Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Jumbo Professional Jumbo Professional

Scitec Jumbo Professional to odżywka węglowodanowo-białkowa typu gainer zawierająca mieszankę węglowodanów o różnym czasie wchłaniania oraz sporą porcję pełnowartościowego białka. Preparat wzbogacono o liczne składniki ergogeniczne, w tym kilka form kreatyny, specjalnie wyselekcjonowaną mieszankę aminokwasów, BCAA, l-argininę, chlorowodorek L-ornityny, alfa-ketoglutaran wapnia, węglan magnezu, kwas alfa-liponowy, witaminę C, magnez, potas oraz Bioperine®.

Odżywki węglowodanowo-białkowe potocznie nazywane są również gainerami. Określenie to wywodzi się z angielskiego słowa gain, co oznacza zdobywać. W odniesieniu do suplementów diety, słowo gainer wykorzystuje się jako kolokwialną nazwę preparatu umożliwiającego szybki przyrost masy ciała, w tym również masy mięśniowej. Produkty z tej kategorii oprócz węglowodanów i białka bardzo często wzbogacane są substancjami potęgującymi ich działanie anaboliczne.

Białko serwatkowe zawarte w produkcie uznawane jest za pełnowartościowe źródło niezbędnych aminokwasów o dużej wartości biologicznej. Oprócz tego, charakteryzuje się bardzo dobrym współczynnikiem strawialności i szybkim czasem wchłaniania. Bardzo duża ilość wysokiej jakości protein zawarta w jednej porcji produktu, umożliwia utrzymanie i rozwój tkanki mięśniowej.

Mieszanka węglowodanów
Preparat uzbrojono w mieszankę węglowodanów zawierającą zarówno węglowodany proste, jak i złożone, w której skład wchodzi mąka owsiana, maltodekstryna, izomaltuloza będąca ciekawym węglowodanem o niskim indeksie glikemicznym, dekstroza, fruktoza oraz skrobia z kukurydzy woskowej.

Zawartość węglowodanów o różnym czasie wchłaniania posiada wiele atutów. Węglowodany proste dostarczą szybkiego źródła energetycznego oraz błyskawicznie uzupełniają uszczuplony podczas ćwiczeń zapas glikogenu mięśniowego. Zawartość węglowodanów złożonych pozwala unikać skoków insuliny i nagłych spadków poziomu cukru we krwi. Mieszanka obu rodzajów tych składników umożliwia długoterminową stabilizację glikemii i stymuluje równomierne wydzielanie insuliny będącej hormonem anabolicznym.

Opatentowana wieloskładnikowa mieszanka kreatynowa
W skład produktu wchodzi również mieszanka kreatynowa, która zawiera monohydrat kreatyny oraz jego postać mikronizowaną, cytrynian kreatyny, Kre-Alkalyn® będący buforowaną formą monohydratu oraz pirogronian kreatyny.

Bez względu na formę, kreatyna to jedna z najlepszych dozwolonych substancji ergogenicznych, której działanie zostało potwierdzone licznymi badaniami. Suplementacja kreatyny umożliwia lepszą regenerację ATP podczas wykonywania wysiłków siłowych i szybkościowo-siłowych, a tym samym pomaga pokryć zapotrzebowanie mięśni na energię i ułatwia kontynuowanie wysiłku.

Wyselekcjonowana mieszanka aminokwasowa
W skład tego zestawu wchodzi tauryna, L-glutamina, L-alanina, beta-alanina, L-fenyloalanina, chlorowodorek L-lizyny oraz L-winian L-karnityny. Tauryna jest częstym dodatkiem stacków kreatynowych gdzie pełni rolę „transportera” dla tej substancji. Zapotrzebowanie na glutaminę zwiększa się podczas intensywnych okresów treningowych, a jej właściwy poziom pozytywnie wpływa na odporność organizmu i dodatni bilans azotowy.  Alanina jest jednym z elementów warunkujących zachodzenie glukoneogenezy.

Suplementacja beta-alaniną zwiększa poziom karnozyny w mięśniach, która zapobiega obniżeniu pH w komórkach mięśniowych i umożliwia poprawę zdolności wysiłkowych. L-fenyloalanina jest aminokwasem egzogennym, a więc musi być dostarczana w pożywieniu lub pod postacią suplementów. Lizyna bierze udział w procesach naprawy uszkodzonych tkanek, czyli o jej właściwy poziom w organizmie powinny zadbać w szczególności osoby intensywnie uprawiające sport. Winian poprawia biodostępność L-karnityny, która pełni rolę transportera długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie ulegają β-oksydacji.

