Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Gain Bolic Gain Bolic

Olimp Gain Bolic 6000 to odżywka typu gainer, która oprócz rozbudowanej mieszanki odpowiednio dobranych węglowodanów o urozmaiconym indeksie glikemicznym zawiera również mieszankę najlepszych źródeł białka, w tym koncentrat białek serwatkowych, kazeinę micelarną oraz ultrafiltrowane białko jaja. Produkt wzbogacono w monohydrat kreatyny oraz taurynę, które nasilają anaboliczne działanie preparatu.

Węglowodany, a wspomaganie aktywności fizycznej
Kiedy odkryto, że niski poziom glukozy we krwi jest związany z objawami zmęczenia, otępienia i niezdolności do koncentracji, naukowcy doszli do wniosku, że suplementacja węglowodanów może poprawić wydajność podczas ćwiczeń. Serię badań, w których oceniano rolę węglowodanów podczas treningu, szczególnie w zakresie poprawy wytrzymałości rozpoczęto w związku z obserwacją maratończyków. Podczas maratonu bostońskiego w 1925 roku odkryto, że sportowcy, którzy w ciągu 24 godzin poprzedzających wyścig spożywali dietę bogatą w węglowodany, byli w stanie utrzymać bardziej korzystne poziomy glukozy we krwi, opóźniając w ten sposób pojawienie się zmęczenia.

W latach sześćdziesiątych szwedzcy naukowcy wykazali, że spożywanie diety bogatej w węglowodany podczas treningu wytrzymałościowego poprawia wydajność sportowców. Ponadto stwierdzono, że suplementacja węglowodanów podczas ćwiczeń spowalnia wystąpienie zmęczenia mięśni związanego z wyczerpaniem zapasów glikogenu. Obecne badania nadal badają wpływ węglowodanów na wysiłek fizyczny zwracając szczególną uwagę na wchłanianie i skutki stosowania różnych rodzajów węglowodanów, a w konsekwencji na wydajność podczas ćwiczeń.

Obecnie wiadomo, że węglowodany są dla organizmu pierwszą opcją energetyczną, a podczas każdego rodzaju aktywności mięśnie zużywają glukozę wykorzystując ją jako paliwo. Dzięki zdolności do łatwego trawienia w porównaniu z pokarmami tłuszczowymi lub białkowymi, węglowodany są składnikiem preferowanym przez sportowców. Wydajność długotrwałych lub przerywanych ćwiczeń o wysokiej intensywności jest wzmacniana przez strategie, które utrzymują wysokie spożycie węglowodanów.

Białko w odżywianiu osób aktywnych fizycznie
Produkt zawiera kompozycję najlepszych pełnowartościowych źródeł białka, w tym szybkowchłanialny koncentrat białek serwatkowych, charakteryzującą się długim okresem trawienia i absorpcji kazeinę micelarną oraz ultrafiltrowane białko jaj. Dzięki tak dobranej mieszance możemy być pewni, że wypita odżywka zapewni ciągłe i utrzymujące się przez dłuższy czas zasilenie pod postacią wszystkich niezbędnych aminokwasów.

Odpowiednia podaż pełnowartościowych źródeł białka jest krytyczna jeżeli chodzi o wzrost mięśni, szczególnie podczas wczesnych etapów programu treningu siłowego. Wiadomo również, że metabolizm białka ustrojowego przyspiesza podczas wykonywania ćwiczeń o różnym charakterze, tym samym zapewniając powód do zwiększonego spożycia białka przez sportowców różnych dyscyplin. Białko może również pomóc w zachowaniu masy mięśniowej u sportowców, którzy ograniczają spożycie kalorii lub próbują schudnąć.

Suplementacja monohydratu kreatyny powoduje wzrost ilości fosfokreatyny w tkance mięśniowej, której rezerwy przyspieszają odnowę ATP w trakcie intensywnych wysiłków trwających kilka sekund. Zapasy ATP i fosfokreatyny warunkują generowanie szczytowej mocy beztlenowej i wydajność beztlenową podczas ćwiczeń krótkotrwałych o dużym natężeniu. Uzupełnienie preparatu w taurynę ułatwia transport kreatyny do komórek mięśniowych, a tym samym umożliwiając jej lepsze wykorzystanie i poprawę zdolności wysiłkowych.

