Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Jumbo Professional Jumbo Professional

Jumbo Professional - udowodniliśmy już, że Jumbo oznacza duży i że jest również synonimem siły. Oryginalna formuła Jumbo została stworzona, aby pomóc osobom, które mają wysoki metabolizm lub zapotrzebowanie na dużą ilość energii, gdyż mają wysoki poziom aktywności fizycznej. Ilość składników odżywczych w Jumbo Professional odpowiada takim potrzebom. W Scitec Nutrition Jumbo Professional zwiększyliśmy ilość protein. Chociaż jedna porcja ma 162 gramy, zawiera aż 52 gramy protein wysokiej jakości (więcej niż Jumbo). To oczywiście oznacza, że ilość węglowodanów i kalorii jest mniejsza, ponieważ trenujący o specyficznej budowie ciała i określonej aktywności fizycznej ich nie potrzebują. Pamiętaliśmy o tym tworząc ten produkt. Jumbo Professional zawiera tą samą mieszankę węglowodanów 6-CARB z szybko i wolno trawionym owsem, palatynozą i Vitargo. Matrix anaboliczny JUMBO SIZE został ulepszony i powiększony. Popularność tego produktu wynikająca z jego jakości i doskonałych rezultatów, gwarantuje, że ta formuła jest przeznaczona dla osóbo szybkiej przemianie materii i typowych bodybuilderów. W ten sposób powstał drugi produkt w grupie produktów JumboJumbo Professional.

Jumbo professional zawiera szybko działającą serwatkę proteinową, dzięki czemu jest przydatny przed, podczas i po treningu. Jest najnowocześniejszym środkiem zawierającym substancje odżywcze. Dodatkowo spożywanie regularnych posiłków oznacza, że źródła wolno trawionych protein wydzielają aminokwasy do krwioobiegu przez 4-6 godzin. Dlatego też suplementy powinny zawierać źródła "szybkich" protein, szczególnie wtedy gdy chcemy aby trening był udany.

Na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Jumbo Professional Jumbo Professional 3240g
SCITEC
155,00 zł

Jumbo Professional

Magazyn UE

Wszystkie gramatury

3240g
155,00 zł
6480g
309,00 zł
1620g
105,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Regeneracja:
Stara cena: 175,00 zł
155,00 zł
1 szt.

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,55 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Numer 1 wśród odżywek typu gainer na świecie
  • 12g anabolicznej mieszanki
  • Doskonałe węglowodany o niskim IG

Jumbo Professional - udowodniliśmy już, że Jumbo oznacza duży i że jest również synonimem siły. Oryginalna formuła Jumbo została stworzona, aby pomóc osobom, które mają wysoki metabolizm lub zapotrzebowanie na dużą ilość energii, gdyż mają wysoki poziom aktywności fizycznej. Ilość składników odżywczych w Jumbo Professional odpowiada takim potrzebom. W Scitec Nutrition Jumbo Professional zwiększyliśmy ilość protein. Chociaż jedna porcja ma 162 gramy, zawiera aż 52 gramy protein wysokiej jakości (więcej niż Jumbo). To oczywiście oznacza, że ilość węglowodanów i kalorii jest mniejsza, ponieważ trenujący o specyficznej budowie ciała i określonej aktywności fizycznej ich nie potrzebują. Pamiętaliśmy o tym tworząc ten produkt. Jumbo Professional zawiera tą samą mieszankę węglowodanów 6-CARB z szybko i wolno trawionym owsem, palatynozą i Vitargo. Matrix anaboliczny JUMBO SIZE został ulepszony i powiększony. Popularność tego produktu wynikająca z jego jakości i doskonałych rezultatów, gwarantuje, że ta formuła jest przeznaczona dla osóbo szybkiej przemianie materii i typowych bodybuilderów. W ten sposób powstał drugi produkt w grupie produktów JumboJumbo Professional.

