Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Gain Bolic Gain Bolic

Olimp Gain Bolic 6000 to odżywka typu gainer, która oprócz rozbudowanej mieszanki odpowiednio dobranych węglowodanów o urozmaiconym indeksie glikemicznym zawiera również mieszankę najlepszych źródeł białka, w tym koncentrat białek serwatkowych, kazeinę micelarną oraz ultrafiltrowane białko jaja. Produkt wzbogacono w monohydrat kreatyny oraz taurynę, które nasilają anaboliczne działanie preparatu.

Węglowodany, a wspomaganie aktywności fizycznej
Kiedy odkryto, że niski poziom glukozy we krwi jest związany z objawami zmęczenia, otępienia i niezdolności do koncentracji, naukowcy doszli do wniosku, że suplementacja węglowodanów może poprawić wydajność podczas ćwiczeń. Serię badań, w których oceniano rolę węglowodanów podczas treningu, szczególnie w zakresie poprawy wytrzymałości rozpoczęto w związku z obserwacją maratończyków. Podczas maratonu bostońskiego w 1925 roku odkryto, że sportowcy, którzy w ciągu 24 godzin poprzedzających wyścig spożywali dietę bogatą w węglowodany, byli w stanie utrzymać bardziej korzystne poziomy glukozy we krwi, opóźniając w ten sposób pojawienie się zmęczenia.

W latach sześćdziesiątych szwedzcy naukowcy wykazali, że spożywanie diety bogatej w węglowodany podczas treningu wytrzymałościowego poprawia wydajność sportowców. Ponadto stwierdzono, że suplementacja węglowodanów podczas ćwiczeń spowalnia wystąpienie zmęczenia mięśni związanego z wyczerpaniem zapasów glikogenu. Obecne badania nadal badają wpływ węglowodanów na wysiłek fizyczny zwracając szczególną uwagę na wchłanianie i skutki stosowania różnych rodzajów węglowodanów, a w konsekwencji na wydajność podczas ćwiczeń.

Obecnie wiadomo, że węglowodany są dla organizmu pierwszą opcją energetyczną, a podczas każdego rodzaju aktywności mięśnie zużywają glukozę wykorzystując ją jako paliwo. Dzięki zdolności do łatwego trawienia w porównaniu z pokarmami tłuszczowymi lub białkowymi, węglowodany są składnikiem preferowanym przez sportowców. Wydajność długotrwałych lub przerywanych ćwiczeń o wysokiej intensywności jest wzmacniana przez strategie, które utrzymują wysokie spożycie węglowodanów.

Białko w odżywianiu osób aktywnych fizycznie
Produkt zawiera kompozycję najlepszych pełnowartościowych źródeł białka, w tym szybkowchłanialny koncentrat białek serwatkowych, charakteryzującą się długim okresem trawienia i absorpcji kazeinę micelarną oraz ultrafiltrowane białko jaj. Dzięki tak dobranej mieszance możemy być pewni, że wypita odżywka zapewni ciągłe i utrzymujące się przez dłuższy czas zasilenie pod postacią wszystkich niezbędnych aminokwasów.

Odpowiednia podaż pełnowartościowych źródeł białka jest krytyczna jeżeli chodzi o wzrost mięśni, szczególnie podczas wczesnych etapów programu treningu siłowego. Wiadomo również, że metabolizm białka ustrojowego przyspiesza podczas wykonywania ćwiczeń o różnym charakterze, tym samym zapewniając powód do zwiększonego spożycia białka przez sportowców różnych dyscyplin. Białko może również pomóc w zachowaniu masy mięśniowej u sportowców, którzy ograniczają spożycie kalorii lub próbują schudnąć.

Suplementacja monohydratu kreatyny powoduje wzrost ilości fosfokreatyny w tkance mięśniowej, której rezerwy przyspieszają odnowę ATP w trakcie intensywnych wysiłków trwających kilka sekund. Zapasy ATP i fosfokreatyny warunkują generowanie szczytowej mocy beztlenowej i wydajność beztlenową podczas ćwiczeń krótkotrwałych o dużym natężeniu. Uzupełnienie preparatu w taurynę ułatwia transport kreatyny do komórek mięśniowych, a tym samym umożliwiając jej lepsze wykorzystanie i poprawę zdolności wysiłkowych.

