Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Mutant Mass Mutant Mass

Mutant Mass - połączenie najwyższej jakości źródeł białka, o zróżnicowanej kinetyce wchłaniania, mieszanki węglowodanów złożonych, gwarantującej minimalne odkładanie się tkanki tłuszczowej oraz kompleksu zdrowych tłuszczy – mowiąc prościej wszystko czego potrzebujesz do maksymalnego wzrostu.

W skład Mutant Mass wchodzą:

Izolat Białka Serwatki - czas wchłaniania rzędu kilku minut, najwyższa wartość biologiczna BV=159, idealny kiedy potrzebujemy praktycznie natychmiastowej dostawy aminokwasów dla naszego organizmu. Sposób w jaki otrzymywany jest ten koncentrat (wymiana jonowa) gwarantuje minimalną zawartość innych makroskładników – tłuszczy i węglowodanów.

Hydrolizat Białka Serwatkowe – białko poddane procesowi wstępnego trawienia enzymatycznego. Dzięki temu wchłania się prawie natychmiastowo, dostarczając organizmowi niezbędnych związków budulcowych (aminokwasów).

Koncentrat Białka Serwatki - bardzo łatwo przyswajalny – wchłania się z przewodu pokarmowego w zaledwie kilkanaście minut, posiada szeroki profil aminokwasów, wysoką wartość biologiczna BV=104, bogaty w alfa-laktoalbuminy - obniżające stres, zapobiegające nowotworom i schorzeniom kardiologicznym, laktoferyne czyli doskonale przyswajalne żelazo oraz laktoperoksydaze, pogromcę bakterii.

Kazeinian Wapnia - charakteryzuje się najbardziej równomiernym uwalnianiem aminokwasów do krwioobiegu spośród wszystkich źródeł białka, tym samym najlepiej sprawdza się podczas długich przerw pomiędzy posiłkami, skutecznie powstrzymując katabolizm na długie godziny.

Kazeina Micelarna - podobnie jak białko serwatkowe, tak i kazeina otrzymywana jest z mleka. Podobnie jak Kazeinian Wapnia charakteryzuje się najbardziej równomiernym uwalnianiem aminokwasów do krwioobiegu spośród wszystkich źródeł białka.

Izolat Białek i Żółtek Jaja Kurzego – powszechnie uważana za białko wzorcowe – zawiera profil aminokwasowy najbardziej odpowiadający naszemu organizmowi pod względem wykorzystania do budowy tkanki mięśniowej (wartość biologiczna BV=100). Uniknięcie procesu denaturyzacji pozwala na zachowanie najwyższej jakości białka.

Izolat Białek Mleka – wszystko to co najlepsze w mleku bez zbędnej Laktozy, Cholesterolu i Nasyconych Kwasów Tłuszczowych. Zawiera Sprzężony Kwas Linolenowy (CLA, związek pomocny w ograniczaniu ilości tłuszczu magazynowanego przez organizm w postaci tkanki tłuszczowej), peptydy Glutaminy (bardzo ważny aminokwas) czy tez Laktoferynę (najlepiej przyswajalne żelazo, wykazuje silne właściwości bakteriobójcze).

Mieszanka Clean-Carb - Skrobia, Maltodekstryny, Lewuloza, Kukurydza, Inulina, Soja, Pszenica. Zapewniają organizmowi dopływ wysokiej jakości „paliwa” przez długi czas. Pomagają w odbudowie zapasów glikogenu, dostarczają zaplecza energetycznego dla procesów i przemian zachodzących w naszym ciele. Odpowiedni dobór składników mieszanki minimalizuje ryzyko odkładania się nadmiaru węglowodanów w postaci zapasowej tkanki tłuszczowej.

Olej MCT – kompleks kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha. Doskonałe i łatwo przystępne źródło energii, nie ulega magazynowaniu w postaci tkanki tłuszczowej, stymuluje wydzielanie m.in.: hormonu wzrostu i insuliny, wykazuje właściwości anaboliczne i antykataboliczne.

