od 3 sztuk tylko 204,82 zł /szt.
-2%
Sparta Nutrition Cogni Keto to suplement diety zawierający egzogenne związki ketonowe w postaci β-hydroksymaślanu wapnia, sodu i magnezu, będące idealnym wsparciem diety ketogenicznej oraz związki wspomagające funkcje kognitywne, pamięć i koncentrację. Produkt ma atrakcyjny, cytrynowy smak i występuje w postaci proszku, co umożliwia łatwe stosowanie.
β-hydroksymaślan (BHB) to substancja powstająca z acetylo-CoA w stanach niskiego poziomu glukozy i insuliny. BHB zostaje następnie utleniony do innego związku należącego do ciał ketonowych – acetooctanu. Acetooctan stanowi źródło energii dla mięśnia sercowego i mięśni szkieletowych, a po przejściu tzw. ketoadaptacji, może być wykorzystywany też przez mózg.
β-hydroksymaślan wpływa na ekspresję BDNF. BDNF, czyli neurotroficzny czynnik pochodzenia mózgowego, to białko należące do czynników wzrostów nerwów, wydzielanych przez neurony. Czynnik ten jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania neuronów cholinergicznych i dopaminergicznych, neuronów siatkówki oraz neuronów motorycznych i czuciowych w obwodowym układzie nerwowym. Niektórzy badacze twierdzą, że istnieje związek między niskim poziomem BDNF a rozwojem pewnych chorób układu nerwowego, m.in. choroby Parkinsona, u podstaw której leżą zaburzenia równowagi między przekaźnictwem cholinergicznym i dopaminergicznym.
β-hydroksymaślan ma właściwości przeciwzapalne. Wykazano, że może hamować tzw. inflamasom NLRP3 – białkowy kompleks o aktywności prozapalnej. BHB wpływa też na zwiększenie poziomu niektórych enzymów antyoksydacyjnych, przyczyniając się do obniżenia stresu oksydacyjnego.
Okres adaptacji do ketozy wymaga odpowiedniej podaży minerałów – magnezu, wapnia, potasu i sodu. Ze względu na nasiloną utratę wody i minerałów podczas diety ketogenicznej, należy zadbać o ich uzupełnianie. Niedobór wody i minerałów może objawiać się obniżeniem energii i osłabieniem, co może być pomylone z niedoborem węglowodanów.
Olej MCT (Medium Chain Triglicerides) zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są łatwo i szybko wchłaniane przez organizm. Do MCT zaliczane są m.in. kwas laurynowy, kwas kaprylowy, kwas kaprynowy, kwas palmitynowy i kwas linolowy. MCT nie wymagają żółci ani enzymów do procesów trawienia, co odróżnia je od innych kwasów tłuszczowych. MCT stanowią szybkie i stabilne źródło energii, szczególnie dla osób aktywnych fizycznie – średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe „chronią” zapasy glikogenu. Ponadto MCT wykazują aktywność termogeniczną.
Alpha GPC (alfosceran choliny) to doskonałe źródło choliny – prekursora acetylocholiny i budujących błony komórkowe fosfolipidów. W lecznictwie alpha GPC jest stosowany jako środek nootropowy w chorobach otępiennych oraz środek poprawiający czynność OUN. Alpha GPC ułatwia włączanie fosfolipidów (fosfatydylocholiny i sfingomieliny) do błon komórkowych komórek nerwowych, wpływając na ich regenerację, poprawę pamięci i czynności poznawczych. W badaniach na zwierzętach wykazano zdolność alpha GPC do przenikania do mózgu.
Kofeina jest alkaloidem purynowym o właściwościach pobudzających na ośrodkowy układ nerwowy. Na działanie kofeiny składa się kilka złożonych mechanizmów, a jednym z nich jest hamowanie fosfodiesterazy (PDE) i antagonizm receptorów adenozynowych. Hamowanie PDE powoduje zwiększenie stężenia cAMP, co powoduje przyspieszenie metabolizmu poprzez nasilenie procesów glikogenolizy i lipolizy. Blokada receptorów adenozynowych powoduje zniesienie senności i zmęczenia.