Podsumowując, Olimp Gain Bolic 6000 to wspaniała odżywka, która uzupełnia wszystkie kluczowe dla błyskawicznego rozwoju masy i siły mięśniowej składniki odżywcze. Produkt przeznaczono dla osób o posiadających zwiększone zapotrzebowanie na energię i białko, trenujących rekreacyjnie oraz sportowców wyczynowych, którym zależy na szybkim rozwoju siły i masy mięśniowej oraz poprawy parametrów wysiłkowych.

Na magazynie
5 4
4

efekty takie se morze kilo do przodu
5

W 6 miesiecy zrobilem 16 kg masy ale duzo z tego to byl tluszcz. Choc dla mnie sprawdzil sie rewelacyjnie bo przy wzroscie 178 cm star6towalem z 58 kg a po pol roku wazylem 74 kg. Gainer dla chudzielcow!
4

Mi w ciągu pierwszego tygodnia przybyło jakieś 2,5kg. A w następnych dwóch tygodniach ta waga pozostała. Nie ma co spodziewać się cudów.
5

przytyłem 8kg po tym gainerze stosując go 2 miesiące!
Since 2005
Dodaj do koszyka
Gain Bolic Gain Bolic 6000 1000g
Olimp
32,00 zł

Gain Bolic

4.5 na podstawie 4 opinii
Magazyn UE

Wszystkie gramatury

6000 1000g
32,00 zł
6000 3500g
105,00 zł
6000 4000g
117,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,88 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Ułatwia długoterminową stabilizację glikemii
  • Umożliwia równomierne wydzielanie insuliny
  • Wspomaga budowanie masy mięśniowej
  • Umożliwia szybki przyrost masy ciała
  • Zabezpiecza białka przed rozpadem
  • Dostarcza szybkiego źródła energii
  • Umożliwia lepszą regenerację ATP
  • Zawiera pełnowartościowe białko
  • Posiada właściwości anaboliczne
  • Uzupełnia zapasy glikogenu

Olimp Gain Bolic 6000 to odżywka typu gainer, która oprócz rozbudowanej mieszanki odpowiednio dobranych węglowodanów o urozmaiconym indeksie glikemicznym zawiera również mieszankę najlepszych źródeł białka, w tym koncentrat białek serwatkowych, kazeinę micelarną oraz ultrafiltrowane białko jaja. Produkt wzbogacono w monohydrat kreatyny oraz taurynę, które nasilają anaboliczne działanie preparatu.

Węglowodany, a wspomaganie aktywności fizycznej
Kiedy odkryto, że niski poziom glukozy we krwi jest związany z objawami zmęczenia, otępienia i niezdolności do koncentracji, naukowcy doszli do wniosku, że suplementacja węglowodanów może poprawić wydajność podczas ćwiczeń. Serię badań, w których oceniano rolę węglowodanów podczas treningu, szczególnie w zakresie poprawy wytrzymałości rozpoczęto w związku z obserwacją maratończyków. Podczas maratonu bostońskiego w 1925 roku odkryto, że sportowcy, którzy w ciągu 24 godzin poprzedzających wyścig spożywali dietę bogatą w węglowodany, byli w stanie utrzymać bardziej korzystne poziomy glukozy we krwi, opóźniając w ten sposób pojawienie się zmęczenia.

W latach sześćdziesiątych szwedzcy naukowcy wykazali, że spożywanie diety bogatej w węglowodany podczas treningu wytrzymałościowego poprawia wydajność sportowców. Ponadto stwierdzono, że suplementacja węglowodanów podczas ćwiczeń spowalnia wystąpienie zmęczenia mięśni związanego z wyczerpaniem zapasów glikogenu. Obecne badania nadal badają wpływ węglowodanów na wysiłek fizyczny zwracając szczególną uwagę na wchłanianie i skutki stosowania różnych rodzajów węglowodanów, a w konsekwencji na wydajność podczas ćwiczeń.

