Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:220,00 zł441,00 zł661,00 zł882,00 zł1 102,00 zł
Wysyłka:-12,00 zł-23,00 zł-34,00 zł-45,00 zł-56,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Dodaj do koszyka
Protella Drops Protella Drops 220g
Protella
29,00 zł

Protella Drops 220g

ilość: 220g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
duża ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-08
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
29,00 złz VAT

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Przepyszna czekoladowa przekąska w kształcie drobnych kropelek   
  • Doskonałe jako samodzielna przegryzka i dodatek do deserów
  • Zawierają 60% najlepszego na świecie wenezuelskiego kakao    
  • Wolne od dodanego cukru i szkodliwego oleju palmowego
  • Słodzone bezpiecznym dla zdrowia maltitolem

Protella Drops to zachwycający smakiem, czekoladowy rarytas, który swoim kształtem przypomina niewielkie łezki. Doskonale sprawdza się jako samodzielna, słodka przekąska oraz wykwintny dodatek do ciast i deserów. Produkt jest wolny dodanego cukru oraz szkodliwego oleju palmowego.

Wysoka zawartość najlepszego na świecie kakao: do przygotowania prezentowanego produktu wykorzystano oryginalne kakao z Wenezueli, które jest uznawane za jedno z najsmaczniejszych na świecie. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych wykazuje ono szereg właściwości prozdrowotnych. Jest zasobne w cenne antyoksydanty, witaminy oraz składniki mineralne, takie jak magnez, żelazo cynk, miedź i wapń. Oprócz tego można  w nim znaleźć substancje poprawiające humor – fenyloetyloaminę i anandamid. Co ciekawe, naukowcy oszacowali, że spożywanie niewielkich ilości czekolady (do 100g tygodniowo) sprzyja obniżeniu ryzyka wystąpienia schorzeń układu krążenia.

Rarytas wolny od cukru i oleju palmowego: cukier i olej palmowy to najwięksi wrogowie dobrego stanu zdrowia i smukłej sylwetki. Niestety, to też najczęstszy składnik zwykłych słodyczy. Na szczęście nie znajdziemy ich w przepysznych, czekoladowych łezkach marki Protella. Producent postawił na bezpieczne dla zdrowia komponenty najwyższej jakości. Do posłodzenia produktu wykorzystano maltitol. Ma on o połowę mniej kalorii niż rafinowany cukier i jest przyjazny zębom. Zdaniem specjalistów z powodzeniem mogą go spożywać nawet diabetycy.

Atrakcyjny dodatek do diety: prezentowany produkt stanowi idealne urozmaicenie diety. Miłośnicy czekolady mogą go traktować jako samodzielną przekąskę i spożywać zamiast cukierków. Małe, słodkie kropelki doskonale zastępują wszelkiego rodzaju czekoladowe drażetki. Będą też wspaniałym dodatkiem do deserów, ciast, ciasteczek, lodów. Przyozdobią je i wzbogacą smak o słodką, czekoladową nutkę.

Podsumowując, Protella Drops to czekoladowy smakołyk, który śmiało można polecić wszystkim miłośnikom słodyczy. Sprawdzi się również u diabetyków i osób, które postanowiły ograniczyć spożycie cukru, ale nie wyobrażają sobie życia bez słodkich łakoci. Prezentowany produkt będzie też idealnym prezentem dla każdego kulinarnego freak’a, zwłaszcza takiego, którego domeną są wypieki i desery.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 220 g
w 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna 2032 kJ / 485 kcal*
Tłuszcz 33,9 g *
w tym kwasy tłuszczowe nasycone21,5 g *
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone11,0 g*
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone1,3 g*
Węglowodany 50,3 g *
w tym cukry 0,7 g *
w tym poliole 37,5 g*
Białko6,8 g *
Błonnik6,0 g *
Sól 0,07 g *

Pozostałe składniki

Kakao, słodzik (maltitol), masło kakaowe, odtłuszczony kakao w proszku, emulgator (lecytyna słonecznikowa e-322, e-476) i aromat.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
  • Popularny
WPC EcoNo
MZ-STORE
45,00 zł
(6)

Odżywka białkowa na bazie koncentratu białka serwatkowego. Szeroki wybór smaków.

Kupuję
Jarrow Formulas
119,00 zł

Wysokiej jakości pełnowartościowe białko, do którego produkcji użyto mleka od wolno wypasanych krów.

Kupuję
Olimp
64,00 zł
(1)

Wysokiej jakości odżywka białkowa w limitowanej edycji nawiązującej do kultowej serii Dragon Ball.