CLA - sprzężony kwas linolowy. Pierwotnie sklasyfikowany jako środek antnowotworowy, wspierający układ immunologiczny do wali z wirusami i zmniejszający reakcje alergiczne. Później okazało się, że CLA wykazuje zdolność zapobiegania lipogenezie (magazynowanie kwasów tłuszczowych w postaci tkanki tłuszczowej), wspiera procesy anaboliczne prowadzące do przyrostu tkanki mięśniowej, zwiększa lipolizę (rozpad tkanki tłuszczowej) oraz podwyższa termogenezę (ilość energii wydalanej w postaci ciepła). Wszystko to prowadzi do odtłuszczenia i poprawy ogólnej jędrności ciała.

Olej z Siemienia Lnianego -bogatu w kwasy Omega 3, 6, 9 oraz lingany (bioaktywne fitohormony). Skutecznie obniża poziom cholesterolu, wspomaga układ trawienny, chroni układ nerwowy oraz poprawia proces wykorzystania kalorii z pożywinia.

Olej z Ogórecznika - źródło Kwasu Gamma Linolowego, związku pozytywnie wpływającego na nasze zdrowie.

D-Pinitol – wykazuje właściwości naśladowania Insuliny, potężnego, naturalnego. Pomaga to zwiększyć transport Glukozy, i innych składników odżywczych, do mięśni, a tym samym przyspiesza regeneracje i odbudowe zapasów Glikogenu.

Kolostrum – pokarm otrzymywany przez dziecko od matki na początku swojego życia. Zawiera związki wspierające odporność, przyspieszające wzrost i rozwój.

ALA – kwas alfa-liponowy. Zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, reguluje poziom cukru we krwi, wpływa na wychwyt glukozy oraz ilość dostarczanego tlenu, stymuluje produkcje tlenku azotu (rozszerza naczynia krwionośne a tym samym poprawia krążenie krwi), zapobiega schorzeniom wzroku (duże stężenie ALA możemy znaleźć właśnie w oku), wykazuje silną aktywność antyoksydacyjną, pozytywnie działa na koncentracje i odporność na stres.

Inozytol - naturalnie występujący węglowodan polifosforylanowy, obecny m.in.: w otrębach zbożowych. Wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe (hamuje mutacje genów rozrostów nowotworu oraz hamuje powstawanie białek pobudzających guzy do wzrostu), zwalcza wolne rodniki, pomaga w przypadku kamieni nerkowych, obniża poziom cholesterolu, przywraca poprawne funkcjonowanie wątroby (zaburzone przez nadmiar tłuszczu w diecie), pomaga w podniesieniu koncentracji i poprawie procesów myślowych.

4-Hydroksyizoleucyna - jej działanie polega na pobudzeniu trzustki do optymalnej produkcji insuliny (zależnie od ilości glukozy w krwioobiegu) bądź ochronie przed jej nadmiernym wydzielaniem (w przypadku diety z nadmierną ilością cukrów prostych). Dodatkowo 4-hydroksyizoleucyna zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, co przekłada się na zwiększony transport związków odżywczych do mięśni.

Brak na magazynie
5 2
5

Smak lody waniliowe jest boski. Zbyt często to piłem że względu na ten smak właśnie więc masa poszła aż za bardzo :)
5

truskawka-banan - najlepszy smak gainera jaki jadlem w zyciu
Since 2005
Dodaj do koszyka
Mutant Mass Mutant Mass 2270g
Mutant
99,00 zł

Mutant Mass

5 na podstawie 2 opinii
Magazyn UK

Wszystkie gramatury

2270g
99,00 zł
6800g
199,00 zł

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,91 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • MIESZANKA 7 ŹRÓDEŁ BIAŁKA
  • PRZYSPIESZA REGENERACJĘ
  • DODATEK ZDROWYCH TŁUSZCZY
  • MAKSYMALIZUJE ANABOLIZM

Mutant Mass - połączenie najwyższej jakości źródeł białka, o zróżnicowanej kinetyce wchłaniania, mieszanki węglowodanów złożonych, gwarantującej minimalne odkładanie się tkanki tłuszczowej oraz kompleksu zdrowych tłuszczy – mowiąc prościej wszystko czego potrzebujesz do maksymalnego wzrostu.

