Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Gainer 737 Gainer 737

Megabol 737 jest wynikiem wielomiesięcznych prac mających na celu zaprojektowanie produktu o pełnowartościowym aminogramie, w pełni przyswajalnego i optymalnie wykorzystywanego przez organizm sportowca a zarazem przystępnego cenowo.

Gainer 737 zawiera wszystko co najważniejsze:

30% białka pochodzącego z serwatki, zarodków pszenicy i hydrolizowanego 90% kolagenu zwierzęcego. Zestaw ten dostarcza uniwersalnego profilu aminokwasowego o wysokiej wartości biologicznej. Taki skład aminogramu zapewnia dostęp do aminokwasów ilościowo i strukturalnie dopasowanych do zapotrzebowania zmienionego w wyniku treningu fizycznego.

Optymalnie dobrany kompleks węglowodanów prostych i złożonych ma na celu jak najdłuższe oddziaływanie energetyczne na organizm. Węglowodany proste- szybkowchłanialne zapewniają energię bezpośrednio po spożyciu, natomiast wolnowchłanialne, długotrwale uwalnianiają składniki energetyczne.
Wysoka zawartość glutaminy (30g kwasu glutaminowego/100g białka).

Glutamina jest podstawowym aminokwasem ustrojowym. Jest transporterem azotu w przewodzie pokarmowym oraz prekursorem ważnych czynników metabolicznych (arginina, glutation, tauryna). Przyspiesza regenerację tkanki mięśniowej.
Pełen zestaw witamin (E, C, B1, B2, PP, B6, B12, folacyna, biotyna, kwas pantotenowy) zapewnia uzupełnienie ich braków, do których często dochodzi przy systematycznych, intensywnych treningach.

Aminokwasy w formie wolnej i peptydowej. Aminokwasy w takiej formie znane są wszystkim kulturystom jako popularny suplement. Dodanie aminokasów do odżywki wpływa na skrócenie czasu ich dostępności (przed uzyskiwaniem ich w długotrwałym procesie trawienia białek). Oprócz podstawowej funkcji budulcowej pełnią funkcję ochronną jako składnik regulatorów metabolicznych- enzymów i białek funkcjonalnych (transportowe, odpornościowe, receptory).


Dla kogo przeznaczony jest Gainer 737?
Jest to idealny preparat dla wszystkich którzy jedzą zbyt mało, biorąc pod uwagę obciążenie treningiem i potrzebę zwiększania wagi ciała. Publikacje naukowe zgodnie podają, że bez dostarczania do organizmu nadwyżki energii i dużej ilości białka (2g/kg wagi) nie można powiększyć masy ciała. Nawet najlepsza odżywka nie pomoże, jeżeli będzie używana w małej ilości. Zapotrzebowanie na białko osoby trenującej kulturystykę jest 4-krotnie większe niż przeciętnego nie trenującego człowieka. Dodatkowo, przy uprawianiu sportu wzrasta (średnio o 40-60%) zapotrzebowanie na energię a chcąc zwiększać wagę trzeba dostarczyć w posiłkach więcej energii niż się jej zużywa. Tak znaczne zwiększenie ilości codziennego pożywienia jest zwykle bardzo kłopotliwe, często zabieg ten sprowadza się do spożywania dużych ilości podstawowych produktów spożywczych (mleko, nabiał), czasem 'z przymusu'. GAINER 737™to produkt dostarczający wszelkich niezbędnych składników łatwiej i mniejszym kosztem niż dodatkowe posiłki. Poza tym spożywanie smacznego szejka jest po prostu przyjemniejsze.

Dlaczego Gainer 737 kosztuje mniej niż podobne preparaty innych firm?
Dobra informacja! Od kilku lat ceny odżywek nieustannie spadają. Wieloletnie doświadczenie
w zakresie zarządzenia kosztami, dostęp do bezpośrednich producentów surowców a przede wszystkim do najbardziej wydajnych technologii, pozwalają redukować koszty i stosować 'dumpingowe' ceny.