Obecnie wiadomo, że węglowodany są dla organizmu pierwszą opcją energetyczną, a podczas każdego rodzaju aktywności mięśnie zużywają glukozę wykorzystując ją jako paliwo. Dzięki zdolności do łatwego trawienia w porównaniu z pokarmami tłuszczowymi lub białkowymi, węglowodany są składnikiem preferowanym przez sportowców. Wydajność długotrwałych lub przerywanych ćwiczeń o wysokiej intensywności jest wzmacniana przez strategie, które utrzymują wysokie spożycie węglowodanów.

Białko w odżywianiu osób aktywnych fizycznie
Produkt zawiera kompozycję najlepszych pełnowartościowych źródeł białka, w tym szybkowchłanialny koncentrat białek serwatkowych, charakteryzującą się długim okresem trawienia i absorpcji kazeinę micelarną oraz ultrafiltrowane białko jaj. Dzięki tak dobranej mieszance możemy być pewni, że wypita odżywka zapewni ciągłe i utrzymujące się przez dłuższy czas zasilenie pod postacią wszystkich niezbędnych aminokwasów.

Odpowiednia podaż pełnowartościowych źródeł białka jest krytyczna jeżeli chodzi o wzrost mięśni, szczególnie podczas wczesnych etapów programu treningu siłowego. Wiadomo również, że metabolizm białka ustrojowego przyspiesza podczas wykonywania ćwiczeń o różnym charakterze, tym samym zapewniając powód do zwiększonego spożycia białka przez sportowców różnych dyscyplin. Białko może również pomóc w zachowaniu masy mięśniowej u sportowców, którzy ograniczają spożycie kalorii lub próbują schudnąć.

Suplementacja monohydratu kreatyny powoduje wzrost ilości fosfokreatyny w tkance mięśniowej, której rezerwy przyspieszają odnowę ATP w trakcie intensywnych wysiłków trwających kilka sekund. Zapasy ATP i fosfokreatyny warunkują generowanie szczytowej mocy beztlenowej i wydajność beztlenową podczas ćwiczeń krótkotrwałych o dużym natężeniu. Uzupełnienie preparatu w taurynę ułatwia transport kreatyny do komórek mięśniowych, a tym samym umożliwiając jej lepsze wykorzystanie i poprawę zdolności wysiłkowych.

Podsumowując, Olimp Gain Bolic 6000 to wspaniała odżywka, która uzupełnia wszystkie kluczowe dla błyskawicznego rozwoju masy i siły mięśniowej składniki odżywcze. Produkt przeznaczono dla osób o posiadających zwiększone zapotrzebowanie na energię i białko, trenujących rekreacyjnie oraz sportowców wyczynowych, którym zależy na szybkim rozwoju siły i masy mięśniowej oraz poprawy parametrów wysiłkowych.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (4)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 1000 gPorcja jednorazowa: 100 gIlość porcji w opakowaniu: 10
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna1597 kJ/376 kcal*
Białko15 g*
Węglowodany75 g*
w tym cukry32 g*
Tłuszcz1,8 g*
w tym kwasy tłuszczowe nasycone1,0 g*
Błonnik pokarmowy0 g*
Sól0,43 g*
Monohydrat kreatyny1500 mg*
Tauryna500 mg*

Pozostałe składniki

Aromaty, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (olej MCT), regulatory kwasowości - kwas cytrynowy, cytryniany sodu, kwas jabłkowy; substancje zagęszczające – guma arabska, guma ksantanowa, sól sodowa karboksymetylocelulozy; substancje słodzące - acesulfam K, sukraloza, cyklaminiany (Z); emulgator – lecytyny (z soi); barwniki:karoteny (A), koszenila (B), ryboflawiny (C), E 150c (D), E 150d (E), E 133 (F), błękit patentowy V (G), indygokarmin (H), chlorofile i chlorofiliny (I), kurkumina (J), antocyjany (K), ekstrakt z papryki (L), betanina (M), węgiel roślinny (N).

(A)-(Z) – W zależności od smaku produktu symbol (A-Z) użytego składnika znajduje się obok daty minimalnej trwałości (najlepiej spożyć przed).

Ostatnia ocena

Polom

efekty takie se morze kilo do przodu

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Pes
149,00 zł

Odżywka przedtreningowa zapewniająca silną pompę mięśniową. Zwiększa siłę i wytrzymałość. Nie zawiera stymulantów.