Soplówka jeżowata (Lion’s Mane) to gatunek grzyba posiadający wieloletnią tradycję w medycynie wschodniej. Może wpływać na zwiększenie wytwarzania NGF (czynnik wzrostu nerwów), wspierając regenerację neuronów i poprawę funkcjonowania układu nerwowego. Istnieją badania mówiące o prokognitywnym działaniu soplówki. Oprócz tego, wykazuje właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, wspomagając redukcję stresu oksydacyjnego.
Różeniec górski (Rhodiola rosea) to roślina o udowodnionych właściwościach adaptogennych, szeroko stosowana w tradycyjnym lecznictwie. Zwiększa odporność fizyczną i psychiczną organizmu oraz obniża poziom stresu. Istnieje kilka publikacji, w których udowodniono przeciwdepresyjne działanie różeńca. Zarówno wyciąg, jak i izolowany składnik wyciągu – salidrozyd, wpływają na neurotransmisję, której zaburzenia odgrywają istotną rolę w rozwoju depresji. Różeniec górski jest pomocny w trudnościach z uczeniem się, przy nadmiarze stresu oraz wyczerpaniu fizycznym i psychicznym.
L-Teanina jest aminokwasem obecnym w zielonej herbacie. W badaniach na zwierzętach wykazano nootropowe właściwości L-teaniny. Wpływa na poprawę procesów zapamiętywania i uczenia się. W badaniach na ludziach wykazano, że wskutek przyjmowania L-teaniny następowała zwiększona amplituda fal mózgowych alfa, co przekładało się na efekt uspokojenia i odprężenia z jednoczesną „ostrością” umysłu. L-teanina może być więc dobrym wyborem w sytuacjach stresujących, wymagających zachowania wysokiej koncentracji.
Hupercyna A to alkaloid występujący w roślinie Huperzia serrata. Związek jest odwracalnym i selektywnym inhibitorem acetylocholinoesterazy, zdolnym do przenikania przez barierę krew-mózg. Zahamowanie rozkładu acetylocholiny wpływa na poprawę przewodnictwa nerwowego, procesów pamięciowych i kojarzeniowych. Hupercyna A wykazuje też właściwości neuroprotekcyjne, dzięki zdolności do obniżania poziomu ekscytotoksycznego glutaminianu oraz hamowaniu indukowanej β-amyloidem apoptozy (programowanej śmierci) komórek nerwowych poprzez inhibicję tworzenia się reaktywnych form tlenu i formacji kazpazy 3.
Podsumowując, Sparta Nutrition Cogni Keto to efektywne wsparcie funkcji kognitywnych, pamięci i koncentracji, szczególnie w diecie ketogenicznej. Preparat wykazuje działanie zwiększające poziom energii, a jednocześnie uspokajające i adaptogenne. Produkt polecany jest szczególnie w okresach wytężonej pracy fizycznej i umysłowej.
w porcji (16 g) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 13 kCal | |
Kalorie z tłuszczu | 9 kCal | |
Tłuszcz ogółem | 1 g | 2% |
Tłuszcz nasycony | 1 g | 5% |
Węglowodany ogółem | 1 g | |
Wapń | 720 mg | 72% |
Magnez | 225 mg | 59% |
Sód | 510 mg | 23% |
Beta-hydroksymaślan wapnia | 4500 mg | * |
Beta-hydroksymaślan sodu | 3000 mg | * |
Beta-hydroksymaślan magnezu | 2500 mg | * |
Sproszkowany olej MCT (standaryzowany na zawartość 50% kwasu kaprylowego) | 2000 mg | * |
Alpha-GPC (alfosceran choliny) 50% | 1200 mg | * |
Kofeina bezwodna | 125 mg | * |
Ekstrakt soplówki jeżowatej (Lion's Mane) 10:1 | 100 mg | * |
Różeniec górski (Rhodiola rosea) (standaryzowany na zawatość 3% rozawiny i 1% salidrozydu) | 100 mg | * |
L-teanina | 75 mg | * |
Hupercyna A 1% | 1 mg | * |
Kwas cytrynowy, ditlenek krzemu, wapń i ekstrakt stewii.
Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.
Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.
Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.
Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.
Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.
Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym. Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.
Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.
Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.
Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.
Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.
Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH). Najlepiej wchłaniane są związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów. Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl
Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.
Nadmiar wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D3 u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.
Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)
Magnez (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.
Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień
Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.
Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).
Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.
BHB (beta-hydroksymaślan) to naturalnie występująca w organizmie substancja, syntezowana głównie w przypadku: dużego deficytu kalorycznego, postu, znacznego ograniczenia podaży węglowodanów, intensywnych treningów oraz oczywiście właściwie przeprowadzonej diety ketogenicznej.
BHB posiada wiele ciekawych zastosowań, głównie w aspekcie treningowym oraz kognitywnym, stąd suplementacja BHB zalecana jest zarówno osobom aktywnym fizycznie (w szczególności w okresie okołotreningowym), jak i pracującym umysłowo.
BHB zwiększa jasność umysłu i umożliwia uzyskanie pełnego skupienia, wpływa na poprawę samopoczucia, zwiększa pokłady energii i opóźnia uczucie zmęczenia. Efekty te wynikają m.in. z jego przeciwzapalnego i neuroprotekcyjnego działania.
Suplementacja egzogennego BHB (dostępnego postaci łatwo przyswajalnych soli mineralnych wapnia, magnezu, sodu oraz potasu) może być szczególnym wsparciem dla osób będących na diecie ketogenicznej, a także może łagodzić objawy keto-adaptacji i przyspieszyć jej proces. Może również umożliwić zwiększenie dziennego limitu węglowodanów.
MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe), to grupa kwasów tłuszczowych o tzw. średniej długości łańcucha węglowego, zawierające 6 – 12 atomów węgla. Do MCT zaliczają się kwasy: kapronowy (zawierający 6 atomów węgla – C6), heptanowy, (C7), kaprylowy (C8), pelargonowy (C9), kaprynowy (C10) i laurynowy (C12). W odróżnieniu od kwasów długołańcuchowych trawione przez lipazę trzustkową i wchłaniane przez żyłę wrotną do wątroby, transportowane w postaci chylomikronów, ograniczających ryzyko miażdżycy. Naturalnym źródłem MCT jest tłuszcz kokosowy, w mniejszym stopniu tłuszcz mleczny. Dzięki właściwościom ułatwiającym trawienie stanowią szybkie, odnawialne źródło energii (wykazują potencjał termogenny). Potencjał antybakteryjny pozwala na stosowanie w leczeniu klinicznym (m.in. chorób wątroby, niedożywienia, zaburzeń procesów metabolicznych). Zalecane są w suplementacji sportowej różnych dyscyplin sportowych w programach redukcji masy ciała i budowania masy mięśniowej, jako uzupełnienie kaloryczne diety oraz element wspomagania zdolności wysiłkowych i odnowy biologicznej po wysiłku. Dostępne na www.muscle-zone.pl
Alfa-GPC (L-Alpha Glucerylphosphorylcholine, alfaglicerylofosfocholina) występuje naturalnie w mózgu i mleku. Jest to związek chemiczny (pochodna choliny i jej zaopatrzeniowiec w organizmie) dostarczający prekursora do syntezy acetylocholiny będącej neuroprzekaźnikiem. Prawdopodobnie ma wpływ na wydzielanie się hormonu wzrostu pozwalający na intensyfikację regeneracji tkanek i poprawiający ogólną kondycję i kształtowanie prawidłowej budowy ciała.