Brak na magazynie
4 1
4

Średni i smakowo i skłądowo. Malina - okropny smak, toffi w miare, capucino - bardzo dobre - jak kawa
Since 2005
Dodaj do koszyka
Gainer 737 Gainer 737 3000g
MEGABOL
52,00 zł

Gainer 737 3000g

4 na podstawie 1 opinii

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,55 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • NISKA CENA
  • 30% BIAŁKA
  • KOMPLEKS WĘGLOWODANÓW PROSTYCH I ZŁOŻONYCH

Megabol 737 jest wynikiem wielomiesięcznych prac mających na celu zaprojektowanie produktu o pełnowartościowym aminogramie, w pełni przyswajalnego i optymalnie wykorzystywanego przez organizm sportowca a zarazem przystępnego cenowo.

Gainer 737 zawiera wszystko co najważniejsze:

30% białka pochodzącego z serwatki, zarodków pszenicy i hydrolizowanego 90% kolagenu zwierzęcego. Zestaw ten dostarcza uniwersalnego profilu aminokwasowego o wysokiej wartości biologicznej. Taki skład aminogramu zapewnia dostęp do aminokwasów ilościowo i strukturalnie dopasowanych do zapotrzebowania zmienionego w wyniku treningu fizycznego.

Optymalnie dobrany kompleks węglowodanów prostych i złożonych ma na celu jak najdłuższe oddziaływanie energetyczne na organizm. Węglowodany proste- szybkowchłanialne zapewniają energię bezpośrednio po spożyciu, natomiast wolnowchłanialne, długotrwale uwalnianiają składniki energetyczne.
Wysoka zawartość glutaminy (30g kwasu glutaminowego/100g białka).

Glutamina jest podstawowym aminokwasem ustrojowym. Jest transporterem azotu w przewodzie pokarmowym oraz prekursorem ważnych czynników metabolicznych (arginina, glutation, tauryna). Przyspiesza regenerację tkanki mięśniowej.
Pełen zestaw witamin (E, C, B1, B2, PP, B6, B12, folacyna, biotyna, kwas pantotenowy) zapewnia uzupełnienie ich braków, do których często dochodzi przy systematycznych, intensywnych treningach.

Aminokwasy w formie wolnej i peptydowej. Aminokwasy w takiej formie znane są wszystkim kulturystom jako popularny suplement. Dodanie aminokasów do odżywki wpływa na skrócenie czasu ich dostępności (przed uzyskiwaniem ich w długotrwałym procesie trawienia białek). Oprócz podstawowej funkcji budulcowej pełnią funkcję ochronną jako składnik regulatorów metabolicznych- enzymów i białek funkcjonalnych (transportowe, odpornościowe, receptory).


Dla kogo przeznaczony jest Gainer 737?
Jest to idealny preparat dla wszystkich którzy jedzą zbyt mało, biorąc pod uwagę obciążenie treningiem i potrzebę zwiększania wagi ciała. Publikacje naukowe zgodnie podają, że bez dostarczania do organizmu nadwyżki energii i dużej ilości białka (2g/kg wagi) nie można powiększyć masy ciała. Nawet najlepsza odżywka nie pomoże, jeżeli będzie używana w małej ilości. Zapotrzebowanie na białko osoby trenującej kulturystykę jest 4-krotnie większe niż przeciętnego nie trenującego człowieka. Dodatkowo, przy uprawianiu sportu wzrasta (średnio o 40-60%) zapotrzebowanie na energię a chcąc zwiększać wagę trzeba dostarczyć w posiłkach więcej energii niż się jej zużywa. Tak znaczne zwiększenie ilości codziennego pożywienia jest zwykle bardzo kłopotliwe, często zabieg ten sprowadza się do spożywania dużych ilości podstawowych produktów spożywczych (mleko, nabiał), czasem 'z przymusu'. GAINER 737™to produkt dostarczający wszelkich niezbędnych składników łatwiej i mniejszym kosztem niż dodatkowe posiłki. Poza tym spożywanie smacznego szejka jest po prostu przyjemniejsze.