W skład Mutant Mass wchodzą:

Izolat Białka Serwatki - czas wchłaniania rzędu kilku minut, najwyższa wartość biologiczna BV=159, idealny kiedy potrzebujemy praktycznie natychmiastowej dostawy aminokwasów dla naszego organizmu. Sposób w jaki otrzymywany jest ten koncentrat (wymiana jonowa) gwarantuje minimalną zawartość innych makroskładników – tłuszczy i węglowodanów.

Hydrolizat Białka Serwatkowe – białko poddane procesowi wstępnego trawienia enzymatycznego. Dzięki temu wchłania się prawie natychmiastowo, dostarczając organizmowi niezbędnych związków budulcowych (aminokwasów).

Koncentrat Białka Serwatki - bardzo łatwo przyswajalny – wchłania się z przewodu pokarmowego w zaledwie kilkanaście minut, posiada szeroki profil aminokwasów, wysoką wartość biologiczna BV=104, bogaty w alfa-laktoalbuminy - obniżające stres, zapobiegające nowotworom i schorzeniom kardiologicznym, laktoferyne czyli doskonale przyswajalne żelazo oraz laktoperoksydaze, pogromcę bakterii.

Kazeinian Wapnia - charakteryzuje się najbardziej równomiernym uwalnianiem aminokwasów do krwioobiegu spośród wszystkich źródeł białka, tym samym najlepiej sprawdza się podczas długich przerw pomiędzy posiłkami, skutecznie powstrzymując katabolizm na długie godziny.

Kazeina Micelarna - podobnie jak białko serwatkowe, tak i kazeina otrzymywana jest z mleka. Podobnie jak Kazeinian Wapnia charakteryzuje się najbardziej równomiernym uwalnianiem aminokwasów do krwioobiegu spośród wszystkich źródeł białka.

Izolat Białek i Żółtek Jaja Kurzego – powszechnie uważana za białko wzorcowe – zawiera profil aminokwasowy najbardziej odpowiadający naszemu organizmowi pod względem wykorzystania do budowy tkanki mięśniowej (wartość biologiczna BV=100). Uniknięcie procesu denaturyzacji pozwala na zachowanie najwyższej jakości białka.

Izolat Białek Mleka – wszystko to co najlepsze w mleku bez zbędnej Laktozy, Cholesterolu i Nasyconych Kwasów Tłuszczowych. Zawiera Sprzężony Kwas Linolenowy (CLA, związek pomocny w ograniczaniu ilości tłuszczu magazynowanego przez organizm w postaci tkanki tłuszczowej), peptydy Glutaminy (bardzo ważny aminokwas) czy tez Laktoferynę (najlepiej przyswajalne żelazo, wykazuje silne właściwości bakteriobójcze).

Mieszanka Clean-Carb - Skrobia, Maltodekstryny, Lewuloza, Kukurydza, Inulina, Soja, Pszenica. Zapewniają organizmowi dopływ wysokiej jakości „paliwa” przez długi czas. Pomagają w odbudowie zapasów glikogenu, dostarczają zaplecza energetycznego dla procesów i przemian zachodzących w naszym ciele. Odpowiedni dobór składników mieszanki minimalizuje ryzyko odkładania się nadmiaru węglowodanów w postaci zapasowej tkanki tłuszczowej.

Olej MCT – kompleks kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha. Doskonałe i łatwo przystępne źródło energii, nie ulega magazynowaniu w postaci tkanki tłuszczowej, stymuluje wydzielanie m.in.: hormonu wzrostu i insuliny, wykazuje właściwości anaboliczne i antykataboliczne.