Jumbo professional zawiera szybko działającą serwatkę proteinową, dzięki czemu jest przydatny przed, podczas i po treningu. Jest najnowocześniejszym środkiem zawierającym substancje odżywcze. Dodatkowo spożywanie regularnych posiłków oznacza, że źródła wolno trawionych protein wydzielają aminokwasy do krwioobiegu przez 4-6 godzin. Dlatego też suplementy powinny zawierać źródła "szybkich" protein, szczególnie wtedy gdy chcemy aby trening był udany.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 3240 gPorcja jednorazowa: 162 gIlość porcji w opakowaniu: 20
w porcji (162 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna2470 kJ/588 kcal29%
Białko55 g110%
Węglowodany78 g30%
- w tym cukry45 g50%
Tłuszcz6.2 g9%
- w tym tłuszcze nasycone1.6 g8%
Magnez59.8 mg16%
Błonnik0.5 g*
Sól0.38 g6%
Potas360 mg18%
Witamina C81 mg101%
Mieszanka 6-Carb:Dekstroza, Palatynoza™ (Izomaltuloza: węglowodan o niskim indeksie glikemicznym), Mąka owsiana, Maltodekstryna, Fruktoza, Skrobia z kukurydzy woskowej85 g*
MIESZANKA WIELOSKŁADNIKOWA „JUMBO”12244 mg*
Opatentowany wieloskładnikowy kompleks kreatynowy6600 mg*
Monohydrat kreatyny
Mikronizowany Monohydrat Kreatyny
Kre-alkalyn (buforowany monohydrat kreatyny)
Cytrynian kreatyny
Pirogronian kreatyny
Instantyzowany Monohydrat kreatyny (zawartość kreatyny 5763 mg)
Mieszanka HEMO-NO860 mg*
L-Arginina bazowa (800 mg)
Chlorowodorek L-ornityny (40 mg)
Alfa-ketoglutaran wapnia (20 mg)
Wyselekcjonowana mieszanka aminokwasowa JUMBO3450 mg*
Tauryna (2000 mg)
L-Glutamina (800 mg)
L-Alanina (300 mg)
Beta-alanina (200 mg)
L-Fenyloalanina (50 mg)
Chlorowodorek L-lizyny (50 mg)
L-Winian l-karnityny (50 mg)
Mieszanka BCAA XPRESS 100%1000 mg*
L-Leucyna (500 mg)
L-Izoleucyna (250 mg)
L-Walina (250 mg)
Mieszanka Wspomagająca329 mg*
Węglan magnezu (238 mg)
Kwas askorbinowy (81 mg)
Kwas alfa-liponowy (10mg)
BioPerine®5 mg*

Pozostałe składniki

Bananowy: Ultrafiltrowany koncentrat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, instantyzowany lecytyną sojową), Mąka owsiana (gluten), Dekstroza, Maltodekstryna, Palatynoza™ (Izomaltuloza), Fruktoza, aromat (bananowy), substancja zagęszczająca (Guma ksantanowa), substancje słodzące (Acesulfam K, Suklaroza)

Czekoladowy: Ultrafiltrowany koncentrat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, instantyzowany lecytyną sojową), Dekstroza, Mąka owsiana (gluten), Maltodekstryna, Palatynoza™ (Izomaltuloza), Dekstroza, Fruktoza, Kakao (10-12%) w proszku o zredukowanej zawartości tłuszczu, aromat (czekoladowy), substancja zagęszczająca (Guma ksantanowa), substancje słodzące (Acesulfam K, Suklaroza)

Malinowy: Ultrafiltrowany koncentrat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, instantyzowany lecytyną sojową), Mąka owsiana (gluten), Maltodekstryna, Palatynoza™ (Izomaltuloza), Dekstroza, Fruktoza, aromat (malinowy), regulator kwasowości (Kwas cytrynowy), substancja zagęszczająca (Guma ksantanowa), barwnik (Karmoizyna, Pąs 4R****), substancje słodzące (Acesulfam K, Suklaroza)