Podsumowując, Olimp Gain Bolic 6000 to wspaniała odżywka, która uzupełnia wszystkie kluczowe dla błyskawicznego rozwoju masy i siły mięśniowej składniki odżywcze. Produkt przeznaczono dla osób o posiadających zwiększone zapotrzebowanie na energię i białko, trenujących rekreacyjnie oraz sportowców wyczynowych, którym zależy na szybkim rozwoju siły i masy mięśniowej oraz poprawy parametrów wysiłkowych.

Na magazynie
5 4
4

efekty takie se morze kilo do przodu
5

W 6 miesiecy zrobilem 16 kg masy ale duzo z tego to byl tluszcz. Choc dla mnie sprawdzil sie rewelacyjnie bo przy wzroscie 178 cm star6towalem z 58 kg a po pol roku wazylem 74 kg. Gainer dla chudzielcow!
4

Mi w ciągu pierwszego tygodnia przybyło jakieś 2,5kg. A w następnych dwóch tygodniach ta waga pozostała. Nie ma co spodziewać się cudów.
5

przytyłem 8kg po tym gainerze stosując go 2 miesiące!
Since 2005
Dodaj do koszyka
Gain Bolic Gain Bolic 6000 1000g
Olimp
32,00 zł

Gain Bolic

4.5 na podstawie 4 opinii
Magazyn UE

Wszystkie gramatury

6000 1000g
32,00 zł
6000 3500g
105,00 zł
6000 4000g
117,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,35 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Ułatwia długoterminową stabilizację glikemii
  • Umożliwia równomierne wydzielanie insuliny
  • Wspomaga budowanie masy mięśniowej
  • Umożliwia szybki przyrost masy ciała
  • Zabezpiecza białka przed rozpadem
  • Dostarcza szybkiego źródła energii
  • Umożliwia lepszą regenerację ATP
  • Zawiera pełnowartościowe białko
  • Posiada właściwości anaboliczne
  • Uzupełnia zapasy glikogenu

Olimp Gain Bolic 6000 to odżywka typu gainer, która oprócz rozbudowanej mieszanki odpowiednio dobranych węglowodanów o urozmaiconym indeksie glikemicznym zawiera również mieszankę najlepszych źródeł białka, w tym koncentrat białek serwatkowych, kazeinę micelarną oraz ultrafiltrowane białko jaja. Produkt wzbogacono w monohydrat kreatyny oraz taurynę, które nasilają anaboliczne działanie preparatu.

Węglowodany, a wspomaganie aktywności fizycznej
Kiedy odkryto, że niski poziom glukozy we krwi jest związany z objawami zmęczenia, otępienia i niezdolności do koncentracji, naukowcy doszli do wniosku, że suplementacja węglowodanów może poprawić wydajność podczas ćwiczeń. Serię badań, w których oceniano rolę węglowodanów podczas treningu, szczególnie w zakresie poprawy wytrzymałości rozpoczęto w związku z obserwacją maratończyków. Podczas maratonu bostońskiego w 1925 roku odkryto, że sportowcy, którzy w ciągu 24 godzin poprzedzających wyścig spożywali dietę bogatą w węglowodany, byli w stanie utrzymać bardziej korzystne poziomy glukozy we krwi, opóźniając w ten sposób pojawienie się zmęczenia.

W latach sześćdziesiątych szwedzcy naukowcy wykazali, że spożywanie diety bogatej w węglowodany podczas treningu wytrzymałościowego poprawia wydajność sportowców. Ponadto stwierdzono, że suplementacja węglowodanów podczas ćwiczeń spowalnia wystąpienie zmęczenia mięśni związanego z wyczerpaniem zapasów glikogenu. Obecne badania nadal badają wpływ węglowodanów na wysiłek fizyczny zwracając szczególną uwagę na wchłanianie i skutki stosowania różnych rodzajów węglowodanów, a w konsekwencji na wydajność podczas ćwiczeń.

