, będziesz czuł się bardziej syty, co może spowodować, że zjesz o 200-275 kalorii mniej w ciągu dnia.

Eksperyment przeprowadzony z udziałem 175 otyłych osób udowodnił, że codzienne spożycie octu jabłkowego prowadziło do zmniejszenia poziomu tkanki tłuszczowej na brzuchu oraz redukcji wagi. Spożywanie 15ml (jedna łyżka) octu spowodowału utratę 1.2 kilograma, natomiast 30 ml – 1.7 kilograma. Należy jednak wziąc pod uwagę, że badanie trwało 3 miesiące, a w przypadku gdy zależy nam na znaczących efektach, ocet jabłkowy powinien być dodatkiem do dobrze zbilansowanej diety.

Wpływ na poziom cholesterolu
Jedno z badań z 2006 roku przeprowadzone na szczurach, wykazało, że kwas octowy z octu wpływał na obniżenie tzw. „złego cholesterolu” (LDL). Oprócz tego, w badaniu przeprowadzonym w Japonii okazało się, że łyżka octu jabłkowego dziennie zredukowała poziom cholesterolu u osób uczestniczących w eksperymencie.

Podsumowując, Bragg Apple Cider Vinegar, to produkt wysokiej jakości o potwierdzonym pozytywnym działaniu na zdrowie. Wpływa na poziom glukozy we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób cierpiących na cukrzycę. Może także powodować redukcję stężenia cholesterolu oraz wspierać utratę zbędnej tkanki tłuszczowej. Jest również pomocny w zwalczaniu infekcji i zakażeń.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 473 mlPorcja jednorazowa: 1 łyżka (15 ml)Ilość porcji w opakowaniu: 32
w porcji (15 ml)zawartość%ZDS
Kalorie0 kcal0%
Tłuszcz całkowity0 g0%
- w tym tłuszcze nasycone0 g0%
- w tym tłuszcze trans0 g0%
Białko0 g0%
Potas11 mg0%
Węglowodany0 g0%

Pozostałe składniki

Certyfikowany Bragg Organic Raw Apple Cider Vinegar jest niefiltrowany, niepodgrzewany, niepasterysowany o 5%-owej kwasowości. Zawiera wspaniałą Matkę Octu, która występuje naturalnie jako łańcuchowe enzymy złożone z połączonych cząsteczek protein.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Swanson
79,00 zł
(1)

Probiotyk wzmacniający odporność, poprawiający trawienie, odbudowuje mikroflorę.

Kupuję
Swanson
35,00 zł

Zaawansowany synbiotyk zawierający 16 szczepów probiotycznych i prebiotycznych (FOS).

Kupuję
Aliness
34,90 zł

Preparat zawierający opatentowany, aktywny folian IV generacji Quatrefolic®.

Kupuję
Swanson
24,00 zł

Suplement zawierający cynk. Wzmacnia odporność i płodność, reguluje poziom testosteronu i insuliny.

Kupuję
Swanson
109,00 zł

Fosfatydylocholina z lecytyny sojowej. Zapewnia prawidłową pracę wątroby, jelit oraz układu nerwowego.

Kupuję
Olimp
7,90 zł

Kwas foliowy w kapsułkach. Wspomaga proces podziału komórek, zapobiega wadom wrodzonym cewy nerwowej.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Tłuszcze trans

Informacja

Tłuszcze trans (trans fat ) są efektem procesu utwardzania płynnej frakcji tłuszczów roślinnych, poprzez wprowadzenie wiązań wodorowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tworząc izomery trans, powodujące zmianę właściwości odżywczych kwasów tłuszczowych, pozostając wyłącznie źródłem energii. Znajdują zastosowanie w margarynach twardych oraz wyrobach spożywczych (produktach cukierniczych wypiekanych). Zalecane jest całkowite wyeliminowanie (lub co najmniej ograniczenie) spożywania tłuszczy trans, ze względu na ich niekorzystny wpływ na organizm ludzki (m.in. podnoszą poziom cholesterolu całkowitego zakłócają proporcje pomiędzy jego frakcjami LDL i HDL, osłabiają odporność immunologiczną organizmu oraz wpływają negatywnie na gospodarkę insulinową, utrudniając transport pożywienia do komórek mięśniowych, odnotowani również ich wpływ na rozwój nowotworów. Bardzo rzadko stosowane w odżywkach sportowych o charakterze termogenicznym (np. batonach energetycznych).

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Ostatnio na blogu

Brak miesiączki jako konsekwencja odchudzania

Brak miesiączki jako konsekwencja odchudzania

O tym, że źle przemyślane odchudzanie prowadzić może do zaburzeń cyklu menstruacyjnego przekonało się dotkliwie wiele kobiet. Co ciekawe w powszechnym...

czytaj więcej
Witamina D3 – jakie ma znaczenie w ciąży?

Witamina D3 – jakie ma znaczenie w ciąży?

„Ciąża to nie choroba” to stwierdzenie, które powtarzane jest jak mantra przez wielu specjalistów i jeszcze więcej kobiet w ciąży. Ciąża to...

czytaj więcej
Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

W tym tygodniu projektu zgodnie z obietnicą już ostatni artykuł o wyprawce z trzech części serii artykułów na ten temat. W pierwszej części opisałam...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Dysmutaza ponadtlenkowa jest enzymem występującym naturalnie w organizmie. Dostępna jest ona również w postaci suplementów diety i zastrzyków. Główną...

czytaj więcej
Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach...

czytaj więcej
Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027