****Może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci!

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Beta Bolic
Beta Bolic Promocja
Hi-TEC
48,00 zł 38,00 zł
więcej
Carnosine 500mg
Carnosine 500mg
DOCTOR'S BEST
149,00 zł
więcej
Zinc Carnosine Complex
Zinc Carnosine Complex
DOCTOR'S BEST
129,00 zł
więcej
Novedex XT
Novedex XT
GASPARI
209,00 zł
więcej
Arimistane
Arimistane
HI-TECH
149,00 zł
więcej
King Creatine
King Creatine Promocja
SCITEC
69,00 zł 58,00 zł
więcej

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Salt

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Izomaltuloza

Informacja

Izomaltuloza (Palatinose™) - dwucukier zbudowany z cukrów prostych glukozy i fruktozy  połączonym wiązaniem 1,6-glikozydowym, charakteryzujący się niskim indeksem glikemicznym (IG=32), o przedłużonym uwalnianiu energii, nie powodujący nadmiernego wzrostu insuliny, a konsekwencji przyrostu tkanki tłuszczowej. Nie ulega fermentacji w jamie ustnej powodującej próchnicę zębów. Naturalnymi źródłami izomaltulozy są: trzcina cukrowa i miód pszczeli. W suplementacji sportowej (oraz dietetyce) jest składnikiem preparatów węglowodanowych, węglowodanowo-białkowych oraz stacków około treningowych.

Dawkowanie: Jako uzupełnienie diety i indywidualne zapotrzebowanie na energię.

Fruktoza

Informacja

Fruktoza (cukier owocowy, lewuloza) jest cukrem prostym, której naturalnym źródłem są owoce i miód pszczeli.  Występuje również jako składnik dwucukrów (sacharozy). Zastępuje sacharozę u diabetyków w kuracji insulinowej, pozwalając na obniżenie kaloryczności spożywanych produktów.

Skrobia

Informacja

Skrobia jest roślinnym cukrem zapasowym zbudowanym z cząstek glukozy wytwarzanych w procesie fotosyntezy (α-D-glukoz połączonych wiązaniami α-1,4-glikozydowymi) i jest odpowiednikiem zwierzęcego glikogenu; należącym do grupy podstawowych węglowodanów. Składa się z amylozy i amylopektyny. Jest nierozpuszczalna w wodzie, po namoczeniu pęcznieje co sprawia lepsze wypełnienie przewodu pokarmowego i osuwa uczucie głodu. Podczas ogrzewania następuje klepkowanie skrobi. Skrobie dzielimy na: natywną (uzyskiwaną m.in. z ziemniaków, kukurydzy, pszenicy) i woskową (np. w kukurydzy woskowej). Skrobię natywną wykorzystuje się w produkcji krochmalu (środka usztywniającego) oraz kisieli i budyniów. W skrobi woskowej przeważa amylopektyna. Skrobia jest niezbędnym składnikiem odżywczym w diecie węglowodanowej różnych odżywek i suplementów, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Kompleks kreatyn

Informacja

Kompleksy kreatyn są połączeniem kilku jej form, w ilościach i jakości zależnej od ich producenta. Podstawową rolą kreatyny jest odnawianie i utrzymywanie poziomu adenozynotrójfosforanu (ATP), będącego nośnikiem energii.  Suplementacja kreatyną powoduje uwodnienie komórek mięśniowych oraz zwiększa zapas glikogenu.  Kreatyna dzięki potencjałowi anabolicznemu (przyśpiesza syntezę białek), dzięki działaniu antykatabolicznemu hamuje aktywność enzymów rozkładających białka. Ma również aktywność erogeniczną.