Dlaczego Gainer 737 kosztuje mniej niż podobne preparaty innych firm?
Dobra informacja! Od kilku lat ceny odżywek nieustannie spadają. Wieloletnie doświadczenie
w zakresie zarządzenia kosztami, dostęp do bezpośrednich producentów surowców a przede wszystkim do najbardziej wydajnych technologii, pozwalają redukować koszty i stosować 'dumpingowe' ceny.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 3000 gPorcja jednorazowa: 70 gIlość porcji w opakowaniu: 43
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna1543 kJ / 363 kcal*
Białko30 g*
Węglowodany59 g*
Tłuszcz0,8 g*
Hydrolizat aminokwasowy2000 mg*
L-Leucyna100 mg*
L-Lizyna300 mg*
Tiamina0,9 mg56%
Ryboflawina1,1 mg66%
Witamina B61,2 mg60%
Witamina B120,65 µg65%
Niacyna9,8 µg54%
Kwas Foliowy220 mg110%
Witamina E5,5 mg55%
Witamina C33 mg41%
Biotyna0,08 mg55%
Kwas Pantotenowy5,6 mg94%

Pozostałe składniki

Kompleks serwatkowy 737 (suszona serwatka (whey powder), koncentrat białka serwatki WPC, izolat białka serwatki WPI, hydrolizat białka serwatki WPH), białko zarodków pszenicy, maltodekstryna, kompleks peptydowo-aminokwasowy 737 (Hydrolizat białka kolagenu, hydrolizat białka serwatki, L-leucyna, L-lizyna), aromaty (smak na opakowaniu), witaminy (kwas L-askorbinowy (witamina C), nikotynamid (niacyna), D-alfa-tokoferol (witamina E), d-pantotenian wapnia (kwas pantotenowy), ryboflawina (witamina B2), chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6), chlorowodorek tiaminy (witamina B1), L-metylofolian wapnia (foliany), D-biotyna (biotyna), cyjanokobalamina (witamina B12), barwnik E129 dla smaku truskawkowego i malinowego.

Ostatnia ocena

Malina

Średni i smakowo i skłądowo. Malina - okropny smak, toffi w miare, capucino - bardzo dobre - jak kawa

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Orange Triad + Greens
Orange Triad + Greens
CONTROLLED LABS
149,00 zł
więcej
Vision Optimizer
Vision Optimizer
JARROW FORMULAS
109,00 zł
więcej
Animal Pak
Animal Pak
UNIVERSAL
125,00 zł
więcej
DHEA
DHEA
HAYA LABS
65,00 zł
więcej
Lipodrene
Lipodrene
HI-TECH
59,00 zł
więcej
L-Cysteine 500mg
L-Cysteine 500mg
NOW FOODS
55,00 zł
więcej

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Lizyna

Informacja

Lizyna należy do grupy 9 aminokwasów egzogennych, dostarczanych do organizmu z zewnątrz (z pożywieniem lub jako suplement).Jest budulcem białka (również białka mięśniowego). Jest dostępna w żywności pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał) i roślinnego (rośliny strączkowe).  Odgrywa ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych (wchłaniania wapnia, produkcji enzymów, hormonów i przeciwciał), wraz z argininą jest składnikiem suplementów zwiększających syntezę hormonu wzrostu (stymulatory HGH). W postaci hydroksylizyny (jako składnika kolageny) zalecana przy leczeniu kontuzji sportowych oraz w profilaktyce.  W przypadku stresu i nadmiernych obciążeń fizycznych i psychicznych polecana ze względu na funkcję obniżania poziomu kortyzolu. Ma zastosowanie również w medycynie, w leczeniu stanów lękowych i opryszczki. Udział lizyny w spożyciu dobowej dawki aminokwasów nie powinien przekraczać 5,1 %. Dostępna w sprzedaży na www.muscle-zone.pl

W procesach gnilnych ciał białkowych,  w wyniku dekarboksylacji lizyny, może przekształcać się w kadawerynę (aminę biogenną) posiadającą silne działanie toksyczne.

Dawkowanie: brak ściśle określonej normy spożycia dobowego lizyny. W suplementacji stosuje się dawki używane zwyczajowo: z argininą 500mg – 2g (przed snem) ewentualnie okołotreningowo z innymi aminokwasami.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Biotin 100mg

189,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Z-Balance

79,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>