Aminokwasy rozgałęzione BCAA
W skład BCAA wchodzi L-leucyna, L-izoleucyna oraz L-walina. Jest to zestaw aminokwasów odznaczających się innym metabolizmem, które w znacznym stopniu są wykorzystywane na potrzeby energetyczne w momencie, kiedy dochodzi do słabszej dostępności innych substratów energetycznych. Liczne badania potwierdzają, że wzrost poziomu tych aminokwasów we krwi podczas wysiłku fizycznego może ochronić białka mięśniowe przed rozpadem.

Mieszanka intensyfikująca zjawisko pompy mięsniowej
Pompa mięśniowa jest zjawiskiem pożądanym w kręgach sportowców uprawiających dyscypliny siłowe oraz sylwetkowe. Lista korzyści wynikających z tego stanu fizjologicznego, w którym do mięśni napływa większa ilość krwi nie zamyka się wyłącznie  na aspektach wizualnych. Oprócz tego, że mięśnie stają się znacznie większe, dopływa do nich również więcej krwi bogatej w tlen i składniki odżywcze. Omawiana odżywka zawiera L-argininę oraz chlorowodorek L-ornityny, które przyczyniają się do zwiększonej produkcji tlenku azotu (NO) nasilającego zjawisko pompy mięśniowej.

Atrakcyjność produktu podnosi zawartość dodatkowych składników, w tym kwasu alfa-liponowego, witaminy C oraz magnezu i potasu.  Kwas alfa-liponowy bierze udział w metabolizmie energetycznym oraz posiada właściwości antyoksydacyjne. Witamina C wspiera zachowanie prawidłowych funkcji układu odpornościowego zarówno w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych, jak i po nich oraz pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Magnezpotas to ważne elektrolity obecne w płynie wewnątrzkomórkowym.

Produkt wzbogacono w wyciąg z czarnego pieprzu standaryzowany na zawartość piperyny -  Bioperine®. Wg. producenta składnik ten może być podawany razem z różnymi substancjami odżywczymi w celu zwiększenia ich biodostępności.

Podsumowując, Scitec Jumbo Professional to odżywka węglowodanowo - białkowa, którą opracowano w celu wsparcia osób aktywnych fizycznie charakteryzujących się bardzo wysokim zapotrzebowaniem energetycznym, posiadającym bardzo szybki metabolizm oraz  mających problemy z przyjmowaniem takiej ilości pełnowartościowego pokarmu, która umożliwiałaby im komfortowe budowanie masy mięśniowej. Na regularnej suplementacji produktu skorzystają również wszystkie osoby, którym zależy na zapewnieniu dodatkowego źródła substancji odżywczych podczas okresów polegających na dynamicznym rozwoju masy mięśniowej.

 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Jumbo Professional Jumbo Professional 3240g
Scitec
175,00 zł

Jumbo Professional

Wszystkie gramatury

3240g
175,00 zł
6480g
309,00 zł
1620g
105,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,61 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Umożliwia długoterminową stabilizację glikemii
  • Stymuluje równomierne wydzielanie insuliny
  • Ochrania białka mięśniowe przed rozpadem
  • Wspomaga budowanie masy mięśniowej
  • Umożliwia szybki przyrost masy ciała
  • Dostarcza szybkiego źródła energii
  • Umożliwia lepszą regenerację ATP
  • Posiada właściwości anaboliczne
  • Zwiększa syntezę tlenku azotu
  • Zawiera sporą porcję białka
  • Uzupełnia zapasy glikogenu

Scitec Jumbo Professional to odżywka węglowodanowo-białkowa typu gainer zawierająca mieszankę węglowodanów o różnym czasie wchłaniania oraz sporą porcję pełnowartościowego białka. Preparat wzbogacono o liczne składniki ergogeniczne, w tym kilka form kreatyny, specjalnie wyselekcjonowaną mieszankę aminokwasów, BCAA, l-argininę, chlorowodorek L-ornityny, alfa-ketoglutaran wapnia, węglan magnezu, kwas alfa-liponowy, witaminę C, magnez, potas oraz Bioperine®.

Odżywki węglowodanowo-białkowe potocznie nazywane są również gainerami. Określenie to wywodzi się z angielskiego słowa gain, co oznacza zdobywać. W odniesieniu do suplementów diety, słowo gainer wykorzystuje się jako kolokwialną nazwę preparatu umożliwiającego szybki przyrost masy ciała, w tym również masy mięśniowej. Produkty z tej kategorii oprócz węglowodanów i białka bardzo często wzbogacane są substancjami potęgującymi ich działanie anaboliczne.

Białko serwatkowe zawarte w produkcie uznawane jest za pełnowartościowe źródło niezbędnych aminokwasów o dużej wartości biologicznej. Oprócz tego, charakteryzuje się bardzo dobrym współczynnikiem strawialności i szybkim czasem wchłaniania. Bardzo duża ilość wysokiej jakości protein zawarta w jednej porcji produktu, umożliwia utrzymanie i rozwój tkanki mięśniowej.