Najczęściej stosowane kompleksy kreatyn to: cytrynian kreatyny, ester etylowy kreatyny, magnezowy chelat kreatyny, jabłczan kreatyny, kre-alkalyn,  monohydrat kreatyny, orotan i orotynian kreatyny oraz inne formy kreatyny. Stosowanie kompleksów kreatynowych wynika z przekonania, że mieszając kilka jej form, otrzymuje się lepsze efekty niż przy zastosowaniu monopreparatów kreatyny.

Kompleksy kreatynowe w suplementacji wchodzą w skład: stacków kreatynowych wzbogacanych argininą (matriksy argininowe), tauryny, ALA, d-pinitolu oraz zestawów aminokwasów typ BCAA. Ze względu na wieloraki potencjał chętnie używane w suplementacji sportowej. Dostępne na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: zależne od potrzeb i wytrenowania organizmu.

Monohydrat kreatyny

Informacja

Monohydrat kreatyny jest popularną i najtańszą formą kreatyny stosowaną w suplementacji sportowej w Polsce. Jest to molekuła, w której połączone są: cząsteczka kreatyny z cząsteczką wody. Posiada wysoką biodostępność i prędkość wysycania tkanek. Wspomaga zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość), przyspiesza przyrost masy mięśniowej i odnowę po treningach wysiłkowych. Transport kreatyny do komórek mięśniowych jest wspomagany przez hormon insuliny. Dla uzyskania lepszego efektu wysycenia tkanek wskazana jest dieta zwiększająca zawartość insuliny w organizmie (dieta węglowodanowa i wysokobiałkowa) i wspomaganie odżywkami i suplementami (odżywki węglowodanowe, węglowodanowo-białkowe, insulinomimetyki, ALA, d-pinitol czy tauryna). Monohydrat kreatyny występuje w postaci monopreparatów (kapsułki, proszki, tabletki) oraz preparatów wieloskładnikowych (m.in. składnik stacków kreatynowych).

Dawkowanie: Zależnie od formy preparatu, rodzaju wysiłku i masy ciała stosuje się zazwyczaj jeden z następujących modeli przyjmowania kreatyny:

- suplementacja cykliczna: 5-10g na dobę w 1-3 porcjach w ciągu dnia, po 3-5g na dawkę. Długość cyklu 4-8  tygodni.

- suplementacja cykliczna z fazą nasycenia: pierwsze 5-7 dni po 20-30g na dobę w 4-6 dawkach po 4-6g na porcję, następnie w fazie podtrzymującej 2-10g na dobę w dawkach podzielonych. Długość cykl 4-8 tygdoni

- suplementacja stała: 0,03-0,05g na kg masy ciała, przez dłuższy czas.

Kre-alkalyn

Informacja

 

Kre-alkalyn (buforowany monohydrat kreatyny) jest opatentowaną formułą kreatynową, działającym z lepszym skutkiem w mniejszych dawkach od innych form kreatyny (monohydratu kreatyny). Stosowanie kre-alkalynu nie powoduje magazynowania wody w przestrzeniach międzykomórkowych i komórkach mięśniowych, jego stosowanie zapewnia pełny transport (bez wspomagania) do komórek mięśniowych. Przy jego stosowaniu nie stwierdzono zaburzeń trawiennych.

Krealkalyn regularnie stosowany potęguje zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza przyrost beztłuszczowej masy ciała. Stosowany po wysiłku wpływa na szybką odnowę komórek i zmniejszenie poczucia zmęczenia. Jest chętnie używany przez sportowców, mimo ceny wyższej od innych kompleksów kreatyny. Dostępny jest w postaci monopreparatów (kapsułki i proszki) oraz jako uzupełnienie składu stacków kreatynowych.

Dawkowanie: wg zaleceń producenta 2,5 – 5g/24h. 