Obecnie wiadomo, że węglowodany są dla organizmu pierwszą opcją energetyczną, a podczas każdego rodzaju aktywności mięśnie zużywają glukozę wykorzystując ją jako paliwo. Dzięki zdolności do łatwego trawienia w porównaniu z pokarmami tłuszczowymi lub białkowymi, węglowodany są składnikiem preferowanym przez sportowców. Wydajność długotrwałych lub przerywanych ćwiczeń o wysokiej intensywności jest wzmacniana przez strategie, które utrzymują wysokie spożycie węglowodanów.

Białko w odżywianiu osób aktywnych fizycznie
Produkt zawiera kompozycję najlepszych pełnowartościowych źródeł białka, w tym szybkowchłanialny koncentrat białek serwatkowych, charakteryzującą się długim okresem trawienia i absorpcji kazeinę micelarną oraz ultrafiltrowane białko jaj. Dzięki tak dobranej mieszance możemy być pewni, że wypita odżywka zapewni ciągłe i utrzymujące się przez dłuższy czas zasilenie pod postacią wszystkich niezbędnych aminokwasów.

Odpowiednia podaż pełnowartościowych źródeł białka jest krytyczna jeżeli chodzi o wzrost mięśni, szczególnie podczas wczesnych etapów programu treningu siłowego. Wiadomo również, że metabolizm białka ustrojowego przyspiesza podczas wykonywania ćwiczeń o różnym charakterze, tym samym zapewniając powód do zwiększonego spożycia białka przez sportowców różnych dyscyplin. Białko może również pomóc w zachowaniu masy mięśniowej u sportowców, którzy ograniczają spożycie kalorii lub próbują schudnąć.

Suplementacja monohydratu kreatyny powoduje wzrost ilości fosfokreatyny w tkance mięśniowej, której rezerwy przyspieszają odnowę ATP w trakcie intensywnych wysiłków trwających kilka sekund. Zapasy ATP i fosfokreatyny warunkują generowanie szczytowej mocy beztlenowej i wydajność beztlenową podczas ćwiczeń krótkotrwałych o dużym natężeniu. Uzupełnienie preparatu w taurynę ułatwia transport kreatyny do komórek mięśniowych, a tym samym umożliwiając jej lepsze wykorzystanie i poprawę zdolności wysiłkowych.

Podsumowując, Olimp Gain Bolic 6000 to wspaniała odżywka, która uzupełnia wszystkie kluczowe dla błyskawicznego rozwoju masy i siły mięśniowej składniki odżywcze. Produkt przeznaczono dla osób o posiadających zwiększone zapotrzebowanie na energię i białko, trenujących rekreacyjnie oraz sportowców wyczynowych, którym zależy na szybkim rozwoju siły i masy mięśniowej oraz poprawy parametrów wysiłkowych.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (4)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 1000 gPorcja jednorazowa: 100 gIlość porcji w opakowaniu: 10
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna1597 kJ/376 kcal*
Białko15 g*
Węglowodany75 g*
w tym cukry32 g*
Tłuszcz1,8 g*
w tym kwasy tłuszczowe nasycone1,0 g*
Błonnik pokarmowy0 g*
Sól0,43 g*
Monohydrat kreatyny1500 mg*
Tauryna500 mg*

Pozostałe składniki

Aromaty, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (olej MCT), regulatory kwasowości - kwas cytrynowy, cytryniany sodu, kwas jabłkowy; substancje zagęszczające – guma arabska, guma ksantanowa, sól sodowa karboksymetylocelulozy; substancje słodzące - acesulfam K, sukraloza, cyklaminiany (Z); emulgator – lecytyny (z soi); barwniki:karoteny (A), koszenila (B), ryboflawiny (C), E 150c (D), E 150d (E), E 133 (F), błękit patentowy V (G), indygokarmin (H), chlorofile i chlorofiliny (I), kurkumina (J), antocyjany (K), ekstrakt z papryki (L), betanina (M), węgiel roślinny (N).

(A)-(Z) – W zależności od smaku produktu symbol (A-Z) użytego składnika znajduje się obok daty minimalnej trwałości (najlepiej spożyć przed).

Ostatnia ocena

Polom

efekty takie se morze kilo do przodu

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Ai Sports
199,00 zł

Zwiększa endogenną syntezę testosteronu, ogranicza aktywność aromatazy i redukuje poziom kortyzolu.

Kupuję
Now Foods
65,00 zł

Przyspiesza metabolizm; stymuluje termogenezę; stabilizuje glikemię.