Mieszanka węglowodanów
Preparat uzbrojono w mieszankę węglowodanów zawierającą zarówno węglowodany proste, jak i złożone, w której skład wchodzi mąka owsiana, maltodekstryna, izomaltuloza będąca ciekawym węglowodanem o niskim indeksie glikemicznym, dekstroza, fruktoza oraz skrobia z kukurydzy woskowej.

Zawartość węglowodanów o różnym czasie wchłaniania posiada wiele atutów. Węglowodany proste dostarczą szybkiego źródła energetycznego oraz błyskawicznie uzupełniają uszczuplony podczas ćwiczeń zapas glikogenu mięśniowego. Zawartość węglowodanów złożonych pozwala unikać skoków insuliny i nagłych spadków poziomu cukru we krwi. Mieszanka obu rodzajów tych składników umożliwia długoterminową stabilizację glikemii i stymuluje równomierne wydzielanie insuliny będącej hormonem anabolicznym.

Opatentowana wieloskładnikowa mieszanka kreatynowa
W skład produktu wchodzi również mieszanka kreatynowa, która zawiera monohydrat kreatyny oraz jego postać mikronizowaną, cytrynian kreatyny, Kre-Alkalyn® będący buforowaną formą monohydratu oraz pirogronian kreatyny.

Bez względu na formę, kreatyna to jedna z najlepszych dozwolonych substancji ergogenicznych, której działanie zostało potwierdzone licznymi badaniami. Suplementacja kreatyny umożliwia lepszą regenerację ATP podczas wykonywania wysiłków siłowych i szybkościowo-siłowych, a tym samym pomaga pokryć zapotrzebowanie mięśni na energię i ułatwia kontynuowanie wysiłku.

Wyselekcjonowana mieszanka aminokwasowa
W skład tego zestawu wchodzi tauryna, L-glutamina, L-alanina, beta-alanina, L-fenyloalanina, chlorowodorek L-lizyny oraz L-winian L-karnityny. Tauryna jest częstym dodatkiem stacków kreatynowych gdzie pełni rolę „transportera” dla tej substancji. Zapotrzebowanie na glutaminę zwiększa się podczas intensywnych okresów treningowych, a jej właściwy poziom pozytywnie wpływa na odporność organizmu i dodatni bilans azotowy.  Alanina jest jednym z elementów warunkujących zachodzenie glukoneogenezy.

Suplementacja beta-alaniną zwiększa poziom karnozyny w mięśniach, która zapobiega obniżeniu pH w komórkach mięśniowych i umożliwia poprawę zdolności wysiłkowych. L-fenyloalanina jest aminokwasem egzogennym, a więc musi być dostarczana w pożywieniu lub pod postacią suplementów. Lizyna bierze udział w procesach naprawy uszkodzonych tkanek, czyli o jej właściwy poziom w organizmie powinny zadbać w szczególności osoby intensywnie uprawiające sport. Winian poprawia biodostępność L-karnityny, która pełni rolę transportera długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie ulegają β-oksydacji.

Aminokwasy rozgałęzione BCAA
W skład BCAA wchodzi L-leucyna, L-izoleucyna oraz L-walina. Jest to zestaw aminokwasów odznaczających się innym metabolizmem, które w znacznym stopniu są wykorzystywane na potrzeby energetyczne w momencie, kiedy dochodzi do słabszej dostępności innych substratów energetycznych. Liczne badania potwierdzają, że wzrost poziomu tych aminokwasów we krwi podczas wysiłku fizycznego może ochronić białka mięśniowe przed rozpadem.

Mieszanka intensyfikująca zjawisko pompy mięsniowej
Pompa mięśniowa jest zjawiskiem pożądanym w kręgach sportowców uprawiających dyscypliny siłowe oraz sylwetkowe. Lista korzyści wynikających z tego stanu fizjologicznego, w którym do mięśni napływa większa ilość krwi nie zamyka się wyłącznie  na aspektach wizualnych. Oprócz tego, że mięśnie stają się znacznie większe, dopływa do nich również więcej krwi bogatej w tlen i składniki odżywcze. Omawiana odżywka zawiera L-argininę oraz chlorowodorek L-ornityny, które przyczyniają się do zwiększonej produkcji tlenku azotu (NO) nasilającego zjawisko pompy mięśniowej.

Atrakcyjność produktu podnosi zawartość dodatkowych składników, w tym kwasu alfa-liponowego, witaminy C oraz magnezu i potasu.  Kwas alfa-liponowy bierze udział w metabolizmie energetycznym oraz posiada właściwości antyoksydacyjne. Witamina C wspiera zachowanie prawidłowych funkcji układu odpornościowego zarówno w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych, jak i po nich oraz pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Magnezpotas to ważne elektrolity obecne w płynie wewnątrzkomórkowym.