CLA - sprzężony kwas linolowy. Pierwotnie sklasyfikowany jako środek antnowotworowy, wspierający układ immunologiczny do wali z wirusami i zmniejszający reakcje alergiczne. Później okazało się, że CLA wykazuje zdolność zapobiegania lipogenezie (magazynowanie kwasów tłuszczowych w postaci tkanki tłuszczowej), wspiera procesy anaboliczne prowadzące do przyrostu tkanki mięśniowej, zwiększa lipolizę (rozpad tkanki tłuszczowej) oraz podwyższa termogenezę (ilość energii wydalanej w postaci ciepła). Wszystko to prowadzi do odtłuszczenia i poprawy ogólnej jędrności ciała.

Olej z Siemienia Lnianego -bogatu w kwasy Omega 3, 6, 9 oraz lingany (bioaktywne fitohormony). Skutecznie obniża poziom cholesterolu, wspomaga układ trawienny, chroni układ nerwowy oraz poprawia proces wykorzystania kalorii z pożywinia.

Olej z Ogórecznika - źródło Kwasu Gamma Linolowego, związku pozytywnie wpływającego na nasze zdrowie.

D-Pinitol – wykazuje właściwości naśladowania Insuliny, potężnego, naturalnego. Pomaga to zwiększyć transport Glukozy, i innych składników odżywczych, do mięśni, a tym samym przyspiesza regeneracje i odbudowe zapasów Glikogenu.

Kolostrum – pokarm otrzymywany przez dziecko od matki na początku swojego życia. Zawiera związki wspierające odporność, przyspieszające wzrost i rozwój.

ALA – kwas alfa-liponowy. Zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, reguluje poziom cukru we krwi, wpływa na wychwyt glukozy oraz ilość dostarczanego tlenu, stymuluje produkcje tlenku azotu (rozszerza naczynia krwionośne a tym samym poprawia krążenie krwi), zapobiega schorzeniom wzroku (duże stężenie ALA możemy znaleźć właśnie w oku), wykazuje silną aktywność antyoksydacyjną, pozytywnie działa na koncentracje i odporność na stres.

Inozytol - naturalnie występujący węglowodan polifosforylanowy, obecny m.in.: w otrębach zbożowych. Wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe (hamuje mutacje genów rozrostów nowotworu oraz hamuje powstawanie białek pobudzających guzy do wzrostu), zwalcza wolne rodniki, pomaga w przypadku kamieni nerkowych, obniża poziom cholesterolu, przywraca poprawne funkcjonowanie wątroby (zaburzone przez nadmiar tłuszczu w diecie), pomaga w podniesieniu koncentracji i poprawie procesów myślowych.

4-Hydroksyizoleucyna - jej działanie polega na pobudzeniu trzustki do optymalnej produkcji insuliny (zależnie od ilości glukozy w krwioobiegu) bądź ochronie przed jej nadmiernym wydzielaniem (w przypadku diety z nadmierną ilością cukrów prostych). Dodatkowo 4-hydroksyizoleucyna zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, co przekłada się na zwiększony transport związków odżywczych do mięśni.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (2)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 2200 gPorcja jednorazowa: 130 g (dwie miarki)Ilość porcji w opakowaniu: 17
w porcji (130 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna530 kcal*
Białko26 g*
Węglowodany całkowite88 g*
cukry17 g*
błonnik3 g*
Tłuszcz całkowity8 g*
tłuszcze nasycone5 g*
tłuszcze trans0,1 g*
Cholesterol30 mg10%
Sód180 mg8%
Potas570 mg16%

Pozostałe składniki

Waxy Mize (skrobia kukurydziana), maltodekstryny, koncentrat białek serwatki, białkowy mix (koncentrat białek serwatki, koncentrat białek mleka, izolat białek mleka, kazeina micelarna, kazeinian wapnia, izolat białek serwatki, hydrolizat białek serwatki, modyfikowane składniki mleka, albumina jajeczna), substancja zagęszczająca: odtłuszczona soja, sproszkowany olej kokosowy MTC (olej kokosowy, stały syrop kukurydziany, kazeinian sodu, fosforan dipotasowy, emulgator: mono i diglicerydy, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu, substancja konserwująca: dwutlenek siarki E220, dekstroza (monohydrat), woskowa skrobia jęczmienna (zawiera gluten), peptyd glutaminy (z białka pszenicy, zawiera gluten), sproszkowany burak czerwony, substancja zagęszczająca: guma guar i/lub guma ksantanowa, olej słonecznikowy, fruktoza, wanilina, naturalne i sztuczne aromaty, substancje słodzące: sukraloza E955 (135mg/260g), sproszkowany cynamon, ekstrakt z cynamonu (CINNULIN PF BRAND), inulina, sproszkowane siemię lniane, kolostrum, sproszkowane płatki owsiane, emulgator: lecytyna sojowa.