 

Cytrynian kreatyny

Informacja

Cytrynian kreatyny powstaje z połączenia cząsteczki kreatyny i trzech cząsteczek kwasu cytrynowego w jedną molekułę. Jest substancją rozpuszczalną w płynach, o większej rozpuszczalności niż monowodzian kreatyny. Zjonizowany kwas cytrynowy (cytrynian) ma udział w przemianach energetycznych, dzięki działaniu w połączeniu z kreatyną, powiększa  ten potencjał, oraz nadaje związkowi dodatkowe własności. Cytrynian kreatyny przy systematycznym stosowaniu wpływa na magazynowanie energii, wspomagając zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość), przyrost masy mięśniowej. Ma zdolności regeneracyjne za pośrednictwem zmian czynnika kwasowości pH, powrót do równowagi ATP w połączeniu z działaniem kinaz anabolicznych aktywowanych przez kreatynę. Ze względu na odpowiedzialność hormonu insuliny za transport kreatyny do komórek mięśniowym wskazane jest stosowanie kreatyny w czasie posiłków lub poprzez użycie odżywek (węglowodanowych, węglowodanowo-białkowych, insulinopodobnych) i suplementów monopreparatów cytrynianu kreatyny i wieloskładnikowych jako uzupełnienie składu stacków kreatynowych.

Dawkowanie: Zależnie od formy preparatu, rodzaju wysiłku i masy ciała stosuje się zazwyczaj jeden z następujących modeli przyjmowania kreatyny:

1) suplementacja cykliczna: 5-10g na dobę w 1-3 porcjach w ciągu dnia, po 2-5g na dawkę. Długość cyklu ok 4-12 tygodni

2) suplementacja stała: 0,03-0,05g na kg masy ciała, przez dłuższy czas.

Pirogronian kreatyny

Informacja

Pirogronian kreatyny (creatine pyruvate) powstaje z połączenia cząsteczek obydwóch składników w jedną molekułę. Pirogronian (kwas pirogronowy należący do oksokwasów) powstający jako pośredni produkt metabolizmu sacharydów, białek i tłuszczów jest ważnym uczestnikiem przemian energetycznych, którego poziom wewnątrzkomórkowy ma wpływ na zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość), powoduje przyspieszanie redukcji tkanki tłuszczowej. Fosfokreatyna (jedna z form kreatyny) bierze udział w zachowaniu równowagi adenozynotrójfosforanu (ATP) dzięki zdolności odtwarzania w organizmie, który jest głównym nośnikiem energii wewnątrz komórek. Poprawia uwodnienie komórek mięśniowych i zawartość zgromadzonego w nich glikogenu.

Stosowanie pirogronianu kreatyny zalecane jest sportowcom wyczynowym we wszystkich dziedzinach sportu oraz osobom o dużej aktywności fizycznej, jako element diety i wspomagania wysiłku (zapewnia szybki przyrost siły, przyśpiesza odnowę organizmu), powoduje przyrosty beztłuszczowej masy ciała i poprawę jego estetyki oraz redukcję tkanki tłuszczowej. Dostępny w postaci monopreparatów i składnik stacków keratynowych, dostępnych w sprzedaży na www.muscle-zone.pl.

Dawkowanie: po 2 – 3 mg rano i wieczorem

Kreatyna

Informacja

Kreatyna (kwas β-metyloguanidynooctowy) jest substancją endogenną, powstającą z aminokwasów zawartych w wątrobie i nerkach (l-argininy, l-glicyny oraz l-metioniny) oraz przy spożyciu pokarmów mięsnych. Jej działanie zapewnia utrzymywanie poziomu adenotrójfosforanu (ATP), będącego nośnikiem energii, zwiększa uwodnienie komórek mięśniowych oraz magazynuje glikogen. W suplementacji sportowej kreatyna jest magazynowana w mięśniach, co wpływa na poprawę gospodarki energią, zdolności wysiłkowe oraz szybką regenerację i przyrost masy mięśniowej. Posiada potencjał erogeniczny, anaboliczny oraz antykataboliczny.