Kupuję
Swanson
23,00 zł

Roślinny booster funkcji seksualnych dla obu płci. Promuje dobre samopoczucie i wysoki poziom libido.

Kupuję
Trec
36,00 zł

Monohydrat kreatyny w proszku. Zapewnia szybki wzrost masy mięśniowej oraz siły.

Kupuję
Universal
125,00 zł
(2)

Wieloskładnikowa odżywka przedtreningowa. Pobudza, zwiększa wytrzymałość i pompuje mięśnie krwią.

Kupuję
Innovative
199,00 zł
(8)

Odżywka przedtreningowa. Pobudza i ożywia, przyśpiesza syntezę tlenku azotu oraz poprawia regenerację.

Kupuję
Now Foods
59,00 zł

Suplement ziołowy o działaniu adaptogennym.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Monohydrat kreatyny

Informacja

Monohydrat kreatyny jest popularną i najtańszą formą kreatyny stosowaną w suplementacji sportowej w Polsce. Jest to molekuła, w której połączone są: cząsteczka kreatyny z cząsteczką wody. Posiada wysoką biodostępność i prędkość wysycania tkanek. Wspomaga zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość), przyspiesza przyrost masy mięśniowej i odnowę po treningach wysiłkowych. Transport kreatyny do komórek mięśniowych jest wspomagany przez hormon insuliny. Dla uzyskania lepszego efektu wysycenia tkanek wskazana jest dieta zwiększająca zawartość insuliny w organizmie (dieta węglowodanowa i wysokobiałkowa) i wspomaganie odżywkami i suplementami (odżywki węglowodanowe, węglowodanowo-białkowe, insulinomimetyki, ALA, d-pinitol czy tauryna). Monohydrat kreatyny występuje w postaci monopreparatów (kapsułki, proszki, tabletki) oraz preparatów wieloskładnikowych (m.in. składnik stacków kreatynowych).

Dawkowanie: Zależnie od formy preparatu, rodzaju wysiłku i masy ciała stosuje się zazwyczaj jeden z następujących modeli przyjmowania kreatyny:

- suplementacja cykliczna: 5-10g na dobę w 1-3 porcjach w ciągu dnia, po 3-5g na dawkę. Długość cyklu 4-8  tygodni.

- suplementacja cykliczna z fazą nasycenia: pierwsze 5-7 dni po 20-30g na dobę w 4-6 dawkach po 4-6g na porcję, następnie w fazie podtrzymującej 2-10g na dobę w dawkach podzielonych. Długość cykl 4-8 tygdoni

- suplementacja stała: 0,03-0,05g na kg masy ciała, przez dłuższy czas.

Tauryna

Informacja

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

Ostatnio na blogu

Nowy program o MMA

Nowy program o MMA

Mieszane sztukami walki (MMA) weszły do mojego życia od samego początku, kiedy w Polsce zaistniały. O pierwszych galach, a właściwie – bardziej o...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 3

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 3

Przed Wami trzecia, ostatnia z „tłuszczowych”, część elementarzu sportowca. Dziś skupimy uwagę na zaleceniach spożycia tłuszczu, a także szepniemy...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 2

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 2

W poprzedniej części rozpoczęliśmy przygodę z żywieniowym elementarzem i historią dotyczącą tłuszczów. Wiecie już czym są i jakie są ich podziały....

czytaj więcej
Przeziębione plecy

Przeziębione plecy

Od kilku dni meczy mnie przeziębienie, a także nadwyrężyłem sobie dłoń od chodzenia przy chodziku Co prawda dziś jeszcze miałem sobie odpuścić, ale nie...

czytaj więcej
Anemia w ciąży

Anemia w ciąży

Po raz setny zaczynam artykuł od wstępu, w którym przypominam, że u kobiet, które są w ciąży zachodzi dużo zmian adaptacyjnych nie tylko w kwestiach...

czytaj więcej
Zastosowanie kreatyny w piłce nożnej

Zastosowanie kreatyny w piłce nożnej

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych przez sportowców suplementów diety o właściwościach ergogenicznych,...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027