Produkt wzbogacono w wyciąg z czarnego pieprzu standaryzowany na zawartość piperyny -  Bioperine®. Wg. producenta składnik ten może być podawany razem z różnymi substancjami odżywczymi w celu zwiększenia ich biodostępności.

Podsumowując, Scitec Jumbo Professional to odżywka węglowodanowo - białkowa, którą opracowano w celu wsparcia osób aktywnych fizycznie charakteryzujących się bardzo wysokim zapotrzebowaniem energetycznym, posiadającym bardzo szybki metabolizm oraz  mających problemy z przyjmowaniem takiej ilości pełnowartościowego pokarmu, która umożliwiałaby im komfortowe budowanie masy mięśniowej. Na regularnej suplementacji produktu skorzystają również wszystkie osoby, którym zależy na zapewnieniu dodatkowego źródła substancji odżywczych podczas okresów polegających na dynamicznym rozwoju masy mięśniowej.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 3240 gPorcja jednorazowa: 162 gIlość porcji w opakowaniu: 20
w porcji (162 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna588 kcal29%
Tłuszcz6.2g9%
Kwasy tłuszczowe nasycone1.6g8%
Węglowodany78g30%
Cukry45g50%
Błonnik pokarmowy0.5g
Białko55g110%
Sól0.38g6%
Witamina C81mg101%
Magnez59.8mg16%
Potas360mg18%
MIESZANKA WĘGLOWODANOWA „6-CARB” Mąka owsiana, Maltodekstryna, Palatynoza™ (Izomaltuloza- węglowodan o niskim indeksie glikemicznym), Dekstroza, Fruktoza, Skrobia z kukurydzy woskowej.85g-
MIESZANKA WIELOSKŁADNIKOWA „JUMBO”12244 mg-
Opatentowana wieloskładnikowa mieszanka kreatynowa zawartość Kreatyny 5763 mg, Monohydrat kreatyny, Mikronizowany monohydrat kreatyny, Cytrynian kreatyny, Instantyzowany Monohydrat kreatyny, Kre-Alkalyn® (buforowany monohydrat kreatyny), Pirogronian kreatyny.6600 mg-
Wyselekcjonowana mieszanka aminokwasowa ”JUMBO”3450 mg-
Tauryna2000 mg-
L-glutamina800 mg-
L-alanina300mg-
Beta-alanina200mg-
L-fenyloalanina50mg-
Chlorowodorek L-lizyny50mg-
L-winian L-karnityny50mg-
Mieszanka niezbędnych aminokwasów BCAA XPRESS w 100% czystej formie1000mg-
L-leucyna500 mg-
L-izoleucyna250 mg-
L-walina250 mg-
Mieszanka HEMO-NO860 mg-
L-arginina bazowa800 mg-
Chlorowodorek L-ornityny40 mg-
Alfa-ketoglutaran wapnia20 mg-
Wspomagająca mieszanka mikroskładników329 mg-
Węglan magnezu238 mg-
Kwas askorbinowy81 mg-
Kwas Alfa-liponowy10 mg-
Bioperine®5mg-

Pozostałe składniki

Bananowy: ultrafiltrowany koncentrat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, instantyzowany lecytyną sojową), aromat (bananowy), substancja zagęszczająca (guma ksantanowa), substancje słodzące (acesulfam K, suklaroza).

Czekoladowy: ultrafiltrowany koncentrat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, instantyzowany lecytyną sojową), kakao (10-12%) w proszku o zredukowanej zawartości tłuszczu, aromat (czekoladowy), substancja zagęszczająca (guma ksantanowa), substancje słodzące (acesulfam K, suklaroza).

Malinowy: ultrafiltrowany koncentrat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, instantyzowany lecytyną sojową), aromat (malinowy), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja zagęszczająca (guma ksantanowa), barwnik (karmoizyna, pąs 4R****), substancje słodzące (acesulfam K, suklaroza).

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Trec
21,00 zł

Witaminy, minerały i aktywatory metaboliczne. Przeznaczone dla mężczyzn w trakcie zwiększonego wysiłku.

Kupuję
Seeking Health
139,00 zł

Unikalna kompozycja witamin, minerałów i ziół adaptogennych. Wsparcie prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu.

Kupuję
Source Naturals
135,00 zł

Preparat zawierający kombinację witamin, minerałów i ekstraktów roślinnych, w tym pełnowartościowe żelazo.

Kupuję
Olimp
9,50 zł

Preparat zawierający L-glutaminę. Wspomaga przyrost suchej masy mięśniowe i przyspiesza regenerację.

Kupuję
Scitec
59,00 zł

Kompleks witaminowy-minerałowy o bardzo dobrej przyswajalności. Polecany dla sportowców.