Kreatyna jest jedną z doskonale działających substancji używanych w sporcie wyczynowym, o renomie potwierdzonej przez badania naukowe. Dostępna w postaci monopreparatów, takich jak: ester kreatyny, jabłczan kreatyny, monohydrat kreatyny oraz preparatów wieloskładnikowych (zarówno kilku form kreatyny, jak również  innych substancji (prekursory tlenku azotu, aminokwasy typu BCAA).  Preparaty zawierające kreatynę dostępne w sprzedaży na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: zależnie od formy preparatu, rodzaju wysiłku i masy ciała stosuje się zazwyczaj jeden z następujących modeli przyjmowania kreatyny:
- suplementacja cykliczna: 5 - 10g na dobę w 1 - 3 porcjach w ciągu dnia, po 2 - 5g na dawkę. Długość cyklu ok. 4 - 12 tygodni
- suplementacja cykliczna z fazą nasycenia: pierwsze 5 - 7 dni po 20 - 30g na dobę w 4 - 6 dawkach po 4 - 6g na porcję, następnie w fazie podtrzymującej 2 - 10g na dobę w dawkach podzielonych. Długość cyklu ok. 4 - 8 tygodni
- suplementacja stała: 0,03 - 0,05g na kg masy ciała, przez dłuższy czas.

Arginina

Informacja

Arginina jest aminokwasem egzogennym, występuje jako składnik białek w pożywieniu syntezowanych w ustroju człowieka w wielkościach nie zawsze potrzebnych, stąd konieczne jej dostarczanie w postaci syntetyków. Bierze udział w procesach biosyntezy agmatyny, kreatyny i tlenków azotu. Stosowanie suplementów zawierających argininę wpływa przetreningowo na zwiększenie zdolności wysiłkowych (wytrzymałość, siła). Zażyta po znacznym wysiłku intensyfikuje przenoszenie składników energetycznych i budulcowych i intensyfikuje proces odnowy. Stosowana przed snem w połączeniu z lizyną i ornityną potęguje syntezę hormonu wzrostu. Uczestniczy w wewnątrzustrojowej  syntezie kreatyny. Arginina (jako prekursor ornityny) bierze udział w cyklu mocznikowym, zwiększa przepływ krwi w układzie krwionośnym, zwiększa potencję seksualną (w krótkim czasie po zastosowaniu). Wpływa na odporność organizmu przeciwdziałając infekcjom oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. W suplementach bywa najczęściej w postaci alfaketoglutaranu.

Alfa-ketoglutaran

Informacja

Alfa-ketoglutaran (zjonizowany kwas alfaketoglutarowy, ketonowa pochodna kwasu glutarowego). Bierze udział w metabolizmie aminokwasów, w procesie utleniania, oraz  podczas transportu azotu w organizmie. Przyśpiesza syntezę składników pożywienia (antykatabolizm). W suplementacji sportowej używany w połączeniu z argininą, glutaminą i BCAA. Ze względu na wydalanie z organizmu toksycznego związku amoniaku – jest antytoksyną. Wchodzi w skład suplementów diety sportowej w postaci preparatów przed- i potreningowych, antykatabolików oraz kompleksów aminokwasowych.

Tauryna

Informacja

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

L-Glutamina

Informacja

L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Alanina

Informacja

Alanina jest aminokwasem endogennym (tzn. posiadającym możliwość syntezy w organizmie ludzkim innych aminokwasów i pirogronianu), budującym białka. Pełni kluczową rolę w transporcie azotu pomiędzy mięśniami i wątrobą (tzw. cykl glukozowo-alaninowy). Pozwala na przetwarzanie w glukozę związków niecukrowych. W okresie długotrwałego wysiłku wspomaga przemiany metaboliczne. Występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał, jaja) i roślinnego (rośliny strączkowe, groch). Znajduje zastosowanie w postaci suplementów aminokwasowych i preparatów okołotreningowych. Stanowi uzupełnienie BCAA. Zwiększone użytkowanie preparatów z alaniną jest konieczne w treningu sportowym wymagającym wysokiej wytrzymałości i siły (np. u sportowców podnoszących ciężary, maratończyków ipt.).