Kupuję
Source Naturals
69,00 zł

7-Keto przyspiesza metabolizm i wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej.

Kupuję
Now Foods
49,00 zł

Sproszkowany ocet jabłkowy ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej i poprawia ogólny stan zdrowia.

Kupuję
Hi-tec
45,00 zł

Zestaw naturalnych składników wspomagających utratę tkanki tłuszczowej. Zapobiega efektowi jo-jo.

Kupuję
Trec
109,00 zł
(4)

Odżywka przedtreningowa dla profesjonalnych sportowców. Działa anabolicznie i poprawia twardość mięśni.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Monohydrat kreatyny

Informacja

Monohydrat kreatyny jest popularną i najtańszą formą kreatyny stosowaną w suplementacji sportowej w Polsce. Jest to molekuła, w której połączone są: cząsteczka kreatyny z cząsteczką wody. Posiada wysoką biodostępność i prędkość wysycania tkanek. Wspomaga zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość), przyspiesza przyrost masy mięśniowej i odnowę po treningach wysiłkowych. Transport kreatyny do komórek mięśniowych jest wspomagany przez hormon insuliny. Dla uzyskania lepszego efektu wysycenia tkanek wskazana jest dieta zwiększająca zawartość insuliny w organizmie (dieta węglowodanowa i wysokobiałkowa) i wspomaganie odżywkami i suplementami (odżywki węglowodanowe, węglowodanowo-białkowe, insulinomimetyki, ALA, d-pinitol czy tauryna). Monohydrat kreatyny występuje w postaci monopreparatów (kapsułki, proszki, tabletki) oraz preparatów wieloskładnikowych (m.in. składnik stacków kreatynowych).

Dawkowanie: Zależnie od formy preparatu, rodzaju wysiłku i masy ciała stosuje się zazwyczaj jeden z następujących modeli przyjmowania kreatyny:

- suplementacja cykliczna: 5-10g na dobę w 1-3 porcjach w ciągu dnia, po 3-5g na dawkę. Długość cyklu 4-8  tygodni.

- suplementacja cykliczna z fazą nasycenia: pierwsze 5-7 dni po 20-30g na dobę w 4-6 dawkach po 4-6g na porcję, następnie w fazie podtrzymującej 2-10g na dobę w dawkach podzielonych. Długość cykl 4-8 tygdoni

- suplementacja stała: 0,03-0,05g na kg masy ciała, przez dłuższy czas.

Tauryna

Informacja

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

Ostatnio na blogu

Czy trzeba trenować ciężko, aby mieć efekty?

Czy trzeba trenować ciężko, aby mieć efekty?

Rozpoczynając swoją przygodę z ciężarami byłem przekonany, że aby mieć siłę konieczny jest ciężki trening na granicy wysiłku maksymalnego w niskich...

czytaj więcej
Adaptacje Metaboliczne Część 7: Refeedy

Adaptacje Metaboliczne Część 7: Refeedy

Jesteś już długo na redukcji, energii nie ma, kalorii już jest tyle co kot napłakał, no ale tkanka tłuszczowa nie spada, a Ty nie chcesz obniżać dalej...

czytaj więcej
Dlaczego sportowcy mają cukrzycę?

Dlaczego sportowcy mają cukrzycę?

Niestety cukrzyca nie dotyczy wyłącznie wąskiego grona osób, które zwyczajnie nie dbają o swoje odżywianie, ale może dotykać tych, dla których zdrowie...

czytaj więcej
Co unikatowego kryją w sobie zielone warzywa liściaste?

Co unikatowego kryją w sobie zielone warzywa liściaste?

Bez cienia wątpliwości, niewłaściwy sposób odżywiania jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe,...

czytaj więcej
Alkohol odchudza?

Alkohol odchudza?

Nie tylko papier przyjmie wszystko. W dobie internetu każda elektroniczna informacja może zdobyć wiele głosów poparcia. Wystarczy tylko delikatnie ją...

czytaj więcej
Wkrecam się…/plecy

Wkrecam się…/plecy

aktualnie cwicze codziennie (wiem, wiem, zle, ale po prostu to lubie :)) uczeszczam do silowni bez klimy wiec tylko rano ew przedpoludniem serii tez staram sie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027