Kupuję
Extensor
89,00 zł

Wysokiej jakości preparat zawierający w swym składzie 100% farmaceutycznej formy glutaminy.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Izomaltuloza

Informacja

Izomaltuloza (Palatinose™) - dwucukier zbudowany z cukrów prostych glukozy i fruktozy  połączonym wiązaniem 1,6-glikozydowym, charakteryzujący się niskim indeksem glikemicznym (IG=32), o przedłużonym uwalnianiu energii, nie powodujący nadmiernego wzrostu insuliny, a konsekwencji przyrostu tkanki tłuszczowej. Nie ulega fermentacji w jamie ustnej powodującej próchnicę zębów. Naturalnymi źródłami izomaltulozy są: trzcina cukrowa i miód pszczeli. W suplementacji sportowej (oraz dietetyce) jest składnikiem preparatów węglowodanowych, węglowodanowo-białkowych oraz stacków około treningowych.

Dawkowanie: Jako uzupełnienie diety i indywidualne zapotrzebowanie na energię.

Fruktoza

Informacja

Fruktoza (cukier owocowy, lewuloza) jest cukrem prostym, której naturalnym źródłem są owoce i miód pszczeli.  Występuje również jako składnik dwucukrów (sacharozy). Zastępuje sacharozę u diabetyków w kuracji insulinowej, pozwalając na obniżenie kaloryczności spożywanych produktów.

Skrobia

Informacja

Skrobia jest roślinnym cukrem zapasowym zbudowanym z cząstek glukozy wytwarzanych w procesie fotosyntezy (α-D-glukoz połączonych wiązaniami α-1,4-glikozydowymi) i jest odpowiednikiem zwierzęcego glikogenu; należącym do grupy podstawowych węglowodanów. Składa się z amylozy i amylopektyny. Jest nierozpuszczalna w wodzie, po namoczeniu pęcznieje co sprawia lepsze wypełnienie przewodu pokarmowego i osuwa uczucie głodu. Podczas ogrzewania następuje klepkowanie skrobi. Skrobie dzielimy na: natywną (uzyskiwaną m.in. z ziemniaków, kukurydzy, pszenicy) i woskową (np. w kukurydzy woskowej). Skrobię natywną wykorzystuje się w produkcji krochmalu (środka usztywniającego) oraz kisieli i budyniów. W skrobi woskowej przeważa amylopektyna. Skrobia jest niezbędnym składnikiem odżywczym w diecie węglowodanowej różnych odżywek i suplementów, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Monohydrat kreatyny

Informacja

Monohydrat kreatyny jest popularną i najtańszą formą kreatyny stosowaną w suplementacji sportowej w Polsce. Jest to molekuła, w której połączone są: cząsteczka kreatyny z cząsteczką wody. Posiada wysoką biodostępność i prędkość wysycania tkanek. Wspomaga zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość), przyspiesza przyrost masy mięśniowej i odnowę po treningach wysiłkowych. Transport kreatyny do komórek mięśniowych jest wspomagany przez hormon insuliny. Dla uzyskania lepszego efektu wysycenia tkanek wskazana jest dieta zwiększająca zawartość insuliny w organizmie (dieta węglowodanowa i wysokobiałkowa) i wspomaganie odżywkami i suplementami (odżywki węglowodanowe, węglowodanowo-białkowe, insulinomimetyki, ALA, d-pinitol czy tauryna). Monohydrat kreatyny występuje w postaci monopreparatów (kapsułki, proszki, tabletki) oraz preparatów wieloskładnikowych (m.in. składnik stacków kreatynowych).

Dawkowanie: Zależnie od formy preparatu, rodzaju wysiłku i masy ciała stosuje się zazwyczaj jeden z następujących modeli przyjmowania kreatyny:

- suplementacja cykliczna: 5-10g na dobę w 1-3 porcjach w ciągu dnia, po 3-5g na dawkę. Długość cyklu 4-8  tygodni.

- suplementacja cykliczna z fazą nasycenia: pierwsze 5-7 dni po 20-30g na dobę w 4-6 dawkach po 4-6g na porcję, następnie w fazie podtrzymującej 2-10g na dobę w dawkach podzielonych. Długość cykl 4-8 tygdoni

- suplementacja stała: 0,03-0,05g na kg masy ciała, przez dłuższy czas.