W medycynie stosowana w leczeniu neurologicznym (stresach, depresji). W suplementacji sportowej rzadko stosowana. Wchodzi w skład preparatów wspomagających nocny proces odnowy.
Cholina należy do grupy witamin B rozpuszczalnych w cieczach. Jest organiczną zasadą azotową zawierającą lecytynę i acetylocholinę. Wspólnie z inozytolem bierze udział w metabolizmie tłuszczów i przemianach cholesterolu zapobiegając się jego osadzaniu na ścianach tętnic oraz złogów w pęcherzyku żółciowym. Dzięki przenikaniu do mózgu zawarta w niej lecytyna usprawnia jego działanie i poprawia pamięć. Stosowana w leczeniu chorób wieku starczego (Alzheimera). Występuje w produktach roślinnych: drożdżach, kiełkach pszenicy, lecytynie, warzywach zielonolistnych i żółtka jaj.
Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.
Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.
Różeniec górski (Rhodiola rosea) - ze względu na stosowanie w medycynie Wschodu jego korzenia, nosi również nazwę Złoty korzeń. Stosowanie preparatu poprawia wydolność psychofizyczną, zmniejsza zmęczenie, poprawia nastrój, łagodzi stres i depresję. Zawiera wiele składników aktywnych biologicznie, takich jak: flawonoidy, polifenole, proantycyjanidy i taniny. W suplementacji sportowej stosowane są wyciągi ze złotego korzenia w okresie intensywnych treningu, w celu poprawy odporności na przeciążenia, w przypadkach obciążenia stresowego na poprawę samopoczucia i przyspieszenia regeneracji potreningowej. Korzeń rożeńca górskiego dostępny jest w postaci monopreparatów oraz jest składnikiem suplementów o wszechstronnym działaniu. W badaniach klinicznych podawany podczas leczenia umiarkowanej depresji podawano chorym dawkę 380-680mg/24h, bez skutków ubocznych.
Dawkowanie: W suplementacji sportowej 200 mg ekstraktu podawane w dwóch dawkach (rano i po południu).
L-teanina jest aminokwasem niebudującym białek, występującym w postaci naturalnej w wysuszonych liściach zielonej herbaty (green tea), wchłanianym z przewodu pokarmowego, pokonującym z łatwością barierę krew-mózg, wpływając na układ nerwowy oraz relacje między neuroprzekaźnikami (tj. dopaminą, setononiną, kwasem gamma aminomasłowym), o działaniu relaksującym i zwiększającym zdolności wysiłkowe psychiczne (koncentrację, zapamiętywanie, czujność). Zalecana do stosowania dla osób obciążonym znacznym wysiłkiem fizycznym i fizycznym, oprócz sportowców trenujących dyscypliny wymagające koncentracji i zapamiętywania, również studentom w okresie przed egzaminami. Dostępna w postaci monopreparatów i wieloskładnikowych preparatów o działaniu relaksującym, zapobiegającym stresom powysiłkowym.
Dawkowanie: Zwyczajowo stosowane w suplementacji 50-200mg na dobę
Hupercyna A (huperzine A) - alkaloid pochodzenia roślinnego posiadający zdolność przenikania bariery krew-mózg , będący katalizatorem ujemnym rozkładu acetylocholiny, usprawniającym przewodnictwo nerwowe i mającym znaczący wpływ na koncentrację, kojarzenie i zapamiętywanie. Pomaga łagodzić skutki stresu tlenowego, zapobiega depresjom oraz wykazuje właściwości neuroprotekcyjne poprawiające samopoczucie. W suplementacji sportowej zalecana w okresie przedtreningowym, przedwysiłkowym oraz w trakcie trwania wysiłku, w celu poprawy koncentracji jako składnik zaawansowanych stacków kreatynowych, no-boosterów oraz w postaci preparatów ziołowych poprawiających nastrój.