Kupuję
Olimp
79,00 zł
(1)

Odżywka białkowa zawierająca 3 rodzaje białka pochodzenia roślinnego. Idealna dla wegan i wegetarian.

Kupuję
Biotech Usa
159,00 zł

Preparat jest połączeniem WPI, WPC i aminokwasów rozgałęzionych. Wspiera rozwój sylwetkowy i pysznie smakuje.

Kupuję
  • Popularny
Owoce w żelu
MZ-STORE
34,90 zł
(2)

Przepyszne, aromatyczne owoce, zanurzone w słodkiej, delikatnej frużelinie. Całkowity brak dodatku cukru.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA)

Informacja

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) – kwasy tłuszczowe monoenowe, w przeciwieństwie do PUFA – kwasów polienowych - mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka. Są w związku z tym mniej popularne w suplementacji, choć aktualne badania nad ich właściwościami wskazują, że są niezasłużenie pomijane.

Głównym prozdrowotnym zastosowaniem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych MUFA jest ich suplementacja w ramach profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. Mogą one optymalizować profil lipidowy, zwiększając ilość lipoproteiny HDL, jednocześnie obniżając ilość „złego” cholesterolu LDL. To właśnie kwasowi oleinowemu, obecnemu w oliwie z oliwek, należącemu do MUFA, przypisuje się właściwości diety śródziemnomorskiej, uważanej za najlepszą dla naszego układu krążenia.

Niektóre źródła podają też, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe monoenowe sprzyjają odchudzaniu. W związku z tym, zwiększenie ich podaży w diecie jest polecane osobom zmagającym się z nadwagą.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA)

Informacja

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) – posiadają co najmniej dwa podwójne wiązania w cząsteczce. Najczęściej wyróżnia się wśród nich dwie podgrupy: Omega 3 oraz 6. PUFA należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, organizm nie jest w stanie ich syntetyzować endogennie i musza być dostarczane do niego wraz z pożywieniem. Ich aktywność biologiczna w ustroju opiera się na byciu prekursorami dla różnorodnych eikozanoidów.

Głównym spektrum właściwości prozdrowotnych PUFA jest układ sercowo-naczyniowy. Są one skuteczną formą profilaktyki przed chorobami krążeniowymi. Ograniczają agregację płytek krwi, mogą obniżać ciśnienie oraz poziom triglicerydów.

Odpowiednia podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ma także kluczowe znaczenie dla zachowania sprawności mózgu. PUFA sprzyjają prawidłowemu rozwojowi układu nerwowego oraz jego funkcjonalności, korzystnie wpływając na funkcje poznawcze. Wskazuje się, że ich odpowiednio duża ilość w diecie może opóźniać procesy starzenia się.

Suplementację kwasami PUFA poleca się także osobom odchudzającym się, wspierają one bowiem kontrolę masy ciała. Ponadto, mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Niedobory wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie sprzyjają też osłabieniu odporności.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Ostatnio na blogu

Kava Kava – uprawa i pochodzenie

Kava Kava – uprawa i pochodzenie

Kava Kava to niezwykle drogocenna substancja, którą można stosować na co dzień, w celu poprawy samopoczucia i zdrowia. Skąd pochodzi kava kava? Gdzie jest...

czytaj więcej
Czy można przedawkować witaminy z grupy B?

Czy można przedawkować witaminy z grupy B?

Przyjmowanie witamin z grupy B to bardzo częsty element suplementacji. Nic dziwnego! Zwykle nie przyjmujemy ich odpowiedniej ilości z pożywieniem, biorąc pod...

czytaj więcej
4 porady które pomogą Twojemu organizmowi lepiej wchłaniać witaminę D

4 porady które pomogą Twojemu organizmowi lepiej wchłaniać witaminę D

Samo stanie na słońcu czy przyjmowanie suplementów z witaminą D nie wystarczy. Musisz się upewnić, że Twoje ciało...

czytaj więcej
Magnez dla osób starszych

Magnez dla osób starszych

Wraz z wiekiem zmniejsza się nasza aktywność fizyczna, a wraz z nią spożycie pokarmu i płynów – nasze zapotrzebowanie...

czytaj więcej
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?

Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?

Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i czym dokładnie zajmuje się...

czytaj więcej
Sześć najważniejszych zalet colostrum

Sześć najważniejszych zalet colostrum

Colostrum (siara), czyli pierwsze mleko matki, odgrywa kluczową rolę w produkcji, a następnie we wsparciu funkcjonowania naturalnych komórek cytotoksycznych...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027