Ostatnia ocena

Proline

Smak lody waniliowe jest boski. Zbyt często to piłem że względu na ten smak właśnie więc masa poszła aż za bardzo :)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Nutrex
125,00 zł
(1)

Kapsułki wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej. Zmniejszają apetyt oraz hamują katabolizm.

Kupuję
Nutrex
119,00 zł

Kapsułki ułatwiające redukcję tkanki tłuszczowej. Zmniejszają łaknienie oraz podnoszą termogenezę ciała.

Kupuję
Cloma Pharma
149,00 zł
(1)

Preparat wspomagający spalanie tkanki tłuszczowej. Poprawia termogenezę i koncentrację, ogranicza łaknienie.

Kupuję
Activlab
22,00 zł

Wieloskładnikowy spalacz tłuszczu. Poprawia przemianę materii, zwiększa termogenezę i poziom enegii.

Kupuję
Trec
55,00 zł

Suplement diety wspomagający spalanie tkanki tłuszczowej i wspomagający przemianę materii.

Kupuję
Trec
95,00 zł

Najwyższej jakości źródło aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach bocznych w optymalnym stosunku 2:1:1.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Tłuszcze trans

Informacja

Tłuszcze trans (trans fat ) są efektem procesu utwardzania płynnej frakcji tłuszczów roślinnych, poprzez wprowadzenie wiązań wodorowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tworząc izomery trans, powodujące zmianę właściwości odżywczych kwasów tłuszczowych, pozostając wyłącznie źródłem energii. Znajdują zastosowanie w margarynach twardych oraz wyrobach spożywczych (produktach cukierniczych wypiekanych). Zalecane jest całkowite wyeliminowanie (lub co najmniej ograniczenie) spożywania tłuszczy trans, ze względu na ich niekorzystny wpływ na organizm ludzki (m.in. podnoszą poziom cholesterolu całkowitego zakłócają proporcje pomiędzy jego frakcjami LDL i HDL, osłabiają odporność immunologiczną organizmu oraz wpływają negatywnie na gospodarkę insulinową, utrudniając transport pożywienia do komórek mięśniowych, odnotowani również ich wpływ na rozwój nowotworów. Bardzo rzadko stosowane w odżywkach sportowych o charakterze termogenicznym (np. batonach energetycznych).

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Ostatnio na blogu

Carb back-loading okiem sceptyka

Carb back-loading okiem sceptyka

W jednym z poprzednich artykułów przybliżyłem założenia bazowe koncepcji żywieniowej zwanej „Carb back-loading” (w skrócie: „CBL”) , odnosząc je...

czytaj więcej
Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Na temat mleka i produktów mlecznych możemy spotkać rozmaite teorie. Jedno mówią o tym ile dzięki nim możemy dostarczyć łatwostrawnego i...

czytaj więcej
Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Istnieją przekonujące dowody naukowe wskazujące, iż w drugiej połowie cyklu menstruacyjnego zwiększa się tempo podstawowej przemiany materii. Warto jednak...

czytaj więcej
plecy

plecy

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie trening na...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Kontynuujemy cykl żywieniowego elementarza sportowca, tym razem na warsztat weźmiemy kolejny makroskładnik – proteiny. Święty Grall sportów sylwetkowych i...

czytaj więcej
Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Od pewnego czasu sporo uwagi poświęca się strategiom żywieniowym, które koncentrują się na manipulowaniu spożyciem węglowodanów, co zgodnie z...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027