Beta-alanina

Informacja

Beta-alanina (β-alanina) należy do β-aminokwasów (tej samej grupy do której należy I-alanina, lecz o różnych właściwościach chemicznych). W połączeniu z histydyną tworzy β-alanylo-L-histydynę (karnozynę) związek wykazujący właściwości antyoksydacyjne, chelatujące i buforujące. Karnozyna obniża poziom jonów wodorowych w komórce i pozwala na przedłużanie wysiłku, większą wydolność siły i wytrzymałości oraz wpływa na odnowę biologiczną po wysiłku. Beta-alanina dostępna jest w postaci monopreparatów oraz zaawansowanych preparatów aminokwasowych, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Fenyloalanina

Informacja

Fenyloalanina (aminokwas egzogenny) jest dostarczana z zewnątrz w pożywieniu lub środkach syntetycznych. Jej źródłem są pokarmy wysokobiałkowe oraz odżywki, koncentraty: proteinowe, aminokwasowi  i suplementy diety dla sportowców . Prekursor tyrozyny, hormonów tarczycy i neuroprzekaźników (adrenalina, noradrenalina, dopomina),  fenyloetylaminy (neuromodulator) oraz barwników melaninowych włosów i skóry. Niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ma działanie przeciwbólowe, przeciwdepresyjne oraz stosowana jest jako dodatek do preparatów o działaniu termogenicznym i stymulującym. Jest składnikiem aspartamu.

Nadmiar fenyloalaniny spożywany przez osoby z problemami neurologicznymi, może obniżyć dostępność innego aminokwasu egzogennego tryptofanu układu nerwowego, a w konsekwencji doprowadzić do obniżenia serotoniny i nasilić objawy depresji.

Winian l-karnityny

Informacja

Winian L-karnityny powstaje w połączeniu l-karnityny i winianu (kwasu organicznego) w jedną molekułą, zwiększająca oddziaływanie (synergizm) każdej z użytych substancji. l-karnityna dostarczana jest do organizmu z zewnątrz poprzez pokarmy zwierzęce (baranina, wołowina, dziczyzna) lub z połączenia aminokwasów (lizyny i metioniny). Bierze udział w transporcie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów komórkowych, gdzie ulegają spaleniu. Winian ogranicza odkładanie się kwasów tłuszczowych w komórkach, przez co wzmacnia działanie l-karnityny. Zalecany jest w suplementacji sportowej dyscyplin wytrzymałościowych, jako uzupełnienie diety dla osób odchudzających się oraz na uzupełnienie braków l-karnityny u osób nie spożywających produktów mięsnych (wegan).

BCAA

Informacja

BCAA to trzy aminokwasy egzogenne posiadające rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny (izoleucyna, leucyna i walina) oraz podobny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w tkance mięśniowej. W postaci naturalnej występują w pożywieniu wysokobiałkowym zwierzęcym (np.wołowina, proteiny mleczne). BCAA wykazują potencjał antykataboliczny i anaboliczny. Wspomagają nośniki energii w kryzysie energetycznym oraz wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego (likwidują stres, zmniejszają zmęczenie) i aktywność hormonów i kinaz odpowiedzialnych za metabolizm białek. W suplementacji sportowej stosowane są jako elementy wspomagania zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i odnowy biologicznej powysiłkowej; także antykatabolik i katalizator przemian anabolicznych. Przyjmowanie BCAA po wysiłku prawie natychmiast odbudowuje poziom tych aminokwasów we krwi (z pominięciem wątroby) i zasila tkankę mięśniową. Leucyna powoduje aktywację kinazy mTOR (rozpoczynającej anabolizm białek mięśniowych) oraz wykazuje wzmacniające działanie z insuliną, która oddziaływuje na kinazę PI3 i kinazę białkową B). Aminokwasy rozgałęzione BCAA, chętnie stosowane przez sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych,   dostępne są w postaci monopreparatów, a także zaawansowanych suplementach aminokwasowych, kreatynowych, stackach przed- i po- treningowych, oraz w napojach izotonicznych.