Cytrynian kreatyny

Informacja

Cytrynian kreatyny powstaje z połączenia cząsteczki kreatyny i trzech cząsteczek kwasu cytrynowego w jedną molekułę. Jest substancją rozpuszczalną w płynach, o większej rozpuszczalności niż monowodzian kreatyny. Zjonizowany kwas cytrynowy (cytrynian) ma udział w przemianach energetycznych, dzięki działaniu w połączeniu z kreatyną, powiększa  ten potencjał, oraz nadaje związkowi dodatkowe własności. Cytrynian kreatyny przy systematycznym stosowaniu wpływa na magazynowanie energii, wspomagając zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość), przyrost masy mięśniowej. Ma zdolności regeneracyjne za pośrednictwem zmian czynnika kwasowości pH, powrót do równowagi ATP w połączeniu z działaniem kinaz anabolicznych aktywowanych przez kreatynę. Ze względu na odpowiedzialność hormonu insuliny za transport kreatyny do komórek mięśniowym wskazane jest stosowanie kreatyny w czasie posiłków lub poprzez użycie odżywek (węglowodanowych, węglowodanowo-białkowych, insulinopodobnych) i suplementów monopreparatów cytrynianu kreatyny i wieloskładnikowych jako uzupełnienie składu stacków kreatynowych.

Dawkowanie: Zależnie od formy preparatu, rodzaju wysiłku i masy ciała stosuje się zazwyczaj jeden z następujących modeli przyjmowania kreatyny:

1) suplementacja cykliczna: 5-10g na dobę w 1-3 porcjach w ciągu dnia, po 2-5g na dawkę. Długość cyklu ok 4-12 tygodni

2) suplementacja stała: 0,03-0,05g na kg masy ciała, przez dłuższy czas.

Kre-alkalyn

Informacja

 

Kre-alkalyn (buforowany monohydrat kreatyny) jest opatentowaną formułą kreatynową, działającym z lepszym skutkiem w mniejszych dawkach od innych form kreatyny (monohydratu kreatyny). Stosowanie kre-alkalynu nie powoduje magazynowania wody w przestrzeniach międzykomórkowych i komórkach mięśniowych, jego stosowanie zapewnia pełny transport (bez wspomagania) do komórek mięśniowych. Przy jego stosowaniu nie stwierdzono zaburzeń trawiennych.

Krealkalyn regularnie stosowany potęguje zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza przyrost beztłuszczowej masy ciała. Stosowany po wysiłku wpływa na szybką odnowę komórek i zmniejszenie poczucia zmęczenia. Jest chętnie używany przez sportowców, mimo ceny wyższej od innych kompleksów kreatyny. Dostępny jest w postaci monopreparatów (kapsułki i proszki) oraz jako uzupełnienie składu stacków kreatynowych.

Dawkowanie: wg zaleceń producenta 2,5 – 5g/24h. 

 

Pirogronian kreatyny

Informacja

Pirogronian kreatyny (creatine pyruvate) powstaje z połączenia cząsteczek obydwóch składników w jedną molekułę. Pirogronian (kwas pirogronowy należący do oksokwasów) powstający jako pośredni produkt metabolizmu sacharydów, białek i tłuszczów jest ważnym uczestnikiem przemian energetycznych, którego poziom wewnątrzkomórkowy ma wpływ na zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość), powoduje przyspieszanie redukcji tkanki tłuszczowej. Fosfokreatyna (jedna z form kreatyny) bierze udział w zachowaniu równowagi adenozynotrójfosforanu (ATP) dzięki zdolności odtwarzania w organizmie, który jest głównym nośnikiem energii wewnątrz komórek. Poprawia uwodnienie komórek mięśniowych i zawartość zgromadzonego w nich glikogenu.

Stosowanie pirogronianu kreatyny zalecane jest sportowcom wyczynowym we wszystkich dziedzinach sportu oraz osobom o dużej aktywności fizycznej, jako element diety i wspomagania wysiłku (zapewnia szybki przyrost siły, przyśpiesza odnowę organizmu), powoduje przyrosty beztłuszczowej masy ciała i poprawę jego estetyki oraz redukcję tkanki tłuszczowej. Dostępny w postaci monopreparatów i składnik stacków keratynowych, dostępnych w sprzedaży na www.muscle-zone.pl.

Dawkowanie: po 2 – 3 mg rano i wieczorem

Tauryna

Informacja

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

L-Glutamina

Informacja

L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Alanina

Informacja

Alanina jest aminokwasem endogennym (tzn. posiadającym możliwość syntezy w organizmie ludzkim innych aminokwasów i pirogronianu), budującym białka. Pełni kluczową rolę w transporcie azotu pomiędzy mięśniami i wątrobą (tzw. cykl glukozowo-alaninowy). Pozwala na przetwarzanie w glukozę związków niecukrowych. W okresie długotrwałego wysiłku wspomaga przemiany metaboliczne. Występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał, jaja) i roślinnego (rośliny strączkowe, groch). Znajduje zastosowanie w postaci suplementów aminokwasowych i preparatów okołotreningowych. Stanowi uzupełnienie BCAA. Zwiększone użytkowanie preparatów z alaniną jest konieczne w treningu sportowym wymagającym wysokiej wytrzymałości i siły (np. u sportowców podnoszących ciężary, maratończyków ipt.).

Beta-alanina

Informacja

Beta-alanina (β-alanina) należy do β-aminokwasów (tej samej grupy do której należy I-alanina, lecz o różnych właściwościach chemicznych). W połączeniu z histydyną tworzy β-alanylo-L-histydynę (karnozynę) związek wykazujący właściwości antyoksydacyjne, chelatujące i buforujące. Karnozyna obniża poziom jonów wodorowych w komórce i pozwala na przedłużanie wysiłku, większą wydolność siły i wytrzymałości oraz wpływa na odnowę biologiczną po wysiłku. Beta-alanina dostępna jest w postaci monopreparatów oraz zaawansowanych preparatów aminokwasowych, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Fenyloalanina

Informacja

Fenyloalanina (aminokwas egzogenny) jest dostarczana z zewnątrz w pożywieniu lub środkach syntetycznych. Jej źródłem są pokarmy wysokobiałkowe oraz odżywki, koncentraty: proteinowe, aminokwasowi  i suplementy diety dla sportowców . Prekursor tyrozyny, hormonów tarczycy i neuroprzekaźników (adrenalina, noradrenalina, dopomina),  fenyloetylaminy (neuromodulator) oraz barwników melaninowych włosów i skóry. Niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ma działanie przeciwbólowe, przeciwdepresyjne oraz stosowana jest jako dodatek do preparatów o działaniu termogenicznym i stymulującym. Jest składnikiem aspartamu.

Nadmiar fenyloalaniny spożywany przez osoby z problemami neurologicznymi, może obniżyć dostępność innego aminokwasu egzogennego tryptofanu układu nerwowego, a w konsekwencji doprowadzić do obniżenia serotoniny i nasilić objawy depresji.

Winian l-karnityny

Informacja

Winian L-karnityny powstaje w połączeniu l-karnityny i winianu (kwasu organicznego) w jedną molekułą, zwiększająca oddziaływanie (synergizm) każdej z użytych substancji. l-karnityna dostarczana jest do organizmu z zewnątrz poprzez pokarmy zwierzęce (baranina, wołowina, dziczyzna) lub z połączenia aminokwasów (lizyny i metioniny). Bierze udział w transporcie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów komórkowych, gdzie ulegają spaleniu. Winian ogranicza odkładanie się kwasów tłuszczowych w komórkach, przez co wzmacnia działanie l-karnityny. Zalecany jest w suplementacji sportowej dyscyplin wytrzymałościowych, jako uzupełnienie diety dla osób odchudzających się oraz na uzupełnienie braków l-karnityny u osób nie spożywających produktów mięsnych (wegan).

BCAA

Informacja

BCAA to trzy aminokwasy egzogenne posiadające rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny (izoleucyna, leucyna i walina) oraz podobny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w tkance mięśniowej. W postaci naturalnej występują w pożywieniu wysokobiałkowym zwierzęcym (np.wołowina, proteiny mleczne). BCAA wykazują potencjał antykataboliczny i anaboliczny. Wspomagają nośniki energii w kryzysie energetycznym oraz wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego (likwidują stres, zmniejszają zmęczenie) i aktywność hormonów i kinaz odpowiedzialnych za metabolizm białek. W suplementacji sportowej stosowane są jako elementy wspomagania zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i odnowy biologicznej powysiłkowej; także antykatabolik i katalizator przemian anabolicznych. Przyjmowanie BCAA po wysiłku prawie natychmiast odbudowuje poziom tych aminokwasów we krwi (z pominięciem wątroby) i zasila tkankę mięśniową. Leucyna powoduje aktywację kinazy mTOR (rozpoczynającej anabolizm białek mięśniowych) oraz wykazuje wzmacniające działanie z insuliną, która oddziaływuje na kinazę PI3 i kinazę białkową B). Aminokwasy rozgałęzione BCAA, chętnie stosowane przez sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych,   dostępne są w postaci monopreparatów, a także zaawansowanych suplementach aminokwasowych, kreatynowych, stackach przed- i po- treningowych, oraz w napojach izotonicznych.

Dawkowanie: zazwyczaj 1–2 gramy BCAA na każde 10kg masy ciała w ciągu doby. Głownie przed i po treningu.

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Arginina

Informacja

Arginina jest aminokwasem egzogennym, występuje jako składnik białek w pożywieniu syntezowanych w ustroju człowieka w wielkościach nie zawsze potrzebnych, stąd konieczne jej dostarczanie w postaci syntetyków. Bierze udział w procesach biosyntezy agmatyny, kreatyny i tlenków azotu. Stosowanie suplementów zawierających argininę wpływa przetreningowo na zwiększenie zdolności wysiłkowych (wytrzymałość, siła). Zażyta po znacznym wysiłku intensyfikuje przenoszenie składników energetycznych i budulcowych i intensyfikuje proces odnowy. Stosowana przed snem w połączeniu z lizyną i ornityną potęguje syntezę hormonu wzrostu. Uczestniczy w wewnątrzustrojowej  syntezie kreatyny. Arginina (jako prekursor ornityny) bierze udział w cyklu mocznikowym, zwiększa przepływ krwi w układzie krwionośnym, zwiększa potencję seksualną (w krótkim czasie po zastosowaniu). Wpływa na odporność organizmu przeciwdziałając infekcjom oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. W suplementach bywa najczęściej w postaci alfaketoglutaranu.