Dawkowanie: zazwyczaj 1–2 gramy BCAA na każde 10kg masy ciała w ciągu doby. Głownie przed i po treningu.

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Węglan magnezu

Informacja

Co to jest za składnik węglan magnezu?

Węglan magnezu jest nieorganiczną solą magnezową kwasu węglowego. Ma właściwości zobojętniające kwas żołądkowy.

Magnez jest jednym z najbardziej niedoborowych składników klasycznej diety, dlatego suplementy magnezu są niezwykle popularne. Niedobory tego minerału skutkować mogą głównie nadciśnieniem, obniżeniem wrażliwości na insulinę oraz objawami na tle psychicznym, takimi jak nasilony stres, drażliwość, zmęczenie i znużenie.

Ten pierwiastek uczestniczy także w regulacji gospodarki wodnej organizmu oraz w przekaźnictwie nerwowym. Wpływa na pracę mięśni, co zaobserwować można przez charakterystyczne skurcze, które wiązane są z niedoborami magnezu. Znany jest także z właściwości przeciwstresowych i sedacyjnych, przez co jest chętnie stosowany przed snem oraz w sytuacjach charakteryzujących się wysokim obciążeniem psychicznym. Nie bez znaczenia jest także dla gęstości mineralnej kośćca, obok wapnia jest jednym z najważniejszych składników dla utrzymania zdrowych i mocnych kości.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

ALA (Kwas alfa-liponowy)

Informacja

ALA (kwas alfa-liponowy) jest substancją witaminopodobną, metabolitem katecholamin o właściwościach silnie antyoksydacyjnych, poprzez potęgowanie działania antyrodnikowego niektórych witamin (E i A). ALA w niskim stopniu jest syntezowana przez organizm. Jest składnikiem produktów takich jak: brokuły, drożdże, wątróbka drobiowa, szpinak. W medycynie stosowana w profilaktyce neuropatii diabetycznej (wykazuje uwrażliwienie tkanek na działanie hormonu insuliny i stymuluje poziom cukru we krwi). Wpływa dodatnio na funkcjonowanie układu krwionośnego i serca dzięki działaniu przeciwmiażdżycowemu. Usprawnia transport kreatyny. Wpływa na magazynowanie glikogenu w tkance mięśniowej i wątrobie.

Właściwości antyoksydacyjne ALA wykorzystuje się w suplementacji sportowej, na równi z przyswajalnością substancji odżywczych. ALA występuje w postaci monopreparatu oraz wchodzi w skład preparatów wieloskładnikowych: aminokwasowych, kreatynowych, boosterów azotowych, a także insulinopodobnych (insulinomimetyków).

Bioperyna (BioPerine®)

Informacja

Bioperyna - wyciąg z czarnego pieprzu, będącym źródłem alkaloidu roślinnego piperyny (l-piperoylpiperydinyna), zmagającego wydzielanie soków trawiennych i wpływającego na zwiększenie dostępności pokarmów (a także innych związków chemicznych) oraz  regulującego pracę przewodu pokarmowego. Poprzez dostępność pokarmów i środków chemicznych wpływa pośrednio na rozbudowę tkanki mięśniowej oraz zwiększa zdolności wysiłkowe (psychofizyczne). Odnotowano pozytywne działanie na układ odpornościowy oraz nasilanie procesów lipolizy. Dostępna w postaci monopreparatów i jako składnik suplementów i odżywek.

Dawkowanie: od 5-10 mg na dobę.

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Biotin 100mg

189,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Z-Balance

79,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>