Alfa-ketoglutaran

Informacja

Alfa-ketoglutaran (zjonizowany kwas alfaketoglutarowy, ketonowa pochodna kwasu glutarowego). Bierze udział w metabolizmie aminokwasów, w procesie utleniania, oraz  podczas transportu azotu w organizmie. Przyśpiesza syntezę składników pożywienia (antykatabolizm). W suplementacji sportowej używany w połączeniu z argininą, glutaminą i BCAA. Ze względu na wydalanie z organizmu toksycznego związku amoniaku – jest antytoksyną. Wchodzi w skład suplementów diety sportowej w postaci preparatów przed- i potreningowych, antykatabolików oraz kompleksów aminokwasowych.

Węglan magnezu

Informacja

Co to jest za składnik węglan magnezu?

Węglan magnezu jest nieorganiczną solą magnezową kwasu węglowego. Ma właściwości zobojętniające kwas żołądkowy.

Magnez jest jednym z najbardziej niedoborowych składników klasycznej diety, dlatego suplementy magnezu są niezwykle popularne. Niedobory tego minerału skutkować mogą głównie nadciśnieniem, obniżeniem wrażliwości na insulinę oraz objawami na tle psychicznym, takimi jak nasilony stres, drażliwość, zmęczenie i znużenie.

Ten pierwiastek uczestniczy także w regulacji gospodarki wodnej organizmu oraz w przekaźnictwie nerwowym. Wpływa na pracę mięśni, co zaobserwować można przez charakterystyczne skurcze, które wiązane są z niedoborami magnezu. Znany jest także z właściwości przeciwstresowych i sedacyjnych, przez co jest chętnie stosowany przed snem oraz w sytuacjach charakteryzujących się wysokim obciążeniem psychicznym. Nie bez znaczenia jest także dla gęstości mineralnej kośćca, obok wapnia jest jednym z najważniejszych składników dla utrzymania zdrowych i mocnych kości.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Ostatnio na blogu

Jaki magnez wybrać? – Najlepsze formy magnezu!

Jaki magnez wybrać? – Najlepsze formy magnezu!

Magnez jest ostatnio suplementem niezwykle forsowanym w marketingu. Co rusz powstają kolejne reklamy, zapewniające o coraz większej bioretencji,...

czytaj więcej
Controlled Labs wprowadza kilka zmian do swojego flagowego suplementu – Orange Triad

Controlled Labs wprowadza kilka zmian do swojego flagowego suplementu – Orange Triad

Orange Triad to jeden z najbardziej rozpoznawalnych suplementów Controlled Labs, który jest niezawodnym i wszechstronnym produktem witaminowo-mineralnym. W...

czytaj więcej
Nadmierna masa ciała i niektóre tłuszcze przyczyniają się do rozwoju depresji!

Nadmierna masa ciała i niektóre tłuszcze przyczyniają się do rozwoju depresji!

Tytuł wydawać się może oczywisty. Związek depresji z otyłością był dotychczas wielokrotnie dokumentowany. Pokuszono się nawet o stwierdzenia jakoby sama...

czytaj więcej
Olimp szykuje dla nas więcej oryginalnych suplementów z serii Dragon Ball Z!

Olimp szykuje dla nas więcej oryginalnych suplementów z serii Dragon Ball Z!

Podczas tegorocznych targów FIBO w Niemczech, europejska firma suplementacyjna Olimp, chwaliła się nowymi produktami z serii Dragon Ball Z! Od tego weekendu...

czytaj więcej
cos nt synedrexa/klata

cos nt synedrexa/klata

mialem mala przerwa (prawdobnie mam kamienie nerkowe ktore bedzie trzeba usunac…) cwiczenia bywa klopotliwe jezeli ciagle musisz isc do toalety, no ale...

czytaj więcej
SNS umieszcza glicerynę GlycerPump w kapsułkach (dawka 1 gram na porcję)

SNS umieszcza glicerynę GlycerPump w kapsułkach (dawka 1 gram na porcję)

Firma Serious Nutrition Solutions, lepiej znana jako SNS, wypuściła na rynek nowy suplementu z markowym, opatentowanym składnikiem pompującym –...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

Black Supps Ltd (11986057)
235-239 High Road London N22 8HF
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027